Nokia C7 review

De nieuwste aanwinst in de Nokia C-series: Nokia C7. Op het eerste gezicht een superstrak vormgegeven smartphone die qua specificaties dicht in de buurt komt van zijn iets duurdere broertje, de N8. Echter, de telefoon heeft veel meer te bieden dan dat.

Op gebied van zowel specificaties als vormgeving blinkt het toestel uit. De C7 is een toestel dat tegen de high-end toestellen als diezelfde Nokia N8 aanhikt. Vergelijkingsmateriaal voor de C7 zijn de Nokia C6-01, N8, maar ook de Sony Ericsson Vivaz of HTC Legend komt in de buurt.

In het verloop van de review zullen we regelmatig de vergelijking met de N8 aanhalen om het toestel goed in perspectief te kunnen plaatsen. Ondanks dat beide toestellen zich op een andere markt richten is de C7 hierdoor goed in perspectief te plaatsen. Ten opzichte van de N8 levert de C7 iets in op het gebied van specificaties. Vooral wat betreft fotografie, video, opslagruimte en entertainment heeft de N8 een streepje voor. Daarentegen is de C7 erg stijlvol en bovendien niet duur. Het verschil in prijs tussen de beide telefoons bedraagt zo’n 100 euro!

Plus- en minpunten Nokia C7

  • Vormgeving
  • Compleetheid
  • Camera
  • Beeldscherm
  • Browser
  • Besturingssysteem

Wat zit er bij het toestel?

Het doosje waarin de Nokia C7 is klein van formaat en oogt eenvoudig. De inhoud betreft naast het toestel zelf een 1200 MAh Li-Iion-batterij (BL-5K); een USB-datakabel (CA-101D); een stereo headset (WH-102) en een High Efficiency Lader (AC-15). Opvallend is dat er geen geheugenkaartje is meegeleverd. Misschien heeft het 8 GB intern geheugen van de telefoon daar iets mee te maken. In verhouding tot de Nokia N8 komt de C7 er wat dat betreft karig vanaf. De N8 biedt namelijk het dubbele (16 GB) aan opslagruimte. Het is overigens wel mogelijk het geheugen uit te breiden met een MicroSD-kaart. Uiteraard is er ook een gebruikershandleiding geleverd.

Uiterlijk

De Nokia C7 is in verschillende kleuren leverbaar: ijszilver, warm bruin en houtskoolzwart. De beschikbaarheid van de uitvoeringen varieert per land. Wij testen de zilveren variant.

De organische vormen, de luxe afwerking en de platte vormgeving van de Nokia C7 bepalen een ontzettend strak en zakelijk ontwerp. Het toestel betreft een ‘full touch’ monoblock wat inhoudt dat de voorkant van het toestel bijna volledig wordt ingenomen door het glazen touchscreen. Qua afmetingen (117,3 x 56,8 x 10,5 mm, 64 cc volume) valt op dat het toestel een fractie groter is dan de N8, maar wel platter. De strakke lijnen van het ontwerp worden hierdoor extra benadrukt.

Zoals gezegd wordt de voorkant van het toestel voor het overgrote deel in beslag genomen door het touchscreen. Het scherm wordt omrand door een roestvrijstalen rand die het toestel een hoge ‘glimfactor’ meegeeft. Over de specificaties van het touchscreen verderop in de review meer. Boven het scherm bevinden zich de luidspreker en een secundaire camera bedoeld voor videogesprekken. Onder het scherm zijn naast de microfoon drie fysieke toetsen geplaatst: de beltoets, de menutoets en de toets beëindigen.

Aan de bovenkant van het toestel bevindt zich de MicroUSB-aansluiting, de 5,5 mm Nokia AV-aansluiting (voor de headset) en de aan-/uit toets. Aan de onderkant van het toestel zijn geen aansluitingen of knoppen bevestigd.

De aansluiting voor de oplader is aan de linkerkant van het toestel geplaatst. Aan de rechterkant bevinden zich de volume-/zoom toetsen, de spraaktoets, de blokkeringtoets en de cameratoets.

