Palm Treo 750v review

Wie ooit gezegd had dat Palm met een Windows Mobile toestel de markt zou bereiken, werd voor gek verklaard een jaar geleden. Het feit dat nu de eerste opvolger van de Treo 650 een Windows Mobile toestel is, maakt het allemaal nog vreemder.

Windows op een Palm toestel; het lijkt naarmate men er langer over nadenkt een realiseerbare succesformule die uitgebouwd kan worden in de komende periode tot een sterke speler in een specifiek gedeelte van de markt. De vraag is alleen hoe staat het met de hardware; het mobiele toestel.

Zoals al gezegd Palm, geen PalmOne meer, maar Palm. Een nieuw logo, een nieuwe uitstraling en een nieuw platform naast het Palm OS platform dat men niet vergeten is. De Treo 680 is namelijk ook onderweg en eigenlijk de echte opvolger van de 650. De Treo 750v is een nieuw model, een nieuwe lijn waarbinnen men aan de hand van Palm hardware en Windows Mobile software een nieuw product op de markt zet.

Binnen de review zal duidelijk worden dat het toestel vooral een Palm is gebleven. Op diverse vlakken vindt men onderdelen die aantonen dat men bij Palm ervoor heeft gekozen het product zo te brengen dat de aandachtpunten gebruikersgemak en gebruikersvriendelijkheid voorop blijven staan.

Daarnaast wordt het toestel door een echt Operating System (OS) bestuurd (zoals al genoemd Windows Mobile) en zijn de mogelijkheden van de Treo bijna eindeloos. Denk aan navigatietoepassingen, hoge kwaliteit video, e-mail, internet met HTML-pagina's en frames, synchronisatie en executables. Wie enkel de Samsung E900, Nokia 6233 of Sony Ericsson K800i als smartphone ziet heeft het echt mis. Een smartphone of PDA telt pas mee wanneer deze een echt besturingssysteem aan boord heeft. Dit kan een geheel JAVA-gebaseerd OS zijn, Palm, Linux, Symbian of Windows Mobile. Symbian Series 60 en Windows Mobile zijn dan ook veruit het populairst.

Omdat ruim de meerderheid Windows al op hun desktop PC heeft draaien laat het zich niet moeilijk raden dat de Windows Mobile-versie perfect geïntegreerd is in combinatie met de PC. Kent men Windows een beetje, dan is Windows Mobile enorm eenvoudig te gebruiken en onder de knie te krijgen. Het besturingssysteem heeft zeer uitgebreide agenda- en synchronisatiemogelijkheden, die in combinatie met Microsoft Outlook naadloos gebruikt kunnen worden. Ook beschikt het toestel over een grotere hoeveelheid intern geheugen dan reguliere telefoons en is een geheugenkaartslot aanwezig waar hoeveelheden tot maarliefst 2 GB kunnen worden opgeslagen. Dit maakt hem ook ideaal als MP3-speler, portablegame console en geschikt voor videobestanden.

Vodafone heeft samen Palm dit product op de markt gezet. Binnen de review is ook duidelijk dat het toestel van Vodafone afkomstig is. Daarbij moeten worden aangetekend dat men vanaf begin 2007 ook losse varianten van de Treo 750v op de markt mag verwachten. Niet speciaal gelieerd aan Vodafone.

- Toestel
- Batterij
- Oplader + vier verloopstekkers voor diverse landen
- Stereo headset
- Datakabel
- Screenprotector
- Getting started CD + ActiveSync software
- Engelse handleiding

De bijgeleverde screenprotector is niet voorgesneden; van ieder Palm toestel staat het formaat van scherm gewoon voorgedrukt. De gebruiker dient zelf het plakkertje uit het vel te pulken en over zijn Treo te plakken. Toekomstige gebruikers wordt aangeraden dit zeker te doen, aangezien een screenprotector met een kras makkelijker te verteren is dan een Treo met kras.

De handleiding is, hoewel eigenlijk overbodig, toch goed doordacht en een extra aanvulling op wat er al aan uitleg wordt gegeven op het toestel zelf. De afbeeldingen zijn duidelijk, de indeling netjes en over het geheel goed voorzien. Jammer dat de handleiding niet in het Nederlands is, al is het niet geheel duidelijk of er een Nederlandse handleiding bij de Nederlandse versie van dit toestel geleverd wordt.

De meegeleverde stereo headset klinkt goed en wordt aangesloten op de poort aan de onderkant van het toestel. De headset is in het zwart uitgevoerd. Zwarte beschermkapjes worden meegeleverd bij de headset.

Met de datakabel kan de Treo worden gesynchroniseerd met een PC. Een docking station wordt niet meegeleverd, maar is wel als accessoire beschikbaar. De datakabel heeft in ieder geval een ingebouwde synchronisatieknop, waardoor de synchronisatie met een ander systeem werkelijk niet simpeler had kunnen worden gelegd.

Plus- en minpunten Palm Treo 750v

  • Beste messaging compagnon
  • Beste one-handed Windows Mobile toestel verkrijgbaar
  • Enige gebruikersvriendelijke Windows Mobile PocketPC
  • Ergonomisch vormgegeven, enorm handig in gebruik
  • Handig beginscherm
  • Palm aanpassingen in het menu
  • SMS chatmogelijkheden
  • Stabiel
  • Verbeterde voice command
  • Volledig toetsenbord
  • Batterijuithoudingsvermogen
  • Camerakwaliteit
  • Geen JAVA ondersteuning
  • Geen WLAN/Wifi
  • Ontvangststerkte
  • PocketMSN ontbreekt
  • Programma’s installeren en gebruiken
  • Stereo Bluetooth audio van matige kwaliteit

Wat zit er bij het toestel?

