One GR1000 review

Een nieuw merk aan het front van de Europese markt is One, afkomstig uit China en geïntroduceerd afgelopen Oktober in Nederland tijdens de de Fashion Fusion in Amsterdam door The Phone House.

Het merk One en het nieuwe model dat tijdens deze review aanbod zal komen de GR1000 zijn onderdeel van de Fashion-lijn van The Phone House. De gehele Fashion-lijn bestaat uit een aantal modellen en een groot aantal accessoires die aan het einde van de review verder besproken zullen worden.

Verder kan er over de nieuwe One GR1000 gemeld worden dat het toestel in de toekomst nog wat opvolgers zal krijgen, maar dat voorlopig alleen de GR1000 als slider op de markt te krijgen zal zijn en dan ook alleen via The Phone House website en winkels. Via andere wegen is er geen mogelijkheid om aan het model te komen door het alleenrecht van The Phone House.

Tijdens de review zal gekeken worden of het toestel voldoet aan wat men mag verwachten van een dergelijk model. Is de nieuwe telg een aanwinst voor de markt en is dit nieuwe merk iets voor toekomst en de gebruiker die zich voor instelt op het vlak van het uiterlijk en niet zozeer de mogelijkheden van het toestel.

· Toestel
· Batterij (680 mAh)
· Oplader
· Snelstart handleiding
· Handleiding op CD

Er moet bij worden gezegd dat wanneer de doos geopend wordt, het toestel in een nette bescherming ligt die erg stijlvol overkomt, maar daar houdt het dan ook mee op. Haalt men het toestel met de bescherming weg dan komt een plastic bakje te voorschijn, waarin een CD, lader en een dubbel gevouwen A4-tje met daarop wat handige tips en de snelstart handleiding gefrommeld zit. Het past namelijk allemaal niet in de doos, dus is het er maar ingeduwd waardoor alles gekreukeld en beschadigd is. Ook wanneer de doos gesloten wordt, kan men niet anders dan alles er maar moedwillig in duwen anders gaat de doos niet dicht. Dit mag en kan echt niet in de huidige markt.

Daarnaast blijkt het zo te zijn dat voor de interne radio een extra headset aangeschaft moet worden anders kan de gebruiker die niet eens inschakelen. De headset moet bij de aanschaf van het toestel erbij worden genomen. Men had die net zo goed in de doos kunnen plaatsen.

Als laatste nog wat over de handleiding, want die blinkt niet uit in duidelijkheid. Het is allemaal karig, amper afbeeldingen en dat die nu op een CD gebrand moet zijn is compleet een raadsel. Wellicht uit economische redenen.

Nee, de accessoires en de doos waarin de GR1000 wordt geleverd is niet één van de sterkste punten van het toestel. Dat had wel wat beter gemogen al is te begrepen dat binnen dit marktsegment met dit model weinig ruimte is.

Plus- en minpunten One GR1000

  • Schuifmechanisme
  • Uiterlijk
  • Formaat
  • Gewicht
  • Verkrijgbare kleuren
  • 5-richtings bedieningstoets
  • Camera
  • Accessoires pakket
  • Batterijuithoudingsvermogen
  • Trilfunctie

Wat zit er bij het toestel?

De hoeveelheid accessoires die na aanschaf in de doos terug wordt gevonden is niet de grootste op de markt, eerder de kleinste die er maar is. Het totaal bestaat uit:

Uiterlijk

Een model dat bedoeld is voor de Fashion markt en ook zodoende gemarket is door The Phone House moet er natuurlijk goed uit zien en dat is dan ook goed voor elkaar. Elke vrouw die het model in de handen kreeg, werd de vraag gesteld wat ze van het model vonden en in bijna alle gevallen kwam daar een positief antwoord uit.

De One GR1000 ziet er dan ook niet slecht uit. Het toestel is erg klein met zijn 85 x 43 x 23 mm en ook nog eens verder licht met zijn 81 gram. Menig slider is zwaarder en groter. De One mag zich dan ook vormen tot de kleinere modellen in de huidige markt.

De kleuren die verkrijgbaar zijn in Nederland, zijn de zilveren/roze en zwart/rode versie. Beide modellen hebben een glans over de gehele cover, die dat extra bling-bling geeft aan het model. Verder zijn er een aantal zilveren accenten aangebracht zoals de rand rond het scherm en het rooster voor de speaker. Ook de 5-richtings bedieningstoets heeft een zilveren look, maar voldoet totaal niet. De kwaliteit is beneden alle pijl en het bedienen van deze toets is gewoon niet fijn. De toets is stug,, voelt wat scherp aan en tijdens de bediening worden constant de toetsen links en rechts naast de centrale toets geraakt. Op drie van deze toetsen, die geen verlichting hebben, zijn minuscule iconen getekend die onleesbaar zijn.

Het toestel heeft verder weinig omhanden. Op de zijkanten vindt men niet veel, alleen een aansluitpoort voor de niet meegeleverde headset en een toets voor de camera. Bovenop is een gat gemaakt voor een koord en op de onderkant is de poort geplaatst voor de lader. Het aansluiten van een datakabel is niet mogelijk, helaas.

Het schuiven gaat redelijk tot goed en voelt goed aan. Menig budgetmodel van Samsung heeft een slechter slidemechanisme. Verder is het toetsenbord redelijk goed te bedienen. De bovenste toetsen (1, 2 en 3) wat minder, omdat men met de vingers al snel de rand van het toestel raakt. Personen met grote vingers zullen extra last hebben met invoeren van gegevens.

Na het openschuiven wordt op de achterkant de camera zichtbaar met daarnaast een spiegel voor het maken van portret foto's.

In het geheel zit het model goed in elkaar en voelen de gebruikte materialen wel goed aan. De kwaliteit van het toetsenbord en vooral de 5-richtings bedieningstoets moeten beter.

Uithoudingsvermogen

Qua batterijuithoudingsvermogen kan er gemeld worden dat dit redelijk voor elkaar is, maar dat de batterij erg snel leeg gaat wanneer men echt van het toestel gebruik gaat maken. Bellen, SMSen en andere onderdelen van het toestel gebruiken en het gaat ineens erg snel. Wordt het toestel af en toe gebruikt dan houdt het toestel het nog wel een dag of vier vol, maar meer ook echt niet. Opladen van het toestel is binnen een uur of twee voor elkaar.

Belkwaliteit

Tijdens het bellen en het opzetten van een gesprek komt de gebruiker weinig problemen tegen. Het toestel is zo enorm klein dat het totaal niet opvalt aan het oor. Ook de kwaliteit van het gesprek is goed te noemen., geen fantastische kwaliteit, maar voldoende om goed een gesprek te voeren in diverse omstandigheden.

In omstandigheden waar er meer rumoer is in de omgeving, heeft het toestel wel wat problemen. De verstaanbaarheid is dan niet voldoende en men zal dan een rustigere plek moeten opzoeken. Een handsfree functie is helaas niet aanwezig, idem voor voice dailing.

De gesprekkenlijst wordt ook wel oproepinfo genoemd en bevindt zich in het menu. Het is mogelijk in dit onderdeel van het menu, de gemiste/ingekomen/uitgaande gesprekken te bekijken, de GPRS kosten te checken en alle tellers te wissen. Alle opties die men verwacht zijn hier aanwezig.

Aangaande de beltonen kan gemeld worden dat dit 32-toons polyfone beltonen zijn, die redelijk goed klinken. Verwacht niet al te veel van de meegeleverde beltonen, want deze zijn op een enkele na allemaal vrij standaard. Er is een verdeling gemaakt tussen de diverse instellingen, waardoor het niet mogelijk is om beltonen die bedoeld zijn voor inkomende gesprekken te gebruiken als berichttoon.

Het wijzigen van de beltonen gaat eenvoudig via het profiel onderdeel in het instellingen menu. Daar kan gekozen worden uit 15 beltonen voor inkomende gesprekken, 5 berichttonen en het al dan niet inschakelen van de systeemtoon of slide toon. Ook MP3 beltonen behoren volgens de specificaties tot de mogelijkheid, maar dit is niet uitgeprobeerd.

De trilfunctie als laatste is vrij licht en voelt men niet erg goed in bijvoorbeeld een jaszak. Dit komt vooral omdat het toestel zo enorm klein is. Een vrij grote trilrotor heeft de fabrikant niet kunnen plaatsen, waardoor het toestel ook niet echt goed te voelen.

Beeldscherm

Het scherm van de One GR1000 is een 260.000 kleuren CSTN kleurenscherm, dat speciaal in het toestel geplaatst is omdat CSTN minder van de batterij vraagt dan een TFT scherm. De kwaliteit van het scherm is redelijk te noemen, maar men moet niet te veel verwachten van het toestel en het beeldscherm. Afbeeldingen en de data worden goed op het kleine scherm met een resolutie van 128 x 128 pixels getoond.

De enige instellingen die mogelijk zijn, zijn de tijd dat de verlichting aan moet staan, het niveau van de verlichting en de eventuele achtergrond.

Menu

Op de One GR1000 zal men geen besturingssysteem terug vinden zoals het Symbian of Windows OS. One gebruikt een op het eerste oog simpele interface, die bestaat het menu en het hoofdscherm.

