Nokia 8800 Sirocco Edition review

Design is iets dat Nokia binnen de mobiele branche heeft uitgevonden. De 8-series is vanaf het begin Nokia’s paradepaardje met modellen die er zeer gelikt uitzien en speciale specificaties en accessoires bieden.

Bij de nieuwe 8800 Sirocco is dat niet anders. De opvolger van de standaard 8800 wordt in de review besproken en naast zijn tegenhangers binnen de markt gelegd.

Als opvolger van de 8800 die in drie verschillende kleuren op de markt verschenen is (Goud, Zilvergrijs en Zwart) moet de nieuwe Sirocco natuurlijk iets extra’s brengen. Dat doet het toestel ook en tijdens de review zal duidelijk worden op welke onderdelen de nieuwe Nokia telg verbeteringen heeft. De nieuwe Nokia 8800 Sirocco wordt in twee kleuren geleverd; een zwarte en zilveren versie. Tijdens de review is de zwarte versie gebruikt.

Van de 8800 Sirocco worden zoals gemeld twee varianten geleverd. Het verschil is de kleur van het toestel. Daarnaast zijn er verschillen tussen de accessoires. De bureauhouder, Bluetooth headset en draadgebonden mono headset hebben allemaal een andere kleur meegekregen in stijl met de zilveren variant. Speciale lichte crèmekleur van de achterkant en de zilveren kleur van het toestel is gebruikt voor de genoemde accessoires. Bekijk de onderstaande foto voor de verschillen tussen beide.

Voor Nokia is de 8-series altijd heel belangrijk geweest. Modellen als de 8850, 8910/8910i en de 8800 zijn voor het merk de absolute topmodellen geweest op het gebied van design en sterke hang naar hoogstaande kwaliteit in een speciaal jasje. Binnen dit gedeelte van de markt zijn er maar weinig tegenhangers. De V3i Dolce & Gabbana, Samsung Serene en LG KE800 komen in de buurt van de Sirocco, maar hebben allemaal niet de status en uitstraling van een model als de 8800 Sirocco.

- Toestel
- Batterij (2 stuks)
- Oplader
- Bureauhouder
- Mono headset
- PC Suite CD
- Schoonmaakdoekje
- Beschermhoes
- Bluetooth headset BH-801
- Handleiding Bluetooth headset BH-801
- Handleiding Nederlands
- Handleiding Frans
- Naslaggids Nederlands
- Naslaggids Frans

Het totale pakket van het toestel zit zeer goed in elkaar. Een datakabel is in de doos niet aanwezig, omdat het toestel daarvoor geen aansluiting heeft. Dat betekent dus voor gebruikers dat ze het toestel moeten aansluiten op PC of laptop via de Bluetooth verbinding.

De meegeleverde draadgebonden headset is een zeer nette headset. De headset is zwart en past goed bij het toestel. De kwaliteit van een gesprek via de headset is goed. Ook het luisteren van de radio via de headset is geen probleem. Luisteren van muziek via headset is ook geen straf, maar het is een mono headset. Daar heeft men dus niet veel aan en geeft ook geen recht aan de mogelijkheden van de muziekspeler en de radio.

Zoals eigenlijk meer regelmaat is dan uitzondering, zitten de handleidingen van Nokia goed en duidelijk in elkaar. Duidelijke teksten die de gebruiker uitlegt per handeling wat men moet doen, ondersteunt door heldere afbeeldingen en pictogrammen. Duidelijke en heldere taal wat het toestel en het gebruik betreft. Wat betreft uitgebreide functies als Bluetooth, GPRS, WAP, etc. verschaft de handleiding puur algemene informatie.

De Sirocco krijgt een beschermhoes meegeleverd. Deze hoes beschermt het toestel tegen krassen en vuiligheid. De hoes is gemaakt van leer en past erg goed bij toestel. Helaas is het niet mogelijk het toestel met beschermhoes in de bureauhouder te plaatsen. De hoes slingert tijdens het laden van het toestel wat rond op het bureau.

De bureauhouder geleverd bij deze Nokia telg is alleen een laadstation. Men kan niet synchroniseren of een datakabel aansluiten. De houder heeft twee plekken voor het laden van het toestel en het laden van de extra batterij. Onder de houder is een ring zichtbaar die verlicht is en tijdens het opladen van het toestel van lichtsterkte veranderd. De verlichting kan door middel van een toets op de achterkant van de houder worden uitgeschakeld. Een goede oplossing wanneer men geen behoefte heeft aan de speciale verlichting.

