Nokia N97 review

· 1 reactie

Vandaag testen we het nieuwe vlaggenschip van Nokia, de N97 die opvallend snel de N96 heeft opgevolgd. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de touchscreen trend van het moment en Nokia’s wens daar aan mee te kunnen doen. De N97 heeft dus een 3.

5 inch touchscreen maar combineert dit met een volledig uitschuifbaar QWERTY toetsenbord. Een handige combinatie die we al eens eerder zijn tegengekomen.

Helaas heeft Nokia de compatibiliteit met het DVB-H netwerk die de N96 wel had laten vallen, er kan dus geen TV op gekeken worden. Daartegenover staat een enorm intern geheugen van maar liefst 32 GB! Ruim voldoende om op zijn minst een avond lang te vullen met audiovisueel geweld en als dit nog niet genoeg is past er ook nog een MicroSD geheugenkaart in. Dit geweld knalt je niet alleen tegemoet op het grote touchscherm maar ook via de potente speakers. Net als zijn voorgangers beschikt de N97 wederom over stereo speakers die een kleine ruimte zonder moeite vullen. Voor de privé momenten is er ook weer een 3.5 mm audio jackplug beschikbaar. Het creëren van eigen multimedia is ook geen punt met de 5 megapixel camera voorzien van een Carl Zeiss lens. Deze mix van krachtige multimedia elementen en het volledige QWERTY toetsenbord wijst vanzelf naar een aantal kandidaten voor concurrentie waartegen de N97 zichzelf mag proberen te bewijzen. Het zijn helaas voor Nokia niet de minsten met bijvoorbeeld de T-Mobile G1, Sony Ericsson XPERIA X1 en HTC Touch Pro.

Plus- en minpunten Nokia N97

  • Toetsenbord
  • Verbindingen
  • 32 GB
  • Formaat
  • Batterijduur
  • Sober uiterlijk

Wat zit er bij het toestel?

In de met zorg vormgegeven doos tref je enkel accessoires aan van de hoogste kwaliteit. Allereerst natuurlijk één N97 met 1500 mAh batterij, een microfiber poetsdoek, een stilo voor het beeldscherm, een oplader, een USB kabel, een headset met afstandsbediening, een handleiding, de OVI software suite op CD-ROM en een oplader schakelstuk. Dit schakelstuk komen we voor het eerst tegen in een Nokia doos en zorgt ervoor dat je de N97 ook kunt opladen met de voorgaande twee oplader standaarden. Nokia is hier jaren zeer consequent in geweest maar heeft voor de N97 een andere standaard gekozen. Joost mag weten waarom maar met het tussenstuk heb je dus nog wat aan je oude opladers. De bijgeleverde stilo bleek in de praktijk overbodige luxe, we hebben hem niet een keer gebruikt.

Uiterlijk

De forse Candy-bar is vormgegeven zoals veel touch scherm toestellen dat zijn tegenwoordig. Een groot scherm met daarboven de speaker voor telefoneren en eronder een aantal hardwarematige knoppen. Nokia geeft met het design voor de N97 toch een eigen draai aan het concept.

Om het hele toestel heen bevind zich een metalen rand die voor de verandering eens niet 100% verchroomd is. Het lijkt meer op een vernikkeling maar wat het precies is valt lastig vast te stellen. Wat het ook is, het is in ieder geval net iets matter dan echt chroom. Daarnaast bevind het Nokia logo zich niet boven het beeldscherm maar verticaal in deze metalen rand geperst, een leuk detail wat het toestel een serieuze uitstraling meegeeft. Onderaan toont Nokia weer haar eigenzinnigheid met door de “puist” van de N96 te laten terugkeren. In het midden bevinden zich een groene en rode opneem/hang knop in perfecte symmetrie. Wederom links daarvan, een uitstekende knobbel die als menu knop dient. We storen er ons minder aan dan bij de N96 omdat deze toen tussen een aantal knoppen bevond en de menu knop de mooie lijnen brak. Dit keer stoort het minder omdat de rest van de voorkant erg minimalistisch is.

De rest van het toestel dat wij getest hebben is overigens een matte antraciet toon. Er is ook een witte variant beschikbaar die net wat frisser oogt. De achterkant is behoorlijk saai. Dit zeker als je het vergelijkt met de prachtige laser etsen op de ESeries. De gehele achterkant is mat antraciet met enkel twee kenmerken. Bovenaan de camera achter een klepje en onderaan de merknaam. De trend van saai en functioneel is ook doorgezet in de zij- en onderkanten.

Aan linkerkant bevinden zich boven en onder in eliptische vorm de speakers. Daartussenin enkel een ingang voor de oplader een schuifknopje om het beeldscherm te blokkeren. Rechts de volume knop en camera knop van hetzelfde materiaal als de metalen rand om de voor en zijkanten heen. De onderkant kent enkel een inkeping voor de microfoon en een klein gleufje om de achterklep los te maken. Voordat je in slaap valt melden we nog dat de bovenkant een 3.5 mm audio jackplug heeft een een aan/uit toets. Deze knop is zowaar van zilver.

De N97 kan natuurlijk ook nog opengeschoven worden waar de sobere trend zich onverstoord doorzet. De achtergrond en toetsen zijn matzwart. Zowel de letters als de cijfers lichten op bij gebruik, de letters wit en de cijfers blauw. Geheel links van het toetsenbord zit nog een multidirectionale toets met middenin een OK toets welke omringd is met verlichting.

Het openschuiven gebeurt op een manier die we nog niet eerder zijn tegengekomen. Met een heerlijk geluid wat alleen met “flap” beschreven kan worden komt het scherm omhoog en kantelt zich naar je toe. Als je dan aan de achterkant kijkt zie dat de achterkant volledig van metaal is en een eveneens metalen dwarsbalk met scharniermechanisme het scherm overeind houdt. Op deze balk is er subtiel in grijstonen weergegeven wat de telefoon aan gadgets heeft, een leuk detail.

Hoewel het slide mechanisme vloeiend en stevig “flapt” is er minder zorg besteed aan de achterklep. Deze is wat slapjes waardoor het plastic meebuigt en kraakt bij gebruik. Dit doet af aan het algehele robuuste gevoel van de N97 en dat was wat ons betreft echt niet nodig. Achter deze klep bevind zich direct de batterij, daaronder de SIM kaart. Deze is dus niet te verwisselen terwijl de telefoon nog aan staat. Dat geld wel voor de geheugen kaart die boven de batterij de telefoon in geschoven kan worden.

Uithoudingsvermogen

Dit is simpel te beschrijven als onbetrouwbaar. Het ene moment glunder je bij het aanzicht van een volle balk aan stroom, het andere sta je beteuterd te kijken naar een waarschuwing dat het toestel zich gaat uitschakelen. De meter houd het stroomverbruik dus niet realistisch bij en dat is een groot gebrek en tot overmaat van ramp gaat de batterij niet erg lang mee. Bij een dagje MP3 luisteren, browsen, GPS gebruik en bellen kan je er op rekenen dat de N97 ’s avonds al direct aan het infuus moet. Zoals altijd geld dat de batterij bij lichter gebruik langer meegaat, maar al met al valt het uithoudingsvermogen tegen.

Belkwaliteit

Dit is zoals we van de Nseries gewend zijn superieur. Aan zendende en ontvangende kant komt alles kraakhelder over zonder ooit eens uit te vallen. Wat betreft deze ontvangst deed de N97 ons zelfs regelmatig verbaasd staan. Wat betreft bellen hadden we bijna altijd volledig bereik maar ook hadden we op plekken HSDPA ontvangst waar andere toestellen het allang verloren waren.

Tijdens het bellen veranderen de opties op het beeldscherm en kan je met één druk op het touchscherm het toestel dempen, in de wacht zetten, de luidspreker inschakelen en de oproep beëindigen. Voor meer mogelijkheden druk je simpel op opties waarna je ook nog een numeriek toetsenbord kan oproepen, over kan schakelen naar een video oproep, een nieuwe oproep kunt beginnen, terug gaan naar het startscherm, MMS verzenden, DTMF verzenden en het help menu kunt openen. Daarnaast komen alle mogelijkheden uit het standaard bel scherm ook weer terug. Het belmenu levert dus een mooie balans doordat de meest gebruikte functies direct toegankelijk zijn en de meer geavanceerde zijn weggestopt in een menu lijst.

