Nokia E66 review

De nieuwste aanwinst voor de zakelijke kant van de Nokia familie is de E66. Een toestel dat afwijkt van de gebaande wegen in het zakelijke segment, want het is een sierlijke slider en heeft niet de beschikking over een QWERTY-toetsenbord.

Toch is de opvolger van de E65 nog steeds een zakelijke alleskunner met Quad band ondersteuning, een breed scala aan mail- en messagingmogelijkheden, snel internet en GPS.

Nokia prijst de elegante slider als volgt aan: “De Nokia E66 is ontwikkeld voor mensen die veel onderweg zijn, en snel en gemakkelijk over hun persoonlijke en zakelijke mail willen beschikken. We spelen met het nieuwe E66 toestel in op de vraag naar snelle toegang tot agenda- en contactgegevens. Daarnaast vragen mensen om doordacht ontworpen toestellen die stijl bundelen met gebruiksgemak. De behuizing van het toestel is vervaardigd van roestvrij staal; dat is sterk en straalt klasse uit. Verder biedt de Nokia E66 alle geavanceerde multimediafuncties die de gebruiker zich kan wensen.” De Nokia E66 gaat vooral de concurrentie aan met de Samsung i8510 INNOV8.

Aan ons de taak om deze belofte onder een kritisch vergrootglas te leggen.

Plus- en minpunten Nokia E66

  • Design
  • Toepassingen
  • Beeldscherm
  • Uithoudingsvermogen
  • Camera
  • Gedateerd uiterlijk menu
  • Aan/uit knop

Wat zit er bij het toestel?

De E66 wordt geleverd in een witte, rechthoekige doos zonder poespas. In de doos bevind zich naast het toestel en de bijbehorende batterij (1000 mAh) een 2 GB microSD geheugenkaart, headset, USB-kabel, software CD, handleiding en een netadapter. Verder zit er een leren hoesje en een polsbandje bij. De E66 past eigenlijk niet goed in dit hoesje en het nut hiervan is dan ook niet helemaal duidelijk. Alle accessoires zijn van een solide kwaliteit die we van Nokia gewend zijn. De headset stelt niet teleur en levert een zeer aanvaardbare geluidskwaliteit.

Uiterlijk

Vaak ligt de focus bij zakentelefoons meer op functionaliteit en minder op het uiterlijk. Zoals hierboven al aangegeven is de E66 geen doorsnee zakentelefoon. Dit komt vooral naar voren in zijn uiterlijk. Nokia heeft met de dit toestel voor de gulden middenweg gekozen. Eigenlijk is het feit dat de E66 tot het zakelijke segment van Nokia behoort alleen te zien aan de vier sneltoetsen aan weerszijden van de navigatietoets. De E66 is met dikte van 14 mm de dunste smartphone-slider op de markt op het moment. Ons testmodel was in Grey Steel daarnaast is hij ook verkrijgbaar in White Steel.

Het bovenste gedeelte van de slider word omhuld door een metalen rand en ook de batterijcover is van metaal met een carbonlook decoratie. Daarnaast heeft Nokia geprobeerd om de selectietoetsen, sneltoetsen en beltoetsen één geheel te laten vormen met het beeldscherm door deze net als het beeldscherm spiegelglad te maken. Bovendien worden de pictogrammen afgezien van het groene en het rode telefoontje pas zichtbaar als de achtergrondverlichting aan staat. Dit alles benadrukt het sierlijke en bijna onzakelijke uiterlijk van de E66. Verder zit hier nog een camera voor beeldbellen.

De achterkant van het toestel wordt naast de metalen batterijcover waar Nokia Eseries op vermeld staat, gesierd door de camera met flitser en de luidspreker. Aan de linker zijkant zit een 2.5 mm hoofdtelefoonaansluiting, een micro-USB-aansluiting, infraroodpoort en een ontgrendelingsknop voor de batterijcover. Zo’n ontgrendelingsknop zit ook aan de andere kant samen met de volumetoetsen, een spraaktoets en een fotovastlegtoets. Aan de onderkant van de E66 zit de aansluiting voor de netadapter. De bovenkant wordt ontsierd door een vuurrode aan/uit-toets die volledig uit de toon valt in het geheel.

