Nokia N900 review

Het is even gissen op het moment dat je de Nokia N900 in je handen hebt.

Gaat het hier nu om een mobiele telefoon of een mobiele PC? Ondanks deze wat rare constatering heeft Nokia met de N900 eindelijk weer een toestel op de markt dat mee kan met de top van de telecomwereld. Want als we eerlijk zijn hobbelen ze sinds de N95, waarmee ze de eerste telefoon met een volledige multimedia experience hadden, eigenlijk achter de meute (lees: Apple, Google en in mindere mate Palm) aan.

Of ze daadwerkelijk met de top van de telecomwereld mee kunnen is natuurlijk nog de vraag. Maar de specificaties scheppen in ieder geval hoge verwachtingen. Want met een 3,5 inch touchscreen, fysiek QWERTY toetsenbord, 5 megapixel camera, 32 GB intern geheugen en Maemo 5 OS lijkt het er sterk op dat dit het geval is. Wij kijken vooral uit naar Maemo 5, het nieuwe besturingssysteem van Nokia voor smartphones en afkomstig van de Nokia internet tablets.

Concurrenten voor de N900 zijn de HTC Touch Pro2, Motorola Milestone en de Samsung B7610 Omnia Qwerty. Maar we zullen natuurlijk ook het Maemo 5 besturingssysteem vergelijken met de besturingssystemen van de iPhone en met Android.

Plus- en minpunten Nokia N900

  • Fysieke QWERTY toetsenbord
  • Potentie Maemo 5 OS
  • Multitasken
  • Browser met flashondersteuning
  • Design
  • Kwaliteit foto- & videocamera
  • Landscapemodus
  • Matige batterijduur

Wat zit er bij het toestel?

De Nokia N900 komt in een stijlvolle zwarte doos met zilveren opdruk en een in het karton gedrukte N900. Bij het openen van de doos lacht de N900 je tegemoet. Aan accessoires zit er een hoop bij en dit verklaart ook meteen de grote doos. Of zou het ook een knipoog naar het formaat van het toestel zijn, want dat verklappen we meteen maar, de N900 is fors. Naast een startersgids en een batterij met 1320 mAh zitten de volgende accessoires in de doos: een oplader, een stekker die ervoor zorgt dat oudere versies van de Nokia oplader ook gebruikt kunnen worden, een microUSB kabel, een TV-out kabel, een headset inclusief opzetstukjes voor de oordopjes en als laatste een doekje om het scherm schoon te houden. Dit doekje zal je ook wel nodig hebben, aangezien het beeldscherm een magneet voor vingerafdrukken is. De kwaliteit van de accessoires is zoals we gewend zijn van Nokia. Er valt niks op aan te merken en de accessoires zullen dan ook geruime tijd meegaan. Ook de kwaliteit van het geluid van de headset is prima, de In-Ear headphones sluiten goed af waardoor geluid van buiten bijna niet te horen is. Verder is het geluid helder en zit er een lekkere bass in.

Uiterlijk

De N900 bestaat volledig uit plastic, maar de ‘glossy’ voorkant en robuuste achterkant zorgen toch voor een redelijk strak toestel. En dit is niet gemakkelijk, want met een afmeting van 111 x 16 x 18 millimeter en een gewicht van 181 gram is de telefoon met recht een baksteen.

Wanneer de voorkant van het apparaat omhoog geschoven wordt, komt een QWERTY toetsenbord van 3 rijen tevoorschijn. De knopjes zijn van plastic en groot genoeg. Verder bollen de toetsen op waardoor het onderscheid tussen twee toetsen goed te voelen is. Het toetsenbord is wel redelijk breed, aangezien het over de horizontale van het toestel gaat. Hierdoor heeft het typen met wat kleinere handen wel gewenning nodig, dit komt vooral doordat je af en toe moet reiken om een toets in te drukken. Maar ingeklapt oogt de N900 dankzij de strakke vormgeving en weinig tierelantijnen als knopjes en dergelijke nog enigszins handelbaar.

De voorzijde bestaat uit het 3.5 inch touchscreen, een secundaire camera, luidspreker en indicatielampje, die bijvoorbeeld gaat knipperen als je een SMS hebt ontvangen. Verder zit hier nog een lichtsensor en een nabijheidssensor. Het omhoog schuiven van het touchscreen gaat solide en het mechanisme werkt soepel. Het hele toestel voelt overigens solide aan, en zal zeker tegen een stootje kunnen.

