Sagem MY X-8 review

Sagem is bekend geworden door vele budgetmodellen die men in de afgelopen periode op de markt heeft gezet. Nu probeert men het met een model dat hoger in de markt geplaatst is, de MY X8.

NieuweMobiel.NL heeft de kans gekregen om van dit model een review te realiseren om zodoende een duidelijk beeld te krijgen van dit topmodel.

Het toestel werkt een jaar geleden geïntroduceerd en is zeer lang niet verkrijgbaar geweest in Europa. Het toestel was eerst bedoelt voor de Aziatische markt en is sindskort op de markt verschenen door heel Europa. Het is vanuit het eerste oogpunt zeker een aanwinst voor de markt.

Tijdens de review wordt de vraag gesteld of dit model wel het predikaat topmodel van Sagem mag hebben. Met zijn specificaties zit het zeker goed, nu nog zijn de kans om te bewijzen wat het model verder in zich heeft. Het uiterlijk is op het eerste gezicht zeker een pre.

- Toestel
- Oplader
- Accu
- Stereo headset
- Handleiding Nederlands
- Handleiding Deens
- Handleiding Frans
- Wellphone communicatie & management software CD

Plus- en minpunten Sagem MY X-8

  • Goede bouwkwaliteit
  • Enorm goed beeldscherm
  • Camera heeft goede kwaliteit
  • Sprekend uiterlijk en fantastisch ontwerp
  • Erg leuke en duidelijke beltonen
  • Toetsenbord vraagt gewenning
  • Menu vraagt gewenning
  • Afmetingen en gewicht toestel
  • Eén video resolutie
  • Zware JAVA applicaties kunnen problemen geven

Wat zit er bij het toestel?

De Sagem MY X-8 is een modern design toestel dat niet snel zal vervelen. De moderne design tinten zijn tevens terug te vinden in het uiterlijk van het gehele pakket. Naast een kleine doos waarop goed te zien is wat er in de doos zit, geeft de doos van MY X-8 goed weer welke mogelijkheden het toestel allemaal heeft.

De beschrijvingen zijn in meerdere talen meegeleverd, waaronder in het Nederlands, Deens en in het Frans. Naast de handleiding zit er ook een software CD van Sagem in het pakket. Deze software genaamd Wellphone zal ervoor zorgen dat de MY X-8 met een PC kan synchroniseren op het gebied van communicatie en management. Dit zou kunnen met een infraroodpoort, Bluetooth dongle of USB kabel die alle drie niet meegeleverd zijn.

De headset die meegeleverd is zilverkleurig en te gebruiken om handsfree te bellen, tevens is het te gebruiken als afluistermedium voor de melodieën/MP3's die op het toestel kunnen worden gezet. Als laatste wordt er een lader meegeleverd die ervoor zal zorgen dat de meegeleverde LI-ION accu altijd volgeladen kan worden.

Uiterlijk

Het uiterlijk van de MX-8 is zeer modern. Zo is dit toestel niet alleen opgebouwd uit wit kunststof, maar heeft het toestel ook aluminium accenten zoals het accuklepje achterop het toestel. Het is een echt modieus toestel die in wit geleverd wordt. Doordat Sagem een strakke vorm gehanteerd heeft, heeft het een zeer moderne uitstraling, wat overigens zeer mooi gevonden werd. Het is een keer iets anders dan een standaard model. Doordat het toestel in het wit geleverd wordt, is er de verwachting dat Sagem met dit toestel de moderne/trendy doelgroep wil bereiken. Zouden ze het model ook in het zwart gaan leveren dan is er de verwachting dat het een perfect trendy zakelijk toestel is (uiterlijk gezien).

Het toetsenbord en dan vooral de toetsen liggen dicht bij elkaar wat soms wat moeite met zich meebrengt als men een bepaald nummer wilt intoetsen. De rest van de knoppen hebben veel weg van een Sony Ericsson T630 of een T610.

