Qtek 8500 review

Sommige concepten en ideeën in de wereld van mobiele telefonie zijn een regelrechte hit op de markt, en de ontwikkeling van ultraplatte toestellen is daar absoluut één van.

Na Motorola, Samsung en LG kon ook HTC niet achterblijven met een dergelijk model: de Qtek 8500, ook bekend onder de futuristische naam HTC STRTRK. Hoewel het toestel slechts 16 mm dik is heeft de 8500 volledige Smartphone-functionaliteit in huis, met het Windows Mobile 5.0 besturingssysteem. Hiermee is bewezen dat slimme mobiliteit geen letterlijk blok aan het been hoeft te zijn.

Ondanks dat HTC met de Qtek 8500 een gooi doet naar het marktaandeel van het flinterdunne multimediatoestel, zal de Qtek 8500 de simpelweg de laatste Qtek zijn die de consument te zien krijgt. Qtek is namelijk merknaam (en dochter) van fabrikant HTC, die besloten heeft dat in de nabije toekomst de toestellen van HTC niet meer de merknaam Qtek gaan dragen, maar de naam van de fabrikant zelf. Ook i-mate zal uit het zicht verdwijnen als leverancier van Windows Mobile toestellen, simpelweg omdat HTC het heft in eigen handen wil nemen, inclusief HTC als merknaam voor consumenten. Het beleid van HTC zal zelfs zo ver gaan dat de SDA’s, SPV’s en MDA’s gaan verdwijnen en plaats maken voor HTC toestellen. Dit alles om de grote verwarring die er nu heerst onder consumenten op te heffen. Een goede stap van het bedrijf, die ervoor zorgt dat het merk bekender wordt. Al valt het te betwijfelen of de HTC devices niet als iets heel nieuws worden gezien door consumenten en het imago van de operator-branded toestellen en de Qteks zal verdwijnen. Een interessante ontwikkeling waar alleen de toekomst duidelijkheid kan scheppen. Voor wie net een Qtek toestel heeft gekocht hoeft niet te vrezen. De support ervoor blijft gewoon bestaan, de enige verandering is dat deze support nu wordt afgehandeld door HTC zelf in plaats van Qtek Nederland (Dangaard Telecom).

Na de Qtek 8310 is de Qtek 8500 de hekkensluiter wat betreft de merknaam Qtek. Toch is de Qtek 8500 geen directe opvolger van de 8310. Met een erg stijlvolle dunne clamshell formfactor is dit niet alleen de eerste clamshell-Smartphone van HTC, die eindelijk doorbroken wordt na een lange candybartraditie. Ook richt de Qtek 8500 zich op de modebewuste consument waarvoor de specificatielijst wat minder belangrijk is, maar toch Smartphone functionaliteit vereist. Passend in de nieuwe generatie toestellen heeft de 8500 een QVGA TFT scherm met een resolutie van 240 x 320 pixels, Bluetooth, een extern TFT scherm van 128 x 128 pixels, een 1.3 megapixel camera en een nieuw soort geheugenkaartslot, die plaats biedt voor MicroSD geheugenkaarten. MicroSD zal in de toekomst een belangrijke standaard worden die klein genoeg is om de verdere miniaturisering van hardwarecomponenten aan te kunnen. Want toestellen worden steeds kleiner, platter, krijgen meer features: dit betekent dat componenten in formaat moeten krimpen, wat duidelijk te zien is bij de ontwikkeling van de SD-standaard: Een MicroSD kaart is kleiner dan 25% van een gewone SD kaart in fysiek oppervlak.

De keus van de Qtek 8500 boven een conventioneel (dun) toestel heeft veel voordelen omdat de 8500 een echte Smartphone is, wat in feite wil zeggen dat het een echt besturingssysteem aan boord heeft.

Omdat ruim de meerderheid Windows al op hun desktop PC heeft draaien laat het zich niet moeilijk raden dat de Windows Mobile-versie perfect geïntegreerd is in combinatie met de Windows PC. Kent men Windows een beetje, dan is Windows Mobile eenvoudig te gebruiken en onder de knie te krijgen. Het besturingssysteem heeft zeer uitgebreide agenda- en synchronisatiemogelijkheden, die in combinatie met Microsoft Outlook of Exchange Server naadloos gebruikt kunnen worden. Ook beschikt het toestel over een geheugenkaartslot waar hoeveelheden tot maarliefst 1 GB en in de toekomst 2 GB kunnen worden opgeslagen. Dit maakt hem ook ideaal als MP3-speler, portablegame console en geschikt voor videobestanden.

- Toestel
- Batterij (750 mAh)
- CD-ROM met Microsoft ActiveSync, Outlook en handleidingen in PDF-formaat
- Nederlandstalige snelstart handleiding
- Nederlandstalige handleiding (uitgebreid)
- USB datakabel (kan ook worden gebruikt om het toestel via de PC op te laden)
- Bureaulader
- Stereo headset

Plus- en minpunten Qtek 8500

  • Bouwkwaliteit
  • Dikte
  • Exchange-ondersteuning
  • Gewicht
  • Hoge resolutie intern- en extern scherm
  • Opmerkelijk uiterlijk
  • Snelheid en bediening
  • Telefoonboek en hotmail-functionaliteit
  • Verbeteringen belkwaliteit
  • Bedroevende camerakwaliteit
  • Compatibiliteit oudere software
  • Geen aparte audio-jack aansluiting
  • Geen native Office support
  • Geen partij voor concurrentie als muziektoestel
  • Geheugenkaartslot onder de batterij
  • Lage videoresolutie (opnamen)
  • Leesbaarheid extern scherm buiten
  • Non-standaard connector
  • Slechte Bluetooth stack
  • Softwareaanbod platform
  • Speakerkwaliteit
  • Uithoudingsvermogen
  • Windows Mobile 5.0 niet overtuigend

Wat zit er bij het toestel?

