Nokia C6 review

Op 13 april 2010 werd het toestel gelanceerd door Nokia; vandaag wordt hij door ons getest: De Nokia C6. De C6, een goedkopere opvolger van de Nokia N97, is een Symbian-based smartphone met een QWERTY-toetsenbord en 5 megapixel camera.

Het QWERTY-toetsenbord is uitschuifbaar en maakt van de C6 dus ook een slider. Naast dit toetsenbord voorziet het toestel ook in een touchscreen. Of het gebruiksgemak hiermee wordt vergroot zullen we in deze review uiteraard onder de loep nemen.

De veelzijdigheid van dit toestel springt direct in het oog. In deze test zullen we de nadruk leggen op gebruiksgemak en kwaliteit van de functies. Zo zullen de bediening (QWERTY-toetsenbord i.c.m. touchscreen), het besturingssysteem en de camera uitgebreid worden bekeken.

Nokia presenteert met de C6 een eenvoudige, en op 't oog zakelijke smartphone die eveneens goed te gebruiken is voor online social networking en social media. Door het brede scala aan mogelijkheden dat de telefoon biedt, in combinatie met de relatief lage prijs, mikt Nokia naar ons inzicht op een breed en ietwat jong publiek.

Plus- en minpunten Nokia C6

  • Primaire boven secundaire functies
  • Prijs/kwaliteitverhouding
  • Muziekspeler
  • Uithoudingsvermogen
  • Ongebruiksvriendelijk besturingssysteem
  • Gecompliceerde bediening
  • Matige camera

Wat zit er bij het toestel?

We treffen de Nokia C6 in een compacte doos, de inhoud is dan ook niet opvallend: Een Nokia BL-4J batterij (1200 mAh), een High Efficiency Lader (AC-8), een USB Datakabel (CA-101D), een MicroSD-kaart van 2 GB, een Stereo Headset (WH-102), en uiteraard een gebruikershandleiding. Zo op het oog niets mis mee. In het vervolg van de test zal de bijgeleverde elektronica uitgebreider worden besproken.

Uiterlijk

De versie van de Nokia C6 die wij testen bestaat volledig uit zwart plastic. Hij is echter ook in het wit verkrijgbaar. De C6 betreft een sliderphone met QWERTY-toetsenbord en lijkt daarmee verdacht veel op de Nokia N97. Een vergelijking op het gebied van uiterlijk is dan ook wel op z’n plaats: Qua omvang lopen de twee modellen niet weg voor elkaar. De C6 is een fractie compacter (113 x 53 x 17 mm) dan de N97 (117 x 55 x 16 mm). In het gewicht is dit minimale verschil niet terug te zien; beide toestellen wegen 150 gram. Opgemerkt moet worden dat het scherm van de oudere N97 (3.6 inch) groter is dan het scherm van de C6 (3.2 inch). De pixelverhouding daarentegen is gewoon hetzelfde (640 x 360 pixels).

De voorkant het toestel bestaat voor het grootste deel uit een 3.2 inch breedbeeld touchscreen. Onder dit scherm bevinden zich 3 knoppen: de bel-toets, de menu-toets en de ophang-toets. Verder is er ook nog een secundaire (QCIF resolutie) camera aanwezig om te videobellen. Zowel de onder- als bovenzijde van de telefoon zijn bestemd voor aansluiting van de oplader en accessoires: Aan de onderzijde zit de aansluiting voor de oplader. De bovenzijde voorziet in de micro-USB-aansluiting en de 3.5 mm audio/video-aansluiting.

De linkerzijde van de telefoon behuisd de geheugenkaartsleuf en is verder vrij van knoppen. Aan de rechterzijde zitten daarentegen wel knoppen: de volume-/zoomtoetsen, de schuiftoets om het scherm mee te vergrendelen, en de cameratoets.

De achterzijde bestaat grotendeels uit het batterijcover. Hieronder is naast plek voor de batterij, ook plaats voor de SIM-kaart. Verwijdering van de batterij is nodig om SIM-kaart te vervangen. Aan de achterzijde is ook de 5 megapixel camera met geïntegreerde LED-flits geplaatst. Zowel de batterij- als cameraprestaties komen nog apart aan bod.

Het toestel voelt bij een eerste indruk ondanks de plastic behuizing degelijk aan. De C6 is aan de zware kant en ligt daardoor stabiel in de hand. Kleine kanttekeningen willen we wel plaatsen bij het feit dat de telefoon in uitgeschoven toestand ‘grip’ biedt, en dat wanneer je hem in je broekzak draagt, hij een beetje lomp aanvoelt. Die (misschien ietwat logge) degelijkheid is echter ook terug te voeren op de afwezigheid van kieren tussen de knoppen, en het soepel schuiven van het slider-systeem. Over het algemeen kunnen we stellen dat de Nokia C6 solide in elkaar steekt.

