Nokia E6 review

· 1 reactie

Het nieuwste toestel in Nokia's E-series is de Nokia E6. De E-series van Nokia mikken op het zakelijke segment, en zo ook de E6. Net als bij zijn voorgangers – de E71 en E72 – beschikt de E6 over een fysiek QWERTY-toetsenbord onder het display.

Het display is geüpgraded naar een touchscreen met een opvallend hoge resolutie (640 x 480 pixels). Verder roept de E6 een vergelijking met de BlackBerry 9900 op. Alhoewel er sprake is van een prijsverschil richten beide toestellen zich op een soortgelijk segment. Ook dit aspect zal voorbij komen in onze review.

Een opvallende vernieuwing is het besturingssysteem. Net als de Nokia X7 en (roze) N8 draait de E6 het nieuwe Symbian Anna. Symbian Anna belooft in ieder geval een snellere browser, strakkere vormgeving en betere tekstinvoer via het touchscreen. Dit laatste is echter niet van toepassing op de E6, vanwege het fysieke toetsenbord. Helaas kunnen we dat aspect van Anna dus niet beoordelen. De andere twee verbeterpunten zullen wel uitgebreid aan bod komen.

Plus- en minpunten Nokia E6

  • Touch & type
  • Hoge schermresolutie
  • Batterij
  • Vormgeving
  • Schermweergave
  • Symbian
  • Social Media

Wat zit er bij het toestel?

De E6 wordt geleverd in de welbekende blauwe doos. Saillant detail is dat die doos gemaakt is van 100% gerecycled materiaal. De inhoud bestaat, naast het toestel zelf, uit de batterij, oplader, headset en datakabel. Ook is er een snelstartgids meegeleverd. De uitgebreide handleiding is te raadplegen op het toestel zelf, en is dus niet fysiek aanwezig. Bij het toestel wordt geen microSD-kaart meegeleverd. Standaard beschikt het toestel over 8 GB intern geheugen. Dat is uitbreidbaar tot maximaal 32 GB extern geheugen.

Uiterlijk

Het uiterlijk van de E6 heeft veel weg van zijn voorgangers, de E71 en E72. Het betreft een monoblock-toestel met een relatief klein scherm en een fysiek toetsenbord. Ondanks dat de E6 dikker lijkt dan zijn voorgangers, zijn de verschillen qua omvang nihil. Het optisch bedrog zit hem in het feit dat de E6 een bolle achterkant heeft. Dit in tegenstelling tot zijn voorgangers. De E6 meet 115,5 x 59 x 10,5 mm en weegt 133 gram. De behuizing is volledig van aluminium gemaakt en voelt daardoor degelijk aan. Samenvattend laat de E6 een strakke, compacte en zakelijke indruk achter.

De voorkant van de E6 is ingericht met een 2,46 inch scherm en een fysiek toetsenbord. Het toetsenbord is op te delen in tweeën. Het bovenste deel bestaat uit een rijtje functietoetsen: 'bellen', 'home', 'agenda', 'berichten', 'contacten' en 'beëindigen', met in het midden de 'bladertoets'. Het onderste deel betreft het QWERTY-toetsenbord. Eveneens aan de voorkant bevinden zich de luidspreker, de secundaire camera en de nabijheidssensor.

Aan de rechterzijde van het toestel zijn de volumetoetsen, de dempknop en de vergrendelingsschakelaar bevestigd. Aan de linkerzijde is enkel een microUSB-aansluiting te vinden. De slide-to-lock-knop is overigens nieuw op de Nokia E6. De E71 en E72 hadden niet zo'n knop en moesten nog via omslachtige een toetsenbordcombinatie vergrendeld worden.

De achterkant van de E6 bestaat uit de batterijcover, de camera en een dubbele LED-flitser. Om de SIM-kaart te verwisselen moet de batterij worden uitgenomen. De bovenzijde is voorzien van de aan- en uit-toets, een 3.5mm audio-jack-aansluiting en een geheugenkaartsleuf. De onderkant herbergt enkel de aansluiting voor de oplader.

Naast een zwarte uitgave is er ook een witte en een zilveren versie van de E6.

