Samsung Galaxy S III i9300 review

Weet Samsung het hoge niveau van de Galaxy S II te evenaren?

· 17 reacties


Samsung Galaxy S III i9300 review

Zelden hebben ze bij Samsung zoveel aandacht gehad voor een telefoon als bij de Galaxy S III. Zo werden geruchten opgeblazen tot een niveau dat we voorheen alleen bij Apple zagen.

Veel geruchten bleken achteraf onjuist te zijn of te hoog gegrepen en het is daarom maar de vraag of de S3 niet teleurstelt. Het is namelijk wel de opvolger van de compromisloze S2 en er moeten er nóg meer over de toonbank gaan om de juist verworfen koppositie in smartphoneland vast te houden.

De Galaxy S III zal het niet makkelijk krijgen. Zo is de HTC One X een geduchte concurrent en zal ook LG met de Optimus 4X HD van zich laten horen. Maar waar Samsung waarschijnlijk nog wel het meest tegen opziet is de nog uit te komen nieuwe iPhone van Apple. Aan Samsung zal het niet liggen. Zij hebben er alles aan gedaan om uit te blinken. Wij testte de witte uitvoering draaiend onder Android 4.0.4 met buildnummer IMM76D.

Plus- en minpunten Samsung Galaxy S III i9300

  • Groot
  • Ongekende snelheid
  • Prima camera
  • Veel mogelijkheden out-of-the-box
  • Fors
  • Pentile-scherm
  • Nog kleine bugs
  • Vele apps & instellingen maken onoverzichtelijk

Wat zit er bij het toestel?

De Galaxy S III komt in een maagdelijk wit doosje met daarin naast het toestel een compacte USB-oplader, losse datakabel en een witte in-ear headset. Je krijgt daar drie paar transparante en één paar grijze dopjes bij in verschillende formaten. Voor elk type oor wat wils dus. Er komt redelijk geluid uit en er zitten bedieningstoetsen aan om het volume aan te passen en binnenkomende gesprekken aan te nemen. Wat wel wat eigenaardig is is dat de andere accessoires zwart zijn terwijl we toch echt de witte uitvoering hebben.

Uiterlijk

De Galaxy S III breekt met het strakke uiterlijk van de Galaxy S II. Het hoekige uiterlijk en de rechte lijnen zijn geheel verdwenen. Wie een GS3 tegenkomt zou daardoor niet snel opmerken dat dit de gedoodverfde opvolger is. Het is maar de vraag of dit verstandig is. Samsung denkt dit op te lossen door je de komende tijd met veel reclame te bombarderen. Televisiereclames, abri's, advertenties op websites en in tijdschriften en kranten. Verwacht ze binnenkort, en in grote getale. Allemaal bedoeld om je bekend te maken met het toestel.

De Galaxy S III is volgens Samsung "ontworpen voor mensen" en is "geïnspireerd door de natuur". De rondingen doen denken aan gladde stenen en er is geen rechte lijn meer te bespeuren. Je kunt kiezen uit twee uitvoeringen; 'Marble White' en 'Pebble Blue'. Voor het eerst sinds lange tijd geen zwart dus. De blauwe variant laat enkele weken langer op zich wachten dan de witte uitvoering. Vermoedelijk omdat Samsung problemen heeft met de coating.

De voorzijde van de Galaxy S3 wordt gedomineerd door het immense 4,8 inch beeldscherm. Dat is flink meer dan z'n voorganger. Toch is het toestel 'maar' 16% groter geworden. Die omvang merk je overigens wel, het vereist wat acrobatiek om met één hand alle hoeken van het scherm te bereiken. En door de gladde achterzijde is het niet uitgesloten dat je de Galaxy S3 wel eens laat vallen. Gelukkig is daar het nieuwe Gorilla Glass 2 om de dag te redden. Het grotere formaat neem je overigens snel voor lief aan omdat je er flink meer scherm voor terugkrijgt. Vergelijk het als met een nieuwe grotere TV. Ga je vervolgens terug naar een kleiner formaat dan vraag je je snel af hoe je daar zolang naar hebt kunnen kijken.

Boven het scherm zitten de camera, lichtgevoeligheids- en nabijheidssensor. Nieuw is een notificatie LED die helemaal links is weggestopt. Deze wijst je op gemiste oproepen of binnengekomen berichten, maar ook als de batterij bijna leeg is. Onderaan het scherm zit de bekende menuknop. Samsung heeft er gelukkig niet voor gekozen om de on-screen bediening van stock Android Ice Cream Sandwich toe te passen. Wij vinden een fysieke knop toch net iets lekkerder werken. Helaas mist de knop het 'klikkerige' wat de Galaxy S2 wel had. En je moet redelijk om het midden mikken om een goede werking te krijgen. Naast de knop zitten twee aanraakgevoelige bedieningsknoppen; 'opties' en 'terug'. Net als bij de S2 moet je lang op de menuknop drukken om recente apps te openen.