In het accessoire pakket van Palm Treo 750v vindt men een aardig aantal accessoires terug. De volgende accessoires zijn in het Windows Mobile pakket opgenomen:

Het pakket is dus netjes voorzien. Het enige wat gemist wordt is de geheugenkaart. Geen extra Mini-SD geheugenkaart wordt meegeleverd in het pakket. Diverse kaarten zijn daarnaast al tegen scherpe prijzen verkrijgbaar.

Uiterlijk

Uiterlijk is niet het eerste waar men aandenkt wanneer men een Palm voor zich ziet. Toch heeft men bij Palm gemeend daar meer mee te gaan doen. Een voorbeeld is de nieuwe Treo 680 die in een groot aantal verschillende kleuren beschikbaar zal zijn. De Treo 750v heeft ook al een aantal invloeden. Het toestel is namelijk in een stijlvolle vormen en donkerblauwe kleur uitgevoerd. Helaas is het toestel maar in één kleur beschikbaar.

Qua afmetingen en gewicht is de Palm niet moederslichtste of -kleinste. Het is een redelijk groot toestel dat ook nog eens flink aan het gewicht is met zijn 154 gram. Andere modellen als de Nokia E61, Sony Ericsson M600i en de Samsung i320 zijn een stuk lichter, maar ook kleiner en dan vooral ten opzichte van de M600i en i320. Het grote voordeel van de Treo is het feit dat het toestel enorm goed in de hand ligt. Beter dan welk ander model dan ook. Het toestel gaat op in de handpalm van de gebruiker en men merkt eigenlijk niet eens meer dat het toestel zwaarder weegt dan de andere modellen. Qua handzaamheid is er momenteel geen beter toestel met toetsenbord op de huidige markt beschikbaar. Dat mag Palm in zijn zak steken.

Opvallend bij deze nieuwe Palm is natuurlijk als eerste de afwezigheid van die ellendige externe antenne. Deze is nu geïntegreerd wat gevolgen heeft gehad voor de ontvangststerkte, maar daarover later meer. Verder valt de volledig nieuwe lay-out van het toetsenbord op. Palm heeft hiermee grote stappen gemaakt in positieve richting. De overzichtelijkheid van het toetsenbord is enorm verbeterd, maar ook de bediening van de centrale toets is verbeterd.

Ook de bediening van het volledige toetsenbord is momenteel één van de beste op de markt. De eenvoud waarmee men alles vindt op het toetsenbord, de positie van de toetsen en de precies goede achtergrondverlichting maken dit toestel tot een compagnon die iedere gebruiker met drang naar het typen van enorm veel berichten zeker zal aanspreken. D

Tijdens het vasthouden van het toestel is de gewichtsverdeling en de positie in de handpalm zo goed dat men met één of twee duimen zonder moeite lange berichten kan tikken. Modellen als de i320 van Samsung en Nokia E61 kunnen daar simpelweg niet aan tippen.

Loopt men verder om het toestel heen dan vallen een aantal dingen op. Als eerste natuurlijk de nieuwe indeling van de sneltoetsen en centrale toets onder het scherm. Deze voldoen als is er een aanmerking. Regelmatig gebruikt men de functies in het menu in plaats van de twee soft keys onder het scherm. Het vraagt enorm gewenning om op dat vlak het aanraakgevoelige scherm niet aan te raken.

Op de linkerzijkant vindt men als gebruiker de volumetoetsen en een sneltoets. Deze kan zelf worden ingesteld. Op de rechterzijkant is de infraroodpoort geplaatst. Deze wordt geflankeerd door een klepje met daarachter het Mini-SD geheugenkaartslot en de reset toets. Het slot kan men heel eenvoudig bereiken en het verwijderen van de geheugenkaart gaat zonder enige moeite.

De onderkant bevat de aansluiting voor de stereo headset, de interfacepoort voor de datakabel en de oplaadconnector. Het is niet te snappen dat men bij Palm nog steeds vasthoudt aan de oude connector standaard. Deze standaard maakt het alleen maar moeilijker voor menig gebruiker, al zijn er wel genoeg accessoires beschikbaar via de Palm website. Het gaat vooral om de afwezigheid van een mini-USB aansluiting. Heel langzaam gaan steeds meer merken naar deze standaard en een dergelijke poort had niet misstaan op de Treo 750v.

De bovenkant bevat alleen de toets waarmee men het geluid kan uitschakelen. Erg handig! De achterkant bevat de camera met spiegel, speaker, aansluiting voor de carkit en de stylus. De positie van de stylus is handig gekozen, maar de gebruikte materialen rond het gat waar men de stylus in plaats zijn ronduit beroerd. Zoals duidelijk op de afbeeldingen zichtbaar is, zijn na enkele weken gebruik de materialen beschadigd. Men moet namelijk met zijn of haar nagels de stylus verwijderen. Dit kan echt beter!

Over het geheel kan gezegd worden dat het toestel een robuust karakter heeft. Het toestel zit goed in elkaar, men kan overal goed bij en alles is op de juiste ergonomische positie geplaatst. Het ontwerp van het toestel zit enorm goed in elkaar en de diverse onderdelen zoals toetsen doen volwassen aan. Een mispeer zijn de gebruikte materialen rond het opberggat van de stylus. Deze laten snel los.

Echter het toetsenbord van de Treo is van een kwaliteit die men nergens anders ziet. De ergonomie en de snelheid waarmee men kan invoeren op het toetsenbord is ronduit netjes. Het werkt enorm goed en blinkt op elk vlak uit qua bedieningsgemak.

Uithoudingsvermogen

De Treo 750v is geen batterijwonder. Het toestel houdt het maximaal drie dagen vol en dan is wel Bluetooth en UMTS ingeschakeld. Dat is ronduit matig en niet sterk van dit toestel. UMTS en BT uitschakelen helpt natuurlijk wel wat.