De hoeveelheid accessoires die in de doos van de Qtek 8500 aangetroffen worden is vrij standaard en verschilt eigenlijk niet in relatie tot andere Windows Mobile toestellen. Een uitzondering maken we op Orange, die de toestelpakketten rijkelijk voorziet van diverse accessoires, geheugenkaarten van 512 MB en in sommige gevallen zelfs een cradle. Dit in schril contrast tot de Qtek 8500, die een erg karig accessoirepakket meegeleverd krijgt. Inbegrepen is het volgende

Bij het toestel worden twee Nederlandse handleidingen aangetroffen (Personen die geen Nederlandse handleiding hebben, krijgen vanuit Qtek Nederland een Nederlandse versie toegestuurd). De ene is de gewone standaardhandleiding en bij de andere bijgeleverde handleiding van het toestel gaat men kort in op de basisfuncties van het toestel, zodat men snel ermee aan de slag kan.

Het leveren van Nederlandstalige handleidingen leveren is niet bepaald een traditie geweest van HTC, maar de kwaliteit wijkt niet af van de traditionele Engels handleidingen van HTC. Al met al een verzorgd boekje die zeker de moeite eens waard is om door te bladeren, mocht men specifieke problemen tegenkomen met de Qtek 8500. Neem er wel de tijd voor, de gewone handleiding is een flink boekwerkje. Helemaal perfect is de handleiding niet, vooral de instructies over Bluetooth zijn onvolledig. Het is verplicht om een COM poort aan te maken om via Bluetooth bestanden te ontvangen, maar dit is niet vermeld. Ook wordt er gesproken over toetsenblokkering, wat niet echt van toepassing is voor een clamshell. Wie de klep sluit, lockt automatisch zijn toetsen.

Uiterlijk

Sinds kort heeft HTC de stap gemaakt naar een andere formfactor op Smartphone-gebied. De Qtek 8500 is zoals vermeld namelijk het eerste clamshelltoestel van HTC. Niet gek als men kijkt naar de productnaam STRTRK, wat een vette knipoog is naar de Communicator die werd gebruikt in de SF-serie Startrek.

HTC mikt het met de Qtek 8500 voor het eerst op een designbewuste doelgroep, vooral jongeren moeten worden aangetrokken tot de muziekfeatures die het toestel biedt: de elegant ogende Qtek 8500 is voorzien van drie muziekknoppen op de klep, zodat Windows Media Player aan de buitenkant eenvoudig bediend kan worden. Audiobestanden worden dan zichtbaar op het opvallend mooie externe TFT-scherm.

Ook heeft de Qtek 8500 aan de buitenkant de speakers gemonteerd. Met slechts 16 mm dikte is het toestel 2 mm dikker dan de Motorola V3, wat een hele prestatie is voor een Smartphone; op het moment is de Qtek 8500 zelfs de dunste Smartphone op de markt, tot de Motorola Q en directe soortgenoot Samsung i320 uitkomen. Behalve de dikte is ook het design duidelijk geïnspireerd op de RAZR-rage. Wie het toestel openklapt zal merken dat het goed in de hand ligt en heel erg licht aanvoelt, maar het toetsenbord zelf zich niet altijd even eenvoudig laat bedienen door de ‘bult’ onderaan het keyboard. Verder zijn de soft keys bovenaan net even te klein in verhouding tot de rest van het toetsenbord. In het begin zit men net even te vaak mis.

Hoewel de bouwkwaliteit van HTC-producten soms wel eens bekritiseerd kan worden is de Qtek 8500 een erg fijn en vooral erg degelijk toestel. Alles zit netjes in elkaar en door middel van een veerconstructie werkt het in- en uitklappen van het toestel eenvoudig. Ondanks de geringe dikte is het toestel uitgeklapt wel vrij lang, maar voelt beter aan als bijvoorbeeld de Motorola MPx 220.

Ook de aansluitingen van de Qtek 8500 zijn veranderd ten opzichte van vorige HTC-toestellen. Zo heeft de 8500 één aansluiting waar niet alleen de lader maar ook de datakabel en de headset in moet. Deze aansluiting is non-standaard mini-USB, in tegenoverstelling tot de vorige devices. Bezitters van een kwaliteitsheadset zoals die van Shure of Sennheiser kunnen deze helaas niet gebruiken op de Qtek 8500. Voor muziek is men echt aangewezen op de standaard meegeleverde headset met aparte aansluiting.

Uithoudingsvermogen

Het toestel wordt geleverd met een erg platte 750 mAh batterij waarmee de 8500 het met normaal gebruik zo’n twee dagen volhoudt. Dit is geheel afhankelijk van hoe intensief het toestel wordt gebruikt. De standbytijd is drastisch minder dan de HTC Smartphones die een batterijcapaciteit hebben van 1150 mAh, maar dit is dan ook niet meer dan logisch. Jammer genoeg is 750 mAh wel erg aan de krappe kant voor een Windows Mobile toestel, maar men zal het ermee moeten doen. Het toestel zelf is binnen ongeveer anderhalf uur opgeladen, wat ook automatisch gebeurt als het toestel via de datakabel op de PC is aangesloten. Houdt hier echter rekening met een wat langere laadtijd.

Belkwaliteit

Tijdens het bellen en gebeld worden zijn vrijwel geen verbindingsproblemen ondervonden. De netwerkontvangst is prima in orde. Ten opzichte van de Qtek 8310 of SPV C600 is de gesprekskwaliteit in de Qtek 8500 enorm verbeterd. Men heeft hier een zeer grote sprong vooruit in gemaakt. Personen aan de andere kant van de lijn klinken helder en ook het volume is redelijk goed. Weinig te klagen dus, wat een unicum is ten opzichte van veel andere HTC-toestellen die er wel problemen mee hebben.