Rechts bevindt zich de aan- en uitknop met links de volumetoetsen. Onderop zit precies in het midden de microUSB-aansluiting met rechts een microfoon. Bovenop zit de secundaire microfoon bedoeld om ruis te verminderen. Hier vind je ook de 3,5 mm audiojack en een inkeping om de batterijcover te verwijderen. Rondom het toestel bevindt zich een plastic rand lijkend op brushed aluminium. Van een afstand lijkt het best echt, maar van dichtbij of in je hand niet. Het is en blijft het gewoon plastic. Alhoewel, Samsung heeft polycarbonaat gebruikt. Dat is sterker dan normaal plastic maar laten we niemand voor de gek houden; het voelt nog steeds zo goedkoop en plastic aan.

Ondanks dat veel fabrikanten voor een ingebouwde batterij hebben gekozen kun je bij deze S3 zelf de batterij verwisselen. We blijven het daarom knap vinden dat Samsung zulke dunne telefoons weet te maken. Dik is de Galaxy S III met 8,6 millimeter namelijk niet. Achterop prijkt verder trots het Samsung logo met daarboven een cameramodule die nauwelijks uitsteekt. Links zit een LED-flitser en rechts een speaker. De achterzijde is trouwens geheel glad, in tegenstelling tot z'n voorganger die nog een licht reliëf had en daarmee meer grip.

Verwijder je de cover dan heb je de mogelijkheid om tot 64 GB aan extern geheugen te plaatsen. Hierdoor heeft de Galaxy S III duidelijk een voordeel op de HTC One X, waar dat niet kan. Echt nodig is het bijplaatsen van geheugen trouwens niet, je krijgt namelijk 2 jaar lang gratis 50 GB aan extra Dropbox ruimte. Samsung heeft qua SIMkaart gekozen voor het kleinere microSIM.

Echt lelijk zou je de Galaxy S III niet mogen noemen. Er zijn namelijk genoeg details om je over te verbazen, maar echt spannend is het allemaal niet. Wij vonden de One X van HTC mooier. Toch zorgen de lichte rondingen voor een mooi effect als er licht op valt en moet de polycarbonaat ervoor zorgen dat je lang van een krasvrij toestel kunt genieten.

Uithoudingsvermogen

De Galaxy S III is uitgerust met een 2.100 mAh grote batterij en dat is groter dan veel concurrenten. Niet alleen een grotere batterij moet zorgen voor een langer uithoudingsvermogen, het geoptimaliseerde energiebeheer plus de energiebesparende functies die Samsung heeft ingebakken dragen daar aan bij. En het resultaat is inderdaad voor smartphonebegrippen keurig. Verwacht geen dagenlange batterijduur, maar netjes 's nachts opladen en wij hebben de afgelopen testweek nooit voor 's avonds een melding gekregen dat de batterij leeg was. En dan hebben wij de S3 flink gebruikt door urenlang te 'spelen'.

Mocht het toch allemaal niet genoeg zijn dan zijn er diverse energiebesparende instellingen mogelijk om dit te verbeteren. Zo kun je de CPU-snelheid omlaag schroeven, de spaarstand van het scherm aanpassen, een afwijkende achtergrond kleur gebruiken in e-mail en internet en de trilstand uitschakelen.

Belkwaliteit

Je zou haast vergeten dat je met dit monster ook gewoon kunt bellen en alhoewel je meestal vrij weinig kunt zeggen over de belkwaliteit waren we over deze blij verrast. Er is een secundaire microfoon om ruis tegen te gaan en die werkt in de praktijk erg goed. Het geluid is helder, vrij van ruis en het volume kan hard genoeg.

De kwaliteit benadert die van Nokia-telefoons en is op dat gebied stukken beter dan aartsrivaal Apple. Wel jammer is dat er geen fatsoenlijke beltoon op het apparaat te vinden is. Het zijn allemaal nogal natuurachtige geluiden en muziekjes en dus geen normaal bel-geluid.