Aan de rechterzijde is een stylus, microfoon, 3.5 mm audio jack plug-in, schakelaar om het scherm te vergrendelen en een stereo speaker te vinden. Er is overigens geen reserve stylus, dus wees er zuinig op. De linkerzijde heeft een oogje voor een polsband, microUSB-connector en een stereospeaker.

De bovenzijde is belast met de knoppen hier zitten de zoom/volumetoets, aan/uit-toets en de cameraknop. Ook is hier nog een infraroodpoort. De onderzijde is vrij van knoppen, plug-ins of connectoren.

De achterzijde bestaat uit een batterijcover met hierop een lenskapje, die de camera activeert bij het openschuiven ervan. Verder zit hier een camera met dual LED flits en een standaard om de telefoon op te zetten. Ideaal voor het kijken van filmpjes in de trein of iets dergelijks. Wanneer je de batterijcover verwijderd wordt de batterij zichtbaar.

Om de SIM-kaart te plaatsen moet de batterij verwijderd worden. Dit is niet nodig bij het plaatsen van een microSD kaart, het kaartslot zit rechts van de batterij en is ‘hotswappable’. Dit betekent dat je de geheugenkaart op ieder moment kan plaatsen of verwijderen.

Uithoudingsvermogen

Nokia belooft 3 dagen standby tijd en een gesprekstijd van 5 uur. Dit is een redelijk correcte schatting bij normaal gebruik. Want er zit een redelijk zwakke batterij in. Tijdens onze testperiode waarbij we intensief met het toestel in de weer zijn, is het zelfs voor gekomen dat we het einde van de dag niet haalden en tussendoor op moesten laden. We waren toen wel zo’n 3 uur op internet (3G en WiFi), en hadden tegelijkertijd de muziekspeler op de achtergrond aan en sms’ten en belden wat. Normaal gesproken moet je daar wel een dag mee kunnen vol maken. Dus niet met de N900 en over het algemeen zal je de telefoon elke nacht aan de lader hebben liggen.

Belkwaliteit

Bellen met de N900 gaat zonder problemen. We ondervonden één keer tijdens een gesprek een galm, maar dit lag waarschijnlijk aan de andere kant van de lijn aangezien het niet vaker is voorgekomen. Bovendien waren andere gesprekken kraakhelder en goed verstaanbaar. Dankzij de accelerometer kan je inkomende gesprekken op stil zetten, door het toestel met het scherm naar beneden neer te leggen wanneer er een gesprek binnenkomt.

Tijdens het bellen heb je de volgende opties: activeren van de luidspreker, microfoon muten, toetsenblok tevoorschijn halen en ophangen. Maar eigenlijk heb je alle opties van de telefoon ter beschikking, want het hele menu is bereikbaar.

Het logboek houdt alleen bij welk contactpersoon op welke dag en tijdstip is gebeld, maar niet hoelang het gesprek heeft geduurd. Er is wel een oproeptimer die bijhoudt hoeveel je in totaal gebeld hebt en gebeld bent, maar doet dit dus niet per gesprek. Dit is wel redelijk beperkt en kan wat ons betreft dus nog wel wat aandacht gebruiken.

Beeldscherm

De Nokia N900 heeft een resistief touchscreen met een WVGA resolutie (800 x 480 pixels). Het beelscherm geeft 16 miljoen kleuren weer en is het eerste toestel van Nokia met een breedbeeld VGA scherm. Zoals we gewend zijn van Nokia is de beeldkwaliteit prima. De kleuren worden helder en levendig weergegeven en ook in het buitenlicht is het scherm goed af te lezen. Bovendien is zwart ook echt zwart, dus met het contrast zit het ook wel goed.

De nauwkeurigheid en gevoeligheid van het touchscreen is niet echt indrukwekkend. Het komt, vooral bij het browsen over het internet, nog weleens voor dat je iets aantikt wat je in eerste instantie niet wilde aantikken. Gelukkig is de stylus hiervoor een uitkomst, maar we hadden graag gezien dat het helemaal niet nodig. Wat de gevoeligheid van het scherm betreft, je moet het scherm indrukken in plaats van aanraken. Dit komt natuurlijk deels door het resistieve scherm, maar er zijn toestellen met een resistief scherm (van HTC bijvoorbeeld) waarbij een lichte aanraking genoeg is.