Extra binnen de doos van de 8800 Sirocco is een Bluetooth headset. Een headset op basis van de BH-800, het topmodel van Nokia. Het is de eerste keer dat men bij Nokia en dergelijke accessoire bij een dergelijk model doorvoert. Iets dat totaal niet misstaat bij de Sirocco.

De headset is zeer klein uitgevoerd en past goed om en in het oor. Het speakergedeelte wordt in het oor geplaatst en de halve ijzeren ring gaat om de schelp van het oor heen. Deze ring kan in diverse richtingen worden bewogen, zodat plaatsing aan het linker- of rechteroor mogelijk is. Wanneer men de headset lang draagt kan het voorkomen dat men wat last krijgt van het speakergedeelte dat in het oor geplaatst wordt. Dit is afhankelijk van de grootte van het oor waarin de speaker geplaatst wordt. Enige irritatie van de oorschelp door de speciale halve ring kwam tijdens veelvuldig gebruik niet voor.

De kwaliteit van de headset is goed te noemen. Gesprekken komen helder en scherp door. Ook het feit dat de microfoon wat verder van de mond af is geplaatst geeft niet direct problemen. De kwaliteit lijdt daar niet onder en in rustige omstandigheden is amper te merken dat een BH-801 headset wordt gebruikt.

Plus- en minpunten Nokia 8800 Sirocco Edition

  • Design statement
  • Essentiële verbeteringen toegepast
  • Geen tegenhangers in de markt
  • Gesprekskwaliteit
  • Goede bouwkwaliteit
  • Nette materialen
  • Redelijke camera
  • Uitgebreid accessoirepakket
  • Batterijuithoudingsvermogen
  • Erg vlekgevoelig
  • Ergonomie centrale toets & toetsenbord niet sterk
  • Mono headset meegeleverd
  • Synchronisatie alleen mogelijk via Bluetooth
  • Zwakke videocamera

Wat zit er bij het toestel?

De zeer speciale doos bevat een groot aantal van de nieuwste accessoires. De 8800 Sirocco heeft een zeer speciaal pakket:

De bediening geeft ook niet direct problemen. Inkomende gesprekken worden alleen wel wat laat opgepikt en ook het inschakelen van het gesprek kan een enkele seconde duren. Menigmaal heeft men zichzelf al voorgesteld of de persoon aan de andere kant van de lijn begroet zonder dat de persoon het daadwerkelijk gehoord heeft. Helaas een smetje tijdens het gebruik van de BH-801 die de standaard Nokia beltoon gebruikt voor inkomende gesprekken. Op de zijkanten van de headset zijn de aansluiting van de lader en de volumeaanpassing geplaatst.

Het gewicht van de headset is negen gram en daarmee is de Nokia BH-801 headset één van de lichtste headsets die momenteel beschikbaar zijn. Ook de afmetingen zijn ronduit klein. Het toestel heeft 41 x 18 x 9 mm qua afmetingen. Verder ondersteunt de headset Bluetooth 2.0 en kan het maximaal 160 uur standby blijven en heeft het een gesprekstijd van zes uur.

Over het geheel gezien is de BH-801 een stijlvolle headset die men kan gebruiken in allerlei omstandigheden. Voor mensen die fashion, stijl en kwaliteit in een hoog vaandel hebben, is de BH-801 zeker een ultiem accessoire in het zeer uitgebreide pakket dat bij de 8800 Sirocco geleverd wordt.

Uiterlijk

Design en wellicht ook fashion is wat de 8800 Sirocco uitstraalt. Het toestel wil een statement zetten op uiterlijk en het ontwerp. Dat lukt volledig en men toont aan bij Nokia dat het realiseren van een dergelijk product in goede handen is bij de Finse fabrikant. De Sirocco is een verschijning, iets dat men begeert, een product waarmee men gezien mag worden. Dat is precies wat er met het toestel bereikt wordt en ook de reden waarom het opnieuw een succesformule is.

