Samsung Galaxy S II i9100 review

· 2 reacties

De Galaxy S II is typisch zo'n smartphone waar iedereen nieuwsgierig naar is. De verwachtingen zijn hoog, alsmede de inzet. Op basis van een lijst met specificaties heeft de 'S2' namelijk de beste papieren.

Er staat duidelijk iets op het spel en onze handen jeukten al dagen voordat we hem binnen hadden. Maakt de 'S2' de hooggespannen verwachtingen waar? We hadden een opmerkelijke conclusie.

Natuurlijk kunnen we het hebben over z'n dualcore-processor die op 1.2 GHz draait en je met Quadrant-scores om de oren slaan. Wij zijn echter niet zo geïnteresseerd in droge cijfers. Wij willen weten wat al dat geweld over de motorkap betekent voor jou; de gebruiker! Kun je daadwerkelijk sneller met het toestel werken? Hoelang gaat de batterij mee? En verhoudt de Galaxy S2 zich een beetje tegen z'n directe concurrentie zoals de LG Optimus 2X Speed, de Sony Ericsson Xperia Arc en de nog uit te komen HTC Sensation?

Wij testten de "S2" met Android Gingerbread 2.3.3 en ROM-build XWKE2.

Plus- en minpunten Samsung Galaxy S II i9100

  • Kwaliteit beeldscherm
  • Dun
  • Snel
  • Veel mogelijkheden
  • Buggy

Wat zit er bij het toestel?

Het doosje waarin de Samsung Galaxy S II geleverd wordt heeft verdacht veel weg van de verpakking van de Apple iPhone. Een klein compact doosje dus, waar het toestel dan ook net in past. Naast het toestel zit er een snelstartgids, een in-ear headset met bijbehorende dopjes in verschillende maten, datakabel en een losse adapter. Keurig dus. Het toestel is aan de voor- en achterzijde voorzien van stickers die je voor gebruik moet verwijderen. Schade tijdens het vervoer zal dus niet snel optreden.

Uiterlijk

Leek z'n voorganger nog verdacht veel op de iPhone, de Galaxy S II heeft meer een eigen karakter, al zie je duidelijk z'n roots terug. De hoeken zijn ditmaal iets strakker en de rondingen zijn geminimaliseerd. Het oogt allemaal vrij professioneel en gelukkig minder plastic dan z'n voorganger.

De voorzijde biedt ruimte voor het grote 4.27 inch touchscreen dat wordt beschermt door het krasbestendige Gorilla Glass. Het touchscreen voelt niet te stroef maar ook niet te glad aan. Het is precies goed. Links van de luidspreker zitten naast de secundaire camera enkele sensoren. Onder andere de omgevingslichtsensor en de nabijheidssensor. Onderaan is een enkele drukknop geplaatst die na één keer klikken je naar het homescreen brengt. Tweemaal drukken start Voice Talk op waarmee je de S2 gesproken opdrachten kunt geven. Lang indrukken opent een venster met de recentst geopende toepassingen. Links en rechts van deze drukknop zitten touchgevoelige knoppen voor respectievelijk 'opties' en 'terug'. Een zoekknop, zoals bij veel Android-telefoons gebruikelijk is, ontbreekt.

Aan de rechterzijde zit de sluimer/aan- en uitknop terwijl links de volumeknoppen gehuisvest zijn. Er zit ook een putje waar je een koortje in kunt bevestigen. Vreemd genoeg zit die dan niet standaard in de doos. Naast het putje zit er ook een inkeping. Wie z'n nagel daarin stopt verwijderd in een wip de cover waarna z'n ingewanden tevoorschijn komen. Om de backcover terug te plaatsen zul je eerst moeten beginnen met het onderste gedeelte.

Aan de bovenkant zit de 3.5 mm audio-jack-aansluiting en een microfoon. Deze wordt alleen in de luidsprekerfunctie gebruikt, maar daarover later meer. Tot slot vinden we de microUSB-aansluiting aan de onderzijde, inclusief de microfoon.

