Nokia Lumia 1520 review

Is Bigger écht Better?


Nokia Lumia 1520 review

Groter is beter lijkt het nieuwe adagium voor smartphones. Dus kon Nokia niet achterblijven en bracht eerder dit jaar de Lumia 1520 op de markt.

In tegenstelling tot wat de naam wellicht doet vermoeden is de Lumia 1520 geen opvolger van de Lumia 1020 met zijn 41 megapixel camera. Desondanks beschikt de Lumia 1520 met 20 megapixel op voorhand toch over een indrukwekkende camera. Qua uiterlijk heeft hij meer weg van de Lumia 925 en is dus mooi in lijn met de huidige design filosofie van de voormalige Finse grootmacht. Behalve de forse camera beschikt de Lumia 1520 ook over een fors Full HD-beeldscherm met een diagonaal van 6 inch en een krachtige quadcore Snapdragon 800-processor.

Nokia is zoals gezegd zeker niet de enige die tegenwoordig oversized smartphones produceert maar de anderen zijn wel allemaal Android-toestellen. Vanwege zijn formaat en schermdiagonaal moet de concurrentie van de Lumia 1520 onder andere gezocht worden bij de Samsung Galaxy Note 3, HTC One Max en Sony Xperia Z Ultra.

Plus- en minpunten Nokia Lumia 1520

  • Uithoudingsvermogen
  • Beeldscherm
  • Camera
  • Afmetingen
  • Touchscreen
  • Gebreken Windows Phone

Wat zit er bij het toestel?

In het doosje ligt het toestel op een kartonnetje met een uitsparing voor de camera en een met plastic afgedekt venstertje voor het instrument om de lades voor SIM-kaart en microSD-kaart te openen. Daaronder vinden we een setje noodzakelijk papierwerk en tot slot de in-ear headset met extra rubberen sleeves en een USB-kabel met adapter voor het stopcontact. Alles in het zwart zodat het één geheel vormt met het toestel zelf. Al met al een compleet en netjes verzorgd pakket.

Uiterlijk

Ons zwarte testexemplaar van de Lumia 1520 is afgezien van zijn formaat zeer ingetogen qua vormgeving. De voorzijde bestaat uit een glasplaat die enigszins bovenop het toestel lijkt te liggen met daaronder het beeldscherm. Aan weerszijden van het scherm zit een mooie smalle rand terwijl aan de onderkant drie capacitieve functietoetsen zitten en erboven de oorluidspreker en een camera.

De fysieke knoppen zitten aan de rechterzijde van het toestel en zijn gewoontegetrouw voor volume, power/schermvergrendeling en de camera. Links op het toestel zitten twee sleuven voor een microSD-kaart en de nanoSIM-kaart.

De achterkant van het toestel is voor de speaker en de PureView Zeiss lens met dubbele LED-flitser. Opvallend aan de camera is dat hij een beetje uitsteekt en het toestel dus op het venster voor de lens rust wanneer deze plat op tafel ligt.

Verder vinden we aan de bovenzijde de aansluiting voor de headsetplug en aan de onderzijde voor de microUSB-kabel.

Nokia Lumia 1520 sim eject

In tegenstelling tot de Lumia 925 is er bij het uiterlijk van de 1520 geen metaal aan te pas gekomen. Hoewel het toestel aan alle zijden afgerond is, zijn de hoeken behoorlijk scherp en kunnen als hinderlijk worden ervaren. Ons zwarte testtoestel heeft een rubberachtige coating rondom. Dit geldt ook voor het gele exemplaar. De rode en witte modellen zijn van glad, glanzend plastic.

Nokia Lumia 1520 hands-on

De Nokia Lumia 1520 is groot, heel groot. Zo groot dat hij tijdens het fietsen of op een stoel zitten mateloos in de weg zit in je broekzak. Bovendien is het zelfs voor een volwassen man welhaast onmogelijk om hem met één hand te bedienen zonder het risico te lopen dat je hem laat vallen. De knoppen aan de onderkant zitten zo dicht op de rand dat ze je ze snel per ongeluk aanraakt. Dus ga je proberen om het toestel op een andere manier vast te houden maar dan is hij geneigd om uit je hand te glijden door zijn gladde afwerking rondom en forse gewicht van 209 gram.

Uithoudingsvermogen

Een groot scherm als dat van de Lumia 1520 zal een aardige energieslurper zijn maar een groot apparaat als de Lumia 1520 kan ook een forse accu herbergen. Dit zorgt ervoor dat bij hoofdzakelijk gebruik van internet via WiFi voor dingen als social media en WhatsApp maar zonder veel te bellen of media te streamen het toestel het 48 kan volhouden. Maar bij intensiever gebruik heeft de Lumia 1520 er ook niet veel moeite mee om het ruim 24 uur vol te houden.

In het instellingenmenu zitten her en der enkele opties waarbij vermeld staat dat ze het uithoudingsvermogen kunnen beïnvloeden. Positief dan wel negatief. Zo is er een bespaarstand voor het beeldscherm. Deze werkt echter alleen als ook batterijbesparing is ingeschakeld. Door deze functie wordt vooral achtergrondsynchronisatie van apps uitgeschakeld en hij kan automatisch worden geactiveerd als de batterij bijna leeg is. Wat voor Nokia ‘bijna' is zeggen ze er niet bij. De mogelijkheid om het toestel te activeren doormiddel van twee keer tikken op het scherm zou dan weer het uithoudingsvermogen verkorten.

Belkwaliteit

Een inkomende oproep kan tot zwijgen gebracht worden door het toestel met het scherm naar beneden te draaien. Mocht je een oproep wel aannemen dan is de gesprekspartner over het algemeen helder en duidelijk te verstaan. Tijdens een gesprek zijn de functies numeriek toetsenbord, luidspreker, dempen, wachtstand en een persoon aan het gesprek toevoegen direct beschikbaar. Voor meer functionaliteit kan natuurlijk ook teruggekeerd worden naar het startscherm.

Als de telefoon op trillen staat en je plugt een headset in dan wordt deze niet dusdanig herkend dat het geluid weer automatisch aangaat. Helaas bleef dit ook het geval na het updaten van de audiofunctionaliteit van het toestel. Hierbij kregen we overigens wel de beschikking over een equalizer in de instellingen.

Beeldscherm

De Lumia 1520 beschikt over een Full HD-beeldscherm met 1080p resolutie en is daarmee de eerste Windows Phone die daar gebruik van maakt. Ondanks dat het geen AMOLED-scherm is zien kleuren en zwarte vlakken er door de ClearBack technologie wel mooi en diep uit. Door het goede contrast is het scherm ook in de zon goed af te lezen.

Veel van de instellingen voor het scherm, zoals schermrotatie, vergrendeling en helderheid zijn ieder apart opgenomen in het instellingenmenu. Dit zorgt ervoor dat je af en toe even goed moet zoeken naar de gewenste functie. Dat terwijl er ook een specifieke sectie is voor het scherm in de instellingen. Deze is door Nokia zelf toegevoegd.

Voor de standby modus van het toestel is er de glimp functie. Deze laat een klok en meldingen zien wanneer je met je hand boven het scherm beweegt. Dit werkt soms wisselvallig. Je kunt gelukkig ook kiezen voor een interval of altijd aan.

Het is ons twee keer overkomen dat er iets fout was met de kleurweergave van het scherm nadat deze ingeschakeld werd. Kleuren werden zonder nuance in een soort neonversie weergegeven. Al snel na ingebruikname merkten we dat het touchscreen nogal merkwaardig reageerde. In plaats van door een lijst scrollen werd regelmatig bij de eerste, lichte aanraking meteen een item geopend. Toen we na enkele dagen in de instellingen de optie ontdekte om de gevoeligheid van het scherm aan te passen dachten we dit euvel te hebben opgelost maar helaas kwam het daarna nog steeds af en toe voor. Ook het toestel activeren doormiddel van twee keer tikken op het scherm werkt niet altijd in één keer. De hogere gevoeligheid zou je overigens wel in staat moeten stellen om het toestel met handschoenen aan te bedienen.

Menu

Windows Phone is vanaf het begin een besturingssysteem dat er compleet anders uitziet als de twee andere grote(re) spelers; Android en iOS. Dit zorgt ervoor dat het duidelijk een eigen karakter heeft en wellicht ook een eigen fanbase kan vergaren. De interface is simpel van opzet maar inmiddels wel een kleurige verschijning. Voor de achtergrond kan gekozen worden uit wit of zwart en voor het thema uit 20 kleurschakeringen. De themakleur is van toepassing op de pictogrammen van een deel van de standaard apps van Windows phone.

In Windows Phone vinden we geen notificatiemenu achter de statusbalk zoals we dat van Android en inmiddels ook iOS kennen. Sterker nog, de statusbalk lijdt een nogal teruggetrokken bestaan. De klok is altijd bovenin beeld te zien maar voor meer icoontjes moet je van bovenaf met een vinger het beeld in vegen. Notificaties voor nieuwe berichten of gevonden WiFi-netwerken verschijnen als pop-up bovenin beeld maar zijn daar na een aantal seconden weer verdwenen.

Voor de live tegels van Windows Phone is op het grote scherm van de Lumia 1520 vanzelfsprekend ruimte genoeg. Dat maakt het leuk om flink te experimenteren met deze tegels om te kijken welke wel en welke niet een live weergave hebben. Daarna kan je eindeloos variëren in de samenstelling van je startscherm. Voor het overzicht is er naast het startscherm altijd nog een alfabetische lijst met alle geïnstalleerde apps. Al kan deze lijst na verloop van tijd behoorlijk lang worden.

Voor het vergrendelscherm is het mogelijk om apps als Twitter, Facebook of het weer de content te laten verzorgen. Zo heb je dus net als de live tegels ook in zekere zin een live vergendelscherm.

Hoe krachtig de hardware ook is, door alle overgangen en animaties in menu's en apps is Windows Phone gewoon niet een besturingssysteem dat snel aanvoelt. Het reageert wel vlot maar je zit altijd even te wachten tot het volgende scherm ook daadwerkelijk opengeklapt of opengevouwen is. Bovendien zitten er nog wat eigenaardigheden in Windows Phone. Zo is het instellingenmenu onnodig onoverzichtelijk en zit de Oké- en terug-toets altijd links terwijl wij door jaren van gewenning met andere besturingssystemen de voorkeur geven aan de rechterkant.

Telefoonboek

Het telefoonboek van Windows Phone heet personen en is duidelijk meer dan de naam doet vermoeden. Na het instellen van de telefoon en dus het invoeren van een Microsoft e-mailaccount worden in deze lijst de contactpersonen van dit account vertoond. Vervolgens kunnen daar contacten van de SIM-kaart of andere accounts aan toegevoegd worden. Behalve koppelen van e-mail behoren ook Twitter, Facebook, LinkedIn en zelfs het Chinese Weibo tot de mogelijkheden. Mocht het allemaal wat te vol worden dan kan de lijst gesorteerd of gefilterd worden. Op een apart tabblad worden tevens de updates van deze sociale netwerken vertoond.

Verder kan je in zogenaamde kamers, à la Google+ Hangout, op één plek chatten en een agenda, foto's en notities delen met één of meerdere mensen.

Messaging

De berichtenapp is er niet alleen voor SMS en MMS maar kan ook gebruikt worden met Facebook-chat. Vrijwel elk algemeen bekend mailaccount kan worden ingevoerd op de telefoon en functioneert naar behoren. Elke account krijgt zijn eigen icoontje en er is dus geen gegroepeerde inbox. De toepassing ziet er voor elk account verder hetzelfde uit en werkt ook gelijkwaardig. Door links naast een bericht op het scherm te tinken kan je er één of meerdere aanvinken om ze te verwijderen, verplaatsen of markeren. Bij Gmail ontbreekt helaas de automatische sortering over tabbladen zoals we die kennen van de webmail en Android.

Het toetsenbord is vanzelfsprekend zeer ruim van opzet. Ook hier geldt weer dat net als bij de rest van de interface bediening met één hand eigenlijk ondoenlijk is. Typen met twee duimen gaat makkelijk en snel, al wordt wel vaak per ongeluk een komma in plaats van een spatie ingevoerd.

Automatisch hoofdlettergebruik en spellingcheck werken naar behoren. De spellingcorrectie is niet heel erg intelligent maar ook niet overdreven invasief. Naast Nederlands kun je allerlei andere invoertalen installeren. Verwijderen kan door lang op de taal te drukken.

Connectivity

Door het ontbreken van een notificatiescherm achter de statusbalk heeft de gebruiker geen snelkoppelingen naar WiFi en/of Bluetooth tot zijn beschikking. Wel verschijnt er een popup bovenin beeld als WiFi is ingeschakeld en er een netwerk binnen bereik komt. De verbinding met mobiel internet was naar onze ervaring af en toe aan de zwakke kant in gebieden met slechte dekkin en daardoor traag.

Een Windows Phone heeft natuurlijk de beschikking over Internet Explorer. Ook hier is de interface weer elementair met onderin in beeld alleen een refreshknop, adresbalk en drie stipjes om overige functies te openen. Hiertoe behoren onder andere het openen van meerdere tabbladen, recente pagina's bekijken, favorieten, pagina delen en/of aan startscherm vastmaken. De knop op de adresbalk kan ook ingesteld worden voor favorieten of tabbladen. De browser werkt prettig en snel. Pagina's worden goed weergegeven en op het grote scherm is daar ook alle ruimte voor.

Camera

Als nieuwe gebruiker zal je al snel twee camera's aantreffen in het menu; de gewone camera en de Nokia camera. De standaardcamera is aardig maar de versie van Nokia heeft natuurlijk veel meer opties. Bij het eerste keer gebruiken van de camera krijg je een korte uitleg over de belangrijkste functies.

De Lumia 1520 heeft niet een 20 megapixel camera meegekregen omdat hij zo'n groot scherm heeft en de foto's er daardoor beter uitzien. Die 20 megapixels zijn er vooral om in te kunnen zoomen. Digitaal inzoomen zonder in te leveren op beeldkwaliteit om precies te zijn. Dit gebeurd met behulp van het zogenaamde oversampling. Standaard worden twee foto's gemaakt; eentje van vijf en eentje van zestien megapixel. Het grote bestand kan later gebruikt worden om na te bewerken. Daarnaast beschikt de camera ook over optische beeldstabilisatie. De 1/2.5 beeldsensor is groter dan gemiddeld maar nog niet zo groot als die van de Lumia 1020. Bovendien is de 1520 de eerste Lumia die foto's in DNG (.RAW) bestandsformaat kan schieten.

Rechts of bovenin beeld (afhankelijk van hoe je het toestel vasthoudt) is een klein balkje zichtbaar met de belangrijkste functies. Zoals flitser, witbalans, scherpstelling, ISO, sluitertijd en helderheid. Deze kunnen voor een belangrijk deel aangepast worden aan de wensen van de gebruiker en zijn dus fijn binnen handbereik beschikbaar. Gek genoeg wordt zelfs als hij uitstaat de flitser wel gebruikt voor het vooraf scherpstellen van het beeld. Dit kan gelukkig aangepast worden in de instellingen. Nog meer instellingen zijn te bereiken door het foto-icoontje naar links te schuiven.

Nokia Lumia 1520 camera samples
Klik voor nog meer voorbeeld foto's

De camera van de 1520 kan natuurlijk niet tippen aan die van de 1020 maar de foto's zien er voor een telefoon zeer goed uit. Zeker de exemplaren genomen bij daglicht. Eigenlijk is het ‘plaatje' bij daglicht helemaal compleet. Kleuren en contrast zien er netjes en natuurlijk is detailweergave ook dik in orde. Soms is de witbalans en belichting niet precies goed maar dat is niet onoverkomelijk. Bij minder goede belichting zijn de prestaties iets wisselvalliger maar het is nog steeds bovengemiddeld.

Behalve de twee normale camera's heeft Nokia ook nog Cinemagraph meegeleverd waarme bewegende foto's kunnen worden gemaakt. Verder is er nog Glam Me om portretten te maken. Tot slot kunnen foto's bewerkt worden met Creative Studio en automatisch worden gegroepeerd op datum en locatie in Storyteller.

Video kunnen gemaakt worden in 1080p en 720p. De standaardinstelling is het maximaal haalbare 1080p met 30 frames per seconde. Het bewegende beeld ziet er soepel en rustig uit door de optische beeldstabilisatie. Door de vier microfoons is ook de geluidskwaliteit goed verzorgd.

Aanwezige programma's

We moesten in het begin flink wat apps updaten. In principe is het fijn als een toestel nieuwe functies krijgt doormiddel van een update. Minder leuk is het echter als je na bijna elke update van een app het toestel opnieuw moet opstarten om het proces af te ronden. Na de eerste ronde van updates hadden we de beschikking over de volgende toepassingen: Agenda, alarmsignalen, App Social (voorheen Populaire Apps), Bing economie, Bing nieuws, Bing sport, Bing weer, camera, data sense, games, help & tips, HERE Drive+, HERE Maps, HERE Transit, Internet Explorer, mijn gegevens overbrengen, muziek & video's, Nokia Beamer, Nokia camera, Nokia Care, Nokia Cinemagraph, Nokia Creative Studio, Nokia Glam Me, Nokia MixRadio, Nokia Storyteller, Office, OneNote, PhotoBeamer, portemonnee, rekenmachine en Zinio.

Naast de Bing-apps van Microsoft, die verrassend prettig in het gebruik zijn, heeft Nokia ook nog een hele rits toepassingen toegevoegd. Zoals MixRadio voor streaming muziek en
PhotoBeamer om foto's met andere apparaten te delen via internet.

Een aantal keer bleek tijdens het gebruik dat apps die op andere besturingssystemen al helemaal volwassen zijn op Windows Phone nog niet helemaal af zijn. Instagram vermeldt er bij dat het nog in Beta is. En de interface van WhatsApp is niet erg overzichtelijk.

Extra's

Met het HERE pakket biedt Nokia je de mogelijkheid om altijd je gewenste bestemming te vinden. Of dat nou is doormiddel van de navigatie met gesproken routebeschrijving van Drive+, de locaties in je omgeving met Maps of de dienstregeling en route van het openbaar vervoer met Transit.

Conclusie

De Nokia Lumia 1520 is moeilijk te vatten, letterlijk. Windows Phone is een interessant vormgegeven alternatief voor Android en iOS. Dat het nog wat achterstand heeft wat betreft beschikbare apps is jammer maar geen drama. Wel vervelend is het feit dat het, zelfs met de tweaks van Nokia, de indruk wekt dat het nog steeds niet helemaal af is. Terwijl we daar inmiddels toch wel aan toe zijn. Bovendien vertoont het touchscreen van de Lumia 1520 kuren. Mogelijk ligt dit aan Windows Phone, maar we rekenen de Lumia erop af.

Het beeldscherm levert wel een mooie beeldkwaliteit en natuurlijk is het fijn om zoveel beeldoppervlak tot je beschikking te hebben. Echter, hierdoor verliest de Lumia wel wat van zijn capaciteiten als 'mobiele' telefoon. Het toestel zelf is eigenlijk te groot om dagelijks prettig mee te werken. Thuis of op kantoor is dat niet zo'n probleem maar onderweg zat hij ons letterlijk in de weg. Zijn uithoudingsvermogen en uitstekende camera maken dat wat ons betreft niet allemaal goed.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Nokia 1520 review