Nokia 7610 review

De eerste review van een toestel met een mega pixel camera op Nieuwemobiel.nl en dan zelfs ook nog de allereerste smartphone met mega pixel camera, genaamd Nokia 7610.

Het toestel is ter beschikking gesteld door PDAtotaal, een vereniging die gespecialiseerd is op het gebied van smartphones, pocketpc's en andere mobiele apparatuur met een Symbian, Microsoft, Linux of Palm besturingssysteem. Voor meer informatie over PDAtotaal.nl en de werkzaamheden van de vereniging kijk op www.pdatotaal.nl en wordt lid van deze vooruitstrevende vereniging.

Zoals aangegeven een smartphone en dat betekend een Symbian, Windows Mobile, Java, Palm of Linux besturingssysteem waarop het complete toestel draait. In dit geval voor de Sendo X een Symbian besturingssysteem en dan versie Symbian 6.1 met de series 60 gebruikersinterface net zoals de Nokia 6600 of Siemens SX1.

De Symbian OS is één van de vier besturingssystemen die gerealiseerd zijn voor de mobiele markt. Symbian is een zgn. Open Source besturingssysteem en kan doordoor juist door een fabrikant naar eigen inzicht worden doorontwikkeld. Een vaak genoemd nadeel van een Symbian OS zou het feit zijn dat er ten opzichte van Windows Mobile OS veel minder extra programma's voor handen zijn voor de gebruiker en dat er diverse verschillende soorten Symbian besturingssystemen zijn met ieder een ander uiterlijk en gebruikersinterface. Dat laatste klopt ten dele, maar met de huidige developers tools is het specifiek aanpassen voor de diverse gebuikersinterfaces relatief weinig werk. Mede daardoor klopt de eerste veronderstelling niet, op het moment van dit schrijven zijn er 4189 geregistreerde voor Symbian geschikte programma's. Andere voordelen van het Symbian platform zijn de grote mate van stabiliteit, gebruikersvriendelijkheid en het lage batterijverbruik.

De markt van smartphones groeit en groeit. Momenteel speelt Symbian en de toestellen uitgevoerd met het Symbian OS de grootste rol in de markt. Een onderdeel van deze markt is de nieuwe Nokia 7610. Dit toestel/smartphone als enige uitgerust met twee nieuwe technieken, de 1.0 mega pixel camera en RS-MMC (Reduced Size Multi Media Card). Beide technieken zullen uitvoerig besproken worden.

Verder zijn er op het gebied van het Symbian besturingssysteem in de 7610 geen grote veranderingen, waarneembaar in vergelijking tot de Nokia 6600. In beide toestellen is Symbian besturingssysteem versie 7.0s en de gebruikersinterface series 60 versie 2.0 aanwezig.
In de 7610 zijn wel een aantal nieuwe programma's opgenomen, waaronder: Movie Editor, Positioning, Remote Printing, Kodak pictures, File manager en de nieuwste Opera browser.

De Nokia 7610 is geïntroduceerd tijdens de Cebit 2004 beurs afgelopen april. Het toestel is nu al op de markt en verkrijgbaar via de diverse webshops en winkels.

• Batterij 3.7 V
• Oplader
• 64 MB RS-MMC geheugenkaart + converter
• Datakabel
• Nederlandse handleiding
• Franse handleiding
• Polsband
• Sofware CD met daarop Nokia PC Suite 6.1 en de datakabel driver
• Voorbeeld foto om te laten zien hoe Remote printing werkt en hoe de kwaliteit is van de camera
• Handleiding voor het gebruik van de RS-MMC geheugenkaart

Over de handleiding kan helaas maar weinig gezegd worden, deze was namelijk niet het toestel geleverd. De handleiding kan op het internet natuurlijk wel worden bekeken en dat is nog wel gedaan om een indruk te krijgen. Daaruit blijkt dat de handleiding net zoals van ouds voor Nokia van een hoge kwaliteit is. Op fouten kan men de handleiding amper betrappen. De afbeeldingen zijn erg netjes en komen goed over.

Plus- en minpunten Nokia 7610

  • Verbeterd uiterlijk ten opzichte van Nokia 6600
  • Enorm goede handsfree functie
  • Goede Bluetooth applicatie
  • Verbeterd scherm qua contrast
  • Eerste mega pixel camera in een smartphone
  • Langere video-opnames mogelijk
  • Geen games
  • Geen stereo geluid via speaker
  • Camera kan zich niet volledig meten met andere mega pixel camera's op het gebied van kwaliteit en vooral de instelmogelijkheden
  • Geen portret modus in de camera applicatie
  • Controversieel uiterlijk
  • Onhandig toetsenbord
  • Interne geheugenkaart van het RS-MMC formaat

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel dat beschikbaar gesteld is door PDAtotaal.nl is een Nokia 7610 zonder accessoires. Een lader en geheugenkaart zijn wel meegeleverd. In het standaard pakket van de Nokia7610 is normaal gesproken veel uitgebreider. In het pakket vindt men de volgende accessoires:

Verder vind men in het pakket een datakabel speciaal voor de 7610. Dit is voor Nokia één van de eerste keren dat men een datakabel meelevert. De reden hiervoor zit hem vooral in het feit dat er geen infraroodpoort in het toestel aanwezig is. Om dit op te lossen heeft men een datakabel meegeleverd in het pakket.