Opladen kost rond de anderhalf uur wat gemiddeld is. Een Symbian smartphone is vol na een uur en een kwartier. De i320 deed er wel weer langer over. De Palm heeft als mooie eigenschap dat deze aan de gebruiker verteld dat de batterij leeg is. Een vriendelijke vrouwenstem meldt dit voor het eerst rond 20% van de batterij-inhoud. Iets wat nog niet eerder vertoond is.

Belkwaliteit

De belkwaliteit is het belangrijkste van een toestel en de verwachtingen waren dus ook hooggespannen bij een Palm toestel waarbij de antenne nu geïntegreerd is. Op het eerste gezicht lijkt er weinig aan de hand te zijn met de Treo 750v. De belkwaliteit is zeer netjes, zoals men dat van een Palm mag verwachten.

Maar daarbij blijf het niet. De Treo heeft namelijk problemen met zijn ontvangst. Het lijkt erop alsof men bij Palm de antenne eraf gezaagd heeft, maar vergeten is meer ruimte vrij te maken voor een fatsoenlijke interne antenne. De ontvangst is namelijk niet sterk, menigmaal heeft men problemen in omgevingen waar al zwakkere dekking is. Ook binnenshuis geeft dit problemen.

De gesprekken zijn van een goed niveau wanneer men voldoende dekking heeft. Een klein probleem is het feit dat wanneer men met twee personen tegelijk spreekt de andere kant zichzelf terug hoort. Iets wat bekend is binnen dit Palm product.

Het starten van een gesprek kan eenvoudig door op het toetsenbord de naam van de contactpersoon of het nummer in te voeren. Het speciale invoersysteem wat door Palm op het beginscherm is toegepast, geeft binnen een aantal stappen of ingevoerde karakters precies de persoon of het nummer wat men zoekt. Dit werkt erg handig!

Het onderdeel dat compleet nieuw is in deze markt wordt ook wel het bedieningspaneel voor de voicemail genoemd. Het systeem dat door Palm is ontwikkeld bevat eigenlijk de optie om tijdens het afluisteren van voicemails het voicemailmenu te bedienen via functies op het scherm. Men hoeft dus niet meer te zoeken naar nummers op het toetsenbord waarmee men een bericht wist, een bericht opnieuw beluistert of doorschakelt naar het volgende voicemailbericht. Nee, wanneer men de voicemail belt wordt er een bedieningsmenu getoond waar men met de centrale toets doorheen kan gaan en de juiste functie bedient. Een mooie toevoeging aan het toestel en opnieuw een onderdeel dat het bedieningsgemak verbeterd.

Binnen Windows Mobile 5.0 is een heel uitgebreid gespreksoverzicht op te vragen van inkomende, uitgaande en gemiste oproepen. Per oproep kan er uiteraard de datum, tijd en duur worden weergegeven. Ook kan een samenvatting opgevraagd worden van alle gesprekken (inkomende, uitgaande, laatste, gesprekken op een ander netwerk) genaamd timers. Deze functie heeft ondersteuning voor CallerID-afbeeldingen. Meer hierover is te lezen in het onderdeel 'telefoonboek' van deze review.

De Treo kan maximaal 40-toons polyfone beltonen laten horen die goed klinken. Er zijn zelfs speciale Palm beltonen aanwezig bekend uit de Treo 650. Tevens is er standaardondersteuning aanwezig voor WAV, MIDI, MP3 en WMA-beltonen. Een erg leuk punt dat gemeld moet worden is een nieuwe functionaliteit in dit Palm toestel met Windows Mobile. Deze geeft namelijk de mogelijkheid om de naam van de contactpersoon uit te spreken tegelijk met een beltoon. Het klinkt aardig, maar het is nog wel een computerstem die een naam probeert uit te spreken. Een echte stem is het niet en menigmaal is het amper te verstaan wat het toestel zegt. Maar desalniettemin heeft het zeker een potentie, net zoals binnen de nieuwere modellen van Nokia met Series 60.

Om zonder enig geluid gewaarschuwd te worden heeft de Treo natuurlijk ook een trilfunctie aan boord. Deze werkt naar behoren en is aardig sterk. De handsfree speaker is goed te noemen, maar er zijn betere in andere modellen van hetzelfde kaliber. Het is niet een onderdeel waarop het toestel uitblinkt.

Beeldscherm

De Treo 750v heeft zijn ietwat ingekorte vormfactor ook te danken aan het scherm. Het aanwezige TFT touchscreen is een stuk korter dan een regulier 3.5” PocketPC scherm en heeft door de vierkante vorm een andere resolutie meegekregen. Deze afwijkende resolutie is in plaats van de standaard QVGA (240 x 320) resolutie nu 240 x 240 pixels geworden. Men moet het aan de onderkant met 80 pixels minder doen, iets wat al eerder vertoond werd op de HP iPaq hw6515 en hw6915.

De resolutie van 240 x 240 pixels is voor een Pocket PC diverse manieren beperkend. Applicaties, video’s en games worden niet goed weergegeven of men moet simpelweg 80 pixels aan de onderkant van het scherm missen, wat sterk afbraak doet aan de bruikbaarheid. Waarom geen 320 x 320 pixels? De Treo 650 doet dit uitstekend, zij het niet dat 320 x 320 pixels in Windows Mobile 5.0 niet ondersteund wordt.

Alsof 240 x240 pixels nog niet slecht genoeg is voor een PocketPC doet ook de kwaliteit van het scherm het toestel geen goed. Qua helderheid en scherpte doet het scherm gedateerd aan en lijkt het niet zo helder als bijvoorbeeld de i320. Met een maximale weergave van 65.535 kleuren is deze waarde gelijk aan andere PocketPC’s. De keuze voor een dergelijk scherm ligt simpelweg bij de beperkte mogelijkheden van Windows Mobile al moet gezegd worden dat het scherm beter is dan dat men op HTC modellen ziet, maar ook duidelijk minder dan de i320. Deze heeft een beter scherm dan de Treo, maar gebruikt een andere schermresolutie en heeft geen touchscreen mogelijkheden.

