Samsung Galaxy S Advance i9070 review

· 21 reacties

Samsung maakt de laatste tijd goede sier met een aantal succesvolle toestellen, waarvan de laatste in het rijtje de Galaxy S III is.

Met het al eerder uitgebrachte lid van de Galaxy-familie, de Galaxy S Advance, bracht het merk een mid-end-toestel op de markt dat er veelbelovend uitziet. Al op het Mobile World Congress in Barcelona lekte beeldmateriaal van deze telefoon uit.

Wat toen vooral opviel, was het gebogen scherm van het toestel.Minder hoopgevend dan het bijzondere scherm was de mededeling dat er misschien geen update van Android 2.3 Gingerbread naar Ice Cream Sandwich zou komen. Dit kan een nadeel zijn, want zo is het toestel eigenlijk al verouderd op het moment dat je het koopt. De Galaxy S Advance plaatst zichzelf zo niet erg voordeling in de markt ten opzichte van toestellen als (concurrenten noemen). Of is het alsnog de moeite waard?

Samsung Galaxy S Advance on chair

Plus- en minpunten Samsung Galaxy S Advance i9070

  • Beeldscherm
  • Browser
  • Camera
  • Belkwaliteit
  • 'Verouderd' besturingssysteem

Wat zit er bij het toestel?

De Galaxy S Advance wordt geleverd in een keurig rechthoekig doosje met een afbeelding van het toestel erop. Behalve het toestel zelf vinden we in de doos drie foldertjes, een oplader, een USB-kabel, en een headset met audio-jack-adapter. Deze laatste valt vooral op doordat hij in het wit uitgevoerd is, terwijl de andere accessoires zwart zijn. Verder is er niets opvallends aan deze inhoud, het ziet er prima uit. De bijgeleverde batterij heeft een vermogen van 1500 mAh.

Uiterlijk

Hoewel dit een toestel uit het middensegment is, ziet de Galaxy S Advance er zeker niet goedkoop uit. Dat heeft deels te maken met het eerder genoemde gebogen glas, wat zorgt voor een elegante uitstraling. Daarbij is het toestel ook redelijk dun en is de lay-out minimalistisch te noemen, met veel gladde oppervlakken en maar één fysieke knop, die recht onder het beeldscherm zit.

Alle onderdelen sluiten mooi op elkaar aan en het achterklepje is van plastic, maar niet goedkoop uitgevoerd, wat we nog wel eens tegenkomen. Hieronder vinden we de SIM-kaart, die naast de batterij zit. Het eindresultaat ligt goed in de hand en is lekker licht. Een pluim op dit onderdeel dus!

Boven het grote scherm vinden we de cameralens en de nabijheids- en lichtsensor. Aan de linkerzijde van het toestel zit de volumetoets, en aan de rechterzijde de aan/uit-toets, die je misschien in de eerste instantie aan de bovenzijde zou zoeken. Tot slot is er aan de onderzijde nog de poorten voor de headset en de oplader/USB.

Zoals gezegd is er maar één ‘echte' knop, maar als de telefoon ingeschakeld is verschijnen er aan weerzijden daarvan twee lichtgevende toetsen, een menutoets en een terugtoets. De besturing is dus net zo eenvoudig gehouden als het uiterlijk van het toestel.

Uithoudingsvermogen

Op dit onderdeel kunnen we eigenlijk niet echts opvallends melden. Als je het toestel intensief gebruikt, zul je het elke nacht op moeten laten, anders houdt hij het wat langer vol. Om energie te besparen, kun je de spaarstand inschakelen. Bij welke batterij-inhoud de telefoon hierop overgaat, kun je zelf bepalen.

Belkwaliteit

Hier moeten we toch even streng zijn: de belkwaliteit van de Galaxy S Advance zou veel beter kunnen. We hadden vaak last van storingen en geruis. De gesprekspartner was meestal net verstaanbaar, maar het probleem is dat we dit al eerder bij Samsung tegenkwamen. Dit is natuurlijk een slechte zaak.