Menu

De N900 is de eerste mobiele telefoon uitgerust met Maemo 5. Maemo 5 is een zogenaamd open source besturingssysteem en is in samenwerking met vele grote open source projecten als Linux, Debian en GNOME gemaakt. Open source betekent kort gezegd dat de broncode van het besturingssysteem vrij is om te gebruiken en dus zonder boetes of andere sancties mag worden gekopieerd en/of aangepast. Het besturingssysteem is oorspronkelijk gecreëerd voor internet tablets van Nokia, en is nu ook geschikt gemaakt voor mobiele telefoons.

Bij het opstarten van de telefoon is het toch even wennen. Maemo 5 is niet een besturingssysteem zoals bijvoorbeeld iPhone OS of Android, waar het vrij snel duidelijk is hoe de vork in de steel zit. Bovendien lijkt de telefoon zonder af te kijken naar de concurrenten te zijn gemaakt, waardoor het toch even uitvogelen is hoe het besturingssysteem in elkaar steekt. Dit zorgt voor een geheel nieuwe gebruikerservaring. Bovendien merk je echt dat het besturingssysteem is gemaakt voor internet tablets, want het toestel lijkt af en toe net een PC.

In totaal zijn er vier bureaubladen, die je geheel naar eigen inzicht kunt aanpassen. Zo kun je er snelkoppelingen naar applicaties, contactpersonen of favoriete webpagina’s op zetten. En natuurlijk kunnen er ook widgets op het bureaublad geplaatst worden. Standaard zijn er widgets voor Google, de Mediaspeler, Ovi Store (die tijdens het testen van het toestel overigens nog niet voor de N900 werkt), Locatie en RSS feeds. De verwachting is dat er door de developers wel meer widgets komen, want Maemo 5 heeft een grote community.

Er zijn via het toepassingenbeheer al wel verschillende Weer widgets te downloaden. Overigens zijn er in toepassingenbeheer een hele hoop applicaties verkrijgbaar, gratis en voor niets. Dit zal onder het kopje Aanwezige Programma’s verder worden toegelicht. Zowel de achtergrond en het thema van de N900 kan worden aangepast. De animaties bij het openen van het menu of iets dergelijks zijn soepel en grafisch aantrekkelijk. De achtergrond wordt bij het openen van een menuonderdeel waziger en het menu wordt juist scherp. Ook kan je instellen dat het toestel vibreert wanneer je op het scherm tikt.

Door op het vlak te drukken met o.a. de batterij en de tijd, opent een venster, waar je het volume kan aanpassen, profielen, Bluetooth, alarmen, en je dataverbinding kan instellen. Het is dus niet nodig om het hele menu door te gaan, wat bijvoorbeeld bij de iPhone moet, maar 1 tikje is genoeg.

Ook de manier waarop de N900 de notificaties voor een nieuwe sms of email regelt is fijn en discreet. Je wordt niet abrupt gestoord, terwijl je bijvoorbeeld op het wereldwijde web aan het surfen bent. Maar een melding komt linksboven uit de statusbalk naar beneden, met een aantal regels van de sms of mail en gaat naar een paar seconden weer weg. Hierdoor kun je rustig door blijven gaan met waar je mee bezig was. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat je de SMS vergeet te antwoorden. Want doordat de knop waarmee je het menu inkomt, linksboven in het scherm, blijft gloeien totdat je de SMS bij conversaties hebt gelezen en/of beantwoord, zal je hieraan altijd worden blijven herinnerd.

Nog een sterk punt van de N900 is de mogelijkheid om te multitasken. Het is geen probleem om meerdere vensters met verschillende applicaties open te laten staan en hiertussen te schakelen. Alhoewel de telefoon wel trager wordt naarmate je veel applicaties open hebt staan. Maar wij merkten dit pas bij het openstaan van 6 a 7 programma’s. Het schakelen tussen verschillende programma’s doet een beetje denken aan Exposé van Mac OS X. Dit gaat ook weer met de knop linksbovenin het scherm, en wanneer je hierop klikt komen alle openstaande applicaties in verschillende vensters te voorschijn. Dit schakelen tussen verschillende vensters gaat over het algemeen soepel en snel, waardoor het voelt als of je op een PC aan het werk bent.