Beeldscherm

Het 3.5 inch touchscreen heeft een resolutie van 640 x 360 pixels en presenteert tot aan 16,7 miljoen kleuren. Het scherm is altijd helder genoeg dankzij een lichtsensor die de helderheid van het scherm automatisch afstemt. Naast de helderheid is het scherm ook behoorlijk scherp en in ruim voldoende in staat de dagelijkse functies helder weer te geven. Of dit ook geld voor multimedia hebben we helaas niet kunnen testen maar de specificaties duiden op een positief antwoord.

Wat betreft de touch mogelijkheden van de N97 zijn we niet geheel eenduidig positief. Wat erg leuk is en prettig werkt is de feedback die het toestel geeft met een trilsignaal. Wanneer je op een toets drukt geeft de N97 een tril op een bepaalde frequentie. Deze frequentie is bijvoorbeeld weer anders dan het scrollen door een lijst. Wat echter minder werkt is helaas het scrollen zelf. Toetsen werken verder prima, maar als je bijvoorbeeld door je contacten wilt scrollen of een liedje doorspoelen werkt dat niet altijd even regelmatig. Dit geld ook voor het browsen waarover later meer. Er moet hard en accuraat gedrukt worden wat niet altijd lukt, zeker niet op de fiets of lopend. Het beeld kantelt overigens zoals het hoort wanneer het toetsenbord wordt uitgeschoven. Een enkele keer stoort dit waardoor je er even op moet wachten maar het werkte al weer aanzienlijk beter dan op de N96.

Menu

Het menu kennen we van de andere toestellen met het Symbian besturingssysteem. Het zijn pictogrammen in een raster van 3 x 4 op één enkele bladzijde. Het menu is dit keer enkel toegankelijk via de hardwarematige “puist” knop. Hoewel de gedachte achter alles op één bladzijde waarschijnlijk overzichtelijkheid was betekend het in de praktijk vaak dat je moet graven om iets te vinden. Een kort voorbeeld is bijvoorbeeld het aanpassen van een ringtone. Hiervoor moet je naar het menu, dan naar instellingen, dan naar profielen, en daar moet je weer één profiel uitzoeken waar de toon in te stellen is. Dit lijkt gezeur maar als je het vergelijkt met veel andere toestellen dan is het een behoorlijk gedoe.

Kenners van het besturingssysteem zullen hier geen problemen mee hebben maar voor nieuwe gebruikers kan het tot frustratie leiden. Zo is het bijvoorbeeld niet altijd even duidelijk dat je ook nog horizontaal kunt wisselen tussen tabbladen. Dit systeem kennen we ook al van eerdere symbian telefoons. Als je bijvoorbeeld een mailbox opent, kan je de rest van de berichten ook meteen zien door van links naar rechts andere tabbladen te openen. Dit ziet er echter nog exact hetzelfde uit als op bijvoorbeeld de N96. De tabladen zijn daardoor eigenlijk te klein om te bedienen met vingers en ons idee is dan ook dat Nokia niet alle mogelijkheden die een dergelijk touch scherm met zich meebrengt heeft benut.

Wat betreft het besturingssysteem willen we hier nog even een kanttekening plaatsen bij het algehele gebruikersgemak van de N97. Als eerste het algemene uiterlijk van de touch onderdelen op het scherm. Dit zijn over het algemeen simpele en lelijke vierkante blokken met tekst er in. Dit geeft sterk het idee dat het overzetten van het besturingssysteem van een gewoon toestel naar eentje met een touchscreen gehaast of halfslachtig is gebeurt. Als tweede punt willen een kleine irritatie vermelden die we ook al tegenkwamen in de N96. Af en toe hapert het hele systeem. Dan wil je bijvoorbeeld terug uit het menu, of en applicatie openen, en dan kan je wachten totdat er iets gebeurt. Soms duurt dat gewoon lang, soms gebeurt er gewoon helemaal niets.

