Nokia E71 review

Nokia probeert met de introductie van twee nieuwe E-serie telefoons eens en voor altijd de zakenwereld te veroveren. Voorheen is dit nog niet gelukt maar hier moeten de Nokia E66 en E71 verandering in brengen.

Met de nieuwe Nokia E-series toestellen hebben gebruikers betrouwbare real-time toegang tot hun e-mail, agenda, contacten en actielijsten, en kunnen ze simpel attachments downloaden in onder meer Word-, Excel-, PowerPoint- en PDF-formaat. Naast de zakelijke gebruiker zal de telefoon door het krachtige, flitsende design ook de fashion gevoelige gebruiker aanspreken.

Met de E71 is extra gelet op de wensen van de klant en is door het QWERTY toetsenbord uitermate geschikt voor messaging. Bovendien is de Nokia E71 één van de meest complete smartphones van dit moment met Quadband ondersteuning, zeer veel zakelijke functionaliteit, GPS, snel internet en een QWERTY toetsenbord. De grootste concurrenten van het toestel zijn de BlackBerry Bold 9000 en de HTC S740.

Plus- en minpunten Nokia E71

  • Design
  • Messaging
  • Beeldscherm
  • Uithoudingsvermogen
  • Camera
  • Layout Menu

Wat zit er bij het toestel?

De Nokia E71 zit in een compacte wit met grijze doos. Het openen van de doos is lastig maar met wat geweld gaat hij toch open. De doos bevat naast de E71 standaard de volgende accesoires: een 2 GB microSD geheugenkaart, een microUSB-datakabel, een oplader, een headset, een case, een polsbandje, software CD en de gebruikshandleidingen. De batterij heeft een capaciteit van 1500 MAh. Het is dus een volledig pakket aan accessoires wat bij de Nokia E71 zit. De kwaliteit van de accessoires is prima, het oogt degelijk maar echt bijzonder is het niet. Het nut van het polsbandje is voor ons onduidelijk en had wat ons betreft achterwege kunnen worden gelaten.

Uiterlijk

De E71 is een wat breder candybar model dan de meeste telefoons op de markt. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het toetsenbord, want door een QWERTY toetsenbord over de breedte van het toetsel en bijvoorbeeld niet verstopt onder een slide mechanisme (zoals bij de HTC 710), is een smal toestel moeilijk realiseerbaar. Overigens is de breedte helemaal niet vervelend. De telefoon past gemakkelijk in een broekzak of handtas. Met een gewicht van 127 gram is het toestel niet de lichtste van de markt, maar het zorgt er wel voor dat je echt iets in handen hebt en geeft een solide indruk. De door ons geteste E71 was de Grey Steel versie, de telefoon is ook nog verkrijgbaar in White Steel. De behuizing is van glanzend, duurzaam plastic en zal geen last van vervaging hebben naarmate de telefoon langer wordt gebruikt. En dit samen met een achterkant volledig van roestvrij staal is het toestel schitterend vormgegeven en zit het bovendien erg strak in elkaar. De bouwkwaliteit van de E71 is dus uitstekend en door de metalen look is het een opvallend toestel die ook de jonge modebewuste consument zal aanspreken.

De voorkant bestaat voor het grootste gedeelte uit het QWERTY toetsenbord. Boven dit toetsenbord zit het 2.36 inch beeldscherm, een secundaire videocamera voor beeldbellen en een lichtsensor.

De bovenkant heeft één knopje en dit is de Aan/Uit knop, tevens kan met deze knop een ander profiel worden gekozen.
Aan de linkerzijde van het toestel zit een infrarood poort (wat eigenlijk overbodig is), het MicroSD-kaart slot, en de microUSB poort. Beide poorten zijn mooi weggewerkt met plastic klepjes. De rechtzijde bevat de 2.5 mm audio ingang en twee volume knoppen. Tussen de volume knoppen zit een knop die voice dialing activeert.

De achterkant bestaat uit een metalen achterkant met voelbare spikkeltjes en het ziet er erg strak uit. Ook bevindt zich hier de 3.2 megapixel camera, LED-flits en een spiegeltje voor zelfportretten.

Aan de onderzijde zit de ingang voor de oplader en een haakje waar het polsbandje aan kan worden bevestigd. Het verwijderen van het batterijklepje is erg handig gedaan. Door twee knoppen aan beide zijden in te drukken schiet het klepje los. De batterij moet worden verwijderd om de SIM-kaart te plaatsen. Het terug plaatsen van het batterijklepje gaat ook zonder problemen.

Uithoudingsvermogen

De enorme capaciteit van de Li-Ion batterij zou ervoor moeten zorgen dat de batterij volgens de fabrikant 408 uur stand-by en 10 en een half uur beltijd heeft. In werkelijkheid haal je ongeveer drie dagen met zeer intensief gebruik. Maar dit is zeker niet slecht. Want we hebben de eigenschappen van de telefoon ten volste benut. Bij wat minder zwaar gebruik houdt de batterij het ongeveer een week vol. Kortom het uithoudingsvermogen van de batterij is zeer goed.

Belkwaliteit

De belkwaliteit is zo als we van Nokia gewend zijn. De persoon aan de andere kant van de lijn komt helder door de luidspreker en er is geen ruis of onderbreking. Het ontvangst van de E71 is prima, de telefoon valt niet weg tijdens een gesprek. Het volume van de telefoon is luid genoeg en kan aangepast worden naar eigen voorkeur.

Het opmerken waard is de gratis te proberen applicatie genaamd 'Advanced Call Manager'. Hiermee kunnen binnengekomen gesprekken gefiltert worden en eventueel worden doorgeschakeld naar een eigen in te stellen voicemail. Je kan het bijvoorbeeld zo instellen dat alleen contacten die in de telefoon staan worden geaccepteerd en privénummers worden geblokkeerd. Dit programma is via het Download menu te downloaden.

Beeldscherm

De Nokia E71 heeft een 2.36 inch QVGA beeldscherm die tot 16 miljoen kleuren weergeeft. Het formaat is iets kleiner dan de voorganger van de E71, de Nokia E61i, maar om de telefoon compacter te maken was dit onvermijdelijk. Desalniettemin is de grootte van het landscape beeldscherm nog steeds prima. Het scherm is ontzettend helder, het contrast en de kleurenweergave zorgen voor een levendig beeld. Ook blijft het scherm dankzij de spiegelende laag goed leesbaar in direct zonlicht.

Menu

Het startscherm geeft direct toegang tot de meest gebruikte functies en is in drieën verdeeld. In het bovenste deel is het mogelijk om een vijftal snelkoppeling naar toepassingen te selecteren. Het middelste gedeelte is het informatiegebied. Hier worden de afspraken e.d. weergegeven. Onderin het scherm komen de meldingen van nieuwe sms berichten, e-mails, en gemiste oproepen te staan. Dit maakt het startscherm erg overzichtelijk.

Het is mogelijk om twee verschillende startschermen in te stellen. Door hier tussen te schakelen kan je startschermen voor verschillende doeleinden gebruiken. Er zit geen enkele beperking aan vast, elke toepassing kan een snelkoppeling krijgen en de manier waarop afspraken worden weergegeven kan ook worden aangepast.

Door op de linker selectietoets of de homesneltoets te drukken wordt het menu geopend. De E71 loopt op Symbian 9.2 S60 Feature Pack 1. Hierdoor is het menu niet zo als elke andere telefoon. Navigeren door het menu gaat erg snel en prettig want de telefoon reageert onmiddellijk wanneer er een toets wordt ingedrukt. Standaard wordt het menu weergeven met icoontjes eventueel kan je dit aanpassen in de vorm van een lijst. Het menu heeft in totaal 11 mapjes, variërend van Instrumenten en Kantoor tot Connectivity en GPS. Er zijn geen animaties en bij de icoontjes zijn veel grijstinten gebruikt, wat het menu erg saai maakt. Dit zal als reden hebben dat Nokia met de E71 op de zakelijke gebruiker mikt maar iets vrolijker en levendiger had niet mis staan.

Naast de navigatietoets heeft Nokia aan allebei de kanten twee sneltoetsen geplaatst, die allen twee functies hebben. De Homesneltoets opent naast het menu ook de lijst met actieve wanneer je de toets lang inhoudt. Bij indrukken van de contactensneltoets, open je de contactenlijst, en lang indrukken zorgt ervoor dat je een contact aan kan maken. De agendasneltoets en de e-mailsneltoets doen hetzelfde als de contactensneltoets alleen dan voor de agenda en e-mail. Verder is zijn deze vier toetsen, net als de softkeys, naar eigen wens in te stellen.

