Palm Treo 600 review

De eerste review van een toestel met een Palm OS op NieuweMobiel.NL. Dit toestel van de fabrikant PalmOne is de eerste en enige smartphone van PalmOne die momenteel op de markt aanwezig is.

In de komende maanden zal er een opvolger van het toestel volgen, maar zonder eerst de huidige Treo 600 te introduceren is de stap naar de Treo 650 opvolger een stuk kleiner.

Zoals al eerder in reviews gemeld is een smartphone een toestel met een Symbian, Windows Mobile, Palm of Linux besturingssysteem. In het geval van de Treo 600 is dat een Palm OS besturingssysteem met de versie 5.2.1H. De Palm OS is één van de vier besturingssystemen die gerealiseerd zijn voor de mobiele markt. Het besturingssysteem komt oorspronkelijk van PDA's die door PalmOne (vroeger Handspring) en Sony zijn ontwikkeld. Het OS is dan ook daarvan bekend en niet zozeer van de mobiele telefonie markt.

Het toestel zoals bekend de eerste Palm OS smartphone in Europa slaat niet enorm aan in Europa, maar is wel een enorme hit in de VS. Verder is het toestel vooral bedoeld voor de zakelijke markt. Dit zal ook uit de review blijken. Een groot aantal punten in het toestel geven exact aan dat het toestel bedoeld is voor zakelijke gebruikers.

De Treo 600 is al een redelijke tijd op de markt, maar was voor een redelijke lange tijd alleen beschikbaar als toestel dat verkocht werd binnen de zakelijke markt van KPN Mobile. Momenteel is het toestel ook bij normale winkels verkrijgbaar op het internet en in de normale winkelstraat. Tegenhangers van het toestel zijn onder andere de Sony Ericsson P910i, T-mobile MDA compact en Nokia communicator serie. Vooral de eerste twee zijn voor een totaal andere doelgroep bedoeld en de Nokia communicator, hoewel in dezelfde doelgroep, heeft toch een totaal andere formfactor.

- Toestel en ingebouwde batterij
- Stylus
- Oplader
- HotSync datakabel
- Headset
- Slipcase
- Engelse/Duitse/Franse/Italiaanse/Spaanse handleiding in één
- Treo 600 synchronisatie software
- Handleiding voor het gebruik van de SD geheugenkaart

Over de handleiding eigenlijk redelijk weinig opmerkingen. Hetgeen wat erin staat klopt wel, maar het is allemaal wel erg karig. Voor een dergelijke complete smartphone mag men meer informatie verwachten in de handleiding. Daarnaast geen handleiding in de Nederlandse taal, wellicht wel te krijgen of te downloaden, maar was niet aanwezig in dit pakket en daarover kon dan ook geen oordeel gegeven worden. Alleen de talen; Engels, Duits, Frans, Italiaans en Spaans zijn aanwezig.

Plus- en minpunten Palm Treo 600

  • Fijn toetsenbord
  • Touchscreen
  • Lange standbytijd
  • Goede, degelijke zakentoestel
  • Enige echte Palm smartphone
  • Externe antenne
  • Kwaliteit kleurenbeeldscherm
  • Gebruikersvriendelijkheid besturingssysteem
  • Toestel gericht op zakelijke markt
  • Gewicht
  • Geen Bluetooth
  • Camera niet uitgebreid en redelijke kwaliteit

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel dat via PalmOne Nederland beschikbaar is gesteld, bestaat uit een volledig pakket met daarin een volledig accessoirepakket en het toestel. De volgende onderdelen zitten in de doos:

De verdere accessoires zijn netjes voor elkaar. De slipcase past netjes rond het toestel en beschermt het toestel voldoende. De headset is een mono headset met één oortje. Kan eigenlijk niet meer bij een dergelijk toestel, maar omdat het toestel al een tijdje op de markt is kan dit vergeven worden. De datakabel is een standaard kabel, helaas geen cradle terug gevonden in het pakket. Deze zijn wel te krijgen, maar toch jammer, omdat deze bij toestellen als de SPV e200 en Sony Ericsson P910i in de gelijke prijsklasse wel meegeleverd wordt.

Verder ziet het pakket er netjes uit. Geen aanmerkingen op, voor de prijs die momenteel voor het toestel betaald moet worden, mag een dergelijk pakket alleen maar worden verwacht. De kleine aanmerkingen erop drukken niet het algemene beeld.

