Samsung Galaxy S5 review

Zijn de tal van verbeteringen de overstap waard?


Samsung Galaxy S5 review

Samsung greep het Mobile World Congress maar weer eens aan om de volgende Galaxy S-telefoon aan te kondigden. Jarenlang had de Zuid-Koreaanse telecomgigant een eigen tijdstip en locatie uitgezocht om verzekerd te zijn van alle aandacht.

Dit jaar deden ze het anders en misschien heeft dat wel te maken met hoe we naar de Galaxy S5 moeten kijken. Is het geen revolutionaire update maar meer een evolutionaire? Schakelt Samsung een versnelling terug? Zijn ze over het hoogtepunt heen? Als je naar de ruwe lijst met specificaties kijkt zou je denken van niet. En ook als we het toestel even vasthouden zijn we niet direct teleurgesteld.

Toch moet Samsung het met dit opnemen tegen de HTC One (M8), de Sony Xperia Z2 en natuurlijk de iPhone 5s. Die laatste lijkt Samsung vooral te hebben gebruikt om mee te concurreren. Als we alle rechtszaken mogen geloven althans. Wij gaan in deze review eens nader bekijken of Samsung al deze vlaggenschepen kan verslaan. En of hij de update van een Galaxy S4 naar een S5 kan rechtvaardigen.

8,5 / 10

Plus- en minpunten Samsung Galaxy S5

  • Beeldscherm
  • Nu waterdicht
  • Razendsnelle bediening
  • Soms wisselvallige camera
  • USB 2.0 i.p.v. 3.0 kabel meegeleverd
  • Flink groter dan voorganger

Wat zit er bij het toestel?

De Galaxy S5 komt in een doosje met houtmotief waar naast het toestel een snelstartgids in verschillende talen bij zit, een oplaadstekker, datakabel, in-ear-koptelefoon met geïntegreerde bediening en bijpassende oordopjes. Alle accessoires zijn wit van kleur. Vreemd want ons toestel zelf had een zwarte kleur. Het snoer van de koptelefoon is trouwens plat waardoor hij in theorie minder snel in de knoop moet raken.

Uiterlijk

De Galaxy S5 is merkbaar groter dan z'n voorganger de S4. Hij is zowel breder als hoger. Dat lijkt extra benadrukt te worden door de dikkere zilverkleurige rand die om het toestel heen zit. Die steekt ook iets uit waardoor het beeldscherm iets verzonken ligt. Een klein deel van de rand van de zwarte plaat die de voorkant beslaat heeft ook een klein kleurverschil. Dat is alleen zichtbaar als je hem in de juiste hoek en met de juiste belichting bekijkt.

Met al deze kleine dingetjes lijkt Samsung de extra forsheid van het toestel te benadrukken. Vreemd. Ander klein verschil met z'n voorganger is dat de luidspreker gril bij de S5 zwart is waardoor de voorzijde rustiger oogt. Echter het grootste verschil wordt zichtbaar als je het toestel aanzet; Samsung heeft de optieknop ingeruild voor de multitask-knop. Alhoewel dit de Android-standaard is zullen vooral Samsung-veteranen hier in het begin enorm aan moeten wennen. De meeste apps beschikken nu over een virtuele optie-knop in de vorm van drie stippen. Apps die dat niet hebben kunnen nog steeds het optiemenu bereiken door de multitask-knop lang in te drukken.

De achterzijde herkennen we niet terug van voorgaande Galaxy S-telefoons. Het gladde plastic is eindelijk verdwenen. In de plaats een rubberachtig aanvoelende achterkant met een putjes profiel. Vergelijkingen met pleisters gaan wij hier niet maken, feit is dat het motief een brekend effect heeft en bovendien erg veel grip geeft. Al komt dat voornamelijk door de rubberachtige materiaalkeuze. De cameramodule steekt iets uit en daaronder zit links een LED-flitser met rechts daarvan een hartslagmeter. Daarover later meer. De module zit best diep in het toestel, waarschijnlijk om op de tast eenvoudig te vinden. Ook de zijkanten hebben een make-over gekregen. Die is nog steeds van plastic en er loopt een groef over de hele omtrek. Iets soortgelijks zagen we ook bij de Note 3 alleen is de groef nu veel dieper. Persoonlijk vinden we het geen gezicht en het plastic-gevoel is zo groot dat het afbreuk doet aan de algemene kwaliteit. Links zit een enkelvoudige volumeknop met rechts een kleine aan-/uitknop. Helaas ontbreekt een cameraknop.