Uithoudingsvermogen

De Nokia Batterij BL-4J (1200 mAh) belooft tot 400 uur stand-by tijd, 11 uur GSM spreektijd en 30 uur muziek afspeeltijd. In de testperiode van een week hebben wij het toestel zeer intensief gebruikt. Opvallend genoeg hoefde het toestel in deze tijdsspanne slechts twee keer opgeladen te worden: voor aanvang, en in het midden van de week.

Zeker opvallend aangezien ook de stroomvretende MP3-speler veelvuldig is gebruikt. Het uithoudingsvermogen van de telefoon valt ons absoluut niet tegen.

Belkwaliteit

De belkwaliteit van de Nokia C6 is dik in orde. Van ruis of iets dergelijks is absoluut geen sprake. De persoon aan de andere kant van de lijn is helder te verstaan. En mocht dat toch niet het geval zijn, dan is in ieder geval de luidheid nog aanpasbaar met de twee volumeknoppen aan de rechterzijde van de telefoon. Op die manier is zelfs in een rumoerige omgeving goed een gesprek te voeren.

Tijdens het bellen zijn op het scherm 4 snelkoppelingen weergegeven en onder ‘opties’ zijn nog meer mogelijkheden te vinden. Zo kan de luidspreker worden geactiveerd, de microfoon uitgeschakeld worden, of een gesprek in de wacht worden gezet.

Het logboek is op twee manieren te bereiken: Via de beltoets en via het menu. Hierbij is een klein verschil op te merken. Wanneer je via de beltoets het logboek benadert worden alleen de activiteiten met betrekking tot bellen weergegeven.

Wanneer je via het menu het logboek aanspreekt krijg je een uitgebreider overzicht. Naast informatie over oproepen vind je hier ook informatie over sms’jes, oproepduur (resetten is mogelijk) en dataverbruik. Tijdens het bellen is overigens het gehele menu te benaderen. Concluderend zijn de belkwaliteit en de daarbij behorende mogelijkheden ruimvoldoende aanwezig bij de C6.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de Nokia C6 heeft een schermdiagonaal van 3.2 inch dat tot 16,7 miljoen kleuren weergeeft en een resolutie heeft van 360 x 640 pixels. Met deze eigenschappen verschilt de C6 gek genoeg nauwelijks van de N97. Het scherm is zelfs kleiner, maar dat is niet eens een nadeel te noemen door de niet bijster hoge resolutie.

Het beeldscherm is prettig in gebruik: Het is groot genoeg en duidelijk afleesbaar. Met de zon erop wordt dit helaas wel minder. Overigens is de helderheid van het scherm regelbaar via het menu. Handige bijkomstigheid is dat bij het uitschuiven van het QWERTY-toetsenbord het scherm automatisch wordt gekanteld.

Over het touchscreen dat het beeldscherm van de C6 natuurlijk ook is zijn we minder tevreden. Soms is hard drukken nodig wil de telefoon een aanraking herkennen, en ook de nauwkeurigheid is niet altijd je van het. Dit alles heeft natuurlijk te maken met het feit dat de C6 voorzien is van een resistief touchscreen, in tegenstelling tot de nauwkeurigere capacitieve variant die we doorgaans in smartphone's uit het duurdere segment aantreffen.

Menu

De Nokia C6 draait helaas op het oudere Symbian S60 5th Edition. Het homescreen daarvan is zelf in te richten met widgets. Zo is het mogelijk snelkoppelingen te maken naar je favoriete contactpersonen, of naar bepaalde programma’s op je telefoon. Het concept van ‘widgets’ is gangbaar bij smartphones, maar is daarom niet minder handig.

Doordat het mogelijk is je eigen snelkeuzemenu in te richten is de telefoon zo efficiënt te maken als je zelf wilt. Erg handig is het bijvoorbeeld om via het homescreen binnen twee tellen je profiel te kunnen veranderen, of een alarm in te stellen. Ook de MP3-speler is eenvoudig te bedienen via dit scherm. De mediatoets toont snelkoppelingen naar de mediatoepassingen van de C6. De functie van deze toets is geheel naar eigen voorkeur te veranderen. Het is een snel en fijn alternatief om bijvoorbeeld bij je berichten of instellingen te komen.