We sluiten deze kanttekening af met een laatste irritatie. De N97 laat programma’s door draaien op de achtergrond als ze niet op de juiste wijze afgesloten worden. Tot dusver geen probleem. Maar als we onze e-mail dan wilden checken, kregen we de boodschap dat het geheugen vol zat en dat er geen verbinding met de mailbox gemaakt kan worden. Vervolgens moet je dan één voor één de nog openstaande applicaties afsluiten. Dit maakt van “even de mail checken”een omslachtige en irritante bezigheid. Ons punt is dat we niet lastig gevallen willen worden met de openstaande applicaties. Als we mail willen checken, dan zorgt de N97 er maar voor dat het goed komt.

Telefoonboek

Contacten staan keurig in een alfabetische lijst waar doorheen gescrold kan worden door een balk ernaast te verschuiven of direct over de contactpersonen heen te wrijven.... Op het beeldscherm welteverstaan. Door eenmaal op het zoekvenster te drukken opent er zich een toetsenbord waarmee je kunt zoeken door de letters van de contactpersoon te voeren. Als het toetsenbord open geschoven is kan dit ook hiermee. Er kunnen weer zoals we gewend zijn van Nokia’s ontzettend veel velden ingevuld worden per contactpersoon. Dit keer kies je eerst voor het type telefoonnummer waarna je verder kunt naar de rest. Aldaar staan de meest gebruikte velden maar door op velden toevoegen te drukken komen er nog eens meer dan 40 bij. Meer dan genoeg wat ons betreft.

Messaging

Hier komt het QWERTY toetsenbord natuurlijk om te hoek kijken. We hebben inmiddels aardig wat van dergelijke borden onder onze vingers gehad en we kunnen zeggen dat deze het zeer goed doet. Hoewel de spatiebalk op een absurde plek zit, bijna helemaal rechts, werkt dit gek genoeg best aardig. Sterker nog het viel nauwelijks op en we konden meteen blind typen. Of dit voor iedereen zal gelden is natuurlijk de grote vraag.

Wat betreft de software zit het ook aardig goed bij de N97. Er kan gekozen worden om T9 uit en aan te zetten wat voor toestellen met een hardwarematig toetsenbord wat ons betreft toch wel een must is omdat de meeste systemen het snellere typewerk enkel in de weg zitten. Als het is ingeschakeld werkt het door suggesties te geven bij langere woorden en fout gespelde woorden. Er kan dan gekozen worden voor dat woord maar er kan ook vrolijk doorgetypt worden als het niet bevalt. Nieuwe of zelf verzonnen woorden worden ook met één enkele keer direct opgeslagen en direct toegevoegd aan de lijst met suggesties.

Het kiezen tussen sms of e-mail is overigens bijzonder simpel. Door te drukken op een contactpersoon kan je standaard kiezen tussen een telefoongesprek, videogesprek sms of e-mail. Instant messaging behoort echter niet tot de mogelijkheden.

Connectivity

De N97 beschikt bijna vanzelfsprekend over Bluetooth. Deze werkt zoals vanouds prettig en ongecompliceerd. Verzenden via Bluetooth is een standaard mogelijkheid voor meerdere bestanden zoals foto’s en MP3’s. Wanneer daar op gedrukt wordt zoekt de Nokia naar Bluetooth compatible apparaten waarna verbinding maken een kwestie is van aan beide zijden een code invoeren en op OK drukken. Het verzenden verloopt daarna snel en zonder problemen.

Net als zijn kleinere broertjes heeft de N97 ook goede WiFi functionaliteit. Door de WLAN scan in te schakelen zie je binnen no time welke netwerken beschikbaar zijn. Na eenmaal verbinding te hebben gemaakt met een netwerk word de sleutel daarvan opgeslagen en krijgt dit netwerk het label bekend. Daarna hoef je enkel de WLAN weer in te schakelen om verbinding te maken. Het verbinden met WiFi heeft op de N97 zeer duidelijke positieve gevolgen voor de browse snelheid. Dit lijkt vanzelfsprekend maar dat is dus niet altijd het geval.

Buiten WiFi en Bluetooth is de N97 ook compatibel met de nieuwste mobiele datanetwerken. Hierbij vielen twee dingen op. Allereerst dat we niets hoefden in te stellen om er gebruik van te maken. SIM erin en gaan! Als tweede dat we ontzettend vaak 3.5G tot onze beschikking hadden. Net als bij de E75 heeft de N97 ontvangst van dit netwerk op plekken waar andere toestellen dit simpelweg niet hebben.

