Samsung E630 review

Deze week onderwerpt NieuweMobiel.NL de Samsung E630 aan een uitgebreide test. Met de D500 heeft Samsung een absolute bestseller op de markt gezet.

Voor veel toekomstige gebruikers is de hoge aanschafprijs echter niet te rechtvaardigen, nu Samsung ook de E630 lanceert: een toestel dat qua uiterlijk en specificaties erg veel van de D500 weg heeft, maar zonder onder andere Bluetooth moet doen.

Helaas mist het toestel wel paar dingen tegenover de D500. Bijvoorbeeld de camera, het ingebouwde geheugen, geen MP3 speler, enzovoort. Als men kijkt naar de concurrenten in dezelfde prijsklasse, dan ziet men dat er onder anderen de Nokia 6230 is. Qua specificaties zijn er veel verschillen tussen die twee, maar wie graag een gelikte slidephone wilt, kan beter de E630 nemen, maar dan dus die dingen mist. In deze review zal verder ingegaan worden op de verschillen tussen de E630 haar concurrenten, waarna ieder voor zich een keuze kan maken.

• Batterij (800 mAh)
• Oplader
• Toestel
• Handleiding
• Plug in Speaker (SoundMate)

Om de kosten te drukken heeft Samsung ditmaal niet de gebruikelijke accessoires bijgeleverd, zoals de gebruikelijke datakabel. Wel aanwezig is natuurlijk de Soundmate, maar de reden hiervan is nog niet geheel duidelijk: de E630 kan namelijk geen MP3 bestanden afspelen.

Plus- en minpunten Samsung E630

  • Batterij uithoudingsvermogen
  • Instelmogelijkheden camera
  • Uiterlijk
  • Helderheid scherm
  • Plugin speaker
  • Geen headset bijgeleverd
  • Geen datakabel meegeleverd
  • Toetsen onder het scherm onhandig
  • Camera slecht geplaatst
  • Prijs/kwaliteitsverhouding

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel is ons aangeleverd door Samsung zelf en in het pakket was niet een enorme hoeveelheid accessoires geleverd. De doos van de E630 is vrij klein en alles zit er goed in. De volgende accessoires en onderdelen waren aanwezig in het pakket:

Verder geen klachten over de accessoires, de handleiding was goed leesbaar en alles werd goed verteld. Geen fouten erin en was kort en krachtig. Er zitten drie handleidingen bij, waaronder ééntje Nederlands is. Voor de gebruiker die voor het eerst een mobiele telefoon koopt of een Samsung koopt is het wel handig om de handleiding door te lezen. Voor iemand die al de één en ander heeft gebruikt, hoeft het niet. Er zitten ook de nodige illustraties in de handleiding wat het gemakkelijk maakt.

Uiterlijk

Over het uiterlijk kan men erg positief zien, niet alleen omdat de E630 erg mooi uitziet, maar ook omdat de E630 best sterk is gebouwd voor een slidephone. Opmerkelijk is dat Samsung ditmaal geen slide systeem heeft toegevoegd bij de E630. Wanneer men naar boven slide met de D500 of E800, gaat het erg soepel, maar de schuifmechanisme van de E630 is gewoon hetzelfde als bij die van de Siemens SL55/SL65. Het is erg jammer en de reden is niet duidelijk waarom Samsung de schuifmechanisme, die de D500 en E800 heeft, niet heeft toegevoegd.

Het toestel is (85 x 43 x 22 mm) best klein. Mits uitgeschoven werkt de e630 bijzonder prettig. Wanneer dit niet het geval is, blijken de softkeys echter lastig te bedienen. Dit zal vooral te maken hebben met de ronde vormen van het toestel en het ligt niet echt lekker in de hand als het toestel niet is uitgeschoven.

Het toestel heeft helemaal geen last van kraakjes of piepjes wanneer men op het toestel drukt. Doordat de behuizing gewoon gesloten is op het toestel, dus geen covers. Is het toestel steviger gebouwd dan de meest andere toestellen De plaats van de simkaart is linksonder op de achterkant van het toestel. Het is een schuifsysteem, dat betekend dat men de simkaart erin schuift. In vergelijking met de Siemens SL55 is het systeem van de E630 wat beter. Met de SL55 heeft men veel moeite om een simkaart weer eruit te halen.