Wel is de kwaliteit van de externe speaker ronduit slecht. Zeker omdat de Qtek 8500 ook wordt gepromoot als muziektoestel is het ronduit teleurstellend dat de speaker nog minder is dan die in de Qtek 8310 of SPV C600. Zeker in vergelijking met muziektoestellen van Nokia en Sony Ericsson ontbreekt het de speaker van de Qtek 8500 aan enigszins volume of geluidskwaliteit. Dit is zeker vervelend omdat ook de beltonen van het toestel op die manier ronduit zacht zijn.

Eventuele eigen geluidsinstellingen kunnen worden bewaard in de profielen die eenvoudig en handig te gebruiken zijn, en bovendien aan te passen: Het volume voor de verschillende notificatietypen (telefoon, alarm, bericht, mededeling en systeem) kan worden ingesteld en of de telefoon trilt of niet, of juist weer helemaal stil moet zijn

Om zonder enig geluid gewaarschuwd te worden heeft de Qtek 8500 natuurlijk ook een trilfunctie aan boord. Deze is niet zo sterk als bij andere HTC-toestellen, uiteraard ook vanwege de dikte van het toestel. Door de geringe dikte is het vaak lastig om het toestel niet onopgemerkt te laten bij een inkomend gesprek of SMS. Net als de voorgaande Windows Mobile versies is er ook bij Windows Mobile 5.0 een uitgebreid gespreksoverzicht op te vragen van inkomende, uitgaande en gemiste oproepen. Per oproep kan er uiteraard de datum, tijd en duur worden weergegeven. Ook kan een samenvatting opgevraagd worden van alle gesprekken (inkomende, uitgaande, laatste, gesprekken op een ander netwerk) genaamd timers.

De Qtek 8500 kan maximaal 40-toons polyfone beltonen laten horen die lang niet altijd even hard klinken zoals gewenst, waar de slechte speaker eigenlijk de boosdoener van is. Voor de beltonen zelf is er standaardondersteuning aanwezig voor WAV, MIDI, MP3 en WMA-bestanden.

Beeldscherm

Naast Windows Mobile 5.0 is één van de veranderingen in de nieuwere generaties Windows Mobile toestellen het QVGA scherm: afgezien van enkele low-end modellen zijn alle nieuwere MS Smartphones hiermee uitgerust. Na het alleenrecht van de Pocket PC heeft de QVGA resolutie zijn weg inmiddels ook gevonden naar de Smartphone, en ook de Qtek 8500 is voorzien van een helder intern 2.2” 240 x 320 pixels scherm.

Een hogere resolutie houdt in dat er veel meer informatie op het scherm past, waardoor lettertypen, afbeeldingen en pictogrammen er veel beter uit zien, terwijl de gebruikersinterface gelijk blijft. Ook het bekijken van internetpagina's is vele malen beter geworden, men kan nu zelfs spreken van redelijk comfortabel surfen op een klein toestel. In combinatie met de Opera browser en een GPRS/EDGE verbinding is mobiel surfen vele malen comfortabeler.

Niet alleen resolutie is flink verbeterd, ook de helderheid is indrukwekkend te noemen. Het scherm van de 8500 mag zich best meten met dat van de Samsung D600, Nokia E50, Motorola V3x en SonyEricsson K800i: medium/high-end toestellen op de markt. Er zit echter wel een (Microsoft) adder onder het gras. Windows Mobile laat nog steeds niet meer dan 65.535 kleuren toe, dus HTC heeft ervoor gekozen om ook de Qtek 8500 maar maximaal 65.535 kleuren te laten tonen. Vooral in vergelijking met de even ‘slimme’ Symbian-devices, waarvan de grens op de 16-miljoen kleuren ligt zonder noemenswaardige compatibiliteit in te leveren, is het verschil duidelijk te zien. Het is vooral te merken bij afbeeldingen met veel kleuren in dezelfde tint, het 65k-scherm laat dan steken vallen op het gebied van kleuroverloop.

Hoewel we de maximum kleurenweergave van het interne scherm van de Qtek 8500 wat beperkt is, is het slechts een klein smetje wanneer we het toestel weer dichtklappen en het externe scherm onder de loep nemen. Omdat de Qtek 8500 een clamshelltoestel is heeft HTC ook de buitenkant voorzien van een extern kleurenscherm. Het externe scherm is vrij groot en heeft een resolutie van 128 x 128 pixels. Ook dit is een TFT scherm en kan 65.535 kleuren weergeven. Hierop kan allerlei informatie worden afgelezen, zoals berichten, gemiste oproepen, netwerk- en batterijstatus, maar ook de externe viewfinder voor de camera is een belangrijk doel. Daarnaast is in standby-modus de klassieke klok een heel erg mooie extra die het toestel een erg chique look geeft. Voor de rest heeft de gebruiker de keuze uit verschillende standby-modi van het externe scherm, zoals verschillende tijdsaanduidingen of de keus voor een aparte achtergrond. Een enkel nadeel dat genoemd moet worden is dat de bruikbaarheid van het externe scherm in het felle zonlicht vrijwel nihil is.

