Panasonic X700 review

Velen kennen wellicht Panasonic als de Japanse fabrikant van elektronica, die met name video- en hifi-apparatuur produceert. Ook is Panasonic thuis in de mobiele telefonie.

Het bedrijf maakte in 2002 zijn debuut met de Panasonic GD87, die toentertijd in samenwerking met Vodafone voor de Live! dienst op de markt werd gebracht. In 2004 is het eerste Panasonic-toestel met Symbian Series 60 software geïntroduceerd, de Panasonic X700. Het toestel richt zich met een aantal aardige features op de low/medium end markt voor Symbian toestellen.

De belangrijkste features van de Panasonic X700 zijn een VGA camera met flits, een 65.535 kleurenscherm met een resolutie van 176 x 208 pixels, een miniSD-slot en bovenal Symbian versie 7.0s met de Series 60 2nd Edition gebruikersinterface. Het Symbian besturingsyssteem, waarvan Nokia het grootste aandeel in handen heeft, is naast Linux, Java, Palm en Windows Mobile vrijwel het meest populaire besturingssysteem wat op een Smartphone te vinden is. Met meer dan 80% domineert Symbian OS de Smartphone markt, ver verheven boven bijvoorbeeld Windows Mobile.

De kracht achter Symbian OS vinden we bij het feit dat het deels Open Source, oftewel een open systeem is. De fabrikant kan, in tegenoverstelling tot het dichtgetimmerde Windows Mobile, het besturingssysteem zelf doorontwikkelen, verbeteringen aanbrengen en de software beter op de hardware af te laten stemmen. Hierdoor wordt het OS minder bloated, wat wil zeggen dat het minder systeembelastend is en uit de voeten kan met lichtere hardware (= goedkoper) en het een beter batterijverbruik heeft. Dankzij de logische, icoon-gebaseerde opzet is Symbian OS ook erg gebruikersvriendelijk.

Ook softwarematige ontwikkelingen kunnen sneller doorgevoerd worden zonder afhankelijk te zijn van één grote partij. Dankzij enthousiaste ontwikkelaars wordt Symbian OS dan ook steeds beter, en groeit het aantal beschikbare programma's gigantisch vanwege de redelijk eenvoudige developersmogelijkheden die Symbian biedt. Denk aan vele kleine, handige utilties zoals een SSH-client, iets wat nog steeds niet voor de Windows Mobile Smartphone is gerealiseerd, maar al wel voor Symbian. Weinig mensen weten het, maar achter Symbian schuilt een hele historie die dateert van eind jaren 80. Toentertijd was Symbian nog niet zover als in de huidige vorm, maar was al wel de voorganger van Symbian te vinden op Psion-devices, namelijk EPOC. Inmiddels zijn we bij Symbian versie 9.1, en komt er ActiveSync, Exchange- en Outlook ondersteuning aan waardoor het systeem op dat vlak zeker net zo krachtig wordt als Windows Mobile.

Al met al is het dan ook niet gek dat Symbian niet alleen een grote schare fans en fabrikanten achter zich heeft staan. Grote namen achter Symbian zijn onder andere Nokia, SonyEricsson, Sharp, Samsung, Motorola, Lenovo, BenQ, Fujitsu, LG, Mitsubushi, Siemens, LG en uiteraard Panasonic, die met de X700 het eerste Symbian Series 60 toestel van Panasonic op de markt zet.

Plus- en minpunten Panasonic X700

  • Design
  • Gewicht en dikte
  • Helder scherm
  • Werking Symbian OS
  • Aardige beltonen
  • Flits kan altijd gebruikt worden
  • Office ondersteuning
  • Verouderd toestel
  • Niet innovatief
  • Camerakwaliteit
  • Oudere Symbian OS-versie
  • Geen standaard MP3-ondersteuning
  • Functionaliteit extern scherm
  • Hoeveelheid intern geheugen
  • Externe antenne
  • Geen bijgeleverde datakabel

Wat zit er bij het toestel?

