Nokia N80 review

NieuweMobiel.NL presenteert de review van het derde toestel uit het ijzersterke N-series portfolio van Nokia: De N80.

Sindskort is deze meester in stijl en connectiviteit eindelijk uitgebracht op de Nederlandse markt en velen hebben hier met smart op gewacht. Hoewel het toestel enkele maanden uitgesteld is en daardoor lang op zich liet wachten is de N80 steeds vaker terug te vinden in het telecomassortiment. Hoewel de Nokia N80 zich liever geen telefoon laat noemen, maar multimedia computer met hoge resolutie scherm, 3.0 megapixel camera, Wireless LAN én Symbian 9.1 OS.

De Nokia N80 heeft alles qua power en connectiviteit in huis. Met zaken als WiFi 802.11a/b/g, UMTS, SIP, uPnP, Bluetooth en Infrarood is het toestel connected als geen ander. Tel daarbij de 3.0 megapixel camera, een kleurenscherm van 352 x 416 pixels, het MiniSD kaartslot, een compacte en stijlvolle formfactor bij op en men komt bij de N80 uit: een toestel waarvan geen tweede is te vinden. Dit geldt ook voor de concurrentie, die er nog niet in geslaagd is een toestel uit te brengen met specificaties van enorm formaat, maar een zeer geringe fysieke grootte. Kijkt men naar de loop der jaren dan ziet men dat Nokia wederom een mijlpaal heeft gehaald én een groot statement heeft neergezet in de vorm van een klein toestel. Die mijlpaal was ook al behaald met de introductie van de Nokia 7650 in 2002, toen zijn tijd ver vooruit. Natuurlijk betekent vier jaar in de telecomwereld een eeuwigheid, zeker als men de toestellen naast elkaar zouden leggen. Toch is de gelijkenis met de Nokia N80, het tweede slimme toestel van Nokia met een slide formfactor, opvallend groot.

Niet geheel onbelangrijk is de Nokia N80, net als de sindskort uitgebrachte Nokia 3250 en Nokia N91 voorzien van het nieuwe Symbian OS 9.1 besturingssysteem met de Series 60 3rd Edition gebruikersinterface. Dit houdt in dat het toestel een Smartphone is en dus ook softwarematig een groot aantal mogelijkheden heeft ten opzichte van conventionele toestellen. Denk hierbij aan de mogelijkheid tot installeren van zowel JAVA-midlets als gewone applicaties, navigatiemogelijkheden, uitgebreide PIM- client- en agendafunctionaliteit en natuurlijk een enorm scala aan connectivityopties, iets waar vooral de Nokia N80 naar hartelust gebruik van kan maken.

Het Symbian v9.1 besturingssysteem heeft ten opzichte van oudere versies een groot aantal veranderingen ondergaan op diverse gebieden die tijdens de review uitgebreid aanbod komen. De meest belangrijke zijn de verbeteringen op het gebied van de veiligheid, snelheid, efficiency en energieverbruik. De kern is het Symbian OS dat één van de vier besturingssystemen is die gerealiseerd zijn voor de mobiele markt. Symbian is een gedeeltelijk een zogenaamde Open Source besturingssysteem en kan doordoor juist door een fabrikant naar eigen inzicht worden doorontwikkeld. Een vaak genoemd nadeel van een Symbian OS zou het feit zijn dat er ten opzichte van Windows Mobile OS veel minder extra programma's voor handen zijn voor de gebruiker en dat er diverse verschillende soorten Symbian besturingssystemen zijn met ieder een ander uiterlijk en gebruikersinterface. Dat laatste klopt ten dele, maar met de huidige ontwikkelingsmogelijkheden is het specifiek aanpassen voor de diverse gebruikersinterfaces relatief weinig werk. Mede daardoor klopt de eerste veronderstelling niet, op het moment van schrijven zijn er enorm veel voor Symbian geschikte programma’s. Sinds de komst van het nieuwe Symbian werken deze niet meer, maar veel ontwikkelaars zijn druk bezig met het compileren van nieuwe versies, met een zogenaamd softwarecertificaat: onderdeel van de nieuwe set met beveiligingsopties wat deel uitmaakt van Symbian versie 9.1.

De markt van Smartphones groeit en groeit. Momenteel spelen Symbian en de toestellen uitgevoerd met het Symbian OS de grootste rol in de markt, goed voor een aandeel van ruim 80%. Naast Symbian heeft Nokia met het N-series portfolio een enorm sterke troef in handen. Naast de zeer goed verkopende Nokia N70 zit ook de Nokia N80 enorm in de lift. De N-series zijn daarvan het voorbeeld. De nieuwe modellen naast de N70, de N80 en N91, tonen dat Nokia een compleet nieuw pad gaat bewandelen en ver vooruit is op concurrentie als HTC met hun Windows Mobile portfolio.

De Nokia N-series brengt de consument toestellen met uitgebreide specificaties, nieuwe mogelijkheden zoals 2.0 á 3.0 megapixel camera's, Wifi, 3G opties en een compleet uiterlijk zullen een gemeengoed worden in de komende periode en laten zien dat de Finse fabrikant zeker weten wat de markt inhoudt en vraagt.

- Toestel
- Batterij (BL-5B, 3.7 volt)
- Oplader
- Speciale lader/converter kabel
- Stereo headset
- Polsbandje
- Schoonmaakdoekje
- CA-53 Datakabel
- POP/ 3.5mm audio converter kabel
- 128 MB MiniSD geheugenkaart + SD adapter
- Nederlandse handleiding en Quickstart handleiding
- Franse handleiding en Quickstart handleiding
- ‘Get Connected’ gids Nederlands/Frans
- ‘Aanvullende Toepassingen’ gids Nederlands/Frans
- Software CD met daarop Nokia PC Suite

Wat opvalt dat er bij de Nokia N80 enorm veel papier wordt geleverd in de zin van handleidingen, snelstart handleidingen en andere informerend papiermateriaal, natuurlijk met een doel. Daar valt ook de gewone handleiding onder en zoals vanouds heeft Nokia dit goed voor elkaar. Mooie afbeeldingen, duidelijke lettertypen, prima te lezen en alles wat men zoekt als men het toestel voor de eerste keer gebruikt. Geen aanmerkingen op dit vlak, behalve dat men als geoefende Series 60 gebruiker soms wat meer wil weten over de nieuwe gebruikersinterface. Helaas is daar de handleiding niet voor bedoeld.

Een ander minpunt wat in de handleiding niet tot amper aan bod komt is de werking van uPNP zelf, waar erg weinig over in staat. Verder gaat de handleiding alleen aan op de uPnP configuratie van het toestel zelf, en eigenlijk wordt er met geen woord gerept over eventuele configuratie van andere uPnP apparaten. In de ‘Get Connected’ gids wordt hier eveneens niets over vermeldt. Daarnaast ontbreekt simpelweg ondersteuning op papier van de bijgeleverde CD-ROM software, zoals Adobe PhotoShop Album Starter Edition en Home Media Server. Dingen waaraan de beginnende gebruiker wellicht niet snel toekomt, maar wel erg leuk zijn om later te ontdekken. Wie de CD-ROM zal gebruiken onder Windows XP zal tegen diverse foutmeldingen aanlopen, men moet er vanuit gaan dat dit een softwarematige productiefout is, maar het is wel ronduit slordig van Nokia te noemen.