Menu

Een feit is dat een toestel pas meetelt als Smartphone wanneer deze voorzien is van een echt besturingssysteem. De Qtek 8500 is voorzien van de nieuwste versie van Windows Mobile, Windows Mobile 5.0. Deze versie van Windows Mobile is in mei 2005 door Microsoft geïntroduceerd en bevat een groot aantal vernieuwingen en ondersteuning voor diverse standaarden en technieken. Deze versie van Windows Mobile is niet dezelfde als voor de Pocket PC, die naar verhouding een enorm grote softwareaanhang heeft, een wat andere interface en puur meer geschikt voor PDA-gebruik door de support voor touchscreens. Nog steeds zijn beide platforms dus verschillend, hoewel ze allebei dezelfde basis hebben: Windows CE 5.0. Er waren in het begin plannen om zowel Pocket PC als Smartphone samen te voegen tot één Windows Mobile platform. Dit betekent minder verwarring voor de consument en een enorme compatibiliteit onderling. Helaas zijn deze plannen nog deel van een toekomstvisie, met andere woorden; er ligt nog niks concreets op tafel.

Wie het toestel aanzet zal zien dat de Qtek 8500 erg snel is opgestart, wellicht zelfs nog sneller dan de Symbian modellen uit de Nokia E- en N-serie. Eenmaal gestart komt het homescreen (beginscherm) in beeld wat een behoorlijke retouch heeft meegekregen sinds oudere versies. Ook hier kan men afspraken en agenda-items laten tonen zodat deze niet te missen zijn. Wat opvalt, is het rijtje iconen bovenaan. Dit zijn normaliter het programma`s die het meest gebruikt worden, wanneer met even met het toestel werkt en een aantal programma`s gebruikt, is te merken dat deze 'quicklaunch' iconen veranderen naar een soort snelkoppelingen van de programma`s die net gebruikt zijn. Dit is erg handig, zeker als men een bepaald programma vaak nodig heeft. Ook is er in het scherm te zien welke afspraken op dit moment zijn gepland, of opkomende afspraken of 'tasks' (taken). Ook is hier erg snel het profiel van het toestel aan te passen zoals besproken is.

De Qtek 8500 heeft een QVGA scherm van 240 x 320 pixels, dezelfde resolutie als die van een gewone Pocket PC (Phone). Dankzij het kleinere formaat dan wat de grotere PPC-broer biedt is het scherm van de QVGA Smartphone een stuk scherper. De verhouding in tegenoverstelling tot een 176 x 220 scherm is niet gewijzigd, maar cosmetisch wel vooruitgegaan. Natuurlijk is het homescreen niet het enige. Het programmamenu / Menu Start, wordt geopend door voor 'Start' te kiezen met de linkerfunctietoets. Er is een icoonweergave met rasterindeling zichtbaar die de meeste mensen wat bekender voorkomt en wat meer duidelijkheid schept dan voorheen met de lijstweergave gebruikelijk was. Bezitters van oudere Smartphones zullen moeten wennen aan de compleet vernieuwde icoonweergave. De lijstweergave is enkel met een registertweak weer terug te zetten: een behoorlijk omslachtige oplossing in vergelijking met de Symbian-toestellen die in het menu meerdere types weergaven ondersteunen.

De snelheid is erg goed in orde en de lettertypen zijn gigantisch verbeterd, maar het moge duidelijk zijn dat Microsoft de grafische ontwikkelaars van Windows Vista niet heeft ingezet op de afdeling van Windows Mobile. In tegenoverstelling tot Symbian Series 60 8.1/9.1 en het menu van bijvoorbeeld een Sony Ericsson K800i oogt het iconenmenu van Windows Mobile niet opperbest. De saaie, pixelige, statische iconen verbleken nogal met de strakke vector-iconen van Symbian of zelfs de flash-interface van de K800i. Het enorme voordeel van Windows Mobile is dat de interface gewoon erg snel is, men vliegt door de menu’s heen; zeker met een snelle processor.

Hoewel de functionaliteit in Windows Mobile 5.0 het belangrijkst is, blijft het grafische gedeelte flink achter en sommige elementen stammen zelfs uit het PDA-tijdperk van de vorige eeuw. Wel is het nog altijd mogelijk om enorm goede en mooie QVGA thema's te downloaden die vooral het homescreen veranderen, maar het startmenu inclusief de iconen ongemoeid laten.

Over het algemeen lijkt er nog steeds te weinig verandert te zijn aan het besturingssysteem als men kijkt naar de recente geschiedenis van uitgebrachte versies. Het is niet nodig om de consument te verbazen met iets wat compleet anders werkt, maar vernieuwing vanaf de basis is nu eenmaal nodig om gegarandeerd alle nieuwe technieken goed geïntegreerd te hebben. De basis van Windows Mobile stamt uit het eind van de vorige eeuw en is eigenlijk met kleine laagjes daarop uitgebreid. Zo werkt het versturen via Bluetooth nog altijd vrij omslachtig, Bluetooth moet handmatig worden aangezet voordat het ook maar mogelijk is om iets te versturen. Daarnaast wordt de infraroodpoort altijd benaderd die gek genoeg niet eens aanwezig is op het toestel, maar wel zichtbare ondersteuning voor is opgenomen in het besturingssysteem. Raar maar waar kan infrarood zelfs aan- en uit worden gezet.

Ook is het niet mogelijk om programma's op een normale manier af te sluiten, behalve in de taskmanager. De aanwezige programma's in het toestel zijn niet voorzien van een sluitfunctie en het is alsnog nodig deze domweg te 'killen' in de aanwezige Task Manager. Het is zelfs nodig af om af en toe eigen systeembeheerder te spelen op het toestel om te voorkomen dat het geheugen helemaal volloopt met al gestarte applicaties. Het voordeel hiervan is dat men wel heel snel programma’s kan terughalen die al in het geheugen stonden, maar dit is alleen handig als er maar een paar toepassingen gebruikt worden.