Beeldscherm

Het gerucht ging dat Samsung voor het eerst gebruik ging maken van Super AMOLED Plus HD met een reguliere RGB-indeling. Helaas bleek het toch te gaan om een Pentile-indeling en daardoor hadden we zorgen dat de kwaliteit en scherpte tegen zouden vallen. Echter, al na een dag bleken die zorgen grotendeels ongegrond. De subpixels zijn dichter op elkaar geplaatst waardoor je dat kartelige effect bij tekst minder snel waarneemt. Pas bij schemering of wanneer je dichterbij gaat zitten is het te zien. Al zijn er nog steeds mensen die het Pentile-effect helemaal niet waarnemen. Maken we dan niet van een mug een olifant? Het getrainde oog blijft het echter waarnemen al stoort het minder dan we vooraf vreesden.

Pentile on the Galaxy S III

Wel blijft het AMOLED-scherm zitten met een iets blauwig beeld dan met TFT. Ook neemt de kleurechtheid af wanneer je het scherm in een hoek houdt. In vol daglicht neemt het zicht ook sterk af, meer dan bij TFT. Voor wie de kleuren van het HD Super AMOLED-scherm te heftig vindt kan de modus aanpassen naar 'Natuurlijk' of 'Film'. Voor wie het echter niet gek genoeg kan kan hem ook op Dynamisch zetten en dan spatten de kleuren er bijna letterlijk vanaf. Er is verder een 'automatische helderheid'-instelling die zich aanpast aan omgevingslicht en die past zich niet erg subtiel aan. In plaats van geleidelijk op of af te schalen gaat dat bij Samsung in flinke stappen.

Het display wordt beschermd door Gorilla Glass 2 dat net even weer steviger en krasbestendiger is dan z'n voorganger. Laten we het hopen want in dat scherm is het ons toch gelukt een flinke kras te krijgen.

Menu

Samsung gebruikt een nieuwe iteratie van TouchWiz. Het is een kleurrijke en soms wat Fisher Price-achtige skin maar wel één van de beter werkende skins voor Android. Waar andere fabrikanten kiezen voor het volledig verhullen van het onderliggende OS, kiest Samsung er vaak voor om slechts kleine subtiele wijzigingen aan te brengen. Zo is het taakbeheer, dat zichtbaar is als je de menuknop lang indrukt, nagenoeg gelijk aan stock Android Ice Cream Sandwich en daarmee stukken beter dan HTC's versie in Sense. Verder is het menu vooral razendsnel, starten apps vrijwel direct op en is de Galaxy S3 daarmee zonder twijfel de snelste Android-telefoon vandaag de dag.

Toch zitten er soms wat rare dingen en tegenstrijdigheden in TouchWiz die we niet herkennen van vorige versies. Zo is het in sommige gevallen nodig om wijzigingen op te slaan, terwijl dat niet overal is doorgevoerd. Ook lijkt het er op dat de TouchWiz launcher soms opnieuw wordt opgestart als we terugkeren vanuit een app. Dat gaat overigens gelukkig vrij snel, maar het valt wel op. Verder loopt het lockscreen soms vast en wil hij niet unlocken. Ook onhandig is als je een app van de ene naar het andere menu-scherm wilt slepen je hem haast van het touchscreen moet vegen, terwijl dat in het homescreen weer wat te snel gebeurt. Maar gelukkig zijn het allemaal kleinigheden en werkt TouchWiz verder uitstekend. Je kunt mappen aanmaken, schermen van volgorde veranderen en er zijn voldoende widgets beschikbaar om de 7 homescreens te vullen.

TouchWiz is verder nogal volgestouwd met 'slimmigheden' waaronder talloze bewegingsfuncties en gestures. Echt overzichtelijk wordt het er allemaal niet op en het is nog maar de vraag of je ze allemaal uit elkaar weet te houden en daadwerkelijk zult gebruiken. Kantelen om te zoomen, pannen om te bladeren, het maken van screenshots door met je handpalm van links naar rechts te vegen, het geluid te dempen door je hand op het toestel te leggen. Klinkt allemaal reuze handig maar wij hebben het niet gebruikt. Wat bruikbaarder is is de functie die detecteert als je naar het scherm kijkt en daardoor niet op screen lock springt. Handig als je een lange webpagina of ebook aan het lezen bent.

Het notificatiescherm kent enkele nieuwe functies. Zo zijn er, hoe kan het ook anders, meer instellingen mogelijk naast het aan- en uitzetten van WiFi en Bluetooth. Zo kun je ook de stilstand, schermrotatie, spaarstand, meldingen, mobiele gegevens, autostand en synchronisatie aan of uit zetten. Heb je de koptelefoon ingeplugd, dan krijg je nog meer functies erbij. Zo kun je de radio bedienen en staan er snelkoppelingen naar diverse audio-toepassingen waaronder de MP3-speler en YouTube. Het lockscreen kent ook vernieuwing. Daarin staat nu ala HTC Sense onderin enkele snelkoppelingen waarmee je ook het toestel kunt unlocken waarna die app direct wordt opgestart.