Menu

Een feit is dat een toestel pas meetelt als smartphone wanneer deze voorzien is van een echt besturingssysteem. Palm heeft gedacht daar laten wij het niet bij. Er zijn namelijk door het gehele menu een groot aantal verbeteringen toegepast die er speciaal voorzorgen dat men uitstekend met het toestel overweg kan en dat de gebruikte schermresolutie in de meeste gevallen geen probleem geeft.

De lijst aan verbeteringen en toevoegingen binnen deze Palm Treo 750v is eindeloos. Een groot aantal zullen tijdens de review besproken worden, de overige onderdelen moet men zelf ervaren. De eerste verandering die men ziet is het volledig nieuwe beginscherm. Iets dat in een Windows Mobile toestel altijd vrij zwak was, maar door Palm flink is aangepakt.

Op het beginscherm kunnen een groot aantal punten worden toegepast. Als eerste is een Bluetooth icoon aanwezig. Hierop klikken met de stylus en men opent de Bluetooth manager. Het tweede is de invoerbalk waarin men contactpersoon en nummers kan invoeren. Zeer eenvoudige manier om snel een gesprek te starten. Het derde onderdeel zijn een aantal snelkeuze afbeeldingen en snelkeuzen die men kan instellen. Daarnaast zijn er directe weergaven van opkomende agendapunten, inkomende SMS- of mailberichten, openstaande taken, gebruikersinformatie en een speciale zoekbalk. Vul een zoekopdracht in op de zoekbalk, druk enter en de browser wordt automatisch gestart en de gevonden zoekresultaten worden getoond.

Het gehele beginscherm kan worden aangepast. Alle functies kunnen worden verplaatst en in- of uitgeschakeld. Daarnaast zullen de functies achter de twee soft keys veranderen wanneer men een bepaalde functie heeft opgeroepen en kan men enorm snel door het menu navigeren. Het scherm aanraken is eigenlijk niet meer nodig en dat maakt deze Palm tot de beste en meest gebruiksvriendelijke Windows Mobile PocketPC op de markt verkrijgbaar.

Palm heeft helaas geen optie toegepast die het mogelijk maakt om programma’s op een normale manier af te sluiten, behalve in de taskmanager die zeer eenvoudig kan worden benaderd door de OK-toets vast te houden. De aanwezige programma’s in het toestel zijn niet voorzien van een sluitfunctie en het is alsnog nodig deze bruutweg te ‘killen’ in de aanwezige taskmanager. Naarmate men bepaalde applicatie lang niet gebruikt, heeft men het gevoel dat het toestel ze wel zal afsluiten.

Een nadeel dat echt genoemd moet worden, is de compatibiliteit van huidige PocketPC-software met de nieuwe gedraaide schermresolutie. Voor Windows Mobile smartphones zijn grote hoeveelheden van de mooiste programma’s beschikbaar. Het draaien van deze software op het toestel, specifiek games en andere grafische toepassingen, gaat niet van harte. Veel applicaties werken helemaal niet door simpelweg niet op te starten.

Alleen van boven indrukken en twee zwarte balken aan de zijkanten tonen maakt het mogelijk bepaalde software te draaien. Nadeel is wel dat dan software juist weer te klein en onleesbaar wordt. Dan maar Java programma’s en games gebruiken die doen het wellicht beter, maar Java ondersteuning is niet aanwezig op het toestel. Wil men grote hoeveelheden programma’s gaan draaien, blijf dan bij deze Palm telg weg.

Thema’s zijn aanwezig op het toestel. In totaal vindt men er vier. Eventueel nieuwe thema’s toevoegen is mogelijk.

Telefoonboek

In Windows Mobile toestellen zit eigenlijk geen standaard telefoonboek zoals deze te vinden zijn in reguliere telefoons. In plaats hiervan wordt van het veel uitgebreidere 'Contactpersonen', wat tevens onder Microsoft Outlook te vinden is, gebruik gemaakt. Aan deze contactpersonen zijn dan weer onder andere telefoonnummers toe te wijzen, maar dat zijn slechts enkele van de velden waar gegevens van contactpersonen aan toegekend kunnen worden. Toch is het eenvoudig om, vooral bij PocketPC-phones, altijd en overal snel bij de telefoonnummers van de betreffende contactpersonen te kunnen. Hierover is goed nagedacht en het starten van een gesprek kan eenvoudig door op het toetsenbord de naam van de contactpersoon of het nummer in te voeren. Het speciale invoersysteem wat door Palm op het beginscherm is toegepast, geeft binnen een aantal stappen of ingevoerde karakters precies de persoon of het nummer wat men zoekt. Het systeem werkt direct en hoeft niet te worden opgeroepen door de groene toets te kiezen.

De opties die per contactpersoon op te slaan zijn, zijn zoals men van Windows Mobile gewend is, erg uitgebreid. Het varieert hier van Voor- of achternaam tot werkadres en van apart in te stellen beltonen tot telefoonnummers van assistenten van de betreffende contactpersoon. Een optie die deze toch al erg uitgebreide lijst helemaal compleet maakt, is om CallerID-afbeeldingen in te stellen per contactpersoon. Een integratie die in alle nieuwe Windows Mobile modellen aanwezig is en zonder problemen gesynchroniseerd kan worden.

In vergelijking met andere modellen zoals Symbian Series 60 of UIQ scoort Windows Mobile nog steeds erg hoog op het gebied van het telefoonboek. S60 mist in vergelijking tot de andere twee de meeste opties. Niet alle data en alle velden worden eenvoudig overgenomen door een Series 60 toestel. Iets waarop de E-series ten opzichte van de Palm Treo steken laten vallen. De UIQ modellen (M600i en P990i) hebben een veel beter telefoonboek en komen heel erg dicht aan de kwaliteit van de Palm Treo 750v.

