Qtek S200 review

De Qtek S200 is een compleet nieuw toestel van de bekendste leverancier van Windows Mobile toestellen en deeluitmakend van de HTC Prophet-serie. Deze zeer compacte PocketPC Phone is de opvolger van de populaire S100.

De S200 is een goede voortzetting van die lijn door de vele nieuwe features die het toestel biedt; namelijk ingebouwd Wireless LAN, Push mail, Windows Mobile 5.0 en een 2.0 megapixel camera.

Met deze genoemde eigenschappen vormt de S200 (HTC Prophet) een goede aanvulling op de verouderde S100, ook bekend als HTC Magician. Dit toestel is als eerste in zijn soort enorm populair geworden door het aantrekkelijke formaat, de features en de prijs. Inmiddels is bij HTC duidelijk wat de markt echt wil en zal daarom ook in de komende periode meer compacte PocketPC Phones op de markt brengen. Inmiddels is dit aandeel ook veel groter dan de markt voor PocketPC phones van 'traditioneel' formaat. Het is gebleken dat deze toestellen van nogal fors formaat (wél met de nodige functies!) in vele omstandigheden ongeschikt zijn en daarom ook weinig populair zijn voor gebruik als mobiele telefoon. De S100 en S200 zijn dit beiden wel en maken dan ook deel uit van een compleet nieuwe generatie voor PocketPC toestellen.

Alle genoemde toestellen zijn gefabriceerd door HTC, de grootste hardwarefabrikant van Windows Mobile devices ter wereld. HTC heeft Qtek onder zich als dochterbedrijf en directe distributeur, maar is vooral partner van een groot aantal bekende merken. Grote namen zijn onder andere partners als Dell en HP voor het produceren van PocketPC's en natuurlijk diverse Windows Mobile devices van onder andere i-mate, Dopod, Audiovox, plus alle operator-branded producten. Een HTC toestel zegt de meeste mensen dan ook weinig tot niets, maar er gaat vrijwel altijd een lampje branden als men het heeft over de Qtek 8020, Qtek 8310, SPV C600, T-Mobile MDA, O2 XDA en consorten.

Naast voordelen in de vorm van WiFi en Push mail bieden Smartphones en PDA-Phones bij voorbaat al veel meer mogelijkheden dan een gewone GSM. Bestuurd door een echt Operating System (OS) zijn de mogelijkheden van de toestellen bijna eindeloos. Denk aan navigatietoepassingen, hoge kwaliteit video, e-mail, internet met HTML-pagina's en frames, synchronisatie en executables. Wie enkel de Samsung D800, Nokia 6280 of Sony Ericsson K800i als smartphone ziet heeft het echt mis. Een Smartphone telt pas mee wanneer deze een echt besturingssysteem aan boord heeft. Dit kan een geheel JAVA-gebaseerd OS zijn, Palm, Linux, Symbian of Windows Mobile. Symbian Series 60 en Windows Mobile zijn dan ook veruit het populairst.

Omdat ruim de meerderheid Windows al op hun desktop PC heeft draaien laat het zich niet moeilijk raden dat de Windows Mobile-versie perfect geïntegreerd is in combinatie met de PC. Kent men Windows een beetje, dan is Windows Mobile enorm eenvoudig te gebruiken en onder de knie te krijgen. Het besturingssysteem heeft zeer uitgebreide agenda- en synchronisatiemogelijkheden, die in combinatie met Microsoft Outlook naadloos gebruikt kunnen worden. Ook beschikt het toestel over een grotere hoeveelheid intern geheugen dan reguliere telefoons en is een geheugenkaartslot aanwezig waar hoeveelheden tot maarliefst 2 GB kunnen worden opgeslagen. Dit maakt hem ook ideaal als MP3-speler, portablegame console en geschikt voor videobestanden.

- Toestel
- Batterij (1200 mAh)
- Draagtas voor aan de riem
- CD-ROM met Microsoft ActiveSync, Outlook en handleidingen in PDF-formaat
- Nederlandstalige snelstart handleiding
- Nederlandstalige handleiding (uitgebreid)
- USB datakabel (kan ook worden gebruikt om het toestel via de PC op te laden)
- Oplader
- Stereo headset
- Extra stylus

Bij het toestel worden twee Nederlandse handleidingen aangetroffen (Personen die geen Nederlandse handleiding hebben, krijgen vanuit Qtek Nederland een Nederlandse versie toegestuurd). De ene is de gewone standaardhandleiding en bij de andere bijgeleverde handleiding van het toestel gaat men kort in op de basisfuncties van het toestel, zodat men snel ermee aan de slag kan.

Hoewel beide handleidingen na een vertalingslag direct vanaf HTC komen is de verzorgdheid, uitgebreidheid al de algemene duidelijkheid er niet minder op. In principe al de punten van het uitgebreide toestel wel beschreven. Wederom een erg goede verzorgd boekje die zeker de moeite eens waard is om door te bladeren mocht men specifieke problemen tegenkomen met de S200. Neem er wel de tijd voor, de gewone handleiding bevat maarliefst 178 pagina's.

Plus- en minpunten Qtek S200

  • AKU 2.0 ROM en Push mail
  • Batterijduur
  • Camera
  • Formaat en gewicht
  • Helder scherm
  • Nieuwe geheugenvoorziening
  • Telefoonboek en Hotmail-functionaliteit
  • Uiterlijk
  • Wireless LAN
  • Dramatisch slechte belkwaliteit
  • Macroschuif niet stevig
  • Trage processor
  • Videocamera
  • Windows Mobile 5.0 niet overtuigend

Wat zit er bij het toestel?

De hoeveelheid accessoires die in de doos van de Qtek S200 aanwezig was, was rijkelijk voorzien van diverse accessoires. Inbegrepen is het volgende:

Behalve de handleidingen wordt er namelijk ook nog een extra case meegeleverd waarin de S200 gedragen kan worden. Deze case is er echter niet één van het kaliber 'luxe lederen case' maar een meer standaard nylon tasje met riemclip. Wat wel een leuke oplossing is, is de sluiting van de case. Normaal gesproken is vooral bij dit soort standaard cases een eenvoudige drukknopsluiting te zien, echter bij de S200 is dit anders opgelost. De meegeleverde case beschikt namelijk over een heuse magneetsluiting, wat inhoudt dat er geen vervelende drukknoppen meer gebruikt hoeven worden en de voordelen van een magneetstripsluiting zijn dan ook duidelijk: een betere en snellere toegang tot het toestel zal resulteren in een efficiënter gebruik van de case.