Camera

Geheel in de Nseries traditie heeft de N97 natuurlijk ook weer een kwalitatief hoogwaardige camera met 5.0 megapixel en een Carl Zeiss Tessar lens. De standaard instellingsmogelijkheden zijn ook weer uitgebreid, zo kan de flitser op automatisch, rode ogen, aan of uit. Wat betreft de fotografische mogelijkheden kan de scenemodus aangepast worden, de kleurtonen, contrast, scherpte, witbalans, belichting en als laatste de ISO waarden. Verder kunnen er in reeksen opnamen genomen worden of met een zelfontspanner en wanneer nodig kan je een zoekraster op het scherm toveren met één druk op de knop. Als je iets dieper graaft onder de opties knop kan je ook nog het aantal megapixels instellen, GPS informatie koppelen aan foto’s en nog enkele details zoals de naam die foto’s mee moeten krijgen en waar ze opgeslagen moeten worden.

Wat betekent dit alles nu in de praktijk? Heel kort samengevat; geweldige foto’s die eruit zien alsof ze uit een echte camera komen. Bij helder daglicht maakt de N97 enorm scherpe foto’s en geven de plaatjes een hoog niveau van detail weer zonder korrelig te worden. Ook bij dit toestel geld hoe minder licht hoe lager de kwaliteit maar de pittige flitser compenseert een boel. In het donker vult de flitser toch wel een kleine kamer met licht en dat zorgt ervoor dat ’s nachts fotograferen van dichtbij geen enkele moeite is.

Er is ook een videomodus met de volgende instellingsmogelijkheden; de flitser kan als filmlicht gebruikt worden en de scenemodus, kleurtoon en witbalans kunnen afgesteld worden. Iets minder mogelijkheden dan bij de camera maar de beelden zijn eigenlijk altijd van geweldige kwaliteit. Zo kan je rustig rond rennen tijdens het filmen en blijven de beelden toch nog scherp. Deze camera heeft schijnbaar nauwelijks compromissen hoeven te maken tussen beeldkwaliteit en vloeiendheid. Bij mindere camera’s worden er namelijk vaak trucs toegepast die het beeld vloeiend houden ten koste van de kwaliteit of andersom. Hier is dat niet nodig en blijven de beelden altijd scherp en vloeiend. Het enige minpunt is eigenlijk de zoom functie die de kwaliteit zeer ten nadele komt.

Aanwezige programma's

Hou je vast, hier komt een opsomming van alle programma’s die standaard op de N97 staan geïnstalleerd; Agenda, Muziekbibliotheek, Muziekwinkel, Radio, Browser, OVI winkel, Kaarten, Notities, Klok, Kantoor, Bestanden beheer, Woordenboek, QuickOffice, Omrekenen, ZIP, Rekenmachine, Actieve Notities, Adobe PDF, Zoekopdracht, Online delen, Recorder, Help, RealPlayer, Locatie, My Nokia, Welkom, SW-update, Berichtenlezer, Logboek, Instellingen wizard, Podcasting, Accessoire instellingen, Info, Download, MfE, drawing, FM zender, slideshow, e-mail, e-mail instellingen wizard en Guitar Rock.

Een potente lijst waarvan we een aantal programma’s even onder de loep nemen. Allereerst even de browser in het kort. De browser is snel en makkelijk te gebruiken. Een belangrijke toevoeging is het gebruik van het touchscherm waarmee je als het ware de site kunt vastpakken en positioneren naar eigen inzicht. Het probleem hiermee is echter dat het niet heel consistent werkt. De ene keer pak je de site zonder hard te drukken en plaats je het direct, de andere keer veeg je over het scherm en reageert de Nokia niet of schokkerig. Als dat teveel irriteert kan je de site echter ook altijd besturen met de multidirectionale knop naast het toetsenbord.