De vlakke achterzijde heeft een carbon-fiber-achtige coating gekregen die naast esthetisch ook nog een praktisch doel heeft; het voorkomt vingerafdrukken! Naast het Samsung-logo treffen we hier de 8 megapixel camera aan inclusief z'n bijbehorende flitser. Onderaan zit nog een luidspreker waar behoorlijk wat geluid uitkomt.

De plastic bezel weerkaatst snel licht. Het oogt daarom van aluminium te zijn, zoals bij z'n voorganger terwijl dat niet zo is. Het is een kleinigheid waardoor je het ontwerp meer weet te waarderen. Wat verder opvalt is dat de S2 behoorlijk breed is. Omdat het toestel tegelijkertijd ontzettend dun is heb je toch het idee dat de S2 een compacte telefoon is. Al met al is het een moderne smartphone dat stukken zakelijker oogt dan z'n voorganger.

Uithoudingsvermogen

De Galaxy S II is uitgerust met een grote 1650 mAh batterij en dat schept hoge verwachtingen. En misschien is dat helemaal niet zo'n goed idee bij een smartphone met een dergelijk groot scherm; het kan namelijk alleen maar tegenvallen! Zo ook bij de S2; met regelmatig spelen komt hij zelfs de dag niet eens door. Helaas lijkt de Super AMOLED Plus-techniek in combinatie met alle batterijbesparende functies weinig uit te maken. Het update naar versie XWKE2 brengt een flinke verbetering maar daarover later meer.

Er zit bovendien een erg vervelende functie in het toestel; de S2 geeft een geluidsignaal wanneer de batterij vol is. Een nobel idee maar in de praktijk niet altijd even handig. Zo zijn wij al tweemaal in onze slaap gewekt door het piep-geluidje. Het duurt weliswaar niet lang, maar het is lang en luid genoeg om je te wekken. Zolang Samsung bezig is deze functie optioneel te maken zit er voor ons niet anders op dan het geluid van 'systeem' op 0 te zetten. Jammer, want dan mis je gelijk ook alle andere systeemgeluiden.

Belkwaliteit

Het eerste gesprek dat we met de S2 ontvingen werd direct onderbroken. Dat belooft weinig goeds. De daaropvolgende gesprekken gingen niet veel beter; geen geluid. En dit ging een aantal 'gesprekken' door. Na het opnieuw opstarten van de S2 waren de problemen verholpen maar het laat wel een verontrustend beeld achter. Daarnaast moeten we bekennen dat we qua belgeluid wel eens beter hebben gezien/gehoord. Je hoort continu een zachte ruis op de achtergrond. Het is niet echt storend, maar wel aanwezig. Noem ons verwend, maar hier missen we dus een secundaire microfoon om omgevingsgeluid weg te filteren.

Beeldscherm

Op het gebied van het beeldscherm niets anders dan lof. Sommigen zullen de kleuren van het Super AMOLED Plus-scherm wat fel of heftig vinden, maar over smaak valt niet te twisten. Er zijn gelukkig diverse instellingen om dit aan te passen.

Het scherm is gewoonweg een goede opvolger van het Pentile-achtige Super AMOLED-scherm waarmee de Galaxy S nog mee was uitgerust. Het Super AMOLED Plus-scherm beschikt over een andere subpixel-structuur wat vooral van dichtbij een scherper plaatje oplevert. Dit valt vooral op bij het weergeven van tekst. Het ziet er allemaal net even iets scherper uit. En qua contrast is de S2 helemaal heer en meester. Zwart is ook écht zwart, iets wat 's avonds nóg beter opvalt. Je zult het scherm snel op waarde schatten en eenmaal gewend is teruggaan naar 'normaal' TFT erg, heel erg moeilijk.

Menu

De Galaxy S II is uitgerust met Samsung's eigen TouchWiz-interface die inmiddels op versie 4 is uitgekomen. Eerlijk is eerlijk; je moet ervan houden. Het is echter behoorlijk uitgebreid te personaliseren, zodat je het helemaal naar eigen smaak kunt inrichten.