Bij het gespreksoverzicht valt het op dat niet alleen de telefoongesprekken, maar ook de SMS-berichten worden weergegeven. Dit maakt het een beetje onoverzichtelijk. Wel is er daarbij meteen mogelijkheid om terug te bellen. Het gespreksoverzicht zit in dezelfde app als contacten, favorieten en toetsen. Maar hoe handig dit ook is, het maakt gebrek aan belkwaliteit niet goed.

Beeldscherm

Het ruim opgezette beeldscherm, met een prima diagonaal van 4.0 inch, biedt alles wat je kunt wensen. Het is naar verluidt onbreekbaar door het Gorilla Glass, en wat belangrijker is, ook nog eens haarscherp!

Het Super AMOLED scherm zorgt voor prachtige kleuren en zwart is hier geen donkergrijs, maar echt inktzwart. De helderheid kun je aanpassen, en ook auto-rotate is aan te passen, net als de time-out en de schermverlichting. Het beeldscherm ziet er kortom geweldig uit.

Menu

Het menu bestaat in eerder instantie uit zeven schermen, waarvan het eerste het homescreen is. Dit zal voor veel mensen misschien teveel zijn, vandaar dat je het aantal schermen ook aan kunt passen. Je beweegt soepel van scherm naar scherm. Onderaan ieder scherm staan de vier belangrijkste widgets: telefoon, contacten, berichten en applicaties. De overige kun je invullen zoals jij dat wil. Allerlei soorten widgets zijn aanwezig: een agenda, verschillende klokken, e-mail en Google.

Ook kun je mappen op de screens zetten, of snelkoppelingen. Handig is dat je ook vanuit ‘applicaties' zo een app op een screen kan plaatsen. Verder heb je in alle schermen toegang tot de dropbar waarin je zaken als WiFi-verbinding en geluid snel kunt regelen. Hier zie je ook nieuw binnengekomen oproepen, SMS'jes of e-mails staan. Maar een euvel is niet verholpen: het toestel heeft geen makkelijke toegang tot de browser, tenzij je zelf een widget plaatst. De vele applicaties zijn in het overzicht in een raster van vier bij vier geplaatst. Het is vreemd dat het niet op alfabetische volgorde is, terwijl dit bij de lijstweergave wel zo is.

Het menu is overzichtelijk en makkelijk te besturen, ook omdat er eigenlijk maar een paar knoppen zijn. Het is herkenbaar en eenvoudig, vooral voor Android-gebruikers. We hebben niet te maken gehad met crashes of andere ongemakken.

Telefoonboek

Het is nogal onhandig dat de contacten van je Gmail en Facebook door elkaar heen staan, waardoor sommige dubbel genoemd worden. Met een icoontje wordt aangegeven waar het contact vandaan komt, bijvoorbeeld Gmail. Wel kun je in je telefoonboek meteen de informatie, geschiedenis, activiteiten die in je agenda aangegeven worden en media (getagde foto's en filmpjes) bekijken.

In het telefoonboek kun je verder alles kwijt: meerdere telefoonnummers, foto, e-mail, groepen, een persoonlijke beltoon, postadres en organisatie. Zoeken kan door te scrollen, maar makkelijker door letter in te typen. Door naar links te schuiven stuur je een bericht, en als je naar rechts schuift kun je het contact meteen bellen. Dit telefoonboek is gebruiksvriendelijk, maar brengt niets nieuws onder de zon.

Voor social media moet je gebruik maken van de Social Hub. Twitter, Facebook en e-mail zijn hierin geïntegreerd. Zo kun je in een oogopslag zien waar je vrienden mee bezig zijn. Het is goed dat Samsung hieraan wat aandacht besteed heeft.

Messaging

Op dit onderdeel functioneert het toestel, zoals bij wel meer onderdelen, eigenlijk hetzelfde als de Samsung Galaxy S II. Een SMS versturen gaat prima: het toetsenbord is groot genoeg en reageert goed. Er is een uitgebreid woordenboek, dat je natuurlijk makkelijk zelf kunt aanvullen. Swypen – ‘vegen' van de ene naar de andere letter – is een handige, snelle manier om je bericht in te voeren. Je hoeft er maar even aan te wennen, en dan wil je niet meer anders. Maar als je het liever bij ouderwets typen houdt, dan gaat dit ook prima.

