Samsung Galaxy S8 review


Software

De schil die Samsung over Android legt en lang door het leven ging als TouchWiz luistert nu naar de naam Samsung Experience. Op TouchWiz hadden wij vaak de nodige kritiek maar inmiddels is de Samsung-schil eindelijk volwassen geworden en zijn er meer aanpassingsmogelijkheden bijgekomen. Zo kunnen de buitenste virtuele knoppen omgewisseld worden naar de standaardoriëntatie voor Android. De snelkoppeling voor het openen van het appsmenu die altijd rechtsonder in beeld zat kan worden weggelaten. In plaats daarvan is een veeg naar boven of beneden op het startscherm genoeg om het menu te openen.

Standaard worden alle app-pictogrammen in dezelfde gelijkvormige kaders geduwd maar dit kan gelukkig uitgezet worden zodat apps van derden gewoon hun eigen icoontje houden. Je kan er voor kiezen om alle apps op de startschermen weer te geven maar bij ons gaat de voorkeur uit naar een apart appmenu. Voor zowel de startschermen als het appmenu kan de rastergrootte worden aangepast.

De werking van het appmenu is bovendien flink verbeterd en het aantal standaard geïnstalleerde apps is aanzienlijk verminderd. Bij het in gebruik nemen van het toestel krijg je de keuze om een aantal Samsung-apps te installeren. In het appmenu staan drie mapjes voor Google, Microsoft en Samsung apps. Dit houdt de boel mooi overzichtelijk. Samsung verdient ook een pluim voor de manier waarop notificaties in beeld komen. Dit gebeurt met een klein ballonnetje dat boven in beeld uitklapt.

Dat Samsung nog steeds een eigen Galaxy Apps Store meelevert en ook gebruikt om apps te updaten is wel wat omslachtig. Verder verschijnt er een eigenaardig pop-up menu bij het lang ingedrukt houden van pictogrammen en widgets. Dit werkt doorgaans toch anders in Android en vanaf Android 7.1 krijg je bovendien de mogelijkheid om op ongeveer dezelfde manier snelkoppelingen voor bepaalde appfuncties te gebruiken. Bij een update voor de S8 zal hier dus een vreemde overlap gaan ontstaan.

Dan moeten we ons nog buigen over Bixby. Dit is de nieuwe persoonlijke assistent van Samsung die de concurrentie aangaat met Google Now. Daarom heeft het ook een zeer prominente plek gekregen in de software met de al eerder genoemde specifieke hardwareknop. Deze kan tot frustratie van velen niet ingesteld worden voor een andere app of toepassing. Bixby Home is een scherm links naast de startschermen dat net als bij Google Now wordt gevuld met kaarten met informatie van ondersteunde apps zoals agenda, contacten, Twitter en nieuws. Echter, apps van Google worden niet ondersteund en dus moet je bijvoorbeeld voor foto's, e-mail, internet en muziek de apps van Samsung downloaden. Het toestel bepaalt zelf wanneer het nuttig is om een kaart weer te geven. De functionaliteit is momenteel ongelooflijk beperkt. Zo laat de Twitterkaart alleen 5 trending topics zien en de kaart met voorgestelde apps toont 5 pictogrammen. Voor nieuws moet je een kanaal van Samsung gebruiken of de CNN-app downloaden. Afgezien van instelbare herinneringen is er dus geen sprake van de handige automatische interactie met de gebruiker die we kennen van Google Now.

De speciale knop kan Bixby ook openen wanneer het scherm is uitgeschakeld. Dat is toch een beetje merkwaardig want zo kunnen dus ook herinneringen, agenda en contacten zichtbaar zijn voor onbevoegden. De zichtbaarheid kan wel aangepast worden in de instellingen. Het commanderen van Bixby met spraak is in de Nederlandse taal nog niet mogelijk. Ook in het Engels praten met Bixby zit er hier voorlopig nog niet in al moet dat te zijner tijd wel veranderen.

We hebben het er niet vaak meer specifiek over in onze reviews maar het toetsenbord van Samsung valt enigszins tegen. Er werden op onlogische momenten spaties ingevoegd en de automatische woordvoorspelling liet ook steken vallen. Het was dan ook jammer dat het standaardtoetsenbord van Android niet op de S8 was geïnstalleerd. Gelukkig kan deze eenvoudig in de Play store gedownload worden.


Prijsvergelijker Samsung Galaxy S8
Maandelijks Eenmalig Minuten Data      
Tele2 € 32,00 € 0,00 100 2000 MB 4G+ Tip
hollandsnieuwe € 33,00 € 0,00 1000 1000 MB 4G Bekijk
T-Mobile € 34,50 € 0,00 onbeperkt 1000 MB   Bekijk
Telfort € 39,50 € 0,00 300 3000 MB 4G Bekijk
Vodafone € 43,00 € 0,00 300 2000 MB   Bekijk
Simyo € 20,00 € 0,00 300 4000 MB 4G Bekijk
KPN € 45,00 € 0,00 onbeperkt 2000 MB   Bekijk

Toon nog meer aanbiedingen van de Samsung Galaxy S8 met abonnement


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel