Nokia Lumia 1020 review

Een nieuwe ongeëvenaarde cameratelefoon?

· 1 reactie


Nokia Lumia 1020 review

We hebben lang naar dit moment uitgekeken. Al vanaf februari 2012 om precies te zijn. Toen werd namelijk de 808 PureView met z'n haast belachelijk grote 41 megapixelsensor aangekondigd. De wereld was verbaasd.

In 2012 was Nokia al overgestapt op Windows Phone maar de 808 PureView draaide helaas nog onder Symbian. Over een Windows Phone-variant werd niet geheimzinnig gedaan en nu ligt hij eindelijk op onze testbank. We hebben het natuurlijk over de Lumia “tien-twintig”, dat vinden we tenminste beter klinken dan “duizendtwintig”.

In de tussentijd hebben ons al meerdere Nokia PureView-telefoons bereikt. Maar nog niet eerder met een 'volwaardige' 41 megapixel sensor. Critici zullen zeggen dat 41 megapixels onzin zijn. Waarom dat hier niet opgaat zullen we in deze review uitleggen. Meer pixels heeft immers voor telefoonschermen ook wat opgeleverd, denk aan Apple's Retina-scherm.

Wij testte de Lumia 1020 die standaard met de Amber-software is uitgerust in de witte uitvoering. Naast wit is de Lumia 1020 ook in het zwart en geel verkrijgbaar. In de praktijk zal de Lumia 1020 het vooral opnemen tegen de Sony Xperia Z1 en de Samsung Galaxy S4 Zoom.

Ben je niet geïnteresseerd in dingen als 'belkwaliteit' en 'menu-indeling' ga dan direct door naar onze camera-resultaten.

Plus- en minpunten Nokia Lumia 1020

  • Camera
  • Relatief compact
  • Meegeleverde Nokia software
  • Geen Full HD-display
  • Duur tussen twee foto's
  • Windows Phone 8-achterstand

Wat zit er bij het toestel?

De Lumia 1020 komt in een langwerpig doosje met een retro lipje van textiel. Er zit een flyer in de doos waarop de belangrijkste eigenschappen van het toestel staan. Leer deze uit je hoofd. Mocht je nieuw zijn met Lumia-telefoons dan is er ook een snelstartgids. Verder treffen we een losse datakabel aan, een stekker en een koptelefoon met geïntegreerde microfoon in dezelfde kleur als het toestel. Het gaat om oordopjes van het type in-ear. Tot slot tref je nog een metalen prikker aan waarmee je de simkaartslot kunt openen.

Uiterlijk

Gelukkig heeft Nokia de 808 PureView niet één-op-één overgezet naar Windows Phone, er ligt een geheel nieuwe telefoon in de winkel met moderne(re) componenten en materialen. De Lumia 1020 is dunner en gaat ongemerkt op in de Lumia-familie. Het uiterlijk doet nog het meeste denken aan een Lumia 920. Aan de voorzijde een groot beeldscherm met afgeronde hoeken. Bovenin het glas zit de microfoon en rechts daaronder tref je de videobellen-camera aan. Onderaan de aanraakgevoelige en traditionele Windows Phone-bediening. Het is een lekker minimalistische indeling die past bij de huidige trend.

Belangrijker is echter de achterkant van de Lumia 1020. Nokia zegt ook zelf dat de achterkant de nieuwe voorkant is. Het oog valt meteen op de grote cameramodule. Een ronde zwarte module met daarin een xenon-flitser, een scherpstellampje en de camera zelf. Om niets aan het toeval over te laten staat er "41 megapixel PureView Zeiss" op. De module steekt enkele millimeters uit waardoor hij niet plat op de tafel wil liggen. Tijdens onze testweek zat hij nooit in de weg, zowel niet tijdens het gebruik als in de broekzak. Er zitten ook twee metalen contactpunten voor de in Nederland meegeleverde draadloos oplaadcover. Aan de rechterzijkant treffen we in verticale volgorde de volumetoetsen, de aan-/uitknop en de cameraknop aan. De linkerzijkant is maagdelijk leeg qua knoppen.

In tegenstelling tot de Lumia 925 is zowel de boven- als onderkant van de Lumia 1020 plat. Je kunt hem dus rechtop op de je bureau neerzetten. Geen idee waarom je dat zou willen maar het kan. Bovenop zit de simslot die je met een speciaal meegeleverd prikkertje moet openen. Midden zit de 3,5mm audio-jack-aansluiting en rechts een piepklein gaatje voor de tweede microfoon. Onderop zit links een bevestigingspunt voor een polsbandje, de microUSB-aansluiting en de relatief grote speaker.

Al met al is de Lumia 1020 redelijk compact gebleven, vooral als je bedenkt dat er een 41 megapixel camera inzit met een Xenon-flitser. Wel kraakte de behuizing van ons testmodel iets bij de zijkanten. We hopen op een eenmalig productiefoutje.

Uithoudingsvermogen

De Lumia 1020 is een Windows Phone en die gaan best aardig met om met de batterij. Natuurlijk zijn er wat instellingen die je daarbij wat extra kunnen helpen. Je kunt de batterijbesparing zelf inschakelen of pas wanneer de batterij beneden een bepaald niveau daalt. Het lijkt allemaal erg mager qua functionaliteit maar het werkt in de praktijk best goed. Wij haalden de dag doorgaans met nog 30 procent aan vermogen. Wij gebruiken de telefoon dan vooral voor het ophalen van mail, het checken van Facebook en Twitter en een sporadische foto.

Wil je vooral veel foto's schieten, eventueel in combinatie met de energieslurpende Xenon-flitser, dan is de telefoon na een foto of 100 toch echt leeg. Wil je meer dan raden we de Camera Grip-accessoire aan. Deze voorziet je Lumia 1020 van 1020 mAh aan extra energie en beschikt bovendien over een 1/4 inch statiefaansluiting.

Nokia Camera Grip

Belkwaliteit

Het mag niet als verrassing komen dat de belkwaliteit van deze Nokia goed is. Wel hebben we soms problemen met het 'vinden' van de luidspreker. Deze is klein en niet voelbaar. Heb je hem niet recht tegenover je oor dan hoor je logischerwijs niets.

Dankzij de Amber-software kun je een binnenkomende oproep het zwijgen opleggen door het toestel op het scherm te leggen. Mocht je je bedenken dan kun je altijd nog de oproep aannemen. Een handigheidje die mede door Nokia's Amber-update mogelijk wordt gemaakt.

Beeldscherm

Het scherm van de Lumia 1020 is 4,5 inch groot en doet het met een WXGA-resolutie (1280 x 768 pixels). Het is in de praktijk genoeg al hadden we op zo'n technologisch hoogstandje natuurlijk liever Full HD gezien. Helaas kan Windows Phone 8 dat nog niet aan. Gelukkig is het scherm wel enorm gevoelig voor aanrakingen. Zo gevoelig zelfs dat je hem met handschoenen aan kunt bedienen. Handig voor de naderende kou.

Naast het instellen van de helderheid heb je dankzij de Amber-software er nog enkele instellingen bijgekregen. Zo kun je de afleesbaarheid buiten verbeteren en ook het kleurprofiel is aan te passen. Die laatste kan handig zijn omdat de Lumia 1020 beschikt over een AMOLED-display. Die hebben de neiging om kleuren te overdrijven. Je kunt voor een meer natuurlijke weergave kiezen die meer strookt met de realiteit.

Menu

De Lumia 1020 komt standaard met de Amber-software en dat betekent dat Nokia zeer welkome functies heeft toegevoegd aan Windows Phone 8. Denk aan 'Glance Screen' dat een klok toevoegt aan het standby-scherm. Het is een eenvoudige functie die eigenlijk enorm handig is. We hadden graag gezien dat Glance ook notificaties zoals gemiste oproepen en ontvangen WhatsApp-berichtjes zou tonen maar zoiets schijnt onderweg te zijn.

Verder kunnen we kort zijn over het menu; die is niet gewijzigd ten opzichte van vorige Windows Phone-versies. Wie dus bekend is met Windows Phone zal meteen aan de slag kunnen. Wie dat niet is leert het systeem van Tiles zo. Bovendien groeit het aantal beschikbare apps en neemt ook de kwaliteit ervan toe. Wel blijven de meeste apps achter bij die van Android en iOS, qua functionaliteit en snelheid. Dat is het nadeel als je platform derde staat, dan krijgt je minder prioriteit van ontwikkelaars.

Telefoonboek

Als je een telefoon met 41 megapixel hebt wil dat niet zeggen dat je af en toe wilt bellen. Een nummer opzoeken met de Lumia 1020 is kinderspel dankzij de simplistische maar doeltreffende contactenlijst.

Een handig voordeel van Windows Phone is dat je de Personen-hub ook berichten van aangemelde sociale netwerken zoals Facebook en LinkedIn toont van al je contacten. Dit blijven we toch wel briljant vinden. Sowieso is de integratie met dergelijke sociale netwerken zeer goed geregeld.

Messaging

De mobiele telefoon is groot geworden met sms. Inmiddels doen we vooral aan WhatsApp maar dat wil niet zeggen dat je zo nu en dan wilt sms'en. Dat kan uiteraard met de Lumia 1020 en het handige is dat een begonnen conversatie ook kunt wijzigen van medium. Beginnen met een sms naar een specifiek nummer en overschakelen naar Facebook-chat, het is geen probleem. Je zult er misschien niet altijd gebruik van maken maar je vraagt je wel af waarom andere platformen dat ook niet zo hebben geïmplementeerd?

Connectivity

Aan verbindingsmogelijkheden geen gebrek bij de Lumia 1020. Je hebt naast de gebruikelijke WiFi en Bluetooth ook de beschikking over 4G en NFC. Nokia noemt die laatste Tikken & Verzenden. Hiermee deel je foto's, websites en contacten met andere telefoons die dat ondersteunen, simpelweg door de twee tegen elkaar te houden. Hij heeft soms wat moeite om de andere te vinden maar het werkt wel.

De Lumia 1020 is voor het gebruik van internet aangewezen op Internet Explorer. Dat is buiten het kantoor nou niet bepaald de meeste favoriete browser. Toch werkt IE10 best lekker op het toestel. De adresbalk zit onderaan wat eigenlijk best een logische plaats is. Dichtbij je duim. Je kunt in de Store ook de Nokia Xpress Browser downloaden. Het is Nokia's eigen Opera Mini. Oftewel een browser waarmee je data bespaart en dus minder snel aan je datalimiet zit. Handig al heeft hij soms wel wat moeite om pagina's juist te tonen.

Er is nog een mogelijk om data te besparen dankzij Data Sense. Met deze app kun je een datalimiet instellen. Je kunt ook het ophalen van gegevens op de achtergrond beperken als die limiet bijna bereikt is. Bovendien beschikt de app over een goed gevulde lijst met openbare WiFi-netwerken in de buurt.

Camera

En dan het onderdeel wat veruit het belangrijkste is; de camera. En niet zomaar één, een 41 megapixel variant. Natuurlijk heb je aan 41 megapixel zelf helemaal niets, tenzij je een foto ter grootte van een muur wilt afdrukken. En omdat niemand dat doet heb je aan 5 à 8 megapixels genoeg. Die 41 megapixels zijn er vooral om in te kunnen zoomen. Digitaal 'losless' inzoomen om precies te zijn. Voordat je ons voor gek verklaard omdat we hier digitaal inzoomen promoten, je kunt uit 41 megapixel een foto van 5 megapixel knippen om dus zonder kwaliteitsverlies in te zoomen. Hmmm, inzoomen met een telefoon zonder dikke toeter van een lens? Hebben we je aandacht? Mooi!

Als je foto's schiet met de Nokia Pro Camera dan maakt hij twee versies; één van 38 megapixel en één van 5 megapixel. Die laatste is een oversamplede versie die je gebruikt om te bekijken op je telefoon, je PC en te delen met vrienden. Die ruwe 38 megapixel variant wordt alleen op de achtergrond gebruikt voor als je later nog eens wilt inzoomen op de foto. Gebruik je in plaats van een 4:3 verhouding de 16:9 dan is het origineel 36 megapixel groot. Uit dat origineel kun je tot 3x inzoomen, bij video's 4x in Full HD en 6x in HD. Dat inzoomen hoeft niet per se later plaats te vinden, je kunt ook tijdens het schieten of filmen inzoomen door op het scherm omhoog of omlaag te vegen. Video's worden bovendien opgenomen met stereo-geluid van CD-kwaliteit. Iets wat Nokia 'Rich Recording' noemt. Het komt er op neer dat je zelfs concerten kunt opnemen zonder distortion.

Naast 41 megapixel is er nog meer te vertellen over de camera. Zo is er net als bij de Lumia 920 optische beeldstabilisatie, iets wat de oorspronkelijke 808 PureView moest missen. Je hoort zelfs de kogellagers van de beeldstabilisatie als je het toestel schudt. Dat is dus normaal. De sensor mag dan wel iets kleiner zijn in oppervlakte dan de 808 PureView; 1/1,5-inch met een pixelgrootte van 1,1 micron tegen 1/1,2-inch en 1,4 micron grote pixels. Toch is de Lumia 1020 lichtgevoeliger dankzij de Back Illuminated Sensor. Ook de aperture is iets groter f/2.2 tegen f/2.4. Carl Zeiss deed ook een duit in het zakje met niet minder dan 6 lenzen, 5 van plastic en één van glas. Al met al dus behoorlijke verbeteringen.

Maar het gaat er natuurlijk om hoe goed de Lumia 1020 foto's schiet. Woorden schieten tekort hoe goed deze camera is. Het is point-and-shoot-kwaliteit in een compacte mobiele telefoon. Waar Samsung de makkelijke weg kiest door optische zoom in een telefoon te plaatsen steekt Nokia bloed, zweet en tranen in een nieuwe innovatieve techniek die we alleen maar kunnen waarderen. Toch willen we kritisch zijn. Het toestel heeft in sommige situaties moeite om scherp te stellen, vooral in de macromodus en in zeer donkere omstandigheden. Sowieso lukt het niet om van enorm dichtbij foto's te schieten, inzoomen is dan het advies. Ook het snel achter elkaar schieten van foto's (burstmodus) met de Pro Cam-app is onmogelijk. Er zit toch al gauw anderhalve tel tussen twee foto's. Wil je snel foto's achter elkaar nemen dan zul je de Smart Camera-app moeten gebruiken.

Vergeet de standaard camera-app, Nokia levert een apart camera-programma mee waar je eigenlijk uitsluitend mee moet werken. Nokia Pro Camera is een programma die zowel de beginner, de gevorderde amateur als de professioneel aanspreekt. Qua bediening oogt het allemaal simpel, maar toch kun je instellingen als ISO en sluitertijden instellen. Je kunt zelfs aan bracketing doen als je thuis je eigen HDR-foto wilt samenstellen. Bovendien wil het later inzoomen alleen met deze app.

Nokia Lumia 1020 camera samples

Aanwezige programma's

Nokia geeft je naast een goede camera ook gratis muziek en navigatie met de Lumia 1020. Met Nokia Music kun je onbeperkt gratis muziekmixen maken die je zelfs kunt downloaden voor offline gebruik. Ook kun je met de app concerten in de buurt vinden. Laat je liever anderen muziek voor je samenstellen dan kun je altijd nog radio luisteren. Iets wat pas sinds kort kan met Windows Phone 8.

We zeiden het al, je krijgt ook gratis navigatie. En niet zomaar één. Nokia's HERE suite is beschikbaar en geeft naast gesproken navigatie ook openbaar vervoer advies. Nieuw aan Here Drive+ is 'Mijn Route'. De app houdt routes bij die je vaak rijdt. In combinatie met real-time verkeersinformatie geeft hij alternatieve routes. Je kunt met de app nog steeds kaarten uit de hele wereld downloaden en vrijwel alle denkbare instellingen doen die andere navigatiesystemen ook hebben.

Conclusie

De Nokia Lumia 1020 lijkt een telefoon zonder compromissen. Dat is niet helemaal waar. De camera is weliswaar z'n sterkste eigenschap, het beeldscherm en de processor zijn niet helemaal in lijn met hedendaagse vlaggenschepen. Het scherm is niet Full HD en de dualcore Snapdragon S4 Plus-processor loopt een hele generatie achter. Dat is overigens vooral aan Microsoft te wijten dat achterloopt met Windows Phone 8, maar daar heeft de Nokia Lumia 1020 wel last van. Je kunt je wel afvragen of je daar in de praktijk last van hebt. Het beeldscherm is in die grootte scherp genoeg en ondanks de oudere processor is het toestel snel en responsief. Bovendien koop je deze telefoon vanwege z'n camera.

En daar kunnen we kort over zijn; de Lumia 1020 is de beste cameratelefoon van dit moment. Het laat de concurrentie met gepaste afstand achter zich. Die 41 megapixel levert in combinatie met slimme software, optische beeldstabilisatie en goede verlichting prachtige kiekjes op. Als dit de kwaliteit is die we van toekomstige cameratelefoons mogen verwachten dan is dat het einde van point-and-shoot-cameras.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Nokia 1020 review