Het lijkt nu alsof er geen verbeterpunten aan Maemo 5 zijn, maar toch is het besturingssysteem nog niet af. Allereerst het feit dat de telefoon, op het telefoon menu en het spelletje blocks na, alleen in landscape mode werkt. We snappen de keuze hiervoor, aangezien je door het fysieke QWERTY toetsenbord bijna de hele tijd in landscape mode bezig bent. Toch was de mogelijkheid om de telefoon in portrait mode te kunnen gebruiken wel op zijn plaats geweest. Nokia heeft wel aangegeven dit in een volgende update te verwerken. Verder kwam het nog wel eens voor dat een programma opeens crashte of soms helemaal niet opende. Ook was het toestel om onverklaarbare redenen soms wat traag. Tevens mist Maemo 5 het intuïtieve wat het iPhone OS en Android wel hebben. Het feit dat zelfs wij, redelijk doorgewinterde technerds, even in onze ogen moesten wrijven om uit te vogelen hoe het besturingssysteem in elkaar steekt zegt genoeg.

Verder is het vervelend dat wanneer je het menu wilt benaderen, maar je hebt meer dan 1 applicatie open, je altijd eerst in het multitask menu (taskswitcher) komt. Hierdoor moet je twee keer klikken om bij het menu te komen. Om het menu te verlaten hoef je alleen maar naast een icoon of menu onderdeel te drukken. Op zich is dit vrij handig, zij het dat het nog wel eens voorkomt dat je per ongeluk naast een icoon drukt en je dus weer van voor af aan kan beginnen. Verder kunnen de iconen in het menu niet handmatig gerangschikt worden, of extra óf vervangende iconen worden toegevoegd. Maar dit neemt niet weg dat het besturingssysteem potentie heeft en zeker in de toekomst een geduchte concurrent van het iPhone OS en Android kan worden.

Telefoonboek

Het telefoonboek van de N900 is ook een punt van kritiek. Bij het toevoegen van contacten kan je in eerste instantie alleen voor- en achternaam, nummer en emailadres invoeren. Wanneer je velden toevoegen selecteert, kan je naar eigen inzicht velden toevoegen, zoals werktelefoonnummers, extra emailadressen, verjaardagen, woonadressen, webpagina’s, geslacht, een bijnaam, functie of bedrijf. Is dit niet genoeg dan kan je nog een notitie bijvoegen. In onze ogen is dit meer dan genoeg, maar van de S60 toestellen zijn we toch wat meer gewend.

Bij het openen van het telefoonboek zie je een alfabetische lijst van alle contactpersonen, die je kan ordenen op voornaam of achternaam. Ook kan je contactpersonen indelen in groepen. Het scrollen door je contactpersonen kan kinetisch (dus door een veeg te geven over het scherm) of door een voorletter of hele naam in te typen van het contact dat je zoekt. Maar er mist een alfabetische kolom links of rechts in het scherm waar je een letter kan aantikken en je naar het eerste contact met deze letter wordt gebracht. Verder is het ook mogelijk om een lijst met recente contactpersonen krijgen, hierbij zie je in één venster al je communicatie omtrent bellen en SMS’en met recente contactpersonen.

Om contactpersonen te importeren zijn er een aantal mogelijkheden. Je kunt contacten overzetten door te synchroniseren met een ander apparaat, vanuit een VOIP of chataccount of door een bestand met contactpersonen te importeren. Bij de VOIP of chataccounts is er ondersteuning voor de bekendste aanbieders namelijk: Ovi, Skype, Google Talk, Jabber en SIP. De N900 kan ook overweg met vCards of de door Google aangeboden bestanden. Het is overigens ook mogelijk om contacten vanaf een SIM-kaart te kopiëren.

Messaging

Een SMS’je of email versturen is zo eenvoudig als het kan zijn en met het fysieke QWERTY toetsenbord is het ook nog eens bijzonder fijn typen. Bij het verlaten van de teksteditor worden berichten opgeslagen als je ze wel hebt getypt maar nog niet hebt verzonden. Verder heeft de editor een teller die aftelt vanaf 160 tekens. De N900 heeft wel een woordenboek, maar werkt niet bijzonder goed. Het toestel geeft wel suggesties voor woorden terwijl je typt, maar dit is vaak niet het woord dat je zoekt. Dit komt voornamelijk doordat het toestel maar 1 suggestie geeft.