De overige accessoires zijn vrij standaard. De stereo headset is een stukje plastic dat niks uitstraalt en ook niets fantastisch voorbrengt qua audio. Matige kwaliteit, maar al met al kan gezegd worden dat de S200 met genoeg accessoires geleverd wordt. Jammer trouwens dat die 512 MB geheugenkaart niet in de doos zat. Bij provider versies zoals de SPV M600 zal die wel aanwezig zijn.

Uiterlijk

Een duidelijke lijn in de modellen van Qtek wordt steeds meer zichtbaar, doordat duidelijke opvolgers worden gebracht die ook qua naam elkaar opvolgen. Nieuwe modellen als de 9100 worden gebracht als complete nieuwe lijn en dat is slim. Ook in het uiterlijk is die duidelijke lijn erg goed zichtbaar. Alle fabrikanten proberen op hun manier aan het standaard HTC model een eigen stijl toe te voegen.

Qtek doet dit vooral door naast het standaard uiterlijk van het toestel, een pakket aan te bieden dat gelijkwaardig is aan het uiterlijk van het toestel. Al had een donkerkleurige headset wel gemogen. Het toestel is verder bijna idem aan de bekende Qtek S100, maar in het zwart net wat netter. Ook het gewicht en de afmetingen zijn ongeveer gelijk gebleven.

Wat valt er dan wel op aan het toestel? Natuurlijk de al genoemde kleur, maar ook wijzigingen aan de achterkant, de centrale toets en soft keys en enkele kleine punten op de zijkanten. Het toestel heeft namelijk nu op de linkerkant een nieuwe bevestiging gekregen voor een draagkoord. Verder zijn hier de cameratoets, Wireless manager toets en volumeschuif geplaatst. Op de rechterkant vindt men de aan/uit toets, infraroodpoort en de nieuw stylus, die niet meer zo scherp is als bij de Qtek S100.

De achterkant van het toestel heeft de grootste wijziging ondergaan. Hier is namelijk een nieuwe camera geplaatst met een keuze-ring voor de macro optie en een spiegel. Op de bovenkant is er plek voor het SD geheugenkaart en onderop zijn de mini-USB poort en de headsetconnector geplaatst.

Wat extra aandacht nodig heeft is de nieuwe set met toetsen onder het scherm. De S200 heeft nu twee extra sneltoetsen op het keypad onder het scherm. Deze bedienen namelijk de OK functie en openen het start menu. Door deze twee functies is het nu voor het eerst mogelijk om door het complete menu te bladeren, programma's te starten en instellingen te wijzigen zonder ook maar één keer het scherm te raken. Dit maakt de Qtek S200 één van de eerste modellen van HTC die bijna volledig one-handed is. Ook de centrale toets vraagt de aandacht. Deze doet zijn werk zeker naar behoren en voelt goed aan.

Het gehele toestel voelt erg goed aan en zit goed in elkaar. Het verwijderen van de klep gaat bijvoorbeeld goed en ook het terugplaatsen levert een stevige bevestiging van het geheel op. Op deze punten geen enkele aanmerking. Helaas is de keuze-ring voor de macro optie van de camera niet de meest handige. Deze wil nog wel eens niet goed blijven zitten, waardoor tijdens het fotograferen een mislukte foto gemaakt wordt.

Uithoudingsvermogen

In principe stelt iedereen het op prijs dat een toestel het lang volhoudt qua batterijtijd en met een gemiddelde standbytijd van vier dagen houdt de S200 het redelijk lang vol voor een PocketPC Phone. Ondanks dat het device tjokvol zit met features is de genoemde batterijtijd bij normaal gebruik zeer goed haalbaar: zolang de Wireless LAN functie maar niet gebruikt wordt! Dit is namelijk de grootste stroomverbruiker van het toestel, wanneer men intensief WLAN gebruikt en het bij voorbaat al de hele dag aan laat staan dan is ongeveer een standytijd van één dag te halen. Dit alles bij een volle lading van de forse 1200 mAh batterij, men moet dus wel degelijk zuinig omspringen met het gebruik van de Wifi-functie.

Gelukkig is het toestel weer vrij snel bij te laden. De S200 kan namelijk ook opgeladen worden via de USB-poort van de PC door het toestel aan te sluiten met de miniUSB kabel. In dit geval kost het volledig opladen wat meer tijd dan het laden via de gewone bureaulader - die tijd ligt doorgaans rond de anderhalf à twee uur.

Belkwaliteit

Tijdens het bellen en gebeld worden met de S200 zijn er vrijwel geen problemen ondervonden. Het toestel doet het qua netwerkbereik redelijk goed op diverse Nederlandse netwerken. Toch heeft HTC het nog niet helemaal begrepen, met name op het gebied van geluid- en gesprekskwaliteit scoort het toestel matig tot slecht in vergelijking met de concurrentie. Zowel degene die met de S200 zelf belt als degene aan de andere kant van de lijn klaagt over de niet al te beste geluidskwaliteit, een issue waar de S100 ook last van had.

Wederom is dit waarschijnlijk een softwareprobleem wat zover mogelijk opgelost kan worden door nieuwe ROM software te downloaden. Ondanks een nieuwe ROM-versie die de gesprekskwaliteit zal verbeteren, zal de geluidskwaliteit nooit beter worden dan de grotere merken. We noemen Nokia, Sony Ericsson en Samsung als echte pioniers op dit gebied.