Telefoonboek

Het telefoonboek komt overeen met eerder TouchWiz Samsungs en doet sterk denken aan stock Ice Cream Sandwich. Maar dan met zoekscherm en de mogelijkheid om contacten door een veeg naar rechts te bellen, en een veeg naar links te sms'en.

Je kunt Facebook, WhatsApp en accounts van andere sociale netwerken eenvoudig koppelen zodat je geen dubbele contacten krijgt. Je kunt zelfs een aangepast trilpatroon per contactpersoon instellen zodat je zelfs in de stille modus weet wie er belt zonder naar het scherm te kijken.

Verder kun je nog groepen en favorieten instellen en is er een uitgebreid logbestand waarin precies is bij te houden hoe lang je met wie gebeld hebt.

Messaging

Sms-berichten worden als conversatie weergegeven en die weergave kun je geheel naar eigen smaak instellen. Je kunt ontvangstbevestigingen instellen en bijlagen voeg je eenvoudig toe waarna ze als MMS verstuurd worden.

Samsung heeft het toetsenbord echter veranderd van Swype naar een eigen variant. Die werkt helaas niet zo lekker. Niet altijd is deze schrijfmodus beschikbaar waardoor je alsnog iedere letter afzonderlijk moet invoeren en staan veelgebruikte tekens zoals punten, komma's, uitroep- en vraagtekens op een ander scherm. Je kunt weliswaar instellen dat je van toetsenbord wisselt door horizontaal over het scherm te vegen, maar als je de Swype-achtige schrijven-functie aan hebt staan werkt dat niet.

Connectivity

Naast de gebruikelijke WiFi en Bluetooth is er ook NFC aanwezig waarmee je in theorie veel kunt maar in de praktijk vrij weinig. Natuurlijk is er Android Beam waarmee je met andere Ice Cream Sandwich-gebruikers data kunt uitwisselen en kun je met Smart Tags acties uitvoeren. Samsung heeft het eigen S Beam ontwikkeld die weliswaar de hand-shake met NFC uitvoert, maar het versturen van data overlaat aan het veel snellere WiFi Direct. Ook in theorie een goeie functie maar het werkt vooralsnog alleen met andere Galaxy S III gebruikers. En daar loopt het momenteel nog niet van over.

Verder is er DLNA en kun je met AllShare Play en Share video versturen naar je TV. Samsung past 'WiFi Channel Bonding' toe waarmee in theorie een dubbele bandbreedte ontstaat. Wij ervaarde echter aardig wat problemen met WiFi in de vorm van een continue wegvallende verbinding. Dat zou kunnen liggen aan ons complexe draadloze netwerk, maar opvallend is wel dat we dit niet bij de GS2 hadden. Ook Kies via Wi-Fi kregen we niet aan de praat terwijl dit zonder problemen hoort te werken.

Camera

Het ogenschijnlijk niet opwaarderen van de camera kwam Samsung op veel kritiek te staan. Net als z'n voorganger beschikt de Galaxy S III over een 8 megapixel camera met Full HD opnamekwaliteit. Toch is er verbetering, voornamelijk in de vorm van snelheid. Foto's schiet je razendsnel. Als je niet oppast schiet je in de continue-opnamemodus zo je telefoongeheugen vol. Maar snel foto's schieten zagen we ook bij de HTC One X. Waarin Samsung zich toch probeert te onderscheiden zijn (wederom) de slimme features. Zo herkent de S3 zelf gezichten en kun je die foto dan eenvoudig naar die persoon doorsturen.

Verder is er een HDR-modus die best goed werkt mits je hem goed stilhoudt en een Beauty-shot die enkele foto's achter elkaar schiet en de mooiste uitzoekt en kun je een Panorama foto maken.

HDR shot on the Galaxy S III

Geschoten foto's zijn uitstekend van kwaliteit. Zelfs met weinig licht maakt de S3 prima foto's, waarschijnlijk door de Backside Illuminated Sensor. Mocht het heel donker worden dan is daar nog de LED flitser die erg krachtig is. Je kunt in maximaal 3264 x 2448 foto's maken en video's in 1920 x 1080.

