Sagem VS2 review

De tijd van moeilijke en enorm uitgeruste mobiele telefoons is niet voorbij, maar er is wel een nieuwe telg in de markt die een totaal andere insteek heeft. Dat is het concept rond de Sagem VS1 en VS2 of ook wel Vodafone Simply geheten.

De tijd van moeilijke en enorm uitgeruste mobiele telefoons is niet voorbij, maar er is wel een nieuwe telg in de markt die een totaal andere insteek heeft. Dat is het concept rond de Sagem VS1 en VS2 of ook wel Vodafone Simply geheten.

Een enorm simpel uiterlijk gecombineerd met eenvoudige bediening en specificaties maakt de Simply iets waar een gedeelte van de markt best wel op zat te wachten.

Is dat wel zo is dan gelijk de vraag? Deze vraag naast een goede blik op hoe men de Simply heeft ontworpen zijn punten die tijdens deze review aanbod zullen komen.

Vodafone heeft in de afgelopen twee jaar onderzoek gedaan samen met een aantal partijen naar de gebruikersvriendelijkheid van huidige modellen en hoe men om gaat met toestellen die net even wat meer functies hebben. Hieruit is een pakket met eisen, simpele specificaties en handige functies naar voren gekomen die tijdens de review voorbij komen en duidelijk aangeven wat het concept Simply tot iets speciaals.

Momenteel zal men op de markt twee modellen vinden de Sagem VS1 en Sagem VS2 beide alleen verkrijgbaar met Vodafone prepaid pakketten en Vodafone abonnementen. Het huidige portfolio zal in de komende maanden uitgebreid worden met een flip model genaamd: VS3. Niet te verwarren met de Panasonic VS3 dat een totaal ander toestel is. Dit toestel zal opnieuw eenvoudig en gebruikersvriendelijk uitgerust zijn, exact in het concept Simply.

- Toestel
- Oplader
- Accu
- Mono headset
- Handleiding Nederlands
- Datakabel
- Cradle

Zoals uit de lijst duidelijk wordt, zijn er toch nog wel een aantal onderdelen die besproken moeten worden. Een dergelijk goedkoop en simpel toestel en dan een cradle of houder voor op het bureau! Dit is speciaal gedaan om een gevoel te creëren bij de gebruiker alsof men de eigen DECT thuistelefoon gebruikt. Deze legt men namelijk ook na gebruik terug in de houder om op te laden. Hetzelfde wilde Vodafone creëren, al is de kwaliteit van de houder ronduit matig. Een stukje geperst plastic waar de connector van de lader in geplaatst dient te worden. De manier waarop dit uitgevoerd is vraagt om problemen. Menigmaal was de connector losgeschoten van de houder en bleef het toestel niet goed in de houder staan.

Plus- en minpunten Sagem VS2

  • Batterijuithoudingsvermogen
  • Eenvoudig toestel en concept
  • Compleet nieuwe doelgroep
  • Degelijke constructie
  • Vraagt amper gewenning
  • Afleesbaarheid scherm
  • Vertalingsfouten in de Tips
  • Kleine aanpassingen zouden het concept afmaken
  • Fragiele cradle
  • Nutteloze datakabel
  • Geen software meegeleverd
  • Concept alleen maar uitleggen niet direct zichtbaar
  • Geen standaard beltonen

Wat zit er bij het toestel?

Verwacht geen enorme accessoires was het eerste gevoel bij de Simply, maar dat blijkt totaal anders. De volgende punten worden door Vodafone meegeleverd:

Ook het feit dat er een datakabel meegeleverd wordt is ronduit curieus. Als men het eenvoudig wil houden, waarom dan een datakabel. En waar is de software? Die wordt niet meegeleverd! Dat maakt het er niet erg eenvoudiger op voor de gebruiker die toch al niet snel gebruik zal maken van deze functie. Had in onze ogen, maar wat meer uitgegeven aan de cradle en de datakabel achterwegen gelaten.

De headset is wel netjes uitgevoerd. Goede kwaliteit en werkt netjes. Het is wel een mono headset, maar omdat er geen radio of MP3 mogelijkheid aan boord is, is er ook geen behoefte aan een stereo headset. De handleiding daarnaast is ronduit beknopt. Het is meer een folder dan een handleiding. Vodafone zal er eerder een quickguide mee bedoeld hebben die kort de functies weergeeft. Men zal zich namelijk verder moeten redden met de Tips in het toestel zelf. Hierover later meer!