We lopen het kort even bij langs. Het lockscreen bevat een klok met links en rechts unlock-buttons met aantal gemiste oproepen of binnengekomen oproepen. Het homescreen telt tot maar liefst 7 verschillende pagina's waarop je widgets kwijt kunt. De TouchWiz-widgets maken optimaal gebruik van de ruimte zodat er niet van die lege plekken ontstaan als je je scherm vol widgets wilt hebben. Er zijn kalenderwidgets, klok-, e-mail-, en typische Google widgets aanwezig.

Bovendien denkt TouchWiz erg met je mee als het gaat om het plaatsen van widgets. Zo geeft het vooraf aan hoeveel ruimte een widget in beslag neemt. Het hele proces staat bomvol animaties. Correctie; vloeiende animaties. De S2 reageert ontzettend soepel, haast instant en het ziet er grafisch fantastisch uit. We worden verwend met veel eyecandy and we like it!

Onderaan het homescreen is ruimte voor slechts vier snelkoppelingen en dat is er in onze beleving precies één te weinig. Absoluut noodzakelijk zijn een snelkoppeling voor bellen (contacten mag natuurlijk ook), berichten, internet en e-mail. Maar omdat de Applicatie-knop niet te vervangen is komen wij één plek te kort. Ondanks dat TouchWiz de beschikking heeft over mappen zijn die niet hiernaartoe te plaatsen. Dit in tegenstelling tot de nieuwste Xperia's van Sony Ericsson.

Eenmaal op die Applicaties-knop gedrukt krijg je al je geïnstalleerde en aanwezige toepassingen in een raster van 4 bij 4 te zien. Je kunt ook kiezen voor een lijstweergave maar we kunnen ons niet voorstellen dat iemand die gebruikt. Je kunt horizontaal door de pagina's heenscrollen, vrijwel gelijk aan iOS van Apple. Het indelen van de pagina's gaat erg goed, en het is zoals eerder gezegd mogelijk gebruik te maken van mappen.

Wil je toepassingen verwijderen dat is het aan te raden dit via TouchWiz te doen. In het menu op de optieknop drukken, kiezen voor 'Wijzigen' en vervolgens op de toepassing klikken die je wilt verwijderen. Wil je via het "menu > Applicaties > Applicaties beheren" toepassingen verwijderen dan leverde dat in ons geval diverse foutmeldingen op waarna de Launcher crashte en een reboot noodzakelijk was.

We hadden overigens vrij vaak met ongewenste foutmeldingen te maken. Diverse onderdelen crashten met grote regelmaat en we hebben het toestel diverse malen moeten rebooten om van het gedonder af te zijn. Dit is een grote bron van zorgen, en moet snel aangepakt worden. Een dag zonder reboot hebben wij niet gehad, maar is wel meer dan wenselijk voor een dagelijks gebruiksvoorwerp zoals een mobiele telefoon. Tijdens onze reviewperiode hebben we twee updates gehad, dus Samsung is op de goede weg. En het moet gezegd worden, na de tweede update ging het stukken beter, maar helemaal klaar zijn ze nog niet.

Telefoonboek

Het telefoonboek van de Galaxy S2 is vrij standaard voor Android-begrippen. Naast het contact staat een icoontje met waaruit de informatie afkomstig is. Schuif je een contact naar rechts dan bel je hem direct, veeg je hem naar links stuur je een tekstbericht. Contacten worden zoveel mogelijk samengevoegd zodat je niet voor elke bron verschillende maar tegelijkertijd ook dezelfde contacten in je lijst hebt staan.

Handig is dat bij een contact dat ook voorkomt in Facebook, Twitter en/of LinkedIn diens laatste activiteiten weergegeven worden. Hiervoor moet je wel gebruik maken van Samsung's eigen Social Hub-account.