Plus- en minpunten Nokia N80

  • Aanwezige programma’s
  • Fantastisch scherm
  • Formaat en gewicht
  • Functionaliteit
  • Geluids- en belkwaliteit
  • JAVA-integratie
  • Mass storage profiel
  • Meest complete en innovatieve Smartphone
  • MiniSD-geheugenkaartslot
  • Nieuwe Symbian OS en S60 UI
  • SIP-ondersteuning
  • Snelheid
  • Superieure browser
  • Uiterlijk
  • uPnP en Wireless LAN
  • Bouwkwaliteit en slidermechanisme
  • Dikte
  • Geen office editor
  • Software nog niet stabiel
  • Toetsenbord
  • Uithoudingsvermogen
  • Videokwaliteit
  • Wisselende camerakwaliteit

Wat zit er bij het toestel?

De Nokia N80 wordt geleverd met een accessoirepakket gelijk aan dat van de N70, zelfs de doos is even groot. Er zijn echter wel wat punten die verschillend zijn met wat er normaliter bij de Nokia N70 geleverd wordt. Het is in ieder geval te zeggen dat het pakket vrij compleet is. Het volgende behoort tot het accessoirepakket van de Nokia N80:

Terug naar de accessoires die bij het toestel geleverd worden. Deze zijn zoals vermeld grotendeels gelijk aan die van de N70, naast de gebruikelijke accessoires namelijk een headset met uitstekende geluidskwaliteit, de bekende datakabel en een 128 MB geheugenkaart. Nieuw is de converterkabel voor een reguliere audioheadset. Net als de N70 zit er in het pakket van de N80 een speciale lader-converter kabel, zodat er een oudere Nokia-lader of carkitplug gebruikt kan worden om het toestel op te laden.

Uiterlijk

Na de Nokia N70 die mede dankzij het mooie, zakelijk ontworpen design de winkels uitvliegt, heeft Nokia wederom deze toon aan weten te houden. Dat beaamt de Nokia N80, die mede door zijn uiterlijk en formaat bij veel mensen erg positieve reacties uitlokt. Toen de eerste foto’s en persafbeeldingen vrijkwamen werd men al erg snel razend enthousiast door de specificaties en het uiterlijk van het toestel, hele communities hebben in de loop der tijd gekeken naar de data dat het toestel verkrijgbaar was.

Het ontwerp van de N80 heeft weg van de N70, maar toch een geheel eigen touch, zonder de zoveelste sliderimitatie te zijn die sommige Koreaanse merken aan de lopende band uitspugen. De Nokia N80 komt in twee kleurstellingen, te weten Black Pearl (zwart) of Smooth Stainless. Beide uitvoeringen zijn werkelijk een lust voor het oog, van de bovenkant is het toestel afgewerkt met een laagje roestvrijstalen coating. De N80 is absoluut een toestel waarmee men zakelijk ook voor de dag kan komen. Het toestel is niet veel groter dan de Samsung D600 en dat is indrukwekkend voor een Smartphone met een vrijwel eindeloze specificatielijst. Dat het toestel een dikkertje is, is inderdaad een veelgehoorde kreet omdat de N80 een vrij vierkante vorm heeft.

Wie de eerder genoemde Samsung en de N80 naast elkaar legt zal zien dat het allemaal niet erg veel uitmaakt. De Nokia N80 is een slidetoestel met een uitschuifbaar (slide) toetsenbord en te zeggen is dat het toestel over het algemeen goed in de handpalm ligt. Dichtgeschoven heeft men nog steeds de beschikking over de essentiële bedieningsfuncties, men kan prima een gesprek opnemen of uitvoeren, door het menu browsen en de camera starten. Nokia heeft er slim aan gedaan om niet alleen de menutoets bovenop te plaatsen, maar ook een speciale snelstart-toets waarbij men in een menu komt waaruit applicaties snel opgestart kunnen worden. Net als de N70 herbergt de N80 boven het scherm een tweede camera voor videobellen. Aan de bovenkant van het toestel is de infraroodpoort ingebouwd, nabij de aan/uit knop. Veel puntjes zijn van het ontwerp van de N70 afgekeken en ook de camera achterop heeft hier veel van weg. Ook aan de onderkant treft men dezelfde aansluitingen aan als eerdergenoemd toestel; de POP-poort en aansluiting voor de lader.

Minpunten heeft de N80 ook. Zo zijn de toetsen op het uitschuifbare toetsenbord vrij groot en lijken niet altijd even licht te gaan, vreemd genoeg heeft de zilveren versie daar meer last van dan de zwarte, waarbij de toplaag van het toetsenbord een beetje verschilt. Het is een kwestie van wennen voordat men het toestel erg snel kan bedienen. Zeker als men het vergelijkt met de kleine toetsen van de Nokia N70. De blauwe achtergrondverlichting is voor beide toestellen hetzelfde en beiden maken ze gebruik van een handige lichtsensor die de toetsverlichting uitschakelt wanneer dit niet nodig is.

Net als dit toestel beschikt de N80 over een geheugenkaartslot, waar in plaats van RS-MMC een MiniSD kaartje in hoort. Het klepje van dit geheugenkaartslot laat zich niet altijd even eenvoudig sluiten en menigeen zal dit de eerste keer niet doorhebben dat het opgelost kan worden door eerst te drukken aan de bovenkant van het klepje.

Vast te stellen is dat Nokia wel gebruik heeft gemaakt van kwalitatief goede materialen, maar bij gebruik zal men merken dat het slidermechanisme van de N80 helaas niet zo goed is als dat van sommige concurrerende sliders. De Samsung D800, D900 of LG K800 hebben allemaal een erg goed slidemechanisme wat met één lichte duimbeweging open te schuiven is, een zogenaamde automatische slide. De N80 moet echt opengeduwd worden wat op zich eenvoudig gaat en later ongetwijfeld went, maar bij de eerste lichting modellen van het toestel komt het voor dat het slidemechanisme wel erg los zit en zelfs in de broekzak wel eens (half) opengaat. Dat is een zwak punt. Ook enkele millimeters speling is niet vreemd waarbij het toestel soms aanvoelt alsof het echt uit twee helften bestaat. Dit probleem kwam in ergere mate voor bij de Nokia 6280, maar momenteel heeft Nokia aangegeven hier wat aan te gaan doen. Rond de tijd van schrijven heeft Nokia de telecomwinkels nieuwere modellen geleverd met een verbeterde slider en de nieuwste firmware.

Uithoudingsvermogen

De Nokia N80 wordt geleverd met de kleine 3.7 volts- BL-5B batterij die ook gebruikt wordt in de Nokia N90, 3230 en 5140. Deze zeer kleine batterij levert slechts een vermogen tussen de 720 en 840 mAh. Het is ook dan niet verbazingwekkend dat het uithoudingsvermogen een zwak punt is van de Nokia N80. Voor een toestel met energie-intensieve eigenschappen is de accu ronduit zwak. De standbytijd die in de praktijk wordt gehaald ligt dan ook op slechts twee dagen voor normaal gebruik en een dag bij zeer intensief gebruik. Wie altijd het onderste uit het toestel wil halen en het vaak gebruikt zal zich erbij moeten neerleggen dat het toestel iedere dag/nacht wel aan de lader moet.

