Nokia Lumia 930 review

Hoe goed is het beste wat Nokia te bieden heeft?

· 8 reacties


Nokia Lumia 930 review

Begin dit jaar lekte hij al uit en in april werd hij officieel aangekondigd maar pas deze zomer kwam hij echt beschikbaar op de Nederlandse markt; de Nokia Lumia 930.

Dit toestel moet geholpen door de sterke hardware en de nieuwe versie van het besturingssysteem de beste beleving van Windows Phone tot nu toe leveren. Met een 5 inch Full HD-beeldscherm, quadcore processor en 20 megapixel camera lijkt het voor wat betreft die hardware wel goed te zitten. En ook van Windows Phone 8.1 hebben wij hoge verwachtingen.

Wanneer je iets anders zoekt dan waarmee iedereen in je omgeving rondloopt zal een high-end Nokia met Windows Phone wellicht je interesse hebben. Als vlaggenschip moet de Lumia 930 het nog steeds opnemen tegen de grote jongens in de Androidhoek. Denk bijvoorbeeld aan de Samsung Galaxy S5, de LG G3 en de HTC One (M8).

Plus- en minpunten Nokia Lumia 930

  • Bouwkwaliteit
  • Beeldscherm
  • Camera
  • Lomp uiterlijk
  • Uithoudingsvermogen
  • Achterstand Windows Phone

Wat zit er bij het toestel?

In het vierkante doosje troffen wij behalve het toestel een snelstartgids aan en een microUSB-kabel met verloopstekker voor het stopcontact. Wat ons betreft toch een beetje een summier geheel maar na inspectie van de inhoudsopgave op de achterkant van het doosje bleek dit toch echt alles te zijn dat we mochten verwachten.

Uiterlijk

Wij kregen een Lumia 930 uitgevoerd in Bright Orange ter beschikking, en fel is de achterkant zeker. Daarmee spring het toestel behoorlijk in het oog. Verder valt op dat Nokia enigszins afstapt van de designfilosofie die werd gebruikt bij de Lumia 925. De voorkant is nog gewoon in het zwart uitgevoerd maar rondom het toestel zit een rand van geborsteld aluminium. Deze rand is dusdanig dik dat de Lumia 930 een enigszins lompe uitstraling krijgt. Ondanks zijn forse gewicht is dit toch niet helemaal terecht. Het toestel is niet overdreven groot en kan goed met één hand bediend worden.

Het glas over het scherm heeft een lichte bolling en ligt als het ware als een druppel op het scherm. Boven het scherm zit een vrij fors gat voor de oorluidspreker. Onder het scherm vinden we de drie capacitieve toetsen die door Windows verplicht zijn gesteld bij het gebruik van Windows Phone. Het toestel beschikt niet over een notificatielampje. Rechts op het toestel zitten de volumeknoppen, vergrendeltoets en cameraknop.

Aan de bovenkant zit de headsetaansluiting en de sleuf voor de nanoSIM-kaart. Deze kan zonder speciaal gereedschap geopend worden. Een beetje lange nagel is genoeg om het laatje eruit te wippen. De onderkant is voor de USB-aansluiting.

Aan de achterkant van het toestel vinden we de luidspreker en de camera met dubbele LED-flitser en de linkerkant is helemaal leeg. De backcover is niet verwisselbaar. Door de lichte bolling in de achterkant en het beetje stroeve plastic ligt het toestel prettig in de hand. Verder maakt het ook een uitermate solide indruk. De Nokia-baksteen is duidelijk terug. Het toestel heeft wel de neiging om nogal warm te worden. Dit al bij normaal gebruik en niet alleen tijdens bijzonder intensieve taken.

Uithoudingsvermogen

Het is mogelijk om het met de Lumia 930 anderhalve dag vol te houden maar erg gemakkelijk is het niet. Over het algemeen gaf hij er binnen 24 uur de brui aan na gemiddeld tot intensief gebruik van, met name, internet en de camera. Het toestel geeft één keer, bij 10%, een waarschuwing dat de batterij bijna leeg is. Daarna laat hij niet meer van zich horen totdat hij uitvalt.

Een kleine hint naar het beperkte uithoudingsvermogen is misschien het feit dat de batterijbesparing naar voren is gehaald vanuit de instellingen en een eigen kopje heeft in het menu. Hier kunnen de apps met verbruik of die op de achtergrond worden uitgevoerd, weergegeven. Daarnaast kan hier de batterijbesparing worden ingeschakeld. Wat deze precies doet en wanneer hij wordt ingeschakeld is helaas onduidelijk. De Lumia 930 kan overigens ook draadloos worden opgeladen. Daarvoor heb je wel een speciale oplader nodig die niet standaard in het pakket zit.