Uiterlijk

De Treo 600 heeft uiterlijk wat niet het sterkste punt van het toestel is. Vooral de externe antenne is een punt waar menig toekomstig of huidige gebruiker tegenaan zal hikken tijdens het gebruik. Daarnaast is op het toestel het externe scherm en het volledige toetsenbord duidelijk aanwezig, maar daar later meer over.

De afmetingen van het toestel zijn 112 x 60 x 22 mm en dat is redelijk voor een smartphone als men nagaat dat de antenne niet bij de 112 mm is opgeteld. Die komt er nog bij en dat scheelt ineens redelijk wat. Helaas is de antenne niet verwijderbaar en zal ook op de Treo 650 deze nog steeds aanwezig zijn. Blijkbaar is het erg belangrijk dat de antenne aanwezig is op het toestel voor de ontvangst. Het gewicht van het toestel is met 168 gram ronduit zwaar. Op dit punt scoort de Treo ook niet sterk ten opzichte van de opponenten in de markt, vooral als men dan ook naar zijn toekomstige broertje kijkt die 10 gram meer zal gaan wegen.

Kijkt men verder dan naar het toestel dan valt gelijk op dat het toestel een redelijk groot beeldscherm heeft dat men met meegeleverde stylus kan bedienen. Dit scherm heeft een vierkant uiterlijk dan menig ander smartphone en bediening daarvan werkt bovenal goed. Het volledige toetsenbord onder het scherm is waar unicum. Geen enkel toestel op de markt heeft een dergelijk goed te bedienen toetsenbord op een dergelijk kleine oppervlakte als de Treo 600. Absoluut een pluspunt!

De bediening van dit toetsenbord is ook een waar genoegen. Het vraagt wat gewenning door de ronding van de toetsen en de diverse plaatsen van de toetsen, maar is men daar aangewend dan is het een waar genot om met de Treo te werken.

Boven het toetsenbord vindt men een rij sneltoetsen die gebruikt kunnen worden door gebruiker om het toestel aan en uit te schakelen (zodoende ook te blokkeren) en daarnaast snel naar drie andere functies te schakelen: Telefoon, Agenda en SMS berichten. Mocht men het nodig achten dan kan men andere functies onder deze toetsen plaatsen. De centrale 5-richtings bedieningstoets wordt gebruikt voor de navigatie door het menu en om in het telefoon menu diverse vooringestelde functies op te vragen. De toets volgt goed aan, maar beschadigd snel doordat deze vrij hoog op de voorzijde van het toestel ligt.

Verder vind men aan alle zijkanten van het toestel diverse toetsen en poorten. Op de bovenzijde naast de antenna is de aan en uit toets terug te vinden die dezelfde functie heeft als de vierde sneltoets op de voorzijde. Tevens bevind zich daar de infraroodpoort, de SD geheugenkaart slot, opbergplek voor de stylus en de toets voor het uitschakelen van al het geluid dat binnen de Treo staat ingesteld. Dit laatste is zeker een uitkomst geen geprogrammeerde functie, maar een hardware toets die al het geluid uitschakelt in het toestel. Eén erg bijzonder punt mag niet onbesproken blijven. Omdat het toestel niet geopend kan worden is er op de achterzijde een speciale ingang voor de SIM kaart. Men plaats in een speciaal plastic bakje de SIM kaart en schuift deze daarna in de ingang. Op deze wijze heeft men de geheugenkaart in het toestel geplaatst.

Op de linkerzijkant zijn twee audiotoetsen, die alleen het beltoon volume regelen aanwezig. Op de achterzijde vindt men de lens van de camera, de speaker en daarnaast de carkit ingang van het toestel. Op de onderzijde is de datakabel poort en de ingang voor de headset gemonteerd. Beide zijn robuust uitgevoerd.

Als men verder goed oplet en kijkt op de foto's hier getoond dan is duidelijk te zien dat het niet mogelijk is om de batterij te verwijderen. Deze is aanwezig in het toestel en het toestel kan niet worden opent op de achterzijde. Dit gaat wel veranderen bij de Treo 650.

Uiteindelijk kan gezegd worden dat de Treo 600 een apart toestel is dat waarschijnlijk niet door iedereen geliefd zal en dan vooral in relatie tot de aanwezigheid van de antenne en het feit dat het toestel zo enorm zwaar is. De absolute sterke punten zijn het toetsenbord en het beeldscherm dat tevens touchscreen is.