Telefoonboek

Om contacten te vinden is eerst openen van het telefoonboek niet vereist. Meteen in het startscherm kan al naar contacten worden gezocht. Alleen het indrukken van een letter zorgt ervoor dat de contactpersonen die deze letter in hun naam hebben te voorschijn komen. Nu is het alleen nog maar een kwestie van de persoon selecteren en bellen.

Het telefoonboek straalt één en al business uit. De E71 kan contacten met een ongekende hoeveelheid eigenschappen en details opslaan. Het maximale aantal contacten is haast eindeloos want het hele interne geheugen van 110 MB kan worden gebruikt. Behalve de standaardgegevens kan de gebruiker huisadressen, e-mailadressen en nog veel meer gegevens toevoegen. Er kunnen zelfs nieuwe eigenschappen voor contacten worden gemaakt. Naast dat je een persoonlijke beltoon voor elke contact individueel kan instellen is het ook mogelijk om dit per groep te doen.

Messaging

De E71 is hét toestel voor messaging. Het QWERTY toetsenbord en besturingssysteem maakt het sturen van een sms, MMS, e-mail of audiobericht een genot. De tekstvoorspellende en foutcorrigerende editor werkt geweldig. Het toetsenbord is net als het beeldscherm wat smaller dan de E61i waardoor de toetsen op het eerste gezicht te klein en te dicht op elkaar lijken te zitten. Maar dit is helemaal niet het geval. Een bericht versturen is met de E71 in een handomdraai gedaan. De toetsen zijn precies het juiste formaat en Nokia heeft hier de juiste balans in gevonden. Ook met grote, dikke vingers zal het toestel heerlijk zijn om berichten mee te sturen. De gebruiker zal misschien alleen wat meer tijd nodig hebben om aan het toetsenbord te wennen.

Met de wizard voor e-mail is het mogelijk om zakelijke e-mailaccounts in te stellen, bijvoorbeeld voor Microsoft Outlook of Exchange, Gmail, Hotmail en Nokia Intellisync. Dit instellen spreekt voor zich, met de juiste informatie is het een kwestie van invoeren en de telefoon is gesynchroniseerd met het e-mailadres. Bij het instellen van een Gmail account of andere publieke e-mailservers is het alleen het invoeren van gebruikersnaam en wachtwoord genoeg, de E71 doet de rest zelf. Nadat de instellingen zijn verwerkt komt er een extra map in het berichten menu die de inbox van het e-mailadres voorstelt. De telefoon kan zo worden ingesteld dat het op vaste momenten e-mail ophaalt en er is ook ondersteuning voor attachments, handtekeningen en eigenlijk alles wat je maar kan bedenken. Tevens heeft het toestel ondersteuning voor Windows Live Messenger en VoIP.

Connectivity

Qua connectivity heeft de E71 alles aan boord. De telefoon is uitgerust met Bluetooth 2.0, USB, WiFi en infrarood. Mobiel internet kan via het snelle 3G HDSPA netwerk. Verder is een WiFi verbinding binnen enkele seconden gemaakt en dit netwerk wordt onthouden zodat het niet nodig is om de instellingen weer in te voeren.

Camera

De camera is eigenlijk het enige aspect waar de telefoon zwaar in teleurstelt. Een 3.2 megapixel camera met LED flits klinkt veelbelovend maar helaas is dit niet het geval. Er kunnen in vier formaten (3, 2, 1 en 0.3 megapixel) en met verschillende scènemodi (auto, gebruiker gedefinieerd, close-up, staand, liggend, nacht en sportstand) foto’s worden geschoten. Verder is er een zelfontspanner en reeksmodus waarbij tot 3 foto’s achter elkaar kunnen worden gemaakt. Daarnaast kunnen de kleurtoon, witbalans, ISO en belichtingscompensatie ingesteld worden.