Voor de zakelijke consument is zeker in combinatie met de uitstekende Exchange-synchronisatie ondersteuning het prettig om Office bestanden te bekijken. Men zou denken dat dit ook voor de Smartphone een gouden combinatie zou kunnen zijn in het bedrijfsleven. Ook Office is uitgebracht door dezelfde softwaregigant en implementatie zou in principe een peulenschil kunnen zijn. Zeker in combinatie met het QVGA scherm zou het gegarandeerd een killer-applicatie kunnen zijn. Niets is minder waar, Windows Mobile voor de Smartphone biedt nog steeds geen native (eigen) ondersteuning voor Microsoft Office documenten. Gelukkig levert men bij de Qtek 8500 zelf een CD mee met ClearVue Office, maar de karige applicatie is niet een van de snelste en alleen het bekijken van documenten is mogelijk. In tegenoverstelling tot Symbian (zeker met de E-series) is dit een grote teleurstelling. Niemand zou zo eenvoudig een Smartphone device kunnen bieden met 100% ondersteuning voor Office, maar de maker zelf vertikt het.

Een ander flink nadeel dat echt genoemd moet worden, is de compatibiliteit van huidige Smartphone-software met de nieuwe schermresolutie. Het draaien van oudere software op het toestel, specifiek games en andere grafische toepassingen, gaat niet goed. Veel applicaties werken helemaal niet door simpelweg niet op te starten of nemen ruwweg de helft van het scherm in beslag.

Een gedeelte van 176 x 220 pixels wordt in beslag genomen door de applicatie terwijl de rest gewoon niet gebruikt wordt. Men heeft constant het gevoel in een venstertje te zitten werken. Hier is geen oplossing voor en zal er ook niet komen. Qua software is het aanbod niet overweldigend en zeker voor de QVGA-modellen zijn er slechts een handjevol goede programma’s te krijgen. De Pocket PC is duidelijk populairder bij de ontwikkelaars en naar verhouding is het softwareaanbod voor de Smartphone nog verder geslonken. Om zowel van het applicatieprobleem af te zijn als alle andere hier genoemde beslommeringen in Windows Mobile zou men de fundering van Windows Mobile rigoureus moeten overdoen, of in ieder geval gelijk te trekken met de Pocket PC. De volgende versie van Windows Mobile staat wel op de planning en ook wij wachten af wat Microsoft in petto heeft om de concurrentie bij te houden.

Telefoonboek

Het telefoonboek van Windows Mobile 5.0 bevat een aantal nieuwe interessante mogelijkheden bijgekomen op het gebied van contactbeheer. Zo kan men eenvoudiger contactpersonen kopiëren en contactpersonen verzenden, ook in het bekende vCard formaat waar iedere mobiele telefoon mee overweg kan. Ook is de contactpersonenweergave enorm verbeterd en kan men sinds deze versie een caller-ID afbeelding toevoegen, waar voorheen altijd caller-ID software voor nodig was.

Hoewel Caller ID afbeeldingen pas vanaf Windows Mobile 5.0 worden ondersteund, is het telefoonboek een enorm sterk punt van Windows Mobile. Dat blijkt al uit het feit dat er enorm veel gegevens ingevoerd kunnen worden. We noemen (voor)naam, achternaam, bijnamen, telefoonnummer, volledige adresgegevens (NAW-gegevens) maar ook fax, autotelefoon, radiotelefoon, assistent telefoon, drie verschillende e-mail adressen, website, werkgegevens en eventuele anders adresgegevens behoren tot de mogelijkheden.

Daarnaast is er ook nog ruimte om een eigen beltoon in te stellen en/of notities voor de contactpersoon toe te voegen en sinds Windows Mobile 5.0 een caller-ID afbeelding die op het scherm wordt verkleind tot ruwweg 72 x 72 pixels, afhankelijk van de hoogte/breedteverhouding van het plaatje. Op een QVGA-afbeelding komt de betreffende caller-ID afbeelding behoorlijk klein uit maar past erg netjes tussen de contactpersoondata wanneer deze opgevraagd wordt in het telefoonboek. De contactpersonen kunnen ook worden gerangschikt op 'persoonlijk' en 'zakelijk' of eigen ingestelde contactgroepen. Zo kan werk en privé gescheiden worden gehouden.

Alle genoemde gegevens zijn ook met Outlook te synchroniseren en zelfs de Caller ID afbeelding verschijnt in recentere versies van Outlook, bijvoorbeeld Outlook 2003.

Messaging

Net als bijna alle andere Windows Mobile toestellen heeft ook de Qtek 8500 alle mogelijkheden aan boord op het gebied van messaging: SMS, MMS, en IMAP/POP3 e-mail, ook het bekende instant-messaging programma MSN Messenger is standaard aanwezig.

Alle messaging functies zijn terug te vinden onder 'Berichten' in het startmenu. Men ontvangt hier niet alleen MMS, e-mail en SMS berichten maar deze hier ook verstuurt en bewaard, voor als het bericht bijvoorbeeld wat later verstuurd moet worden. Zoals in Microsoft Outlook het geval is hier een mappenindeling aanwezig met 'Inbox', 'Verzonden' en 'Verzonden Items'. Het werken met SMS, e-mail en MMS leverde overigens geen problemen op en de aanwezige MMS-editor steekt logisch in elkaar. Een handigheid hieraan is onder andere een teller voor de grootte van het bericht in kilobytes. Dit is vooral handig omdat iedere netwerkaanbieder een maximumlimiet hanteert hoe groot de MMS mag zijn.

Niet direct een nadeel voor iedereen maar toch een opmerking die genoemd moet worden over het messaginggedeelte. De opzet is niet altijd even fijn te gebruiken omdat bepaalde mappen zoals 'Inbox' en 'Outbox' alleen benaderbaar zijn met de menukeus 'Show Folders'. Als er SMS-berichten bekeken of verstuurd willen worden, in welke map dan ook, komt men in ieder geval terecht in de laatst gebruikte map. Dit is standaard inbox, maar het was veel fijner als hier nog de mappenweergave met alle mappen tussen zat, zonder dat deze apart benaderd moet worden. Hierop is ook Windows Mobile 5.0 niet veranderd.