Op het hoofdscherm vindt de gebruiker alle informatie die nodig is. De provider, batterijniveau, signaalsterkte, tijd en datumaanduiding en de twee functies achter de soft keys. Opent men het menu dan wordt gelijk duidelijk dat er geen raster is, maar een soort lijstweergave met een afbeelding voor de geselecteerde optie in het midden van de pagina en rechts daarnaast een lijst met daarin negen opties. Deze weergave kan niet worden gewijzigd en verder zijn er geen andere opties, zoals thema's of de aanpassing van het lettertype.

Telefoonboek

Net zoals het menu is het telefoonboek of de contactpersonenlijst van het toestel enorm simpel uitgevoerd. De namen worden genoemd in een lijst en bellergroepen. Daarnaast kan men alle normale en standaard functies die men verwacht in een dergelijke lijst gebruiken. Contactpersonen verplaatsen, Geheugen opvragen, SIM of telefoon instellen als standaard opslagmedium en de servicenummers in de lijst opvragen zijn een aantal opties aanwezig in het telefoonboek.

Per contactpersoon kan men standaard een heel klein aantal punten toevoegen namelijk alleen de volledige naam, telefoonnummer, mobiele nummer, zakelijk nummer, thuis nummer en e-mailadres. Daarnaast is het niet mogelijk om een afbeelding of geluidsbestand toe te voegen speciaal voor een contactpersoon, alleen per groep kan een groepstoon worden toegevoegd. Al deze opties zijn nou niet echt enorm fantastisch en eigenlijk ronduit karig. Het toevoegen van een afbeelding en al dan niet een beltoon bij één persoon had in deze tijd zeker niet mogen ontbreken.

Messaging

Op dit gebied is het toestel opnieuw karig bedeeld. MMS en SMS zijn in het toestel aanwezig en dat is niet voldoende voor dit toestel. Geen EMS bijvoorbeeld, wat enorm jammer is. Alle functies zijn simpel terug te vinden in het menu van het toestel onder de kop berichten. In diverse mappen vind men alle bericht en via een aantal functies kan men snel zijn of haar berichten verzenden.

Een SMS bericht invoeren kan vrij eenvoudig als is de manier waarop speciale tekens ingevoerd moeten worden nogal vreemd. Met de "*"-toets opent men het lijstje speciale tekens, maar er doorheen scrollen moet met de 5-richtingstoets. De T9 daarnaast werkt wel goed al heeft deze niet een al te groot woordenboek voor de Nederlandse taal, dit kan wat problemen geven, maar gelukkig kunnen wel woorden worden toegevoegd.

Het uiteindelijk verzenden van het bericht is niet direct een probleem, dit gaat goed en eenvoudig. Het versturen van meerdere personen uit een groep zou mogelijk moeten zijn, maar helaas werkte het niet.

MMS-berichten versturen bleek ook een moeite. De instellingen van de Nederlandse providers komen niet in het toestel voor, op die van KPN na. Ook het toezenden van die gegevens bleek een moeite en het handmatig invoeren leverde niet het gewenste resultaat op, waardoor er geen MMS-berichten verzonden en afbeeldingen van de fotocamera bekeken konden worden.

Connectivity

Qua connectivity moet men niet bij de GR1000 zijn. Infrarood, Bluetooth of een seriële interface poort is niet aanwezig. Op geen enkele manier is het mogelijk om ook maar een foto of beltoon over te zetten via één van de genoemde punten. Dat is toch wel een flink nadeel, want nu moeten gemaakte foto's verstuurd worden via de MMS naar andere personen met een MMS toestel. Deze personen moeten dan wel één van de genoemde functies hebben.

Geheugen

Over geheugen hoeft men niet te klagen. In de One GR1000 is 5 MB aanwezig en dat is meer dan voldoende voor het toestel. Men kan een groot aantal foto's, contactpersonen en beltonen opslaan op het toestel.

Camera

In de GR1000 is een camera aanwezig. De camera is van redelijke kwaliteit, al is dat door NieuweMobiel niet goed getest. Het is namelijk zo dat er totaal geen foto's uitgewisseld zijn vanaf het toestel en via de MMS. Hierdoor zijn de gemaakte foto's ook niet van het toestel afgehaald. De kwaliteit moest dus bepaald worden aan de hand van wat op het scherm zichtbaar was en dat was redelijk tot matig.

De instelmogelijkheden van de camera in de One zijn nogal raar ingedeeld ook ze aanpassen vraagt even wat gewenning. Men kan kiezen uit drie verschillende resoluties. 640 x 480 pixels, 384 x 384 pixels en 128 x 96 pixels. Daarnaast is het mogelijk om de helderheid, beeldkwaliteit (Hoog, Middel en Laag) en het beeldeffect (Geen, Zwart en wit, Sepia, Tekening, Negatief en Warm) in te stellen. Opties als multishot, nachtmodus en een zelfontspanner vindt men nergens terug.