Messaging

Net als bijna alle andere Windows Mobile toestellen heeft ook de Palm Treo 750v alle mogelijkheden aan boord op het gebied van messaging: SMS, MMS en IMAP/POP3 e-mail. Het bekende instant-messaging programma MSN Messenger of PocketMSN ontbreekt.

Het invoeren van berichten op de Treo 750v is werkelijk een pretje. Het toetsenbord is zo enorm handig, ergonomisch goed uitgevoerd en het toestel valt zo goed in de handpalm dat men elke keer weer geniet tijdens het invoeren van tekst. De snelheid van het invoeren ligt erg hoog en alle benodigde functies zitten op de juiste positie op het volledige QWERTY toetsenbord. Door op de ALT-toets te drukken wordt er een pop-up menu geopend waarin de gebruiker de keuze heeft uit diverse speciale tekens. Niet alle tekens worden namelijk op het toetsenbord getoond als secundaire functie.

De eerste invoeroptie op het scherm zelf is een standaard toetsenbord dat op het scherm wordt weergegeven. Door de letters en andere karakters op het scherm te kiezen kan men een volledige tekst invoeren. De twee en derde optie zijn de Block en Letter recognizer, die beide gelijkwaardig aan elkaar zijn in de manier waarop de gebruiker de tekst invoert. In een aantal vakken op het scherm schrijft men de letters en karakters. Binnen seconde zal de tekst worden herkend en toegevoegd.

De phonepad en transcriber mogelijkheid zijn niet aanwezig in het toestel. Tekst invoeren via handschriftherkenning is dus niet mogelijk op de Treo 750v.

Net als bij andere Windows Mobile modellen zijn zou men alle messaging functies terug moeten te vinden onder ‘Berichten’ in het startmenu. Maar er zijn veranderingen in de Treo 750v. Messaging ook wel berichten genoemd bevat namelijk alleen de MMS en SMS-berichten. Voor emailberichten is er een ander onderdeel op het toestel.

Eerst het onderdeel voor MMS- en SMS-berichten dat meer weg heeft van een chatbox dan een berichtenonderdeel. Het wordt gestart via het beginscherm of via de menuoptie. Daarna wordt er een programma getoond waarin men van diverse contactpersonen het laatste ingekomen bericht ziet. Door één van deze contactpersonen te selecteren komt men in de berichtengeschiedenis. Alle ingekomen en uitgaande berichten worden nu in een soort van chatvenster getoond. Het heeft wel veel weg van MSN messenger met de toevoeging dat het hier gaat om SMS- en MMS-berichten en de mogelijkheid tot het toevoegen van emoticons.

Via het invoergedeelte kan men een SMS-bericht intypen en zodoende ook versturen. Allemaal doodeenvoudig. Na het versturen wordt het bericht toegevoegd aan de berichtengeschiedenis inclusief de tijd dat het bericht verzonden is. Het chatvenster wordt pas getoond wanneer men op een ingekomen bericht heeft gereageerd of wanneer de contactpersoon een reactie stuurt op een bericht. Deze wijze van het versturen van berichten is enorm aanstekelijk en levert zeer waarschijnlijk een hogere SMS rekening op.

Invoeren van MMS-berichten moet via een andere weg maar gaat ook vrij eenvoudig. Men kan afbeeldingen, video’s, emoticons, standaardteksten en audiobestanden meesturen. Binnen de berichtenopties is het mogelijk om ontvangstbevestigingen te ontvangen en de prioriteit van de berichten in te stellen.

Emails worden via een andere weg getoond. Dit programma kan namelijk worden gestart via het onderdeel email dat standaard achter de linker soft key is geïnstalleerd of via de optie in het beginscherm en werkt vrijwel identiek aan de zijn grotere desktop broer. Eerst kunnen achtereenvolgens de POP3/SMTP/IMAP servers ingesteld worden om later de opties voor authenticatie bij de betreffende servers op te geven. Tevens kan hier de optie 'store attachments to storage card' aangevinkt worden welke erg handig is als mail met grote bijlagen ontvangen dient te worden. Een compleet nieuw onderdeel voor Windows Mobile modellen is het instant mail ook wel push mail genoemd.

Push mail is vrij lastig uit te leggen, maar bij Push mail worden berichten direct verzonden naar de telefoon of PDA. Hierbij hoeft men dus niet zelf de mail op te halen om te zien of nieuwe berichten ontvangen binnen zijn. Een Microsoft Exchange server is hier helaas wel voor vereist. Dit klinkt als de Blackberry functionaliteit en dat is het ook, maar het nadeel wat er aankleeft, is dat niet iedere persoon er gebruik van kan maken door de vereiste Microsoft Exchange server.

Momenteel is de optie beschikbaar voor alle Windows Mobile toestellen en PDA's. Aan de fabrikant is het dan de keuze het ook mee te leveren. Naast modellen als de E-series van Nokia en de nieuwe Sony Ericsson telgen was het niet meer dan logisch dat Windows Mobile ook de optie kreeg. Helaas kan Windows Mobile momenteel alleen nog maar via een Microsoft Exchange server praten. De Symbian telgen kunnen met een groot aantal pakketten communiceren, die niet direct Windows gerelateerd zijn, daaronder ook Blackberry connect.

Connectivity

De Treo 750v biedt tal van connectivitymogelijkheden, maar een vrij essentieel onderdeel als Wifi/WLAN is niet aanwezig. Palm vindt zelf dat de markt hiervoor nog niet rijp is en dat het momenteel nog te veel vraagt aan batterijverbruik. Mogelijkheden als HSDPA/UMTS, infarood en Bluetooth zijn wel aanwezig. Daarbij aantekenend dat HSDPA pas mogelijk is in het toestel begin volgend jaar en na een software update. Tevens is de UMTS mogelijkheid alleen aanboord voor verbindingen. Videogesprekken kunnen niet worden gevoerd met de Treo 750v.

