Nokia Lumia 925 review

Opgepoetste Lumia 920 of revolutionair nieuwe telefoon?


Nokia Lumia 925 review

Hij werd halverwege mei dit jaar aangekondigd en is al vanaf juni in Nederland verkrijgbaar; de Lumia 925. Z'n naam wijkt niet veel af van z'n voorganger, slechts een optelsom van een mager "vijfje".

Des te opmerkelijker is dat het model niet erg op z'n voorganger lijkt, ondanks dat de 925 een onmiskenbare Lumia is. Wie louter naar de speclist lijkt ziet opvallend weinig verschillen. Zeg maar gerust geen. Toch zijn ze er. Wij speurde ze op en leggen ze graag aan je uit.

Samen met de Lumia 925 kondigde Nokia de Amber-update aan. Het is een broodnodige update van het Windows Phone 8-besturingssysteem en exclusief voor Nokia Lumia's. Windows Phone is nog altijd niet zo volwassen als concurrenten iOS en Android en updates komen niet zo snel uit als gehoopt. Bij Microsoft hebben ze vooral veel tijd gestoken in update "Blue" die in 2014 verwacht wordt. Deze update moet veel functies brengen die al jaren gemeengoed zijn voor andere platformen. In de tussentijd is het redelijk stil, met uitzondering dan van de GDR2-update die deel uitmaakt van de Amber-update. Wat voor extra's deze update met zich meebrengt proberen we ook uit te leggen.

Nokia Lumia 925 box contents

Plus- en minpunten Nokia Lumia 925

  • Premium behuizing
  • Amber-toevoegingen
  • Veel waarde voor je geld
  • Matige upgrade tov voorganger
  • Langzame Windows Phone-updates

Wat zit er bij het toestel?

De Lumia 925 wordt geleverd in een inmiddels typisch blauw Nokia-doosje. Er zit ditmaal een lipje aan van stof om hem uit z'n omhulsel te schuiven. Naast de telefoon zit er een metalen pinnetje in waarmee je de simkaartslot kunt openen. Daaronder zit een een hoesje met documentatie waaronder een snelstartgids en belangrijke informatie over 4G-verbindingen. We treffen verder een losse datakabel aan, een stekker en een in-ear-koptelefoon. Er zijn verschillende formaten opzetstukjes meegeleverd. Bovendien zijn er op de koptelefoon bedieningsknoppen aanwezig. Alles is compleet en vooral de stekker ziet er door de matte afwerking zeer mooi uit.

Uiterlijk

De Lumia 925 is één van Nokia's eerste smartphones met een metalen frame. Niet alles is van metaal. De 925 bestaat uit een combinatie van aluminium en polycarbonaat. In tegenstelling tot z'n voorganger is nu alleen de achterzijde van plastic. Niet glimmend zoals bij Samsung maar mat afgewerkt. Nokia richtte zich ook op een andere klacht van de Lumia 920, de Lumia 925 is 2,2 millimeter slanker. In telefoonbegrippen het verschil tussen morbide obesitas en maatje 36. Er is ook het nodige van het gewicht afgegaan; de Lumia 925 is 25% lichter. Hiermee is al één van z'n grootste bezwaren weggenomen. Het nieuwe figuur staat de Lumia 925 goed, hij voelt stukken compacter aan dan z'n voorganger.

De voorzijde bestaat uit één glazen paneel de aan de zijkanten een beetje bol zijn. Hij ligt er als het ware als een druppel op. Onderaan bevinden zich de drie voor Windows Phone essentiële bedieningsknoppen; terug, home en zoeken. Boven in het glas zit een inkeping voor de luidspreker. Die is bedekt met wat lijkt op textiel, het blijkt in de praktijk een ideale opvangbak voor stof en vuil. Op den duur zorgt dit voor een lelijk aangezicht waar maar weinig aan te doen is. Rechts daarvan zit de camera om mee te videobellen. De microfoon zit subtiel weggewerkt in de onderkant van het glas via een kleine inkeping. Het valt bijna niet op.

Aan de rechterzijde zitten de volumetoetsen, de sluimerknop en de cameratoets. Alhoewel we een fysieke cameraknop toejuichen zijn het wel veel knoppen op één plek. Als je je telefoon uit handen geeft wordt onbedoeld vaak een knop ingedrukt. Wat ons betreft zou het verhuizen van de aan-/uitknop naar de bovenkant al veel schelen. De linkerzijkant is vrij van knoppen.