Net als de voorgaande Windows Mobile versies is er ook bij Windows Mobile 5.0 een heel uitgebreid gespreksoverzicht op te vragen van inkomende, uitgaande en gemiste oproepen. Per oproep kan er uiteraard de datum, tijd en duur worden weergegeven. Ook kan een samenvatting opgevraagd worden van alle gesprekken (inkomende, uitgaande, laatste, gesprekken op een ander netwerk) genaamd timers. Deze functie bevat geen grote veranderingen ten opzichte van de oudere Windows Mobile versies, maar men heeft wel directe ondersteuning voor Caller ID-afbeeldingen toegevoegd. Meer hierover is te lezen in het onderdeel 'telefoonboek' van deze review.

De S200 kan maximaal 40-toons polyfone beltonen laten horen die goed klinken, hoewel het volume sterk te wensen overlaat. Er is standaardondersteuning aanwezig voor WAV, MIDI, MP3 en WMA-beltonen.

Om zonder enig geluid gewaarschuwd te worden heeft de S200 natuurlijk ook een trilfunctie aan boord. Deze voelt men beter dan in de 9100 en dat komt vooral door de dikte. Toch kwam het daarnaast nog menigmaal voor dat een gesprek onnodig gemist werd, omdat de gebruiker de trilfunctie in de jaszak niet voelde. Een ander smet is de handsfree functie, die werkelijk dramatisch is. De mono speaker op de achterkant van het toestel is zo slecht dat een normaal gesprek in een rustige omgeving via de handsfree functie niet te voeren is.

De belkwaliteit doet ons zorgen baren. Tijdens het testen van diverse HTC PocketPC modellen onder de vlag van T-mobile, Orange, i-mate of Qtek is het duidelijk geworden dat er structureel iets mis is. De toestellen blijven ronduit mager scoren op belkwaliteit en het onderdeel telefoneren wat toch het hoofdonderdeel van een mobiele telefoon zou moeten zijn. Helaas is het niet anders dan de werkelijkheid dat de telefoonfunctionaliteit in een PocketPC er gewoon een beetje bijhangt. Het wordt tijd dat men op hardware en softwaregebied hier iets aan doet.

Beeldscherm

Naast de gloednieuwe camera speelt ook het beeldscherm een hoofdrol bij de Qtek S200: het toestel is voorzien van een touchscreen (aanraakscherm). Deze wordt niet alleen gebruikt om informatie weer te geven, maar ook om de S200 mee te bedienen. Dit kan bij voorkeur met de nageltoppen, maar het beste is om hiervoor wordt een speciale bijgeleverde pennetje (stylus) te gebruiken. Hiermee kan men het toestel preciezer bedienen en is de kans op beschadigingen minder. Dit is niet anders dan bij de S100, 9090 of 2020: een PocketPC is voorzien van een touchscreen.

Ten opzichte van de S100 is het beeldscherm van de S200 niet veranderd in fysiek formaat en resolutie, maar juist de helderheid en kleuren zijn met sprongen vooruitgegaan. Het beeldscherm van de S200 zelf is een erg helder 2.8" TFT transreflective touchscreen met een resolutie van 240 x 320 pixels en 65.535 kleuren, gangbaar voor veel PocketPC's, al komt VGA (480 x 640) sterk in opmars bij de forsere modellen. Een groot verschil met bijvoorbeeld de oudere 9090 en 2020 is het werkelijke formaat. De genoemde twee oudere toestellen hebben een 3.5" scherm met dezelfde resolutie, maar een veel minder heldere kleurweergave en kijkhoek. Ook het nieuwste high-end model, de 9000 biedt het 3.5" schermformaat. Hiermee houdt de vergelijking dan ook op, want de 9000 (HTC Universal) biedt maarliefst een resolutie van 640 x 480 pixels aan.

Menu

Een feit is dat een device pas meetelt als Smartphone wanneer deze voorzien is van een echt besturingssysteem. Op de HTC Prophet vindt men het Windows Mobile 5.0 besturingssysteem dat een groot aantal nieuwe dingen heeft, waaronder support voor Wireless LAN, UMTS, Video Calling, Caller ID, 3D-acceleratie chipsets, .NET 2.0 Compact framework en een nieuwere lay-out. In tegenoverstelling tot Windows Mobile 2003 Second Edition heeft Windows Mobile 5.0 nieuwe roots meegekregen: het OS is gebaseerd op Windows CE 5.0, maar blijft gewoon de oude structuur aanhouden. Qtek heeft alleen nog een extra sausje over de gebruikersinterface geplaatst, die een vooruitgaan is ten opzichte van de 9100. Tevens is de nieuwe AKU 2.0 ROM geïnstalleerd; een nieuwe softwareversie speciaal op het gebied van messaging en beveiligingsverbeteringen.

De batterij-indicator wordt nu bovenaan in de taakbalk getoond. Hierdoor kan men eenvoudig en snel de informatie over batterijtijd opvragen. Verder spelen de twee sneltoetsen op het keypad onder het scherm een grote rol. Deze bedienen namelijk de OK functie en openen het start menu. Door deze twee functies is het nu voor het eerst mogelijk om door het complete menu te bladeren, programma's te starten en instellingen te wijzigen zonder ook maar één keer het scherm te raken. Dit maakt de Qtek S200 één van de eerste modellen van HTC die bijna volledig one-handed is. Bepaalde onderdelen als het kiezen van opties in de taakbalk of het bedienen van de camera moeten nog al dan niet gedeeltelijk via het scherm gedaan worden. Wat twee kleine toetsen en een nieuwe softwareversie (AKU 2.0) al niet voor een verbetering kunnen brengen aan een toestel.

Naast de nieuwe features krijgt de nieuwe versie ook nog iets anders positiefs mee: er is nu eindelijk ondersteuning voor de Nederlandse taal. Waar Microsoft weer gigantisch achterliep op de ondersteuning van onze moedertaal in het PocketPC OS, ten opzichte van Symbian, lijkt het tij nu gekeerd te zijn. De S200 heeft geheel Nederlandstalige menu's, maar ook een Engelse versie is verkrijgbaar. In de review is de Engelse versie gebruikt.