Boven treffen we verder van rechts naar links de infraroodzender, secundaire microfoon en koptelefoonaansluiting aan. Onderop zit de hoofdmicrofoon met een klepje. Met dat klepje verraadt Samsung de waterbestendigheid van het toestel. Dat is allemaal mooi maar je moet nu wel elke keer als je hem op wilt laden dat klepje openpeuteren. Openmaken is niet eens zo'n probleem, het dichtmaken vereist de nodige aandacht. Mensen die iedere nacht het toestel willen opladen door hem in een dock te zetten zullen de S5 vervloeken. Ach, ieder voordeel heeft z'n nadeel.

Uithoudingsvermogen

De Galaxy S5 is een tikkeltje groter dan z'n voorganger maar gelukkig groeide de batterij van 2.600 mee naar 2.800 mAh. Dat klinkt niet maar de batterijduur van het S-vlaggenschip was al niet verkeerd. De S5 doet het zelfs nog een stukje beter. Het lijkt ons onwaarschijnlijk als je met de automatische schermhelderheid ingeschakeld de dag niet haalt. Om je nog wat extra te helpen zijn er twee energiebesparingsmodi.

De standaard spaarstand kennen we van de S4 en daarmee kun je de achtergrondgegevens blokkeren, de prestaties beperken en een grijstintenstand toepassen. Je kunt nog specificeren welke zaken allemaal uitgeschakeld moeten worden om de prestaties te verbeteren. Je wordt trouwens niet herinnerd aan een ingeschakelde energiestand door een icoontje in de statusbalk.

Daarnaast is er nog een extra energiebesparingsmodus. Deze gaat wat extremer te werk. Zo gaat het scherm op zwart/wit, worden diverse verbindingsfuncties uitgeschakeld en het aantal applicaties wat je kunt gebruiken beperkt tot zes. Die kun je overigens zelf instellen maar standaard zijn 'Telefoon', 'Berichten' en 'Internet' actief. In deze stand moet je zelfs met minder dan 20% de dag makkelijk uithouden. Wij hebben hem niet nodig gehad maar mocht je echt weinig batterij overhouden en bereik willen zijn dan kan het een uitkomst zijn.

Belkwaliteit

Bellen levert geen noemenswaardige problemen op. Het geluid is helder en is hard genoeg. Tijdens het bellen verschijnt er ook een knop om het geluid harder te zetten. Handig is ook dat wanneer je iemand belt, of die belt jou, dan verschijnt de laatste activiteit met die persoon in beeld. Dat kan zijn de laatste keer dat je die persoon aan de lijn had of het laatste gesprek dat je met hem via sms had.

Beeldscherm

Het scherm op de Galaxy S5 is vergroot naar 5,1 inch en is van hetzelfde Full HD Super AMOLED-type en dezelfde Pentile-indeling als de S4. Er is echter wel een verschil op subpixelniveau. De grootte van iedere subpixel is nu gelijk aan elkaar en daardoor is het scherm nog helderder en beter afleesbaar buiten. Dat zie je goed als je de Galaxy S5 naast de S4 legt. Ook wit is nu veel witter in plaats van het 'licht gelige' op de Galaxy S4. Er wil alleen nog wel wat kleurverschil optreden als je het toestel van je afdraait maar dat mag wat ons betreft geen naam hebben.

Samsung Galaxy S4 vs S5
Het scherm van de Galaxy S4 en van de S5

Al met al biedt het scherm op de Galaxy S5 een mooie vooruitgang, ondanks dat de PPI er iets op achteruit is gegaan. AMOLED kan hiermee nog steeds prima concurreren met LCD-panelen. Op het gebied van contrast staat het scherm van de S5 zelfs op eenzame hoogte. Zwart is echt zwart en wit is nu gelukkig écht wit.