De achterkant van het toestel wordt grotendeels bedekt door de batterijcover. Om bij zowel de SIM- als MicroSD-kaart te komen dient de cover opgelicht te worden. Opvallend is daarbij dat voor de bevestiging van de SIM-kaart het niet nodig is de batterij uit te nemen, maar voor de MicroSD-kaart wel. De (8 megapixel) camera van de C7 is ook bevestigd aan achterzijde van het toestel, boven de batterijcover. Naast de camera is een LED-flitser geplaatst. Zowel de camera als de flitser worden nog apart belicht.

De robuuste uitstraling en het niet geringe gewicht (130 gram) van de Nokia C7 maken dat het toestel degelijk aanvoelt. Hij ligt daarbij lekker in de hand en vertoont geen krakkemikkigheden.

Uithoudingsvermogen

De Nokia C7 beschikt over een BL-5K 1200 mAh Li-Ion-batterij. Hiermee zou het mogelijk moeten zijn maximaal 9,5 uur te bellen en de telefoon maximaal 555 uur stand-by te houden. Aangezien het uithoudingsvermogen van C7 in grote mate onderhevig is aan hoe frequent de gebruiker bepaalde toepassingen gebruikt – denk hierbij aan internet, sociale media, MP3-speler et cetera - zijn de beweringen van Nokia moeilijk te testen. In onze test was een laadsessie eens per 2 dagen genoeg, wat voor een smartphone als de C7 meevalt. Daarbij moet wel aangetekend worden dat de telefoon niet constant online is geweest.

Zoals gezegd heb je als gebruiker grote invloed op het uithoudingsvermogen van de batterij. Je kunt bijvoorbeeld de schermhelderheid verlagen. Nokia draagt zelf ook een steentje bij door bij een lage energiestand te vragen om de energiebesparingstand in te schakelen.

Belkwaliteit

Op de belkwaliteit van de Nokia C7 hebben wij niets aan te merken. Deze is prima in orde. Het geluid is helder en in principe hard genoeg. Het volume is aan te passen met de twee toetsen op de rechterzijkant van de telefoon. Op die manier is het ook mogelijk om in een luidruchtigere omgeving een verstaanbaar telefoongesprek te voeren.

Een gesprek beginnen kan op twee manieren. De eerste manier is door de ‘bellen’ toets rechtsonder in het hoofdmenu te raadplegen. Er verschijnt dan een numeriek toetsenbord in beeld waarop je een nummer kan invoeren. Echter, het is ook mogelijk om door middel van T9 een contact uit de contactenlijst op te zoeken. Handig detail is dat wanneer je een nog onbekend nummer intikt het ‘telefoonboek’ knopje rechtsonder in beeld verandert in een ‘contact-toevoeg’ knopje. De tweede manier om een bestaand contact te raadplegen (voor zowel SMS, spraakoproep als videogesprek) is via het menu ‘contacten’.

Tijdens het bellen is er de mogelijkheid het gesprek in de wacht te zetten, de microfoon in te schakelen of de luidspreker te activeren. Nog meer mogelijkheden zijn te vinden onder de ‘opties’ knop.

Het logboek is op twee manieren te benaderen: Via de ‘bellen’ toets en via het ‘logboek’ menu. Via de ‘bellen’ toets wordt een beknopt overzicht van gekozen nummers, ontvangen en gemiste oproepen weergegeven. Het menu ‘logboek’ geeft een uitgebreider overzicht van alle in- en uitgaande activiteiten (oproepen, berichten, WLAN-verbindingen etc.). Hier vind je ook een overzicht van de duur van in- en uitgaande oproepen. De tellers hiervan kunnen overigens gemakkelijk gereset worden.

De telefoon beschikt niet over voice dialing.

Beeldscherm

De Nokia C7 beschikt over een 3,5 inch touchscreen met een resolutie van 640 x 360 pixels (nHD) en 16 miljoen kleuren (24 bits). Er is gebruik gemaakt van de AMOLED-technologie met Nokia's ClearBlack technologie, wat het scherm bijzonder helder maakt. Wat direct opvalt is het scherpe contrast van de kleuren op het scherm. Erg mooi.

Over het touchscreen zijn we zonder meer te spreken. De C7 heeft een capacitief touchscreen, dat erg gevoelig en direct is. Minder goed werkt de auto-rotate functie. Er zit een behoorlijke vertraging in het automatisch roteren wanneer de telefoon wordt gekanteld. Dit is af en toe vervelend, maar niet heel hinderlijk aangezien je het toestel meestal in dezelfde (horizontale) ligging zult gebruiken.