Belkwaliteit

De belkwaliteit is opnieuw van hoog niveau bij Nokia. Gesprekken zijn duidelijk en komen goed over bij normaal gebruik. De kwaliteit is beter dan elke andere Smartphone die nu aanwezig is op de markt. Geen reden tot klagen met dit toestel.

Op de diverse netwerken geen probleem met bellen en wanneer men het gesprek op de handsfree functie zet is het gesprek enorm goed verstaanbaar. Zelfs de andere kant klaagt niet en bij het hoogste geluidsniveau hoort men zich zelf nog niet terug. Dit is ronduit netjes te noemen en ook de kwaliteit van de speaker is zeer goed. Het geluid is voller maar vooral ook harder dan de Nokia N70.

Deze hoge kwaliteit komt erg goed van pas tijdens het videobellen. Gesprekken komen via het scherm en de handsfree functie erg goed door. Ook de andere kant klaagt niet over de kwaliteit. Tijdens het videobellen kan naast de camera die speciaal is bedoeld voor het videobellen ook de hoofdcamera geactiveerd worden, zodat de beller aan de andere kant een indruk krijgt van de omgeving of andere personen kan laten zien.

Het gespreksoverzicht is eenvoudig op te vragen via de groene opneemknop en bevat drie tabbladen, die qua duidelijkheid niks te wensen over laten. De gegevens zijn simpel op te vragen via de tabbladen en men kan alles vinden wat gerelateerd is aan de gemaakte gesprekken. In het menu onder het icoon logboek is zelfs nog meer informatie te vinden. Hier worden ook nog andere punten weergeven zoals de duur van de diverse oproepen, de kosten van deze oproepen (alleen mogelijk wanneer de kosten voor een minuut zijn ingesteld) en de GPRS/UMTS gegevenssteller. Alles is simpel en doeltreffend op één punt te vinden en zo hoort het. Het instellen van de timers/tellers is vrij simpel te doen in het logboek menu. Men kan aangeven hoe lang de tellers bijgehouden moeten worden, hoeveel een gesprek mag kosten en welke eenheden gebruikt moeten worden. De tellers op nul zetten is zo gepiept via het menu van het logboek. De manier waarop dit alles werkt is gelijk aan andere Series 60 toestellen.

De Nokia N80 kan polyfonische beltonen weergeven van maximaal 64 tonen en deze klinken erg goed. Er worden ook een groot aantal extra beltonen meegeleverd, niet alleen in MIDI, maar ook in het AAC formaat die bijzonder goed klinken en goed gebruik maken van de prima speaker van de N80.

De bekende bestandsformaten MP3, MIDI, AAC, AAC+, WAV en WMA worden ondersteund en tevens kunnen opnamen gemaakt worden met de opnamefunctie en gebruikt als beltoon. Een erg leuk punt dat gemeld moet worden is een nieuwe functionaliteit in Series 60 3rd Edition. Deze geeft namelijk de mogelijkheid om de naam van de contactpersoon uit te spreken in plaats van een beltoon of tegelijk met een beltoon. Het klinkt aardig, maar het is nog wel een computerstem die een naam probeert uit te spreken. Een echte stem is het niet en menigmaal is het amper te verstaan wat het toestel zegt. Maar toch heeft het zeker een potentie.

De trilfunctie van de N80 is erg goed voelbaar in de jas- of broekzak, maar nogal luidruchtig omdat het hele toestel mee lijkt te vibreren in gesloten toestand. De eigen geluidsinstellingen kunnen overigens erg eenvoudig worden aangepast dankzij de volledig configureerbare profielen.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de N80 is absoluut fenomenaal. Het gaat hier om een 2.1” TFT scherm met 260.000 kleuren en een resolutie van maarliefst 352 x 416 pixels, een verdubbeling ten opzichte van de klassieke resolutie (176 x 208 pixels) waar de N70 en N91 het mee moet doen. De helderheid van het scherm van de N80 is enorm en ook in het zonlicht prima te lezen. Het scherm is gelijkwaardig aan dat van de Nokia N90 en momenteel zijn er meerdere Series 60 toestellen op de markt gebracht met de nieuwe resolutie. Denk hierbij aan de Nokia E70 en E60.

Andere resoluties zijn momenteel ook verschenen bij verschillende soorten slimme toestellen met het Symbian OS 9.1, namelijk QVGA (240 x 320) bij een aantal high-end modellen uit de E- en N-series. Daarnaast heeft men sindskort de Nokia 5500 geïntroduceerd met een schermresolutie van 208 x 208 pixels, gelijk aan dat van de Nokia 6230i. Dankzij de grote mate van flexibiliteit van Symbian zijn vele verschillende soorten schermresoluties geen probleem.

Ook zullen de nieuwe resoluties amper tot geen problemen geven voor oudere programma's die men als gebruiker graag zou willen draaien. Vooral de stap van de oude gebruikersresolutie naar de nieuwe resolutie is betrekkelijk eenvoudig, omdat de nieuwe resolutie simpelweg een factor twee is en er simpelweg pixel-doubling toegepast kan worden of de toepassing in de oude resolutie te laten draaien. Ook voor QVGA en 208 x 208 pixels is het te verwachten dat de compatibiliteitsproblemen niet erg zorgelijk zullen zijn. Een enorm groot pluspunt dus voor Symbian Series 60. Windows Mobile kan hier zeker nog een puntje aan zuigen!

Menu

Een feit is dat een toestel pas meetelt als ‘slim’ wanneer deze voorzien is van een echt besturingssysteem. Het soort besturingssysteem bepaalt ook wat voor een soort menu of gebruikersinterface in het toestel aanwezig is. De Nokia N80 maakt gebruik van het Symbian 9.1 besturingssysteem met de nieuwste gebruikersinterface Series 60 3rd Edition en dat is gelijk te zien. Een groot aantal nieuwe iconen, thema's en onderdelen in de interface zijn beschikbaar en als eerste te zien in de volledige resolutie van 352 x 416 pixels.

Net als de meeste recente Symbian S60 toestellen heeft de N80 een homescreen op het bureaublad van het toestel, zoals de Windows Mobile toestellen al wat eerder hadden. Daarop worden opstaande taken, agenda-items van de huidige dag, verjaardagen in de komende dagen getoond en kunnen eventueel ook razendsnel aangepast worden. Ook de muziekspeler zal nu op het homescreen worden weergegeven wanneer deze geactiveerd is.

Wat de gebruiker verder op het beginscherm ziet is gelijk gebleven aan de Nokia N70 en veel andere Series 60 toestellen, namelijk de notities voor de provider, de tijd, de Bluetooth, batterijstatus, berichten en het ontvangst van het belsignaal. Aan de onderzijde van het scherm zijn twee links zichtbaar die door beide soft-keys gebruikt kunnen worden. Het gaat hier standaard om twee standaard links, maar deze kunnen zelf naar eigen wens ingesteld worden via het instellingenmenu. Daarnaast heeft de Nokia N80 als eerste een configureerbare multimediatoets die gebruikt kan worden om programma’s snel op te starten, een nieuwe feature van Series 60 3rd Edition.