Menu

TouchWiz heeft met het verdwijnen van de optieknop een redelijke transformatie gekregen. Dat is het best te zien in het overzicht met aanwezige applicaties. De tabbladen 'Apps', 'Widgets' en 'Gedownloade apps' zijn verdwenen en ingeruild voor de bekende drie stipjes waaronder de opties schuil gaan. Het raster telt wel nog steeds vier bij vijf icoontjes. De icoontjes zitten wel aanzienlijk verder uit elkaar waardoor bediening met één hand nagenoeg onmogelijk wordt gemaakt.

Het homescreen kun je naar eigen wens indelen met widgets of app-icoontjes. De pagina's schuiven mooi over elkaar heen als van de ene naar de andere scrolt, andere animaties zijn 3D rotatie en geen. Nieuw is dat links van het hoofdscherm een app verscholen gaat genaamd My Magazine. Het is een Flipboard-achtige app vergelijk met BlinkFeed van HTC. Er zijn vooringestelde nieuwsbronnen beschikbaar en je kunt enkele sociale netwerken toevoegen. Vreemd genoeg ontbreekt Facebook hierin. Twitter, LinkedIn en Google+ staan er dan wel weer tussen. Werkend kregen we het daarentegen niet. De My Magazine-app is overigens ook uit te schakelen.

Het nieuwe notificatiescherm en de optiemenu's zijn niet meer te herkennen. Ze zijn een stuk platter geworden. De globale indeling van het notificatiescherm is wel gelijk gebleven. Zo krijg je bovenaan een balk met diverse schakelaars om bijvoorbeeld Bluetooth en WiFi aan of uit te zetten. Daaronder zitten nu twee knoppen die we maar niet wegkrijgen; 'S Finder' en 'Snel verbinden'. Met de eerste kun je je telefoon doorzoeken via gesproken of ingevoerde tekst en via de laatste kun je relatief eenvoudig verbinding leggen met andere apparaten om content te delen. Deze optie is eigenlijk best handig bedacht. In plaats van een foto vanuit de Galerij-app te delen, een contactpersoon vanuit het Adresboek en een kalenderitem vanuit de Agenda kun je dat nu vanuit één plek.

Het instellingenmenu is ook op de schop gegaan. Onderdelen worden voorafgegaan door een rond gekleurd icoontje en de lelijke tabbladen zijn verdwenen. Nieuw is dat er een bovenaan een lijst met snelle instellingen staan. Deze lijst is zelf samen te stellen. Je kunt trouwens nog wel steeds van de tabbladweergave gebruik maken en ook van een nieuwe rasterweergave.

We zeiden het al eerder, de optieknop is vervangen. Je krijgt nu het multitaskoverzicht te zien met daarin de apps die je recent hebt geopend. Je krijgt netjes een melding als je hem voor het eerst indrukt. Dit overzicht was voorheen op te roepen door de homeknop lang in te drukken. Doe je dat nu dan krijg je Google Now.

Op het vergrendelscherm wordt naast een dubbele klok en de datum ook een weersverwachting en het aantal gezette stappen weergegeven. Verder is er een snelkoppeling naar de camera die ook zonder vingerafdruk of wachtwoord te gebruiken is. Heb je de toegang beperkt met een wachtwoord of vingerafdruk dan kun je geschoten foto's niet versturen of bewerken en ook eerder geschoten foto's niet bekijken.

Telefoonboek

Samsung lijkt eindelijk de twee aparte toepassingen om mee te bellen en waar al je contacten in staan te hebben samengevoegd. Er zijn nog wel steeds twee aparte icoontjes maar dat is prima. Hierdoor zijn de tabbladen nu exact hetzelfde; toetsenbord, logbestanden, favorieten en contacten.