Wat wel verbeterd is, is de omringende functies van MSN Messenger. Dit bekende IM-programma maakt deel uit van Pocket MSN, waarmee bezitters van een hotmail e-mail adres waarschijnlijk erg blij mee zullen zijn. Het is namelijk mogelijk om vanuit Pocket MSN direct een hotmail bericht op te stellen of de inbox te benaderen. Hoewel de functie werkt is deze enkel nog in het Engels beschikbaar, geen probleem wanneer de Engelse taal aardig beheerst wordt. De speciale Windows Live Messenger voor Windows Mobile heeft het toestel nog niet, maar kan uiteraard wel apart geïnstalleerd worden.

E-mails aanwezig in de inbox van toestel of de PC kunnen ook worden gesynchroniseerd, zo heeft men alle mails altijd bij de hand. Deze optie kan natuurlijk ook in ActiveSync, het synchronisatieprogramma, worden uitgeschakeld. SMS en MMS berichten kunnen niet worden gesynchroniseerd maar er zijn diverse goede backup-utillities verkrijgbaar op de markt die een totaaloplossing kunnen bieden, zoals SpriteBackup. Meer over de synchronisatiemogelijkheden van de Qtek 8500 is in het volgende review onderdeel te lezen: de enorm goede Exchange support en de mogelijkheid om het binnen een paar tellen in te stellen is een erg sterke troef van het toestel.

Connectivity

Connectivity wordt steeds belangrijker: alles is en zal met elkaar worden verbonden bij het idee van connectivity. Het is dus een onmisbaar onderdeel voor een Smartphone. De synchronisatiemogelijkheden zijn dan ook van groot belang omdat agendapunten, contactpersonen, taken en andere data op het toestel die de gebruiker zelf in het toestel zet overgezet moeten kunnen worden. Zoals eerder op NieuweMobiel.NL te lezen was is dit een erg sterk punt van Windows Mobile toestellen en daarmee is de Qtek 8500 geen uitzondering. De eerder genoemde onderdelen zijn zonder problemen te synchroniseren, wat al (bijna) automatisch gebeurt als het toestel is verbonden met de PC via de bijgeleverde USB kabel. Deze kabel heeft als groot voordeel dat deze in standaard mini-USB is uitgevoerd, wat niet alleen een hoop andere apparaten gebruiken, maar waarmee het ook nog eens mogelijk wordt het toestel via de USB-poort op te laden. Dit is nog steeds mogelijk, ook al gebruikt de Qtek 8500 een USB-kabel in een non-standaard formaat.

Voordat men kan synchroniseren moeten Microsoft ActiveSync en Microsoft Outlook geïnstalleerd zijn. Deze programma's, waarvan de laatste ook een prima e-mail programma is worden bij de verkoopversie meegeleverd op CD. Zijn beide programma's eenmaal geïnstalleerd dan gaat de rest bijna vanzelf. Synchroniseren met de PC gaat in een handomdraai en met dit programma zijn er ook andere Windows Mobile toestellen aan te sluiten, die naar keus hun data met de PC synchroniseren, of juist niet. Men kan dan eenvoudig een gastverbinding maken waarbij verder geen gegevens worden gesynchroniseerd, maar er wel data kan worden bekeken en over worden gezet op het toestel. De installatie van Microsoft Outlook is hier dus niet nodig - er wordt immers niets gesynchroniseerd. In beide gevallen, zowel met een permanente- als gastverbinding kan men de bestanden op het toestel bekijken via het 'Mobiel Apparaat' icoon.

Op afstand synchroniseren kan ook en de Windows Mobile toestellen zijn zakelijk populair vanwege de steengoede ondersteuning voor Microsoft Exchange Server. Toestellen vanaf Windows Mobile 5.0 beschikken over een zeer eenvoudige wizard waarbij het mogelijk is om op afstand te synchroniseren binnen tien stappen. Een feature die erg eenvoudig werkt en door geen enkel toestel wordt geëvenaard. Exchange op het Symbian 9-platform is wel mogelijk, maar lang niet zo goed geïntegreerd als in Windows Mobile.

Wat draadloze bestandsoverdracht betreft is de Qtek 8500 behoorlijk minder bedeeld dan bijvoorbeeld de Qtek 8310. Het toestel is namelijk niet voorzien van Infrarood en Wireless LAN. Enkel Bluetooth is aanwezig. De keuze dat infrarood en Wireless LAN weggelaten zijn is enigszins begrijpelijk omdat de Qtek 8500 voor het eerst gericht is op een wat andere doelgroep, en om die reden wellicht ook Wireless LAN ook weggelaten is. De infraroodpoort is nu voor het eerst weggelaten op een Windows Smartphone en het was schijnbaar niet mogelijk om ook softwarematig de sporen hiervan te verwijderen. Sterker nog, het infrarood is zelfs aan en uit te zetten – en dat terwijl de infraroodpoort ontbreekt!

Ook de Bluetooth stack belooft weinig positiefs. In de praktijk is het gebleken dat de Bluetooth stacks van Microsoft niet de sterkste zijn en het vaak af moeten leggen tegen die van Nokia en Sony Ericsson. De Bluetooth stack van de Qtek 8500 is hier echter het toppunt van, het is ons met het testtoestel op geen enkele manier gelukt om via Bluetooth bestanden te ontvangen. Die ene keer dat het wel lukte, faalde de overdracht keer op keer. Dit is verre van betrouwbaar, men hoopt op een ROM update maar een betrouwbare Bluetooth-stack is hier niet meer van te maken.