Nokia Lumia 925 Sim Tray

Bovenop zit links de simkaartslot. Je hebt een speciale tool nodig om deze te openen en hij kan niet helemaal uit het toestel. Daarnaast zitten de microUSB-aansluiting, de audiojack-aansluiting en een extra gaatje voor de tweede microfoon die de ruisonderdrukking voor z'n rekening neemt. De onderkant is vrij van poorten of andere componenten.

De achterkant wordt gedomineerd door de grote cameramodule. Van dichtbij blijkt het grotendeels voor de show te zijn, het overgrote deel bestaat uit glas. De camera telt evenveel megapixels als de Lumia 920. De module steekt uits uit, het is niet veel maar van ons had het niet gehoeven. Boven de module zitten twee LED-lampjes en daaronder staat geschreven "PureView Carl Zeiss" voorafgegaan door het Nokia-logo. Onderaan zit de gril voor de externe speaker. Daar vlak boven zitten drie metalen contactpunten. Door een apart verkrijgbare accessoire kun je daarmee draadloos opladen. In tegenstelling tot z'n voorganger zit draadloos laden dus niet standaard in het toestel. Jammer maar gelet op het geringe gebruik geen groot gemis. Voor fans van het eerste uur die al een Qi-oplader of Fatboy Pillow hebben is het wel zuur. De draadloze laadcover (CC-3065) moet los zo'n 35 euro kosten.

De Lumia 925 is nog steeds niet zelf open te maken om bijvoorbeeld de batterij te vervangen. We hebben het dus nog steeds over een unibody. Op zich geen probleem want telefoons vandaag de dag overleven de batterij niet. Denk aan valschade maar ook aan verouderde software.

Uithoudingsvermogen

Eigenlijk zit het met de batterijduur van de Lumia 925 nog steeds even goed. Wat ons blijft verbazen is hoelang het toestel meegaat zonder simkaart. Een ruime week is echt geen uitzondering. Probeer dat maar eens met een Android of iPhone. Met simkaart is het uithoudingsvermogen beperkt tot een dag of anderhalf. Dit lijkt wel iets minder te zijn geworden maar dat lijkt ook te zijn gekomen doordat het toestel nu ook WiFi-verbindingen behoudt in standby-modus. Allemaal dankzij de Amber-update.

In het instellingenmenu vinden we nog steeds de batterijbesparingfunctie. Deze kun je standaard aanzetten, maar ook wanneer de batterij leeg dreigt te raken of totdat hij wordt opgeladen. Eenmaal ingeschakeld wordt dat kenbaar gemaakt door een hartje bovenop het batterijicoontje te tonen. Een geactiveerde batterijbesparing voorkomt dat apps op de achtergrond taken kunnen uitvoeren, zo wordt mail bijvoorbeeld niet meer automatisch opgehaald.

Belkwaliteit

Van Nokia-telefoons mag je verwachten dat ze op het gebied van bellen goed zijn. Dat geldt gelukkig ook voor deze Lumia 925. Gesprekken komen helder en met voldoende geluid binnen. Handig is dat sinds de Amber-update je binnenkomende oproepen het zwijgen kunt laten opleggen door het toestel op z'n scherm te draaien. Flip to Silence noemen ze dat. De oproep wordt niet genegeerd, zodat je hem altijd nog kunt aannemen. Vind je deze optie echter vervelend dat kun je hem altijd uitschakelen in Instellingen > Audio > Verbeteringen.

Beeldscherm

Nokia past nog steeds een AMOLED-paneel toe met ClearBlack. Het zorgt voor een diep zwart, contrastrijk en buitenshuis prima afleesbaar scherm. Helaas ondersteunt Windows Phone 8 nog geen Full HD-schermen waardoor de resolutie is blijven steken op 1280 bij 768 pixels. Het is meer dan genoeg voor dagelijks gebruik maar mist wel de scherpte die we bijvoorbeeld op de flagships van andere fabrikanten zien. We kunnen het Nokia niet aanrekenen maar moeten daarvoor bij Microsoft zijn, maar toeval wil dat we momenteel een Nokia-telefoon reviewen en (nog) geen Microsoft-telefoon.

Er is wel een zeer groot verschil met de Lumia 920 en dat is wat Nokia zelf Glance Screen noemt. Die toont een grote klok in de standby-modus. Symbian-veteranen weten niet beter maar het is erg handig. Samen met de tijdsaanduiding wordt de batterijstatus weergegeven alsmede of het toestel in de trilstand staat. Wat ons betreft hadden notificaties zoals gemiste oproepen of binnengekomen e-mails er ook bij mogen staan. Het gerucht gaat dat dit op den duur wel wordt toegevoegd. Je kunt Glance (of 'glimp' zoals het in het Nederland wordt genoemd) altijd aan zetten of op een interval. In die laatste wordt hij getoond als je hem uit je broekzak haalt of even 'aanraakt'. Gelukkig is Glance Screen niet erg fel waardoor je 's nachts niet meteen je hele slaapkamer verlicht. Mocht het je toch te gortig worden dan is er een speciale nachtmodus die de helderheid nog verder terugdringt. Over alles is nagedacht.

Menu

Aan het menu lijkt niet veel te zijn veranderd. Het eerste scherm toont tiles waarvan je de meeste in drie formaten kunt aanpassen. De applijst is helaas nog steeds een alfabetische lijst van geïnstalleerde apps. We wachten op een betere manier waarbij je niet telkens een eind moet scrollen om van de ene naar de andere app te hoeven scrollen. Ook aan het lockscreen lijkt niet te zijn gesleuteld. Handig nu is wel dat je vanuit het Glance Screen je telefoon kunt unlocken. Twee maal daarop tikken levert het lockscreen op. Het bleek onze nieuwe favoriete manier om hem te unlocken te zijn.

Telefoonboek

Ook aan het telefoonboek is nagenoeg niet gesleuteld. Contacten kun je nog steeds importeren uit verscheidene accounts zoals Facebook, Gmail, LinkedIn en Twitter. Je kunt groepen aanmaken en zelfs kamers waarin je meer dan alleen berichten onderling kunt delen. Foto's bijvoorbeeld.

Messaging

Berichten worden netjes weergegeven als conversaties en vanuit dezelfde app kun je chatten met andere Messenger-gebruikers maar ook Facebook-chat wordt ondersteund. Helaas kun je alleen zien wie er online is als ook jouw status op iets anders dan offline staat. Even gluren zit er dus niet in.

De mail-toepassing lijkt lekker simpel maar is relatief uitgebreid. Gmail-gebruikers kunnen opgelucht ademhalen, ook de kalender en contacten op je Google-account worden dankzij de Card- en CalDAV ondersteuning in GDR2 netjes gesynchroniseerd.

Connectivity

Er zijn eigenlijk geen opvallende dingen te noemen qua verbindingsmogelijkheden, alles wat in de Lumia 920 zat zit in de Lumia 925. Zo is er nog steeds 4G-ondersteuning, NFC en WiFi-n. Wat wel nieuw is dat er een lijst met openbare WiFi-netwerken aanwezig is. Ben je dus in de stad en er is een onbeveiligd WiFi-netwerk beschikbaar dan krijg je daarvan melding. Dit is een dienst van Data Sense wat eerder al in Windows Phone 8 geïntroduceerd was maar wat nu ook (deels) voor Nederland beschikbaar is. Een andere functie van Data Sense is het instellen van een datalimiet en het beperken van dataverbruik via een telefoonnetwerk.

De Lumia 925 is uitgerust met 4G en wel met banden 1, 3, 7, 8 en 20. Dit betekent in de praktijk dat mocht je in een gebied wonen met 4G-dekking en je een over dergelijk abonnement beschikt je supersnel kunt mobiel internetten.

Camera

De hoofdcamera telt nog steeds 8,7 megapixels waarvan Carl Zeiss de lens levert. Ook de aperture is met f/2.0 even groot. Verschil zit hem echter in de grootte van de sensor; die is namelijk groter: 1/3 inch. In theorie is het zo dat hoe groter de sensor hoe meer licht hij opvangt en hoe beter hij foto's schiet in het donker of binnenshuis. De camera van de Lumia 925 krijgt daarnaast hulp vanuit onverwachte hoek. De Amber-update zorgt dankzij software voor betere foto's in situaties met weinig licht, verbeterde auto-focus en minder ruis.

De foto's van de Lumia 925 zijn in de praktijk niet slecht. Vooral in het donker zijn foto's beduidend beter dan telefoons van de concurrentie, er is echter één maar. Foto's waren minder verbluffend als destijds bij de Lumia 920. Dat ligt niet zozeer aan de Lumia 925, we zijn gewoon verwend het afgelopen jaar. Nokia is daar met het uitbrengen van de Lumia 1020 met 41 megapixel mede schuldig aan. Onze standaard is harder gestegen dan de Lumia 925 beter is geworden. We laten even in het midden of dat aan deze Lumia 925 ligt of aan ons.