De S200 is voorzien van een tragere processor dan zijn voorganger: een 200 MHz OMAP in plaats van de 416 MHz Intel Bulverde. Wanneer er naar de snelheid van het menu gekeken wordt valt deze mee, het toestel reageert snel en multitasking tussen verschillende toepassingen is ook goed te doen, zolang het maar bij een aantal programma's blijft. Wordt er met veel verschillende programma's gewerkt, dan komen de nadelen van zowel Windows Mobile als de trage TI OMAP 200 MHz processor aan het licht. Bij DivX-films met een flink hoge bitrate presteert de processor nog niet eens de helft dan die van de S100.

Zijn er eenmaal (erg) veel programma's geopend, dan is het duidelijk te merken dat de snelheid er flink na een poosje. De eerder geopende programma's sluiten namelijk niet af wanneer men ze sluit en blijven (nog een tijd!) in het geheugen staan, waardoor het toestel zelfs zo traag kan worden en kan leiden tot vastlopers. In dit geval is een reset nodig: men drukt met de stylus aan de onderkant van het toestel de resetknop in en het toestel herstart zichzelf, wat ongeveer tien seconden zal duren maar toch de nodige irritaties met zich meebrengt. Niet echt veel anders dan de vorige Windows Mobile versies en het lijkt erop dat Microsoft wederom heeft zitten slapen. Voorlopig is de softreset-knop op een PocketPC een must.

Duidelijk is dat de in het geheugen opeenhopende programma's de voornaamste oorzaak zijn van traagheid en vastlopers. Dit kan worden voorkomen door goed gebruik van de Taskmanager, die ook verstopt is in het menu Instellingen. Het is handiger om hiervoor een tool te gebruiken die alle programma's ook afsluit wanneer met op het kruisje tikt en zo vrij werkgeheugen behouden blijft.

Uiteraard is het ook mogelijk de S200 van een eigen stijl te voorzien. Alle menu's, thema's, achtergronden, iconen en dergelijke zijn net als een reguliere smartphone helemaal aan te passen naar eigen smaak, zo kan er een persoonlijk tintje worden gegeven aan het toestel.

Telefoonboek

In Windows Mobile devices zit eigenlijk geen standaard telefoonboek zoals deze te vinden zijn in reguliere telefoons. In plaats hiervan wordt van het veel uitgebreidere 'Contactpersonen', wat tevens onder Microsoft Outlook te vinden is, gebruik gemaakt. Aan deze contactpersonen zijn dan weer onder andere telefoonnummers toe te wijzen, maar dat zijn slechts enkele van de velden waar gegevens van contactpersonen aan toegekend kunnen worden. Toch is het makkelijk om, vooral bij PocketPC-phones, altijd en overal snel bij de telefoonnummers van de betreffende contactpersonen te kunnen. Hierover is goed nagedacht en een oplossing is gekomen in de vorm van 'Smart Dialing' geïntroduceerd door HTC zélf. Deze optie houd in dat, als het telefoonpad tevoorschijn getoverd wordt door op de groene accept knop de klikken, nu op T9-achtige wijze eenvoudigweg de naam van de contactpersoon op het telefoonpad in te typen is waarna zijn nummer verschijnt. Het maakt hierbij niet uit of de voor- of achternaam ingetypt wordt, het systeem houdt alle mogelijkheden van de toetscombinaties open totdat er simpelweg slechts enkele over zijn. Hierbij kan ook nog eenvoudig gekozen worden voor een thuis-, mobiel-, of werknummer wat gebeld moet worden, door naar links of rechts te klikken.

De opties die per contactpersoon op te slaan zijn, zijn zoals men van Windows Mobile gewend is, erg uitgebreid. Het varieert hier van Voor- of achternaam tot werkadres en van apart in te stellen beltonen tot telefoonnummers van assistenten van de betreffende contactpersoon. Een nieuwe optie die deze toch al erg uitgebreide lijst helemaal compleet maakt, is om CallerID afbeeldingen in te stellen per contactpersoon. Deze optie was weliswaar ook aanwezig in eerdere PocketPC-phones maar hier werd dat geregeld door aparte programma's. Met de komst van Windows Mobile 5.0 is deze optie eindelijk geïntegreerd in de contactpersonenapplicatie. Een slimme zet van Microsoft aangezien deze optie al wel degelijk in de nieuwste versies van Microsoft Outlook te vinden was en nu dus zonder problemen gesynchroniseerd kan worden.

Messaging

Op het gebied van messaging scoort de S200 hoog. Dit was ook wel enigszins te verwachten omdat een belangrijk onderdeel van messaging toch het invoeren van tekst is. Het toestel heeft daarvoor een aantal systemen aanboord waarbinnen alle mappen en mogelijke messaging opties bij elkaar komen. In totaal vijf opties zijn aanwezig waarmee tekst kan worden ingevoerd. Al deze opties zijn gerelateerd aan het touchscreen, een hardware keyboard is op de S200 niet aanwezig. De 9600 en 9100 zijn daar speciaal voor bedoeld.

De eerste optie is een standaard toetsenbord dat op het scherm wordt weergegeven. Door de letters en andere karakters op het scherm te kiezen kan men een volledige tekst invoeren. De twee en derde optie zijn de Block en Letter recognizer, die beide gelijkwaardig aan elkaar zijn in de manier waarop de gebruiker de tekst invoert. In een aantal vakken op het scherm schrijft men de letters en karakters. Binnen seconde zal de tekst worden herkend en toegevoegd.

Het zogenaamde 'phonepad' is de vierde optie en hierbij verschijnt een telefoontoetsen lay-out op het scherm zodat met één hand eenvoudig tekst ingevoerd kan worden net als op een normale telefoon met toetsenbord. Tot nu toe was er echter nog geen ondersteuning voor T9 (alleen Engels) maar met de komst van Windows Mobile in het Nederlands, is ook T9-ondersteuning voor de Nederlandse taal meegekomen. Dankzij deze feature is het nu nog makkelijker om zonder keyboard even one-handed een SMS-bericht te typen. De laatste optie is de transcriber, dat niet meer dan de handschriftherkenning is. Door op het scherm tekst te schrijven zal deze worden toegevoegd in het bericht. Helaas, is dit systeem niet zo snel en accuraat als systemen bekend uit de Sony Ericsson P990i/M600i of Nokia 7710.

