Orange SPV C550 review

NieuweMobiel presenteert deze week de review van de Orange SPV C550, de nieuwste Windows Mobile Smartphone voorzien van QVGA-scherm en een 1.3 megapixel camera. Het toestel is geen opvolger, maar borduurt voort op de enorm succesvolle C500.

Tegelijkertijd vormt de C550 het topmodel van de huidige Windows Mobile Smartphone-lijn. In deze review zal de C550 dan ook op veel punten vergeleken worden met de oudere C500.

De SPV C550 is gefabriceerd door HTC, de grootste hardwarefabrikant van Windows Mobile devices ter wereld. HTC mag zich als partner rekenen van Dell en HP voor het produceren van Pocket PC's, en natuurlijk de Windows Mobile devices van onder andere Qtek, Dopod, Audiovox, i-mate plus alle operator-branded producten. Een HTC toestel zegt de meeste mensen dan ook weinig tot niets, maar er gaat vrijwel altijd een lampje branden als we het hebben over de Qtek 8020, SPV C500, SPV C550, T-Mobile MDA, O2 XDA en consorten.

Zo ook de Orange SPV C550, bekend als HTC Hurricane. Zoals het ook bij de C500 gegaan is zullen ook Qtek en T-Mobile met een eigen versie komen, respectievelijk de Qtek 8200 en T-Mobile SDA Music II. Vrijwel zeker is dat anderen zoals i-mate gaan volgen, en we in de toekomst veel verschillende soorten uitvoeringen van de HTC Hurricane gaan zien. Het toestel is uniek omdat het als eerste op de markt een QVGA scherm heeft ingebouwd met een resolutie van maarliefst 240 x 320 pixels.

Voordat de Nokia N90 op de markt komt zal dit toestel het beste scherm hebben wat er verkrijgbaar is op de smartphone-markt, maar nu tegelijkertijd ook de standaard zet voor alle toekomstige smartphones. Ook heeft de Hurricane een 1.3 megapixel camera aan boord. We mogen dan ook wel spreken van de vierde generatie Windows Mobile Smartphones: na (HTC) Typhoon, de derde generatie, komt (HTC) Hurricane, de vierde generatie.

Sinds de eerste generatie is er enorm veel veranderd. De oude HTC Canary (SPV Classic) was in de begindagen van de Windows Mobile Smartphone niet erg populair, mede door het enorm slechte scherm, slechte stand-by tijd, afwezigheid van Bluetooth en camera. Ook het formaat, stabiliteit en de verkrijgbare sofware deed afbraak aan de populariteit.

Inmiddels zijn de Windows Mobile Smartphones op alle punten sterk verbeterd. Ze zijn gegroeid tot kleine, strak ogende toestellen die niet alleen over Bluetooth en ingebouwde camera beschikken, maar ook de nodige performance in zich hebben, vaak vele malen beter dan een Symbian Series 60 toestel. Natuurlijk is ook de stand-by tijd en schermkwaliteit drastisch verbeterd. En zo is men bij de HTC Hurricane aangekomen, die door de 1.3 megapixel camera en QVGA display de nieuwe standaard zet.

Naast deze twee punten bieden smartphones bij voorbaat al veel meer mogelijkheden dan een gewone GSM. Bestuurd door een echt Operating System (OS) zijn de mogelijkheden van de toestellen bijna eindeloos. Denk aan navigatietoepassingen, hoge kwaliteit video, e-mail, internet met HTML-pagina's en frames, synchronisatie en executables. Wie enkel de Samsung E720, Nokia 6230i of Sony Ericsson K750i als smartphone ziet heeft het echt mis. Een Smartphone telt pas mee wanneer deze een echt besturingssysteem aan boord heeft. Dit kan een geheel JAVA-gebaseerd OS zijn, Palm, Linux, Symbian of Windows Mobile. Symbian Series 60 en Windows Mobile zijn dan ook veruit het populairst.

Omdat ruim de meerderheid Windows al op hun desktop PC heeft draaien laat het zich niet moeilijk raden dat de Windows Mobile-versie perfect geïntegreerd is in combinatie met de PC. Kent men Windows een beetje, dan is Windows Mobile enorm eenvoudig te gebruiken en onder de knie te krijgen. Het besturingssysteem heeft zeer uitgebreide agenda- en synchronisatiemogelijkheden, die in combinatie met Microsoft Outlook naadloos gebruikt kunnen worden. Ook beschikt het toestel over een grotere hoeveelheid intern geheugen dan reguliere telefoons, en is een geheugenkaartslot aanwezig waar hoeveelheden tot maarliefst 2 GB kunnen worden opgeslagen. Dit maakt hem ook ideaal als MP3-speler, portablegame console en geschikt voor videobestanden. Nieuwere Windows Mobile toestellen hebben verder erg krachtige hardware, behoorlijk zware videobestanden en geavanceerde games zijn zonder problemen te spelen.

• Toestel
• Batterij (1150 mAh)
• CD-ROM met Microsoft ActiveSync, Outlook en handleidingen in PDF-formaat
• Nederlandstalige handleiding
• USB datakabel (kan ook worden gebruikt om het toestel via de PC op te laden)
• Bureaulader
• Stereo headset
• 512 MB miniSD geheugenkaart
• Orange SIMkaart (met een afhankelijk gekozen abonnement)

Verwend als we zijn, is er zeker geen reden tot klagen over de kwaliteit van de meegeleverde accessoires. Zoals bij de SPV C500 ook het geval is wordt er een stereo headset meegeleverd met prima geluidskwaliteit. De bijgeleverde Orange handleiding ziet er wederom weer erg goed uit, maar gaat enkel in op het basisgebruik van het toestel. Het gebruik van afbeeldingen in de handleidingen is wel wat aan de zuinige kant.

Voor bepaalde zaken zoals het gebruik van de File Explorer en de Task Manager is er op CD-ROM een aparte, uitgebreidere handleiding te vinden van HTC zelf. Deze handleiding is wel Engelstalig, maar vele malen uitgebreider en duidelijker.

Plus- en minpunten Orange SPV C550

  • Uitstekende schermkwaliteit
  • Uithoudingsvermogen
  • Fijne joystick geïntegreerd
  • Uiterlijk en formaat
  • Redelijk goede 1.3 megapixel camera
  • 512 MB bijgeleverd geheugen
  • Hoeveelheid werkgeheugen verdubbeld
  • Beroerde ondersteuning voor veel huidige Smartphone software
  • Geen standaard Office-support
  • Internet Explorer ondersteund geen frames
  • Lage videoresolutie
  • Oudere versie Windows Mobile
  • Belichting en contrast camera
  • Lettertype in sommige menu's

Wat zit er bij het toestel?

De hoeveelheid accessoires die in de doos van de SPV C550 aangetroffen worden is vrij standaard. Een cradle ontbreekt, maar Orange heeft wel de moeite gedaan om een miniSD geheugenkaart mee te leveren van maarliefst 512 MB, waar de C500 het met slechts 16 MB moest doen. Verder is de inhoud nagenoeg gelijk. Inbegrepen is het volgende:

Nieuw is de mogelijkheid om op het toestel zélf de mogelijkheden te ontdekken. Speciaal heeft Orange een interactieve applicatie ontwikkeld, Orange Help genaamd. Hiermee kan men niet alleen kan zien hoe een bepaalde handleiding uitgevoerd moet worden, zoals het bedienen van de camera, maar om het ook echt zelf te proberen. Orange Help ziet er werkelijk fantastisch uit en benut de mogelijkheden van het QVGA-scherm op die manier volledig. Feit dat dit een enorme goedmaker is ten opzichte van de papieren handleiding, en de beste manier om iets te leren is natuurlijk door het zelf direct te proberen op het toestel.

Uiterlijk

Wederom is de SPV C550 weer een prachtige verschijning. Nauwelijks groter dan de SPV C500 is de C550 een mix tussen de Qtek 8020 en de T-Mobile SDA Music: het beste van deze twee toestellen heeft de C550 aan boord. De onhandige scrolltoets van de C500 is vervangen door een fijne joystick, en ook de toetsenbordindeling oogt beter. Tevens zijn er vier extra muziekknoppen toegevoegd.

Er komen veel elementen van de C500 terug in de C550, zoals de speaker aan de voorzijde, de zijkant en de achterkant, die nagenoeg gelijk zijn. Aan de bovenkant van de SPV C550 vindt men de infraroodpoort en aan/uit knop, die mooi met elkaar in één lijn lopen met als pluspunt dat de aan/uit knop niet zo diep verzonken is als bij de C500 het geval is. Verder is de geheugenkaart net als de C500 weggewerkt onder de batterij en jammer genoeg dus niet hot-swappable. Wel valt op dat de C550 iets minder slank is en dan ook wat dikker aanvoelt. Erg veel scheelt het allemaal niet, de C550 is ruwweg 3 mm dikker maar blijft een enorm compact toestel wat voor zijn formaat de meeste features biedt.

Ook is de afwerking van de SPV C550 wat beter ten opzichte van zijn voorganger. Een mooi detail hiervan is de integratie van de speaker aan de voorzijde met de LED's voor Bluetooth, netwerkstatus en batterij. Onder het toestel treft men een nette rubberen beschermcover aan die de miniUSB- en headsetingang beschermt tegen het nodige stof en vuil.

De home, back en functie-softkeys zitten aan de rand van het scherm en lopen erg mooi in lijn hiermee, maar zijn om die reden klein en smal. Het bedieningsgemak gaat wel ten koste hiervan, vooral voor degenen die wat grotere vingers hebben zitten net even te vaak mis, of drukken twee toetsen tegelijk in. De muziekknoppen daarentegen zijn van behoorlijk formaat en laten zich prima bedienen. Deze knoppen zijn speciaal bedoeld voor Windows Media Player en hebben als functie play, next, previous en de mogelijkheid om Windows Media Player zelf op te starten. De vraag is wat het nut van deze knoppen is als al de mogelijkheden ook simpelweg met de joystick gedaan kunnen worden, en nog simpeler ook. Leuker is als deze muziekknoppen bijvoorbeeld toegewezen kunnen worden aan een specifiek spel wat geschikt is door de C550.

Bij het toetsenbord zit net als de C500, een lichtsensor ingebouwd die de toetsverlichting uitschakelt wanneer deze niet nodig is. Dit kan bijvoorbeeld in een zonnige omgeving zijn. In de praktijk heeft de genoemde lichtsensor helaas niet veel nut - de toetsverlichting gaat juist niet uit wanneer er voldoende licht is óf gaat niet aan wanneer men juist wel toetsverlichting nodig heeft. Bovendien gebruikt de toetsverlichting dusdanig weinig stroom dat het de energiebesparing verwaarloosbaar is. De sensor kan dan ook desgewenst aan- of uitgezet worden.

Uithoudingsvermogen

In principe stelt iedereen het op prijs dat een toestel het lang volhoudt qua batterijtijd. Het grootste hekelpunt van de hele SPV-serie was dan ook de ronduit slechte stand-by tijd, waar onder andere de SPV Classic, E100 en E200 last van hadden. Inmiddels behoort dit probleem al enige tijd definitief tot het verleden. Sterker nog, net als de SPV C500 zet de SPV C550 een formidabele stand-by tijd neer van ruim één week bij normaal gebruik. Omdat de C550 een scherm heeft wat veel energie vraagt heeft men wel gekozen voor een batterij met hogere capaciteit, 1150 mAh in plaats van 1050 mAh.

Met constant gebruik van Bluetooth houdt de accu het toch nog vijf dagen vol, al is de stand-by tijd natuurlijk ook sterk afhankelijk van hoe intensief het toestel wordt gebruikt. Het is in ieder geval te zeggen dat de stand-by tijd van de C550 verbazend goed is te noemen. Het toestel wordt overigens zelfs automatisch opgeladen wanneer deze verbonden is met de PC via de meegeleverde USB-kabel.

Belkwaliteit

Tijdens het bellen en gebeld worden zijn vrijwel geen verbindingsproblemen ondervonden. Het toestel zelf biedt een goede en betrouwbare signaalsterkte. De gesprekskwaliteit is in orde, op één puntje na. Wanneer er gebeld wordt is er voordat er verbinding is een soort echo te horen van de omgeving, maar dit is daarna direct verdwenen.

Over de kwaliteit hoeft er dus niet te geklaagd te worden, die is gewoon goed te noemen, zelfs beter dan bij de SPV M500 Pocket PC Phone het geval is. In een rumoerige omgeving kan de luidspreker harder worden gezet zodat hij/zij toch nog goed verstaanbaar is. Een ‘speakerphone' functie is hiervoor toegevoegd in het menu tijdens het gesprek.

Is dit nog niet genoeg, dan kan er eenvoudig worden overgeschakeld op handsfree functie. Hiervoor is ook het bijgeleverde stereo-headset te gebruiken. Deze biedt net als de ingebouwde speaker een prima geluidskwaliteit en is ook fijn te gebruiken voor het beluisteren van muziek.

Eventuele eigen geluidsinstellingen kunnen worden bewaard in de profielen die eenvoudig en handig te gebruiken zijn, en bovendien aan te passen: Het volume voor de verschillende notificatietypen (telefoon, alarm, bericht, mededeling, systeem) kan worden ingesteld en of de telefoon trilt of niet, of juist weer helemaal stil moet zijn. Profielen kunnen ook 'getimed' zijn op basis van de agenda. Heeft men een afspraak hierin staan dan schakelt het profiel automatisch over op 'meeting'.

Om zonder enig geluid gewaarschuwd te worden heeft de SPV C550 natuurlijk ook een trilfunctie aan boord. Deze is behoorlijk sterk en het toestel trilt veel harder dan de Motorola MPx220. Dit is wel nodig ook omdat het toestel vrij klein is en anders nauwelijks te voelen is in een jaszak.

Standaard bij het Windows Mobile platform is er een heel uitgebreid gespreksoverzicht op te vragen van inkomende, uitgaande en gemiste oproepen. Per oproep kan er uiteraard de datum, tijd en duur worden weergegeven. Ook kan een samenvatting opgevraagd worden van alle gesprekken (inkomende, uitgaande, laatste, gesprekken op een ander netwerk) genaamd timers. Deze functie is uitstekend te gebruiken en verdient dan ook een pluim.

De Orange SPV C550 kan maximaal 40-toons polyfone beltonen laten horen die mooi en duidelijk hoorbaar klinken. Daarnaast is er de standaardondersteuning aanwezig voor WAV, MIDI en WMA-beltonen, maar sinds nu kunnen er ook MP3-beltonen gebruikt worden. Dit is zeker een voordeel, sinds er een relatief grote vraag naar is en men eenvoudig een compleet MP3 als beltoon kan zetten. De lengte hiervan doet niet eens ter zake, wanneer de beltonen in de root van de geheugenkaart worden geplaatst kunnen ze direct worden ingesteld. Nu de C550 MP3 beltonen ondersteund is het ook niet meer nodig om de beltonen eerst de converteren naar WMA.

