Samsung E600 review

Dit keer een review over een toestel van Samsung en wel de Samsung E600. Dit toestel hoort qua uiterlijk beter thuis in de S serie van Samsung dan in de E serie. Zo lijkt de E600 meer op een doorontwikkelde versie van de S300.

Het is een clamshell toestel, met antenne en een verrassend extern display. Samsung maakt reclame met de Photo Caller ID techniek waarmee een foto van het bellende persoon wordt getoond op het externe display. De consument loopt zich warm, want de E600 lijkt net als de E700 een groot verkoopsucces te worden.

• Toestel
• Oplader
• Twee batterijen (dunne 720mAh en standaard 900mAh)
• Headset
• Handleiding

Het feit dat Samsung twee batterijen bij het toestel heeft meegeleverd zou kunnen suggereren dat de kwaliteit ervan niet goed is. Dat dit niet zo is lezen we verderop in de review.

Plus- en minpunten Samsung E600

  • Intern en extern kleurenscherm
  • Camera
  • Geluidskwaliteit
  • Afdekklepje headset
  • Ontbreken BlueTooth
  • Geluid video

Wat zit er bij het toestel?

Samsung staat er doorgaans om bekend niet zuinig om te gaan met het leveren van extra's bij de toestellen. Uitzondering hierop is de E700 waarbij niet veel extra's geleverd waren. Het lijkt er op dat Samsung deze kritiek ter harte heeft genomen bij de E600.

De 96 pagina's tellende handleiding is uitgebreid en geïllustreerd van opzet. Elke functie op de telefoon komt als hoofdstuk terug in de handleiding en wordt daarin kort beschreven. Daarnaast heeft Samsung een naslagkaart toegevoegd aan de handleiding waarop de basis functies staan beschreven. Handig voor de ouderen onder ons.

Uiterlijk

De Samsung E600 is een fotocamera met een clamshell model en een dubbel display. Het toestel is één en al ronding en voelt goed aan in de hand. Tevens is de E600 voorzien van een antenne. Deze is eventueel te vervangen door een kleiner exemplaar. Opengeklapt valt het op dat het toetsenbord wat ingevallen is, enigszins vergelijkbaar met de E100. Het openklappen gaat door middel van een veer-achtige constructie. Je hoort geen klik zoals bijvoorbeeld bij NEC toestellen het geval is. Er bevindt zich bovenaan het toestelbord een 4-richtingsbedieningstoets met in het midden een wat Samsung noemt I-toets. Hiermee kan direct WAP worden opgestart. De overige toetsen zitten ietswat uit elkaar en zijn goed aan te voelen, ook voor de wat grotere vingers onder ons.

Aan de buitenkant zitten, naast de camera en het indicatielampje, 3 toetsen. Aan de rechter zijkant van het toestel zit een toets waarmee foto's kunnen worden gemaakt. Aan de andere zijkant zit een gecombineerde toets waarmee omhoog en omlaag gedrukt kan worden. Deze dient als functietoets. Hiermee kan bijvoorbeeld door het menu worden gebladerd of kan tijdens het bellen het volume worden aangepast. Aan de bovenkant van het toestel zit de aansluiting voor de headset. Deze is afgedekt met een schuifklepje. Deze voelt niet stevig aan. Aan de onderkant van het toestel zit de aansluiting voor de adapter en voor een eventuele niet meegeleverde datakabel. Deze is afgesloten met een rubberen klepje. Deze scharniert aan de linkerkant van het toestel vast zodat hij niet kwijt kan raken.

Uithoudingsvermogen

In de periode dat ik deze E600 heb getest heb ik opvallend weinig keren hoeven opladen. En dat met de kleine versie van batterij gekoppeld aan de telefoon. Dat is overigens met langdurig bellen met de telefoon en 's avonds de telefoon uitgeschakeld. Met normaal gebruik van de telefoon kan de batterij 4 à 5 dagen mee. Veelvuldig gebruik maken van de camera heeft wel een negatief effect op het uithoudingsvermogen. De batterij gaat dan hooguit 3 dagen mee. De oplaadtijd duurt gemiddeld 2 en een half uur. Het uithoudingsvermogen met de grotere versie van de batterij is helaas niet getest, maar ligt uiteraard hoger.