De oude vertrouwde infraroodpoort is aanwezig waarmee, op een al dan niet trage manier, bestanden uitgewisseld kunnen worden. Ook kan de infraroodpoort gebruikt worden om de Treo 750v als modem te gebruiken voor bijvoorbeeld een laptop. Om deze optie te gebruiken wordt standaard het programma Modem link meegeleverd.

Bluetooth is aanwezig op de Treo samen met de ondersteuning voor Bluetooth stereo audio en carkit profiel. Onderwerpen zoals het versturen en ontvangen van bestanden werkt bijna altijd goed met de standaard beschikbare applicaties, meer moet men er niet van vragen. Ook het bonden met een willekeurige Bluetooth headset vormt geen probleem voor de Treo 750v. De Bluetooth headset wordt snel gevonden en kan direct gebruikt worden. Ook connecties met andere telefoons zijn snel en vrijwel altijd probleemloos gemaakt, uitzonderingen daargelaten.

In tegenoverstelling tot Bluetooth zijn de synchronisatiemogelijkheden van een Windows Mobile toestel een enorm sterk punt. Dit is dan ook van groot belang omdat agendapunten, contactpersonen, taken en andere data op het toestel die de gebruiker zelf in het toestel zet overgezet moeten kunnen worden. Zoals eerder op NieuweMobiel.NL te lezen was is dit een erg sterk punt van Windows Mobile toestellen en daarin is de Palm Treo geen uitzondering. De eerder genoemde onderdelen zijn zonder problemen te synchroniseren, wat al (bijna) automatisch gebeurt als het toestel is verbonden met de PC via de bijgeleverde USB kabel. De kabel heeft een standaard Palm connector gekregen, zodat men ook de lader kan gebruiken in dezelfde aansluiting op het toestel.

Voordat men kan synchroniseren moeten Microsoft ActiveSync en Microsoft Outlook geïnstalleerd zijn. Deze programma’s, waarvan de laatste ook een prima e-mail programma is worden bij de verkoopversie meegeleverd op CD. Zijn beide programma’s eenmaal geïnstalleerd dan gaat de rest bijna vanzelf. Synchroniseren met de PC gaat in een handomdraai en met dit programma zijn er ook andere Windows Mobile devices aan te sluiten, die naar keus hun data met de PC synchroniseren, of juist niet. Men kan dan eenvoudig een gastverbinding maken waarbij verder geen gegevens worden gesynchroniseerd, maar er wel data kan worden bekeken en over worden gezet op het toestel. De installatie van Microsoft Outlook is hier dus niet nodig – er wordt immers niets gesynchroniseerd. In beide gevallen, zowel met een permanente- als gastverbinding kan men de bestanden op het toestel bekijken via het ‘Mobiel Apparaat’ icoon.

De derde connectivity mogelijkheid is de dataverbinding. Deze kan via het tabblad 'Instellingen' ingesteld worden. Voor de rest maakt de HSDPA/UMTS-mogelijkheid gewoon gebruik van de standaard verbindingen zoals Windows Mobile deze ingesteld heeft en waren er vrij weinig problemen op het gebied van verbindingssnelheid en stabiliteit. Voor mensen die HSDPA niet kennen, het is het snellere broertje van UMTS dat momenteel in vele modellen op de markt aanwezig is. Het geeft de mogelijkheid tot het opzetten van hoge snelheid internetverbindingen tot 1.8 Mbps. Dit is ongeveer vijf keer sneller dan UMTS en daarnaast zal HSDPA de mogelijkheid krijgen snelheden te bereiken tot 14.4 Mbps. Dat is sneller dan menig ADSL verbinding in huis.

Ook heeft de Treo 750v goede internetmogelijkheden, al is de bekende Pocket Internet Explorer niet zaligmakend. Pagina's kunnen op verschillende manieren worden weergegeven, maar zo compleet als de Opera Browser is het allemaal nog niet. Er zitten nu eenmaal net te weinig veranderingen op dit vlak van het besturingssysteem en daarmee de browser.

Al met al zijn de connectivity mogelijkheden op Palm Treo 750v zeer goed te noemen. Jammer is wel dat er geen Wifi aanboord is, maar de keuze vanuit Palm om het niet aanboord van de Treo te plaatsen valt te begrijpen. Ook de aanwezigheid van HSDPA (in de toekomst) en UMTS is erg mooi. De keuze om alleen UMTS voorlopig aanboord te hebben is de juiste. Een eventuele update aanbieden in de komende maanden waarbij men HSDPA en het batterijverbruik van deze functie goed heeft bekeken, is een logische en goede stap. Ook de beschikbaarheid van HSDPA zal dan beter zijn.

Geheugen

Ook op dit onderdeel is de Palm Treo 750v een verhaal apart. Niet zozeer de hoeveelheid geheugen (128 MB ROM, 64 MB RAM) is bijzonder, maar wel de manier waarop er door het besturingssysteem mee om wordt gegaan. Geheugenproblemen kunnen voorkomen bij andere modellen van onder andere HTC met bijhorende stabiliteitsproblemen. Tijdens het gebruik is de Treo één keer gereset vanwege een probleem met een applicatie die niet standaard op het toestel aanwezig is. Dit is iets dat men niet vaak ziet, een absoluut pluspunt voor dit Windows Mobile toestel.

De Palm Treo 750v heeft een Mini-SD geheugenkaartslot. Men kan maximaal een kaart van 2 GB in het toestel plaatsen.

Camera

De Treo 750v is uitgerust met een camera, een 1.3 Mpixel camera. Zeker niet de standaard van de huidige markt die ligt namelijk bij een 2.0 Mpixel camera. Een dergelijke camera had zeker niet misstaan in het toestel, maar Palm heeft anders beslist.