Beeldscherm

Het meest besproken onderdeel van de SPV C550 is het display. En terecht, want het toestel is de eerste Smartphone van de vierde generatie, uitgerust met een TFT QVGA display met een resolutie van maarliefst 240 x 320 pixels. Dit is behoorlijk meer dan de tot nu toe standaard toegepaste resolutie van 176 x 220 pixels en lijkt nu de huidige resolutie van de Pocket PC over te nemen.

Een hogere resolutie houdt in dat er veel meer informatie op het scherm past, waardoor lettertypen, afbeeldingen en pictogrammen er veel beter uit zien, terwijl de gebruikersinterface gelijk blijft. Ook het bekijken van internetpagina's is vele malen beter geworden, men kan nu zelfs spreken van redelijk comfortabel surfen op een klein toestel.

Niet alleen resolutie is flink verbeterd, ook de helderheid is enorm indrukwekkend te noemen. Het display van de SPV C550 laat zich dan ook het beste vergelijken met dat van de Samsung D600, Sagem MY X8 en Sharp GX-30. Ook al heeft de C550 een maximale kleurweergave van 65.535 kleuren, het scherm is er niet minder indrukwekkend. De displayvergelijking met de Orange SPV C500 zegt dan ook genoeg. Smartphones uitgerust met een QVGA-display hebben de toekomst, deze resolutie zal dan ook langzaam de oude 176 x 220 resolutie gaan verdringen. In de toekomst zullen er dan ook zonder twijfel meer Smartphones aan gaan komen met een QVGA scherm. Drie hiervan zijn de Samsung i300, Mio A701 en Motorola Q.

Menu

Hier is de menustructuur volkomen gerelateerd aan het gebruikte OS, oftewel Operating System. De Orange SPV C550 is weliswaar een toestel van de nieuwste generatie, maar jammer genoeg nog steeds voorzien van een oudere versie van Windows Mobile, namelijk Windows Mobile 2003 Second Edition. Ten tijde van de introductie van Windows Mobile 5, Mei 2005, was de SPV C550 nog steeds volop in ontwikkeling en heeft men kennelijk niet genoeg tijd gehad om Windows Mobile 5 te implementeren vóór de release van het toestel. Een andere reden kan zijn om de verkoop van de Orange SPV C600 niet te beïnvloeden, welke de échte opvolger moet gaan worden. Over dit toestel, welke aan het eind van het jaar geïntroduceerd gaat worden is nog zeer weinig bekend, maar het blijft voorlopig even gissen. Of er ooit nog een (legale) update voor de SPV C550 aankomt naar Windows Mobile 5, is nog niet bekend. Rekening houdend met de komst van de C600 hoeft men er niet vanuit te gaan.

Windows Mobile 2003 SE ondersteund de QVGA resolutie volledig en heeft als extra dat er met de 0-toets voor ‘more' gekozen kan worden onder QVGA. Toch verschilt de versie van dit besturingssysteem op de C550 amper van de versie op de C500. Na enig uitproberen blijkt wel dat de C550 een klein beetje trager aanvoelt dan de C500, die werkelijk echt overal doorheen lijkt te vliegen. Kanttekening is wel dat alleen de wat gevorderde gebruikers dit zullen merken en dat het verschil in de menu's niet erg groot is. Een feit is dat de C550 een snel toestel blijft, ondanks dat de gebruikersinterface in 240 x 320 een stuk zwaarder is. In vergelijking met de C500 zien de schermlettertypen er in de nieuwe resolutie er beter uit, al ogen deze wel erg vet in het startmenu. Een smaller lettertype, of in ieder geval de mogelijkheid om dit aan te passen zou op de plaats zijn geweest. Men kan echter alleen maar nóg grotere fonts kiezen zodat de lettertypen wat josti-achtige vormen beginnen aan te nemen, maar kleiner is niet mogelijk.

Een ander flink nadeel dat echt genoemd moet worden, is de compatibiliteit van huidige Smartphone-software met de nieuwe schermresolutie. Het draaien van software op het toestel, specifiek games en andere grafische toepassingen, gaat niet goed. Veel applicaties werken helemaal niet door simpelweg niet op te starten of nemen ruwweg de helft van het scherm in beslag.

Een gedeelte van 176 x 220 wordt in beslag genomen door de applicatie terwijl de rest gewoon niet gebruikt wordt. Men heeft constant het gevoel in een venstertje te zitten werken. Tot op heden is hier nog steeds geen oplossing voor gevonden, terwijl het in principe mogelijk moet zijn om de toepassing uit te rekken met een soort anti-aliasing technologie, zodat het er nog redelijk uit ziet. Een andere mogelijkheid is het simpelweg terugschakelen naar de oude resolutie. Dit gebeurt al bij de Nokia N90 welke 95% van de huidige Symbian Series 60-toepassingen zal draaien. In ieder geval is dit iets wat men ook van de Orange SPV C550 had verwacht, maar niet gebeurt.