Als de afmetingen bekeken worden dan is het vrij duidelijk dat het toestel wat aan de grote kant is. Het is zeker geen Sony Ericsson K700i/K750i, maar eerder een Nokia 6610. Met de volgende maatcijfers wordt dit nogmaals onderbouwd: 115 x 47 x 21 mm. Als het gewicht van het toestel naar voren wordt gehaald dan ziet men dat het model 125 gram weegt, voor een dergelijke groot toestel en naar de huidige mobiele markt gekeken is dit wat aan de hoge kant. Een zwaar toestel heeft zo zijn voor- en nadelen. Vele mensen kunnen hier een voorstander van zijn; men voelt namelijk dat men een telefoon in de zak heeft en het valt al gelijk op dat de zakken erg leeg zijn wanneer men het toestel vergeten is. Verder viel het wel op dat tijdens het bellen men weinig merkte van het gewicht van het toestel.

Zoals duidelijk zichtbaar is het toestel symmetrisch opgebouwd. Het is absoluut een kunststukje om te zien. Aan de linkerkant van het toestel vind men een speciaal oog voor een koord en de toetsen voor het aanpassen van de volume. Op de rechterzijkant bevindt zich de infraroodpoort en op de achterzijde de camera, met flitser en een spiegel. Het laatste punt is de onderkant waar de ingang voor de geheugenkaart terug gevonden kan worden en de interface poort voor de oplader en datakabel.

Uithoudingsvermogen

De accu die Sagem bij de X-8 levert is een LI-ION accu die het de X-8 betrouwbaar van energie voorziet. Met een keer voluit opladen kan het toestel zeker meer dan vier dagen stand-by staan om te bellen, MMS-en en de SMS-en. Wordt het toestel voor meerdere toepassingen gebruikt zoals WAP-pen en Bluetooth communicatie dan gaat de accu minder lang mee, maar dat is logisch.

Wat wel opviel is dat bij een standby tijd van drie dagen de batterij-icoon in de bovenhoek van het beeldscherm verminderd van vol naar ¾ vol. De vierde dag gaat de hoeveelheid van deze icoon drastisch naar beneden. Dit was nogal behoorlijk irritant, omdat men er vanuit gaat dat de accu nog voor ¾ vol is. Kijkt men een paar minuten later dan het toestel nog maar ½ vol en kijkt men dan weer een paar minuten later dan is het toestel nog maar voor ¼ vol. Behoorlijk vreemd en misleidend.

Belkwaliteit

Het bellen kan op meerdere manieren worden gestart. Zo kan men via het adres boek gaan en daar het nummer uitzoeken en op de groene belknop drukken. Ten tweede kan men op de groene belknop drukken wat er toe leidt dat men in de belhistorie beland. Vanuit hier kan men naar het gewenste nummer scrollen en deze activeren door op het de groene belknop te drukken. De derde methode is de standaard methode die elke GSM bezit. Door gewoon het gewenste nummer in te toetsen en op de groene belknop te drukken schakelt het toestel over op de belfunctie.

De gesprekken die gevoerd worden zijn glashelder en is er van ruis niet te spreken. Wil men het geluidsniveau aanpassen dan is dit te regelen aan de zijkant van het toestel door middel van twee knopjes.

De beltonen die het toestel produceert zijn 64-tones polifonisch die een nog vettere sound weergeeft dan een 32 tones. Daarnaast bezit het toestel over een MP3 mogelijkheid, die gekoppeld kan worden als bel- en SMS-toon. De trilfunctie die dit toestel bezit is van een goede kwaliteit, zodat dit toestel in de stille modus nog goed gevoeld wordt.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de X-8 is de eigenschap waar het meeste over gesproken werd. Het 260.000 kleuren TFT scherm met een resolutie van 240 x 320 pixels en met een totaal van 11 tekstlijnen. Deze hoge waarden brengen met zich mee dat het hier om een super helder en strak beeldscherm gaat. Het scherm van de X-8 is op het eerste gezicht wel minder dan de Sony Ericsson K750i, maar beschikt wel over een grotere schermoppervlakte en doet daarom niet onder voor de kwaliteit van de zweed.

Plaats men het scherm in een zonnige omgeving dan zal men weinig invloed ondervinden. Het scherm blijft goed afleesbaar en is wellicht het sterkste punt van dit toestel naast het trendy uiterlijk.

Het nadeel van het gehanteerde TFT scherm in de X-8 is dat het scherm na enkele seconde uitschakelt om zo energie te besparen. Als het scherm eenmaal uit is dan ziet men de sreensaver niet meer, wat inhoudt dat de klok niet meer te zien is. Geen klok te zien, geen tijd te zien waardoor de gehanteerde screensaver op de X-8 eigenlijk nutteloos is.