Uithoudingsvermogen

Uithoudingsvermogen is iets dat bij Palm toestellen eigenlijk nooit een discussiepunt is geweest. Ook bij deze Treo 600 niet. Het toestel houdt het eenvoudig meer dan een week vol zonder veel moeite. Redelijk vaak bellen zal een toestel geven dat het iets minder lang vol houdt, maar nog kan men eenvoudig een groot aantal dagen vooruit. Erg netjes!

Opladen geschiedt in een of drie en is netjes voorzien. Geen problemen op dat vlak. Gewoon goed voor elkaar op deze punten.

Belkwaliteit

De belkwaliteit was tijdens de testdagen wel een punt van kritiek. Tijdens diverse gesprekken was de kwaliteit van de ontvangst niet goed. In tunnels en in gebouwen was de kwaliteit van de ontvangst niet bepaald hoog en eigenlijk ronduit slecht. Vaak genoeg viel een gesprek compleet weg en dat op het netwerk van Vodafone en in de Randstad. Het feit dat er een externe antenne aan het toestel zit had daar amper invloed op.

Het vermoeden is aanwezig dat het geteste toestel specifieke problemen heeft. Ander geteste toestellen van dezelfde soort hadden deze problemen niet. Het zal wellicht aan dit toestel gelegen hebben. Het is hierdoor moeilijk om een erg goed beeld te geven van de ontvangstkwaliteit, maar uit eerder ervaringen kan gemeld worden dat deze normaal gesproken geen problemen mag opleveren.

Verder was de gesprekskwaliteit goed tot redelijk, maar het kan zeker beter. Grotere merken zoals Sony Ericsson en Nokia doen het vele malen beter op dit vlak. PalmOne zal hopelijk in de Treo 650 het niveau weer hoger gebracht hebben.

Nadat men zijn of haar gesprek beëindigd heeft kan men eventuele informatie over het gesprek terug oproepen via het menu onderdeel Telefoon. Dit werkt de eerste keer wat lastig, maar is eigenlijk vrij eenvoudig wanneer men er uiteindelijk mee bekend is. Een volledig lijst van alle gesprekken kan men opvragen en daarnaast kan men overzichtelijk gesprekslog opvragen van alle gesprekken die men binnen heeft gekregen.

Het onderdeel Telefoon gebruikt men voor alle functies in relatie tot het opstellen van een gesprek. Alle functies, zoals contactpersonen, gesprekkenlijst en telefooninstellingen vind men in dit gedeelte van het menu van het toestel.

De beltonen die men kan instellen voor de gesprekken zijn nogal gericht op de zakelijke markt. Niets bijzonders te zien voor de normale gebruiker. In totaal zijn er 33 beltonen meegeleverd allemaal erg timide en vrij simpel.

De trilfunctie van het toestel is wat aan de zwakke kant. Die had wat sterker mogen zijn. Regelmatig merkt men totaal niet dat het toestel in de binnenzak afgaat of dat er een SMS bericht binnen komt.

Beeldscherm

De Treo 600 heeft een 4096 kleuren CSTN kleurenscherm ingebouwd met een resolutie van 160 x 160 pixels. Het scherm heeft als sterk punt de afmeting en de mogelijkheid tot het gebruiken van het scherm als een touchscreen. Helaas is de resolutie, de hoeveelheid kleuren en het soort scherm iets wat aandacht vereist. Al deze punten zullen in de Treo 650 worden aangepakt worden, dus ook PalmOne heeft ingezien dat er iets moest gebeuren op dit punt.

Zoals duidelijk op de foto zichtbaar is, zijn de pixels duidelijk zichtbaar en ogen de kleuren erg flets. Men kan het contrast en de helderheid nog wel instellen, maar dit zal geen grootte verbeteringen tot gevolg hebben.

Het gebruik van het toestel met de stylus en via het touchscreen gaat redelijk goed. Geen problemen op dat vlak, behalve dat men toch af en toe het toestel met de vingers op het scherm bedient en de stylus niet gebruikt. Dus echt nodig is de stylus niet.

Menu

Het menu staat in speciale relatie tot het besturingssysteem van het toestel. Op de Treo 600 is een engels Palm besturingssysteem aanwezig dat totaal niet lijkt op gelijkwaardige besturingssystemen van Windows Mobile en Symbian. De gebruikersvriendelijkheid ligt op een lager vlak dan beide andere systemen. Dat merkt men vooral wanneer het toestel gebruikt en andere systemen gewend is. Vooral op het gebied van de opbouw van het menu en functies zoals de menubalk aan de bovenzijde van het scherm zijn dingen die een bepaalde gewenning vragen.