Het toetsenbord van het toestel is niet erg goed als men kijkt naar de toetsen onder het scherm. Wanneer men naar de numerieke toetsen kijkt zijn ze erg goed te drukken. De toetsen onder het scherm zitten te dicht op elkaar. Gevolg is dat ze moeilijk in te drukken zijn of wanneer men op een toets drukt, dat er tegelijkertijd ook op een andere toets wordt gedrukt. Samsung kon beter kiezen voor een joystick. Op het toetsenbord vindt men verder de centrale 4-richtings bedieningstoets, in plaats van pijltjes heeft Samsung logo's van toepassingen erop gezet en in het midden een knop die bedoeld is om Internet te starten. De 4-richtings bedieningstoets heeft de mogelijkheid om in vier richtingen een functie te openen. Omhoog geeft de camera, omlaag de voice recorder, naar links de mogelijkheid tot maken van een SMS bericht en naar rechts de ringtones.

Verder heeft de E630 een aparte kleur. Zwart met licht bruin. De E630 is bedoeld om stoer uit te zien, maar het ziet meer zakelijk uit dan stoer. Op het achterkant staat er op de batterij (zoals gewoonlijk) groot Samsung afgedrukt en helemaal onder samsungmobile.com. De camera is op een erg slechte plaats, namelijk op een plaats waar men juist vasthoud. Tijdens een foto nemen kan men problemen hebben. De achterkant van het toestel ziet er toch erg mooi uit, namelijk de licht bruine kleur komt er mooi uit.

Verder heeft de E630 aan de linker zijkant twee toetsen voor het instellen van het volume, en een infrarood poort. Aan de rechter zijkant is er een aansluiting voor de plugin speaker en daaronder een toets dat voor meerdere doelen te gebruiken is. Maar vooral om foto's te nemen.

Uithoudingsvermogen

De Samsung E630 houdt het best lang vol, de toestel houdt het langer vol dan zijn grote broer de D500. Het toestel heeft een standbytijd van 250 uur en dat haalt de E630 ook ongeveer. Wanneer men het toestel veel gebruikt om foto's te nemen of dergelijke, dan houdt het toestel iets korter vol. Laden van het toestel kost een uur of twee en dat is normaal. Niks speciaal te zien in relatie tot dat punt.

Belkwaliteit

Qua belkwaliteit scoort de E630 erg hoog. De belkwaliteit is hetzelfde als bij de andere Samsung modellen, bijvoorbeeld de D500. Tijdens het testen van het toestel, kwamen geen problemen naar boven wat betreft de belkwaliteit.

De oproepenlijst weergeven kan niet rechtstreeks, men moet via het menu doen. Men kan daar onder anderen alle oproepen zien, uitgaande oproepen, ontvangen oproepen, gemiste oproepen. Dus de standaard opties die andere telefoons ook hebben.

Het toestel ondersteunt 64-polyphonic beltonen en klinken ook erg goed. Samsung heeft bij elk toestel wel hele goede beltonen. Er zijn vele soorten beltonen, dus voor iedere wel wat. Het volume van de beltonen zijn erg hard. En wanneer men de plug in speaker aansluit, dan klinken ze nog harder.

Wanneer men de handsfree functie wil gebruiken, kan het beste met de plug in speaker gebruiken. Want dan hoort men het beter. Maar men kan ook de handsfree functie gebruiken zonder de plug in speaker aan te sluiten.

De trilfunctie van de E630 is best sterk en voelt gewoon goed wanneer men bijvoorbeeld in een jaszak heeft. Via het menu instellingen en geluidsinstellingen kan men zelf instellen hoe en wanneer de trilfunctie aangezet kan worden. Alleen heeft Samsung nog steeds de trilfunctie verbeterd. Zoals ook bij de oudere modellen kan men alleen kiezen voor de opties: Alleen trillen, Alleen de melodie/beltoon of eerst trillen en dan beltoon. De optie om trillen en een beltoon horen tegelijkertijd kan men nergens terug vinden.

Beeldscherm

Het scherm van de Samsung E630 is heel erg goed. Zoals gewoonlijk heeft Samsung best goede schermen en dat ziet men ook weer terug bij de E630. De E630 heeft 65.536 kleuren en gebruikt het systeem TFT. De resolutie is 128 x 160 pixels dus gewoon goed. Men kan ook de helderheid van het scherm instellen. Wanneer men helderheid laag houdt, dan bespaart dat batterijverbruik. Wanneer men het scherm vergelijkt met een Motorola V550, is de Motorola toch iets beter doordat de pixels groter zijn.

Men kan allerlei wallpapers of screensavers gebruiken. Men kan ook via Internet wallpapers downloaden en op de E630 zetten.

Tijdens zonnige condities is het scherm best goed af te lezen. Wanneer men de E630 weer terug schuift naar beneden, gaat automatisch het licht van het scherm uit en komt er een keylock op de toetsen. Wanneer men weer naar bovenschuift gaat automatisch gelijk de lichten weer aan. De afleesbaarheid van het scherm is erg goed.