De inhoud van de verpakking van de Panasonic X700 is allesbehalve speciaal. In principe wordt alleen meegeleverd wat nodig is, plus een wel erg kleine 16 MB geheugenkaart. Veel is dit niet, maar moet vooral als pure extra worden beschouwd. Het volgende is inbegrepen:

· Het toestel zelf
· Bureaulader
· Batterij (780 mAh)
· USB Datakabel
· 16 MB MiniSD geheugenkaart inclusief SD adapter
· Engelstalige handleiding

Er is weinig aan te merken op de Engelstalige handleiding die bijgeleverd is. Zowel de gewone als de digitale handleiding zit goed in elkaar en is voorzien van de benodigde illustraties en duidelijk leesbare tekst en lettertypen.

Uiterlijk

Eerder is gebleken dat Symbian Series 60 toestellen niet altijd favoriet zijn qua uiterlijk. Men name de Nokia 7610, 6630, 3650 en Siemens SX1 hebben een controversieel uiterlijk wat niet ten goede komt aan de populariteit. Dat dit niet altijd hoeft bewijst Panasonic met de X700. Sterker nog, het glanzende clamshell toestel ziet er fantastisch uit en ligt goed in de hand. Vooral de dikte en gewicht vallen erg mee.

Qua uiterlijk doet de X700 wellicht denken aan andere toestellen die Panasonic in de loop der tijd op de markt heeft gebracht, waaronder de X70. Net als de X70 heeft de Panasonic X700 een extern scherm aan de buitenkant, en ook de cameralens is hier geplaatst. In tegenoverstelling tot de X70 brengt de X700 wel een pak meer functies mee, zoals een extern kleurenscherm en een MiniSD slot, maar ook een infraroodpoort waar de X70 ook al over beschikte.

Beide laatstgenoemde componenten zijn op een bijzondere wijze geplaatst en redelijk netjes weggewerkt in het design. Zo is het infraroodoog te vinden direct naast de cameralens en het MiniSD slot naast de antenne, misschien niet de beste keuze omdat de antenne in de weg kan zitten. Toch is het jammer dat Panasonic dit onderdeel uit eerdere ontwerpen heeft meegenomen. Hoewel de antenne niet extreem lang is, is het vooral een hinderlijk onderdeel wat eigenlijk meer thuishoort in de vorige eeuw.

Een ander klein minpunt van het design van de Panasonic X700 is het openingsmechanisme. Niet iedereen stelt het op prijs dat er een harde klik te horen is als men het toestel opent of sluit. Voor de rest is er weinig aan te merken op de X700. Het toestel zit stevig in elkaar en voelt niet erg plasticerig aan, ook het toetsenbord is erg goed bruikbaar.

Uithoudingsvermogen

Het toestel is voorzien van een 780 mAh batterij en doet daar ongeveer drie tot vier dagen mee bij normaal gebruik. Hieronder valt een aantal keren per dag bellen of SMS-en en het maken van foto's. Natuurlijk zal de standbytijd drastisch minder wanneer het toestel intensief gebruikt wordt, maar de verkregen standbytijd bij normaal gebruik is best netjes voor het soort toestel en batterijcapaciteit.

Belkwaliteit

Tijdens het bellen en gebeld worden zijn vrijwel geen problemen ondervonden. Ook wat geluidskwaliteit betreft is de Panasonic X700 prima in orde. Niet te hard en niet te zacht, en ook niet slecht zoals HTC toestellen wel eens kunnen zijn. Waar bijvoorbeeld de Qtek 8310 geen uitschieter is qua belkwaliteit doet de Panasonic X700 het een stuk beter.

Het gespreksoverzicht is op te vragen via de groene opneemknop of door gebruik te maken van de menufuncties. Het gespreksoverzicht zit helder in elkaar en is ingedeeld door middel van tabbladen. Gemiste en ontvangen gesprekken zijn hier op te vragen, maar ook hoe lang een gesprek bijvoorbeeld heeft geduurd. Onder Call Logs in het hoofdmenu is deze informatie ook op te vragen , plus nog veel meer, zoals een GPRS-gegevensteller. De manier waarop dit alles werkt is gelijk aan andere Series 60 toestellen zoals de Nokia 6600 of 3660. Diegenen die eerder een Symbian Series 60 toestel hebben gehad komt dit ongetwijfeld bekend voor.