De jongste versie van Symbian heeft ook onderhuids een aantal veranderingen ondergaan, waaronder efficiëntere energiebesparing en een veel hogere snelheid wat enorm goed te merken is ten opzichte van de Nokia N70, met een oudere versie van Symbian. Daarnaast zijn er ook aanpassingen geweest op het gebied van beveiliging, het is nu alleen nog maar mogelijk om gesigneerde SIS- of SISX applicaties te installeren. Oudere software zonder certificaat werkt niet meer, maar is voor de ontwikkelaar of sourcecode-bezitter wel eenvoudig te poorten. De kans dat nieuwe programmaversies wél onder Symbian 9.1 werken is daarom heel groot.

Terug naar de gebruikersinterface in de praktijk. Om het menu op te starten moet men op de menuknop drukken. In dit menu vindt men een groot aantal iconen in rasterweergave waarachter een groot aantal programma's zitten. De manier waarop deze iconen zijn ingedeeld is een stuk verbeterd en diverse programma's zijn opgedeeld in redelijk aantal mappen. Het is mogelijk om de volgorde en mappen waarin diverse programma's staan aan te passen. De gebruiker kan zelfs de plek wijzigen waar een map staat. Naast het wijzigen van deze mappenvolgorde en de indeling daarvan is het mogelijk een andere soort van weergave van alle mappen te kiezen, genaamd de lijstweergave. Ook bij de lijstweergave is verplaatsing mogelijk.

Men vindt daarnaast net zoals in alle andere toestellen met een Series 60 gebruikersinterface de mogelijkheid tot het openen van de taskmanager via de menutoets door deze een aantal seconden vast te houden. Deze taskmanager kan men gebruiken om snel van het ene naar het andere openstaande programma te klikken of om programma’s via de “c” toets snel af te sluiten. Een extra punt is het feit dat de rode gespreksbeëindigingstoets gebruikt wordt voor het sluiten van applicaties, die naderhand op het toestel geplaatst zijn. Daarvoor zal een gebruiker zeker moeten opletten.

Het menu heeft de mogelijkheid zeer uitgebreide thema's, iconen en achtergronden te gebruiken. Het standaard thema in het toestel is van een mooie kwaliteit vooral de iconen zijn erg netjes geworden. Verder zijn vier thema's in het toestel meegeleverd. De mogelijkheid tot het downloaden van een thema was nog niet aanwezig tijdens de test van het toestel. Wie eigen thema’s wil maken kan terecht op Forum Nokia, waar Theme Studio 3.0 te vinden is. Dit is een zeer gebruikersvriendelijk op JAVA gebaseerd programma waarmee veel creatieve hobbyisten mee aan de slag kunnen gaan.

Al met al is Symbian met de Series 60 erg gebruikersvriendelijk en helder ogend geworden, de laatste versie is dat zeker. Het leuke is gebruikers van non-symbian Nokia toestellen probleemloos zullen overstappen op Series 60 en dat gebruikers van Series 40 2nd Edition amper verschil zullen merken. Natuurlijk zullen ook andere overstappers, van bijvoorbeeld Windows Mobile, zeer snel wennen aan deze verfrissende manier van werken.

Telefoonboek

De Nokia N80 heeft een gigantisch uitgebreid telefoonboek wat net als bij Windows Mobile contacten wordt genoemd. De manier waarop het telefoonboek van de N80 is opgebouwd is gelijk aan dat van andere Series 60 smartphones. De contacten kunnen standaard op twee manieren opgevraagd worden; zowel via het menu als via de vooraf gedefinieerde sneltoetsen. Heeft men contactpersonen op de SIM kaart staan dan kunnen deze niet in de contactenpersonen lijst worden weergegeven. Deze contactpersonen moeten eerst worden overgezet naar het geheugen van het toestel zelf. De N80 vraagt daar zelf om wanneer de eerste keer contactenapplicatie wordt bezocht. Onder contacten kunnen verder onder twee tabbladen de contactpersonen en de groepen waar deze personen zijn ingedeeld worden bekeken. Het aantal groepen en contacten die de gebruiker kan toevoegen is beperkt aan het vrije interne of externe geheugen.

Per contactpersoon kan standaard een indrukwekkende hoeveelheid gegevens worden opgeslagen, met veel gegevens legt men echt een persoonlijke database aan. De complete lijst wordt niet genoemd, maar er is genoeg ruimte voor de volgende zaken: Voornaam, Achternaam, Bedrijf, Functie, Telefoonnummer, Mobielnummer, Faxnummer en Emailadres. Mocht men dan meer data willen toevoegen dan kan dit via "Gegevens toevoegen" en kan men diverse extra's gegevens toevoegen zoals: Telefoonnummers, Mobiele nummers, Fax nummers, Adressen, Emailadressen, URL's, de verjaardag van een contactpersoon en een notitie. Daarnaast kunnen er ook een aparte beltoon speciale aparte nummers voor videobellen, internettelefonie, pager en bovendien SIP worden toegevoegd. Dit is vooral erg interessant voor zakelijke gebruikers met een werkende SIP/VoIP omgeving. Over dit onderwerp wordt later in de review meer verteld bij het onderdeel ‘Connectivity’.

Het is ook mogelijk aan een persoon of groep een afbeelding en een thumbnail (kleine afbeelding of logo) toe te voegen. Deze afbeelding wordt tevens gebruikt als CallerID en wordt in nieuwere versies van Microsoft Outlook automatisch mee gesynchroniseerd. Het plaatje heeft meestal een standaardgrootte van ongeveer 90 x 65 pixels wat redelijk scherp te zien is op het scherm.

Naast vele opslagmogelijkheden en thumnail-support kan men aangeven wat de standaardnummers en adressen zijn om naar te SMSen, te bellen, te videobellen, te MMSen of te emailen. Dit kan erg handig zijn wanneer men meerdere nummers in het geheugen heeft staan. Het is ook mogelijk om een normaal thuisnummer in te stellen als SMS-nummer. Naast deze functies kan men de diverse contactpersonen vanuit het programma versturen via Bluetooth, Infrarood, E-mail en SMS en MMS. Versturen via Wireless LAN is er nog niet bij, maar dat vereist mogelijk ook ingewikkelde 3rd party programmatuur voor de ontvangende partij en daardoor niet erg handig. Contactpersonen opslaan en importeren van de geheugenkaart is mogelijk met Series 60 3rd Edition, een hele vooruitgang ten opzichte van oudere versies van Symbian Series 60.

Messaging

Alle mogelijkheden op het gebied van messaging zijn aan boord van dit toestel. MMS, SMS, en EMS worden ondersteund, maar ook varia mogelijkheden wat betreft E-mail via POP3, SMTP en IMAP4 worden door de N80 ondersteund. Via de sneltoets of in het menu komt men eenvoudig bij het onderdeel ‘Berichten’. Men kan de diverse berichten opvragen via een aantal mappen in een lijstweergave. Snel even alle berichten bekijken via de map ‘Inbox’ behoort ook tot de mogelijkheden en deze plek kan min of meer ook gezien worden als een verzamelplaats van alle ingekomen berichten behalve E-mail. Alle items in de inbox zijn overzichtelijk gerangschikt maar een feit is wel dat niet iedereen het even overzichtelijk vindt.