De 8800 Sirocco is ten opzichte van zijn oudere broertje de 8800 gewijzigd op een redelijk aantal vlakken. De normale 8800 had namelijk nogal wat problemen met het openschuiven, de centrale bedieningstoets en overige toetsen op de voorkant. Deze problemen zijn allemaal opgepakt bij de Sirocco en doorgevoerd in het nieuwe ontwerp van het toestel.

In vergelijking tot de normale 8800 is de Sirocco Edition iets gegroeid en stukje zwaarder geworden. Qua gevoel heeft dat niet veel veranderd. Het toestel blijft een tikje zwaar door de gebruikte materialen, maar geeft de gebruiker ook het juiste elegante gevoel. Dit model mag dat robuuste wel meekrijgen.

Het toestel is gemaakt van roestvrij staal en dat merkt men. Het toestel vlekt snel en is een uitdaging om schoon te houden. Verder is de schuif vervaardigd door een fabrikant van lagers voor kwaliteitswagens. De schuif verplaatst zich enorm vlot door de toegepast kogellagers. Nog nooit is een zodanig goed schuifmechanisme door de Finse fabrikant getoond.

Loopt men rond het toestel dan vallen een aantal punten op. Er zijn geen externe toetsen op een aan/uit-toets na. De infraroodpoort van de normale 8800 is verdwenen en de voorkant is volledig opnieuw ontworpen. De speciale duimsteun in het ontwerp (ook wel een klein kuiltje dat op de achterkant ook zichtbaar is) is in het echt erg goed uitgewerkt. Het openen van het toestel gaat erg eenvoudig.

Na het openen wordt het toetsenbord zichtbaar. Deze is ook aangepakt en werkt nu beter dan op de normale 8800. Het blinkt allemaal nog niet uit op het gebied van ergonomie, maar het is zeker een verbetering ten opzichte van zijn voorganger. Dit geldt ook voor de centrale bedieningstoets.

De twee speciale soft keys onder het scherm zijn nu meer een geheel van het ontwerp dan vroeger. Ook zijn ze beter te bedienen. Gebruikers die voor de eerste keer het toestel in de handen krijgen zullen alleen wel moeten wennen aan deze toetsen. Het is niet direct duidelijk in het begin waar ze zitten. Het is even zoeken voordat men doorheeft dat de soft keys precies op die plek onder het scherm geplaatst zijn.

Over het geheel gezien is het toestel een lust voor het oog. De schuif werkt erg goed en zonder enige moeite. Het is het beste schuifmechanisme in een Nokia ooit getoond en dat mag ook wel in een dergelijk model. Verder mag opgemerkt worden dat het bedieningsgedeelte zeker verbeterd is. Het blinkt nog niet uit in hoogstaande kwaliteit qua ergonomie, maar het is een flinke stap in de goede richting.

Mensen die op zoek zijn naar een stijlvol toestel dat een statement neerlegt binnen de huidige markt moeten echt eens kijken naar de 8800 Sirocco. Het toestel geeft gebruiker echt het gevoel iets in handen te hebben. Een zeer speciaal toestel dat men niet elke dag tegen het lijf loopt.

Uithoudingsvermogen

Binnen de reeks van premium producten vanuit Nokia en dus de 8-series was batterijtijd nu niet het meest belangrijke. Bij de nieuwe 8800 Sirocco worden twee batterijen geleverd en dat zegt eigenlijk al voldoende. Het toestel houdt het gewoon niet meer dan twee dagen uit op één batterij en dan mag men echt in de handen klappen. Menigmaal was na een dag de pijp al leeg.

Het opladen van het toestel valt mee. Zo rond een uur en kwartier en dan is het toestel vol, maar ja met dergelijke batterijen valt er ook niet veel op te laden. Het zijn maar kleine batterijen en het feit dat men constant met twee batterijen moet rondlopen is niet de meest handige.

Belkwaliteit

Een gesprek starten kan met de 8800 Sirocco door simpelweg de opneemtoets in te drukken. Hetzelfde geldt voor het aannemen van een gesprek.

De kwaliteit van het gesprek is erg goed te noemen. Zoals men van Nokia kan verwachten echte goede kwaliteit. Andere fabrikanten kunnen hiervan nog wat leren. Daarbij moet wel gezegd worden dat voor het gevoel de gesprekken wat ver weg en vooral zacht klinken. Gesprekken aannemen kan door middel van het indrukken van de opneemtoets. Tijdens het maken van de review was het nogal koud en dan is een roestvrij stalen behuizing tegen het hoofd plaatsen niet bepaald prettig.

Gespreksinfo kan via het menu opgevraagd worden en is net zo uitgevoerd als elk ander Series 40 toestel. Alle opties zijn mogelijk als het bekijken van ingekomen, gemiste en uitgaande gesprekken, het wissen van de gesprekstellers en het opvragen van de GPRS tellers. Ook een gesprekslog is aanwezig waarin alle soorten gesprekken worden gerangschikt op datum en tijd. Iets wat bekend is uit de smartphones van Nokia.

De kwaliteit van het redelijk kleine aantal beltonen is ronduit goed te noemen. Er is een verscheidenheid aan beltonen aanwezig, die het toestel net dat extra geven dat het uiterlijk ook uitstraalt. De beltonen maken het plaatje van dit toestel wel compleet, maar een simpele ring-ring beltoon had niet misstaan. De zweverige beltonen van Brian Eno, de bekende componist en vader van de ambient, zien niet ieders voorkeur. Het is mogelijk om MP3 beltonen in te stellen en dat is ronduit netjes te noemen. De speaker waardoor men de geluiden hoort is netjes, het klinkt alleen wel wat schel.

De gebruikte voice diaing en handsfree functie zijn van Nokia kwaliteit en dus erg goed te noemen. Gesprekken komen meer dan goed over en ook het starten van een gesprek via voice dialing mag niet anders dan lof krijgen. De voice dialing hoeft niet meer van te voren te worden ingesproken. Men kan simpelweg het toestel bedienen via de voice command of een contactpersoon bellen via de voice dialing zonder dat men eerst alle opties handmatig moet inspreken.

Beeldscherm

De 8800 Sirocco6233 heeft een scherm gekregen dat eingelijk niet vergeleken kan worden met de Samsung D900 en Sony Ericsson K800i. Het toestel is namelijk met een 262.000 kleuren TFT scherm uitgerust, maar heeft een resolutie meegekregen van 208 x 208 pixels. Deze is simpelweg te klein in vergelijking tot de andere modellen.

De kwaliteit van het 8800 Sirocco scherm is in vergelijking minder dan die in de K800i en de Samsung D900, maar kan wel meekomen. De kwaliteiten in de zon zijn erg goed. Het scherm is duidelijk en helder in diverse omstandigheden. Echte vergelijkbare modellen zijn er niet, want het toestel heeft niet bepaald tegenhangers binnen zijn markt met een dergelijk scherm. In vergelijking tot de genoemde modellen als de Serene en V3i D&G doet de 8800 Sirocco het beduidend beter. Helaas niet ten opzichte van modellen als de D900 of K800i.

Als schermbeveiliging vindt men in het toestel een groot aantal achtergronden en screensavers, die allemaal in stijl zijn met wat het toestel moet uitdragen. Ook kan men zelf een afbeelding of screensaver kiezen en dat is netjes. Op de 8800 Sirocco is tegen het krassen van het scherm een speciaal soort krasbestendig glas gebruikt met een saffieren deklaag.

Menu

Series 40 is Series 40 gebleven, maar het uiterlijk heeft een grote verandering ondergaan dat goed zichtbaar is in de nieuwe 8800 Sirocco. Actieve iconen zijn nu in de nieuwe Nokia stijl uitgevoerd en in het menu zelf is nu ook de achtergrond zichtbaar van het beginscherm. Ook is het mogelijk nu de kleur van de tekst in te stellen op het beginscherm. Ten opzichte van de normale 8800 zijn er weinig directe veranderingen te bespeuren, maar dieper in het menu vindt men vele wijzigingen op het gebeid van aanpasbare lettertypeformaten en een grotere hoeveelheid aan gebruikte iconen.

Op het kleine scherm is geen plek voor het beginscherm van Series 40 3rd Edition zoals het nieuwe menu zo mooi heet. Op de 6111, 6233 en 6280 is dit menuonderdeel wel toegepast. Men opent het menu via de centrale toets. In een standaard raster van 3 x 4 iconen wordt het uiteindelijke menu getoond. Men kan uit twee opties kiezen qua weergave: Lijst en Roosterweergave. Dit zijn er twee minder dan bij de andere modellen.

