Samsung Galaxy Note N7000 review

· 6 reacties

In mei werd hij gepresenteerd, en nu is hij ook in Nederland verkrijgbaar: De Samsung Galaxy Note. Het is de nieuwste 'telefoon' in de Galaxy-reeks, alhoewel 'telefoon'?

Want is het woord 'telefoon' hier nog wel op z'n plek? De afmetingen van de Galaxy Note doen namelijk anders vermoeden. Qua doet de Note meer aan als een tablet. Bovendien past zo'n joekel van een toestel nauwelijks in je broekzak, zoals een gewone telefoon. Het Android 2.3.6. besturingssysteem doet aan de andere kant wel 'gewoon' denken dat het om een smartphone gaat. De tablets van Samsung zijn namelijk allemaal uitgerust met het Honeycomb besturingssysteem, een speciale versie van Android voor tablets.

En dat is niet de laatste vraag die in ons opkwam toen we dit toestel onder ogen kregen. Want, voor wie is de Galaxy Note eigenlijk bedoeld? Misschien is het voor de zakenman die een tablet en een telefoon in één wil, en bovendien even snel een notitie wil kunnen maken. Of is de Note bedoeld voor slechtzienden of ouderen die graag een groot scherm willen. Aan de andere kant zou hij natuurlijk ook gewoon bedoeld kunnen zijn voor de gadgetliefhebber die altijd het nieuwste van het nieuwste wil. Kortom, genoeg vragen. Wij gingen opzoek naar de antwoorden.

Plus- en minpunten Samsung Galaxy Note N7000

  • Groot scherm
  • Prima uithoudingsvermogen
  • Notitie-functie
  • Draagcomfort
  • Vormgeving

Wat zit er bij het toestel?

Opvallend is het verdacht kleine doosje waarin de Galaxy Note wordt geleverd. Eenmaal de deksel van het doosje, blijkt dat er dan ook niets minder op de grootte van het doosje bespaard had kunnen worden. Het toestel neemt de gehele oppervlakte van de bodem in beslag! Verder vinden we in het doosje een oplaadstekker, een datakabel, een beknopte handleiding en, niet onbelangrijk, een tweede achterkantje. Aan dit alternatieve achterkantje is een soort flap bevestigd waardoor het tegelijkertijd als beschermhoesje dient. Je kunt zelf kiezen welk achterkantje je wilt gebruiken. Op de voor en nadelen van beiden komen we nog terug.

Uiterlijk

Het voorkomen van de Galaxy Note is op z'n zachts gezegd opvallend, en dan met name door zijn afmetingen natuurlijk. Het toestel meet 147 x 83 x 10 millimeter. Voor de rest lijkt de Note bijna identiek aan de Galaxy S II. Ook qua gewicht doet de nieuwste Samsung denken aan zijn kleinere broertje. Want met zijn 178 gram is ook de Galaxy Note veel lichter dan je zou verwachten. In combinatie met de plastic afwerking zorgt dat bij ons voor een goedkope indruk. Jammer, want de inhoud van de telefoon liegt er niet om.

De eerste vraag die bij ons opkwam was of zo'n grote telefoon wel gebruiksvriendelijk zou kunnen zijn. Na onze testperiode moeten we concluderen dat ons dat alleszins meevalt. Ondanks z'n afmetingen past 'ie wel (net) in een broekzak. Het relatief lage gewicht bevordert daarbij het draagcomfort. Wel moet gezegd worden dat wanneer je zit of op je fiets rijdt, het toch niet heel prettig draagt. Maar goed, je kunt de telefoon natuurlijk ook gewoon op tafel leggen, of in een tas stoppen. Een andere meevaller vonden wij dat de Note ook een fijne grip heeft. De grootte is daarbij geen obstakel.

De voorkant van het toestel staat hoofdzakelijk in het teken van het enorme scherm. Naast het 5,3 inch grote scherm bevinden zich een secundaire cameralens, een nabijheids- en lichtsensor, een fysieke menutoets en twee soft-keys: de terug- en starttoets. De achterkant van het toestel bestaat volledig uit de batterij cover, met daarin een aantal uitsparingen voor de camera, flitser, S-pen gleuf en luidspreker. Om de SIM- of microUSB-kaart uit te kunnen nemen dien je de batterij cover te verwijderen.

Aan de boven- en onderkant vinden we respectievelijk de headset- en microUSB-aansluiting. De linker zijkant is voorzien van volume-/zoomtoetsen en de rechterkant herbergt de vergrendeltoets.

Uithoudingsvermogen

De Galaxy Note vraagt met zijn enorme energieslurpende scherm om een flinke batterij. Gelukkig heeft Samsung daar rekening mee gehouden. De fabrikant levert het toestel standaard met een 2500 mAh Li-Ion-batterij. Ter vergelijking, de Galaxy S II beschikt over een 1650 mAh Li-Ion-batterij. Door de grotere batterij is het uithoudingsvermogen van de Galaxy Note niet minder dan bij andere smartphones. Dat houdt in dat je 'm ongeveer iedere nacht aan de oplader moet hangen. Om hem toch iets langer te laten meegaan is er een energiebespaarstand aanwezig. Ook zijn er tegenwoordig natuurlijk genoeg apps te downloaden die voor energiebesparing zorgen.

Belkwaliteit

Voor het eerst bellen met de Galaxy Note is een aparte gewaarwording. Zo'n 'koelkast' aan je oor levert ook in de omgeving vaak verontwaardigde blikken op. Volgens ons is ook dit puur een kwestie van wennen. Qua gebruiksgemak is het namelijk geen enkel probleem. Door de fijne grip houd je het toestel gemakkelijk aan je oor.

Nieuw bij de Note is ook de manier van opnemen. Je neemt namelijk op door vanuit de opneemtoets naar een willekeurige richting te bewegen. Op zich een leuke feature, maar in het begin wel even onhandig. Over de belkwaliteit waren wij minder te spreken. Er klinkt een voortdurende ruis door de gesprekken. Het geluid is dus niet kraakhelder, en dat is toch een tegenvaller als het om een telefoon gaat.

Beeldscherm

Een van de speerpunten van de Galaxy Note is het 5.3 inch Super AMOLED-scherm. De door Samsung ontwikkelde AMOLED-technologie resulteert in een helder beeld waarbij vooral het hoge contrast opvalt. Dit komt doordat AMOLED, in tegenstelling tot LCD, zonder blacklight werkt voor zwarte pixels. Zwart is daardoor ook echt zwart. Het hoge contrast heeft als nadeel dat kleuren er niet altijd even realistisch uitkomen. De felle kleuren zorgen daarentegen wel voor spectaculaire beelden.

Het scherm is ook nog eens ontzettend scherp. Met de 1280 x 800 pixels heeft de Galaxy Note een resolutie die niet niet misstaat bij veel grotere tablets. Gevolg hiervan is dat er veel zichtbaar is op het scherm, zodat je niet snel hoeft in te zoomen op bijvoorbeeld grote tekstvlakken op websites. Een voordeel voor internetgebruikers dus.

Vanzelfsprekend betreft het beeldscherm van de Note een touchscreen. Anders dan anders is dat je dit keer niet alleen met je vingers het scherm kunt bedienen, maar ook met een bijgeleverd pennetje. Het pennetje lijkt vooral bedoeld om mee te schrijven en te tekenen. Als je even snel een notitie kun je gemakkelijk even memo'tje optekenen met de S-pen. Bovendien herkent het toestel je geschreven tekst. Prettig is dat de Note snel reageert op aanrakingen van de S-pen.

Menu

De Galaxy Note is uitgerust met het Android 2.3.5. besturingssysteem, met daaroverheen de Samsung Touchwiz schil. Niet anders dan bij de Galaxy S II bestaat het homescreen uit 7 pagina's die naar eigen voorkeur zijn in te richten met applicaties en widgets. Het overzicht van applicaties kan naar eigen keuze worden weergegeven in een raster of lijst. Wat opvalt is dat het raster bij de Note ruimte biedt aan 5 x 5 applicaties. Bij andere telefoons is deze grid normaalgesproken 4 x 4. De Note maakt hier dankbaar gebruik van het grote scherm.