Menu

Sagem heeft een menu/interface gebouwd die recht doet aan het uiterlijk van het toestel. Het menu komt simpel en doeltreffend over met mooie zorgvuldig gekozen iconen. Wanneer men het toestel ingeschakeld komt als eerste het hoofdscherm naar voren waarop een achtergrond zichtbaar is, die vast ingesteld kan worden, maar ook willekeurig gekozen kan worden tussen alle afbeeldingen en foto's die op het model opgeslagen zijn. Verder zijn er op het scherm diverse indicatoren aanwezig voor de batterijstatus, ontvangststatus en voor de ingeschakelde infrarood, Bluetooth en GPRS.

Een aantal shortcuts worden onderaan weergeven wanneer men de 5-richtings bedieningstoets beweegt. Op deze wijze kan men snel naar een aantal programma's of functies. Selecteert men de menu button dan treed men binnen in het menu waar in een raster van drie bij vier iconen alle functies worden weergegeven. Alle functies worden hier eenvoudig gevonden en men zit eigenlijk nooit fout.

In toestel zijn voor het complete menu drie thema's aanwezig, die op het gebied van kleur en achtergronden verschillende stijlen toepassen. Een leuke optie om het toestel te wijzigen, maar niet meer dan dat. Helaas, kan men geen thema's downloaden.

Telefoonboek

Het telefoonboek heeft vele functies en kan men bereiken door gebruik te maken van de 5-richtings bedieningstoets. Door op deze toets te drukken, komt men eerst in het menu, vanuit daar naar contactpersonen toe en vanuit daar beland men in het telefoonboek van de X-8.

Het bellen vanuit het telefoonboek is zeer eenvoudig te doen.. Door binnen het telefoonboek gebruik te maken van de 5-richtings bedieningstoets kan gemakkelijk naar de gewenste persoon zoeken en te selecteren.

Toevoegen van een contactpersoon kan eenvoudig zonder moeite. De opties die men kan toevoegen zijn redelijk goed voor elkaar. Men kan een voornaam, achternaam, nummer, twee emailadressen, adres, bedrijfsnaam, notitie, beltoon en foto toevoegen. Het indelen in groepen is ook mogelijk. Het werkt allemaal redelijk logisch in het menu. In het begin wat wennen, maar men stapt daar snel overheen.

Messaging

De X-8 is uitgerust met alle moderne messaging functies die er op dit moment zijn. SMS, MMS en EMS. Daarnaast ondersteunt het toestel picture massaging en video MMS. Bij het SMS-en heeft men de functies als een aanpasbare distributielijst (met vooraf ingestelde groepen) en kunnen meerdere berichten naar tegelijk worden verstuurd. Het toevoegen van afbeeldingen en iconen is ook mogelijk.

Het was mogelijk om in de X-8 MMS berichten te maken van meerdere pagina's. Dit is bekend van Sony Ericsson toestellen en komt ook terug in deze Sagem. Het versturen en ontvangen van MMS berichten verliep vlekkeloos net zoals bij SMS en EMS berichten.

Email is niet aanwezig in de X-8. Dat moet het toestel ontberen. Hetzelfde geldt voor mogelijkheid tot chatten via SMS of een instant messenger.

Connectivity

Wat communicatiemogelijkheden bij de X-8 betreft, is er als gebruiker niks te klagen. Het toestel heeft de volgende opties aanboord: infraroodpoort, Bluetooth en GPRS. Met de ingebouwde modem kan men via de X-8 en met een laptop surfen op het internet.

Synchroniseren gaat via de meegeleverde software (Wellphone). De makkelijkste en snelste manier is via Bluetooth. Hierbij is wel een Bluetooth USB adapter nodig die met een PC verbonden is. Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid te synchroniseren door middel van een datakabel of via de infraroodpoort. Deze opties zijn tijdens het testen niet aanbod gekomen. Door het gebruik van Wellphone kan er op de X-8 software worden geladen.