Uithoudingsvermogen

Nokia stelt dat de batterij van de E6 'ongelooflijk lang meegaat'. Wij kunnen dit beamen, want de 1500 mAh Li-Ion-batterij is echt een topper. Gedurende onze testperiode gebruikten we de telefoon zeer intensief, en zelfs dan hield de E6 het met gemak 48 uur vol. In smartphoneland is dat een verademing! Met het uithoudingsvermogen van de E6 heeft Nokia een troef in handen. In verhouding met een doorsnee Full-touch-telefoon heeft de E6 wat dit betreft absoluut een voorsprong.

Bij een smartphone is het uithoudingsvermogen ook zeer afhankelijk van het gebruik. Internetverkeer en dergelijken zijn echte stroomvreters. En ook een groot scherm verbruikt veel energie. De E6 heeft een relatief klein scherm, wat het uithoudingsvermogen rekt. Er is ook een energiebesparingsstand aanwezig die je zelf kunt inschakelen.

Belkwaliteit

Een telefoon is om mee te bellen, zo ook deze. De Nokia E6 heeft de zaakjes goed voor elkaar wat dat betreft. Wij hebben niets aan te merken op de belkwaliteit. Het volume is goed, net als de helderheid van het geluid. Tijdens het telefoneren is het mogelijk de luidspreker aan te zetten of het geluid te dempen. Ook kun je een video-oproep starten, het gesprek in de wacht zetten, of je telefoonboek raadplegen.

Het gespreksoverzicht is op twee manieren toegankelijk: via de beltoets of via de logboek-applicatie. Waarvan de laatste het meest uitgebreid is. Het gespreksoverzicht geeft alle recente oproepen plus oproepduur weer.

Beeldscherm

Zoals gezegd, de Nokia E6 heeft een relatief klein scherm, namelijk 2.46 inch. Het scherm van concurrent BlackBerry Bold 9900 is bijvoorbeeld 2.8 inch. Nokia compenseert dit met een hoge resolutie: 640 x 480 pixels, hetzelfde als bij de BlackBerry Bold 9900. Aan scherpte ontbreekt het dus niet. Een nadeel is echter dat die hoge resolutie met name wordt gebruikt om nog meer informatie op het scherm te krijgen. De weergaven worden daardoor wel erg klein.

Iets waarin de E6 zich onderscheidt van zijn voorgangers is het touchscreen. Dit hadden de E71 en E72 namelijk niet. Bovendien beschikt het touchscreen over multitouch waardoor iets als kaartlezen of browsen gebruiksvriendelijk wordt. Over het algemeen werkt het touchscreen goed, maar is het niet extreem snel. Dat laatste is niet extreem hinderlijk aangezien typen bijvoorbeeld, werkt met fysieke toetsen.

Menu

De E6 is één van de eerste Nokia telefoon uitgerust met de Symbian Anna gebruikersinterface. Symbian Anna is de opvolger van Symbian^3, waar veel kritiek op is geweest. De belangrijkste veranderingen zijn verbeterde tekstinvoer (welke, zoals eerder beschreven, niet van toepassing is op de E6), een snellere browser en betere grafische vormgeving. Wij vonden het Symbian Anna absoluut beter dan zijn voorganger, maar het is nog steeds geen vergelijkingsmateriaal voor Android of iOS.

De E6 beschikt over vier homescreens die niet veel zijn veranderd ten opzichte van de Symbian^3 homescreens. Nieuw is dat het scherm meebeweegt als je met je vinger door de verschillende homescreens 'veegt'. Dit zorgt voor een interactiever karakter. Iets waar het bij Symbian nog wel eens aan ontbrak. Op elk homescreen blijven standaard de widgets 'datum', 'profiel' en 'meldingen' staan. Daarnaast is er per homescreen plaats voor zes andere widgets. Onderin het scherm blijven constant de aanraakknoppen voor 'opties' en 'menu' weergegeven.

Wanneer we het menu raadplegen krijgen we een grid met twaalf icoontjes. Door op een applicatie te drukken verschijnt er een nieuw submenu. De vormgeving van de iconen is aangepast in Symbian Anna. Ze zijn nu afgerond en doen gestileerder aan.

Navigeren door de menu's kan zowel met het touchscreen als met de bladertoets. Extra makkelijk wordt het je gemaakt met de zes fysieke snelkoppelingstoetsen (zie 'uiterlijk') rondom de bladertoets.