Tijdens de Microsoft TechED 2005 (RAI Amsterdam) heeft NieuweMobiel Jason Langridge gesproken, woordvoerder van Microsoft Windows Mobile. Hij kwam met de simpele conclusie dat men maar naar de developer/ontwikkelaar moet stappen voor een nieuwe versie, terwijl dit lang niet altijd mogelijk is. Denk aan producten die niet meer opnieuw uitgebracht kunnen worden wegens de datum van de software, beëindiging van het bedrijf of de tijd/kosten die het met zich meebrengt om een applicatie compleet geschikt te maken voor de QVGA-resolutie. Het draaien van Pocket PC applicaties op de C550, welke in theorie wel met elkaar matchen qua resolutie, bood ook geen uitkomst vanwege de invoerperikelen. Alsnog waren de meeste Pocket PC applicaties te traag om te gebruiken, of werden simpelweg weer uitgevoerd in een klein venster.

De hoeveelheid werkende software tussen de C500 en C550 zal een wereld van verschil gaan uitmaken, helaas in het voordeel van de C500. Zolang men geen patch beschikbaar stelt, ken menigeen zijn softwarecollectie vanaf de grond opnieuw opbouwen. Zoals vermeld is de gebruikersinterface in principe gelijk. Wat opvalt is het rijtje iconen bovenaan. Dit zijn normaliter het programma`s die het meest gebruikt worden, wanneer met even met het toestel werkt en een aantal programma`s gebruikt, is te merken dat deze 'quicklaunch' iconen veranderen naar een soort snelkoppelingen van de programma`s die net gebruikt zijn.

Dit is erg handig, zeker als men een bepaald programma vaak nodig heeft. Ook is er in het scherm te zien welke afspraken op dit moment zijn gepland, of opkomende afspraken of 'tasks' (taken). Ook is hier erg snel het profiel van het toestel aan te passen zoals besproken is. Net als de SPV C500 beschikt de C550 over het speciale Orange homescreen wat een stuk opgeruimder staat dan bij het standaard homescreen het geval is. Dit geheel zonder functionaliteit in te leveren.

Natuurlijk is het homescreen niet het enigste. De aanwezige lijst met programma's, oftewel het programmamenu / Menu Start, wordt geopend door voor 'Start' te kiezen met de linkerfunctietoets. Dit doet al meteen vertrouwd aan voor de Windows-PC gebruiker. Er is vervolgens een lijst te zien met alle programma`s die op het toestel staan, bovenaan staan gewoonlijk 'Berichten', 'Contacten' , 'Kalender' en 'Internet Explorer'. Deze programma`s zijn standaard ook als quicklaunch iconen te vinden in het homescreen.

Alle menu`s, achtergronden, iconen en dergelijke zijn helemaal aan te passen naar eigen smaak, zo kan er een persoonlijk tintje worden gegeven aan de SPV C550. Zoals op de afbeeldingen te zien is kunnen er prachtige thema`s worden gedownload die in een handomdraai te installeren zijn. Alle thema's zijn op gebaseerd op XML wat veel lijkt op HTML en dus ook eenvoudig aan te passen is. Momenteel zijn er nog niet erg veel QVGA thema's beschikbaar.

Telefoonboek

Het toestel heeft een erg uitgebreid en krachtig telefoonboek, direct benaderbaar vanuit het homescreen (contacten), wat handig te gebruiken is. Per contact kan enorm veel extra informatie worden ingevoerd. Niet alleen standaardnaam, telefoonnummer en volledige adresgegevens maar ook fax, autotelefoon, radiotelefoon, assistent telefoon, drie verschillende e-mail adressen, website, werkgegevens en eventuele anders adresgegevens behoren tot de mogelijkheden. Daarnaast is er ook nog ruimte om een eigen beltoon in te stellen en/of notities voor de contactpersoon toe te voegen. Alle genoemde gegevens zijn ook met Outlook te synchroniseren. Een completer en makkelijker te gebruiken telefoonboek zal men niet erg snel aantreffen op deze manier.

De contactpersonen kunnen ook worden gerangschikt op 'persoonlijk' en 'zakelijk' voor degenen die de contactpersonen van werk- en thuis uit elkaar willen houden. Het filter is echter alleen praktisch als de contacten als 'persoonlijk' of 'zakelijk' zijn ingesteld.

De SPV C550 beschikt over CallerID: een techniek die een vooraf ingestelde foto van de beller laat zien op het display. De software waarmee een foto kan worden gekoppeld aan een contactpersoon is een apart programma en staat los van het telefoonboek en werkt verder erg goed, er kunnen zelfs aparte lettertype-instellingen gemaakt worden.

Jammer dat men niet direct vanuit de contactpersonenlijst een foto kan toevoegen, tenzij men de genoemde speciale software daarvoor start. Vanaf Windows Mobile 5 zal deze feature beter geïntegreerd zijn, en is ook het synchroniseren van contactpersonen met foto mogelijk.