Belkwaliteit

Een inkomende oproep kan tot zwijgen gebracht worden door het toestel met het scherm naar beneden te draaien. Mocht je een oproep wel aannemen dan is de gesprekspartner over het algemeen helder en duidelijk te verstaan. Tijdens een gesprek zijn de functies numeriek toetsenbord, luidspreker, dempen, wachtstand en een persoon aan het gesprek toevoegen direct beschikbaar.

Voor meer functionaliteit kan natuurlijk ook teruggekeerd worden naar het startscherm. In het beloverzicht kan ook gekozen worden voor een oproep via Skype. We hadden vrij vaak last van een wegvallende verbinding met het netwerk. Maar na het terug in gebruik nemen van onze reguliere telefoon lijkt dit toch te maken te hebben met een verminderde dekking van de provider.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de Lumia 930 heeft een resolutie van 1920 × 1080 pixels. De Lumia 1520 had ook al een dergelijke Full HD-resolutie maar dat was op een aanzienlijk groter scherm. Het beeldscherm is van het zogenaamde ClearBlack AMOLED type. Zoals we gewend zijn van dergelijke schermen worden kleuren en zwarte vlakken erg diep en levendig weergegeven. Witte vlakken daarentegen komen niet helemaal goed uit de verf. Om dit te verbeteren kun je in de instellingen een beetje spelen met het kleurprofiel. De automatische schermhelderheid werkt erg nauwkeurig en zorgt ervoor dat het scherm in alle omstandigheden prettig af te lezen is.

Er zijn een verschillende instellingsopties voor het beeldscherm maar ze zijn nogal verspreid over het instellingenmenu. Aangezien dit menu niet op alfabet of categorie is gesorteerd kan het zijn dat je even met zoeken naar de 'scherm time-out', helderheid, schermrotatie of andere opties.

Menu

Windows Phone is een kleurrijk en opvallend geheel. Voor de interface kunnen achtergrondkleur, accentkleur en achtergrondfoto ingesteld worden. Wanneer je een achtergrondfoto instelt, worden de tiles die normaal gesproken in de accentkleur zijn uitgevoerd doorzichtig. Omdat de Lumia 930 draait op versie 8.1 van Windows Phone beschikt hij over een aantal broodnodige verbeteringen.

Zo is er een notificiatiescherm dat we al kenden van iOS en nog eerder van Android. Dit meldingenvenster of actiecentrum kan geopend worden door de notificatiebalk naar beneden te slepen. Hier worden vanzelfsprekend notificaties van nieuwe berichten getoond. Verder staat bovenin het resterend accupercentage, de datum, vier instelbare snelkoppelingen naar specifieke instellingen en een koppeling naar het instellingenmenu.

Voor het vergrendelingsscherm kan een toepassing gekozen worden die de achtergrond voorziet van interactieve informatie. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het weer of je agenda. Verder kan één app geselecteerd worden voor gedetailleerde statusinformatie en vijf apps voor snelle statusinformatie. Leuker zijn de dynamische lock screen thema's. Er is al een beta te downloaden in de Store en die ziet er erg gelikt uit.

De Live Tiles op het startscherm krijgen steeds meer functionaliteit en brengen je startscherm echt tot leven. Overigens hebben niet alle tegels een live weergave en hangt het voor sommige ook af van hun formaat. Het loont dus om een beetje klooien met de layout van je startscherm. Voor het overzicht is er naast het startscherm altijd nog een alfabetische lijst met alle geïnstalleerde apps. Al kan deze lijst na verloop van tijd behoorlijk lang worden.

Iets anders wat nieuw is zijn mappen. Je kunt er niet standaard gebruik van maken, je zult eerst een app moeten downloaden. Heel erg geïntegreerd voelt het daarom niet aan maar in principe doet het wat het belooft; apps in mappen zetten en die vervolgens op je homescreen plaatsen.

In principe werkt het besturingssysteem soepel en gebruiksvriendelijk. Het geeft alleen nog steeds het gevoel dat het niet helemaal af is. Zo komt het notificatiescherm exact hetzelfde in beeld als bij Android en verschuift niet het hele beeld zoals gebeurd wanneer je het menu opent. Verder zijn er geen aparte icoontjes in de statusbalk voor notificaties van verschillende toepassingen. In het algemeen maakt de interface een nogal stroperige indruk. Er zitten geen haperingen in maar alle overgangsanimaties zorgen wel voor het nodige oponthoud.