Messaging

Het versturen van berichten met de S2 is een vrij aangename handeling. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de aanwezigheid van Swype. Hierdoor is het invoeren van woorden, met name lange, een fluitje van een cent. Kent hij een woord nog niet? Dan maak je gebruik van het toetsenbord alsof het een 'normaal' toetsenbord is, en voer je het woord eenmalig in. Hierna kent Swype het nieuwe woord. Handiger kan haast niet.

Berichten worden als conversatie weer gegeven en het is zelfs mogelijk het kleurenschema aan te passen. Emoticons worden als zodanig weergegeven en bijlagen zijn zo toegevoegd waarna het bericht wordt opgewaardeerd als MMS-bericht. Er is daarnaast een e-mailtoepassing waarin meerdere accounts ingevoerd kunnen worden. Gelukkig is er een gecombineerde inbox zodat je ook nog eens eenvoudig het overzicht houdt. Accounts worden gecheckt door de servers van Samsung waarna berichten naar je toestel worden 'gepusht'. Het voordeel is dat je S2 niet zelf hoeft te 'pollen' op nieuwe berichten wat niet echt batterijbesparend is. Maak je louter gebruik van Gmail, dan raden we je zeker de aparte Gmail-toepassing aan.

Connectivity

De S2 ondersteund FOTA-updates, dus via het toestel zelf, maar daarvoor moet je wel eerst een Samsung-account aanmaken. Helaas wordt er onderscheid gemaakt tussen de updates onderling, want één bepaalde update konden we alleen via Kies binnenhalen. Helaas is het met de S2 nog niet mogelijk om van de uitgeklede Mac-versie 'Kies mini' gebruik te maken. Mac-users die denken onder VMWare hun toestel aan een virtuele PC te kunnen hangen komen bedrogen uit; dit werkt niet. Sterker nog, Kies lijkt alleen te werken als je in Windows als administrator bent ingelogd. Frustratie alom.

Wie de notificatiebalk naar beneden schuift ziet allerlei handige knoppen waarmee zaken als WiFi en Bluetooth direct aan- en uitgezet kunnen worden. Handig en naast de optie 'flightmode' missen we niets. Alle zaken werken uitstekend en dankzij de aanwezigheid van WiFi Direct kan met routers die dezelfde techniek ondersteunen makkelijk verbinding worden gelegd. Daarnaast kan ook nog het WiFi slaapbeleid ingesteld worden waarmee de WiFi-verbinding niet onnodig lang openstaat en daarmee je batterij leeg trekt. Tot slot is er nog de mogelijkheid je telefoon als hotspot in te stellen. Hiermee kun je met maximaal 5 apparaten je internetverbinding delen. Qua beveiliging ondersteund de S2 het veilige WPA2.

Tot slot nog een compliment voor de GPS-ondersteuning. Deze is uitstekend en beduidend beter dan bijvoorbeeld de Nexus S die ook van Samsung-makelij is. De S2 maakt naar alle waarschijnlijkheid gebruik van de SiRFstarIV GSD4t-chipset die naast een snellere fix ook nog eens energiezuiniger is. En dat blijk je dus écht te merken.

Samsung heeft er in de browser voor gekozen wat anders te doen. Zo kun je in- en uitzoomen door twee vingers op het scherm te houden en het toestel te 'tilten'. Je kunt ook pinch-to-zoom gebruiken. Zoom je op deze manier een hele pagina uit dan kom je in het venster-overzicht. Leuk bedacht maar we kwamen er onbedoeld wel vaak op uit.

Wat echter na enige tijd opvalt is dat Samsung in de browser gebruik maakt van 'elastic scrolling' in plaats van 'kinetic' zoals elders in het systeem. Een pagina scrollen voelt alsof er een elastiek aan vastzit die pas na een fractie volgt. Hinderlijk is het echter niet, meer een constatering. Wat we ook vreemd vonden is dat de optie 'Pagina's passend aan scherm' onder 'Instellingen' niet standaard aan staat. Deze functie is namelijk wel erg handig om brede teksten fatsoenlijk te kunnen lezen. Los daarvan is de browser verder ontzettend goed en werkt uitstekend.

