Nokia Lumia 530 review

Goedkoop! Maar is het ook een goede koop?


Nokia Lumia 530 review

Bescheidenheid siert de mens en daarom vonden wij het tijd om het meest bescheiden Windows Phone toestel eens onder de loep te nemen. In dat geval kom je uit bij de Nokia Lumia 530.

Hij treedt in de voetsporen van het tot op heden populairste Windows-toestel, de Nokia Lumia 520, en heeft dus grote schoenen te vullen. Kort geleden testten we in de vorm van de Nokia Lumia 930 al de beste Windows Phone van het moment. Om de Lumia 530 hier nu mee te gaan vergelijken is niet helemaal eerlijk maar we zijn wel benieuwd hoe Windows Phone draait op flink goedkopere hardware.

Zoek je een telefoon met een 4,0 inch beeldscherm voor minder dan 100 Euro dan kom je uit bij Alcatel. Met de One Touch Pop C2 en de One Touch Pop D3 4035D heb je zelfs twee opties. Daarnaast heeft Sony de Xperia E1 in de aanbieding en moeten we de Motorola Moto E ook niet over het hoofd zien.

Plus- en minpunten Nokia Lumia 530

  • Prijs
  • Windows Phone 8.1
  • Ontbreken microSD-kaart
  • Beeldscherm
  • Eigenaardigheden Windows Phone

Wat zit er bij het toestel?

In het doosje troffen we behalve de Lumia 530 met bijbehorende 1.430 mAh-batterij en snelstartgids alleen een oplader aan. En niet eentje met een losse datakabel maar een echte ouderwetse oplader die alleen in het stopcontact past. Helaas moeten we het ook stellen zonder geheugenkaart. Het kan komen doordat we een Italiaans toestel als testmodel hebben ontvangen maar vermoedelijk zit er binnen de EU weinig verschil in de inhoud van de verpakkingen.

Uiterlijk

Net als zijn voorganger bestaat de Lumia 530 feitelijk uit twee delen. Een zwarte body met alle hardware en een felgekleurde matte backcover de ook alle zijkanten bedekt. Dit keer zijn ook de knoppen in de cover verwerkt en in dezelfde kleur uitgevoerd. Je kan in de toekomst dus eenvoudig van kleur wisselen!

In het oranje jasje van ons testtoestel zitten aan de achterkant twee gaten; één voor de camera en één voor de luidspreker. Boven zit een gat voor de headset jack en onder voor de oplader. Rondom het scherm zitten vrij riante randen maar de Lumia 530 heeft geen notificatielichtje of camera aan de voorzijde.

In de glasplaat aan de voorkant van het toestel zitten boven en onder twee inkepingen. Respectievelijk voor de oorluidspreker en microfoon. De bouwkwaliteit en afwerking zijn, zoals we dat gewend zijn van Nokia, erg goed verzorgd. Het toestel is wat aan de zware en dikke kant maar ligt plezierig in de hand.

Uithoudingsvermogen

De Lumia 530 beschikt niet over energie slurpende functies en/of hardware. Voor intensief gebruik van multimedia leent het toestel zich ook niet echt. De zwaarste wissel op het uithoudingsvermogen zal getrokken worden door Facebook en WhatsApp. Met gemiddeld gebruik hiervan en twee e-mailaccounts die synchroniseerden hield de Lumia 530 het bij ons het ongeveer 24 uur vol met een marge van een paar uur.

Op het vlak van batterijbeheer kan Windows Phone nog het nodige verbeteren. Zo geeft het toestel één keer bij 10% een waarschuwing dat de batterij bijna leeg is. Batterijbesparing is naar voren gehaald vanuit de instellingen en heeft een eigen kopje in het menu. Hier kunnen de apps met verbruik of die op de achtergrond worden uitgevoerd worden weergegeven. Daarnaast kan hier de batterijbesparing worden ingeschakeld. Wat deze precies doet en wanneer hij wordt ingeschakeld is helaas niet direct duidelijk of in te stellen.