Telefoonboek

Bij het in gebruik nemen van het toestel moet je in principe een Hotmail, Live of Outlook e-mailadres invoeren. In het telefoonboek worden standaard de contactpersonen van dit account opgenomen. Daarnaast kun je ook contacten van de SIM-kaart Gmail en andere sociale netwerken toevoegen.

Handig daarbij is dat je kan aangeven om alleen contacten met een telefoonnummer te tonen. Op een ander tabblad kun je in zogenaamde kamers, à la Google+ Hangout, op één plek chatten en een agenda, foto's en notities delen met één of meerdere mensen.

Messaging

Naast het hierboven aangehaalde Microsoft-account kun je ook Gmail of andere e-mailadressen invoeren. Elk account krijgt zijn eigen icoontje en er is dus geen gegroepeerde inbox. De toepassing ziet er telkens hetzelfde uit en werkt ook gelijkwaardig. Door links naast een bericht op het scherm te tinken kan je er één of meerdere berichten aanvinken om ze te verwijderen, verplaatsen of markeren. Bij Gmail ontbreekt helaas de automatische sortering over tabbladen zoals we die kennen van de webmail en Android.

Toen we het toetsenbord voor het eerst wilden gaan gebruiken kregen we de melding dat de woordvoorspelling nog gedownload moest worden. Een beetje opmerkelijk dat dit niet standaard geïnstalleerd is maar wel prettig dat dit alsnog gebeurd. De layout van het toetsenbord is behoorlijk gebruiksvriendelijk. Alleen de backspace en enterknop zitten zo dicht op elkaar dat je de verkeerde nog weleens aanraakt. De meestgebruikte leestekens zijn bereikbaar door de punttoets ingedrukt te houden.

Een nieuwe functie is tekstinvoer door van letter naar letter te slepen. Dit werkt redelijk snel maar het woordenboek is niet altijd even slim. Met sommige woorden of de meest simpele vervoegingen heeft hij dan veel moeite. Daarentegen geeft het toetsenbord wel weer emoticons als suggestie bij zelfstandig naamwoorden. 'Pizza' is een voorbeeld.

Connectivity

De Lumia 930 heeft ondersteuning voor 4G, WiFi, Bluetooth 4.0, NFC en DLNA. Dankzij het notificatiescherm kan je meeste van deze functies nu ook vanuit daar snel aan- of uitzetten. Als aanvulling op de WiFi-functionaliteit is er WiFi-inzicht. Hiermee kun je je thuisnetwerk delen met vrienden en bekenden zonder daarvoor de netwerksleutel uit handen te hoeven geven. Voorwaarde is natuurlijk wel dat ook je vrienden over een Windows Phone beschikken. Daarnaast wisselt WiFi Sense informatie uit tussen je Windows-computer en Windows Phone zodat je netwerksleutels niet telkens opnieuw hoeft in te voeren.

Internet Explorer is in Windows Phone 8.1 aangevuld met private browsing en een speciale leesmodus. De interface is zo simpel mogelijk. Onder in beeld zit alleen een refreshknop, adresbalk en drie stipjes om overige functies te openen. Hiertoe behoren onder andere het openen van meerdere tabbladen, recente pagina's bekijken, favorieten, pagina delen en/of aan startscherm vastmaken. De knop op de adresbalk kan ook ingesteld worden voor favorieten of tabbladen. De browser werkt prettig en snel.

Camera

Nokia heeft een 20 megapixel PureView-camera met optische beeldstabilisatie en hardware van Zeiss in de Lumia 930 gestopt. Als gebruiker van een Nokia met Windows Phone heb je standaard twee cameratoepassingen tot je beschikking; eentje van Windows Phone en eentje van Nokia. Hiervan is, zoals wellicht verwacht mag worden, de camera van Nokia zelf een stukje uitgebreider qua functionaliteit. Maar ook qua prestaties heeft deze een streepje voor.

De camera kan kopieën van foto's in een hoge (16 MP) en lage (5 MP) resolutie opslaan zodat deze later bewerkt kunnen worden. Mocht je 19 megapixels willen benutten dan moet je de beeldverhouding van 16:9 naar 4:3 veranderen. Er is zelfs de optie om foto's in RAW-formaat op te slaan (DNG).

In de instellingen kunnen behalve witbalans, ISO en helderheid ook scherpstelling en sluitertijd worden aangepast. Bovendien kan je met deze camera zogenaamde levende beelden vastleggen. Dit houdt in dat je foto's niet statisch zijn maar kort kunnen bewegen. Deze bestanden worden als MP4 opgeslagen en ze delen is dan weer een beetje lastig.