De OVI winkel is een relatief nieuwe ontwikkeling van Nokia. Het gehele software pakket wordt nu zo OVI-suite genoemd en met de account die je hiervoor kunt aanmaken is het nu ook mogelijk software te downloaden voor de N97. Te denken valt aan spelletjes en handige extra software en dit kan over het algemeen gewoon gratis. Het aanbod is op zich aardig maar momenteel nog bij lange na niet zo groot als bij de koning van extra software, de iPhone.

Games

Sinds kort is de N97 geschikt voor Ngage en deze toepassing tref je aan onder het kopje spelletjes. Je kunt hier spelletjes tegen betaling downloaden, maar er zijn ook wel gratis demo's te vinden. Gelukkig vinden we ook nog een voorgeïnstalleerd spelletje aan op de N97. Guitar Rock is een Guitar Hero kopie voor de mobiele telefoon. De graphics zijn niet bepaald indrukwekkend maar de gameplay is aardig. Voor degenen die niet bekend zijn met Guitar Hero; je moet op het juiste moment op één van vijf knoppen drukken waardoor de illusie gewekt wordt dat je een gitaar nummer meespeelt. Best vermakelijk maar als het niet bevalt kunnen er altijd nieuwe spellen bij gedownload worden.

Extra's

De leukste en meest opvallende extra is het aanpasbare beginscherm. Er zijn vier vlakken die helemaal naar wens van de gebruiker in te delen zijn. Zo kun je er bijvoorbeeld snelkoppelingen naar je favoriete contactpersonen of applicaties in plaatsen. Ook erg handig is de MP3 speler die zo direct vanaf het beginscherm is te bedienen. Er is tevens ook voor deze plekken software te downloaden via de OVI account dus de mogelijkheden zijn zeer divers. Hoewel het in de praktijk erg handig is gebleken en we er nog steeds erg positief over zijn heeft het wel zo zijn nukken. Soms kan je drukken tot je een ons weegt, maar weigert de applicatie simpelweg om te openen. In het ergste geval was er zelfs een keer een reboot nodig om de functies weer te herstellen. We zijn toch positief omdat de problemen een uitzondering zijn en het algemene gebruikersgemak enorm toeneemt door deze functie.

De N97 beschikt ook over een interne GPS. Hierbij wordt het programma kaarten geleverd met een licentie voor 90 dagen. Gelukkig hadden we de N97 vers uit de doos en konden we dus het programma nog testen. Het programma in combinatie met de GPS werkt best goed. Het programma laadt erg snel en levert meestal binnen tien tellen wel een satelliet fix. Een route is daarna te plannen door te zoeken naar een adres of locatie. Er kan dan gekozen worden om er te voet of met de auto heen te gaan. Het werkt niet zo intuïtief als bijvoorbeeld TomTom maar met even oefenen is het vrij snel onder de knie.

Conclusie

De N97 heeft voor de meeste mensen wel iets te bieden. Voor de zakelijke gebruiker een prettig toetsenbord en uitgebreide software mogelijkheden om mailen en sms’en te ondersteunen. Echte multimedia gebruikers zullen tevreden zijn met het grote scherm en ontzettend veel opslagruimte voor hun favoriete films en muziek. Fans van fotografie en film komen ook ruim aan hun trekken met de 5 megapixel camera. Iedereen zal genieten van de kraakheldere gesprekskwaliteit, uitstekende verbindingen en het handige beginscherm. Mensen die echter graag een compact en toch stijlvol toestel willen zijn bij de N97 echter niet aan het goede adres. Het toestel is groot en heeft een saai uiterlijk wat waarschijnlijk het meest veroorzaakt wordt door de matgrijze kleur.

Als algemeen oordeel moeten we dus ook stellen dat de N97 een echte alleskunner is zonder een echte specialiteit. De overdaad aan functies leid af en toe tot een wat trage toegang tot applicaties en lichte systeem crashes. Dit zijn echter wel uitzonderingen en de N97 is doorgaans een prima toestel. Het is dan ook uitermate geschikt voor degenen die daadwerkelijk zoveel mogelijk willen kunnen doen met een mobiele telefoon. Anderen zullen de overmaat aan functies waarschijnlijk als storend ervaren en gezien de prijsklasse van het toestel is het aan te raden na te gaan wat je nu eigenlijk van een mobiele telefoon verwacht.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Nokia N97 review