Samsung Galaxy S8 review


Hardware

Samsung had volgens de geruchten plannen om de vingerafdrukscanner onder het scherm te verwerken maar zag daar vanwege problemen en tijdgebrek uiteindelijk vanaf. Hij verhuisde noodgedwongen naar de achterkant en werd bovendien een kwartslag gedraaid. Wat ons betreft hadden ze het niet veel beroerder kunnen verzinnen. Het is geen plek waar je op natuurlijke wijze makkelijk bij kunt met een wijsvinger. Of je nou links- of rechtshandig bent. Met rechts gaat het wellicht iets makkelijker maar ook dat gaat vaak niet goed omdat je vinger niet de hele sensor bedekt. Je moet zowel voor links als rechts te vaak meerdere keren proberen om het toestel te ontgrendelen. Daar komt nog bij dat de scanner op de tast lastig te vinden is. Daardoor ben je regelmatig je vinger op de camera aan het leggen terwijl je je afvraagt waarom het scherm niet aanspringt.

Om de vingerafdrukscanner te omzeilen kun je het toestel ook ontgrendelen met de nieuwe irisscanner. Op zicht werkt dit vrij vlot, al zal je je toestel soms in een iets minder natuurlijke houding moeten houden en je ogen extra wijd openen. Bij minder goed belichte omstandigheden zou het met de infraroodbelichting ook goed moeten werken maar heeft het toestel er toch aanzienlijk meer moeite mee. Daarnaast wordt er geadviseerd om een bril af te zetten en lenzen uit te doen. Dat maakt het niet gebruiksvriendelijker. De iets minder veiliger gezichtsherkenning werkt daarentegen wel bijna altijd en is bovendien sneller.

In plaats van de fysieke homeknop heeft Samsung een drukgevoelige sensor ingebouwd onder het scherm op de plek waar de virtuele homeknop zit. Mocht je het toestel bijvoorbeeld willen ontgrendelen terwijl deze plat op tafel ligt dan kun je hierop drukken en vervolgens je patroon of code invoeren.

De edges van het scherm op de S8 zien er natuurlijk erg mooi uit, vooral in combinatie met de minimale ruimtes naast het scherm, maar het nut ervan blijft beperkt. De tabbladen voor het edge-menu zullen niet voor iedereen evenveel toegevoegde waarde hebben. Wij gebruikten ze in ieder geval nauwelijks. Bovendien zorgen ze voor een kleine verkleuring van het beeld en spiegelingen op het scherm. Daarnaast maken ze het net iets lastiger om een menu te openen door van buiten het beeld naar binnen te vegen. De edges zouden ook moeten kunnen oplichten om meldingen weer te geven. Afgezien van een minimale flikkering wanneer het scherm aanstaat hebben wij hier nooit wat van gemerkt bij een uitgeschakeld scherm.

Het scherm reageerde niet altijd even adequaat op aanraking. Dit kan komen doordat onze precisie te wensen overlaat maar bij andere telefoons hebben we hier doorgaans geen last van. Er lijkt ook een dunne strook ongebruikte ruimte tussen het hoofdbeeld en de virtuele bedieningsknoppen te zitten. Je denkt daardoor een knop aan te raken maar er gebeurt vervolgens niks. De overgang van verticaal naar horizontaal scrollen in apps verliep ook niet altijd even gesmeerd.

Op een zeker moment wilde de S8 geen video meer afspelen. Zowel online als op het toestel zelf werkte het niet meer. Na twee keer opnieuw opstarten was het euvel gelukkig verdwenen. Het scherm van de S8 leent zich natuurlijk bij uitstek voor gamen en multimediaconsumptie. Zeker wanneer het schermformaat meer ondersteund wordt. Helaas wordt het toestel daarbij tekort gedaan door de matige luidspreker.


Prijsvergelijker Samsung Galaxy S8
Maandelijks Eenmalig Minuten Data      
Tele2 € 32,00 € 0,00 100 2000 MB 4G+ Tip
hollandsnieuwe € 33,00 € 0,00 1000 1000 MB 4G Bekijk
T-Mobile € 34,50 € 0,00 onbeperkt 1000 MB   Bekijk
Telfort € 39,50 € 0,00 300 3000 MB 4G Bekijk
Vodafone € 43,00 € 0,00 300 2000 MB   Bekijk
Simyo € 20,00 € 0,00 300 4000 MB 4G Bekijk
KPN € 45,00 € 0,00 onbeperkt 2000 MB   Bekijk
Tele2 € 31,00 € 0,00 100 2000 MB 4G+ Bekijk

Toon nog meer aanbiedingen van de Samsung Galaxy S8 met abonnement


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel