Samsung Galaxy Nexus i9250 review

· 3 reacties

De Samsung Galaxy Nexus i9250, die wel eigenlijk alleen 'Galaxy Nexus' moeten noemen, is de nieuwste Google-branded telefoon. Het toestel volgt de Nexus S en Nexus One op. Beide toestellen kwamen uit bij de introductie van een nieuwe versie van Android.

Dat is ook het geval bij de Galaxy Nexus. Dit toestel werd tegelijk met Android 4.0 Ice Cream Sandwich gepresenteerd.

Net als eerdere toestellen die door Google werden uitgebracht in samenwerking met een hardwareleverancier, draait de Galaxy Nexus op een kale versie van Android, zonder toevoegingen in de vorm van een eigen skin. Dat is niet voor iedereen een pluspunt, maar we kunnen je alvast geruststellen: nog nooit voelde ‘kaal' zo compleet.

De Nexus S onderscheidt zich op een aantal terreinen: het toestel heeft een groter scherm dan veel concurrenten, dat 4.65 inch meet. Het toestel is uitgerust met een dualcore-processor Net als de Nexus S is de Galaxy Nexus uitgerust Near Field Communication (NFC), een techniek die in 2011 hoge ogen leek te gaan gooien, maar nog niet echt uit de verf kwam. Google is echter vastberaden NFC een vaste plek in ons leven te geven, en bouwt daarom ook in de Galaxy Nexus een NFC-chip in. Praktische toepassingen waren er al, maar Google zet vooral in op mobiele betalingen, die in de Verenigde Staten al gemaakt kunnen worden met dit toestel.

Plus- en minpunten Samsung Galaxy Nexus i9250

  • Bouwkwaliteit
  • Grafische vernieuwingen
  • Monitoring dataverkeer
  • Streperig scherm
  • Google-balk altijd in beeld

Wat zit er bij het toestel?

De Galaxy Nexus wordt geleverd in een kartonnen doosje met een strak ontwerp. Behalve een afbeelding van het toestel is het doosje zo goed als wit. In het doosje tref je weinig aan dat je zal verrassen. Het belangrijkste, het toestel zelf, ligt meteen bovenaan, keurig beschermd door de welbekende folie over het scherm en de achterzijde. Daaronder tref je de batterij aan. Deze heeft een capaciteit van 1750 mAh, en bevat de eerder genoemde NFC-functionaliteit. Een opvallende keuze van Samsung en Google, die ervoor zorgt dat je opzoek moet naar een speciale NFC-batterij, mocht je ooit toe zijn aan een nieuwe batterij.

Uiterlijk

De Galaxy Nexus is een strak vormggegeven monoblock-toestel, met een behoorlijk formaat. Het toestel lijkt op een kruising van de Nexus S en de Samsung Galaxy S II. Aan de voor en zijkanten is duidelijk de erfenis van de Nexus S te zien, met de sterk afgeronde hoeken en de kenmerkende verdikking aan de onderzijde. Aan de achterkant vertoont het toestel enige gelijkenis met de Galaxy S II.

De voorkant van het toestel bestaat uit het scherm, een camera voor videochats en de luidspreker voor het voeren van gesprekken. Zoals je zou verwachten neemt het 4.65 inch scherm het leeuwendeel van de voorzijde in. Opvallend is dat knoppen ontbreken. Vanaf Android 4.0 biedt Android de mogelijkheid om bedieningsknoppen in de interface van het toestel te integreren. Google heeft daar voor dit toestel uiteraard voor gekozen.

Aan de zijkanten vindt je de vertrouwde knoppen voor het aan- en uitzetten van het toestel. Deze zelfde knop kun je ook gebruiken voor het vergrendelen van het beeldscherm. Onder de vergrendelknop tref je drie metalen knopjes aan, die bedoeld zijn voor het aansluiten van de Galaxy Nexus op een dockingstation. Aan de andere kant vindt je de knoppen voor het aanpassen van het volume van het toestel.

Zoals gezegd vertoont de achterkant van het toestel enige gelijkenis met de Galaxy S II. Het batterijklepje heeft, net als dat van de S II, een licht profiel, waardoor deze smartphone goed in de hand ligt. Een groot scherm brengt ook met zich mee dat het toestel behoorlijk uit de kluiten gewassen is. De Galaxy Nexus meet 135,5 x 67,94 x 8,94 mm. Daarmee is deze telefoon dunner dan z'n voorganger, maar ook behoorlijk wat groter. Wij noemden de Nexus S vorig jaar in onze review een groot toestel, maar met de groeiende formaten van smartphones is de Nexus S inmiddels een toestel van gemiddeld formaat.

De Galaxy Nexus is net niet té groot. Wij konden het toestel zonder problemen met één hand bedienen, en de telefoon pas ook nog prima in de broekzak. Veel groter dan dit hoeft het wat ons betreft echter niet te worden.

Uithoudingsvermogen

Een scherm van 4.65 inch slurpt energie. Het is daarom geen verrassing dat je dit toestel minstens één keer per 24 uur moet opladen. Dat geldt overigens voor de meeste smartphones, dus een nadeel ten opzichte van concurrentie is de beperkte batterijduur niet.

Met een aantal instellingen op je toestel kun je de accuduur wat verlengen. Zo kun je automatisch de schermhelderheid laten aanpassen, of deze handmatig laat zetten. Ook geeft Android je inzicht in de apps die je accu leegmaken. Zo kun je overwegen of je een bepaalde app minder of zelfs niet gaat gebruiken. Ook is het aan te raden de energiebeheer-widget op je homescreen te zetten. Hiermee kun je bijvoorbeeld snel WiFi uitzetten als je dit niet gebruikt.

Belkwaliteit

Op de audiokwaliteit van deze telefoon is prima, wel zit er enige ruis op de lijn. Tijdens de testperiode hebben wij niet te maken gehad met uitvallende gesprekken, en de andere kant van de lijn was goed verstaanbaar. Ook de luidspreker functie werkt goed. Telefoneren kan door op het telefoon icoon op het homescreen te drukken.

Je hebt dan de keuze uit drie tabbladen: telefoon, belgeschiedenis en favoriete contacten. Voorheen was hier ene vierde tabblad te vinden, dat doorverwees naar de lijst met alle contacten. Die zijn nu te bereiken door op de zoekknop in de linker onderhoek te drukken. Je kunt dan een naam typen om snel een contact te vinden, of door de hele lijst bladeren.

Beeldscherm

De Galaxy Nexus heeft een HD Super AMOLED scherm, met een resolutie van 1280 x 720 pixels. Het is dezelfde techniek als dat we in de Galaxy Note terugzagen en moet niet verward worden met Super AMOLED Plus van de Galaxy S2. De hoge resolutie zorgt voor een grote pixeldichtheid, dat een scherp beeld tot gevolg heeft. Een deel van die scherpte wordt teniet gedaan doordat het hier om een beeldscherm gaat dat gebruikt maakt van de PenTile-pixelindeling. Dat maakt dat vooral scherpe overgangen van licht naar donker wat rafelig worden weergegeven. Door de hoge resolutie zie je dat minder goed dan op andere smartphones met een Super AMOLED scherm, maar het effect is er toch.

Hd super amoled

Net als de Nexus S heeft de Galaxy Nexus een licht gebogen schermglas. Het scherm zelf is dus wel plat. Door deze kromming zou het beeld helderder moeten zijn, en reflecties minder. In de praktijk merkten wij daar weinig van.

Belangrijk nadeel van het scherm zijn de verticale lijnen, die duidelijk zichtbaar zijn op een witte achtergrond als het scherm op een lage helderheid afgesteld is. Een wit vlak krijgt daardoor een soort linnen-effect, dat op alle lichte oppervlakten duidelijk te zien is. Het scherm is daardoor een van de minpunten van dit toestel.

Menu

Google heeft Android een behoorlijke grafische update gegeven, met een aantal nieuwe functies. Dat zie je meteen op het homescreen: de launcherbalk heeft een ander design, met grotere icoontjes. Deze icoontjes zijn desgewenst te vervangen. De Google zoekbalk is altijd aanwezig bovenaan het scherm, in elke weergave. Verwijderen van deze balk is wel mogelijk door handmatig de hele Google Search app uit te schakelen. Je bent daardoor ook de zoekfunctionaliteit kwijt, en in plaats van de zoekbalk heb je een lege ruimte. Dat had wel wat flexibeler gemogen.

Zoals je gewend bent van Android, is het hele homescreen zelf in te richten. Dat is in Android 4.0 Ice Cream Sandwich niet anders. Widgets zijn nu op een apart tablad in het menu te vinden, en kunnen dan naar één van de homescreens van het toestel gesleept worden. je hebt de beschikking over vijf homescreen, die je kunt vullen met widgets en snelkoppelingen naar icoontjes.

Nieuw in Android is de mogelijkheid om snel en eenvoudig mappen met app-icoontjes te maken. Dat kan, net als in iOS van Apple, door een icoontje bovenop een andere te plaatsen. De map wordt dan automatisch aangemaakt, en kan desgewenst verder gevuld worden met ander apps. Het menu heeft een nieuw ontwerp gekregen. De icoontjes zijn nu geplaatst op horizontaal scrollende panelen. Voor de Android Market is een permanente koppeling gereserveerd.

Onder in het scherm vind je een balk met de knoppen terug, home en geopende apps. Als het nodig is, verschijnt ook een menu-knop. Het idee achter het integreren van deze knoppen in het OS, is dat het hele scherm gebruikt kan worden als de knoppen niet nodig zijn. Vooralsnog doet alleen de YouTube-app dat. Bij games als Angry Birds zit deze balk eerder in de weg dan dat die handig is. Voordat je het weet druk je op de verkeerde knop.

Ook nieuw in Android Ice Cream Sandwich is de mogelijkheid om het toestel te ontgrendelen door in de camera te kijken. Je programmeert daarvoor je eigen gezicht in, en kunt het toestel dan ontgrendelen door in de camera aan de voorzijde te kijken. Een leuke gimmick, al blijft onze voorkeur uitgaan naar het klassieke ontgrendelen door het slotje op het scherm naar rechts te slepen. Werkt veel sneller.

Telefoonboek

Via de personen-app, die standaard in de launcherbalk van Android Ice Cream Sandwich staat, is je contactenlijst te raadplegen. Het gaat daarbij uiteraard om contacten die zijn opgeslagen in je Google-account. Als je al een Android-toestel had, is de migratie dus snel geregeld. Het telefoonboek houdt z'n oude functionaliteit, en geeft simpelweg een doeltreffende lijst met namen weer.

Bij het toevoegen van een contact is allerlei informatie toe te voegen. Het telefoonboek synchroniseert met Twitter, waardoor je na het aanklikken van één van je contactpersonen diens laatste tweet ziet. Tenminste, dat is de bedoeling. Wij zagen enkele zeer oude tweets van contactpersonen die weldegelijk actief zijn op Twitter weergegeven worden als laatste tweet.

Messaging

Net als de rest van de interface van Android is ook de weergave van SMS-berichten aangepast, zodat dit nu een aansprekender ontwerp heeft, dat in lijn is met de rest van het besturingssysteem. Verder dan optische heeft het berichtencentrum van Android geen grote veranderingen ondergaan. De basisfunctionaliteit werkt prima. Invoeren van berichten kan met het standaard Android-toetsenbord met tekst voorspelling, of door woorden te dicteren. Beide mogelijkheden voldoen, maar zijn niet fantastisch.

De spraakinvoer-functie maakt zo nu en dan fouten, en de tekstvoorspelling van andere Android-toetsenborden is beter dan die van de Galaxy Nexus. Behalve SMS'sen kun je met de Galaxy Nexus ook chatten via Google Talk, en je kunt natuurlijk allerhande apps uit de Android Market installeren, zoals What's App, Facebook en Twitter. De Galaxy Nexus heeft voor social media, anders dan Google+, geen eigen clients meegeleverd, wat nauwelijks een nadeel mag heten, aangezien de door Twitter en Facebook geleverde apps stukken beter zijn dan de ingebouwde functionaliteit die veel smartphonefabrikanten leveren.

De Galaxy Nexus heeft twee mail-apps. Onze voorkeur gaat uit naar de Gmail-app. Daarvoor moet je wel over een Gmail-account beschikken. De kans is groot dat je die hebt, als je een Android toestel in gebruik hebt. Mocht je toch andere accounts willen toevoegen, dan kan dat met de email-app, die verder prima voldoet.

Connectivity

De Galaxy Nexus beschikt over het standaardarsenaal van een smartphone op connectivity-gebied: Bluetooth, Wifi en GPS. Deze werken goed. Het toestel onthoudt, zoals je mag verwachten, zelf netwerken, en maakt opnieuw verbinding als je weer in de buurt bent. Ook biedt de Nexus de mogelijkheid een WiFi-hotspot op te zetten. Een handig optie als je onderweg bent, al moet je wel uitkijken met het dataverkeerverbruik.

Android 4.0 helpt je daarbij. In het instellingen menu kun je zelfs een datallimiet voor het mobiele netwerk instellen. Hierna kun je niet meer online. Je krijgt hierbij ook een mooi overzicht van het dataverbruik per app, waardoor tools als 3G Watchdog, wat door veel Android-gebruikers gebruikt werd, overbodig worden. Je kunt er overigens ook voor kiezen een waarschuwing in te stellen zonder harde limiet.