Telefoonboek

Het telefoonboek kan worden geraadpleegd middels de contacten-applicatie of de contacten-sneltoets op het fysieke toetsenbord. Je kunt instellen of de telefoon de contacten van je SIM-kaart of van je telefoongeheugen weergeeft. Deze integreren dus niet! Je kunt je contacten wel integreren met hun Facebook-profielen. Minpunt is dan wel dat je je contacten één voor één moet linken. Een tijdrovende klus!

Nieuwe contacten zijn gemakkelijk toe te voegen met de toets 'contact toevoegen' in het opties menu in je telefoonboek. Naast het invoeren van de naam en het telefoonnummer van het contact kun je ook een afbeelding, e-mailadres, adres, bedrijf, functie en internettelefoon toevoegen.

Messaging

Het versturen van berichten is een fluitje van een cent. Het invoeren van tekst gaat eenvoudig met het QWERTY-toetsenbord. Wij hadden daarbij overigens geen moeite met de kleine toetsen op de E6. Bijlagen zijn eenvoudig toe te voegen, waarmee je van een SMS- automatisch een MMS-bericht maakt.

In- en uitgaande SMS-berichten worden automatisch beheerd in 'conversaties'. Op die manier heb je een duidelijk overzicht van je laatste SMS-verkeer. Op de E6 is het mogelijk meerdere e-mailaccounts van diverse providers te beheren.

Een aspect dat bij Symbian Anna nog steeds onder de maat is, is social media. Symbian biedt een eigen sociale media-applicatie, namelijk 'sociale netwerken'. Deze app loopt via OVI en is alles behalve gebruiksvriendelijk. Prettig is dat je updates van al je sociale media in één timeline ontvangt, maar daar blijft het dan ook bij wat betreft de voordelen. Voor geavanceerdere mogelijkheden moet je namelijk apart je account beheren. Iets waar veel omwegen voor moeten worden bewandeld. Al met al is het erg omslachtig. Bovendien werkt het geheel niet snel en is het vaak lang zoeken naar hetgeen je zoekt. Niet optimaal dus.

Connectivity

Zoals gezegd, heeft Symbian haar browser vernieuwd. De snelheid en het gebruikersgemak zouden zijn verbeterd. Dat laatste zien we terug in het feit dat de balk onderin het scherm vervangen is door enkel een terug-knop en een opties-knop. Dit levert extra ruimte op voor de siteweergave. Wat geen overbodige luxe is op het kleine scherm van de E6. Bovendien heeft het overbodige startscherm plaats moeten maken. Toch is de browser nog steeds niet wat het zijn moet. Zo gaat scrollen en zoomen niet zo soepel als we zouden willen. Dat kan op ten duur erg gaan frustreren.

Voor de rest is de Nokia E6 van alle connectiviteitsgemakken voorzien. Zo beschikt het toestel over WiFi, Bluetooth, en een interne GPS-antenne. Alle drie werken probleemloos. WiFi-netwerken worden onthouden door de telefoon waardoor het na de eerste keer niet meer nodig is om een wachtwoord in te voeren. De E6 is ook te gebruiken als WiFi-hotspot door middel van de JoikuSpot-applicatie.

Camera

De E6 beschikt over een 8 megapixel camera met full focus en een dual-LED-flitser. Daarmee kunnen ook video's worden opgenomen, met een maximale kwaliteit van 720p. Aan de voorzijde is ook nog een secundaire camera aanwezig die foto's kan maken in een maximale resolutie van 640 x 480 pixels (VGA). De bediening van de camera's vindt plaats met het touchscreen en de twee zoom-toetsen op de zijkant van het toestel.

In het camerascherm zijn snelkoppelingen naar de videomodus, flitsinstellingen en opties. Zoomen kan zowel met de fysieke toetsen op de zijkant van het toestel, als met het touchscreen. In de cameramodus is de maximaal te kiezen afbeeldingskwaliteit 8 megapixels. Er kan ook gekozen worden om in een lagere resolutie te fotograferen (6, 3, 1,3 en 0,3 megapixel). Overige mogelijkheden zijn: flitser (automatisch, rode-ogenreductie, aan en uit), scènemodus (automatisch, door gebruiker gedefinieerd, portret, liggend, nacht en nachtportret), gezichtsherkenning, raster, zelfontspanner (2, 10 en 20 seconden), kleurtoon (normaal, sepia, zwart-wit en levendig), witbalans (automatisch, zonnig, bewolkt, gloeilamp en TL-licht), belichting, ISO-waarde (automatisch, laag, normaal en hoog), contrast, scherpte (hard, normaal en zacht) en GPS-tag. Veel opties, en of je ze daadwerkelijk zult gebruiken is maar de vraag.