De SIM-kaart zit naast de batterij maar kan niet verwisseld worden zonder eerst de batterij te verwijderen. De geheugenkaart kan na het verwijderen van de batterijcover wel vervangen worden zonder de batterij te verwijderen.

De E66 is geen lichtgewicht en zit op het eerste gezicht goed in elkaar. Dit kan echter niet verhullen dat zowel de functietoetsen als de toetsen aan de zijkant van het toestel niet lekker aanvoelen. De functietoetsen kraken bij indrukken en voelen ook na veel gebruik nog steeds vreemd aan doordat ze zo glad zijn. Voor de volumetoetsen moet flinke kracht gebruikt worden om een reactie van ze te krijgen. De numerieke toetsen werken wel prettig al voelen ze wat goedkoop aan.

De slider werkt prima en ook de kracht van het veermechanisme is in orde, er zit echter wel een lichte zijwaartse speling in de twee helften. Daarnaast is het toestel erg vatbaar voor vingerafdrukken op de metalen onderdelen, het beeldscherm en de gladde functietoetsen.

Uithoudingsvermogen

De E66 houd het bij normaal gebruik net 2 dagen vol. Onder normaal gebruik voor een zakentelefoon verstaan wij naast bellen en sms'en regelmatig de e-mail checken, de organizeropties intensief gebruiken en af en toe wat opzoeken op het internet. De door Nokia opgegeven standbytijd van 264 uur word dan ook bij lange na niet gehaald. Dit alles houd dus in dat de oplader tijdens de gemiddelde zakenreis altijd bij de hand moet zijn.

Belkwaliteit

De E66 levert een prima belkwaliteit en de persoon aan de andere kant van de lijn is onder alle omstandigheden goed te verstaan. Het geluid klinkt natuurlijk en het volume is goed instelbaar. Bovendien zit er een prima luidspreker op waardoor ook het handsfreebellen geen problemen oplevert. Ook wat betreft de ontvangst laat de E66 de gebruiker niet in de steek. Tijdens de testperiode hebben zich geen problemen op dit gebied voorgedaan.

Beeldscherm

De E66 is uitgerust met een 2.4 inch groot QVGA beeldscherm met een resolutie van 240 x 320 pixels en 16.777.216 kleuren (24 bits). Standaard staat de helderheid op het middelste niveau ingesteld en naar wens kan dit nog twee stappen lichter of donkerder ingesteld worden. Het contrast kan niet gewijzigd worden. Dit levert echter geen klachten op en het beeldscherm is onder alle omstandigheden goed te lezen. Het beeldscherm is ruimschoots groot genoeg voor de geboden toepassingen.

Een leuke en praktische feature is de automatische draaifunctie voor het display. Dit stelt de gebruiker in staat om op elk gewenst moment het beeldscherm in een horizontale stand te gebruiken. Bijvoorbeeld tijdens het internetten of lezen van de mail. Het feit dat dit automatisch gaat bespaart de gebruiker weer een handeling maar zorgt er ook voor dat dit soms gebeurt op een moment dat het niet nodig is. Het is ook mogelijk om deze toepassing uit te zetten.

Menu

Door op de linker selectietoets of de homesneltoets te drukken wordt het menu geopend. De Nokia E66 is voorzien van Symbian S60 3rd Edition Feature Pack 1, dit betekent dat het menu er iets anders uitziet dan op de doorsnee telefoons. Wanneer je het menu opent komen er naast Web, Logboek en Download acht mapjes te voorschijn die elk een aantal toepassingen huisvesten. Variërend van Communicatie tot Instrumenten en Kantoor tot GPS. Symbian stelt de gebruiker tevens in staat om het menu volledig naar zijn of haar persoonlijke wensen in te stellen, inclusief de functietoetsen. Helaas ziet het menu er wel verschrikkelijk saai en eenvoudig uit met veel grijs en zonder animaties.

De Nokia E66 beschikt verder over een nieuwe functie die het mogelijk maakt te schakelen tussen een privé en een zakelijk startscherm. Daarbij kunnen in elk startscherm afzonderlijk de snelkoppelingen naar de wensen van de gebruiker worden aangepast en ook het uiterlijk in de vorm van het thema kan verschillend zijn.