Menu

De Nokia C7 draait net als de N8 op het Symbian^3 besturingssysteem. Een verademing ten opzichte van Symbian S60. Het systeem is een stuk intuïtiever en interactiever. Desondanks ziet het er nog altijd niet zo gelikt uit als Android of Apple, maar daarvoor zit Nokia dan ook in een lager prijssegment.

Het menu is te benaderen via de speciale menu-knop onder het scherm. Een 4 x 3 grid met de belangrijkste iconen wordt geopend. Het menu is vervolgens gebruiksvriendelijk en logisch ingericht. Iets dat van de vorige Nokia’s niet altijd gezegd kon worden. Logischerwijs zijn de menu’s van de C7 te bedienen met kinetisch scrollen door middel van het touchscreen. Door het goede touchscreen verloopt dit uitermate vloeiend.

Een opvallend menu onderdeel is het menu ‘kaarten’. Het menu voorziet in een GPS-functie, een routeplanner, een weerapplicatie, maar bijvoorbeeld ook een Lonely Planet-applicatie. De GPS functie werkt bovendien erg nauwkeurig waardoor de informatie ook daadwerkelijk klopt. Het is zelfs mogelijk offline te navigeren. Kaarten en updates van kaarten zijn in dat geval verkrijgbaar via OVI-suite.

Het hoofdscherm van de Nokia C7 telt 3 pagina’s waar per pagina maximaal 6 widgets op zijn aan te brengen. Het toestel biedt zelf een aantal standaardwidgets die zijn aan te vullen met widgets uit de Nokia OVI-winkel. Een goed systeem van Nokia, aangezien het ‘vervuiling’ van je telefoon tegengaat. Alle basisapplicaties zijn aanwezig en alles wat je daarbij extra nodig acht (zoals bijvoorbeeld Twitter of Facebook) is al dan niet gratis te downloaden via de OVI-winkel.

Telefoonboek

Het telefoonboek van de Nokia C7 is te benaderen via het menu en werkt uitstekend. Contacten kunnen worden opgeslagen in het intern geheugen of op de SIM-kaart. Een maximum is hier niet echt aan verbonden.

Er is de mogelijkheid een bijna oneindige reeks aan additionele gegevens van je contacten toe te voegen. E-mailadres, adres, beltoon, video-oproep, internettelefoon, bedrijf, functie, afdeling, verjaardag, partner, kinderen, notities kunnen allemaal worden toegevoegd aan de contactgegevens. Het is daarbij ook mogelijk het desbetreffende contact te linken aan bijvoorbeeld een Facebook-account. Informatie wordt dan automatisch uitgewisseld.

Wanneer een contact geselecteerd wordt in het telefoonboek wordt direct de optie geboden een spraakoproep, berichtenconversatie of video-oproep met deze persoon te starten.

Messaging

Naast bellen is er natuurlijk ook de optie van messaging. Het opstellen van een nieuw berichtje kan eenvoudig via het menu ‘berichten’, via een zelf aangemaakte widget op het hoofdscherm of door een bericht aan een conversatie toe te voegen. Berichten worden in het menu gegroepeerd in conversaties, binnengekomen berichten (inbox), verzonden berichten, concepten en outbox. Van een SMS kan gemakkelijk een MMS gemaakt worden door een bestand toe te voegen aan het bericht.

Er zijn verschillende manieren om tekst in te voeren op de C7. Er is de mogelijkheid tekst te typen in portrait-modus of in landscape-modus. Wanneer je kiest voor de portrait-modus is het optioneel om T9 in of uit te schakelen. Kies je voor de landscape-modus dan veranderd het numerieke toetsenbord naar een volledig QWERTY-toetsenbord. Beide manieren van invoeren werken naar onze mening vlekkeloos.

Een pluspunt is de tekstvoorspelling. Als je tekst niet helemaal nauwkeurig in hebt getypt biedt de C7 automatisch een suggestie voor het juiste woord. Deze functie is overigens ook uit te schakelen. Een andere leuke bijkomstigheid is de automatische visualisatie van emoticons.