Het invoeren van tekst op de Nokia N80 is nogal wennen en niet iedereen zal het keypad waarderen. Zeker ten opzichte van de Nokia N70 zijn de toetsen vrij groot en in het begin nogal zwaar. Apart om te zeggen is dat de zilveren versie van de N80 hier meer last van heeft dan de zwarte versie, omdat de afwerking van het materiaal van de toetsen wat anders ligt. In ieder geval is te zeggen dat het keypad van de Nokia N70 een stuk beter is mede doordat de toetsen wat boller liggen. Alle verdere instellingen op deze Nokia zijn hetzelfde als bij ander Nokia toestellen. Het "#" dient voor de bediening van de soort invoermodus, de "c" toets is voor het verwijderen van de tekst en de "ABC" toets dient voor het selecteren van tekst of het wijzigen van de mogelijkheden die er zijn voor het invoeren van tekst in het toestel. Tijdens het invoeren zijn er een aantal regels te zien waarop de tekens worden geplaatst. Heeft men het bericht af en hoeft het nog niet verstuurd te worden dan kan het worden opgeslagen in de Ontwerpen map. Is het bericht uiteindelijk verzonden dan komt het in de Verzonden map geplaatst. Versturen van een foto of een andere multimedia bestand is gewoon mogelijk via het berichten programma, maar ook via het fotoalbum of RealOne programma. Ontvangen bestanden kunnen bekeken worden door middel van deze programma's.

Een nieuw onderdeel in het messaging gedeelte is het invoeren van E-mail accounts. Vroeger werkte dat nogal omslachtig, maar vanaf nu is dit opgelost door een simpele wizard die doorlopen moet worden. Alle opties en invoervelden worden aangegeven en aan het einde heeft de gebruiker heel eenvoudig zijn instellingen in het toestel zitten. Absoluut een verbetering ten opzichte van de oude situatie. In de toekomst zullen zelfs speciale provider gestuurde systemen en programma's komen die het toestel volledig zullen instellen. Men hoeft dan nooit meer zelf de instellingen te bepalen, te kiezen of te downloaden bij de provider. Het toestel maakt zelf contact met de provider, download de data en zal het toestel compleet instellen voordat u het menu of een andere functie in het menu gezien heeft. Nu zal de N80 al automatisch de meeste GPRS- en MMS settings downloaden, maar het systeem is ook in een simpelere vorm al aanwezig in provider-branded modellen als bijvoorbeeld een T-mobile MDA Pro. In de toekomst zal het op alle modellen werken.

Connectivity

Connectiviteit is een term die door Nokia verzonnen is in telecomland. In 2002, toen de Nokia 7650 werd uitgebracht, had dit toestel de primeur door als eerste over vele connectivitymogelijkheden te beschikken die voor die tijd ongekend waren. De slimme 7650 beschikte toen al over Bluetooth en Infrarood en ook nu is Nokia er weer in geslaagd om een Smartphone op de markt te brengen die enorm compleet is op dit vlak. Sterker nog, met de Nokia N80 is men als eerste erin geslaagd een compact toestel uit te brengen wat beschikt over Quad band (GSM/GPRS 850/900/1800/1900), UMTS/3G, EDGE, Bluetooth, Infrarood, SIP, uPnP en bovendien Wireless LAN 802.11 a/b/g. Daarnaast mag een datakabelaansluiting in de vorm van een POP-poort niet ontbreken.

Deze aansluiting is gelijk aan die van de N70, dezelfde datakabel kan dan ook worden gebruikt. De datakabel in het pakket van de N80 is probleemloos aan te sluiten, wanneer deze op de PC aangesloten wordt zijn drie opties te zien, namelijk synchronisatie via PC Suite, wat overigens erg goed werkt en bekend is van andere Nokia toestellen, PictBridge en Gegevensoverdracht. Gegevensoverdracht houdt simpelweg in dat het toestel als een externe schijf benaderd kan worden zonder dat er drivers geïnstalleerd hoeven te worden. Dit houdt in dat het toestel simpelweg als USB-stick te gebruiken. Let er wel op dat het toestel in flight mode wordt gezet indien de N80 als gegevensoverdracht toestel wordt gebruikt. Hier is een eenvoudige verklaring voor dat als er plotseling gebeld wordt de USB-verbinding kan verbreken, met in het ergste geval een corrupt bestandssysteem door het verkeerd stoppen van het apparaat. Bij de andere modus, PictBridge, wordt het profiel niet op offline gezet en wordt de N80 als een digitale camera herkend, waarmee men met een eenvoudige wizard snel foto’s van het toestel kan halen.

Net zoals andere modellen uit de N- en E-series werkt de Bluetoothmodule van de Nokia N80 probleemloos en ondervindt geen last van signaalstoringen. De reikwijdte en software van het Bluetoothgedeelte zijn prima in orde en nog steeds heeft Nokia laten zien hierin sterk te zijn. Bestanden uitwisselen is vrijwel nooit een probleem en werkt heerlijk in combinatie met bijvoorbeeld een andere telefoon of een PC. Het is mogelijk om via Bluetooth accessoires met de N80 te verbinden, bijvoorbeeld een Bluetooth-keyboard, wat direct werkt. Simpeler kan het niet: blader naar ‘Wireless Keyboard’ onder Connect en typen maar. Spraak en audio zijn geen probleem, maar stereogeluid is niet mogelijk door het ontbreken van een A2DP-profiel. Voor diegenen die graag draadloos muziek luisteren, kan dit een zwaarwegend minpunt zijn, omdat veel recente Windows Mobile toestellen wél over die mogelijkheid beschikken.

Terug van weggeweest is de infraroodpoort. Veel (zakelijke) gebruikers hebben geklaagd over de verdwijning van de infraroodpoort die gelukkig nu weer terug is. Lang niet alle notebooks zijn voorzien van Bluetooth en enorm veel oudere PDA’s of organizers hebben bijna allemaal wel een infaroodpoort, zodat gegevens of een visitekaart bestand uitwisselen bijna altijd mogelijk is.

De Nokia N80 beschikt net als alle E-series en een aantal andere toestellen uit de N-series over Wireless LAN. Een slimme zet, omdat in bijna alle bedrijfsmatige omgevingen een draadloos netwerk is en natuurlijk Wireless LAN ook thuis gigantisch populair is. Ook zijn er in Nederland veel openbare hotspots te vinden zodat men eenvoudig verbinding kan leggen. De Nokia N80 ondersteunt de meest de 802.11a/b/g/n standaarden, op snelheden van 11 respectievelijk 54 mbit. Een iets minder bekende is de a-standaard, wat ook staat voor 54 mbit maar op een hogere frequentie van 5 Ghz. Wat duurdere accesspoints. Beveiliging is evenmin een probleem voor de N80, namelijk WEP en WPA(2) worden ondersteund.