Belkwaliteit

De kwaliteit tijdens het bellen kan goed genoemd worden. Wat overigens wel opvalt is dat er zeer weinig ruis optreedt tijdens het bellen. Vooral wanneer de andere partij even stil is, kan de indruk gewekt worden dat de verbinding is verbroken. Tijdens het bellen kan het volume worden aangepast door de functietoets aan de zijkant van het toestel.

Beeldscherm

Samsung maakt naam het de hoogstaande kwaliteit beeldschermen die ze toepassen in hun modellen. Ook de E600 beschikt over een uitstekend 128 bij 128 pixels TFT 65.536 kleurenbeeldscherm. Dit scherm is kleiner dan dat Samsung heeft toegepast in de E700. De E600 heeft daarnaast ook een tweede display dat zich aan de buitenkant bevindt. Ook dit display is een TFT 65.536 kleurenscherm van 84 bij 64 pixels. Dit maakt dat de E600 één van de beste dubbele displays heeft op dit moment.

Het binnenste display houdt zich goed ook wanneer we het toestel draaien. Een ander pluspunt voor dit scherm is dat snelle bewegingen van bijvoorbeeld de camera goed en snel worden weergegeven. Dit geldt trouwens ook voor het buitenste scherm.

Menu

Het menu bestaat uit in totaal 10 items, welke allemaal met een icoontje worden aangeduid. Dit is helder overzichtelijk. Het toestel geeft de gebruiker de keuze uit twee stijlen waaruit gekozen kan worden. In menustijl ‘balken' worden tegelijk 3 items weergegeven, evenredig verdeeld over het scherm. In de menustijl ‘paginastijl' wordt 1 menu item groot weergegeven.

Voor de achtergrond kan gekozen worden uit een 10 tal bewegende screensavers die standaard op het toestel worden meegeleverd. Ook het externe beeldscherm kan gecustomized worden. Hier kan gekozen worden uit 3 verschillende thema's.

Telefoonboek

Aan een contactpersoon kan bij de E600 vier verschillende soort informatie worden opgeslagen; mobiel nummer, zakelijk nummer, privé nummer en e-mail adres. Daarnaast biedt de E600 de mogelijkheid een foto te koppelen aan een contactpersoon. Deze wordt weergegeven wanneer je door die persoon gebeld wordt. Doordat de externe display van goede kwaliteit is, is dit een goede en bruikbare functie die Samsung biedt op de E600.

Daarnaast kun je contactpersonen in een groep plaatsen en daaraan aparte geluiden koppelen. Er is ruimte voor 10 verschillende groepen.

Messaging

Het is met de E600 mogelijk om SMS, EMS en MMS berichten te versturen. Via de linker bedieningstoets is het mogelijk om direct naar het tekst berichtenmenu te gaan. Samsung heeft besloten om tekstberichten (SMS, EMS) en multimediaberichten (MMS) te scheiden in het menu.

Een SMS bestaat normaal gesproken uit 160 tekens. Het is bij de E600 mogelijk om een SMSje te versturen van 918 tekens. Hieraan kunnen eventueel EMS achtige dingen zoals geluiden of illustraties worden toegevoegd. Standaard werkt de E600 met T9 invoer. Via een druk op de knop kan dit gewijzigd worden in letters/cijfers of speciale karakters. Tevens kun je met het sterretje instellen hoe de E600 moet omgaan met hoofdletters. Standaard staat deze op invoer met hoofdletters. Maar deze kan ook ingesteld worden in kleine letters en een hoofdletter voor het begin van een zin. Vooral deze laatste optie is zeer handig en werkt goed om correcte Nederlandse zinnen mee op te bouwen. Het T9 woordenboek is uit te breiden. In totaal kunnen er 200 berichten worden opgeslagen in het geheugen van de telefoon.