Onder in zowel de homescreens als in het applicatie-overzicht zijn standaard een aantal snelkoppelingen te vinden. En ook hier wordt de extra ruimte die het scherm biedt benut. Naast de telefoon-, contacten-, berichten- en applicaties-knop, is er ook plaats gemaakt voor een snelkoppeling naar 'S Memo'. Het geeft maar aan dat de 'notitie-functie' centraal staat bij de Galaxy Note. De S Memo applicatie komt verderop in deze review nogmaals aan bod.

Voor de rest is Samsung Touchwiz niet anders dan op de andere Galaxy toestellen. Het is een kleurrijke skin met een tekenachtige stijl. Daardoor worden de menu's en schermen een beetje schreeuwerig. Je moet er van houden zullen we maar zeggen.

Telefoonboek

De telefoon-, contacten-, en logboek-applicatie zijn in één menu samengevoegd. Door middel van tabbladen kun je bladeren tussen de verschillende submenu's. Er zijn ook tabbladen voor 'favorieten' en 'groepen'.

Het is op twee manieren mogelijk een contact te selecteren. Door het telefoon-menu te kiezen verschijnt er een numeriek toetsenbord. Met het intoetsen van een cijfer- of nummercombinatie filtert het toestel overeenkomende contacten uit het telefoonboek automatisch uit. Je kunt contacten ook gewoon opzoeken in het telefoonboek, via het contacten-menu. Een nieuw contact toevoegen kan door in hetzelfde menu op het plusteken te drukken. Additionele gegevens als een afbeelding, internetoproep, (meerdere) e-mailadressen, expresberichten, groep, beltoon, postadres, organisatie, notities, bijnaam, website, verjaardag of feestdag zijn dan ook toe te voegen.

Het logboek-menu geeft per dag alle gemiste, in- en uitgaande oproepen en berichten weer. Je kunt daarbij zelf een filter plaatsen van bijvoorbeeld alleen inkomende, of gemiste oproepen. Het toestel houdt ook statistieken van je oproepen bij. Zo kun je zien hoe lang je met een bepaald persoon gebeld hebt. De gegevens zijn op ieder moment te resetten.

Messaging

Het versturen en ontvangen van berichten gaat vanzelfsprekend gemakkelijk met de Galaxy Note. Sms'jes worden in conversaties gegroepeerd, wat het gemakkelijk maakt vorige berichten terug te lezen. Ook voor e-mail biedt de Note genoeg mogelijkheden. Voor G-mail is een aparte applicatie voor geïnstalleerd. Andere mail accounts worden ook ondersteund. Bij zowel sms'en als e-mailen is het gemakkelijk om bijlagen zoals foto's of tekstbestanden toe te voegen. Ook het openen van bijvoorbeeld Word-documenten gaat eenvoudig met Polaris Office.

Over het typen met de Galaxy Note niets dan lof. Door het grote scherm zijn typfouten schaars. Bovendien reageert het toestel snel. Typen vereist overigens echt twee handen. Door het grote scherm is typen met één hand alleen weggelegd voor degenen met reuzenhanden. Met een hand konden wij in ieder geval niet het hele toetsenbord bestrijken.

Een punt van kritiek is de ergonomie van de beschermhoes in combinatie met typen. De beschermhoes is een flap die bevestigd zit aan de linker zijkant van het toestel. Wanneer je met twee handen typt zit die flap behoorlijk in de weg. Voor ons genoeg reden om het andere achterkantje (zonder beschermflap) er weer op te zetten.

Connectivity

Qua connectiviteit is er eigenlijk niets waar het aan ontbreekt. Bluetooth, GPS, 3G en WiFi verbinding zijn gemakkelijk op te zetten. WiFi-netwerken worden na gebruik onthouden zodat het in het geval van beveiligde netwerken niet nodig is nogmaals het wachtwoord in te voeren. Ook is het mogelijk het toestel als WiFi hotspot te gebruiken. Hierdoor kun je bijvoorbeeld op je laptop internetten over je mobiele netwerk. Handig voor als er geen WiFi in de buurt is. Alle typen verbindingen kunnen overigens gemakkelijk aan- en uit worden gezet in de notificatiebalk.