Als men na een bepaalde tijd er eenmaal aangewend is dan is er totaal geen probleem mee, maar dit besturingssysteem vraagt iets meer gewenning dan een Windows Mobile of Symbian besturingssysteem voor de niet-geoefende gebruiker.

Wanneer men het toestel aanschakelt via de meest rechter sneltoets of de toets bovenop het toestel geeft het laatst bezochte menuonderdeel. Schakelt men het toestel voor eerst aan dan komt men in het algemene menu met alle applicaties aanwezig op het toestel. Men kan door middel van de centrale 5-richtings bedieningstoets of stylus door het menu scrollen. Selecteert men een applicatie dan kan men terug met de home toets onderaan op het toetsenbord.

Wil men de menubalk oproepen dan is dit mogelijk via menu toets onderaan op het toetsenbord of door bovenaan links op het scherm te klikken. Helaas is deze mogelijkheid niet duidelijk aangegeven. Als nieuwe bezoeker zoekt men zich een ongeluk naar deze functie. Daarnaast is het menu in tweede opties weer te geven, namelijk: roosterweergave en lijstweergave.

In het toestel is het alleen mogelijk om één programma tegelijk te laten draaien. Multitasking is niet mogelijk en dit kan problemen geven bij het navigeren wanneer andere processen tussendoor komen. Verder kan men in het toestel geen screensavers instellen, maar wel een groot aantal thema's. Een aantal thema's zijn hieronder weergegeven op het scherm van het toestel. Het is goed zichtbaar dat niet elke thema instelling de afleesbaarheid bevordert.

Het menu van het toestel is erg netjes. Het ziet er wat simpel uit en werkt de eerste paar keer vrij lastig. Gebruikt men voor gebruik netjes de tutorial en help functie bij eerste gebruik dan komt men er erg snel uit. Aanpassingen aan het menu creëren niet een enorme verbetering in de overzichtelijkheid, maar zijn wel leuk om een eigen tint aan het toestel te geven. Functies worden hier geprefereerd boven de mogelijkheden qua uiterlijk. Een typische zakelijke insteek.

Telefoonboek

Het telefoonboek in een smartphone moet uitgebreid zijn. Dat is een vereiste die een gebruiker min of meer stelt. Bij de Treo 600 is dat niet anders. Alle mogelijke opties en data kunnen worden ingevuld op het toestel. Alleen de mogelijkheid om een foto aan een persoon te hangen is niet aanwezig in het toestel. Maar daarvoor zijn zeker programma's te krijgen en te installeren.

Bij een contactpersoon kunnen de volgende punten worden opgeslagen: voornaam, achternaam, titel, bedrijfsnaam, telefoonnummers voor werk, thuis, mobiel en anders, emailadres, adres, stad, postcode en regio. Daarnaast kan men nog vier eigen punten toevoegen en invullen naar eigen inzicht en is het mogelijk om een notitie aan de persoon te hangen.

Verder is het mogelijk om in de contactpersonenlijst de data onder te verdelen in diverse mappen, die aanwezig zijn of aangemaakt zijn door de gebruiker zelf.

Messaging

Messaging is een punt dat vooral zakelijk gericht is in dit toestel. Email, SMS, MMS zijn aanwezig in het toestel. Dat natuurlijk uitblinkt in enorm eenvoudige invoermogelijkheden. Het toetsenbord op de voorzijde van het toestel is daar debet aan. Zoals al gemeld werkt deze enorm eenvoudig. Helaas kan geen handschriftherkenning worden teruggevonden in het toestel, maar wie heeft dat nog nodig met een dergelijk toetsenbord.

Een bericht versturen via het toestel gaat zonder enige moeite. Invoeren van SMS berichten kan ook in meerdere aaneengeschakelde berichten tegelijk en berichten versturen naar meerdere personen is ook geen probleem. MMS berichten maken is een opgave zonder moeite. Simpel een contactpersoon toevoegen en daarnaast afbeeldingen of geluiden aan het toestel hangen en men kan een MMS bericht versturen. Hetzelfde geldt voor mailen al moet men daar wel door een complete setup voordat men kan mailen. Alle instellingen van diverse providers over de gehele wereld staan standaard in het toestel, maar in de meeste gevallen zal men nog wel een aanpassing moeten doen.