De browser is door Google behoorlijk vernieuwd. Het uiterlijk is aangepast aan de nieuwe Android versie, en het beheer van tabbladen is verbeterd. Direct naast de adresbalk vind je een knop, die de tabbladen die je open hebt weergeeft. Deze kun je sluiten door ze naar buiten het beeld te vegen.

Camera

De Galaxy Nexus is uitgerust met een 5 megapixel camera. In de strijd om de megapixels loopt het toestel wat achterop, maar de kwaliteit van de afbeeldingen van het toestel is goed genoeg. Het toestel biedt de mogelijkheid de witbalans en belichting aan te passen. Ook kun je kiezen tussen verschillende voorgeprogrammeerde scenes.

In de video-modus kun je behalve voor het opnemen van een video, ook kiezen voor de zogenaamde ‘time-lapse' mogelijkheid. Hierbij heb je de optie om steeds na een bepaalde interval een foto te maken. Met de mogelijkheid digitaal te zoom, is de Galaxy Nexus completer dan zijn voorganger, die deze mogelijkheid ontbeerde. Google heeft er goed aan gedaan deze standaardoptie ook naar de Galaxy Nexus te brengen.

In het nieuwe lockscreen van Android is het mogelijk om direct naar de camera te gaan, door het unlock-slotje niet naar rechts, maar naar links te slepen. Zo kom je snel bij de camera terecht, en kun je direct beginnen met het maken van foto's. Foto's en video's die je gemaakt hebt, komen terecht in de vernieuwde Galerij-app, waar je ook foto's vindt die je naar Picasa hebt geüploadet.

Foto's geschoten met de Galaxy Nexus
Foto's geschoten met de Galaxy Nexus

Android Ice Cream Sandwich biedt overigens ook de mogelijkheid om een afbeelding van je scherm te maken. Onder iOS kon dit al langer. Je drukt daarvoor tegelijkertijd op de volume-lager-toets en de aan-uitknop. Ook deze afbeeldingen vind je terug in de nieuwe Galerij. De Galaxy Nexus wordt daarnaast geleverd met Movie Studio, een programma waarmee video's kunt monteren.

Aanwezige programma's

Omdat de Galaxy Nexus een toestel is met de standaard-uitvoering van Android, krijg je relatief weinig ballast meegeleverd, in de vorm van reclame-apps. Dat vinden wij positief. De apps die je krijgt zijn: Agenda, Berichten, Browser, Calculator, Camera, Documenten, Downloads, E-mail, Galerij, Gmail, Googles, Google+, Instellingen, Klok, Latitude, Maps, Market, Messenger, Movie Studio, Muziek, Navigatie, Nieuws en Weer, Personen, Plaatsen, Talk, Telefoon, Voice Dailer, YouTube en Zoeken.

Uiteraard kun je in de Android Market terecht voor meer apps. Je hebt inmiddels de keuze uit honderdduizenden applicaties. Tijdens het testen merkten wij dat niet al deze apps even goed samenwerken met Android 4.0. Sommige crashen vaker dan we dat gewend waren op een eerder versie van Android.

Games

Games krijg je niet bij Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Dat maakt helemaal niet uit, want in de Android Market vind je genoeg gratis en betaalde games.

Extra's

De Samsung Galaxy Nexus is voorzien van de navigatiesoftware van Google. Deze app is ongewijzigd ten opzichte van de versie die je op Android 2.3 Gingerbread aantrof. De nadelen van de applicatie blijven zoals ze zijn, waarbij het grootste manco is dat je tijdens het rijden kaarten moet downloaden. Dat kost veel data.

Conclusie

Samsung zet met de Galaxy Nexus een mooi toestel neer met een groot scherm. Door de dualcoreprocessor werkt het toestel vlot, en ook de camera is goed genoeg. De echte vernieuwing wordt geleverd door Google. De zoekgigant heeft Android grafisch op nieuw ontworpen, en zo klaar gemaakt voor 2012. Nieuwe features doen de rest.

De Galaxy Nexus voorspelt veel goeds voor de Android-smartphones die we in het komende jaar in de winkel zullen zien verschijnen. Een kale Android-installatie was nog nooit zo compleet. Het zal een uitdaging worden voor toestelfabrikanten om iets toe te voegen aan het fraaie werk van Google. De Galaxy Nexus en Android 4.0 Ice Cream Sandwich zijn samen een gouden koppel, dat het hart van menig smartphonefan sneller zal laten kloppen.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Samsung i9250 review