Eveneens simpel gaat het ontvangen en verzenden van e-mails. Via het menu toepassingen is het mogelijk verschillende accounts te beheren. Nokia ondersteunt automatisch Gmail, Hotmail en Yahoo! Mail, maar andersoortige accounts zijn ook mogelijk. Exchange accounts worden ondersteunt met een maximum van 1. Op het hoofdscherm kun je een widget plaatsen die je laatste twee ontvangen berichten weergeeft. De widget is tevens een snelkoppeling naar je gehele inbox.

Connectivity

Met de Nokia C7 is het mogelijk verbinding te leggen met WiFi-netwerken, mobiele netwerken, bluetooth, USB en GPS. Ook is er een FM-transmitter aanwezig. Door rechts bovenin op de verschillende symbooltjes in het hoofdscherm te drukken komt er een uitrolmenu met de verschillende actieve verbindingen in beeld. Ook is er een snelkoppeling naar het Connectiviteit-menu. De werking van het systeem is naar behoren en met het verzenden van bestanden via Bluetooth hebben wij geen enkel probleem ondervonden. Met bekende WiFi-netwerken wordt automatisch verbinding gemaakt indien deze binnen bereik zijn.

In het connectiviteit-menu is behoorlijk uitgebreid en het vergt wat moeite er wegwijs in te worden. Alle typen verbindingen zijn vertegenwoordigd in het menu. Bij elk soort netwerk zijn er weer verschillende mogelijkheden om uit te kiezen. Soms handig; soms overbodig. Een voorbeeld van een van de vele opties is de Nokia Ovi Suite. Met deze applicatie is het mogelijk je telefoon via de computer te beheren om bijvoorbeeld mediabestanden te synchroniseren.

De browser van de Nokia C7 werkt goed, maar kan niet tippen aan een browser als die van Android of iOS. De weergave is goed, en ook de multi-touch-functie werkt prima, maar echt intuïtief is het allemaal toch niet. Een voorbeeld hiervan is de autofit die niet optimaal werkt. Wanneer je tweemaal op een stuk tekst tikt om deze passend in beeld te krijgen is vaak alsnog heen en weer scrollen vereist om de regels af te kunnen lezen. Een ander minpuntje is dat het niet mogelijk is meerdere tabbladen te openen. Een link wordt dan geopend in hetzelfde tabblad. Dat werkt niet prettig. Een goed alternatief voor de Symbian^3 browser is Opera.

Een puntje dat we nog even willen benoemen met betrekking tot de vergelijking van de C7 met de N8 is dat van HDMI-aansluiting. De Nokia C7 biedt deze mogelijkheid niet, in tegenstelling tot de N8.

Camera

De camera van de Nokia C7 betreft een 8 megapixel camera met CMOS lens en LED-flitser. Er is de mogelijkheid tot 2 keer digitaal zoomen voor foto’s en 3 keer voor video’s. Voor foto’s zijn 5 verschillende afbeeldingskwaliteiten mogelijk (0.3, 1.3, 3, 6 en 8 megapixel). Video’s kunnen maximaal worden opgenomen in HD (720p) kwaliteit. De C7 heeft ook een secundaire camera voor videobellen. De kwaliteit hiervan is 640 x 480 pixels (VGA). Alles bij elkaar opgeteld ziet dit er qua specificaties goed uit.

De bediening van de camera vindt hoofdzakelijk plaats via het touchscreen. Enkele functies zoals zoomen en ‘klikken’ zijn ook te bedienen met de fysieke knoppen op de zijkant van het toestel. Door middel van het instellingen-menu zijn de volgende instellingen te wijzigen: afbeeldingskwaliteit, locatie-informatie, scénemodus, gezichtsherkenning, raster, zelfontspanner, kleurtoon, witbalans, belichting, lichtgevoeligheid, contrast en scherpte.

Met de ‘opties’ knop is ook de videocamera of 2e camera te gebruiken. Voor videogebruik zijn de instellingen videokwaliteit (kwaliteit voor delen, hoge kwaliteit en HD), geluidsopname, scénemodus, lokatie-informatie, videostabilisatie witbalans en kleurtoon aanpasbaar. Voor de secundaire camera is nagenoeg niets aanpasbaar. Opvallend is dat de camera niet beschikt over autofocus.