De kwaliteit van de camera is niet erg goed voor een 1.3 Mpixel camera. Ook de videocamera is niet bijzonder. De foto’s en video’s passen zichzelf aan de lichtomstandigheden aan en naast de camera/videocamera vindt men helaas geen flitser aanboord van het toestel.

De bediening van de camera is speciaal voor de 750v ontwikkeld. De fotocamera heeft verder vrij weinig opties. Er zijn de vijf cameraresoluties (1280 x 1024, 640 x 480, 320 x 240, 240 x 280, 160 x 120 pixels), kwaliteit (Hoog, Normaal en Laag), drie modi (Normaal, Burst en Timer), de optie om de standaardnaam te wijzigen en het opslagmedium te kiezen. Tevens kan men kiezen uit twee zoomstanden 1x of 2x.

De videocamera heeft nog minder mogelijkheden dan de camera. In totaal zijn er twee resoluties, namelijk 352 x 288 en 176 x 144 pixels. Naast de resoluties kan men kiezen uit een opnamelimiet (Geen limiet, 15 seconden of 30 seconden) en of men tijdens de opname ook het geluid in de omgeving wil opnemen.

Nadat de foto's gemaakt zijn kunnen deze geopend worden in het foto album genaamd "Afbeeldingen en Video's". De afbeeldingen kunnen hier worden bekeken op het volledige scherm of via een diavoorstelling. De bestanden kunnen worden verzonden via Bluetooth, infrarood, E-mail of MMS-bericht. Aanpassen van de afbeelding is ook mogelijk, maar is eigenlijk vrij karig. De afbeelding kan worden bijgesneden of gedraaid en een autocorrectie kan worden toegepast.

De video's kunnen in hetzelfde album geopend worden. Het is mogelijk de video's over het volledige scherm te bekijken of om deze te verzenden via Bluetooth, infrarood, E-mail of MMS-bericht.

De kwaliteit van de camera is vrij matig. Ook de videocamera scoort niet hoog. De camera in de i320 of de E50 van Nokia is vele malen beter. Ook de video van de i320 is beter, al ligt de resolutie lager dan bij de Treo 750v. Verder kan weinig over de camera worden gemeld. Er is geen flitser, de opties zijn erg karig en speciale extra’s zijn niet aanwezig. De camera zit erop en men kan een foto of video maken. Daar houdt het verder ook mee op en stel geen vragen over de kwaliteit.

Aanwezige programma's

Omdat de Palm Treo 750v een Windows Mobile OS heeft zijn er veel standaard Windows-based programma`s te vinden, waaronder Windows Media Player 10, een zeer uitgebreide kalender/agenda, voicememo, notitielijst, takenlijst en rekenmachine. Behalve deze standaardprogramma`s ontbreekt ook een task manager, een goede bestandsbeheer en de stembesturing niet. Deze laatste is zelfs zo speciaal dat het toestel tegen de gebruiker spreekt wanneer bijvoorbeeld een inkomend gesprek binnenkomt, een nieuw onderdeel voor Windows Mobile toestellen.

Een aantal extra programma's zijn de downloadagent, modemkoppeling, SIM manager en Terminal service client voor het bekijken en besturen van het bureaublad op de eigen PC. Al deze opties zijn goed en eenvoudig te bekijken of in te stellen.

Word Mobile is sinds de vorige versies van Windows Mobile een stuk verbeterd. Zo hoeven Word-documenten niet meer eerst geconverteerd te worden naar Pocket Word formaat maar kan gewoon direct met het standaard Word formaat gewerkt worden. Tevens is de ondersteuning in Word Mobile voor de opmaak van documenten sterk verbeterd. Bij vorige versies van Pocket Word kwam het nog wel eens voor dat de originele lay-out van het document compleet door de war werd gegooid door het document te bewerken in Pocket Word. In de nieuwe versie van Pocket Word, Word Mobile genaamd, is dit probleem geheel opgelost. Het probleem was tevens te wijten aan het feit dat de documenten eerst geconverteerd moesten worden van Word-formaat naar Pocket Word-formaat en weer terug. Met het verdwijnen van deze conversie zijn tevens de opmaak problemen verleden tijd. Documenten zien er nu op de PC precies hetzelfde uit als op de PocketPC, ook nadat ze mobiel aangepast zijn in Word Mobile.

Hetzelfde geldt overigens voor Excel Mobile. Excel sheets moesten voorheen namelijk ook geconverteerd worden wat nu niet meer nodig is. Hierdoor kunnen ook sheets gemaakt in Excel eenvoudig en zonder conversie aangepast worden.

Een nieuwkomer in PocketPC-land is PowerPoint. Microsoft heeft er slim aan gedaan een pocketversie van dit uiterst populaire presentatieprogramma te implementeren in Windows Mobile 5.0 in de vorm van PowerPoint Mobile. Immers, toen PowerPoint er nog niet was voor de PocketPC kwamen veel third-party ontwikkelaars met oplossingen (denk aan Clearvue). PowerPoint Mobile werkt grotendeels hetzelfde als z'n grote broertje, al is er één groot verschil: bij PowerPoint Mobile kunnen geen presentaties gewijzigd of aangepast worden, enkel bekijken is een optie. Een begrijpelijke keuze van Microsoft: de mogelijkheden om een PowerPoint presentatie te maken zijn immers legio en het programma zou veel te veel geheugen en resources eisen van de toch beperktere PocketPC. Bovendien is een PocketPC niet het ideale platform om PowerPoint presentaties te maken. Maar waarom kan het dan wel op de Nokia E-series? Hebben deze modellen wel genoeg geheugen en resources?