De LED flits stelt weinig voor, het bereik is zeer beperkt (ongeveer 1 tot 2 meter) maar lang niet het grootste probleem van de camera. De fotokwaliteit is ver onder de maat. Details worden slecht weergegeven en foto’s hebben onder alle omstandigheden veel ruis. De kleurenweergave is niet realistisch en eigenlijk is er weinig goeds te melden over de fotokwaliteit.
Opnemen en afspelen van video’s is gaat soepel maar dezelfde kwaliteitsproblemen als bij het nemen van foto’s komen hier naar voren. De maximale resolutie voor video-opname is 640 x 480 pixels. Bij het maken van video’s is er keuze tussen auto- of nachtmode en kunnen de witbalans en kleurtoon ingesteld worden.

Kortom, de foto- en videocamera laat zeer te wensen over. Maar de vraag is wel of dit de belangrijkste toepassing is voor een toestel die gericht is op de zakelijke gebruiker.

Meer afbeeldingen geschoten door de Nokia E71:

Aanwezige programma's

Naast de al eerder genoemde toepassingen heeft de E71 een waslijst aan programma’s: agenda, alarm, calculator, FM radio, podcasting, Flash speler, herinneringen, Nokia Maps, Java ondersteuning, kalendernotities, barcode lezer, Movie editor, MP3 speler, draadloos printen en presenteren, RSS lezer, stopwatch & timer, valuta omzetter, Real One Player, ZIP manager, Sports Tracker, Engels woordenboek en zoekfunctie voor toestel en internet. Excel, Word, PowerPoint en PDF bestanden kunnen door het toestel ook worden gelezen maar wil de gebruiker deze bestanden bewerken moet eerst worden betaald. En alsof dit nog niet genoeg is kunnen er tal van toepassingen worden geïnstalleerd door de mogelijkheden die Symbian hierin biedt.

De Nokia E71 wordt natuurlijk niet beoordeeld op de mogelijkheden van de MP3 speler maar omdat dit zo’n goede toepassing is lichten we hem toch even toe. Met ondersteuning voor MP3, AAC, eAAC+ en WMA is er bijna geen audio bestand die de telefoon niet kan afspelen. Het filteren van songs op artiest, album, genre en componist gaat automatisch en er kan ook nog gezocht worden met de hand. Album covers worden ook weergegeven. Bovendien kan er doordat de telefoon tot 8 GB aan extern geheugen ondersteunt een grote hoeveelheid nummers worden opgeslagen.

Games

De E71 bevat een tweetal spelletjes. De eerste heet Top Hits Solitaires en is een collectie van 15 verschillende kaartspelletjes. De tweede is een autoracespel, Raging Thunder, welke er qua graphics lang niet slecht uitziet. Ook kunnen er nog additionele spellen worden gedownload via het Download menu.

Extra's

De Nokia E71 heeft een interne GPS-ontvanger. Met het vooraf geïnstalleerde Nokia Kaarten is navigatie geen probleem. Het is mogelijk de huidige locatie op de kaart te zien, kaarten voor verschillende plaatsen en landen te bekijken, adressen en verschillende interessante locaties zoeken, routes van de ene naar de andere locatie plannen, en locaties op te slaan. De toepassing start vrij snel op en binnen enkele minuten is de huidige locatie bepaald.

Conclusie

Het is geen toeval dat Nokia de E66 en de E71 gelijktijdig heeft geïntroduceerd. Want het zijn dezelfde telefoons in een ander jasje. Dus het is maar net wat de gebruiker wil, een modieuze slider of functioneel candybar model. Dat Nokia naar de klanten heeft geluisterd is niet gelogen, de telefoon is zeer gemakkelijk in het gebruik en heeft door de roestvrij stalen behuizing een prachtige uitstraling. Messaging met het QWERTY toetsenbord is een genot en met het Symbian besturingssysteem heeft de Nokia E71 eindeloze mogelijkheden. Het enige wat ons niet tevreden kon stellen is de camera en dat is eigenlijk niet waarop de E71 mag beoordeelt worden.

Waar de E66 een ‘net niet’ gevoel achterlaat is de E71 wat ons betreft ‘af’. Dit is ook wel te zien aan de plus- en minpunten. Het toestel barst van de functionaliteit en biedt de werkende mens alles wat zij nodig heeft.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Nokia E71 review