De Galaxy Note maakt gebruik van Android browser, en daar is eigenlijk weinig op aan te merken. De browser is snel, verwisselt gemakkelijk van tabblad, en zoomt accuraat in. Door de hoge resolutie van het scherm worden de pagina's uitstekend weergegeven. Als er dan toch een puntje van kritiek aan te wijzen is, dan is dat de plek van de adresbalk. Die zit helemaal bovenin het scherm en zover reikt je hand niet als je aan tikken bent op het toetsenbord. Dat is dan weer het nadeel van zo'n grote telefoon. De adresbalk zou misschien beter onderin het scherm geplaatst kunnen worden.

Camera

De Galaxy Note beschikt over een 8 megapixel camera met LED-flitser. Dezelfde camera dus als in de Galaxy S II. In videostand filmt de camera tot in 1080p. Superscherp dus. Aan de voorkant is ook nog een 2 megapixel camera bevestigd, bedoeld om mee te videobellen. De camera kan bediend worden met het touchscreen en de twee fysieke zoom-toetsen aan de zijkant van het toestel.

In het camerascherm zijn standaard sneltoetsen aanwezig naar de secundaire camera, de flitsinstellingen (aan, uit, automatisch), de videocamera en de galerij. Welke en hoeveel (max. 5) sneltoetsen er worden weergegeven kun je zelf aanpassen en inrichten.

Wanneer we de instellingentoets raadplegen vinden we alle camera-opties. We zetten ze even op een rij: zelfportret, flitser, fotostand (één opname, smile shot, beauty-shot, panorama, opname delen, actiefoto en cartoon), scènemodi (geen, portret, landschap, nacht, sport, feest/binnen, strand/sneeuw/zonsondergang, dageraad, herfstkleur, vuurwerk, tekst, kaarslicht en verlichting), belichtingswaarde, scherpstellen (autofocus, macro en gezicht detecteren), timer, effecten (geen, negatief, grijstinten en sepia), resolutie (verschillende mogelijkheden tot en met 8 MP), witbalans, ISO-waarde, meting, zichtbaarheid buiten, anti-trillen, automatisch contrast, knipperdetectie, richtlijnen, beeldkwaliteit en GPS-tag. Erg veel instellingen dus, waarbij je je kunt afvragen in hoeverre dit echt nut heeft.

Voor de secundaire camera zijn iets minder opties aanwezig, net als voor de video-camera. De opties voor video zijn: flitser (aan/uit), videostand (normaal, limiet voor MMS of zelfopname), belichtingswaarde, timer, effecten (zelfde als in camerastand), resolutie (tot en met 1080p), witbalans, zichtbaarheid buiten, videokwaliteit, richtlijnen, opslag en resetten.



De kwaliteit van de beelden viel ons mee. Voor een telefoon-camera bieden ze een realistische weergave van de werkelijkheid. Waar bij veel foto's die geschoten zijn met een mobiele telefoon een grauwe gloed zichtbaar is, is die bij de Galaxy Note niet aanwezig. Bij foto's of video's in het donker wordt de kwaliteit wel minder. Maar dat is niet meer dan logisch met een kleine LED-flitser. Die reikt immers niet verder dan een meter of 3.

Video's en foto's zijn direct zichtbaar in de galerij en zijn bovendien eenvoudig te delen via sociale media. De galerij integreert je zelfgemaakt beelden met foto's van je Facebook-, Google- (Picasa) en Twitter-account. Deze zijn overigens allemaal ook nog te bewerken in de daarvoor beschikbare foto- en video-editor.