Gek genoeg is er geen ondersteuning voor MMS. Waarschijnlijk vond Nokia dit niet nodig aangezien emailen ook vlekkeloos gaat, maar voor sommige gebruikers kan dit toch een gemis zijn. Het instellen van een email account is niet echt lastig, maar gaat niet volledig automatisch. Zo kende de N900 niet de POP-instellingen van Hotmail (Live), maar Gmail was weer geen probleem. Ook met meerdere email accounts kan het toestel prima over weg.

Verder is er ook ondersteuning voor Instant Messaging, wat bij het telefoonboek al is duidelijk gemaakt. Toch wilden we nog even kwijt dat er in het toepassingenbeheer een instant messaging cliënt beschikbaar is die met alle gangbare messaging protocollen overweg kan, namelijk de applicatie Pidgin.

Connectivity

Aan connectiviteit geen gebrek op de N900. En met de slogan ‘Online as it happens’ moet dit ook wel goed zijn. En goed is het zeker want alle mogelijke manieren om verbinding met iets of iemand te maken zijn in het toestel aanwezig. HSDPA, Bluetooth 2.1, WiFi, een FM-transmitter, GPS en zelfs een infraroodpoort ontbreken niet. Verbinding leggen en bestanden verzenden via Bluetooth gaat zonder problemen, en dit geldt ook voor WiFi verbindingen. Netwerken en de bijbehorende wachtwoorden worden onthouden. En er wordt automatisch een verbinding gemaakt met netwerken waar het toestel al bekend mee is.

Om online te zijn heb je een browser nodig, en met de N900 heb je naast de standaardbrowser, sinds kort ook een browser van Mozilla genaamd ‘Fennec’ om over het web te surfen. Fennec moet op termijn de browsermarkt van de mobiele telefoons overnemen, zoals Firefox dat gedaan heeft op PC markt. In deze review gaat het om Release Candidate nummer 1, dus de browser is nog niet helemaal af. De meerwaarde van Fennec is ons nog niet helemaal duidelijk, omdat de standaardbrowser een verkapte Mozilla Firefox browser is en bovendien uitstekend zijn werk doet.

Wat als eerste opvalt bij de standaardbrowser is dat hij vrij snel opstart. Opvallend aan de UI is dat de adresbalk onderin het scherm zit, maar verder is er niet veel verrassing. Er zijn snelkoppelingen om favorieten toe te voegen en te openen, wat wel handig kan zijn aangezien bij het openen van de browser de homepage een lijst met favorieten is. Ook kan je nog naar de vorige of volgende pagina navigeren door middel van snelkoppelingen. Na een aantal seconden verdwijnt de interface en heb je het hele scherm tot je beschikking. Wil je de interface weer te voorschijn halen dan kan dat via het icoon rechtsonderin het scherm.

De browser komt qua laadsnelheid in de buurt van Safari voor de iPhone en heeft zelfs een grote plus: flashondersteuning! Wel moet hier bij gezegd worden dat de dit de N900 enige moeite kost en dit het browsen iets vertraagd. Toch heb je wel een volledige internetervaring. Navigeren over de webpagina’s kan zelfs als een pagina nog niet volledig is geladen en doe je door omhoog of omlaag te swipen. Inzoomen kan op twee manieren, wil je inzoomen op een object dan is dubbelklikken op dit object het handigst. Maar er kan ook in- en uitgezoomd worden door met je vinger op het scherm rondjes te cirkelen. Voor resistieve schermen en schermen zonder multitouch, is dit een goed alternatief in plaats van het zoomen door een ‘pinch’ beweging.

De UI van Firefox Mobile of Fennec is vrij overzichtelijk met de adresbalk boven in het scherm, en een refresh knop. Het is meteen duidelijk dat we met een versie te maken hebben die nog niet af is, want de browser crasht vrij vaak bij het opstarten. Bovendien duurt het opstarten zeer lang. Ook het laden van webpagina’s is heel erg traag, en tijdens het laden kan er niet over de webpagina worden gescrold. Is een pagina eenmaal geladen dan gaat navigeren over de site wel soepel. Inzoomen kan door middel van een dubbele tik op het scherm, en de objecten die je wilt inzoomen komen goed inbeeld.