Messaging

Net als bijna alle andere Windows Mobile toestellen heeft ook de SPV C550 alle mogelijkheden aan boord op het gebied van messaging: SMS, MMS, en IMAP/POP3 e-mail, zelfs het bekende instant-messagingprogramma MSN Messenger is standaard aanwezig.

Alle messagingfuncties zijn terug te vinden onder ‘Berichten', wat een betere benaming is dan ‘Inbox' die eerst werd gebruikt. Men ontvangt hier immers niet alleen MMS, e-mail en SMS berichten maar deze hier ook verstuurd en bewaard, voor als het bericht bijvoorbeeld wat later vestuurd moet worden. Zoals in Microsoft Outlook het geval is hier een mappenindeling aanwezig met 'Inbox', 'Verzonden' en ‘Verzonden Items'. Het werken met SMS, e-mail en MMS leverde overigens geen problemen op en de aanwezige MMS-editor steekt logisch in elkaar. Een handigheid hieraan is onder andere een teller voor de grootte van het bericht in kilobytes. Dit is vooral handig omdat iedere netwerkaanbieder een maximumlimiet hanteert hoe groot de MMS mag zijn.

Niet direct een nadeel voor iedereen maar toch een opmerking die genoemd moet worden over het messaginggedeelte. De opzet is niet altijd even fijn te gebruiken omdat bepaalde mappen zoals ‘Inbox' en ‘Outbox' alleen benaderbaar zijn met de menukeus ‘Show Folders'. Als er SMS-berichten bekeken of verstuurd willen worden, in welke map dan ook, komt men sowieso terecht in de laastgebruikte map. Dit is standaard inbox, maar het was veel fijner als hier nog de mappenweergave met alle mappen tussen zat, zonder dat deze apart benaderd moet worden.

E-mails van toestel/PC kan ook worden gesynchroniseerd, zo heeft men alle mails altijd bij de hand. Deze optie kan natuurlijk ook in ActiveSync, het synchronisatieprogramma, worden uitgeschakeld. SMS en MMS berichten kunnen niet worden gesynchroniseerd maar er zijn diverse goede backup-utillities verkrijgbaar op de markt die een totaaloplossing kunnen bieden, zoals SpriteBackup. Meer over de synchronisatiemogelijkheden van de SPV C550 is verderop te lezen.

Connectivity

Een essentieel onderdeel voor een Smartphone. De synchronisatiemogelijkheden zijn dan ook van groot belang omdat agendapunten, contactpersonen, taken en andere data op het toestel die de gebruiker zelf in het toestel zet overgezet moeten kunnen worden. Zoals eerder op NieuweMobiel te lezen was is dit een erg sterk punt van Windows Mobile toestellen, en daarmee is de SPV C550 geen uitzondering. De eerder genoemde onderdelen zijn zonder problemen te synchroniseren, wat al (bijna) automatisch gebeurt als het toestel is verbonden met de PC via de bijgeleverde USB kabel. Deze kabel heeft als groot voordeel dat deze in standaard miniUSB is uitgevoerd, wat niet alleen een hoop andere apparaten gebruiken, maar waarmee het ook nog eens mogelijk wordt het toestel via de USB-poort op te laden.

Voordat men kan synchroniseren moeten Microsoft ActiveSync en Microsoft Outlook geïnstalleerd zijn. Deze programma's, waarvan de laatste ook een prima e-mail programma is worden bij de verkoopversie meegeleverd op CD. Zijn beide programma's eenmaal geïnstalleerd dan gaat de rest bijna vanzelf. Synchroniseren met de PC gaat in een handomdraai en met dit programma zijn er ook andere Windows Mobile devices aan te sluiten, die naar keus hun data met de PC synchroniseren, of juist niet. Men kan dan eenvoudig een gastverbinding maken waarbij verder geen gegevens worden gesynchroniseerd, maar er wel data kan worden bekeken en over worden gezet op het toestel. De installatie van Microsoft Outlook is hier dus niet nodig – er wordt immers niets gesynchroniseerd. In beide gevallen, zowel met een permanente- als gastverbinding kan men de bestanden op het toestel bekijken via het ‘Mobiel Apparaat' icoon.

Voor draadloze bestandsoverdracht en communicatie beschikt de C550 over Infrarood en Bluetooth. Deze laatstgenoemde techniek kan vrijwel zonder problemen worden gebruikt om te internetten met het toestel, binnen 10 meter van een PC met Bluetooth, ActiveSync en een internetverbinding. Het versturen van bestanden is uiteraard ook mogelijk, of dit nu via Bluetooth of infrarood gaat, het maakt niet uit. Veel problemen met het versturen van bestanden via Bluetooth is men niet tegengekomen.