Uiteindelijk dus allemaal netjes voorzien, al had die datakabel wel weggelaten kunnen worden. Had daarvoor maar in de plaats een fatsoenlijke cradle meegeleverd.

Uiterlijk

Over het uiterlijk kan niet direct simpel gesproken worden. Als eerste moet gemeld worden dat er twee versies zijn de Vodafone VS1 (grijze variant) en de Vodafone VS2 (zwarte variant). Zoals duidelijk op de afbeeldingen is de grijze wat groter en meer plomperig. De VS2 geniet dan ook meer de voorkeur bij menig consument. De functies daarentegen zijn compleet gelijk en ook de interne techniek is compleet gelijk. Er zal dan ook vanaf nu alleen nog maar gesproken worden over de zwarte versie.

Het toestel heeft flinke afmetingen van rond 124 x 53 x 25 mm en een gewicht van 124 gram. Maar in dit geval heeft dat alleen maar voordelen. De gebruikersgroep verwacht van een dergelijk model namelijk redelijke afmetingen voor goede grip rond het toestel en een redelijk gewicht waarbij men het idee heeft dat iets wordt vastgehouden.

Over de verder uiterlijke kenmerken kan redelijk kort gesproken worden. Op de voorzijde bevinden zich boven het scherm drie toetsen voor snelfuncties. Links het homescreen, midden contactpersonenlijst, rechts logboek en de mogelijkheid tot het bellen van de voicemail en het verzenden van een SMS bericht. Achter deze toetsen bevinden zich lampjes die oplichten wanneer een bericht binnen is gekomen of een voicemail bericht is achtergelaten. Er kleeft alleen een nadeel aan, want de lichtjes zijn amper tot niet afleesbaar in zonnige omstandigheden. Zo is het nog lastig om te zien of er een bericht binnen is gekomen.

Onder scherm bevindt zich het complete keyboard. Dat enorm simpel is uitgevoerd met grote toetsen, die duidelijk afleesbaar zijn. De toetsen op het toetsenbord hebben wel wat veel speling ten opzichte van elkaar en geven te veel mee. De toetsen zijn wel eenvoudig in te drukken en werken naar behoren.

Verder vind men op de onderkant van het toestel een interfacepoort voor de datakabel en lader. Aan de linker zijkant zijn de volumetoetsen geplaatst die de gebruiker tijdens het gesprek kan gebruiken om de volume hoger te zetten. Op de rechter zijkant zijn ook twee van deze toetsen opgenomen, maar deze dienen voor het wijzigen van het enorm eenvoudige profielen systeem. Eigenlijk was één set met toetsen voldoende geweest. Als laatste vind men nog op de rechter zijkant de toetsenblokkade die hardware matig is. Dus geen rare toetsencombinatie, gewoon een simpele schuif. Absoluut een must voor elke Simply gebruiker!

Over het uiterlijk kan niet anders dan gezegd worden dat het goed voor elkaar is. Hier en daar een kleine aanmerking op bepaalde punten die anders hadden gekund, maar dat moet niet direct een probleem zijn voor gebruikers die een eenvoudige telefoon nodig hebben.

Uithoudingsvermogen

Het batterijvermogen is weer eens lekker als vanouds. Een week met de batterij doen zonder op te laden is zonder enige moeite mogelijk. Wordt er wat meer gebeld door de gebruiker dan gaat het wel wat sneller achteruit. Een paar dagen eraf bij gemiddeld gebruik. Gebruikt men het toestel amper dan is een week zonder enige moeite mogelijk.

Dat is een goed teken voor alle mensen die het toestel regelmatig in tas of jaszak laten zitten of het gebruiken als noodtoestel in de auto.

Belkwaliteit

Belkwaliteit is op het niveau van Sagem en dat is niet bijster hoog. Verwacht geen Nokia, Samsung of Sony Ericsson standaard. De gebruiker is goed verstaanbaar in diverse omstandigheden en men kan ook de andere kant van de lijn goed verstaan. Verwacht alleen geen vloeiende kwaliteit bekend van één van de genoemde merken.