Natuurlijk is er de standaard SMS mogelijkheid welke overigens weer geïntegreerd is met de Outlook versie van Windows Mobile. In deze Outlook versie is namelijk naast het gebruikelijke E-mail account (zoals deze te vinden is in de desktop versie van Outlook) ook een map 'Tekstberichten' te vinden alwaar de SMS berichten opgeslagen en beheerd kunnen worden. Ook is er een map 'MMS' te vinden waarvandaan MMS berichten verstuurd kunnen worden. In principe gaat SMS-en op dezelfde manier als bijvoorbeeld een E-mail opmaken en versturen. Afhankelijk van uit welke map geopereerd wordt kan dus op dezelfde manier een E-mail, een SMS-bericht óf een MMS-bericht verstuurd worden.

Bij het opmaken van een SMS-bericht is tevens te zien hoeveel karakters nog ingevoerd kunnen worden (standaard zijn dit er 160 bij SMS). Een vergelijkbare optie is ingebouwd in de MMS functie. Als hier de grens van 100 KB overschreden wordt, wordt dit netjes gemeld en gevraagd of het wat minder kan. Bij het opmaken van een MMS-bericht kan ook nog gekozen worden om het bericht op een later tijdstip te laten versturen. Er is hier ook een optie om direct naar de camera over te schakelen om zo een foto of video te schieten en dan direct te versturen.

Vervolgens de e-mail functie. Deze werkt vrijwel identiek aan de zijn grotere desktop broer. Eerst kunnen achtereenvolgens de POP3/SMTP/IMAP servers ingesteld worden om later de opties voor authenticatie bij de betreffende servers op te geven. Tevens kan hier de optie 'store attachments to storage card' aangevinkt worden welke erg handig is als mail met grote bijlagen ontvangen dient te worden. Een compleet nieuw onderdeel voor Windows Mobile modellen is het instant mail ook wel push mail genoemd.

De voor Windows insiders bekende en hierboven besproken AKU 2.0 upgrade is toegevoegd aan de Qtek S200. Het in AKU 2.0 opgenomen Push mail is vrij lastig uit te leggen, maar bij Push mail worden berichten direct verzonden naar de telefoon of PDA. Hierbij hoeft men dus niet zelf de mail op te halen om te zien of nieuwe berichten ontvangen binnen zijn. Een Microsoft Exchange server is hier helaas wel voor vereist. Dit klinkt als de Blackberry functionaliteit en dat is het ook, maar het nadeel wat er aankleeft is dat niet iedere persoon er gebruik van kan maken door de vereiste Microsoft Exchange server.

De komende periode zal Windows Mobile voor alle toestellen en PDA's deze optie beschikbaar maken. Aan de fabrikant is het dan de keuze het ook mee te leveren. Naast modellen als de E-series van Nokia en de nieuwe Sony Ericsson telgen was het niet meer dan logisch dat Windows Mobile ook de optie kreeg. Helaas kan Windows Mobile momenteel alleen nog maar via een Microsoft Exchange server praten. De Symbian telgen kunnen met een groot aantal pakketten communiceren, die niet direct Windows gerelateerd zijn, daaronder ook Blackberry connect.

Tenslotte is daar nog de Instant messaging mogelijkheid door middel van MSN. Microsoft heeft in de nieuwe versie van PocketMSN tevens een feature voor het gebruik van Hotmail ingebouwd. Hierdoor kan er snel en eenvoudig gebruik gemaakt worden van het bijbehorende Hotmail account waarmee ingelogd wordt op MSN. Het chatten via de messenger is overigens ook erg prettig op de Qtek S200, wel is enige vertraging op te merken als meerdere chatvensters geopend zijn, wat toch enigszins vreemd te noemen is aangezien het toestel andere applicaties probleemloos naast elkaar kan draaien zonder vervelende vertragingen. Afgezien van dit kleine minpuntje is het messaging gedeelte op de S200 wel in orde, mede dankzij de aanwezigheid van het nieuwe push mail.

Connectivity

De Qtek S200 biedt tal van connectivitymogelijkheden, dusdanig dat die eindelijk volwassen zijn te noemen voor een compacte PocketPC Phone. Was de S100/S110 al behoorlijk compleet, de S200 voegt hier nog Wireless LAN aan toe in combinatie met een zeer handige softwarematige Wireless Manager waar alles centraal kan worden beheerd. Deze Wireless manager heeft in de nieuwe AKU 2.0 ROM een aantal uitbreidingen gekregen. De manager biedt nu de optie om de telefoon op flight mode te zetten, push mail en de trilfunctie/stil modus in of uit te schakelen.

Daarnaast is er de oude vertrouwde infraroodpoort aanwezig waarmee, op een al dan niet trage manier, bestanden uitgewisselde kunnen worden. Ook kan de infraroodpoort gebruikt worden om de S200 als modem te gebruiken voor bijvoorbeeld een laptop. Om deze optie te gebruiken wordt standaard het programma 'Wireless Modem' meegeleverd. Tevens kan via dit programma de Qtek zó ingesteld worden dat deze ook als modem via Bluetooth gebruikt kan worden.

Bluetooth zit net zoals bij de voorgangers ingebouwd. Nog steeds wordt gebruik gemaakt van de Bluetooth stack van Microsoft maar gelukkig is deze een stuk verbeterd ten opzichte van eerdere modellen die deze Bluetooth stack ook ondersteunden. Onderwerpen zoals het versturen en ontvangen van bestanden werkt bijna altijd goed met de standaard beschikbare applicaties. Ook het bonden met een willekeurige Bluetooth headset vormt geen probleem voor de Qtek S200. De Bluetooth headset wordt snel gevonden en kan direct gebruikt worden. Ook connecties met andere telefoons zijn snel en vrijwel altijd probleemloos gemaakt, uitzonderingen daargelaten.