Ook op de e-mailfunctie hebben we niets aan te merken. Je kunt kiezen uit Gmail of de standaard e-mailapp, die praktisch alle accounts ondersteunt.

Connectivity

Bij de browser komt het mooie scherm eigenlijk het beste tot zijn recht. De websites worden haarscherp in beeld gebracht, met heldere kleuren. In- en uitzoomen gaat makkelijk. Het kan door je vingers naar elkaar toe te bewegen op het scherm, maar ook door het scherm te kantelen.

Verder is de browser uitgerust met alle standaard toepassingen: zo kun je meerdere tabbladen openen en favorieten instellen.

Camera

We waren eerder al zeer positief over de camera van de Galaxy S II, en daar kunnen we nu alleen nog maar meer mee instemmen. Ook de Galaxy S Advance heeft een erg goede camera. We zullen hier een poging doen om de functionaliteiten van de fotocamera hier even opsommen. Zo is er een flitser met verschillende mogelijkheden, allerlei scenemodi (portret, landschap, nacht, sport, feest/binnen, strand/sneeuw, zonsondergang, dageraad, herfstkleur, vuurwerk, tekst, kaarslicht, verlichting), meerdere fotostanden (een opname, smile shot, panorama, actiefoto, cartoon, belichtingswaarde, autofocus), belichtingswaarde, scherpstellen, timer, effecten (negatief, grijstinten, sepia, resolutie (5M, 3.2. M, 2.4. M, 0.3 M), witbalans, ISO, knipperdetectie, GPS-tag, meting, automatisc contrast).

Maar ook zonder deze snufjes geeft de camera hele mooie resultaten. We hebben hem meegenomen naar Parijs, en zoals je ziet zijn onze vakantiefoto's erg mooi geworden. Net als de fotocamera geeft de videocamera prima resultaten.

Opties zijn belichting, fotostand, timer, resolutie, witbalans, zichtbaarheid buiten en videokwaliteit. We hebben geen last gehad van schokken en we hebben prima filmpjes kunnen maken, die je in een aparte app kunt bewerken. Op dit onderdeel scoort het toestel dus erg goed.

Aanwezige programma's

De meeste aanwezige programma's hebben we al behandeld. De standaardonderdelen laten we verder maar even buiten beschouwing, maar opvallend zijn verder een takenlijstje, een mini-dagboek, en vooral de Hubs. Dit zijn apps die door Samsung zelf ontwikkeld zijn.

Ons toestel was uitgerust met de Music Hub, de Social Hub en de Game Hub. De namen zeggen eigenlijk al waar deze applicaties toe dienen: Music Hub is een muziekwinkel – die de vergelijking met iTunes echter niet goed doorstaat - , op Social Hub zijn zoals gezegd alle social media samengebracht, en Game Hub zorgt voor de spelletjes. Er is nog een vierde versie, Readers Hub, maar die ontbreekt hier.

Games

Er zijn geen standaard spelletjes geïnstalleerd, maar die kun je downloaden via de Game Hub.

Conclusie

Als je aan de moderne consument vraagt wat hij of zij verwacht van een mobiele telefoon, dan zal een goed werkende browser vaak bovenaan het rijtje staan. De Samsung Galaxy S Advance voldoet hier zeker aan. De integratie van de browser in het toestel is niet optimaal, maar het onderdeel functioneert prima, niet in de laatste plaats vanwege het geweldige beeldscherm. En datzelfde scherm doet wonderen voor de video- en fotocamera.

Jammer genoeg doet de slechte belkwaliteit daar weer iets aan af. Ook al verdwijnt bellen steeds meer naar de achtergrond, het blijft belangrijk voor een smartphone. De grootste hindernis is voor ons dan ook nog steeds de update naar Ice Cream Sandwich, die misschien uitblijft. Als dat zo is, maait Samsung eigenlijk het gras voor zijn eigen voeten weg. En dat zou jammer zijn, want de Galaxy S Advance heeft heel wat te bieden.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Samsung i9070 review