Het instellen van een WLAN verbinding is wat omslachtig. In de interface van het toestel zijn drie plaatsen waar de gebruiker iets over een WLAN verbinding kan terug vinden. Dit zijn de Connection manager onder connectiviteit, waar een zoektocht naar netwerken gedaan kan worden en de twee plekken in het onderdeel Instellingen. Daar stelt men de WLAN verbinding onderdelen in als het netwerk accesspoint en de diverse beveiligingsinstellingen en netwerknamen. Eenvoudig zoeken op de naam van het netwerk is er helaas niet bij en het geheel blijft wat omslachtig. Windows Mobile toestellen beschikken over een eenvoudiger systeem. Een meevaller is wanneer men eenmaal weet waar de instellingen zitten, deze ook erg eenvoudig weer terug te vinden zijn. Een kundige gebruiker die al eerder een Symbian toestel in handen heeft gehad stelt het namelijk in één keer in.

Daarnaast kan men eenvoudig verbinding leggen via GPRS of UMTS. Wanneer er een nieuwe SIM-kaart in het toestel geplaatst is worden automatische alle GPRS- en UMTS instellingen overgenomen, wat prima werkt en getest is de vier grote Nederlandse netwerken (KPN, Vodafone, T-Mobile, Orange, Telfort). Natuurlijk kunnen eigen instellingen ook worden gemaakt. Bij het verzoek op te verbinden met de buitenwereld, zowel vanuit de E-mail cliënt, de browser als een JAVA-midlet, zal het toestel vragen waarmee te verbinden. Zowel GPRS als eventuele vooraf ingestelde Wireless LAN netwerken zijn hier meegenomen, maar men kan ook zelf zoeken naar beschikbare Wireless LAN netwerken.

Zo is connecten met een openbaar hotspot geen probleem, ook mede door de fantastische browser die ieder Series 60 3rd Edition toestel heeft ingebouwd. De browser heeft erg veel mogelijkheden en werkt erg snel. Het lijkt er hetzelfde uit te zien als wat men gewend was, maar niets is minder waar. Het complete scherm waarin de gebruiker rondsurft is compleet vernieuwd. Bovenin wordt alle verbindingsinformatie weergegeven en de rest van het scherm is verder gevuld met de webpagina.

Als de pagina geopend wordt is gelijk duidelijk dat er veel veranderd is. De pagina wordt goed weergegeven en alles is direct leesbaar. Ook is er een kleine cursor zichtbaar die bediend kan worden met de centrale bedieningstoets. Deze kan de gebruiker over het hele scherm verplaatsen. Over de pagina surfen of bijvoorbeeld links aanklikken wordt hierdoor doodeenvoudig. Een tweede functie is toegevoegd speciaal wanneer pagina's erg groot worden. Deze functie, die bestaat uit een transparant venster dat over de pagina heen valt en aangeeft waar de gebruiker zich op de gehele pagina bevindt, wordt geactiveerd als men veel moet scrollen in een bepaalde richting. De manier waarop dit alles werkt is subliem en waar genot om te gebruiken. Het is nu mogelijk om op een goed groot scherm te surfen zonder dat daarvoor een touchscreen nodig is. Daarnaast is er nog een derde functie toegevoegd. Als de gebruiker namelijk de terug toets indrukt worden de pagina's die bezocht zijn in een soort rondo getoond. Men kan nu simpel door de rondo heen gaan en de juiste pagina uitkiezen die net bezocht is. Werkelijk een uitkomst, die geen enkele andere browser op een mobiel toestel ooit bood. Opera wordt nu overbodig gemaakt door de komst van een zeer goede standaard browser.

Het is al eerder gebleken dat Nokia de open-source community een warm hart toedraagt. De source code van de browser is namelijk al openbaar gemaakt zodat deze waarschijnlijk ook voor andere apparaten beschikbaar wordt. Voor servicegerichte doeleinden vanuit providers is er overigens ook een WAP-browser beschikbaar, die bijvoorbeeld prima voldoet voor bijvoorbeeld Vodafone Live!, een dienst die nu al prima op het toestel werkt.

Nieuw bij de Nokia N80 over Universal Plug and Play (uPnP), een techniek die al heftig gepromoot is door Nokia op dit toestel. uPnP maakt het mogelijk om eenvoudig informatie uit wisselen tussen andere compatible toestellen zonder al te veel moeite. De N80 is in staat om via uPnP foto’s en video’s te tonen op compatible producten zoals televisies, audiosets en mediacenters. uPnP werkt in principe via een TCP/IP compatible netwerk wat zowel bedraad als draadloos kan zijn. De Nokia N80 gebruikt hiervoor de draadloze netwerktoegang. Voor wie geen (meestal erg dure) uPnP compatible hifi- of beeldapparatuur heeft staan kan toch uPnP gebruiken. Op de CD van de Nokia N80 wordt namelijk verwezen naar Nokia Home Media Server, een programma wat erg gebruikersvriendelijk in elkaar zit. Binnen één minuut was men al in staat om foto’s en video’s op het scherm van de PC te tonen of over te zetten.

uPnP is nog niet de enige nieuwigheid die de Nokia N80 als pioneer product biedt. Naast uPnP is er nog een dienst beschikbaar die werkt via de WLAN-functie van het toestel, namelijk SIP. SIP is het Session Initiation Protocol is de standaard voor het opzetten, modificeren en beëindigen van interactieve multimediasessies in een TCP/IP omgeving. Denk hierbij aan Voice-over IP, instant messaging en videotelefonie. Kortom, een standaard met een grote potentie. Helaas is de standaard nog niet zo oud en komt vooral voor in professionelere telefooncentrales, routers en andere bedrijfsmatige communicatieoplossingen. Bovendien is het nog te vroeg dat SIP populair zal worden bij de consument omdat dure apparatuur nodig is. Hobbyisten kunnen echter uit de voeten met Asterisk, een complete open-source telefooncentrale met SIP-support. De systeemeisen zijn laag, NieuweMobiel.NL heeft het pakket geïnstalleerd op een eenvoudige Pentium II met 128 MB geheugen. Configuratie is zonder voorkennis echter niet te doen en vereist een hoop kennis en geduld. Eenmaal werkend is SIP een fantastische oplossing waar vooral de zakelijke gebruiker zijn heil in vindt, het wachten is nu nog op consumentenproducten zoals routers met SIP support.

Geheugen

De hoeveelheid geheugen van het toestel is met ongeveer 40 MB intern niet erg bijzonder, maar biedt wel voldoende ruimte voor de installatie van programma’s en het opslaan van (mail)bijlagen. De N80 kan ook uitgebreid worden met extra geheugen, namelijk MiniSD. Het is voor het eerst dat Nokia deze normalere standaard toepast in plaats van het non-standaard RS-MMC Dual Voltage wat direct ook één van de grootste nadelen van een Symbian toestel was. Men is verbonden aan de 1 GB limiet, voor MiniSD is momenteel 2 GB beschikbaar, wat niet altijd probleemloos werkt in de Nokia N80. Naast de N80 gebruiken ook de E61, E70, E50, N73, N93 en de N71 momenteel de SD-standaard. Nokia heeft gelukkig ingezien dat de SD meer voordelen biedt op onder andere snelheid, capaciteit en prijs.