Het toestel kan maximaal 40-toons polyfone beltonen laten horen die erg goed klinken, maar ook vooral goed hoorbaar. Standaard levert Panasonic enkele beltonen mee die uitstekend klinken en echt de moeite waard zijn. Wie Windows Mobile toestellen gewend is, is dit een keer wat anders in plaats van de nogal zakelijk klinkende toontjes die op ieder Windows Mobile toestel precies hetzelfde zijn.

Beeldscherm

Panasonic is één van de koplopers als het gaat om beeldschermtechnologie en kwaliteit. In maart 2005 introduceerde Panasonic als eerste de VS, SA en MX serie met hoogwaardige QVGA-displays met maarliefst 16 miljoen kleuren. De Panasonic X700 profileert zich als een toestel van een andere categorie en heeft weliswaar niet zo'n enorm high-end scherm, maar steekt wel boven directe concurrenten als de Nokia 6600 en Qtek 8020 uit. Het scherm is in vergelijking met deze toestellen erg helder en heeft een enorm goede kleurweergave. Met 65.535 kleuren en een resolutie van 176 x 208 pixels is het toestel verder standaard voor de meeste Symbian Series 60 toestellen.

Omdat de Panasonic X700 een clamshell toestel is, is er ook een extern scherm aanwezig dat erg handig is voor het aflezen van datum, tijd, toestelstatus en eventuele nieuwe berichten of gemiste oproepen. Het gaat hier om een CSTN-display van 64 x 96 pixels en 4096 kleuren. Louter als extern scherm is de kwaliteit niet erg bijzonder, erg jammer is dat er geen mogelijkheid is om Caller ID-foto's of wallpapers te tonen op het externe scherm. Wel kan dit externe scherm worden gebruikt als camera viewfinder als het toestel dicht is geklapt.

Menu

Zoals al eerder vermeld maakt het toestel gebruik van het Symbian Operating system, en wel versie 7.0 met de Series 60 2.0 gebruikersinterface. Dit is al een wat oudere versie waar ook toestellen als de Nokia 6600 en Nokia 7610 van gebruikmaken. In vergelijking met deze toestellen oog het besturingssysteem ook bijna hetzelfde, op enkele aanpassingen van Panasonic na. Het leuke van Symbian is juist dat fabrikanten in staat zijn om aanpassingen en verbeteringen door te voeren in het besturingssysteem. Zo bevat de versie die gebruikt wordt op de Panasonic X700 enkele grafische verbeteringen, waaronder speciale iconen, en hardwarespecifieke verbeteringen.

Helaas is er geen homescreen-achtige functionaliteit terug te vinden, zoals wel is gebeurd met de Sendo X en toestellen draaiende op nieuwere Symbianversies, zoals de Nokia 6680 (8.1), N70, N90 en E-serie (9.1). Het eigenlijke menu van het toestel is net als bij andere Series 60-toestellen op te roepen met de speciale menuknop. Voor iemand die dit niet weet zal dit wellicht even zoeken zijn, maar uiteindelijk laat het toestel zich uitstekend bedienen.

Er is een duidelijk menu zichtbaar in beeld dat bestaat uit drie rijen van drie iconen, men kan naar beneden scrollen om zo meer programma's in beeld te krijgen. In tegenoverstelling tot Windows Mobile heeft men bij Symbian Series 60 weldegelijk invloed op de menuweergave. Het is mogelijk om de volgorde en mappen waarin diverse programma`s staan aan te passen. Men kan zelfs de plek wijzigen waar een map staat. Naast het wijzigen van deze mappenvolgorde en de indeling daarvan is het mogelijk een andere soort van weergave van alle mappen te kiezen, genaamd de lijstweergave. Ook bij de lijstweergave is verplaatsing mogelijk. Programma's worden vrij snel gestart, en het afsluiten is net zo snel: ieder Symbian toestel, zo ook de Panasonic X700, heeft een taskmanager aan boord. Deze is erg snel op te roepen is door simpelweg de menutoets enige seconden ingedrukt te houden. Vervolgens kan er geswitcht worden naar eventuele openstaande programma's, of een programma te sluiten door de c-toets te gebruiken.