De manier waarop alles uitgevoerd dient te worden is compleet anders dan bij andere besturingssystemen of toestellen en vraagt dus wat gewenning, maar op diverse vlakken is deze manier enorm simpel uit te voeren.

Connectivity

Een smartphone zal op het gebied van connectivity natuurlijk hoog moeten scoren. Punten als infraroodpoort, Bluetooth en de mogelijkheid tot synchronisatie moeten natuurlijk aanwezig zijn. Bij de Treo 600 is een gedeelte van deze gelofte ingevuld. Alleen Bluetooth is niet aanwezig en dat is ronduit jammer. Gelukkig zal dit in de Treo 650 opgelost zijn.

Verder is infrarood en een synchronisatiemogelijkheid aanwezig. Via infraroodpoort kan men redelijk eenvoudig de data overzetten naar andere toestellen en via de meegeleverde datakabel en HotSync software kan men met een PC synchroniseren. De HotSync software is bekend van andere Palm devices en werkt erg goed op de PC. Synchroniseren gaat zonder enig moeite. De gebruikersvriendelijkheid van het pakket ligt alleen niet zo hoog als bij ActiveSync van Windows Mobile.

Geheugen

Het aanwezige geheugen in het toestel is een onderdeel dat redelijk goed voorzien is met 32 MB dynamisch geheugen. Van deze 32 MB kan de gebruiker 24 MB gebruiken voor het installeren van programma's en het opslaan van data.

Heeft men niet voldoende aan deze hoeveelheid dan is er in het toestel nog de mogelijkheid om een SD of MMC geheugenkaart in het geheugenkaart slot te plaatsen. Standaard is er geen geheugenkaart meegeleverd in de doos helaas, maar het is wel mogelijk om deze extra aan te schaffen en te gebruiken in het toestel.

Op de geheugenkaart kan men data opslaan en programma's installeren. In het beginmenu kan men de geheugenkaart en daarop geplaatste programma's opvragen, verwijderen en verplaatsen. Hetzelfde geldt voor de data die op de kaart staat. Deze kan bij de betreffende applicatie verplaatsen, aanpassen en verwijderen wanneer nodig.

Camera

Een camera in een smartphone is altijd normaal geweest, maar steeds meer discussies worden gehouden over de eventuele gevaren ervan voor de zakelijke markt en daar wordt de Treo 600 toch zeker opgericht. De camera in de Treo 600 is een redelijke VGA camera, die aardige foto's maakt, die op het scherm van het toestel niet realistisch overkomen.

Wanneer men de foto's op een PC heeft geplaatst dan ziet men pas echt wat de redelijke kwaliteiten zijn van deze camera, die verder weinig instelfuncties heeft. In totaal zijn er twee resoluties voor de camera, namelijk: 640 x 480 en 160 x 120 pixels. Daarnaast is het mogelijk om wat namen in te stellen voor deze foto's, maar daar houdt het dan ook mee op. Geen instelmogelijkheden, effecten, digitale zoom of nacht modus, ronduit karig mag dat genoemd worden. Tevens vind men geen mogelijkheden voor video, geen video opnemen of afspelen.

Als men foto's geschoten heeft kan men onder de functie camera ook de foto's direct opvragen. Men kan de foto's niet aanpassen, alleen verplaatsen, verwijderen of van naam wijzigen. Daar houdt het mee op.

Aanwezige programma's

Natuurlijk is in een smartphone met een grote hoeveelheid extra programma's uitgerust die de gebruiker in staat stelt zijn of haar dagelijkse zaken af te handelen. Men mag niet anders verwachten en ook op de Treo 600 is het redelijk tot goed voorzien. De Treo straalt geen multimedia uit, maar zakelijke degelijkheid en dat ziet men in het gebruik van de programma's terug. Een agenda, takenlijst, notitieblok, calculator, wereldklok applicatie en web browser zijn aanwezig en daar houdt het eigenlijk bij op. Andere applicaties als een afbeeldingviewer vindt men onder de camera applicatie en de valuta converter is ingebouwd bij de calculator.

Over de diverse applicaties valt verder weinig te melden. Ze doen waar ze goed in zijn en geven de data goed en duidelijk weer. De agenda kan men in vijf standen plaatsen; jaarweergave, maandweergave, weekweergave en twee verschillende dagweergaven. De takenlijst kan simpel ingedeeld worden en de calculator bestaat uit een groot aantal verschillende converters en calculators, zoals lengte, gewicht, volume en financiële converters.