Firefox voor de PC heeft ‘tabbed’ browsen groot gemaakt en dit is ook mogelijk bij de mobiele variant. En dit doet de browser op een geheel eigen en vindingrijke manier. Door als het ware links buiten een webpagina te scrollen komt er een balk te voorschijn. Deze balk toont de websites die op dat moment geopend zijn in het zelfde venster. Door op het icoon onder in de balk te drukken open je een nieuwe, lege webpagina. Dit is handig gedaan en scheelt weer wat extra open vensters. Wanneer je naar rechts buiten de webpagina scrolt, komt er ook een balk te voorschijn. Hier zijn snelkoppelingen voor het aanmaken van bladwijzers, het bezoek van de vorige of volgende webpagina en de instellingen.

Uit de instellingen blijkt dat de browser ook add-ons gaat ondersteunen. Op dit moment zijn er nog niet heel veel beschikbaar, maar eentje die we jullie niet willen onthouden is een add-on die je klik corrigeert. Als je bijvoorbeeld een URL niet goed aanklikt, zorgt deze add-on ervoor dat de URL toch opent. Eigenlijk zou zo’n add on niet nodig moeten zijn, maar bij een onnauwkeurig scherm kan het toch een uitkomst bieden.

Kortom, het is net Firefox voor de pc maar dan op de mobiel. Maar dan wel met een hoop bugs en verbeterpunten. Maar worden die eruit gehaald, dan kan Fennec net als Firefox weleens heel groot gaan worden.

Camera

De N900 heeft een 5 megapixel camera met een maximale resolutie van 2584 x 1938 pixels. Verder zit er onder de lens nog een dual LED-flitser voor de foto’s in omgevingen met weinig licht. Maar we kunnen alvast verklappen dat de flits niet veel uithaalt. De camera-instellingen zijn erg standaard, net als de UI. Er is alleen een balk rechts met instellingen voor de cameramodus (macro, portret, landschap, actie en automatisch). Ook zijn er instellingen voor de witbalans, ISO-gevoeligheid, en de resolutie. Hiervoor zijn er maar twee mogelijkheden namelijk : de hoge resolutie (5 megapixel) of breedbeeldresolutie(3,5 megapixel). Verder zijn er nog flitserinstellingen en een snelkoppeling naar het fotoalbum in de balk te vinden. Overigens heb je ook de mogelijkheid om foto’s te geotaggen.

De foto’s onder normale lichtomstandigheden zijn redelijk. De kleuren worden realistisch weergegeven en er is genoeg detail op de foto zichtbaar. Wel had de telefoon met de sneeuw wat moeite aangezien er een lichte gloed over de foto’s kwam. Wanneer de lichtomstandigheden minder gunstig zijn, scoort de camera onder de maat. Er zit wel een flitser op, maar LED heeft een beperkt bereik dus in feite heb je er weinig aan. De foto’s bevatten dan ook veel ruis en de kleurenweergave is ook niet geweldig. Het lijkt dan allemaal wat lichter dan het in werkelijkheid is.

De camera-instellingen zijn weinig indrukwekkend, maar de videocamera instellingen zijn bijna lachwekkend. Hier kun je alleen de witbalans en de belichting instellen, verder doet de camera alles automatisch. Met een WVGA resolutie (848 x 480 pixels) en 24 fps zou je denken dat de camera goede kwaliteitsfilmpjes levert. Toch valt dit wat tegen, want binnenshuis is er vooral veel ruis waarneembaar en buitenshuis heeft de videocamera wat moeite met het licht waardoor er sprake is van overbelichting. Wel spelen de filmpjes soepel en zonder haperingen af. Maar met de specificaties die hierboven zijn vermeld hadden we toch wat meer verwacht.

Aanwezige programma's

De N900 komt met het volgende pakket vooraf geïnstalleerde programma’s. Webbrowser, Mediaspeler, Kalender, Foto’s Contacten, Telefoon, Kaarten, Camera, E-mail, Conversaties, Klok, Rekenmachine, Winkel, Instellingen, Notities, PDF-lezer, Bestandsbeheer, RSS, Tekening, Toepassingsbeh., Blocks, Chess, Mahjong, Marbles, Back-up, Aan de slag, X Terminal, Amazon, AP News, Docs To Go, Facebook.