De camera beschikt niet over een HDR-modus maar levert onder vrijwel alle omstandigheden hele mooie beelden af. Kleuren en details zien er erg netjes uit. Ook focussen werkt snel en goed, mede dankzij de speciale cameraknop. Alleen als er grote verschillen tussen lichte en donkere vlakken zijn dan is het lichte gedeelte enigszins overbelicht.

Door de vier microfoons waar de Lumia 930 mee is uitgerust en Nokia Rich Recording worden video's van het meest natuurgetrouwe geluid voorzien en met Nokia Creative Studio kun je de beelden uitgebreid bewerken. Nokia Storyteller kan een selectie van je beeldmateriaal automatisch samenstellen tot interactieve presentaties. Vergelijkbaar met wat we al kennen van Zoe op de HTC One.

Nokia Lumia 930 camera samples
Klik hierboven voor meer voorbeeldfoto's van de Lumia 930

Aanwezige programma's

Op de Lumia 930 staan standaard de apps agenda, alarmsignalen, app social, data-inzicht, eten en drinken, Facebook, financieel, FM-radio, games, gezondheid en fitness, HERE Drive+, HERE Maps, kaarten, LINE, Lumia help + tips, mijn gegevens overbrengen, MixRadio, muziek, nieuws, Nokia beamer, Office, OneDrive, OneNote, opslaginzicht, podcasts, portemonnee, reizen, rekenmachine, Skype, sport, video, Vine en weer.

Een oplettende lezer zal het opvallen dat YouTube in dit uitgebreide pakket ontbreekt. Gelukkig kan een officiële app eenvoudig gedownload worden in de Store. Verder moge duidelijk zijn dat Windows Phone op Nokia's behoorlijk rijk uitgerust is. Gratis navigatie, gratis muziek en noem maar op. Hierdoor krijg je bij de Lumia nog steeds enorm waar voor je geld.

Het aantal apps in de Store neemt toe maar er valt nog steeds niet echt veel te kiezen. Bovendien hebben mainstream apps als WhatsApp, Facebook en Instagram nog steeds niet de volledige functionaliteit die we kennen van iOS of Android. Daarmee wordt Windows Phone echt tekort gedaan.

Cortana

Samen met Windows Phone 8.1 kondigde Microsoft haar eigen digitale assistent aan; Cortana. Ze is voorlopig alleen te gebruiken als je de regio van je telefoon op 'Verenigde Staten' zet en de taal op Engels. Maar onze eerste indruk is er één van wow! Ze verstaat zelfs ons steenkolen Engels en ze begrijpt ook redelijk veel. Natuurlijk kun je haar de gebruikelijke dingen vragen zoals een app openen, je vriendin te bellen of een herinnering in je agenda zetten maar het gaat veel verder dan dat.

Ze probeert verbanden te leggen en kan ook herinneringen onthouden die gekoppeld zijn aan een locatie. Bloemen halen als je in de buurt bent van een bloemenwinkel bijvoorbeeld. Al deze verbanden kun je in Cortana's notebook terugvinden. Wat we ook handig vonden is dat wanneer Cortana je niet helemaal goed verstaat je dit kunt corrigeren door de tekst aan te passen met het toetsenbord. Cortana kan ook je telefoontjes afhandelen voor als je niet gestoord wilt worden. Dit noemt Microsoft "Quiet Hours" en het is eigenlijk de niet-storen-functie op iOS en Android. Jammerlijk werkt dit dus alleen als je je telefoon op het Engels hebt ingesteld.

Daarnaast kun je Cortana muzieknummers laten herkennen ala Shazam en zit er natuurlijk de nodige humor in verwerkt. We kunnen eigenlijk niet wachten totdat Cortana ook in het Nederlands beschikbaar is al kan dat vermoedelijk nog wel even duren. Ook de concurrentie is nog niet in de Nederlandse taal beschikbaar.

Conclusie

We verwachten inmiddels niet anders dan een goede camera en solide bouwkwaliteit wanneer we een Nokia in handen krijgen. De Lumia 930 stelde ons dan ook niet teleur. Bovendien is Windows Phone met de komst van 8.1 aanzienlijk verbeterd en er qua gebruiksvriendelijkheid op vooruit gegaan. De aanvullingen en vernieuwingen zien er erg netjes uit op het mooie beeldscherm.

De uitstekende hardware laat het een beetje liggen als het aankomt op uithoudingsvermogen en het uiterlijk is misschien even wennen. De software wordt tekort gedaan door de rafelrandjes in de interface maar vooral door het achterblijvende aanbod in de App Store. Ondanks de goede bouwkwaliteit en betaalbare prijs van de Lumia 930 kan daarmee de drempel voor het overstappen op Windows Phone nog steeds te hoog zijn voor het grote publiek.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Nokia 930 review