Inkomende gesprekken worden eenvoudig aangenomen met de groene toets en ophangen gaat met de rode toets. Geen Sony Ericsson die deze toetsen niet kent of raargevormde exemplaren zoals bij Nokia. Gewoon twee vierkanten knoppen die hun werk goed doen.

Tijdens het gesprek is het mogelijk om de handsfree functie in te schakelen. Deze klinkt goed, maar ook hier geen hoogstaande kwaliteit. Bij een hoog volume van het gesprek klaagt de andere kant over de kwaliteit en echo’s. Wel fijn dat de functie aanwezig is. Het had eigenlijk niet mogen ontbreken.

Verder is er in het toestel een gesprekkenlijst aanwezig waarin men redelijk intuïtief kan opzoeken hoelang en wanneer men met een bepaald persoon gesproken heeft. Tevens wordt in de contactpersonenlijst aangegeven wanneer men een bepaalde persoon voor het laatst heeft gebeld. Enorm handig! Een klein punt van aandacht is het feit dat het logboek (Simply versie van een gesprekkenlijst) ook de ontvangen berichten en verzonden bericht bevat. Aan de ene kant enorm eenvoudig, maar de manier waarop men gebruik heeft gemaakt van de afkortingen: ontv. bericht en verz. bericht is nu echt iets wat niet goed uitgewerkt is. Simpel de volledige naam uitschrijven en deze van links naar rechts laten scrollen zoals Samsung dat doet, was een vele betere optie geweest. Vele personen zullen nu niet begrijpen wat deze afkortingen betekenen.

Als laatste de beltonen! Wanneer leert men het nu eens om gewoon een RING RING beltoon op te nemen in een toestel. Er is nu de keuze uit vijf beltonen die klinken alsof de gebruiker in een soort trance verkeerd. Een simpele beltoon was absoluut een must geweest. De meeste DECT thuismodellen hebben een simpele en eentonige beltoon, waarom nu niet de Simply is dan natuurlijk de vraag? Wellicht een puntje voor de toekomst.

Beeldscherm

Het scherm van de VS2 en VS1 zijn idem. Het zijn twee 65.536 kleuren CSTN schermen, die op het gebied van stroomverbruik heel laag scoren. Daarnaast is de keuze op dit scherm gevallen, omdat de gebruikersinterface gebruikt in het toestel enorm simpel is. Geen fancy kleuren of bewegende objecten, gewoon grijs met rood en zwart.

De gebruikte resolutie is 128 x 160 pixels en is groot genoeg voor dit toestel. Kleiner had eigenlijk niet gekund en groter had er voor gezorgd dat het de tekst amper afleesbaar zou zijn geweest. Dit had ook meer gevergd van het scherm.

Het scherm is in zonnige omstandigheden redelijk tot zeer goed afleesbaar. Absoluut een must en pluspunt van dit toestel. Tevens iets waar goed over nagedacht is.

Kijkt men dan verder naar de instellingen van het scherm dan zijn die er niet. Geen instelbare schermhelderheid, downloadbare screensaver en dat soort. Dit is ook eigenlijk niet nodig, men kan volstaan met de standaard screensaver die alleen de tijd weergeeft in een goed afleesbare resolutie (niet zo’n mini Nokia resolutie) en een simpele spaarstand. Het was misschien beter geweest als men ook de datum had weergegeven op het toestel. Het scherm is groot genoeg om de datum en de tijd als screensaver weer te geven.

Menu

Het menu van deze nieuwe Sagem is enorm eenvoudig gehouden speciaal voor de gebruikers. Men moet geen dingen verwachten als kleuren thema’s, achtergronden en bewegende iconen in een raster. Er is maar één menu in een lijst format en dat is het. Daarin vindt men alle opties, die men zoekt. Het menu aanpassen is er niet bij, al was een optie met dynamische lettertype grootte toch wel erg handig geweest. Een bepaald deel van de doelgroep zal nu nog steeds zijn/haar bril moeten opzetten om alles te kunnen selecteren en dat had anders gekund.

Het beginscherm toont alle informatie die men nodig heeft in mensentaal. De batterij is leeg, zwak, goed en vol. Het eigen telefoonnummer wordt weergegeven op het scherm en het profielensysteem dat bestaat uit trillen, normaal en luid en lang geeft exact aan wat men wil op een bepaald moment. Het kiezen van de profielen gebeurt met de volumetoetsen op de rechterzijkant van het scherm.