De menuknop (onder het touchscreen) opent het hoofdmenu van het Symbian-besturingssysteem. Het hoofdmenu bestaat uit een grid met 4 x 3 iconen. Opvallend is het icoontje naar de OVI-winkel. Deze snelkoppeling betreft de online Nokia-winkel waar je allerlei producten (ringtones, games etc.) en applicaties kunt kopen en/of downloaden.

Een nadeel aan de besturing van het menu is verwarring die er ontstaat over hoe vaak je een menuonderdeel moet aantikken om het daadwerkelijk te openen. In het hoofdmenu is één aanraking voldoende, bij de submenu’s daarentegen moet je twee keer aantikken wil je deze geopend zien.

Een ander punt van kritiek is de weinig intuïtieve indeling van het menu. Waar er in het hoofdmenu bijvoorbeeld twee aparte buttons zijn voor video’s en foto’s, zit de naar ons idee belangrijkere optie van het logboek te ver weg gestopt in een submenu. Het wordt weer eens heel duidelijk dat Symbian S60 5th Edition niet het meest gebruikersvriendelijkste besturingssysteem van vandaag de dag is.

Het menu is te bedienen met zowel het touchscreen als de navigatietoets op het QWERTY-toetsenbord. Met het touchscreen is het toestel eenvoudig te bedienen door onder andere: het ‘kinetisch scrollen’ door ‘een veeg’ over je touchscreen te geven, sroll je door het menu. Wanneer je met het QWERTY-toetsenbord het toestel wilt bedienen heb je twee opties tegelijk: je kunt zowel met de navigatietoets als met het kinetisch scrollen door je menu wandelen.

In praktijk viel het ons gek genoeg op dat je het QWERTY-toetsenbord snel vergeet te gebruiken, en alles met het touchscreen doet. Het is ondanks de kritiek die we eerder uitten wel vele malen sneller en efficiënter dan het QWERTY-toetsenbord dat niet prettig in de hand ligt en waarbij de toetsen niet soepel te bedienen zijn. De keuze om het toestel van beide opties maar half te voorzien zou niet de onze zijn. Wij prefereren één optie, die beter is uitgedacht en uitgewerkt.

Telefoonboek

De Nokia C6 heeft een groot geheugen; nagenoeg oneindig veel nummers kunnen worden opgeslagen. Het maximum is bereikt als de geheugenkaart vol zit, en aangezien die standaard 200 MB betreft is er praktisch geen maximum. Met de eerder benoemde kinetische scrolloptie kun je makkelijk door je contactenlijst te scrollen. Ook is het mogelijk via een scroll-bar of zoekfunctie snel bij je gewenste contactpersoon te komen.

Naast de standaardopties om de naam en het nummer van je contact in te voeren, zijn er oneindig veel extra velden die je per contactpersoon kunt invullen. Zo is het ook mogelijk het email-adres, de huis- en werktelefoon, het bedrijf waar het contact voor werkt, of de functie van diegene in te voeren in het telefoonboek.

Messaging

Met de Nokia C6 is het vanzelfsprekend eenvoudig sms’jes en mms’jes te versturen dan wel te beantwoorden. Via het snel- of hoofdmenu hoeft men enkel de optie ‘nieuw bericht’ te selecteren. Het invoeren van tekst kan op twee manieren: met het alfanumerieke toetsenbord op het touchscreen, of door middel van het QWERTY-toetsenbord.

Sms’en kan overigens zowel met als zonder het T9-woordenboek. Het is daarbij logischerwijs ook mogelijk nieuwe woorden aan het woordenboek toe te voegen. Smiley’s en emoticons worden niet omgezet in afbeeldingen. Met de C6 smartphone kun je vanzelfsprekend ook e-mailen. De meest voorkomende emailproviders worden geaccepteerd door het Symian-besturingssysteem. Voor Instant Messaging, afgezien van Google Talk en OVI-chat, zelf downloaden/aanschaffen. De OVI-winkel voorziet in deze mogelijkheid.

Connectivity

Bluetooth, WiFi en 3G zijn aanwezig op de Nokia C6. Het verzenden en ontvangen van bestanden via Bluetooth gaat eenvoudig. Ook het verbinding leggen met een WiFi-netwerk levert geen problemen op. Handig is dat het toestel de ooit gemaakte verbindingen en wachtwoorden onthoudt, en dat je die dus niet een tweede maal hoeft in te voeren.

De browser van Symbian is redelijk, maar niet top. Het doorlopen van een website verloopt wat statisch, ondanks het kinetisch scrollen. Bij browsers als die van Android of iPhone verloopt dit vele malen prettiger. Dat probleem wordt aangesterkt doordat het zoomen ook lastig gaat. Het gedeelte waarop je inzoomt past namelijk vaak niet in je scherm waardoor je constant heen en weer moet scrollen. De Symbian-browser is al met al voldoende voor af en toe gebruik. Wanneer je internet echter veelvuldig wilt gebruiken ontstaan er ergernissen en is een alternatief zoals Opera aan te bevelen.