Een MMS bericht kan worden verstuurd vanuit het multimediaberichten menu. Dit gaat stap voor stap. Na het invoeren van een tekstbericht kan een foto en/of een geluid worden toegevoegd waarna het bericht verstuurd kan worden.

Connectivity

De E600 heeft de beschikking over GPRS. Hiermee is het mogelijk om met hogere snelheden WAP pagina's te bezoeken. In combinatie met een laptop kan er met hogere snelheden data worden verstuurd en ontvangen. Het toestel is daarnaast uitgerust met een infrarood poort. Hiermee is het mogelijk om gemaakt foto's en video's op je computer te zetten. Hiervoor moet je computer tevens over een infrarood beschikken. Wel is hiervoor het programma Easy Studio nodig, welke is te downloaden op de site van Samsung.

Opmerkelijk is trouwens dat er niet via de infrarood poort contactpersonen uit het telefoonboek kunnen worden verstuurd naar andere apparaten. Dit is wel mogelijk met de Samsung E700.

Een ander groot gemis is dat de E600 niet beschikt over BlueTooth. De reden waarom Samsung achterblijft met het uitrusten van haar modellen met BlueTooth is niet duidelijk. Er zijn genoeg apparaten op de markt die er wel over beschikken en BlueTooth heeft zijn nut inmiddels wel bewezen. In combinatie met carkits is het bijvoorbeeld een zeer bruikbare optie.

Geheugen

De E600 heeft intern iets meer dan 9MB geheugen aan boord. Dit is niet verder uit te breiden. Het geheugen wordt gedeeld. Zo is er 5MB beschikbaar voor foto's en 3MB voor video's. Daarnaast kan er voor 100KB aan voicememo's worden opgenomen. 512KB aan spelletjes en 600 KB aan downloads. Deze aantallen worden niet duidelijk gemaakt in de handleiding en of op de Samsung website.

Camera

De E600 heeft een VGA camera aan boord. Hiermee is het toestel in staat foto's en video's te nemen in vier verschillende formaten: VGA (640x480), QVGA (320x240), QQVGA (160x120) en Mobiel (128x96). Per formaat kunnen vier verschillende kwaliteiten worden gekozen: Extra hoog, Hoog, Normaal en Laag. Voor zowel de formaten als de kwaliteit geldt; hoe hoger hoe meer ruimte de foto's in beslag nemen. Een foto van het grootst formaat en van de hoogste kwaliteit neemt gemiddeld 50KB in beslag. Er is ruimte voor maximaal 500 foto's maar hiervoor geldt wel dat als het geheugen vol er geen foto's meer gemaakt kunnen worden. Dit aantal is dus alleen te behalen in een klein formaat en een lage kwaliteit. Ook dan zijn de foto's overigens van redelijke kwaliteit.

Naast het formaat en de kwaliteit kunnen er meer dingen worden ingesteld. Eén hiervan is de stand. De E600 kent er vier; Normale opname, Multishot, Matrixshot en Nachtopname. De normale opname is voor het maken van reguliere foto's. In de Multishot stand is het mogelijk een vast aantal foto's achter elkaar te maken. Het nut hiervan is niet geheel duidelijk sinds de E600 tevens over een video functie beschikt. Met de Matrix stand is het mogelijk een fotocollage te maken van 4 of 9 foto's. Deze foto's komen als matrix terug in de hele foto. De laatste stand, Nachtopname, is voor het nemen van foto's is zeer donkere omgevingen. Ook hierin is Samsung erg goed geslaagd want het is mogelijk om foto's van behoorlijke kwaliteit te maken in donkere omgevingen.

Andere mogelijkheden van de camera zijn het toevoegen van zeven effecten; Grijs, Negatief, Sepia, Schets, Relief, Spiegelen en Verticaal omklappen. Ook kan een timer worden geactiveerd om foto's te maken.

Een groot voordeel van deze camera is dat hij zelf het contrast aanpast. In donkere ruimtes past de E600 zichzelf aan zodat foto's altijd optimaal genomen worden. Dit is een goed werkende techniek die je niet veel ziet bij andere toestelleveranciers. Daarnaast kunnen er tevens handmatig vijf verschillende contrast sterktes worden geselecteerd. Ook kan het toestel vijf niveaus digitaal inzoomen.