De verdere opties van het menu zijn een aantal thema’s, screensaver en achtergronden die ingesteld kunnen worden door de gebruiker. Men kan ook zelf thema’s downloaden op het toestel. Alle meegeleverde data is in diverse stijlen aanwezig op het interngeheugen.

Telefoonboek

Het telefoonboek heeft veel functies en kan men bereiken door bij het hoofdscherm op “Contacten” te drukken of door op de centrale toets te drukken en dan menu-item twee te kiezen. Het telefoonboek is eenvoudig opgemaakt en geeft als eerste een lijst weer met een aantal opties die men kan gebruiken om contactpersonen op te zoeken, toe te voegen of bijvoorbeeld te verwijderen.

De contactpersonen worden in een lijst weergeven die men kan doorscrollen. Er zijn in totaal drie weergave opties mogelijk: Naam en afbeelding, Normale namenlijst of Naam en nummer. De keuze van de gebruiker op welke manier men dit indeelt.

Een nieuwe contactpersoon invullen is ook geen enkel probleem en gaat eenvoudig wanneer men hier aangewend is door middel van het invoeren via het toetsenbord. Een tip is om alle contactpersoondata in de computer in te voeren, dit te synchroniseren met het toestel via een Bluetoothverbinding.

Als men een contactpersoon toevoegt kan men aardig wat extra data invoeren: Voornaam, Achternaam, Telefoonnummer, Emailadres, Adresgegevens en Notities. De contactpersonen kunnen ook worden ingedeeld per groep en het is mogelijk om een foto, video of beltoon per bepaalde groep of persoon (alleen foto) in te stellen. Deze groepsafbeeldingen kunnen ook afbeeldingen zijn gemaakt met de camera van het toestel.

Messaging

Qua messaging geen reden tot klagen. Het toestel bezit alle functies, die men eigenlijk van dit model mag verwachten. SMS, MMS, Picture messaging en Video MMS zijn aanwezig in het toestel. Snel data invoeren gaat door het kleine scherm wat lastiger dan normaal. Een echt messagingwonder is de 8800 Sirocco niet en is daar ook niet voor bedoeld.

Het invoeren van data via het toetsenbord is wat lastiger. De toetsen zijn makkelijker te bedienen dan bij de normale 8800, maar over het geheel blinkt het toetsenbord op het toestel niet uit. Het gehele menu is zonder enige moeite te doorlopen waardoor het versturen van berichten naar meerdere personen of het versturen van langere berichten zeker op dat punt geen moeite is. Dat geldt helaas niet voor het toetsenbord dat wat meer moeite vraagt dan een gemiddeld toestel.

Hetzelfde geldt voor MMS berichten waarin diverse data meegestuurd kan worden. Het toevoegen en vullen van nieuwe pagina’s in een MMS bericht is geen enkel probleem. Een nieuwe functie is het audiobericht dat niet anders dan een MMS is waaraan men een net opgenomen spraakopname hangt. Via het nieuwe onderdeel flitsbericht stuurt men snel een kort SMS bericht.

Het instellen van de berichteninstellingen zoals bijvoorbeeld een email account kan zonder enige moeite worden doorgevoerd. Ook kan de lettergrootte tijdens het invoeren van bericht worden gevarieerd.

Connectivity

Wat communicatiemogelijkheden bij de 8800 Sirocco betreft, heeft men als gebruiker amper iets te klagen. Het toestel ondersteunt Bluetooth 2.0 met stereo audio (A2DP), EDGE, GPRS, HSCSD, WAP 2.0 en heeft een WAP/internet browser die XHTML ondersteunt. UMTS is in de nieuwe 8800 niet aanwezig en de infraroodpoort is helaas uit het toestel gehaald. De normale 8800 was er nog wel mee uitgerust.

Synchroniseren gaat via de meegeleverde synchronisatie software oftewel Nokia PC Suite. De enigste manier is via Bluetooth. Hierbij is wel standaard Bluetooth of een USB dongle op een PC of laptop nodig, maar die zijn vrijwel overal voor een lage prijs te verkrijgen. Bij de PC Suite software zitten een aantal leuke programma’s waarmee men goed het toestel kan beheren. Ondermeer synchroniseren met Microsoft Outlook & Outlook Express behoort tot de mogelijkheden. Verder uiteraard ook het versturen en ontvangen van afbeeldingen, MP3 bestanden en adresgegevens. Een datakabel aansluiting is helaas niet mogelijk op de 8800 Sirocco.