Voor wie het Internet op wil, heeft Windows Mobile standaard de Pocket Internet Explorer browser aan boord die zich goed leent voor de basis browsing doeleinden. De browser is echter niet zo goed als Opera Mini of de standaard browser van Symbian S60 v3. Veel features worden door PocketIE namelijk niet ondersteund en ook qua ontwikkeling heeft PocketIE een lange tijd stilgestaan. Met de snelheid zit het echter wel goed, zowel via GPRS als Bluetooth gaat het browsen met voldoende tempo.

Geheugen

Net als bij de andere Windows Mobile toestellen is het geheugen in meerdere stukken verdeeld. Men zou het zelfs kunnen vergelijken met een desktopcomputer. Net zoals bij de meeste andere MS Smartphones het geval is, is er ongeveer 32 MB opslaggeheugen in het toestel intern beschikbaar voor de gebruiker. Om applicaties te draaien heeft men naast opslag- ook werkgeheugen nodig, bij de Qtek 8500 komt dan neer op ongeveer 32 MB RAM. Het is ruim voldoende om in de meeste gevallen programma’s te draaien, maar de interne opslagmogelijkheden zijn erg snel verbruikt.

Om die reden heeft het toestel dan ook een geheugenkaartslot ingebouwd waardoor het mogelijk is om het geheugen uit te breiden tot 1 GB en in de toekomst tot 2 GB. Het toestel heeft als eerste van HTC een MicroSD-kaart slot ingebouwd wat een nog veel verdere verkleining is van MiniSD. Sterker nog, de SIM is nog groter dan de geheugenkaart die onder de batterij ingebouwd is. Dit maakt snel wisselen niet mogelijk en is daarop nog steeds geen uitzondering ten opzichte van de rest van de HTC Smartphones.

Camera

Dat de camerakwaliteit van Windows Mobile toestellen zwaar onder het gemiddelde is, is helaas eerder regel dan uitzondering en ook bij de Qtek 8500 is het niet anders met de ingebouwde 1.3 megapixel camera. Was er even de hoop dat HTC hier verbetering in zou brengen met de komst van de Qtek S200, voorzien van een uitstekende 2.0 megapixel camera met superieure macrofunctie. Het toestel kan met gemak de fotokwaliteit benaderen van een Nokia N70 of Motorola V3x. Helaas zijn we met de Qtek 8500 weer helemaal terug bij af als het aankomt op camerakwaliteit. Exact dezelfde lens uit de Qtek 8310 en MDA Vario/Qtek 9100 wordt namelijk gebruikt en dat is garantie voor een bedroevende camerakwaliteit.

Zelfs in vergelijking met de Nokia 6630 of 7610 zijn de geschoten plaatjes van de Qtek 8500 ronduit slecht. Tot nu toe is de HTC Universal het enige toestel van HTC gebleken dat met een redelijk goede fotokwaliteit aan kan komen in de 1.3 megapixel resolutie, maar dan praten we ook over een groot device waar meer ruimte is voor een goede lens. Toch is dit niet altijd excuus; want een klein toestel als de Sony Ericsson W810i kan ook zorgen voor grootse fotoresultaten. Ook het feit dat HTC de 2.0 megapixel sensor van de Prophet niet heeft geplaatst is een grote teleurstelling. De Qtek 8500 is een mediatoestel geschikt voor een jonge doelgroep die het ongetwijfeld had gewaardeerd wanneer het toestel voorzien was van een bruikbare camera.

Schijnbaar kan HTC nog steeds niet de strijd aan met fabrikanten als Nokia of Sony Ericssson als het gaat om camerakwaliteit. Waarom de foto's van de Qtek 8500 slecht zijn, blijkt wanneer men goed naar de foto's kijkt. Deze lijken vooral te kampen met veel te hoog contrastgehalte en soms té oververzadigde kleuren. Ook steekt overbelichting altijd de kop op. Deze problemen kunnen gedeeltelijk opgelost door de belichting handmatig in te stellen op de omgeving, maar toch blijft de fotokwaliteit, inclusief de te hoge contrastratio, afhankelijk van het omgevingslicht. De CMOS lens van de Qtek 8500 heeft veel licht nodig, maar bij te fel licht zoals zonlicht op een licht oppervlak worden de foto's steeds minder bruikbaar.

Vaak zorgt dit voor veel gezoek in de instellingen om erachter te komen wat later een zo goed mogelijk fotoresultaat geeft. Natuurlijk kan men zelf ook kleurinstellingen maken voor de foto. Naast diverse instellingen voor het omgevingslicht (Automatisch, Daglicht, Incandescent, Fluorescerend, Nacht) kunnen er drie effecten worden toegepast, namelijk grijsschaal, Sepiatint en Cool, wat een soort blauwtint is. Foto's kunnen daarnaast in de resoluties 1280 x 1024, 640 x 480, 320 x 240 en 160 x 120 pixels kunnen worden geschoten. Het toestel kan vanzelfsprekend ook video's opnemen, dit kan in de resoluties 176 x 144 en 160 x 120 pixels. Met de gebruikte MPEG4 compressie zien de video's er hetzelfde uit als op de Qtek 8020, een toestel van inmiddels twee jaar oud.

Jammer is dat er geen hogere resolutie kan worden opgenomen die meer tot recht komt op het hoge resolutie scherm, en niet een dergelijk hoog postzegelgehalte heeft. Net als de video’s zijn de foto’s van een laag kwaliteitsniveau maar is de hoeveelheid aan instellingen die gemaakt kunnen worden redelijk verbazingwekkend. Helaas zal dit niet zoveel toevoegen aan een echt goede foto, vooral in het daglicht. Via het externe scherm kan de camera eventueel ook worden bediend, het prima externe scherm is met 128 x 128 pixels erg goed te gebruiken als viewfinder.