Wat wel jammer is, is dat er ook bij dit toestel geen datakabel meegeleverd is. Dit maakt het X-8 pakket wat incompleet. Nu moet een toekomstige gebruiker een datakabel of USB dongle aanschaffen om van de communicatiemogelijkheden gebruik te kunnen maken. Datakabels en accessoires zijn voor het toestel verkrijgbaar via speciale site, die men in het media archief van dit toestel vindt. De link wordt aan het begin en einde van deze review gegeven.

Geheugen

Standaard heeft het toestel een dynamisch geheugen van 40 MB. Hiermee kan men goed uit de voeten wat betreft het opslaan van afbeeldingen, JAVA applicaties en beltonen. De ruimte is verder onder andere door het toestel gebruikt voor het telefoonboek, tekstberichten, multimediaberichten en de organiser.

Als men gaat kijken welke mogelijkheden er zijn voor het uitbreiden van het geheugen dan kan er nog een Mini-SD geheugenkaart in tot 512 MB. Dit vergroot gelijk de mogelijkheden van het toestel op het gebied van foto's, video's, MP3's en games.

Camera

De camera die de X-8 bezit is de eerste mega pixel camera in een Sagem toestel. In de komende maanden zullen meerdere modellen met een dergelijke camera worden uitgerust, maar voor Sagem is dit op de Nederlandse markt het eerste toestel. De kwaliteit is zeker niet slecht en mag gerust goed genoemd worden. Dit was ronduit verrassend. Men kan zeker goede foto's maken met het toestel.

De foto's komen wat overbelicht over wanneer men in bepaalde situaties een foto schiet, maar hiervoor kan men maatregelen treffen door de diverse opties in te stellen. Het toestel bezit de mogelijkheid om met een resolutie van 960 x 1280 pixels, 600 x 800 pixels, 480 x 640 pixels en 240 x 320 pixels foto's te maken. Verder zijn er instellingsmogelijkheden als multishot/burst (het schieten van vier foto's snel achter elkaar), bewolkt, negatief, zonnig, zwart-wit, sepia en een persoonlijke instelling aanwezig om de foto van een extra aspect te voorzien. De kwaliteitsopties als hoog, middel en MMS (lagere kwaliteit voor het versturen via MMS berichten) zijn ook aanwezig.

Op het toestel bevindt zich een flitser die men eigenlijk net zo goed had kunnen weglaten. De kwaliteit hiervan is ronduit laag om lange afstanden en alleen op zeer korte afstand is het mogelijk om hiermee foto's te maken. Ook de aanwezige nachtmodus zal hier niet veel verandering in brengen. Naast deze functie is er de 8x zoom functie, die objecten aardig dichtbij kan brengen, maar daarbij ook de kwaliteit van de foto omlaag laat gaan wat logisch gezien mag geworden. De zoomfunctie is daarentegen wel een sterk punt van dit toestel.

Het opslaan van de afbeeldingen duurt wat lang, zo rond de 7 à 10 seconden. Wat hiervan de reden is, is niet geheel duidelijk. De afbeeldingen worden in ieder niet direct op de geheugenkaart opgeslagen. Men zal deze later moeten overzetten. De grootte van de afbeeldingen die in JPG worden opgeslagen is rond de 400 KB.

Naast de camera is er een videocamera aanwezig, die maar één resolutie (176 x 144 pixels) heeft en dat is ronduit weinig. Verder zijn de opties voor de videocamera ook zeer matig. Er zijn eigenlijk geen opties aanwezig op het kiezen van de grootte/lengte van de video na dan. Er is de keuze uit twee opties en daar blijft het bij. Jammer, daar was meer van verwacht. De kwaliteit is daarnaast redelijk te noemen van de video's, die in 3GP formaat worden opgenomen.

Wanneer de foto's en video's uiteindelijk zijn opgeslagen kan men ze bekijken via het onderdeel mijn video's en mijn afbeeldingen in het onderdeel multimedia. Er zijn geen speciale opties aanwezig als een afbeeldingseditor. Wel worden de gemaakte foto's gebruikt in de screensaver en de roelerende achtergrondfunctie.