Een opvallend punt binnen de nieuwe reeks met Series 40 modellen is de manier waarop de internetinstellingen ingesteld moeten worden. Het is allemaal zo onduidelijk gedaan dat niemand er echt goed uitkomt. De beste tip die gegeven kan worden is; surf naar de website van Nokia.com, bezoek de support pagina’s en stuur de instellingen gratis naar het toestel. Zelf alles in gaan stellen is simpelweg niet te doen en dan heeft men het nog niet eens over de manier waarop men een PDA aan de 8800 Sirocco moet koppelen.

Geheugen

Standaard heeft het toestel een dynamisch geheugen van rond de 128 MB en dat is voldoende voor dit toestel. MP3 bestanden opslaan op het toestel heeft eigenlijk geen zin, want men kan ze niet fatsoenlijk afluisteren via de standaard mono headset. Misschien een MP3 bestand die men wil instellen als beltoon. Het overige geheugen is voldoende voor een groot aantal foto’s en video’s. Wanneer men op zoek is naar een muziektoestel dan heeft Nokia daarvoor genoeg andere opties. De 8800 Sirocco Edition valt hier niet onder.

Camera

Nokia heeft de 8800 Sirocco een 2.0 megapixel camera meegegeven en dat is beter dan de normale 8800 die nog een SVGA camera had. De camera is qua kwaliteit redelijk te noemen en voldoet ook redelijk aan wat men ervan mag verwachten. De kwaliteit is redelijk in normale omstandigheden. In het donker kan het toestel geen fatsoenlijke foto’s schieten en heeft de camera veel last van ruis, zelfs met de nachtmodus ingeschakeld.

Het valt op dat de foto’s wazig zijn en echte scherpte missen. De kleurstelling is goed, maar erg mat. De toestelfoto’s zijn niet erg briljant en het toestel blinkt dan ook niet echt uit op dit punt. Qua video geldt hetzelfde. Daar moet men eigenlijk helemaal geen woorden aan vuil maken en dat wordt dan ook niet gedaan.

Het opstarten van de camera gaat eenvoudig via de menuoptie of de centrale bedieningstoets op het toetsenbord. De bediening van alle functies gaat snel en zonder enige moeite. Het opslaan van de foto’s en video’s kan soms een tijdje duren. Een flitser is niet aanwezig.

De opties die de camera heeft zijn gelijk aan de videocamera met de kanttekening dat het geluid tijdens het opnemen uitgeschakeld kan worden en dat er alleen bij de standaard camera voor een afbeeldingsreeks, zelfontspanner of nachtmodus gekozen kan worden. De andere opties zijn diverse resoluties (1600 x 1200, 1280 x 960, 1152 x 864, 800 x 600, 640 x 480, 320 x 240, 160 x 120 pixels), de kwaliteit van de afbeelding (Hoog, normaal, gering), de lengte van de videoclip (Standaard en maximum), de kwaliteit van de video (Hoog, normaal en laag), de resolutie van de videocamera (176 x 144 en 128 x 96 pixels), de standaardinstelling voor de titel en het al dan niet inschakelen van de camerageluiden.

Effecten (Normaal, Grijsschaal, Sepia en Negatief) en witbalans (Automatisch, Daglicht, Wolfraam, Fluorescerend en Horizon) instellingen zijn tevens aanwezig. Na het maken van foto’s en video’s worden deze redelijk snel opgeslagen. Al mag het af en toe wat sneller en zodat men daarna snel de data kan terug kijken.

Nadat de foto’s en video’s gemaakt zijn kunnen deze geopend worden in de Galerij. Hier worden alle foto’s en video’s opgeslagen en kunnen deze worden beheerd en bekeken. Er is een afbeeldingseditor aanwezig in het toestel, waarover later meer.