Camera

We komen uit bij het onderdeel waarin de S2 uitblinkt; de camera. Vooral de combinatie van de uitstekende camerasensor met het fantastische scherm maakt een goed duo. Geschoten fimpjes en foto's lijken op het scherm haast beter dan in het echt. We lopen alles één voor één langs.

De camera-interface is gelukkig niet de standaard Android-interface. De knoppen zijn goed gepositioneerd en instellingen zijn zelfs als sneltoets in te stellen voor nog sneller gebruik. In de cameramodus is de maximaal te kiezen resolutie 3264 x 2448 pixels terwijl ook nog voor 6.5, 3.2, 2.4, 0.4 en 0.3 megapixel gekozen kan worden. Overige instellingen zijn; zelfportret, flitser (automatisch, uit, aan), fotostand (één, smile-shot, beautyshot, panorama, actie en cartoon), scénemodus (geen, portret, landschap, nacht, sport, feest/binnen, strand/sneeuw, zonsondergang, dageraad, herfstkleur, vuurwerk, tekst, candlelight en achtergrond verlichting), belichtingswaarde, scherpstellen (autofocus, macro en gezicht detecteren), timer (uit, 2 sec., 5 sec. en 10 sec), effecten (geen, negatief, grijstinten en sepia), witbalans (automatisch, daglicht, bewolkt, kunstlicht, TL-verlichting, ISO (automatisch, 100, 200, 400 en 800), meting (nadruk centrum, spotmeting en matrix), zichtbaarheid buiten, anti-trillen, automatisch contrast, knipperdetectie, richtlijnen, overzicht, beeldkwaliteit (superhoog, fijn en normaal), GPS-tag en opslag. Erg veel dus waarvan de meeste slechts gimmicks zijn.

In videomodus zijn de mogelijkheden wat beperkter, hoewel je kunt opnemen in Full HD-kwaliteit!
Grootste gemis is wat ons betreft de videostabilisatie. Geschoten materiaal is erg schokkerig, zelfs met een vast hand. Ondanks dat de Nokia N8 in maximaal 'slechts' 720p opneemt, is z'n videostabilisatie wel erg fijn! Daarnaast kunnen we klagen over gebrek van een fysieke cameraknop. Ach, je kunt niet alles hebben.

Qua settings is er te kiezen uit flitser, videostand (normaal, limit voor MMS, zelfopname), belichtingswaarde, timer (uit, 2 sec., 5 sec. en 10 sec.), effecten (geen, negatief, grijstinten en sepia), witbalans (automatisch, daglicht, bewolkt, kunstlicht en TL-verlichting), zichtbaarheid buiten, videokwaliteit (superhoog, fijn en normaal), richtlijnen en overzicht. Naast de maximale 1080p-resolutie kan gekozen worden uit 1280 x 720, 720 x 480, 640 x 480, 320 x 240 en 176 x 144 pixels.

Geschoten materiaal kan gedeeld worden met de voor Android gebruikelijke zaken. Hieraan heeft Samsung alleen AllShare toegevoegd. Hiermee kun je video's draadloos naar je TV sturen die daar ook over beschikt. In de praktijk zullen dit vooral de nieuwere Samsung's TV's en apparatuur zijn.

Al met al krijgt dit onderdeel een dikke voldoende. Foto's zijn haarscherp, video's in Full HD kennen een verbluffend hoge resolutie en kwaliteit. Dit neemt echter snel af als het donker wordt, wat vrij gebruikelijk is voor telefoons. Helaas blijft het ontbreken van een videostabilisatie een groot gemis. Om dit enigszins goed te maken kunnen we foto's en video's op het toestel zelf bewerken via een aparte app.