Voor het surfen op internet is Internet Explorer aanwezig, de bekende browser die door menigeen ook wordt gebruikt op de PC. Zoals al eerder bleek is het surfen op de SPV C550 een stuk comfortabeler geworden door de toegepaste resolutie van maarliefst 240 x 320 pixels. Pagina's komen zo duidelijker en vooral meer in beeld omdat er immers meer informatie op het scherm past. Toch blijf Internet Explorer voor de Smartphone worstelen met frames terwijl dit nergens nodig voor is. In tegenoverstelling tot de oude gebruikersresolutie van 176 x 220 (C500) is het bekijken van internetpagina's nu wél handig geworden, maar nog steeds kan Pocket Internet Explorer niet overweg met frames. Het is dan ook zeker de moeite waar om eens een alternatieve browser te gaan proberen zoals Mozilla, die zich al eerder bewezen heeft op de Smartphone en perfect met frames overweg kan.

Geheugen

Net als bij de andere Windows Mobile toestellen is het geheugen in meerdere stukken verdeeld. Men zou het zelfs kunnen vergelijken met een desktop computer. Net als bij de C500 het geval is, is er ongeveer 27 MB opslaggeheugen in het toestel intern beschikbaar voor de gebruiker. Om applicaties te draaien heeft men naast opslag- ook werkgeheugen nodig, wat bij de SPV C550 flink it uitgebreid tot 53 MB beschikbaar RAM. Het toestel heeft 64 MB, maar ongeveer 10 á 11 MB ram wordt toegedeeld aan het besturingssysteem. Alsnog is de beschikbare hoeveelheid een verdubbeling ten opzichte van de oude SPV C500. Het ROM-geheugen wat het besturingssysteem zelf bevat is gelijk gebleven met 64 MB.

De SPV C550 ondersteund ihet miniSD-geheugenformaat, de verkleinde variant van het gewone SecureDigital (SD). Inmiddels is MiniSD behoorlijk ingeburgerd en het prijsverschil is inmiddels veel kleiner geworden. Orange heeft zelfs een 512 MB kaartje meegeleverd waarmee men voorlopig wel uit de voeten kan. Zo niet, dan zijn de kaartjes.

verkrijgbaar tot een hoeveelheid van maarliefst 2 GB. Dit is flink meer is dan het ‘lastige' DV-RS MMC, gebruikt in veel Nokia Symbian Series 60 Smartphones. Wel is het geheugenkaartslot net als de C500 direct onder de batterij gemonteerd wat hot-swappen niet mogelijk maakt, ofwel het kaartje kan er niet zo snel in- en uitgehaald worden. Hiervoor moet eerst het toestel worden uitgezet.

Camera

Als toestel van de vierde generatie beschikt de Orange SPV C550 over een 1.3 megapixel camera, en is hiermee de tweede Windows Mobile Smartphone op de markt met deze specificatie, ná de Motorola MPx220. De vergelijken is met de camera van de MPx220 houdt dan ook direct op met enkel de specificaties. In de praktijk is de camera van de C550 vele malen beter en stelt niet zo teleur als de bedroevende camerakwaliteit die de MPx220 leverde.

Sterker nog, de SPV C550 maakt redelijk scherpe foto's op een resolutie van 1280 x 1024 pixels die er op het scherm ontzettend goed uit zien en nauwelijks last hebben van ruis. Qua kleurechtheid, ruisniveau en scherpte wordt de fotokwaliteit van de HTC Magician (SPV M500 en consorten) overtroffen. Ook binnen zijn de foto's acceptabel maar bij mindere lichtkwaliteit neemt de fotokwaliteit tegelijk drastisch af, wat ook niet vreemd is voor de toepaste CMOS-cameralens. Wanneer de foto's op ware resolutie vergeleken worden met die van de Nokia 6680, dan zijn de foto's van dit toestel veel beter. De foto's van de SPV C550 lijken vooral te kampen met veel te hoog contrastgehalte en té oververzadigde kleuren. Ook steekt overbelichting vaak de kop op. Deze problemen kunnen gedeeltelijk opgelost door de belichting handmatig in te stellen op de omgeving, maar toch blijft de fotokwaliteit, inclusief de te hoge contrastratio, afhankelijk van het omgevingslicht.

Vaak zorgt dit voor veel gezoek in de instellingen om erachter te komen wat later het beste fotoresultaat geeft. Gezien de lens weldegelijk in staat is tot goede kwaliteit, is dit waarschijnlijk een softwareprobleem wat opgelost gaat worden in toekomstige ROM-versies. Natuurlijk kan men zelf ook kleurinstellingen maken voor de foto. Naast diverse instellingen voor het omgevingslicht (Auto, Daylight, Incandescent, Fluorescent, Night) kunnen er drie effecten worden toegepast, namelijk grijsschaal, Sepiatint en Cool, wat een soort blauwtint is. Digitaal inzoomen kan in de hoogste resolutie, 1280 x 1024 pixels, tot 10x. Foto's kunnen daarnaast in de resoluties 640 x 480, 320 x 480 en 160 x 120 pixels kunnen worden geschoten. Het toestel kan vanzelfsprekend ook video's opnemen, dit kan in de resoluties 176 x 144 pixels en 160 x 120 pixels. Met de gebruikte MPEG4 compressie zien de video's er hetzelfde uit als op de SPV C500. Jammer is dat er geen hogere resolutie kan worden opgenomen die meer tot recht komt op het hoge resolutie scherm, en niet zo'n hoog postzegelgehalte heeft. Ondanks dat is de kwaliteit van de lage resolutievideo's in orde.