Over de camera moet men vrij kort zijn. De 8800 Sirocco heeft een camera meegekregen. De kwaliteit is redelijk, maar meer moet men ook echt niet verwachten. De video is ronduit slecht en verdiend geen extra woorden. De Sirocco moet het niet van zijn camera hebben dat is duidelijk. Het vreemde is alleen dat de 6233 en 6280, twee goedkopere modellen, vele betere camera’s meegekregen hebben. Een aandachtspunt voor de Finse fabrikant.

Aanwezige programma's

De 8800 Sirocco is qua programma’s zeer uitgebreid. In de nieuwe Series 40 gebruikersinterface zijn een groot aantal nieuwe onderdelen opgenomen die het toestel een groot aantal verbeteringen toont ook qua programma’s. Hieronder worden alle punten besproken.

De standaardpunten als een agenda, die men kan gebruiken in diverse weergaven en die men kan invoeren met data als verjaardagen, notities en afspraken zijn iets wat men niet kan missen in een model van Nokia. Verder is er een alarmklok, takenlijst, notitieblok, rekenmachine en spraak recorder of voice memo aanwezig in het toestel. Alle functies doen correct hun werk en de spraakrecorder is aanwezig in het menu onder het kopje recorder.

Naast de standaard functies vind men ook een galerij, mediaspeler en web browser terug in het toestel. De browser kan gebruikt worden voor het bekijken van XHTML pagina’s, zoals bijvoorbeeld een pagina zoals Vodafone Live! of bijvoorbeeld KPN i-mode. Andere opties zijn er amper, maar het scherm is wel net groot genoeg om alle informatie goed weer te geven.

Via de galerij bekijkt men alle aanwezig data. Afbeeldingen, video’s, MP3 bestanden en screensavers kunnen allemaal bekeken en beluisterd worden. Ook kan de afbeeldingseditor worden gestart en kunnen afbeeldingen worden aangepast. Het is mogelijk tekst, een kader, een pictogram of afbeeldingen toe te voegen. Ook kan de afbeelding worden bijgesneden zodat deze gebruikt kan worden in het telefoonboek of bijvoorbeeld een MMS bericht.

De mediaspeler is eigenlijk alleen bedoeld voor het afspelen van MP3 beltonen en video’s. Plaats men een aantal MP3 bestanden op het toestel dan zal de mediaspeler deze niet afspelen in een lijst. Na elk bestand zal de speler stoppen. Men zal dan zelf een nieuw bestand moeten starten. Afspelen van de bestanden kan dus wel via deze speler. De echte MP3 speler is bedoeld voor het afspelen van meerdere bestanden.

De 8800 Sirocco heeft een MP3 speler aanboord, terwijl men het toestel daarvoor niet echt zal gebruiken door de afwezigheid van voldoende geheugen, een geheugenkaartslot en een stereo headset. De speler werkt goed en vrij eenvoudig. Nummers kunnen in een lijst worden opgeslagen en afgespeeld. Verder is er een equalizer aanwezig met vijf vooraf ingestelde keuzemogelijkheden en twee eigen keuzemogelijkheden en kan men diverse afspeelopties kiezen.

In het toestel zijn een aantal programma’s niet standaard opgenomen in het menu, maar extra geïnstalleerd als JAVA programma onder het onderdeel verzameling. Hieronder zijn een uitgebreide converter en wereldklok opgenomen.

Als laatste komt het onderdeel SMS diensten aanbod in het toestel. Dit onderdeel bekend van andere toestellen is er speciaal voor gebruikers van providers die diverse diensten en hulpinformatie aanbieden via SMS berichten. Het onderdeel wordt automatisch toegevoegd aan het menu van het toestel wanneer de SIM kaart de ondersteuning voor deze functie heeft.

Games

Op het toestel is het mogelijk spellen te installeren. Standaard worden vier spellen meegeleverd. De eerste game is schaken en zegt voldoende, de tweede is Golf Tour en bevat een uitgebreidde golfgame. De derde game is Snake III de opvolger van Snake I en Snake II en verschilt alleen qua opties en uiterlijk. Het idee is hetzelfde. De laatste game is Solitaire, een bekend kaartspel. Het scherm is alleen wat klein om alle spelletjes even eenvoudig te spelen.