Menu

Op de Samsung E630 zal men geen besturingssysteem terug vinden zoals het Symbian of Windows Mobile OS. Samsung gebruikt voor de E630 haar eigen interface. De eerste pagina ziet men bovenaan links de ontvangst, rechts de batterijcapaciteit. Wanneer men een SMS bijvoorbeeld kijkt, komt er een logo tussenin de ontvangst en batterijcapaciteit.

Daaronder ziet men de gekozen wallpaper. Op het wallpaper ziet men de provider, daaronder datum en daaronder de tijd. Men kan instellen waar men dit wilt of welke kleuren men wilt. Wanneer men een SMS krijgt staat er onderaan de tekst.

Onder de wallpaper staat er links menu en rechts telefoonlijst. Door op het menu toets te drukken komt men in het menu, door op contacten te drukken komt men bij contacten.

Het menu ziet er simpel en eenvoudig uit. Alles staat in dienst tot eenvoudigheid. De meeste gebruikers zullen geen problemen ondervinden met het menu. Alles is toegankelijk en erg duidelijk. Samsung heeft bij de E630 gekozen om de icoontjes naast elkaar te zetten. Dat is wat makkelijker.

Men betreedt het menu door middel van de linker soft key. Men heeft dan in totaal negen menuopties. Het menu kan gewijzigd worden qua uiterlijk. Men kan alleen de kleuren veranderen, men kan kiezen uit vier patronen.

Telefoonboek

Net zoals het menu is het telefoonboek ook erg gemakkelijk. De functies die in het telefoonboek zitten zijn de functies die verwacht mogen van een toestel met dit kaliber op een kleine aanmerking hier en daar. Men kan ook met de speciale software via het pc synchroniseren van de telefoonlijst. Men kan via de zoek functie die T9 ondersteund contacten zoeken.

De E630 ondersteunt verschillende functies, bijvoorbeeld Photo Caller ID, dat betekend dat men een foto kan toevoegen bij een contact, en wanneer het contact persoon belt, ziet men een foto in beeld. Deze functie is erg handig, want dan kan men zien wie er belt. Verder heeft de E630 groepen functie. Waarmee men contacten kan indelen in groepen, en voor elk groep bijvoorbeeld een andere beltoon kan instellen.

Het telefoonboek kan men bereiken op twee manieren. Via de rechter softkey komt men in het algemene menu van het telefoonboek. Of via het menu.

Messaging

Op het gebied is het toestel netjes bedeeld. MMS, SMS en EMS zijn in het toestel aanwezig en dat is voldoende voor dit toestel. Alle functies zijn simpel terug te vinden in het menu van het toestel onder de kop berichten.

Het invoeren gaat erg gemakkelijk, men kan de T9 functie gebruiken, wanneer men de T9 functie gebruikt, is het wat sneller om bijvoorbeeld SMS te invoeren. De T9 functie werkt erg goed. Maar men kan ook de T9 uitzetten en dat werkt soms toch beter.

Connectivity

Qua connectivity moet men niet bij de Samsung E630 zijn. Er kan via de USB of via infrarood contact gemaakt worden met een pc, maar verder kan er niks. Er kan niet via de infrarood poort met een andere telefoon contact gemaakt worden of iets ontvangen of sturen. De E630 is niet de enige Samsung met dit probleem, de meeste anderen hebben dat ook. Dat is toch wel een flink nadeel, want nu moeten gemaakte foto's verstuurd worden via de MMS naar andere personen met een MMS toestel. En dat is niet erg goedkoop.

Geheugen

Over geheugen hoeft men niet te klagen. In de Samsung E630 is 18.5 MB aanwezig en dat is meer dan voldoende voor het toestel. Men kan een groot aantal foto's, contactpersonen, beltonen en Java spelletjes opslaan op het toestel.

Camera

In de E630 is een camera aanwezig. Voor Samsung is het niet de eerste keer dat een slidephone een camera heeft, want de meeste andere slide-toestellen hebben dit ook. De camera is redelijk van kwaliteit, het is een VGA camera. De camera is best scherp van kwaliteit en er zijn verschillende soorten functies. Jammer genoeg is er geen video opname functie.

De instelmogelijkheden van de camera in de Samsung E630 zijn redelijk voorzien. Men kan kiezen uit 3 verschillende resoluties. Groot (640 x 480), Medium (320 x 240), Klein (160 x 120). Daarnaast is het mogelijk om de witbalans (Automatisch, Binnen of Buiten), scherpte, beeldkwaliteit (Fijn en Standaard), beeldeffect (Geen, Negatief, Sepia Effect, Reliëf en Schets) en het sluitergeluid in te stellen. Als extra optie is het mogelijk om foto's te maken met nachtmodus en multishot functie. Met deze laatste functie maakt men heel snel 15 foto's achter elkaar. Er zijn ook andere functies voor de E630 die jongeren juist zouden gaan gebruiken, zoals kaders.