Belkwaliteit

Het geluid tijdens een gesprek kan hard genoeg maar is aan de schelle kant. Vanwege zijn plaatsing direct bij je duim moet je opletten dat je niet de powerknop indrukt in plaats van de volumeknop wanneer je het volume lager wil zetten. We hadden af en toe last van een wegvallende of krakende verbinding. Opmerkelijk is het feit dat de nabijheidssensor ontbreekt. Bij de minste beweging sprong het beeld aan terwijl we de telefoon aan ons oor hielden.

Beeldscherm

Direct bij het aanzetten van het toestel moet je even wennen aan het beeld. We zijn namelijk gewend van Windows dat de kleuren van het scherm afspatten en je tegemoet springen. Dat wordt bij de Nokia-toestellen mogelijk gemaakt door de ClearBlack-technologie maar juist deze toevoeging ontbreekt op de Lumia 530. Er ligt ook overduidelijk geen IPS-scherm in. Daarom zien kleuren er enigszins flets uit en is het contrast wat afgevlakt. De resolutie van 854 × 480 pixels is natuurlijk elementair maar op een 4,0 inch scherm is er nog wel mee te werken. De interface van Windows Phone heeft er ook niet echt onder te lijden. Wel ben je een deel van die pixels kwijt aan de virtuele bedieningsknoppen. Hierdoor blijft er 800 bij 480 pixels over.

De kijkhoek en afleesbaarheid in buitenlicht vallen enigszins tegen. Het scherm wordt niet helemaal egaal verlicht. Bij de bovenrand lijkt wat extra licht door te lekken. Er is geen automatische stand voor de schermhelderheid. In plaats daarvan zijn er drie helderheidsprofielen; laag, normaal en hoog. De exacte sterkte hiervan kan in de instellingen gewijzigd worden. Daarnaast kan ook de kleurtemperatuur en –verzadiging worden aangepast. Desondanks is de beeldkwaliteit niet echt naar tevredenheid in te stellen. Er lijkt constant een soort aanslag op het scherm te zitten of ruis in het beeld. Vooral door tekst heen scrollen is daardoor onplezierig om naar te kijken.

Menu

De Lumia 530 beschikt over dezelfde versie van Windows Phone als het recent door ons geteste vlaggenschip, de Nokia Lumia 930. Dat betekent dat ook dat de welkome verbeteringen van Windows 8.1 op het toestel aanwezig zijn. Zo is er een notificatiescherm of actiecentrum dat geopend kan worden door de notificatiebalk omlaag te slepen. Hier worden vanzelfsprekend notificaties van nieuwe berichten getoond. Verder staat bovenin het resterend accupercentage, de datum, vier instelbare snelkoppelingen naar specifieke instellingen en een koppeling naar het instellingenmenu.

Voor het vergrendelingsscherm kan een toepassing gekozen worden die de achtergrondafbeelding verzorgd. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Bing, Facebook of Instagram. Verder kan één app geselecteerd worden voor gedetailleerde statusinformatie en vijf apps voor snelle statusinformatie.

Sommige apps kunnen op het startscherm een tegel met live weergave. De hoeveelheid en het type informatie hangt wel af van hun formaat. Door de lagere resolutie en het kleinere scherm is er natuurlijk wat minder bewegingsruimte om met de indeling van het startscherm te spelen. Rechts naast het startscherm staat altijd nog een alfabetische lijst met alle geïnstalleerde apps. Apps kunnen weliswaar nu ook in mappen op het startscherm worden geplaatst maar om deze functie te kunnen gebruiken moet eerst de app ‘mappen' worden gedownload. Echt gebruiksvriendelijk is het nog niet.