Verder is de snelheid prima in orde, al kan het opstarten even duren in geval van de Panasonic X700. Erg veel geduld hoeft men gelukkig niet te hebben, want in principe is de menusnelheid goed genoeg. Voor wie graag thema's gebruiken kan met de Panasonic X700 prima uit de voeten. Standaard worden een aantal mooie en leuke thema's door Panasonic meegeleverd, het is ook mogelijk om zelf thema's te installeren.

Telefoonboek

Ook het telefoonboek van de Panasonic X700 is gelijk aan dat van de Nokia Symbian Series 60 2nd Edition toestellen, zoals de 6600 en 7610. Dit telefoonboek zit overzichtelijk in elkaar en werkt op basis van tabs. Het eerste tab bevat de contacten die standaard al op het hoofdgeheugen van het toestel staan. Het tweede tab bevat eventuele contacten die op de SIM-kaart staan, overigens kunnen eenvoudig contacten heen en weer gekopieerd worden tussen hoofdgeheugen en SIM-kaart. Het toestel zal overigens zelf vragen om de contacten te kopiëren mochten er al contacten op de SIM-kaart worden aangetroffen. Het is in dit geval niet nodig om een apart programma hiervoor te gebruiken! Naast het tweede tabblad SIM is er ook een derde tabblad waar men de groepen kan vinden waarin de contactpersonen van het eerste tabblad zijn ingedeeld. Erg handig om bepaalde contacten op die manier in één groep in te delen wat erg overzichtelijk staat.

Per los contact kan er redelijk wat informatie worden ingevoerd. Namelijk: Voornaam, Achternaam, Bedrijf, Functie, Telefoonnummer, Mobiel nummer, Faxnummer, Emailadres. Het is zelf ook mogelijk om items toe te voegen, dit kan via "gegeven toevoegen" en kan men diverse extra`s gegevens toevoegen zoals: Telefoonnummers, Mobiele nummers, Faxnummers, Adressen, Emailadressen, URL`s, de verjaardag van een contactpersoon en notities. De in te voeren info is standaard lang niet zo'n gigantische waslijst als mogelijk is bij een Windows Mobile toestel, maar toch behoorlijk uitgebreid. Feit is ook dat men lang niet altijd de attributen gebruikt die mogelijk zijn bij het invoeren van een contactpersoon.

Messaging

Wat dit onderdeel betreft is de Panasonic X700 behoorlijk uitgebreid en bevat alle soorten messagging die momenteel mogelijk zijn, namelijk: e-mail via POP3 of IMAP, MMS, SMS, EMS en de snelle tekstinvoer T9 in verschillende talen. Ook de mogelijkheid tot WAP 2.0 en het bekijken van HTML pagina's ontbreekt niet. De mogelijkheid om deze dienst te gebruiken is afhankelijk van de netwerkaanbieder die deze informatiedienst ondersteund.

Alle Messagingonderdelen zijn standaard en overzichtelijk in één onderdeel, namelijk Messages, op te roepen in het hoofdmenu. Desgewenst kan men ook een snelstart ernaartoe maken zodat het onderdeel snel bereikbaar is. Per onderdeel is een snel overzichtelijk tabsysteem toegepast, zoals ook het geval is met de contactpersonenlijst. Jammer genoeg is er geen instant e-mail aanwezig, dus de email moet handmatig opgehaald worden. Voor de rest is de werking van het Messagingsysteem van de Panasonic X700 prima in orde en omvat enorm veel logica waar Windows Mobile best een voorbeeld aan mag nemen. Men raakt erg snel gewend aan de manier waarop het allemaal geïmplementeerd is.

Connectivity

Ook het connectivitygedeelte is bijna op alle fronten in orde bij de Panasonic X700. Het toestel is voorzien van Bluetooth, GPRS, USB, Tri-band functionaliteit en infrarood. Vooral het laatstgenoemde onderdeel moeten zelfs de meeste Nokia's missen. Wat tegenwoordig wel steeds vaker wordt bijgeleverd bij Nokia toestellen is een datakabel. Jammer genoeg moet de Panasonic X700 het zonder zo'n datakabel stellen waardoor het erg moeilijk wordt om het toestel te synchroniseren. Hoewel via Bluetooth synchroniseren mogelijk is, is het wel een behoorlijke belemmering dat er geen datakabel aanwezig is in het pakket. Het toestel heeft geen miniUSB poort dus men is aangewezen op een originele datakabel van Panasonic. Dat men bij Panasonic niet erg vlot is met datakabels blijkt ook uit oudere toestellen zoals de GD67, waar overigens helemaal geen datakabel voor te krijgen was.