Voor de video-camera zijn de opties wat beperkter. De hoogste kwaliteit waarin kan worden opgenomen is high definition. Ook kun je in TV-kwaliteit of 'om te delen-kwaliteit' filmen. Overige settings zijn: flitser, scènemodus (automatisch, weinig licht en nacht), witbalans (automatisch, zonnig, bewolkt, gloeilamp en TL-licht), kleurtoon (normaal, sepia, zwart-wit en levendig) en belichting.

Geschoten materiaal kan direct gedeeld worden via social media als Twitter en Facebook.

De kwaliteit van zowel foto's als video's is redelijk. Het materiaal is over het algemeen scherp, maar heeft last van een grijze gloed. Ook blijft het moeilijk om goede plaatjes te schieten in het donker of met tegenlicht. De witbalans laat dan snel te wensen over. Dit is echter een probleem dat vrijwel iedere mobiele telefoon-camera heeft.

Aanwezige programma's

De waslijst van aanwezige programma's is als volgt: agenda, muziek, e-mail, foto's, OVI-winkel, OVI-kaarten, bestandsbeheer, Woordenboek, Intranet, notities, Quickoffice, Zip, rekenmachine, spraakrecorder, Adobe Reader, F-Secure, berichtlezer, Communicator, klok, logboek, Video's & tv, OVI-synchronisatie, My Nokia, Font magnifier, Zoeken, gebruikershandleiding, Sociale netwerken, sw-update, foto editor, camera, Joikuspot, Hier en nu, video-editor, Traveler, Easymenu en meldingen. Een hele rits dus. In het bijzonder willen we OVI-kaarten nader toelichten.

Nokia biedt in de vorm van OVI-kaarten levenslang gratis navigatie. Met deze applicatie kun je plaatsen, straten en diensten opzoeken, en je er vervolgens naartoe laten navigeren. De GPS is op zichzelf redelijk nauwkeurig, en wordt in combinatie met WLAN en/of netwerkverbinding nog nauwkeuriger.

Kaarten kun je van tevoren naar het toestel downloaden, om vervolgens zonder dataverkeer te kunnen navigeren. Handig voor in het buitenland! Ook kun je op je PC routes bepalen en die overzetten op je telefoon. Over deze applicatie zijn we behoorlijk positief. Terugkomend minpuntje is helaas weer het kleine scherm van de E6. Hierdoor zijn de kaarten minder goed te lezen.

Games

Standaard zijn er geen games geïnstalleerd op de Nokia E6. Games zijn te downloaden on de OVI-winkel.

Conclusie

De Nokia E6 is al met al een telefoon met meerdere gezichten. Een toestel dat zich niet in één zin laat beschrijven. Aan de ene kant is het een degelijke smartphone die het goed zal doen in het zakelijke segment. Alhoewel de concurrentie van apparaten als de BlackBerry 9900 Bold niet mee zal vallen heeft de E6 een troef in handen met zijn lange uithoudingsvermogen. Bovendien werkt het Touch&Type-principe uitstekend. Dit concept wordt door niet veel fabrikanten toegepast, wat Nokia een voorsprong geeft op de markt.

Aan de andere kant is het een beperkte smartphone. Symbian Anna is nog steeds niet capabel om mee te kunnen met zijn high-end concurrentie, zoals Android en iOS. Het wachten blijft daardoor op de eerste Windows-smartphone van Nokia. Daarbij schiet de schermweergave van de E6 tekort. Door het kleine scherm in combinatie met de hoge resolutie wordt de informatie op het scherm echt veel te klein. Een laatste punt van kritiek is de gebrekkige integratie met sociale media als Facebook en Twitter. Dit is echt een afknapper op de markt van jonge gebruikers. Of de zakelijke doelgroep zich hier ook aan zal ergeren valt te bezien.

Of de Nokia E6 een goede aankoop is, is dus zeer afhankelijk van welke prioriteiten je stelt bij de aankoop van een smartphone. Wij hadden gemengde gevoelens. Wil je echter een degelijke opvolger voor je huidige E71 of E72 dan is de E6 een prima aankoop.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Nokia E6 review