Een punt van kritiek zijn de Tips. In deze review zijn een aantal voorbeelden van pagina’s uit het Tips onderdeel geplaatst. Het idee is fantastisch en de uitwerking is goed verzorgd, maar de vertaling naar het Nederlands is ronduit een drama. De afbeeldingen illustreren dit het beste en het zijn niet de enige fouten. Hierbij een Tip aan Vodafone en Sagem om toch nog maar eens met het vertalingbureau rond de tafel te gaan zitten, want dit kan niet.

Telefoonboek

Net zoals het menu is het telefoonboek enorm eenvoudig. Geen onnodige functies, alleen wat men nodig heeft is aanwezig. Men kan nummers opslaan en tegelijkertijd wordt er een kopie op de SIM kaart opgeslagen. Adressen, emailadressen en andere data opslaan kan niet. Daarvoor is dit toestel niet bedoeld al kan men wel de nummers synchroniseren met Outlook. Wat dan het nut is van het niet meenemen van adresdata is dan weer een raadsel.

Het is mogelijk een herinnering op te slaan per persoon, die bestaan uit de opties verjaardag, jubileum en overige. Verder kan de contactpersoon verwijderd worden en kunnen nieuwe nummers toegevoegd worden. Ook hier was het beter geweest de tekst van links naar rechts te laten scrollen en geen rare afkortingen te gebruiken.

Messaging

Messaging is iets wat de laatste tijd alleen maar belangrijker wordt in toestellen, maar waarbij een bepaalde doelgroep maar geen aansluiting kan vinden door termijnen als MMS, EMS en T9. Niks van dit al, zal men terug vinden in de VS2. Gewoon SMSen, geen T9, maar de standaard toetsen gebruiken wat al moeilijk genoeg is voor bepaalde personen.

De VS2 heeft het niet nodig al die poespas. Men stuurt simpel een SMS bericht en daar blijft het bij. MMS berichten kan men ontvangen op kleine schaal, maar niet versturen en van EMS berichten komt alleen de tekst binnen. Dingen als email en instant messaging zijn voor dit toestel niet uitgevonden.

Connectivity

Iets wat niet direct terug komt bij een toestel van deze soort is de term connectiviteit. Het is wel aanwezig in relatie tot de meegeleverde datakabel. Maar de software vind men in de doos nergens terug. Ronduit raar! Ook is nergens beschreven waar de software gedownload kan worden, als deze ooit gedownload zal worden door gebruikers. De keuze voor een betere cradle was veel logischer geweest.

Aanwezige programma's

Programma’s aanwezig in het toestel zijn er niet tot amper. Het toestel heeft niet de mogelijkheid tot het installeren van programma’s. De programma’s die aanwezig zijn, zijn de tijdsindicatie, de alarmklok en het diensten onderdeel van Vodafone.

Conclusie

Vodafone zet met de Simply VS1 en VS2 (en over een aantal maanden de VS3) een nieuwe concept in de markt dat zeker een mogelijkheid tot slagen heeft. Het nadeel eraan blijft dat men goed moet laten zien aan de gebruiker wat dit concept inhoudt en wat het model kan, want de huidige prijs rechtvaardigt niet de keuze voor één van beide modellen tot het moment dat een gebruiker ervaart wat de eenvoud is van VS1 en VS2.

Tevens moet voor de toekomst gekeken worden naar een aantal punten als de fragiele en simpele cradle, de datakabel en software die eigenlijk niet in dit concept passen en het feit dat een simpele RING RING beltoon wel een must is.

Vooral de sterke punten van dit model komen naar boven drijven. Het toestel en het gehele concept erom zijn goed doordacht en goed uitgewerkt. Men boort hiermee een nieuwe doelgroep aan die absoluut een model als deze ziet zitten. Dat merkt men vooral uit de diverse reacties die gebruikers krijgen.

Het toestel heeft een degelijke constructie en vraagt amper gewenning op een paar kleine punten na dan. Het is absoluut iets waar men naar moeten kijken wanneer de keuze voor een simpel toestel wordt gemaakt.

Belt men alleen en komt er af en toe een SMS binnen, dan is de Vodafone Simply absoluut een keuze. Wil men net even wat meer voor ongeveer dezelfde prijs kijk dan verder, want daarvoor is Simply niet bedoelt.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Sagem VS2 review