Aanwezige programma's

Omdat de SPV C550 een Windows Mobile OS heeft zijn er veel standaard Windows-based programma`s te vinden, waaronder Internet Explorer, een zeer uitgebreide kalender/agenda, Windows Media Player 10, voicememo, snelkeuzemenu, takenlijst en calculator. Behalve deze standaardprogramma`s heeft men wederom weer gezorgd voor een prima task-manager en file-explorer die beiden goed zijn te gebruiken. Een goede MPEG-speler plus foto/videoalbum-applicatie hoort hier ook bij. Getuige het snelle laden van foto's op het toestel is de applicatie flink sneller geworden dan bij de C500 het geval is. Naast de extra programma's is er ook een eenvoudig back-up programma aanwezig en een soort download manager.

Men kan goed uit de voeten met de bijgeleverde programma's. Een groot minpunt is echter het ontbreken van ingebouwde Office support. Helaas was er geen reader aangetroffen waarmee men Word, Excel, PDF en PowerPoint documenten mee kan openen. Voor mensen die alsnog Office-documenten op hun Smartphone willen bekijken is het mogelijk om de uitstekende viewer van Clearvue aan te schaffen. Deze viewer kan prima met genoemde Office-documenten overweg. Naast ClearVue is er nog gigantisch veel andere software te verkrijgen voor Windows Mobile. Van DivX bekijken op het toestel in een enorm hoge bitrate tot diverse goede spellen, of diverse andere tools zoals een notepadprogramma of afstandsbediening via bluetooth – de mogelijkheden zijn enorm. Nu nog de programma's geschikt voor de QVGA-resolutie.

Games

Standaard staan er twee games op het toestel, het bekende kaartspelletje Patience (in een nieuw grafisch jasje gestoken) en Jawbreaker, waarbij het de bedoeling is om de gekleurde balletjes weg te klikken en er zo min mogelijk over te houden. Over deze games is vrij weinig te zeggen, men kan ze leuk vinden of niet. Helaas zijn de games wel wat dun gezaaid en ontbrak er een extra spel zoals Rebound, wat ooit wel door Orange met de SPV e200 was meegeleverd. Een extra spel zou vooral aardig zijn om de mogelijkheden van het QVGA-scherm te tonen.

Er zijn op allerlei manieren aan games te komen voor het Windows Mobile platforum, zowel echte executables geschikt voor Windows Mobile en JAVA-spellen. Een groot voordeel is dat Windows Mobile 2003 beschikt over het .NET framework, en met wat programmeervaardigheden kan hier goed gebruik van gemaakt worden.

Conclusie

Ondanks dat de C550 niet dé opvolger van de C500 is heeft het toestel een goede eerste indruk achtergelaten. De C550 is sterk verbeterd ten opzichte van de C500, en als eerste toestel van een nieuwe generatie beschikt de C550 over een prachtig, zeer imponerend scherm dat absoluut de standaard zet voor de toekomstige smartphones. Daarnaast is er een joystick ingebouwd die bediening veel comfortabeler maakt.

Ook is er geen onaardige 1.3 megapixel camera aanwezig die wat kwaliteit betreft hoger zit dan de HTC Magician en bij voorbaat al ver boven de Motorola MPx220 uitsteekt. Nadelen van de camera zijn tot nu toe nog de slechte contrastverhouding en belichting wat men vaak in foto's terugmerkt, het kost nog te veel instelwerk om een goede foto te krijgen. Dit wordt alsnog in nieuwe ROM-versies bijgewerkt, maar voor die tijd is het nog behelpen in slechte lichtomstandigheden.

Een serieuzer nadeel wat wél sterk afhangt van de aanschaf van de SPV C550 is de ondervonden werking van software, en dan in het speciaal grafische programma's zoals games en bepaalde applicaties. Deze werkten óf niet óf enkel in een klein venster van 176 x 220 pixels wat niet alleen erg storend is maar ook de goede werking van de software kan beïnvloeden. Op het moment van schrijven is de software geschikt voor QVGA-smartphones nauwelijks te krijgen, op de al zo karige Windows Mobile Smartphone-markt. Tot het moment dat er voldoende software is die een Smartphone tot een Smartphone maken, met een hoofdletter S.

Om in één adem de softwarematige gebreken, plus de afwezigheid van Windows Mobile 5 op te noemen luidt de conclusie ook dat de C550 nog niet helemaal klaar is en nog te veel hangt tussen heden, verleden en toekomst op Smartphone-gebied. Voor wie zich niet stoort aan deze minpunten is de C550 de moeite waard. Wie het prijs stelt om (grafische) software, zoals games, te draaien is het devies om nog even te wachten met de aanschaf van de C550, of direct over te stappen op de SPV C600 welke voorzien is van Windows Mobile 5. Wat deze upgrade in de toekomst brengen zal, is nog afwachten.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Orange C550 review