Camera

Wat ook nieuw is de aanwezige camera in de N80, die foto’s maakt van maarliefst 3.0 megapixel. De N80 is het eerste model van Nokia met een dergelijke camera. Dit betekent een enorme resolutie van 2048 x 1536 pixels, een verbetering ten opzichte van de N70 en alle andere modellen met een 2.0 megapixel camerasensor van Nokia, goed voor 1600 x 1200 pixels. Met de komst van de eerste 3.0 megapixel cameramodule begeeft Nokia zich in het domein van de Sharp V903, Sony Ericsson K800 en Samsung D900. Of begeeft men zich op glad ijs? Beide. Hoewel er geen Zeiss lens is gebruikt, is de camerakwaliteit van de N80 is zeker niet slecht en levert veel meer detail op als bij de N70 het geval is. Ook hebben de foto’s een natuurlijkere kleurtint.

Bovendien is de macrofunctie onovertroffen met een kwaliteit die tegen een redelijke digitale camera ligt. Helaas heeft het toestel in tegenoverstelling tot de concurrent geen autofocus wat inhoudt dat het te fotograferen object automatisch scherpgesteld wordt. De N80 beschikt wel over macromodus, maar dan in de vorm van een gefixeerde (vaste) focus. Goede macrofoto’s vereisen enige oefening. De kwaliteit van de foto’s die niet in macromodus zijn geschoten wisselt vreemd genoeg enorm en is heel erg afhankelijk van de situatie. De ene keer levert het de gebruiker briljante foto op, de andere keer zijn ze wat minder en zijn er wazige plekken zichtbaar op de foto. Zeker bij schemer is de kwaliteit lang niet altijd constant. Wie de foto’s 1:1 zal vergelijken met de Sony Ericsson K800 zal zien dat de laatste net even beter zijn. De N80 heeft vaak last van softwarematige blur en wazigheden die niet direct te verklaren zijn. De foto is niet gelijkmatig goed qua scherpte en dat is jammer.

Een ander nadeel van de camera is de lichtgevoeligheid. Er moet voldoende omgevingslicht aanwezig zijn, maar ook weer niet teveel omdat men anders te maken krijgt met overbelichting. Fotograferen doet men met de N80 anders dan andere toestellen, de Nokia telg dient namelijk op zijn kant (landscape) voor het maken van foto’s. Dit kan zowel in open als gesloten toestand. Er kunnen enorm veel belichtingsmogelijkheden worden ingesteld die allen bij kunnen dragen aan een nog betere foto, zoals witbalans, kleurtoon, scherpte en helderheid/contrast. Daarnaast zijn verschillende effecten mogelijk zoals Sepia en Grijstint. Fotoresoluties zijn mogelijk in 2048 x 1536 (3M), 1600 x 1200 (2M), 1280 x 960 (1.3M), 800 x 600 (SVGA) en 640 x 480 pixels (VGA). De gebruiker heeft dus ruim de keus.

Aan de voorkant van het toestel is een tweede camera aanwezig, die bedoeld is voor het videobellen. De maximale output is VGA (640 x 480 pixels) en is daarom ook ruim voldoende voor zijn doel. De fotokwaliteit hiervan is ongeveer vergelijkbaar met die van de Nokia 6230.

Video’s opnemen doet het toestel ook en net als de Nokia N70 kan dit in een maximale resolutie van 352 x 288 pixels. Video’s worden in het MPEG-4 formaat opgeslagen en zijn 16 fps. Dit is gelijk aan dat van de Nokia N70 en toch biedt de N80 veel mindere videokwaliteit. Video’s opgenomen met het toestel zijn van matige kwaliteit en zitten vol met compressie. Een hele teleurstelling als men het vergelijk met de heldere video van de N70. Nokia belooft verbetering in de volgende hard- en firmware versies en er wordt gehoopt dat ook hiermee de fotokwaliteit nog net eventjes beter wordt. Maar vergeet niet dat de N80 niet speciaal in de markt is gezet als cameratoestel, dat zijn de N73 en de N93: toestellen waarmee de concurrentie het weldegelijk lastig gaat krijgen.

De originele versie van de hierboven getoonde foto's kan men bekijken via de link foto's bovenaan deze internetpagina. Hetzelfde geldt voor de gemaakte video's.

Zowel foto’s als video’s kunnen bekeken worden in de erg handige galerijapplicatie, die veel sneller is als die van de N70. Net als de camera-applicatie wordt het toestel in landscape modus gezet, om zo foto’s en video’s te kunnen bekijken. Het is mogelijk om foto’s en video’s te sturen (Infrarood, Bluetooth, MMS, e-mail), maar ook is de optie ‘tonen’ aanwezig als uPnP is ingeschakeld. Zo kan de afbeelding via Wireless LAN op een compatible computer of televisie worden getoond.

Aanwezige programma's

Als Smartphone zijn er op de Nokia N80 een hoop extra programma’s beschikbaar. De hoeveelheid extra programma's, die op het toestel aanwezig zijn, is uitgebreid ten opzichte van de Nokia N70 op een paar kleine punten maar vooral compleet vernieuwd op een groot aantal vlakken. Een aantal programma's komen standaard terug en een aantal andere worden extra meegeleverd.

Een aantal programma's zijn standaard terug te vinden op een Series 60 toestel. Dit zijn onder andere een agenda met de takenlijst nu ingebouwd in plaats van een losse applicatie, een profielprogramma (waar mee vijf vooraf ingestelde profielen gewijzigd kunnen worden, waaronder een flight mode profiel), favorietenprogramma (om de rechter soft-key en daaronder de favorieten aan te passen), notities/kladblok, omrekenfunctie, rekenmachine, opname-eenheid of voicememo (één minuut opneemlengte en bestanden met een AMR formaat, die gebruikt kunnen worden als beltoon), alarmklok, uitgebreide mediaspeler, chatprogramma via instant messaging en de standaard Nokia voice command functie, die gebruikt kan worden voor diverse functies binnen het toestel. Ook is er in dit toestel een volledige file manager geïntegreerd, die het mogelijk maakt diverse mappen te bekijken en diverse bestanden over te zetten.

Ondersteuning voor bekende Office-documenten mag natuurlijk ook niet ontbreken. De N80 is voorzien van Quickoffice, wat echter alleen een viewer betreft, en geen standaard editor zoals de E-series hebben. Het is natuurlijk wel mogelijk om alsnog uit te breiden naar een professionelere versie van Quickoffice mét aanpasmogelijkheden. De versie op de N80 biedt ondersteuning voor Microsoft Excel (XLS), Word (DOC) en PowerPoint (PPT) van Office-versies 97’ t/m 2003. Adobe PDF Reader is gratis en voor niets beschikbaar ter download bij Nokia, maar wordt niet standaard meegeleverd. In alle gevallen is de weergave prima, de resolutie van 416 x 352 bewijst hier opnieuw zijn nut.

De Flash Lite Player op het toestel is speciaal bedoeld voor het afspelen van flash animaties die meegestuurd worden met een emailbericht of flash-lite applicaties. Dat Nokia de ontwikkelaarruimte geeft is bekend, maar Flash Lite is ook nog in staat om Flash Lite programmabestanden te openen die gemaakt zijn in bijvoorbeeld Adobe Flash. Flash Lite content is speciaal geoptimaliseerd voor de mobiele telefoon en kunnen meest uiteenlopende applicaties zijn, van evenementenmenu’s tot spelletjes. Het grote nadeel van de Flash Lite player is dat er geen standaard SWF bestanden geopend kunnen worden, wellicht tot grote teleurstelling van iedereen die dit wel eens heeft geprobeerd.