Je kunt alleen contacten weergeven met een telefoonnummer en vanuit specifieke accounts zoals Google en Facebook. Handig want wij hoeven niet alle LinkedIn-vriendjes terug te zien in het adresboek. De Galaxy S5 laat niet meer per contact zien welke gekoppelde accounts er zijn. Die werden voorheen als kleine icoontjes naast de naam weergegeven. Snel een contact bellen of sms'en kan door respectievelijk naar links of rechts te vegen. Je kunt ook het toestel naar je oor brengen om iemand te bellen waarvan je het contact in beeld hebt staan.

Messaging

Wie met veel mensen sms't weet dat de lijst nogal lang kan worden. Zo kun je een belangrijk berichtje nog wel eens over het hoofd zien. Samsung heeft daar wat op bedacht. Je kunt bepaalde contactpersonen aan je prioriteitenlijst toevoegen. Ze worden dan bovenin het scherm als apart icoontje weergegeven. Verder is er nog steeds een spambox en de mogelijkheid om op geplande tijdstippen berichten te versturen.

De standaard aanwezige e-mail-toepassingen lijkt met bijna iedere aanbieder te werken en stelt zich nagenoeg automatisch in. Relevante instellingen worden via een overzichtelijke wizard voorgesteld. Ook in de email-app is het mogelijk contacten op een prioriteitenlijst te plaatsen. Handig bij een volle inbox. Verder treffen we de Gmail-app en het eigen ChatON aan op de S5.

Het standaard toetsenbord op de Galaxy S5 is redelijk uitgebreid. Hij beschikt over woordvoorspelling en ook het invoeren van woorden via een veegbeweging is mogelijk. Al laten die beiden vaak te wensen over. Boven de letters is een regel gereserveerd voor alle cijfers. Daarnaast kun je aan ieder getal een sneltoets toekennen. Woorden die je vaak gebruikt bijvoorbeeld. Het toetsenbord is ook los te koppelen waardoor je het kunt plaatsen waar jij dat wilt. Verder behoort een traditioneel T9-toetsenbord tot de mogelijkheden. Al met al is het virtuele toetsenbord zeer uitgebreid maar daardoor soms ook wat druk en overweldigt qua mogelijkheden.

Connectivity

De Galaxy S5 is een ware 4G-telefoon en beschikt daarnaast over de bekende zaken als Bluetooth 4.0, NFC en WiFi 802.11ac. Nieuw is echter de ondersteuning van Beidou, het Chinese navigatiesysteem. Gecombineerd met GPS en GLONASS weet de S5 dus nog sneller en nog nauwkeuriger waar je je ophoudt. Samsung heeft verder wat nieuws bedacht wat in theorie best geinig is. Stel je wilt grote bestanden razendsnel downloaden; dan kun je gebruik maken van de Downloadbooster. Hiermee combineer je een 4G- en WiFi-verbinding om een bestand extra snel te downloaden. Het idee is leuk maar als je snel door je databundel heen wilt gaan moet je dit soort dingen doen. Bovendien werkt het alleen maar als je van HTTP gebruik maakt, het veiliger HTTPS of zelfs FTP werken niet.

De Galaxy S5 kent twee internetbrowsers; de eigen van Samsung en Google Chrome. Beiden hebben voor- en nadelen. Zo ondersteunt de eigen browser een volledige schermmodus en kan Chrome weer synchroniseren met je desktopbrowser. Wat beiden echter gemeen hebben is dat ze niet met Flash overweg kunnen. Gelukkig is dat vandaag de dag niet meer zo erg.

Camera

De camera moet toch wel het paradepaardje zijn van de nieuwe S5. Met een supersnelle autofocus dankzij Phase Detection en een vernieuwde HDR-modus moet Samsung de concurrentie weer ruim voor zijn. Daarnaast zijn er weer tal van opties bijgekomen die net dat beetje extra moeten geven.

Allereerst de interface, die is er niet echt op vooruit gegaan. Hij is erg rommelig. Rechts vinden we een knop voor het nemen van een video, een foto en om de stand te kiezen. Bovenaan zie je icoontjes voor geotagging en opslaglocatie. Onderaan zie je de laatste geschoten foto die tevens een snelkoppeling naar de galerij is. Links zie je vier snelkoppelingen naar verschillende opties. Van boven naar beneden zijn dat de wisseling van de hoofdcamera naar die aan de voorzijde, selectieve focus, HDR en de overige instellingen waaronder fotogrootte, stabilisatie, gezichtsherkenning, ISO-instelling, timer en effecten.