De derde connectivity mogelijkheid is de GSM/GPRS-dataverbinding. Deze kan via het tabblad 'Instellingen' ingesteld worden. Voor de rest maakt de GPRS-mogelijkheid gewoon gebruik van de standaard verbindingen zoals Windows Mobile deze ingesteld heeft en waren er vrij weinig problemen op het gebied van verbindingssnelheid en stabiliteit.

De laatste mogelijkheid om contact met de buitenwereld te leggen is niets minder dan WiFi 802.11b én g (802.11b/g). De Qtek S200 is één van de eerste compacte PocketPC Phone in zijn soort voorzien van WLAN en nu is er eindelijk geen reden meer om een grote PocketPC Phone aan te schaffen voor zijn connectiviteit - op 3G na, waar het toestel niet is mee voorzien. Wireless LAN is echter belangrijker voor de zakelijke gebruiker en de eerder uitgebrachte S100 had deze functionaliteit nog niet. De versie die in de S200 ingebouwd is, heeft de beschikking over 802.11b/g, wat wil zeggen dat in theorie maximaal 54 mbit behaald kan worden. Helaas is het toestel hierop softwarematig wat beperkt, zodat de snelheid in de praktijk nooit gehaald zal worden.

De Qtek S200 legt snel verbinding met draadloze netwerken. Ook bij netwerken waarvan de SSID uitstaat en die beveiligd zijn, legt de S200 met de juiste instellingen snel een verbinding. Deze verbinding is overigens stabiel en er zijn dan ook geen problemen ondervonden met het tot stand houden van de verbinding. Helaas kan er niet gesynchroniseerd worden via WiFi tenzij men een Exchange-server heeft draaien. Dan kan ook Push mail via WiFi worden ingeschakeld.

Ook heeft de S200 goede internetmogelijkheden, al is de bekende Pocket Internet Explorer niet zaligmakend. Pagina's kunnen op verschillende manieren worden weergegeven, maar zo compleet als de Opera Browser is het allemaal nog niet. Er zitten nu eenmaal net te weinig veranderingen op dit vlak van het besturingssysteem en daarmee de browser. Een andere standaardapplicatie welke meegeleverd wordt, is PocketMSN. Naast gewoon MSN'en is het met deze versie is het overigens ook mogelijk om snel het bijbehorende Hotmail account te checken en de MSN Mobile webpagina te raadplegen. Ook kan er vanuit Pocket MSN snel een e-mail bericht gemaakt worden welke vervolgens via het Hotmail account verzonden kan worden.

Al met al zijn de connectivity mogelijkheden op S200 goed te noemen. Jammer is wel dat er nog gebruik gemaakt wordt van de tragere 802.11b WiFi standaard en dat de g standaard beperkt is, maar dit zal in de toekomst wellicht veranderen bij opvolgers. Het ontbreken van UMTS is geen erg zwaarwegend minpunt, maar het was mooi geweest als het toestel hiervan was voorzien als een ware connectivity-allrounder. Wilt men dit toch dan is het wachten op de Qtek 9600 de beste optie.

Geheugen

Ook op dit onderdeel is de Qtek S200 een verhaal apart. Niet zozeer de hoeveelheid geheugen (128 MB ROM, 64 MB RAM) is bijzonder, maar wel de manier waarop er door het besturingssysteem mee om wordt gegaan. Voorheen werkten Windows Mobile devices namelijk helemaal vanuit het RAM geheugen. Voordeel hiervan is dat het snel werkt, echter degene die wel eens een lege batterij mee heeft gemaakt in een PocketPC weet direct wat hét grote nadeel is: zodra dit RAM geheugen namelijk zonder stroom komt te zitten, is alle informatie hierin verloren. Hierdoor was het noodzakelijk eerdere PocketPC's te voorzien van een 'back-up batterij' maar helaas hebben zelfs deze batterijen geen eeuwige stroom en dus bleef het een risico als de batterij leeg was.

Windows Mobile 5.0 brengt hier verandering in. In plaats van alle gegevens in het RAM-geheugen te zetten, behandeld Windows Mobile 5.0 het RAM geheugen eigenlijk net zoals een normale desktop-PC dit doet. Het RAM geheugen wordt namelijk gebruikt om programma's in uit te voeren en de daadwerkelijke opslag van gegevens gebeurd in het wat langzamere flashgeheugen. Dit flash geheugen is te vergelijken met bijvoorbeeld het geheugen wat in een SD-kaart zit. Ook deze kaarten hebben geen stroom nodig om hun gegevens vast te kunnen houden. Vanaf nu maakt het dus niet meer uit hoe leeg de batterij is en een back-up batterij is ook niet meer aanwezig, immers de gegevens gaan toch niet meer verloren en zijn onafhankelijk van enige vorm van elektriciteit geworden.

Over geheugenkaarten gesproken, de S200 heeft een SD/MMC slot wat ten opzichte van de S100 geen verandering is. De 9100 heeft een MiniSD geheugenkaartslot meegekregen. Meer soorten moet HTC niet gaan gebruiken, al is wel duidelijk geworden dat binnen een jaar alle modellen aan de TransFlash geheugenkaart gaan ook wel MicroSD genoemd.

Camera

Gelukkig valt er goed nieuws te melden op het gebied van de camera. HTC die in de tijd van de VGA camera superieur was, heeft de afgelopen jaren steekjes laten vallen met de camera's in de Qtek S100, 9100 en 9000. Eindelijk heeft men het licht gezien. De nieuwe 2.0 Mpixel camera in de Qtek S200 is werkelijk verrassend goed. Een verbetering was zeker verwacht, maar de mate waarin men nu kan genieten van de camera overtreft alle verwachtingen.

De foto's zijn namelijk van een erge goede kwaliteit, waardoor de S200 zich tussen de N70, N90, K750i/W800i en Motorola V3x kan scharen. In sommige gevallen zijn de foto's nog van een kwaliteit die minder zijn dan de N70, maar in meerdere gevallen zijn ze bijna gelijkwaardig aan de N90. Dit is absoluut een compliment. Is er dan helemaal geen kritiek? Jawel, de videocamera is dramatisch. Opnemen van 176 x 144 pixels (postzegel formaat) video op een 320 x 240 pixels scherm ziet er ten eerste knullig uit, maar het hapert daarnaast en de kwaliteit is gewoon bar slecht. Kijkt men daarna de video's fullscreen terug dan schrikt men nogmaals van de kwaliteit.