Wanneer de afbeeldingen gemaakt zijn door de camera kunnen ze opgevraagd worden via het foto album in het menu of via het opties menu van de camera zelf. In het foto album kan men de foto's bekijken, openen en aanpassen, draaien en van formaat wijzigen. Verder kan men de foto's versturen via MMS en toevoegen aan een contactpersoon.

De Samsung E630 heeft ook ingebouwde flits, en het is een best goede flits. Foto's maken in het donker is nu beter mogelijk. Men kan ook de nightshot functie aanzetten, maar tijdens het testen was er geen verschil tussen de normale stand en de nightshot stand. Men kan de flitser aan doen door op nul te drukken, of bij opties kiezen dat wanneer een foto wordt genomen, flits automatisch aangaat. Regelmatig gebruik van de flits kan de batterij helaas beïnvloeden. Helaas geen video opname functie net zoals bij de D500, of andere concurrenten.

Aanwezige programma's

Op de Samsung E630 zijn niet enorm veel extra programma's aanwezig. Degene die wel aanwezig zijn, zullen hieronder aangegeven worden. Eén van die programma's is de internetbrowser. Dit is een XHTML browser voor het bekijken van HTML pagina's. Wanneer men op de Internet toets drukt, maak het toestel verbinding met internet (mits de juiste instellingen). De beginpagina is de Internetpagina van Samsung, waar men wallpapers, ringtones, spelletjes en dergelijke kan downloaden.

En er is natuurlijk ook een fotoalbum. Het fotoalbum kan men ook weer verdelen in mappen. Men kan in het fotoalbum de wallpapers die op het toestel zaten zien, en foto's genomen door het toestel ook. Verder is er niks speciaals aan het fotoalbum.

Verder heeft de Samsung E630 agenda functies, zoals notities, kalender, actielijst, klok, alarm, spraakrecorder.
Er is verder niks speciaals aan de functies, ze werken allemaal goed.

Het diensten onderdeel van het menu is speciaal aanwezig om de gebruikers de mogelijkheid te geven de netwerkinstellingen aan te passen.

In het onderdeel Funbox zijn er drie onderdelen, namelijk WAP, Mediabox, Java Wereld en Melodie Bewerker. Wanneer men op WAP drukt, opent de Internet browser, in het onderdeel mediabox zijn er gedownloadde toepassingen, in het onderdeel Java Wereld zijn er twee spelletjes, en Melodie Bewerker spreekt voor zich.

Games

De Samsung E630 heeft maar twee games, namelijk SnowBallFight en Bubblesmile. SnowBallFight is een verslavend spel waarmee men sneeuwballen naar de tegenstander moet gooien. De snelheid van het spel is niet zo erg snel. De besturing is daar aan tegen erg makkelijk.

En er is ook Bubblesmile, men kan dit spel herkennen van vroeger. Men moet hetzelfde kleuren combineren. De snelheid van deze game is niet zo erg snel maar de besturing is erg makkelijk. BubbleSmile is ook te zien bij oudere Samsung modellen.

Conclusie

Zoals eerder opgemerkt is de E630 de broertje van de D500 te noemen. De E630 mist wel de belangrijkste functies van D500, maar qua design zijn ze allebei prachtig.

Een aantal kleine nadelen aan het toestel zijn vooral het feit dat de toetsen onder het scherm, dus niet de numerieke toetsen, niet erg gemakkelijk te gebruiken zijn. Tijdens het drukken op een knop, is meestal voorgekomen dat de andere toets tegelijkertijd te drukken is.

Een ander groot nadeel is dat de camera slecht geplaatst is. Tijdens een foto nemen kan de vinger ervoor zitten. Samsung kon dit beter net als de D500 doen.

De pluspunten zijn er ook, namelijk het toestel oogt erg mooi. De kleur is erg apart en men ziet de D500 beetje in de E630. En het scherm is, zoals gewoonlijk bij Samsung, erg helder, wel is het beetje aan de kleine kant en ook de resolutie laat te wensen over. Maar verder is het scherm erg goed.

De camera heeft daarnaast enorm veel instelmogelijkheden en de hoeveelheid beltonen en afbeeldingen is voor dit toestel meer dan goed.

Voor gebruikers die denken dit toestel aan te schaffen kan maar één ding gezegd worden. Als men de D500 te duur vindt en/of de belangrijkste functies van D500 niet nodig heeft, is de E630 een goede keus.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Samsung E630 review