Een ander noemenswaardig meegeleverd programma is Picel PDF viewer. Deze PDF reader vervangt het normale ClearVue PDF programma. Het scrollen door PDF-documenten gaat redelijk snel. Er is goed mee te werken en er is tevens een handige geschiedenis functie in het programma aanwezig.

In het toestel is een speciale Palm Treo 750v helpfunctie opgenomen. Deze loopt samen met de gebruiker het complete toestel door. Een eenvoudige en zeer doeltreffende functie die iedere gebruiker zeker zal aanspreken. Vooral de tweede pagina hieronder getoond op de screenshots toont precies aan wat men bij Palm met dit product wil bereiken. Het is dat de stylus nog meegeleverd wordt.

Het onderdeel SIM beheer is in diverse toestellen aanwezig, zo ook in de Treo 750v. Alle SIM diensten en toepassingen van een provider vindt men in dit onderdeel terug.

Games

Wat games betreft is de Palm Treo 750v bijzonder karig. Standaard worden slechts twee games meegeleverd welke overigens standaard voor Windows Mobile zijn. De games zijn Patience (zelfde als de PC-versie) en Bubble Breaker, een simpel puzzelspelletje. Het toestel is niet voorzien van JAVA en heeft ook niet een al te handige schermresolutie. Dus spelletjes spelen op de Treo is niet bepaald een uitkomst.

Extra's

Hieronder vindt men een vergelijking tussen de Palm Treo 750v, T-mobile MDA Vario II en Sony Ericsson P990i:

Conclusie

Na een lange periode van stilte rond Palm is daar de Palm Treo 750v die tijdens deze review aan de tand gevoelt is. Natuurlijk is het de eerste Palm met Windows Mobile besturingssysteem en moet men dit nieuwe product een kans geven, maar ook bij dit product zijn er punten die aan de negatieve kant besproken moeten worden.

Het ontbreken van PocketMSN is niet bepaald iets wat zwaar valt. Met een simpele oplossing kan men dat toevoegen aan het toestel. Andere onderdelen vallen zwaarder.

Onder andere de ontvangststerkte is iets dat erg tegenvalt en invloed heeft op de belkwaliteit. Palm zal het ontkennen, maar uit tests is gebleken dat het toestel hiermee moeite heeft. Ook de batterijtijd is niet opperbest. Hooguit drie dagen is haalbaar!

Het ontbreken van WLAN/Wifi, JAVA ondersteuning en de magere kwaliteit van de Bluetooth stereo audio zijn punten waarover een gebruiker zou kunnen vallen. Een betere mediaspeler zal veel verbeteren. De magere kwaliteit is namelijk afkomstig van de standaard Windows Media player.

De camera is een leuk extra onderdeel van dit toestel, maar ook niet meer dan dat. Een 2.0 Mpixel camera was veel beter geweest, maar dat heeft Palm achterwege gelaten. Jammer maar helaas.

De schermresolutie is iets waar men zeker iets over mag zeggen. Sommige programma’s draaien simpelweg niet op dit toestel en dat is nu juist de kracht van het Windows Mobile platform. De zwakte is dan weer dat het platform niet de mogelijkheid biedt om zichzelf aan te passen aan speciale schermformaten en resoluties. Dit heeft tot gevolg dat menig programma niet draait of zo wordt weergegeven dat men er niets mee kan. Het is een keuze van Palm om het zo te doen of het ook een slimme is, is maar de vraag.

Nu kan men gelijk de vraag stellen zijn al deze minpunten nu wel zo zwaarwegend voor het concept rond het toestel. Aan de ene kant ja, want sommige punten zijn onderdeel van de standaard binnen de markt. Van een product als de Treo verwacht men gewoon een 2.0 Mpixel camera en mag er gewoon verwacht worden dat de ontvangststerkte in omstandigheden van magere dekking ook voldoende is. Aan de andere kant is het natuurlijk zo dat het toestel een enorme messaging killer is. Misschien wel het beste messaging toestel dat op de markt verkrijgbaar is. Hiermee wil men echt honderden berichten per week schrijven zonder enige moeite.

De enorme goede ergonomie van het toetsenbord op het toestel, de SMS chatmogelijkheden die SMS tot een soort MSN messenger verheft, het handige beginscherm met al zijn toepassingen en de Palm aanpassingen in het menu maken dit model tot het must-have messaging model binnen de huidige markt. Het enige nadeel dat hieraan kleeft is het feit dat menig persoon niet weet wat de mogelijkheden zijn van dit toestel. Men moet het ervaren en dan gaat men volledig om.

Daarbij komt nog eens dat de stabiliteit van het WM platform goed voor elkaar is, dat men een nieuwe functionaliteit heeft binnen het voice command systeem, namelijk het oplezen van de contactpersoon die de gebruiker opbelt en misschien wel het belangrijkste dat de Palm momenteel de beste one-handed Windows Mobile PocketPC is die er te krijgen is.

Kijkt men vooral hierna dan vallen de minpunten in het niet. Niet allemaal! Maar wel een groot aantal, want de Treo is bedoeld voor het voeren van gesprekken en het schrijven van berichten. Eventueel een foto maken zou daar nog bij kunnen horen. Maar daar blijft het dan bij!

De Palm Treo 750v is een model dat Windows Mobile dichter naar de gewone consument heeft gebracht met al zijn veranderingen, maar vooral met de visie die Palm uitdraagt waarbinnen gebruikersgemak, bedieningsgemak en eenvoud voorop staan. Iets dat Windows Mobile de afgelopen jaren heeft moeten ontberen. Is men op zoek naar een toestel waarmee men gesprekken wilt voeren en grote hoeveelheden SMS of email-berichten mee wil tikken kijk dan eens naar de Treo en ervaar de eenvoud van dit toestel. Geen enkele Windows Mobile PocketPC van een merk als HTC of een provider zoals Vodafone of T-mobile kan daaraan tippen.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Palm 750v review