Telefoonboek

Vanzelfsprekend kan de E66 contacten met een uitgebreid scala aan eigenschappen en details opslaan. Afgezien van de standaardgegevens kunnen er zoveel als de gebruiker wenst adressen, mobiele en thuis telefoonnummers worden toegevoegd. De hoeveelheid nummers die de gebruiker kan opslaan is haast oneindig aangezien het volledige interne geheugen van 110 MB hiervoor benut kan worden.

Om een contactpersoon zo snel mogelijk te kunnen bellen kan in het startscherm een letter getypt worden waarna het toestel automatisch de contacten toont met die letter in de voor- of achternaam. Afhankelijk van de voorkeur van de gebruiker kunnen contacten op de SIM-kaart, in de telefoon of allebei tegelijk getoond worden. Contacten kunnen gesorteerd worden volgens voor- of achternaam en doorzocht worden met of zonder voorspellen.

Messaging

Met de E66 kunnen SMS-, MMS-, audio- en e-mailberichten verstuurd worden. Sms’en en MMS’en gaat zoals we dat gewend zijn. Hierbij is het mogelijk om van T9 gebruik te maken waarbij ook woorden aan het woordenboek kunnen worden toegevoegd. Natuurlijk kan de T9 ook uitgezet worden. Smileys worden niet afgebeeld als afbeeldingen.

Een audiobericht werkt vrijwel hetzelfde als een MMS maar word verzonden met een eigen toepassing. Hier kan een bestand direct worden opgenomen of er kan er een gebruikt worden die eerder is opgenomen.

E-mailen is natuurlijk de grote kracht van de E66. Het toestel beschikt hiervoor over ondersteuning voor de meest uiteenlopende standaarden op het gebied van persoonlijke en bedrijfsmail. Zoals Microsoft Exchange, Gmail, Yahoo! Mail, Hotmail, Nokia Intellisync Wireless Email samen met System Seven en Visto Mobile. Ook verbinden met een intranet is geen probleem voor de E66.

Om het gebruik hiervan zo eenvoudig mogelijk te maken heeft Nokia een e-mail setup programma op de E66 geïnstalleerd. Hierbij hoeft de gebruiker alleen maar een e-mailadres en wachtwoord op te geven en het toestel doet de rest. Vervolgens kan er altijd onderweg gemaild worden en nieuwe e-mails worden na synchroniseren opgeslagen in een aparte map bij de berichten. Helaas ondersteunt de E66 geen e-mails in HTML formaat. Aan de andere kant kan er wel weer gebruik worden gemaakt van Windows Live Messenger en VoIP.

Connectivity

Op het gebied van connectivity komt de E66 niks te kort. De gebruiker heeft infrarood, Bluetooth 2.0, USB en WiFi tot zijn beschikking. Verder kan er voor mobiel internet gebruik worden gemaakt van het snelle 3G HSDPA netwerk. Een WiFi-verbinding maken is binnen enkele seconden gebeurd en dit netwerk wordt vervolgens door het toestel onthouden waarna het de volgende keer dat het binnen bereik komt meteen weer beschikbaar is.

Camera

De E66 is uitgerust met een 3.2 Megapixel camera met autofocus die bij lange na niet voldoet aan de verwachtingen. Foto’s kunnen genomen worden in vier formaten: 3M, 2M, 1M en 0,3M en in zeven verschillende scenemodi: auto, gebruiker gedefinieerd, close-up, staand, liggend, nacht en nacht-staand. Daarnaast is er ook een zelfontspanner en een reeksmodus en kunnen de kleurtoon, witbalans en belichtingscompensatie ingesteld worden.

De flitser kan aan, uit, automatisch en op rode-ogenreductie ingesteld worden maar voegt alleen daadwerkelijk wat toe aan de foto’s als deze genomen worden bij een afstand tussen 1 en 2 meter.

Met de E66 geschoten foto's zijn van een bedroevende kwaliteit. De details zijn slecht en er is sprake van flinke ruis in de afbeeldingen onder alle omstandigheden. Daarnaast laat de belichting ernstig te wensen over en lijkt het alsof er een blauw filter over de foto ligt.