Camera

De Nokia C6 beschikt over een 5-megapixel-camera met autofocus en LED-flits. De maximale resolutie is 2584 x 1938 pixels. Nokia heeft het toestel voorzien van haar eigen standaardlens. Bij de instellingen kun je voorkeuren als kleurtoon, ISO-waarde, witbalans en contrast bepalen. Maar ook zijn hulpmiddelen als rasterweergave, scènemodi en zelfontspanner aanwezig. De instellingen zijn gemakkelijk te bereiken middels het fotoscherm.

De kwaliteit van de foto’s is matig. Het zijn leuke plaatjes, maar de scherpte ontbreekt. De kleurstelling is allesbehalve warm te noemen, de foto’s doen daardoor grauw aan. Wanneer je in omgevingen met maar weinig licht de flits gebruikt worden de foto’s zelfs ronduit hard. Het bereik van de flits is daarbij ook niet erg ver, maar dat mag je ook niet verwachten van een LED-flitser.

Er is zit ook een video-optie op de Nokia C6. Dit kan met een resolutie van 640 bij 360 of 640 x 480 (VGA) pixels met maximaal 30 frames per seconde. De kwaliteit van de filmpjes is vergelijkbaar met die van foto’s; matig.

Aanwezige programma's

De Nokia C6 barst van de programma’s. We gaan een poging doen ze op een rij te zetten. Via het hoofdmenu te bereiken: de agenda, OVI-winkel, Kaarten (bijvoorbeeld weerkaarten) en de klok (alarm). Onder het icoontje ‘toepassingen’ vind je onder andere de internetprogramma’s: MySpace, YouTube, Facebook, Friendster, Hi5, Amazon en AccuWeather. Ook vind je er in het mapje ‘kantoor’ Bestandsbeheer, Files on Ovi, Woordenboek, Omrekenen, Rekenmachine en Notities. Overige toepassingen als Realplayer, Recorder, Radio, Podcasting, Muziekwinkel en Muziekspeler zijn elders in de telefoon ondergebracht.

Tijdens de testperiode hebben we de muziekspeler uitvoerig getest. Deze beviel uitstekend. Het is weliswaar geen iPod, maar de Nokia-uitvoering is eveneens praktisch in gebruik. Je vind je weg makkelijk door albums, artiesten en nummers. Bovendien geeft het toestel, niet onbelangrijk, goed geluid. Dit komt mede door de bijgeleverde stereo-headset. Ook deze is eenvoudig, maar daarom niet minder goed.

Games

Er zitten standaard geen games op de Nokia C6. Deze zijn, al dan niet gratis te downloaden in de OVI-winkel.

Conclusie

Om te beginnen, de fabrikant van de Nokia C6 heeft begrepen wat de primaire functies van een moderne smartphone zijn. Bellen, sms’en, internet en social media zijn allen ruimschoots vertegenwoordigd. Secundaire zaken zoals de camera verdienen een lagere prioriteit. Bij een toestel dat qua prijs/kwaliteitverhouding scherp in de markt beoogd te liggen moeten keuzes worden gemaakt. Nokia heeft bij de C6 duidelijk gekozen voor de primaire functies.

Een lichte paradox is daarbij wel op te merken: Nokia combineert bij de C6 een touchscreen met een uitschuifbaar QWERTY-toetsenbord. Naar ons idee is het QWERTY-toetsenbord overbodig en had de fabrikant zich beter kunnen toeleggen op een verbeterd touchscreen. Denk dan vooral aan de toepassing van een capacitief touchscreen.

Zoals eerder gezegd blinkt de Nokia C6 niet uit qua software. Van een telefoon die zich toelegt op zakelijke eenvoud zou je meer efficiëntie en gebruiksvriendelijkheid mogen verwachten. Hieraan kan dus nog een hoop verbeterd worden. Symbian^3 is een goede stap in die richting en met dit gegeven zijn de verwachtingen voor de opvolger van de C6-00 hooggespannen; de Nokia C6-01.

De Nokia C6 is absoluut voor verbetering vatbaar, maar biedt daarentegen wel de meest noodzakelijke functies van een smartphone en is bovendien relatief goedkoop. Al met al biedt Nokia met de C6 dus een degelijke smartphone voor het middensegment. De Nokia C6 voldoet grotendeels aan de gestelde doelstellingen.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Nokia C6 review