Zoals gezegd allemaal eenvoudig en goed uitgerust, zonder veel poespad. De data uit de diverse programma's kunnen ook worden gesynchroniseerd met onder andere Outlook en dat gaat allemaal uitstekend. Erg zakelijk dus allemaal.

De gebruikte web browser, eigenlijk een XHTML browser is voldoende voor dit toestel. In de toekomst zal alleen wel een betere browser toegepast moeten worden om met vergelijkbare toestellen te kunnen concurreren. Een aantal kleine functies ontbreken en niet alle pagina's kunnen worden geopend. De browser heeft wel als voordeel dat deze erg duidelijk is en zich over het volledige scherm uitstrekt.

In het toestel is een startup en introductie systeem aanwezig. Erg netjes voor elkaar en eigenlijk wel nodig om het Palm besturingssysteem goed te leren kennen. Aan het einde van de complete introductie en installatie kan men het scherm kalibreren.

Wanneer men een provider heeft die SIM diensten aanbiedt dan zal een speciaal onderdeel in het menu komen te staan. In dit SIM services onderdeel kan men een aantal belangrijke telefoonnummers vinden en direct instellingen opvragen en aanpassen.

Games

Games zijn niet op het toestel aanwezig helaas. Uit een zakelijk oogpunt heeft PalmOne geen games op het toestel geplaatst. Het is vrij jammer, maar de wereld vergaat niet, want het is wel mogelijk om extra programma's te downloaden voor het toestel en te installeren op het toestel.

Extra's

Op het gebied van extra's denkt men snel aan accessoires of speciale content op het toestel. In het geval van de PalmOne Treo 600 is daar totaal niks van te zien. Geen van deze aspecten gelden hier. Wat wel extra op het toestel aanwezig is een flightmode die het mogelijk maakt om alle GSM signalen uit te zetten wanneer het toestel gebruikt wordt in omgevingen waar dit niet toegestaan is.

Men kan de flightmode of wireless mode (zoals dat in het toestel genoemd wordt) activeren door simpel weg de SIM kaart te verwijderen of een speciale functie te activeren. Door de SIM kaart weer terug te plaatsen zal het toestel automatisch terug gaan naar de normale modus waarbinnen GSM gebruik mogelijk is.

Wanneer de flightmode wel of niet actief is, zijn alle mogelijkheden van het toestel actief. Geen enkel programma zal niet werken, op de eventuele internet browser na die niet kan internetten via een GPRS verbinding.

Conclusie

De Treo 600 is een toestel dat compleet op de zakelijke markt gericht is met zijn uiterlijk, zijn innerlijk en zijn specificaties. Dat is het punt dat geconcludeerd kan worden aan het einde van deze review. Het toestel beschikt naast dit statement ook over voor- en nadelen, maar deze mening blijft constant naar boven komen als men het toestel gebruikt en vast heeft.

Zoals gezegd tegenhangers zijn er genoeg, maar meer gericht op een andere doelgroep of gerealiseerd in een andere formfactor. De Treo 600 staat eigenlijk vooral alleen en dat maakt het toestel uniek.

In dit unieke concept zijn er altijd aandachtspunten die beter kunnen, zoals het feit dat er een externe antenne op het toestel aanwezig is en dat de kwaliteit van het beeldscherm zeker achter blijft bij de huidige stand van zaken. De gebruikersvriendelijkheid van het besturingssysteem vraagt wat gewenning vooral voor mensen die moeite hebben met de gebruikte engelse taal.

Feiten als het missen van Bluetooth en de hoge mate van gewicht zijn punten van aandacht voor de toekomst naast de opfrisbeurt die de camera nodig heeft. Een aantal van deze punten zullen zeker aangepakt gaan worden bij het toekomstige model, de Treo 650.

Naast de genoemde punten mogen de pluspunten niet onbesproken blijven. Het superieure toetsenbord en het fijne touchscreen mogen naast de lange standbytijd niet onopgemerkt blijven. Echte sterke punten, die van de Treo 600 een oerdegelijke zaken smartphone maken die met een Palm besturingssysteem uniek is op de Benelux markt. Nu nog wat verbeteringspunten aanpakken en die ellendige antenne eraf en Palm heeft een opvolger waar men in de toekomst zeker op de huidige markt weer mee verder kan. Helaas is de Treo 600 daarvoor wat aan de verouderde kant.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Palm 600 review