Een ander leuk detail is dat tijdens het bekijken van genomen foto's, de foto's al scrollend in elkaar over lopen. Wel heeft de camera 2 seconden nodig om op te starten.

Een andere toepassing die met de camera mogelijk is op de E600 is het maken van video's. Dit heeft Samsung best aardig gedaan. Er zijn video's te maken van maximaal 20 seconden die ietswat schokkerig kunnen worden terugbekeken. Er is maar in één resolutie mogelijk om video's te nemen. Wat in eerste instantie niet duidelijk is, is dat het geluid ook wordt opgenomen. Bij het afspelen er van wordt dit echter zeer zacht afgespeeld zodat het alleen mogelijk is dit te horen wanneer je het toestel bij je oor houdt. Waarom Samsung hiervoor heeft gekozen is onduidelijk.

Aanwezige programma's

Een andere categorie in het menu is ‘Organizer'. Hierin zijn opgenomen een alarm en agenda functie. Vooral de alarmfunctie is nuttig. Zo kan een eenmalig alarm ingesteld worden maar ook een wekker die op dagen af kan gaan die zelf zijn in te stellen. Met de optie ‘Autopower' kan de telefoon zelf inschakelen als het alarm af moet gaan.

Een ander programma aanwezig op deze telefoon is de spraakmemo. Hier kunnen korte fragmenten opgenomen worden met daaraan een tijdstip. Handig voor korte herinneringen.

Opvallender is het menu item ‘Amusement'. Hierin zijn naast de WAP browser de spelletjes en verschillende downloads terug te vinden.

Games

De bijgeleverde spellen zijn allen in Java gemaakt. Er zijn vier in totaal en ze zijn elk eenvoudig te begrijpen. Zo is er een schaakspel, een golfspel en twee strategie spelletjes. Er zijn tevens andere spellen te downloaden die voor Java geschikt zijn.

Extra's

Samsung heeft onder de I-knop standaard haar eigen WAP portal gezet, genaamd Fun Club. Via deze portal is het mogelijk om direct ringtones en wallpapers te downloaden. Onlangs heeft Samsung hier een dienst aan toegevoegd waardoor het mogelijk is jezelf te abonneren op een breaking news dienst. Een link is te vinden op de laatste pagina onder ‘Gekoppelde media'.

Een ander extra punt wat genoemd moet worden in het geluid. Deze is van goede kwaliteit. Samsung maakt gebruik van een Yamaha chip om 64 tonig polyfonisch geluid voort te kunnen brengen. Daarnaast valt op dat het toestel ontzettend veel geluid kan maken. Dit is vooral nuttig in combinatie met de wekfunctie voor diegene die moeilijk uit bed kunnen komen. Op het hoogste volume niveau is het gegarandeerd wakker worden.

Conclusie

Aan het einde van de rit kan gezegd worden dat Samsung een compleet toestel levert voor een prijs die lager ligt dan de E700. Het is echter wel een toestel dat weinig nieuws brengt in de markt. Dat het een clamshell model is zal je moeten liggen net als de aanwezigheid van een antenne. Toch is het toestel mooi vorm gegeven ondanks het fragiele afdekklepje voor de headset.

Het uithoudingsvermogen ligt op acceptabele waarden waarbij met normaal gebruik de 4 à 5 dagen gehaald moeten kunnen worden. Dit is goed te noemen gezien de twee uitstekend beeldschermen en het effect wat ze dus hebben op het uithoudingsvermogen.

Het ontbreken van BlueTooth bij Samsung modellen en dus ook bij deze is een gemis. Het is een techniek die steeds meer toegepast wordt, bijvoorbeeld bij carkits en dat brengt Samsung op een achterstand met de concurrentie. De uitstekende camera waarover het toestel beschikt probeert dit goed te maken. Nadeel is de opstarttijd die het nodig heeft.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Samsung E600 review