De foto’s die de C7 maakt zijn van redelijke kwaliteit. Het contrast in de foto’s mag wat hoger, en er treedt een bepaalde vervlakking van het beeld op door het ontbreken van autofocus. Wat meer in het oog springt is de videokwaliteit. Het opnemen in HD levert een haarscherp beeld op. Daarnaast beschikt de C7 over een video- en foto-editor met uitgebreide mogelijkheden om beelden te optimaliseren. Een video en foto viewer zijn apart aanwezig om alles terug te kijken.

De flitser voldoet aan de eisen die je voor een mobiele telefoon mag verwachten. Voor korte afstanden werkt het goed, maar wanneer de afstand groter wordt dan een meter of 5 wordt de kwaliteit minder.

Ook foto’s en video’s zijn als bijlage te versturen bij SMS en e-mailberichten. Met bluetooth zijn ze eveneens naar een andere telefoon of computer te sturen.

Aanwezige programma's

Op de Nokia C7 zijn de volgende programma’s te vinden: Agenda, Contacten, Mediaspeler, Web, Berichten, Foto's, Winkel, Kaarten, Video's, Instellingen, video’s en tv, Bestandsbeheer, Woordenboek, Quickoffice, Zip, Rekenmachine, Adobe PDF, Berichtlezer, Recorder, Installatie van telefoon, Logboek, Ovi-syncronisatie, FM-zender, My Nokia, E-mail, Ovi Muziek, Notities, Sw-update, Klok, Gebruikershandleiding, Sociale netwerken, Camera, Foto-editor, Video-editor, Hier en nu, Radio, YouTube, Zoekopdracht en EasyMenu. Additionele toepassingen zijn te downloaden via de OVI-store.

Een opvallend programma dat we al eerder in deze review (onder het kopje ‘menu’) hebben belicht is ‘kaarten’. Dit navigatieprogramma werkt heel gedetailleerd en is zelfs offline te gebruiken. Een ander opvallend programma is ‘video’s en tv’. Het is met dit programma mogelijk allerlei video’s van bijvoorbeeld CNN, National Geographic of YoutTube te bekijken. Via de OVI-store is het wederom mogelijk video’s te kopen en te downloaden.

Games

Er zijn 2 spellen op de Nokia C7 voorgeprogrammeerd: OviMapsChallenge en Climate Mission. Het eerste spel test je geografische kennis van de wereld. Je moet bijvoorbeeld de juiste nationale vlag bij het juiste land kiezen, of landen het juiste continent toewijzen. Het andere spel, Climate Mission is een klimaatgerelateerde puzzelgame. Extra spellen zijn te kopen en te downloaden via de OVI-store.

Conclusie

Samenvattend zijn we best te spreken over de Nokia C7. Het is een goed(koop) alternatief voor de N8 of andere high-end toestellen; de prijs is scherp; over de specificaties valt niet te klagen; en ook aan de vormgeving ontbreekt het niet. Het enige minpuntje blijft toch Symbian. Het besturingssysteem voldoet aan de minimumeisen, maar kan nog lang niet tippen aan de Android’s van deze wereld. Het is gewoonweg, ondanks de upgrade naar Symbian^3, nog niet intuïtief en gebruiksvriendelijk genoeg. De browser bijvoorbeeld – een toch niet onbelangrijk onderdeel van een smartphone - is echt een afknapper.

Echter, het moge duidelijk zijn, met dit toestel wil Nokia zich niet op het high-end segment richten. Het lijkt er zelfs een beetje op alsof Nokia er met dit toestel genoegen mee neemt die aansluiting niet meer te kunnen maken. Misschien wel een verstandige keuze aangezien te betwijfelen valt of die sprong überhaupt wel reëel is. In dat geval moet gezegd worden dat de C7 een uitstekende zet is. In de vormgeving en vooral de compleetheid spreekt het toestel namelijk wel degelijk aan. Ook met het goede beeldscherm scoort de C7 bij ons veel punten.

De Nokia C7 is al met al een telefoon die gemengde gevoelens achterlaat. Niemand zal klagen over zijn mogelijkheden. Aan de andere kant moet het besturingssysteem nog wel een slagje beter.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Nokia C7 review