De autofocus is in de meeste gevallen zoals beloofd; erg snel. Maar soms heeft hij meer dan de Phase Detection nodig en schakelt de Contrast Detection bij, herkenbaar aan het wit/grijze roterende cirkeltje dat uiteindelijk groen wordt. In de meeste gevallen wacht hij het scherpstel-proces geduldig af, maar soms ook niet met dus kans op onscherpe foto's. Toch heb je in de meeste gevallen perfect geschoten en uiterst scherpe foto's. Alleen soms dus ook niet. Die wisselvalligheid is jammer en dat biedt dus ruimte voor verbetering.

De HDR-modus ontvangt van ons louter lof. Situaties met veel contrast resulteren zoals tegenlicht niet in foto's met sterk overbelichte delen. De modus werkt real-time, ook in de videomodus, en ons advies is daarom om hem niet meer uit te zetten. Eigenlijk zou Samsung de mogelijkheid om hem uit te schakelen weg moeten halen.

Samsung Galaxy S5 camera samples
Klik hierboven voor meer voorbeeldfoto's van de Galaxy S5

Naast de snelle autofocus heeft Samsung nog een leuke functie toegevoegd genaamd Selective Focus. Waar de HTC One twee camera's voor nodig heeft doet Samsung het via een razendsnelle autofocus en wat extra rekenwerk. Dankzij Selective Focus stel je zelfs na het schieten van een foto scherp op een onderwerp. Zorg dat je een object binnen 50 centimeter fotografeert met een onscherpe achtergrond. Nadien kun je in plaats van het onderwerp de achtergrond scherp maken, en zelfs beiden.

De videocamera neemt tot slot video op in een maximale 4K-resolutie van 3.840 x 2.160 pixels. Tenzij je een 4K-televisie thuis hebt staan raden we deze modus niet aan. Je zult het in deze maximale resolutie namelijk zonder de HDR-modus en dubbele camerastand moeten doen. Ook het schieten van foto's tijdens het opnemen, de video-effecten en de externe zoeker zijn niet beschikbaar. Gelukkig zijn al deze functies wel mogelijk in de Full HD-modus wat in de meeste gevallen ook meer dan genoeg is. Bovendien loopt het geheugen dan niet zo snel vol.


Voorbeeldvideo in UHD (4K)

Aanwezige programma's

Samsung levert traditiegetrouw een hele lading apps mee. De Galaxy S5 is daarop geen uitzondering. Opgesomd hebben we het over Telefoon, Contacten, Berichten, Internet, Galerij, Camera, Muziek, Video, Klok, S Planner, E-mail, Instellingen, Calculator, Notitie, Spraak-recorder, Mijn bestanden, Samsung Apps, ChatON, S Health, S Voice, Chrome, Gmail, Google+, Maps, Play Music, Play Movies, Play Books, Play Kioks, Play Games, Drive, YouTube, Foto's, Hangouts, Google, Gesproken zoekopdr., Play Store en Smart Remote.

Op veel plekken wordt gerefereerd naar 'Galaxy Essentials'. Dit is een serie apps waaronder Samsung WatchON, Story Album, Scrapbook, S Note, Optical Reader, S Translator, Video Editor en Group Play. Op zich netjes dat ze niet standaard je telefoon 'bevuilen' en apart gedownload moeten worden.

Samsung Galaxy S5 heart rate monitor

Meest noemenswaardige app is misschien wel de vernieuwde S Health-app. Deze heeft een geheel nieuw uiterlijk gekregen en er is bovendien een extra mogelijkheid bijgekomen. Via de hartslagsensor op de achterzijde kun je er namelijk je hartslag mee meten. Plaats je vinger op de sensor en er brand enige tijd een rood lampje. Na een paar tellen weet hij je hartslag. Het is een momentopname en daarom niet erg betekenisvol. Een daggemiddelde zou veel meer zeggen dus wat je er op dit moment aan hebt is ons nog niet helemaal duidelijk. Een gimmick dus.