De overige connectivitymogelijkheden van de Panasonic X700, en dan vooral de softwarematige, zijn erg netjes in orde. In het hoofdmenu is een pictogram Connectivity aanwezig waar men alle onderdelen zoals Bluetooth, Infrarood en synchronisatieopties kan instellen. Vooral de Bluetoothstack is erg goed, men kan vrijwel zonder problemen een bestand verzenden of ontvangen zonder gebruik te maken van irritante bonds die Windows Mobile nog wel kent. Ook providerinstellingen worden automatisch herkend, sterker nog, het toestel geeft de melding dat er een nieuwe SIM-kaart en zal automatisch providerinstellingen van het netwerk downloaden. Dit is een enorm handige functie en werkt zelfs met de wat oudere SIM-kaarten, zoals die van Libertel (inmiddels Vodafone).

Het toestel beschikt ook over een X(HTML) browser. De browser doet zijn werk goed en het weergeven van HTML pagina's gaat redelijk, maar geweldig is het allemaal niet in vergelijking met bijvoorbeeld de Opera browser voor Symbian, één van de beste browsers verkrijgbaar voor diverse Smartphone-platformen. Voor ieder platform is deze browser dan ook een echte aanrader.

Geheugen

Het onderdeel waarop de meeste Symbian Series 60-toestellen het minst op scoorden is de hoeveelheid intern geheugen. Waar de meeste Series 60 toestellen hooguit slechts 10 MB intern geheugen hebben, telt een beetje Windows Mobile of Palm toestel pas mee met 32 MB intern geheugen. De Panasonic X700 is helaas niet veel anders met een wel heel erg schamele hoeveelheid intern geheugen van slechts 4.7 MB. Het kan dan ook niet anders of het werkgeheugen zit binnen de kortste keren vol, of men is aangewezen op de MiniSD kaart om programma's op te installeren. Die houdt ook niet over met standaard 16 MB, maar het is natuurlijk wel mogelijk om een grotere kaart te kopen. Op het moment zijn er MiniSD kaarten te krijgen tot een hoeveelheid van maarliefst 2 GB. Voorlopig zit men dan qua geheugen wel even goed, maar het kleine interne geheugen is wel een beperkende factor.

Camera

Ongeveer een jaar geleden werd de eerste Symbian Series 60 Smartphone met 1.3 megapixel camera geïntroduceerd, de Nokia 7610. Inmiddels is een dergelijke cameraresolutie vrij gewoon aan het worden en zijn er zelfs Smartphones met een 2 megapixel camera in aantocht, zoals de SonyEricsson P990i. Het lijkt allemaal niet uit te maken voor Panasonic, die de X700 heeft voorzien van een VGA camera met een maximale fotoresolutie van 640 x 480. Erg innovatief is het toestel hiermee niet en hoewel de kwaliteit redelijk is zijn de foto's minder dan die van de Nokia 6600, een toestel wat al bijna twee jaar oud is en gelijk staat aan de Panasonic X700 qua functionaliteit. Wel heeft de X700 een flits aan boord, deze flits kan ook als zaklamp en bij voorbaat ten aller tijde worden gebruikt.