Extra's

Wat uiteraard een heel fijne functie is, is de stereo FM radio, want nu kan men werkelijk overal zijn favoriete muziek bij de hand hebben. 20 zenders zijn voor te programmeren en men kan er een eigen naam aan geven. Het geluid komt via de mono headset goed door en op de speakerstand klinkt het behoorlijk goed. Wel is weer een nadeel dat als men de radio op speakerstand wil zetten, de headset er toch weer aan vast moet. Daarnaast is het een misser dat men een mono headset meelevert. Echt stereo radio luisteren is alleen mogelijk met een stereo headset.

In de radio bevindt zich een alarm radio functie die het mogelijk maakt om met de radio aan gewekt te worden. De radio werkt dan als wekkerradio. Men zal wel de mono headset moeten aansluiten op het toestel. Deze dient namelijk als antenne.

Conclusie

De 8800 Sirocco Edition is de nieuwe telg binnen de reeks met 8-series modellen vanuit Nokia. Het toestel is de opvolger van de normale 8800 en biedt de gebruiker nieuwe mogelijkheden binnen deze reeks. Ook zijn er een aantal veranderingen in het toestel toegepast die ervoor gezorgd hebben dat het toestel een waardige opvolger is van de oudere normale 8800.

Binnen het concept vallen natuurlijk ook wat nadelen. Het grootste kritiekpunt is de batterij. Men krijgt er twee meegeleverd en dat voorspelt altijd weinig goeds. De 8800 Sirocco houdt het hooguit twee dagen vol op één batterij. Dat is niet best.

Ook het feit dat men geen fatsoenlijke stereo headset erbij krijgt is ronduit apart. De MP3 speler die ten minste één CD kan afspelen binnen het geheugen van 128 MB en de FM-radio worden nu niet volledig benut. De aanwezigheid van stereo Bluetooth audio ondersteuning maakt wel wat goed, maar men moet toch nog een extra headset kopen om muziek te luisteren al is het toestel daarop het eerste gezicht niet voor bedoeld. Al zijn de mogelijkheden er natuurlijk wel!

Synchronisatie is alleen via Bluetooth mogelijk. Gebruikers moeten dit deze verbindingsmogelijkheid dus wel hebben anders is het simpelweg niet mogelijk. Een datakabel aansluiten is er niet bij op de 8800 Sirocco. Daarnaast is het nieuwe ontwerp van het toetsenbord en de centrale toets zeker een verbetering, maar echt qua ergonomie blinken het nog niet uit. De vlekgevoeligheid tenslotte is iets dat men op de koop moet toenemen. Het toestel is nu eenmaal Nokia’s vingerafdrukmagneet nummer 1!

De pluspunten van het toestel komen natuurlijk vele malen beter naar voren. Het toestel is een statement op het gebied van design. Iedereen die het toestel ziet, verwacht er iets van. Men kijkt met verbazing naar het stukje techniek in de roestvrij stalen behuizing. Er zijn simpelweg geen tegenhangers voor dit product in de markt en dat doet Nokia erg goed.

De gesprekskwaliteit van het toestel is zeker een pluspunt, maar klinkt wellicht wat ver weg en wat zwak af en toe. De bouwkwaliteit is ook een sterk punt en dan vooral richting de punten die verbeterd zijn. De schuif/slider en gebruikte materialen zijn bijvoorbeeld flink verbeterd ten opzichte van de oudere 8800.

Daar komt nog bij dat men een camera aanboord heeft die nog best redelijke foto’s schiet. Het is niet bijzonder, maar het zit erin en dat men een zeer uitgebreid accessoirepakket meegeleverd krijgt bij het toestel. Een pakket dat nog niet eerder bij een dergelijk toestel werd geleverd. Er is zelfs een Bluetooth headset in de doos aanwezig, de beste headset die Nokia momenteel kan leveren. Grootte klasse!

De 8800 Sirocco Edition is een product voor de persoon die het toestel kan betalen en voor het statement gaat. De specificaties komen op de tweede plaats, maar men verlangt wel Nokia kwaliteit. Dat is zeker op een groot gedeelte van het toestel bereikt. Hier en daar zijn wat aanmerkingen die men zeker in overweging moet nemen. Maar het blijft als een paal boven water staan dat de 8800 Sirocco een zeer speciaal product is dat door vele mensen wordt verlangd, maar dat door weinige echt aangeschaft kan worden. Dat maakt de uniekheid en het statement van het toestel alleen nog maar sterker.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Nokia 8800 Sirocco Edition review