Bij het filmen kun je de flitser als hulplicht gebruiken. Zowel in de camera- als in de video-modus kun je Anti-Shake aanzetten om ongewenst trillen weg te filteren. Meestal is dit alleen in één modus beschikbaar.

Aanwezige programma's

Samsung heeft aardig wat toepassingen voor je geïnstalleerd zodat je meteen aan de slag kunt. Nadeel is dat het er zoveel zijn dat je het overzicht snel kwijtraakt. Tevens is er in sommige apps enige overlap. Zo heb je natuurlijk Google's eigen Play Store om apps te downloaden, maar is er ook Samsung's 'Meer services', S Suggest, Samsung Apps, Samsung GO en kun je games downloaden via de Game Hub. Allemaal plaatsen waar je extra apps en content kunt downloaden waarvan we afvragen of het niet erg verwarrend is voor de consument.

Maar het meest opzienbarends is natuurlijk S Voice, Samsung's eigen Siri-kloon. Nieuw is het principe niet voor Samsung dat samen met Vlingo eerder spraakgestuurde diensten aanbod, maar het jasje waarin het nu gegoten is komt ons wel erg bekend voor. Het is namelijk nagenoeg een kopie van Apple's Siri. Zo kun je via spraak opdrachten geven om iemand te bellen, vraag je het huidige weer op en plan je een agenda-item in.

Wel zelf bedacht is dat je Siri S Voice kunt ontwaken vanuit het lockscreen door een vooringestelde zin uit te spreken. Net zo intelligent is S Voice niet als Siri maar het komt aardig in de buurt. Helaas is er nog geen ondersteuning voor Nederlands, dus je zult het voorlopig met Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans of Koreaans moeten doen.

Verder aanwezig en noemenswaardig is de S Memo app die we kennen van de Galaxy Note en een zeer uitgebreide en mooie agenda. Zo is er een jaar-, maand-, week- en dagoverzicht en zijn er diverse instellingen mogelijk om maar niet te laat op je volgende afspraak aan te komen. Ook staat de Whats-App kloon ChatON standaard op het toestel. Hiermee kun je via het internet Instant Messages sturen naar anderen die ook de ChatON-app hebben geïnstalleerd. Deze app is inmiddels beschikbaar voor iPhone, Android, BlackBerry en Bada-telefoons.

Extra's

Doordat Samsung een quadcore processor heeft gebruikt zit het toestel met wat rekenkracht over. Zo komt de Quadrant-score uit op 5334. Aan die overkill heeft Samsung een leuke toepassing voor gevonden. Zo kun je als je video's afspeelt en je wilt tegelijkertijd bijvoorbeeld iets opzoeken, de video in een apart klein popup venster openen. Dit venster kun je verplaatsen, een enkele tap brengt je weer terug in de fullscreen videospeler.

Grappig is ook dat wanneer je in de videoplayer en alle beschikbare video's in een miniatuur-overzicht staan deze ook alvast afspelen. Zo vind je sneller de video die je bedoelt. Hier is natuurlijk veel rekenkracht voor nodig wat de Galaxy S III zonder moeite heeft.

Conclusie

Veel van de nadelen van de Galaxy S III zijn tegelijkertijd ook z'n voordelen. Zo is de S3 groot, maar daar krijg je ook een groot scherm voor terug. En maken de vele voorgeïnstalleerde apps en talloze instellingen het geheel er niet overzichtelijk op, het geeft wel direct na aanschaf een complete out-of-the-box ervaring en kun je alles geheel naar eigen wens instellen en personaliseren. Echte minpunten zijn het daarom niet. Ook het Pentile-scherm is in de praktijk niet zo erg als verwacht. Pas in sommige omstandigheden is het waarneembaar. Maar de extra batterijduur die je daarvoor terugkrijgt maakt het direct een non-issue. Mensen die klagen dat de S3 niet op dezelfde hogere klokfrequentie draait als de HTC One X beseffen niet dat juist ook dit energie bespaart. En in de praktijk merk je er niets van. Sterker nog, de S3 is de snelste Android-telefoon die we ooit in handen hebben gehad.

Wel zouden we graag de kleine bugs en soms verwarrende TouchWiz-bediening opgelost zien worden. Laten we niet vergeten dat toen de Samsung Galaxy S II uitkwam die met praktisch dezelfde kinderziektes te kampen had. Die werden allemaal opgelost en maakten uiteindelijk de S2 tot absolute topper. We hebben er daarom voldoende vertrouwen in dat Samsung hetzelfde doet met deze S3 waarna hij precies dezelfde succesvolle toekomst tegemoet gaat.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Samsung i9300 review