Aanwezige programma's

Omdat de Qtek 8500 een Windows Mobile OS heeft zijn er veel standaard Windows-based programma`s te vinden, waaronder Internet Explorer, een zeer uitgebreide kalender/agenda, fotoalbum, Windows Media Player 10, MPEG/3GP speler, voicememo, snelkeuzemenu, takenlijst en calculator. Behalve deze standaardprogramma`s ontbreekt ook een taskmanager en een goede File Explorer niet. Hoewel de weergave van Microsoft Office documenten niet standaard ondersteund is in Windows Mobile voor de Smartphone wordt er door Qtek wel een viewer-applicatie meegeleverd in de vorm van ClearVue Office. ClearVue ondersteund weergave van Word, Excel, PowerPoint en PDF documenten maar is niet bijster snel te noemen. Het QVGA scherm leent zich echter uitstekend voor het bekijken van Office documenten, maar ook voor video met een hoge bitrate. In combinatie met CorePlayer / TCPMP is de Qtek 8500 in een handomdraai om te toveren tot DivX-speler.

Games

Traditiegetrouw staan er twee games op het toestel, het bekende kaartspelletje Patience (in een nieuw grafisch jasje gestoken) en Jawbreaker, waarbij het de bedoeling is om de gekleurde balletjes weg te klikken en er zo min mogelijk over te houden.

Over deze games is vrij weinig te zeggen, men kan ze leuk vinden of niet, maar vervelen wel snel. De games over het algemeen zijn voor het QVGA Smartphone platform wat dun gezaaid, maar het is wel mogelijk om bijvoorbeeld JAVA spellen te draaien. De compatibiliteit in combinatie met de MIDlet manager wordt niet altijd gegarandeerd, JAVA is slechts een dun laagje fineer geplakt op de dikke spaanplaat van Windows Mobile.

Conclusie

De Qtek 8500 is het eerste clamshelltoestel van HTC wat puur gericht is op een andere doelgroep dan waar HTC het normaal in zoekt. De uitwerking daarvan heeft geresulteerd tot een enorm plat en licht toestel wat erg degelijk aanvoelt en zich redelijk goed laat bedienen, hoewel het platte toetsenbord in het begin wat gewenning vraagt. De markt is onderhand verzadigd aan het raken van de RAZR-kloons maar de Qtek 8500 voegt wel degelijk daar een slimmere inhoud aan toe door de aanwezigheid van Windows Mobile. Stijlvol connected blijven is geschikte taak voor de Qtek 8500, wat ook nog eens erg eenvoudig wordt gemaakt door de uitstekende cliëntimplementatie met Microsoft Exchange Server. De (zakelijke) agenda en mailbox synchroniseren is slechts enkele tellen werk.

Andere voordelen die de 8500 biedt zijn de twee goede schermen. Het QVGA scherm biedt een comfortabele resolutie voor allerlei toepassingen en het tweede scherm van het toestel bewijst ook zijn nut door de weergave van toestelstatus en MP3-afspeelvenster. Windows Mobile 5.0 bevat een groot aantal slimmigheden en voordelen. Toch is lang niet alles goed genoeg uitgedacht door de maker. Een minpunt en de allergrootste misser is namelijk het ontbreken van standaard Office support dat nog steeds niet aanwezig is in WM 5.0.

Verder zijn een aantal kleine irritaties gewoon gebleven omdat het OS op dit vlak niet veranderd lijkt te zijn. Zo noemen we het af moeten sluiten van programma's via de taskmanager, het ontbreken van een écht goede Internet browser (Opera) en de incompatibiliteit met oude software. Behalve het besturingsysteem kan de Qtek 8500 op een ander vlak niet meekomen en dat is de ronduit slechte 1.3 megapixel camera, die ook niet kan overtuigen wanneer we kijken naar concurrerende toestellen, waarvan de meeste ook een geheugenkaart bevatten die simpeler te verwijderen is dan de omslachtige handelingen die nodig zijn om de geheugenkaart onder de batterij vandaan te krijgen. Hier is vrijwel niets aan veranderd ten opzichte van de Qtek 8310.

Feit is dat HTC door Nokia het zwaar heeft op Smartphone-gebied. Tegen de N- en E-serie van de Finse fabrikant kan geen enkel toestel uit de Smartphone lijn van HTC op. Men verliest simpelweg op gebied van gebruikersinterface en beeld- en geluidskwaliteit en het WM Smartphone marktaandeel stelt niets meer voor. Ontwikkelaars hebben dit in de gaten en ontwikkelen veel liever voor Symbian Series 60 of Pocket PC. Of dit een stempel zet op de toekomst van de Windows Mobile Smartphones laten we aan de lezer over. Terug naar de Qtek 8500 is te zeggen dat het per definitie geen slecht toestel is en een paar pluspunten heeft die de aanschaf al waard zijn, zoals het uiterlijk en het erg goede QVGA scherm. Voor bezitters van een toestel uit de HTC Typhoon serie (Qtek 8020) of een ander oudere Windows Mobile Smartphone is het zeker de moeite waard om over te stappen op de Qtek 8500, maar verwacht niet heel veel vernieuwingen op het gebied van camera en besturingssysteem. Ook Wireless LAN en infrarood ontbreken op de Qtek 8500, wat op de Qtek 8310 wel aanwezig is, en zelfs dit toestel biedt een betere externe speaker. Gebruikers van draadloze netwerken zijn dan ook beter af met dit toestel, wat eigenlijk bijna exact dezelfde mogelijkheden biedt. Gelukkig biedt de Qtek 8500 wel weer verbetering als het aankomt op belkwaliteit.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Qtek 8500 review