Aanwezige programma's

Naast de voor Android gebruikelijke toepassingen vinden we enkele specifieke apps; de Hubs. Samsung heeft er vier voorgeïnstalleerd op de S2; Social Hub, Music Hub, Readers Hub en Game Hub. De Social Hub combineert al je sociale netwerken in één, terwijl de Music Hub een goed bedoelde online muziekwinkel is. We zeggen 'goed bedoeld' omdat de prijzen van een los nummer doorgaans €0,20 hoger liggen dan in iTunes. We vragen ons daarom hardop af of mensen hier veel gebruik van zullen maken. Al liggen de prijzen voor een heel album doorgaans lager dan in iTunes.

De Reader Hub is een interessante manier om boeken, tijdschriften en kranten op te halen. Zoeken we naar kranten dan hebben we er zelfs Nederlandse tussenzitten waaronder de Volkskrant, de Pers en de International Herald Tribune. Kijken we verder dan merken we dat elke categorie via een systeem van een derde werkt waarvoor weer een apart account nodig is. Zinio voor tijdschriften, Kobo voor boeken en PressReader voor kranten. Toch is het een aardige poging. Daarnaast is er een bol.com-app waar je ook boeken kunt kopen. Hiervoor is naast een bol-account ook een Adobe-account voor nodig. Je raadt het al; je hebt erg veel nieuwe accounts nodig wil je alles aan de praat krijgen.

De Game Hub werkt via Mobage en duurt de eerste keer erg lang voordat het opgestart is. Het blijkt uiteindelijk een winkel te zijn waar je naast gratis ook betaalde games kunt downloaden. Gelukkig bevatten de betaalde een trial-mogelijkheid zodat je niet direct je portemonnee hoeft te trekken.

Verder is er een standaard een toepassing voor bestandsbeheer, diverse spraaktoepassingen waarvan drie die praktisch gelijk aan elkaar zijn, Polaris Office waarmee je documenten kunt bewerken, een Minidagboek-toepassing en een eigen 'AppStore'. Die laatste is leuk bedoeld, maar doe ons de Android Market maar.

Games

Er zijn geen voorgeïnstalleerde games, maar via de eerder genoemde Games Hub zijn diverse spelletjes te downloaden.

Extra's

Hier willen we nog even aandacht besteden aan de toepassing 'Kies air'. Het stelt je in staat je telefoon via je browser te benaderen en zelfs wat klein beheer kunt plegen. Het doet ons denken aan wat we eerder aantroffen op de Motorola Milestone. Die had een soortgelijke functie.

Handig is het wel want je voert op deze manier een stuk handiger wat bladwijzers in dan via het toestel zelf. Ook kun je foto's en video's downloaden.

Conclusie

Samsung had met de Galaxy S een verkoopsucces in handen, en dus was er veel aan gelegen een gedegen opvolger neer te zetten. Niet alleen om geen flater te slaan, maar ook om marktaandeel weg te kapen bij Apple en natuurlijk andere Android-bouwers. De Koreanen hebben alles uit de kast getrokken om dit te realiseren; en bouwden een eigen processor en een nieuw type beeldscherm. Alleen al deze twee componenten maken van de S2 een winning team.

Het is echter niet alleen hardware waar je mee te maken krijgt, de software is even belangrijk. En hier hebben we wel wat op aan te merken. Wil je fatsoenlijk van je Galaxy S II kunnen genieten dan MOET je minstens versie KE2 hebben geïnstalleerd. En daarvoor moet je door de hel van Kies, maar het moet. Het móet om van de S2 een werkende telefoon te maken! Zonder is géén optie en doet geen recht aan wat de Galaxy S2 in huis heeft.

Want mét deze versie is de S2 simpelweg het beste wat vandaag de dag verkrijgbaar is. We kunnen klagen over het ontbreken van videostabilisatie of NFC, maar wie let daar nou op als je een Super AMOLED Plus-scherm hebt? De S2 is bovendien snel. Niet perse sneller dan de Optimus 2X Speed maar de Samsung is mooier, dunner en beschikt over een beter scherm. Wij sluiten af met de gedachte dat de Galaxy S II misschien wel de beste telefoon is die je vandaag de dag kunt krijgen.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Samsung i9100 review