Aanwezige programma's

Op de Galaxy Note zijn een aantal programma's standaard aanwezig. Dit zijn: klok, agenda, muziek, internet, camera, maps, e-mail, gmail, galerij, zoeken, market, social hub, music hub, readers hub, instellingen, mijn bestanden (sd-kaart), video's, allshare (multimedia zoals video, foto's en muziek, delen met DLNA geschikte apparaten zoals een tv. Verbinden gaat door WiFi?), kies air, talk, latitude, plaatsen, navigatie, foto-editor, video maken (videobewerking), mini-dagboek, spraakrecorder, spraak , spraakge... (google spraakrecorder), downloads, calculator, samsung apps, nieuws en weer, taakbeheer, fm-radio, polaris office, crayon physics (spel), S choice, digilezen (connectie bol.com), samsung MMM (movies, music & media) en YouTube.

In het bijzonder willen we de applicatie S Memo uitlichten. Dit namelijk de toepassing waar het bij de Galaxy 'Note' om gaat. Met de S pen kun je in Memo notities maken en deze aanvullen met bijvoorbeeld afbeeldingen of kaarten. Ook zijn er sjablonen die je kunt invoegen. Ondanks een minieme vertraging bij het gebruik van het pennetje werkt de applicatie prima. Het is echt een toevoeging voor het toestel. Wat minder goed werkt is de handschriftherkenning. Je moet in overduidelijke blokletters schrijven wil de Note het herkennen.

Een andere applicatie van Samsung is Social Hub. In dit programma worden verschillende sociale media geïntegreerd. Je kunt zelf accounts toevoegen en kiezen welke daarvan weergegeven moeten worden. Naast je social feeds komt ook je mail binnen in deze app. Social Hub is een vrij eenvoudige, maar daarom niet minder welkome applicatie die gemakkelijk is in gebruik. Toch geven wij de voorkeur aan de eigen apps van Twitter en Facebook. Deze hebben meer opties en zijn gebruiksvriendelijker.

En er is nog een programma dat onze aandacht trok: 'Spraak'. Met deze applicatie is het mogelijk de telefoon opdrachten te geven door middel van spraak. Zo kun je het toestel opdragen tekst te typen, memo's te maken, oproepen te doen of je agenda in te vullen. Op zich een leuke toevoeging, ware het niet dat de Nederlandse taal niet geprogrammeerd is. Vooralsnog is Spraak dus nog niet te gebruiken voor de Nederlandse gebruikers. Hopelijk komt daar bij een volgende update verandering in.

Games

Voorgeprogrammeerd op de Note is het spel Crayon Physics. Een spel waarbij je een bal over een parcours moet bewegen zonder de bal te mogen aanraken. Door het tekenen van allerlei vormen kun je de bal, onderhevig aan de zwaartekracht, voort laten bewegen. Een uitdagend spelletje dat origineel is vormgegeven.

Wil je meer games, dan kun je terecht in de Android Market.

Conclusie

Enerzijds een smartphone; anderzijds een tablet. Wat is het nou? Wij zijn er na een hele testweek nog steeds niet helemaal uit. Samsung ontwijkt de vraag op slimme wijze: “Het is geen telefoon; het is geen tablet: het is de Galaxy Note.” En beter kun je het eigenlijk ook niet verwoorden. Want hoewel dit toestel alles heeft wat een telefoon een telefoon maakt en een tablet een tablet, is dit een toestel op zich.

De Galaxy Note combineert namelijk het beste van beiden. De grootte van het toestel zorgt voor een goede weergave en makkelijke bediening. Bovendien past het toestel net in je broek- of jaszak, waardoor hij relatief makkelijk mee te nemen is. Daarnaast heb je ondanks het grote scherm geen last van een te kort uithoudingsvermogen. De batterij gaat net zo lang mee als die een gewone smartphone. Ook de functie van een notitieblok kan de Note prima dragen. De toepassing werkt goed en nodigt echt uit er gebruik van te maken.

Toch zijn er een aantal minpuntjes. Het draagcomfort blijft niet optimaal en ook op de vormgeving hebben we toch wel het een en ander aan te merken. Het toestel doet een beetje licht en speels aan, waardoor het karakter van een gimmick wordt versterkt. Deze minnetjes wegen echter niet op tegen de plusjes. Voor aanvang van onze test waren we sceptisch over het nut van de Note, maar achteraf kunnen we er toch wel de toegevoegde waarde van inzien.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Samsung N7000 review