Net als op de Lumia 930 werkt het besturingssysteem soepel en zonder haperingen. Je moet alleen wel iets langer wachten tot apps geopend zijn en de vele overgangsanimaties voelen nog iets stroperiger aan. Net als op de Lumia 930 zijn er ook nog een aantal tekortkomingen aan Windows Phone. Zo is het actiecentrum elementair en zonder aparte icoontjes in de statusbalk voor notificaties van verschillende toepassingen. Of het nou komt door het kleinere scherm of doordat er zoveel opties instaan maar het instellingenmenu lijkt nog onoverzichtelijker. Alles staat her en der door elkaar en is haast oneindig opgesplitst. Zo zijn er bijvoorbeeld aparte kopjes voor de kleur van de navigatiebalktoetsen en of het toestel moet trillen bij aanraking hiervan.

Telefoonboek

Bij het in gebruik nemen van het toestel moet je in principe een Hotmail, Live of Outlook e-mailadres invoeren. In het telefoonboek worden standaard de contactpersonen van dit account opgenomen. Daarnaast kun je ook contacten van de simkaart, Gmail en andere sociale netwerken toevoegen.

Handig daarbij is dat je kan aangeven om alleen contacten met een telefoonnummer te tonen. Op een ander tabblad kun je in zogenaamde kamers, à la Google+ Hangouts, op één plek chatten en een agenda, foto's en notities delen met één of meerdere mensen.

Wanneer wij de datum en tijd automatisch lieten instellen lukte het niet om e-mailaccounts te synchroniseren of in te loggen bij Facebook. Dat kwam omdat de tijd niet direct automatisch wordt gesynchroniseerd en daardoor onjuist is. Nadat we de tijd handmatig hadden aangepast was het probleem verholpen.

Messaging

Naast het hierboven aangehaalde Microsoft-account kun je ook Gmail of andere e-mailadressen invoeren. Elk account krijgt zijn eigen icoontje en er is dus geen gegroepeerde inbox. De toepassing ziet er telkens hetzelfde uit en werkt ook gelijkwaardig. Door links naast een bericht op het scherm te tikken kan je er één of meerdere berichten aanvinken om ze te verwijderen, verplaatsen of markeren. Bij Gmail ontbreekt helaas de automatische sortering over tabbladen zoals we die kennen van de webmail en Android.

Toen we het toetsenbord voor het eerst wilden gaan gebruiken kregen we de melding dat de woordvoorspelling nog gedownload moest worden. Een beetje opmerkelijk dat dit niet standaard geïnstalleerd is maar wel prettig dat dit alsnog gebeurt. De layout van het toetsenbord is behoorlijk gebruiksvriendelijk. Alleen de backspace en enterknop zitten zo dicht op elkaar dat je nog weleens de verkeerde aanraakt. De meest gebruikte leestekens zijn bereikbaar door de punttoets ingedrukt te houden.

Sinds versie 8.1 van Windows Phone kan tekst ook via Word Flow worden ingevoerd. Hierbij sleep je met je duim van letter naar letter en ook op de Lumia 530 werkt dit soepel en zonder haperen. Al kiest de woordvoorspelling niet altijd het goede woord of vervoeging. Daarentegen geeft het toetsenbord wel weer emoticons als suggestie bij zelfstandig naamwoorden. 'Pizza' is een voorbeeld.

Connectivity

De Lumia 530 kan prima over weg met WiFi en Bluetooth maar 4G behoort niet tot de mogelijkheden. WiFi en Bluetooth kunnen vanuit het actiecentrum bediend worden. Met WiFi-inzicht kun je je thuisnetwerk delen met vrienden en bekenden zonder daarvoor de netwerksleutel uit handen te hoeven geven. Voorwaarde is natuurlijk wel dat ook je vrienden over een Windows Phone beschikken. Daarnaast wisselt WiFi Sense informatie uit tussen je Windows-computer en Windows Phone zodat je netwerksleutels niet telkens opnieuw hoeft in te voeren.