Wanneer de afbeeldingen gemaakt zijn door de camera kunnen ze opgevraagd worden via het foto album in het menu of via het opties menu van de camera zelf. In het foto album kan men de foto's bekijken, openen en wissen.

Helaas, is de camera niet getest zoals zou moeten doordat er geen mogelijkheid was om foto's van het toestel af te halen. Via de foto's die zijn gemaakt en het scherm waarop ze worden weergegeven kan geconcludeerd worden dat de camera een leuke uitbreiding is op het toestel, maar verwacht er niet veel van. De instelmogelijkheden van de camera zijn netjes voorzien. Het overplaatsen van de foto's naar een PC of ander toestel is niet een sterk punt.

Aanwezige programma's

Op de One GR1000 zijn niet enorm veel extra programma's aanwezig. Degene die wel aanwezig zijn, zullen hieronder aangegeven worden. Eén van die programma's is de internet browser. Dit is een XHTML browser voor het bekijken van HTML pagina's.

Het foto album is verdeeld in twee delen, namelijk het beelden en geluiden gedeelte. Binnen het beelden gedeelte vindt men alle afbeeldingen die gemaakt zijn door het toestel. Het tweede gedeelte is het geluiden of beltonen gedeelte. Hier vind men alle beltonen. Ook gedownloade beltonen zullen in deze map terecht komen. Men kan de beltonen afspelen en toevoegen aan een contactpersoon.

Onder extra's worden alle extra programma's weergegeven, zoals de wekker, de herinneringlijst, wereldtijd, rekenmachine en de kalender. Men kan alleen niks in de kalender invoeren helaas.

Games

One heeft in de GR1000 een redelijk twee games toegevoegd: Tetris (algemeen bekend) en Jumper (een spel waarbij een eitje naar een aantal bakjes verplaatst moet worden). De games zijn niet echt hoogdravend, maar leuk voor tussendoor.

Extra's

De nieuwe One GR1000, waarvan helaas de mono radio niet getest kon worden door het ontbreken van de headset, werd tijdens de Fashion Fusion in Amsterdam geïntroduceerd aan de Nederlandse pers. Het toestel dat onderdeel uitmaakt van de Fashion-lijn van The Phone House en zal ook alleen via de shops en de website van The Phone House verkrijgbaar zijn. De One maakt in de komende maanden samen met de speciale versie van de Samsung E340, Samsung E530 Ladyphone en de Motorola V3 RAZR Special Edition Pink onderdeel uit van de genoemde Fashion-lijn, die verder bestaat uit een groot aantal speciale covers en andere accessoires voor één van de genoemde toestellen.

Conclusie

Aan het einde van de review wordt altijd kort door de genoemde punten heen gelopen, die al dan niet zwak of sterk zijn aan een toestel. Bij de One GR1000 wordt niet anders gedaan, altijd beginnende met de zwakken punten.

De bedieningstoets is één van die zwakke punten en wellicht zelf het zwakste van het toestel. Deze is namelijk te stug, voelt niet lekker aan en zit meer in de weg dan dat het nuttig moet zijn. Dat is absoluut geen goed punt, net zoals het accessoire pakket, dat nogal matig is. De headset voor de radio moet ook nog extra worden aangeschaft en kon niet worden getest tijdens deze review.

Verdere aandachtspunten zijn de trilfunctie, die wat zwak is, het batterijuithoudingsvermogen dat beter mag en de camera die erg matig is qua kwaliteit.

Voor menig persoon zullen de genoemde punten, onderdelen zijn waarover gevallen kan worden. Maar doordat het toestel zo enorm goedkoop is en in een totaal ander marktsegment geprofileerd wordt, zullen diverse gebruikers vooral op de pluspunten afgaan. Het uiterlijk zal dan als eerste naar boven komen, want het toestel ziet er leuk uit, is daarnaast nog eens enorm licht, enorm klein en te krijgen in diverse aanstekelijke kleuren. Ook mag het schuifmechanisme niet onbesproken blijven, want deze komt beter over dan menig Samsung budget model.

De One GR1000 is absoluut een toestel dat verkozen wordt om zijn uiterlijk meer is er niet van te maken. Het merk moet ook zodoende bekeken worden en is op dat vlak een leuke aanwinst voor de markt. Qua specificaties en functionaliteit scoort het toestel niet hoog, maar dat is ook niet de insteek geweest voor de lancering. Kan men hierover vallen, koop het toestel dan niet. Wil men leuk showen met het toestel en af en toe een nieuwe beltoon installeren dan is de GR1000 de juiste keuze in alle andere gevallen helaas niet.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze One GR1000 review