Nokia Smart Camera Action FocusNokia Smart Camera Action Shot

Nokia levert naast de standaard aanwezige camera-app ook de eigen Nokia Smart Camera en Nokia Pro Cam app mee. Die eerste komt samen met Amber en heeft als toegevoegde waarde dat je bewegende objecten uit foto's kunt verwijderen, gezichten in groepsfoto's kun wijzigen, bewegingen kunt scherpstellen en een actie-shot kunt maken. Wat de app in feite doet is in een aantal tellen zoveel mogelijk foto's schieten. De effecten die je ermee kunt maken zijn best geinig en voegen in sommige gevallen ook echt iets toe. Je kunt de app ook vanuit de standaard camera-app opstarten door hem als 'lens' te selecteren.

Naast de Smart Camera is er ook de Nokia Pro Cam. Dit is een enorm uitgebreide camera-toepassingen waarbij je zaken als ISO en sluitertijden kunt instellen. De huis-tuin-en-keuken-gebruiker wil je daar vooral niet mee lastigvallen maar de gevorderde of semi-professionele gebruiker kan daar erg leuke dingen mee doen. Er is wat kennis voor nodig om zelf met deze instellingen te spelen, maar dat ze er zijn maakt het wel erg interessant. Bovendien is de interface grappig samengesteld. We hadden liever gezien dat Nokia al deze aparte apps samenvoegde in één, iets wat op den duur hopelijk nog komt. Op deze manier wordt het zo onoverzichtelijk.

Nokia Lumia 925 camera samples

Aanwezige programma's

We hebben al veel apps besproken die meegeleverd zijn met Windows Phone en de Amber-update maar we willen er graag nog één toelichten. En dat is de FM radio. De meeste Lumia's beschikken over een radio-ontvanger maar deze was tot op heden nog niet geactiveerd. De Amber-update doet juist dat en daarom kunnen we in combinatie met een aangesloten koptelefoon nu genieten van radio. De functie zit weggestopt onder 'Muziek en video's'.

Ook voorgeïnstalleerd is Nokia's HERE suite. Deze navigatiesoftware behoort tot de beste van de markt en is bovendien gratis. Met HERE Drive+ heb je gesproken navigatie met online en offline kaarten uit de gehele wereld. HERE maps is de kaartendienst voor als je even wat wilt opzoeken en met HERE Transit plan je je reis via het openbaar vervoer. Bovendien geeft de app op een overzichtelijke manier alle mogelijke routes aan.

Conclusie

De Lumia 925 is niet alleen qua naam een bescheiden upgrade, ook voor wat betreft specificaties is er weinig verschil. Verschil is er wel en dan met name aan de buitenkant te vinden. Een premium uitziende metalen rand met een voelbaar gewichtsverlies. Dit gaat wel ten koste van de door Nokia zelf geherintroduceerde draadloze oplaadfunctie.

We vragen ons wel hardop af waar Nokia de Lumia 925 exact plaatst. De Lumia 920 was destijds het topmodel, deze 925 niet. Die eer gaat naar de nieuwe Lumia 1020 met 41 megapixel. Toch is het ook wel weer een soort topmodel, een herboren Lumia 920. Het is hem wat ons betreft gegund, hij kan zodoende nog een jaartje mee.

Nokia heeft niet alleen de werkzaamheden van Microsoft afgewacht maar is zelf actief met de software aan de slag gegaan. Gelukkig maar want zonder Amber (en alleen met de GDR2-update) zou het allemaal wel erg mager zijn geweest. Microsoft moet er een tandje bij zetten, want de updates gaan niet snel genoeg. We missen nog steeds cruciale en basale functies zoals een schermrotatielock. Hoe moeilijk kan het zijn vraag je je af? Ergens houden we ook ons hart vast als Nokia is opgeslokt door Microsoft. Hopelijk gaat het Nokia gedachtengoed niet verloren.

Voor wat betreft deze Lumia 925, het is misschien niet het nieuwste van het nieuwste wat je vandaag de dag kan krijgen. Nokia maakt dit echter ruimschoots goed door de meegeleverde software zoals gratis navigatie- en muziekdiensten. Wat ons betreft is de Lumia 925 helemaal geen slechte deal, vooral als je bedenkt dat je er een metalen telefoon voor terugkrijgt.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Nokia 925 review