Internet Explorer is in Windows Phone 8.1 aangevuld met private browsing en een speciale leesmodus. De interface is zo simpel mogelijk. Onder in beeld zit alleen een refreshknop, adresbalk en drie stipjes om overige functies te openen. Hiertoe behoren onder andere het openen van meerdere tabbladen, recente pagina's bekijken, favorieten, pagina delen en/of aan startscherm vastmaken. De knop op de adresbalk kan ook ingesteld worden voor favorieten of tabbladen. De browser werkt niet merkbaar trager maar het kleinere scherm maakt het natuurlijk wel iets minder gebruiksvriendelijk.

Camera

In tegenstelling tot zijn voorganger heeft de Lumia 530 geen specifieke hardwareknop voor de camera meer en ook de autofocus is verdwenen. Er zijn wel twee camera's beschikbaar. Dat wil zeggen, twee apps voor de camera. Eéntje van Nokia en ééntje van Microsoft.

Ze ontlopen elkaar nauwelijks qua functionaliteit en resultaat. Voor beiden geldt dat witbalans, ISO en helderheid kunnen worden aangepast. Foto's kunnen in een 4:3 of 16:9 verhouding worden geschoten en de resolutie kan niet worden aangepast. Met de Nokia camera kan ook de sluitertijd worden ingesteld en foto's kunnen iets meer worden nabewerkt.

Door de vaste focus drukt de camera erg snel en rechttoe rechtaan af. Extreme close-ups (macro) is daardoor alleen helaas niet mogelijk. Door de hardware moeten de verwachtingen van de Lumia 530 niet al te hoog zijn. Echter, bij daglicht schiet de camera nog heel behoorlijke foto's. Belichting, kleur en focus zien er uitermate draaglijk uit. Bij minder licht komt er snel ruis en minder scherpte in het beeld. Een flitser ontbreekt om dit eventueel te verhelpen. Al is het de vraag of deze überhaupt verschil zou kunnen maken.

Nokia Lumia 530 camera samples
Klik hierboven voor meer voorbeeldfoto's van de Lumia 530

Aanwezige programma's

Op de Lumia 530 kwamen wij de volgende apps tegen: agenda, alarmsignalen, data-inzicht, Facebook, FM-radio, foto's, games, kaarten, gegevens overbrengen, muziek, Nokia care, Nokia MixRadio, Office, OneDrive, OneNote, opslaginzicht, podcasts, portemonnee, rekenmachine, Skype en video.

Hoewel het doosje anders aangeeft, is HERE Drive+ dus niet standaard op de Lumia 530 geïnstalleerd. Ook andere HERE-toepassingen moeten eerst gedownload worden. Dan komt al snel de beperking van het inwendige opslaggeheugen van de Lumia 530 bovendrijven. Dit is maar 4 GB groot en daarvan wordt een aanzienlijk deel al ingenomen door het besturingssysteem. Dus is het goed dat het toestel overweg kan met microSD-kaartjes van maximaal 128 GB. Helaas wordt er geen enkel geheugenkaartje meegeleverd.

Conclusie

Natuurlijk valt er het nodige aan te merken op de Nokia Lumia 530 maar daarbij moet je wel te allen tijde de prijs van onder de 100 Euro in gedachten houden. Hem vergelijken met de high-end Nokia Lumia 930 is misschien niet helemaal fair maar aan de andere kant toch wel interessant en zo slecht komt de Lumia 530 er niet vanaf. De hardware is weliswaar een stuk minder maar het toestel kan nog steeds vrij goed overweg met Windows Phone 8.1. De Lumia 530 heeft zelfs vrijwel alle functionaliteit van deze nieuwste versie van Windows Phone. Helaas krijg je daar dan ook de onvolkomenheden bij die nog in Windows Phone zitten.

Al met al lijkt de Lumia 530, mede door zijn uiterlijk, een ideale telefoon voor de jonge, beginnende gebruiker. Echter, de concurrentie van Android-telefoons is niet mals. Zeker omdat inmiddels ook de Moto E voor minder dan 100 Euro verkrijgbaar is. Daartegen moet de Lumia 530 het qua beeldscherm en processor dan toch misschien te snel afleggen.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Nokia 530 review