Daarnaast kun je met S Health je stappen en calorieën tellen. Je kunt hem ook als trainingsmaatje gebruiken tijdens het hardlopen, wandelen, fietsen en bij een trektocht. Hij houdt bij waar je exact geweest bent, hoe lang je daar over gedaan hebt en hoeveel calorieën je daarbij verbrand hebt. Een motiverend muziekje kan daarbij ook worden afgespeeld. De mogelijkheid om de omgevingstemperatuur en luchtdruk te meten is verdwenen. Onduidelijk is of de bijbehorende sensoren uit het toestel verdwenen zijn.

Extra's

We hebben er nog nauwelijks aandacht aan besteed maar in de homeknop zit een vingerafdrukscanner. Deze geeft niet alleen toegang tot het apparaat je kunt er via de PayPal-app ook betalingen mee verrichten. Ook de iPhone 5s kent een vingerafdrukscanner maar de werking ervan is toch anders. Moet je bij de iPhone je vinger stil op de homeknop leggen, bij de Galaxy S5 moet je hem eroverheen vegen. Je begint op het beeldscherm en veegt naar beneden helemaal over de knop heen.

Je kunt in totaal maar drie vingerafdrukken toegang geven, dat is wel wat weinig. Bovendien moet je nogal precies en recht je vinger over de knop vegen. Doe je dat ook maar een beetje scheef of gedeeltelijk dan gaat het feest niet door. Kwestie van gewenning zo blijkt want we hebben het toch een week volgehouden met de vingerafdrukherkenning. Stevig overheen vegen werkt in de meeste gevallen prima. Toch werkt TouchID van Apple beter en wel omdat het proces eenvoudiger is. Je moet bij de Galaxy S5 namelijk eerst even een knop indrukken om het toestel te ontwaken voordat je je vinger eroverheen kunt vegen en toegang krijgt. Bij de iPhone druk je de homeknop in en leest hij je vinger direct uit en heb je toegang. Dat is in de praktijk sneller.

Conclusie

Samsung heeft op veel vlakken geprobeerd verbeteringen aan te brengen aan haar vlaggenschip. Als je ze stuk voor stuk bekijkt dan stelt het misschien niet veel voor maar allemaal bij elkaar opgeteld is het wel een mooie upgrade. Zo is het toestel nu waterdicht, het beeldscherm helderder en iets groter, de camera op punten verbeterd, de toegang te beveiligen middels een vingerafdruk, de batterij ietsjes groter en is het toestel vlotter geworden. Hier staat dan wel weer tegenover dat je klepjes moet openen om hem op te laden en de omvang aanzienlijk is toegenomen. Vooral dat laatste is ergens wel opmerkelijk, het scherm is namelijk slechts 0,1inch in diameter toegenomen. Toch voelt de Galaxy S5 aanzienlijk groter dan de S4. Er zou met gemak een 5,2 inch scherm in gepast hebben. Misschien iets voor de Galaxy S6?

Voor wat betreft de hartslagmeter, dat is een leuke onderscheidende toevoeging maar omdat je weinig hebt aan een momentopname is het niet meer dan een gimmick. De vingerafdrukscanner is meer dan dat, alleen werkt het in tegenstelling tot TouchID van Apple wel wat vertragend. De camera is goed alleen zou de interface iets simpeler mogen worden en de werking wat consistenter om de maximale score te behalen. Hopelijk iets voor een toekomstige firmware update? We vragen ons wel hardop af of de Galaxy S5 de moeite waard is op te upgraden van je Galaxy S4? Leg je beiden naast elkaar dan voelt de Galaxy S4 haast een S5 mini. Ben je gehecht aan dat formaat dan zouden we aanraden te blijven zitten waar je zit. Vertoont je Galaxy S4 echter de nodige gebruikssporen en wil je helemaal bij de tijd zijn dan verklaren we je niet voor gek als je hem omruilt.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Samsung S5 review