Zoals gezegd heeft de E66 een cameraknop aan de zijkant, deze is echter alleen om een foto of video te nemen en niet om de camera te activeren. Daarvoor kan de rechter selectietoets worden gebruikt.

Het opnemen en afspelen van een video is met de E66 geen enkel probleem maar ook hier duiken dezelfde gebreken op het gebied van de kwaliteit op. De maximale resolutie voor een video is een magere 640 x 480 pixels. Bij het nemen van een video kunnen de witbalans en kleurtoon ingesteld worden en is er keuze uit auto- of nachtmode .

Na het nemen van een foto of video is er een snelkoppeling om deze te verzenden via MMS. Verder kunnen bestanden direct op het internet geplaatst worden.

Kortom, er zijn genoeg modellen op de markt met een kwalitatief betere camera. Aan de andere kant moet wel opgemerkt worden dat foto’s en video’s maken voor een zakelijke telefoon wellicht niet de belangrijkste toepassing is.

Aanwezige programma's

Afgezien van de al eerder genoemde toepassingen bied de E66 de gebruiker ook nog de volgende waslijst aan programma’s: agenda, alarm, calculator, FM radio, podcasting, Flash speler, herinneringen, Nokia Maps, Java ondersteuning, kalendernotities, barcode lezer, Movie editor, MP3 speler, draadloos printen en presenteren, RSS lezer, stopwatch & timer, valuta omzetter, Real One Player, ZIP manager, Sports Tracker, Engels woordenboek en zoekfunctie voor toestel en internet. Daarnaast worden Excel, Word, Powerpoint en PDF bestanden door het toestel ondersteunt, maar om deze bestanden te kunnen bewerken moet eerst worden betaald. Bovenop dit alles komen nog de mogelijkheden die Symbian de gebruiker bied om tal van toepassing op het toestel te installeren.

Games

Ondanks het feit dat de E66 een zakentelefoon is en spelletjes dus geen prioriteit zouden kunnen zijn, zitten er toch twee leuke games op. De eerste heet Top Hits Solitaires en is een collectie van 15 verschillende kaartspelletjes. De tweede is een autoracespel, genaamd Raging Thunder, dat er naar mobiele telefoon maatstaven lang niet slecht uit ziet. Daarnaast bied Symbian ook nog de mogelijkheid om spellen te downloaden. Genoeg mogelijkheden dus om die saaie vergadering of treinreis door te komen.

Extra's

Allereerst is er de bewegingssensor die leuke extra’s bied. Afgezien van het makkelijke overschakelen van verticaal beeld naar horizontaal fullscreen stelt deze de gebruiker namelijk ook in staat om supersnel een binnenkomende oproep te dempen. Wanneer de gebruiker een oproep ontvangt hoeft hij of zij alleen maar het toestel met het beeldscherm naar beneden te leggen of twee keer erop te tikken om het geluid te dempen. De oproep zelf wordt dan niet beëindigd.

De grootste vooruitgang op het gebied van navigatie is de nieuwe versie van de software. Nokia Maps 2.0 is een van de best uitziende navigatieprogramma’s verkrijgbaar voor de mobiele telefoon. Bovendien start de GPS ontvanger vlot op en is de locatie van de gebruiker binnen een paar minuten gevonden. De E66 komt met een gratis proefabonnement van drie maanden voor navigatie en routeplannen. Als die afloopt moet hiervoor wekelijks, maandelijks of jaarlijks worden betaald.

Conclusie

De Nokia E66 is een serieuze zakentelefoon met een modieuze uitstraling. Dit kan weleens goed gaan uitpakken voor Nokia want zo’n soort toestel bestond nog niet, maar tegelijkertijd is niet helemaal duidelijk welke doelgroep Nokia voor het toestel in gedachte heeft. Grote kracht van het toestel zijn de eindeloze mogelijkheden die het samen met het Symbian besturingssysteem te bieden heeft.

Daarnaast verdient Nokia een pluim dat het de features niet ondergeschikt gemaakt heeft aan het uiterlijk. Dat had namelijk meteen de doodsteek voor het apparaat betekend. Toch kon de E66 ons niet overweldigen en laat het een ‘net niet’ gevoel achter. Wellicht is zijn zusje, de E71, een slimmere keuze.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Nokia E66 review