Over de ingebouwde en meegeleverde Help functie en SIM-functie moet natuurlijk ook gesproken worden. Het toestel heeft een hele simpele en handige Help functie die de handleiding eigenlijk overbodig maakt. Men kan namelijk bijna alles vinden in de Help functie van het toestel. De SIM-functie is een onderdeel van het menu en daarbinnen kan men een aantal nummers en functies die op de SIM kaart staan bekijken en gebruiken, zoals de dienstnummers en de belangrijke nummers van een provider.

De zelfstudie applicatie is iets compleet nieuws op toestellen van Nokia. De applicatie legt alle functies uit van het toestel in een redelijk aantal aparte programma's. Alle functies van het toestel komen aanbod en geven de gebruiker een goed beeld van het toestel. Standaard wordt dit programma onder de rechter soft-key geplaatst tijdens het eerste gebruik waardoor iedereen gelijk door de complete uitleg kan lopen.

Games

Wat gaming betreft brengt de N80 standaard weinig nieuwigheden. In tegenoverstelling tot de N91 zijn er wel spelletjes op het toestel te vinden, namelijk Snakes en Card Deck. Beide zijn min of meer poorten van oudere games die normaliter geschikt zijn voor een resolutie van 176 x 208 pixels en ondanks dat de N80 hier goed mee omspringt is dit te zien. Snakes was al bekend van de N70 en is letterlijk een 3D-versie van het bekende Snake-spelletje, maar blijft uitdagend om te spelen. De kaartliefhebbers kunnen hun hart ophalen met Card deck wat verschillende varianten op het kaartspel biedt.

Er was overigens liever een mooie game gezien die ook gebruik maakt van de 352 x 416 schermresolutie. Het blijft natuurlijk altijd mogelijk zowel gewone (signed), Flash Lite en JAVA games te installeren. Vooral dit laatste werkt geweldig met Series 60. JAVA is geheel verweven met het OS.

Extra's

De Nokia N80 biedt een aantal interessante en leuke extra’s, waaronder de PTT-optie (Push To Talk) en een FM-radio. Push-to-talk geeft een N80 dezelfde functionaliteit als een portofoon, maar dan via het GSM netwerk. Met een druk op de knop kan een gebruiker daarmee een groep andere gebruikers bereiken, die men op het toestel zelf kan instellen. Net als bij een portofoon is het half-duplex, dus de ontvanger kan niet tegelijkertijd iets terugzeggen. Uiteraard is het bericht net als een gewoon GSM gesprek gecodeerd en reist het via het netwerk waardoor afstanden tussen zender en ontvanger niet relevant zijn zolang beide binnen bereik van het betreffende netwerk zitten. Dit kan bijvoorbeeld worden ingezet voor hulpdiensten, als vervanging van de portofoons.

De specificatie ("Push-to-talk over Cellular (PoC)") werkt via GPRS, EDGE, WCDMA (UMTS) en Wireless LAN. Men kan er alleen gebruik van maken wanneer de provider het ondersteunt. Momenteel zijn er in Nederland nog geen providers die deze dienst aanbieden. Een groot aantal toestellen is al wel uitgerust met Push-to-talk of ook wel DVS (Druk Voor Spreken) genoemd in het Nederlands.

De FM-radio in de Nokia N80 is een leuke extra die de gebruiker in staat brengt te luisteren naar FM-radio. De ontvangst is redelijk en er kunnen eigen favoriete zenders ingeprogrammeerd worden, die per regio met behulp van een internetverbinding (GPRS/UMTS, WiFI) opgevraagd kunnen worden. Dit is vooral handig voor om de meest recente zenderfrequenties in de regio te kunnen binnenhalen. Het geluid is prima, wel dient de headset te worden aangesloten die dient als antenne.

Conclusie

Na de Nokia 7650 is Nokia er opnieuw in geslaagd een tweede statement op de markt te zetten in de vorm van een slim multimediatoestel met een slide formfactor. Een feit is dat Nokia zich wederom sterk heeft gemaakt met de introductie van de Nokia N80. Geen ander toestel uit de high-end Smartphone markt heeft zoveel specificaties en nieuwe mogelijkheden in een compacte behuizing die toch enorm stijlvol is. Twee stijlvolle karakters van donker en licht komen tot uiting in zowel de prachtige Smooth Silver als de Pearl Black uitvoering, die niet misstaan naast het speciale fashion model van Nokia, de 8800.

Op het moment van schrijven is de N80 is de meest complete Smartphone die nu in de winkels ligt. De specificatielijst is indrukwekkend; WiFi 802.11a/b/g, UMTS, SIP, uPnP, stereo FM-radio, MiniSD, Bluetooth en Infrarood, een 3.0 megapixel camera en een fantastisch scherm met een resolutie van 416 x 352 pixels, waar geen enkel ander merk tegen op kan. Daarnaast is het internet browsen sterk verbeterd dankzij de inventieve open-source browser, die op alle Series 60 3rd Edition toestellen te vinden is. De voordelen van de nieuwe Symbian telg zijn legio.

Nokia doet alles om zijn imago als marktleider te behouden, en dit lukt ze aardig, op één ding na in negatieve zin en hiermee worden gelijk de nadelen van het toestel genoemd. Men is te haastig geweest met het uitbrengen en pushen van nieuwe producten, vaak ten nadele van de kwaliteit. De Nokia N80 is eigenlijk nog niet af en veel gebruikers van de eerste hardwarereleases hebben dit gemerkt en ook NieuweMobiel.NL heeft ondervonden dat de N80 helaas niet perfect is. Vooral de behuizing en vooral het slidermechanisme zijn niet geweldig en soms gewoon ronduit gammel. En dat is erg zonde voor een toestel in een hogere prijsklasse waar men dit zeker niet verwacht.

Verder zijn er nogal wat verschillen in de camerakwaliteit gevonden, die over het algemeen redelijk goed is, maar niet altijd aan de verwachtingen heeft voldaan, zeker niet wanneer men de Sony Ericsson als serieuze opponent er tegenover zou zetten. Daarnaast is de video stukken minder geworden. Ook slecht is de keuze voor een erg zwakke batterij. Symbian 9.1 bevat enorm veel pro’s en daar hoort ook energiebesparing bij, maar voor een standbytijd van minimaal drie tot vier dagen hoort gewoon een batterij met meer power, minstens 1200 mAh. Ook softwarematig betreft laat de N80 nog wel eens een steekje vallen wat gemerkt is door een aantal terugkomende crashes.

Het is te hopen dat Nokia deze problemen heeft ingezien en beterschap belooft in volgende hardware- en firmware versies. Want het is gewoon ontzettend jammer om dit toestel hiervoor te laten schieten: zelfs de meest verwende gebruiker zal tevreden zijn met dit toestel en er is geen ander die op dezelfde hoogte staat qua niveau. Gezien de hoeveelheid pluspunten van het toestel in verhouding tot de oplosbare minpunten is de Nokia N80 een aanrader, hetzij uit een recente release. Het is dan ook zeker de moeite waard om dit na te vragen bij de telecomwinkel.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Nokia N80 review