In de Toepassingsbeheer kunnen extra programma’s gedownload worden. Dankzij het open source concept is alles dat hier aangeboden wordt gratis te downloaden en te installeren. Zo heb je hier bijvoorbeeld een Twitterclient (Mauku) en ook een Instant Message client (Pidgin Internet). De mensen bekend met Ubuntu zullen ongetwijfeld de applicaties en manier waarop dit beschikbaar wordt gesteld herkennen.

Met standaard 32 GB aan opslagruimte is de N900 ook een ideale mediaspeler. En hier voldoet de N900. Muziek afspelen gaat soepel en wanneer de muziek goed getagt is, komt er een albumcover in beeld tijdens het afspelen. Verder zijn er niet zoveel bijzonderheden te melden, er is nog een shuffle en playlist functie maar hier houdt het ook bij op. Het grote scherm en de kickstand maken de telefoon ook uitermate geschikt voor het bekijken van films. Bovendien ondersteunt het toestel een enorme hoeveelheid bestandstypes waardoor je dus weinig zal moeten converteren.

Games

Er zijn ook vooraf geinstalleerde spelletjes op de N900 te vinden, welke we even kort bij langs zullen gaan. Als eerste is er Blocks, wat in feite Tetris is. Dit is in portrait mode, en moet gedaan worden met de QWERTY pijltjestoetsen. Dit is vooral in het begin onhandig, maar na even oefenen gaat het prima. Daarnaast is er nog een spel om te schaken tegen de computer of een mens. Verder is Mahjong, een andere goude oude, ook van de partij. Waarbij je op elkaar lijkende steentjes bij elkaar moet zoeken, totdat er geen stenen meer zijn. En als laatste, onze favoriet, Marbles. Hierbij moet je puzzelen om de balletjes met zo min mogelijk zetten in de juiste formatie te krijgen.

Extra's

Uiteraard zit er ook een GPS ontvanger op de N900 en samen met Ovi Maps hoef je nooit meer te verdwalen. De eerste keer dat we Ovi Maps opstartten, hadden we binnen 20 seconden een lock, wat vrij indrukwekkend is. Verder behield hij de lock ook binnenshuis. Ovi Maps heeft een mooie, duidelijke user interface, waarbij je de mogelijkheid hebt om plaatsen te zoeken of van punt A naar B een route te maken. Er zit geen spraakgestuurde navigatie bij het programma, dus zal je zelf wel goed in de gaten moeten houden welke kant je op gaat. Ook is er een stand die nachtkleuren inschakelt. En dit allemaal gratis en voor niets.

Conclusie

Tijdens de review gaf de N900 ons het gevoel dat we een PC met de mogelijkheid om te bellen in onze handen hadden, in plaats van dat we een mobiele telefoon met de functionaliteiten van een PC aan het testen waren. Allereerst komt dit door het formaat van het toestel. Het toestel is dik, groot en zwaar, waardoor je hem de hele tijd in je zak voelt zitten. Ten tweede komt dit doordat het besturingssysteem alleen in landscapemode is, wat de telefoon niet echt makkelijk hanteerbaar maakt met één hand. En ten derde missen bepaalde dingen in bijvoorbeeld het telefoon- en logboek, wat je het gevoel geeft dat de focus meer op de internet kwaliteiten van het toestel ligt.

Overigens is dit niet zo gek, want met de slogan: ‘Online as it happens’ geeft Nokia al een duidelijke hint. En internet kwaliteiten heeft het toestel zeker, de standaardbrowser is erg goed en doet qua snelheid niets onder voor de browsers van de iPhone of Android. En door de volledige flashondersteuning is dit gewoon de beste op de markt. Mailen, twitteren en chatten kan ook allemaal prima op de N900, dankzij het goede fysieke QWERTY toetsenbord.

Of je de telefoon moet aanschaffen hangt natuurlijk geheel af van je eigen interesses. Maar de N900 is in onze ogen een telefoon voor de echte gadgetnerd, die bovendien zijn weg kent in linux. Dit komt vooral doordat Maemo 5 nog niet helemaal af, en nog niet zo intuïtief als Android of iPhone OS is. Daardoor lijkt de N900 in onze ogen geen telefoon die de markt zal gaan veroveren. Maar het is wél een toestel waarmee Nokia aantoont dat ze nog altijd meedoen en nog steeds een fabrikant zijn om rekening mee te houden.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Nokia N900 review