Aanwezige programma's

Dit toestel bevat een aantal basisprogramma's die een GSM moet bezitten. Door middel van het overzichtelijke menu zijn alle programma's eenvoudig terug te vinden. De onderstaande opsomming geeft weer welke programma's de X-8 bevat:

Kalendernotities, ook wel de organizer of agenda genoemd is wellicht het belangrijkste programma in dit geheel. Men simpele spraakgebeurtenissen en tekstgebeurtenissen opslaan. Het is tevens mogelijk om een vakantie, meeting, afspraak, verjaardag of reis op te slaan in deze agenda. Verder kan men de agenda in maand, dag en weekweergave bekijken.

Onder het kopje toepassingen vind men de rest van alle programma's: Een wekker voor het zetten van een alarm met een toon naar keuze, Takenlijst, Rekenmachine voor het berekenen van eenvoudige sommen, Converter voor het omrekenen van valuta en een chronometer. De voice memo vindt men onder een ander deel van het menu en werkt simpel en doeltreffend.

JAVA applets/programma's kunnen eenvoudig worden geïnstalleerd. Er moet rekening worden gehouden dat niet alle applicaties goed zullen werken, omdat JAVA MIDP 2.0 niet volledig werd ondersteund. De JAVA implementatie van het toestel was niet één van de beste dingen van het toestel hoog op scoorde. De scores die uit diverse JAVA Benchmarks volgende waren heel erg laag. Er zijn dus wel mogelijkheden op het gebied van games en programma's, maar dan geen al te zware applicaties.

De ingebouwde browser is een OpenWave WAP browser die HTML ondersteunt. Simpele pagina's kunnen met deze browser simpel bekeken worden.

De MP3 en AAC speler die meegeleverd is op dit toestel werkt doeltreffend. Men kan een playlist maken, maar een repeat functie of een equalizer ontbreekt.

Als laatste mag het onderdeel diensten niet onbesproken blijven. Dit wordt toegevoegd wanneer dit ondersteunt is op de SIM kaart van de provider. De diensten kunnen bestaan uit service nummers van de provider of handige diensten die via SMS allerlei leuke en handige berichten versturen.

Games

In het toestel vind men in totaal, maar één game. Dit is de game Alive & Fearless. Het is game waarbij men door een wereld dient te vliegen en alle tegenstanders moet uitschakelen. Een thema en een uitwerking die al vaker vertoond is en niks nieuws brengt aan de horizon.

Conclusie

Als men afgaat wat de beleving van het toestel was dan is het een zeer fijn toestel die wel een beetje handigheid vergt. Het gaat hier dan om toetsenbord waar de toetsen dicht bij elkaar liggen (moeilijkheid met het intoetsen van de nummers) en het gebruik van de 5-richtings bedieningstoets. De K750i, die ook vergeleken en getest is, heeft dit vele malen beter voor elkaar.

Kortom de bediening laat in het begin nog wat te wensen over, maar dat maakt de omgang met dit toestel wel leuker omdat men zeker in het begin na aanschaf van het toestel bezig blijft met uitzoeken hoe het toestel werkt en in elkaar zit.

Verder is afspelen van al te zware JAVA applicaties wat lastig op dit model. Men zou hierbij problemen kunnen krijgen, omdat JAVA MIDP 2.0 niet volledig wordt ondersteund. Bij de camera vindt men maar één videoresolutie wat erg weinig is en ook is de flitser eigenlijk nutteloos.

Als zeer positief beschouw de kwaliteit van het beeldscherm, de camera, de helderheid en kwaliteit van de speaker en originaliteit van de beltonen, vooral de keuze voor de lachende baby of the luchthoorn zijn echte koppendraaiers. Deze zijn van een zeer hoge kwaliteit waardoor het toestel een eigen plek binnen de GSM markt creëert. Ondanks dat het toestel wat aan de grote en zware kant is, mag dit niet beïnvloedbaar zijn op de keuze voor dit toestel als men de genoemde punten in acht neemt.

Ook mag het uiterlijk niet onbesproken blijven, de Aziatische ontwerper van dit model heeft het toestel samen met Sagem tot een hit gemaakt in Azië. De vraag is nu of dit ook in Europa zal gaan gebeuren. De kleur, de vorm en het trendy uiterlijk heeft het toestel in ieder geval mee. Kortom, voor diegene die op zoek zijn naar een trendy toestel die kwalitatief goed in elkaar zit en altijd een uitdaging blijft dan is de MY X-8 een perfecte keuze ook als men naar de zeer scherpe prijs kijkt.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Sagem X-8 review