In het toestel vindt men een redelijk aantal instellingen. Onder andere diverse instellingen voor het omgevingslicht (Auto, Daglicht, Gloeilamp, Fluorescerend, Nacht), vier effecten (Grijstint, Sepia, Negatief en Koel, wat een soort blauwtint is) en de keuze uit Superfijn, Fijn, Normaal en Standaard als kwaliteitsopties. Foto's kunnen daarnaast in de resoluties 1600 x 1200, 1280 x 1024, 640 x 480, 320 x 240 en 160 x 120 pixels worden geschoten. Andere opties zijn het toevoegen van een datum en tijd in de foto, de keuze voor de naam van de foto, het uitschakelen van het camerageluid, het inschakelen van een zelfontspanner, het wijzigen van de trillingsaanpassing en het opslagmedium. Zoomen is alleen mogelijk in lagere resoluties, zoals bij 640 x 480 pixels tot 2x zoom.

Het toestel kan vanzelfsprekend ook video's opnemen, dit kan in de resoluties 176 x 144 en 128 x 96 pixels. Met de gebruikte MPEG4 compressie zien de video's er hetzelfde uit zoals bij vele andere oudere HTC modellen. Jammer dat er niet in een hogere resolutie kan worden opgenomen die meer tot zijn recht komt op een QVGA scherm en niet zo'n hoog postzegelgehalte heeft. De opties van de videocamera zijn gelijkwaardig aan de camera, maar het is extra mogelijk video op te nemen in het AVI formaat, met het geluid al dan niet ingeschakeld en men kan een opnamelimiet instellen.

Nadat de foto's gemaakt zijn kunnen deze geopend worden in het foto album genaamd "Afbeeldingen en Video's". De afbeeldingen kunnen hier worden bekeken op het volledige scherm of via een diavoorstelling. De bestanden kunnen worden verzonden via Bluetooth, infrarood, E-mail of MMS-bericht. Aanpassen van de afbeelding is ook mogelijk, maar is eigenlijk vrij karig. De afbeelding kan worden bijgesneden of gedraaid en een autocorrectie kan worden toegepast.

De video's kunnen in hetzelfde album geopend worden. Het is mogelijk de video's over het volledige scherm te bekijken of om deze te verzenden via Bluetooth, infrarood, E-mail of MMS-bericht.

De camerakwaliteit is bij de S200 absoluut vooruit gegaan. Ook het toevoegen van een macro modus in het toestel is zeker een positieve uitbreiding en de zwakke flitser van de 9100 wordt totaal niet gemist. De kwaliteit van de standaard modus en de macro modus is in sommige gevallen erg goed. Op het scherm is ook duidelijk zichtbaar of een foto goed geschoten is. Een klein smetje is dat de keuze-ring voor de macro modus niet altijd goed blijft zitten. Een groter punt van kritiek is de videocamera die er eigenlijk alleen voor de specificatielijst op zit. Een redelijke video maken zonder schokken is er niet bij.

Om de foto's en video's zelf te bekijken klik hierboven op de link foto's of video's en bekijk zelf de data die gemaakt is tijdens het testen van het toestel.

Aanwezige programma's

Omdat de Qtek S200 een Windows Mobile OS heeft zijn er veel standaard Windows-based programma`s te vinden, waaronder Windows Media Player 10, een zeer uitgebreide kalender/agenda, voicememo, notitielijst, takenlijst en rekenmachine. Behalve deze standaardprogramma`s ontbreekt ook een task manager, een goede bestandsbeheer, programma voor het beheren van ZIP bestanden en de stembesturing niet.

Een aantal extra programma's zijn de downloadagent, de helpfunctie, modemkoppeling, SIM manager en Terminal service client voor het bekijken en besturen van het bureaublad op de eigen PC. Al deze opties zijn goed en eenvoudig te bekijken of in te stellen.

Word Mobile is sinds de vorige versies van Windows Mobile een stuk verbeterd. Zo hoeven Word-documenten niet meer eerst geconverteerd te worden naar Pocket Word formaat maar kan gewoon direct met het standaard Word formaat gewerkt worden. Tevens is de ondersteuning in Word Mobile voor de opmaak van documenten sterk verbeterd. Bij vorige versies van Pocket Word kwam het nog wel eens voor dat de originele lay-out van het document compleet door de war werd gegooid door het document te bewerken in Pocket Word. In de nieuwe versie van Pocket Word, Word Mobile genaamd, is dit probleem geheel opgelost. Het probleem was tevens te wijten aan het feit dat de documenten eerst geconverteerd moesten worden van Word-formaat naar Pocket Word-formaat en weer terug. Met het verdwijnen van deze conversie zijn tevens de opmaak problemen verleden tijd. Documenten zien er nu op de PC precies hetzelfde uit als op de PocketPC, ook nadat ze mobiel aangepast zijn in Word Mobile.

Hetzelfde geldt overigens voor Excel Mobile. Excel sheets moesten voorheen namelijk ook geconverteerd worden wat nu niet meer nodig is. Hierdoor kunnen ook sheets gemaakt in Excel eenvoudig en zonder conversie aangepast worden.

Een nieuwkomer in PocketPC-land is Powerpoint. Microsoft heeft er slim aan gedaan een pocketversie van dit uiterst populaire presentatieprogramma te implementeren in Windows Mobile 5.0 in de vorm van PowerPoint Mobile. Immers, toen PowerPoint er nog niet was voor de PocketPC kwamen veel third-party ontwikkelaars met oplossingen (denk aan Clearvue). Powerpoint Mobile werkt grotendeels hetzelfde als z'n grote broertje, al is er één groot verschil: bij PowerPoint Mobile kunnen geen presentaties gewijzigd of aangepast worden, enkel bekijken is een optie. Een begrijpelijke keuze van Microsoft: de mogelijkheden om een PowerPoint presentatie te maken zijn immers legio en het programma zou veel te veel geheugen en resources eisen van de toch beperktere PocketPC. Bovendien is een PocketPC niet het ideale platform om PowerPoint presentaties te maken. Maar waarom kan het dan wel op de Nokia E-series? Hebben deze modellen wel genoeg geheugen en resources?