De camera van de X700 is dan ook meer puur een aanfluiting te noemen, waar men qua fotokwaliteit niks van hoeft te verwachten. De foto's van de Panasonic X700 zijn voor het gemiddelde VGA/low-end segment kleurig en scherp, maar de belichting laat soms te wensen over en doemt er soms een wazig beeld op. In donkere ruimtes wilt de flits overigens nog wel eens helpen, maar werkt pas goed op een korte afstand. Het toestel kan ook video's opnemen en doet dat in 3GP, met een resolutie van maximaal 176 x 144 pixels. De kwaliteit hiervan is matig tot redelijk. Het leuke is dat men kan inzoomen tijdens het filmen zonder al teveel kwaliteitsverlies, met andere woorden, de effectieve videoresolutie ligt wat hoger dan 176 x 144, jammer dat men geen hogere resoluties kan gebruiken. Naast 640 x 480 pixels is het mogelijk om met de camera afbeeldingen van 320 x 240, 160 x 120 en 80 x 96 pixels te maken. Die laatste resolutie is speciaal bedoeld om in het telefoonboek als CallerID verwerkt te worden.

Aanwezige programma's

De Panasonic X700 beschikt over een behoorlijk aantal programma's die standaard aanwezig zijn. Over het aanbod valt zeker niet te klagen, men heeft namelijk de beschikking over een uitgebreide kalender en agendafunctie, wekker, rekenmachine, eenhedenconverter, albumprogramma, RealOne player, stopwatch en voicememo. Zelfs native Office-support is beschikbaar op het toestel. Met behulp van QuickOffice kan men Excel, PowerPoint en Word-documenten bekijken wat redelijk gaat ondanks de grootte van het scherm. Hoewel de Panasonic X700 vele nuttige functies heeft ontbreekt simpelweg de ondersteuning voor MP3. Met andere woorden, standaard is er geen MP3-speler beschikbaar en het toestel kan bestanden met de extensie .mp3 niet aan. Gelukkig kan men extra codecs downloaden, waaronder OGG en MP3.

Games

Standaard worden er twee games op het toestel meegeleverd door Panasonic, namelijk Balloon Headed Boy, een platformgame en Microgolf, een golfspelletje. Beide games zijn best verslavend en mogen gezien worden als een aardige toevoeging op het toestel. Natuurlijk kan men ook zelf games op het toestel zetten, zowel JAVA als specifieke spellen ontwikkeld voor het S60-platform.

Extra's

Hierbij wat vergelijkingsfoto's tussen diverse modellen (Motorola MPx200, MPx220, Mitac Mio 8390, Orange SPV M2000 en T-mobile MDA Compact):

Conclusie

De Panasonic X700 is Panasonic's eerste device voorzien van het Symbian Series 60 Operating System. Met een erg stijlvol uiterlijk, erg goed scherm, goede kwaliteit materialen en goede connectivity mogelijkheden maken dit toestel tot een prima poging van Panasonic om een Symbian Series 60 toestel op de markt te zetten. Men kan erg positief zijn over het Symbian OS en de mate waarin het aangepast is door Panasonic, met name ook de toevoeging van Office-ondersteuning. Verder speelt het gebruiksgemak en de snelheid ook een rol.

De vraag is alleen of men hier wel mee op tijd is geweest. Qua functionaliteit is het toestel bijna gelijk aan de Nokia 6600, welke bijna twee jaar oud is! Hoewel de X700 een hoop pluspunten heeft kan Panasonic niet meer aankomen met een toestel van de techniek van eind 2003/begin 2004. Als Panasonic het toestel eerder had uitgebracht was het ongetwijfeld een topper geweest die behoorlijk kon concurreren met toestellen als de Orange SPV C500, Nokia 6600 en Sendo X.

Anno 2005 kan men niet meer aankomen met een toestel met matige VGA camera, geen MP3-ondersteuning en slechts 4.7 MB intern geheugen. Ook de mogelijke opvolger, X800, is gedoemd tot falen wanneer de toestelspecificaties al domweg verouderd zijn voordat het toestel op de markt wordt gebracht. Hoewel het toestel softwarematige verbeteringen heeft ondergaan en een ander uiterlijk heeft is er weinig nieuws onder de zon, en hier zou Panasonic zich voor moeten schamen, in vergelijking met de andere prachtige toestellen die ze hebben laten zien op de Cebit. Jammer genoeg is er weinig van te merken op Symbian gebied, en dat is erg zonde: Panasonic heeft weldegelijk de competenties om een mooi product op de markt te zetten, maar men heeft nog bizar weinig innovatiefs met hun hardware plus symbianlicentie gedaan.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Panasonic X700 review