Een ander noemenswaardig meegeleverd programma is 'good old' Clearvue PDF. Deze PDF reader werkt hetzelfde als de vorige versies en het scrollen door PDF-documenten gaat redelijk snel, er is goed mee te werken. Verschillende documenten worden echter niet goed weergegeven, het gaat hier met name om de opmaak van documenten. Ook kleuren willen wel eens niet helemaal overeen komen met de werkelijke kleuren van het document.

Ook JAVA is dit keer weer van de partij en wel te weten in de vorm van het JAVA-programma genaamd 'Midlet Manager'. In deze manager kunnen standaard JAVA applicaties geïnstalleerd en gebruikt worden. de meeste JAVA-applicaties worden zonder problemen herkend en kunnen vlekkeloos geïnstalleerd worden. een voorbeeld van een typisch JAVA programma is bijvoorbeeld JBenchmark, een programma waarmee de snelheid van JAVA op een bepaalde telefoon getest kan worden. opvallend hier is dat de Qtek S200 op dit vlak beter presteert dan zijn grote broer de Qtek 9000. Dit kan erop wijzen dat de software welke op de S200 aanwezig is, beter geoptimaliseerd is voor het gebruik van JAVA, ook het gebruik van de TI OMAP processor speelt hier waarschijnlijk een rol. Immers eerder al bij de Motorola MPx220 waren monsterlijke scores betreffende JAVA te zien, terwijl het toestel op andere vlakken weer veel slechter presteerde. Overall zegt de score dus erg weinig over de totale snelheid van het toestel.

Games

Wat games betreft is de Qtek S200 bijzonder karig. Standaard worden slechts twee games meegeleverd welke overigens standaard voor Windows Mobile zijn. De games zijn Patience (zelfde als de PC-versie) en Bubble Breaker, een simpel puzzelspelletje. Verder is het toestel voorzien van JAVA, maar natuurlijk kan men ook gewoon games voor de PocketPC op het toestel zetten. De goede backwards-compatibiliteit van Windows Mobile 5.0 is een groot voordeel.

Conclusie

Aan het einde van deze review kan geconcludeerd worden dat de S200 een enorm compleet toestel is met Wireless LAN 802.11b/g, een verbazingwekkend goede camera (als er niet gekeken wordt naar de videocamera), handige verbeteringen in de standaard AKU 2.0 upgrade, aanwezigheid van Push mail en een erg helder QVGA scherm.

Deel uitmakende van de HTC Prophet serie biedt dit toestel als een PocketPC phone met een enorm aantal connectivitymogelijkheden. En dit zonder dat het toestel groter is dan de bekende HTC Magician (SPV M500, Qtek S100, enz). De trend van kleine PocketPC Phones lijkt nu stevig door te zetten, de verkopen van grote modellen zoals de 9000 dalen ten opzichte van de handzame PocketPC Phones.

Hoewel het toestel erg populair is heeft ook de S200 flinke nadelen. Zo is bijvoorbeeld de belkwaliteit en speakervolume niet om over naar huis te schrijven. Als die vergeleken wordt met Sony Ericsson en Nokia toestellen is een duidelijk verschil te horen in het nadeel van de nieuwe Qtek telg.

Een ander nadeel is de toch ietwat trage processor welke de S200 aan boord heeft. Waar de S100 nog uitgerust was met een Intel Bulverde processor van 416 MHz en had men vandaar ook geen snelheidsproblemen in zwaardere multimedia-applicaties. Wel de TI CPU is erg zuinig en dat merkt men ook in de standbytijd van ongeveer vier dagen, met de nadruk op het gebruik zonder Wireless LAN. Als men dit aanzet wordt het dit teruggevoerd tot ongeveer één dag.

Het OS biedt op veel vlakken verbeteringen, waaronder een geheel Nederlandstalige lay-out, maar het is allemaal net niet radicaal genoeg. Nog steeds is Windows Mobile 5.0 geen superstabiel OS, wat inhoudt dat er nog regelmatig gereset moet worden en programma's sluiten nog steeds niet uit zichzelf af (wel na een bepaalde tijd) en zijn slechts te stoppen via een redelijk ingewikkelde weg. Daarnaast zitten veel dezelfde kleine irritaties uit Windows Mobile 2003 SE ook weer in Windows Mobile 5.0.

Wie deze issues voor lief neemt, zal zien dat de Qtek S200 een erg mooi en kwalitatief goed toestel is voor de zakelijke gebruiker, die men name het compacte formaat en de prima WLAN- functie zeker waardeert. Dankzij het Nederlandstalige OS zullen nu ook mensen die geen ervaring hebben met PocketPC's zich beter thuis voelen en ligt de drempel voor het gebruik van een PocketPC wellicht lager en wat dat betreft is de S200 een aanrader: een goede stap voorwaarts in het PocketPC Phone portfolio.

Een kleine aanmerking, die gemaakt moet worden is manier waarop HTC de diverse modellen laat vertalen. In de afgelopen tijd heeft NieuweMobiel.NL drie verschillende Prophet modellen (Qtek S200, Orange SPV M600 en i-mate JAMIN) aan de tand gevoeld om te bekijken wat de verschillen zijn tussen de diverse modellen. Wat nogal opvallend was, was het feit dat alle devices een andere vertaling van de handleiding en de gebruikersinterface hadden. Men gebruikt voor diverse onderdelen allemaal andere benamingen, een goed voorbeeld hiervan is Starten, Start of Opstarten om het menu te openen op het homescreen en contacten of contactpersonen/contactprs voor het betreffende programma. Erg vreemd dat HTC hierin geen standaardisatie kan krijgen. Het geeft maar weer aan dat HTC de toestellen bouwt, Windows een ROM (software) levert en dat de provider of fabrikant zelf maar moet uitzoeken hoe het aangeboden wordt aan de klant.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Qtek S200 review