Voor het geheugen is er een nieuwe oplossing gezocht in de Nokia 7610. Het toestel heeft een nieuwe soort geheugen, namelijk RS-MMC geheugenkaarten. Deze Reduced-Size Multi Media Card is de helft kleiner dan de normale MMC en in het pakket van de 7610 krijgt men een 64 MB versie meegeleverd. Om deze soort geheugenkaarten toch te kunnen gebruiken in de andere toestellen of kaartlezers wordt er bij het toestel een speciale converter geleverd die van een RS-MMC kaart, een MMC kaart maakt door simpel de converter aan de RS-MMC kaart te klikken.

Uiterlijk

Het uiterlijk van de Nokia 7610 kan niet anders dan controversieel genoemd worden. Een groot aantal personen die gevraagd zijn om hun mening, zijn enorm verdeeld over het toestel en hebben uiteenlopende meningen over het toestel. Van de opmerking “een toestel alleen voor mannen” tot “Wat een apart ding, is het een mobiele telefoon?” kwam voorbij. Deze reacties waren te verwachten, want als men het toestel voor het eerst ziet dan is het niet altijd duidelijk wat ervan gedacht moet worden. Het is niet de eerste keer dat Nokia deze reacties oproept met een nieuw ontwerp van hun hand.

Het toestel is (109 x 53 x 19 mm) niet te groot en niet te klein, maar zou voor een toekomstige eigenaar wel eens wat langwerpig en smal kunnen overkomen op de afbeeldingen. In het echt is dat niet anders en voelt het toestel op één of andere manier lekker aan in de hand. Het toestel voelt ook lichter aan dan bijvoorbeeld een Sendo X of Nokia 6600, maar de verschillen qua gewicht zijn met deze toestellen respectievelijk 2 gram en 4 gram voor de 6600. Wat kunnen een aantal grams al niet uitmaken, wanneer het toestel ook nog eens een andere omvang heeft.

Het toestel heeft verwisselbare covers in de stijl van de 3650/3660. Ondanks de covers die verwijderd en vervangen kunnen worden is de mate waarin men kraakjes of piepjes tegen komt redelijk laag. De covers zitten redelijk goed vast en de eerste keer is men altijd op zoek om hoe te covers verwijderd kunnen worden. Een nadeel van verwisselbare covers is altijd dat men snel stof achter het scherm kan krijgen. Dus liefst zo min mogelijk verwisselen is het devies. Tot zover zijn de covers een redelijk aantal keer verwijderd en zijn stofjes achter het scherm nog amper voorgekomen.

Het keypad is in dit geval opnieuw van één geheel, maar gelukkig is nu het complete keypad te gebruiken zonder dat het onder een bepaald gedeelte van de cover is weggestopt. Dit helpt de bediening van de toetsen zeker op positieve wijze. Het toestel heeft alleen een compleet nieuw keypad layout. Wat Nokia hiermee heeft willen bereiken is niet compleet duidelijk. Het uiterlijk en het ontwerp zullen boven de gebruikersvriendelijkheid gegaan zijn, want het keypad is niet handig tijdens het SMSen en invoeren van een aantal andere tekens of nummers. Vooral omdat geen enkele toets even groot is en dat er drie verschillende kleuren gebruikt zijn voor het complete keypad. Gesprekken aannemen is ook vrij apart door de nieuwe icoons die gebruikt zijn. Het toetsenbord en keypad zijn niet het sterkste punt van het toestel en vragen voor normale gebruiker nog al wat gewenning.

Het toestel heeft qua uiterlijk en de extra's niet veel om naar uit te kijken met twee ronde hoeken en twee rechthoeken met op de ronde hoeken een bevestiging voor de polsband. Het toestel heeft op het keypad de 5-richtings bedieningstoets, die goed te bedienen is en waarmee men altijd de goede plek vindt in het menu van het toestel. Het uiterlijk is verder vrij karig. Aan de achterzijde bevindt zich de camera die een klein stukje uitsteekt en aan de linkerzijde van het toestel bevindt zich een opening voor de mono speaker. De onderzijde van het toestel beidt de plek voor een pop-port waarop een carkit en datakabel aangesloten kan worden. Naast de port bevindt zich de aansluiting voor de lader. Op de bovenzijde bevindt zich de aan/uit toets voor het toestel. Deze toets is waarschijnlijk de grootste misser van het hele toestel. Zoals op de foto's te zien, is het met grote vingers enorm lastig om de knop ingedrukt te krijgen. Meestal moet men een nagel gebruiken om de toets in te drukken op exact dezelfde manier als op de foto's wordt weergegeven.

Uiteindelijk mag natuurlijk de plaats van de geheugenkaart niet onbesproken blijven. Nokia heeft met de 7610 nog steeds een interne geheugenkaart. Zoals eerder in andere reviews besproken is de manier waarop Nokia dit heeft aangepakt niet bijzonder handig. Constant de geheugenkaart verwijderen is niet iets wat voor de behuizing het allerbeste is, maar gelukkig heeft Nokia wel een oplossing geboden hiervoor doordat men een datakabel mee levert met het toestel. Het verder verwijderen van de geheugenkaart geeft geen problemen, net zoals het plaatsen van de simkaart.

Uithoudingsvermogen

Qua uithoudingsvermogen kan gezegd worden dat het toestel net zoals de 6600 niet kan imponeren. Het toestel doet het langer dan de Nokia 6600 en houdt het rond de 2 à 3 dagen vol. Het lijkt toch wat kort als men het toestel veel gebruikt.

Het laden van de batterij kost rond de 2 uur en is dat is normaal wanneer men een toestel oplaadt. Helaas gebruikt Nokia nog wel een enorm kleine indicator om aan te geven dat het toestel aan het laden is. Wanneer de backlight uitgeschakeld is kan men soms amper zien dat er nog wordt opgeladen of dat het toestel al opgeladen is. Sendo heeft dit zijn X beter aangepakt door een veel grotere indicator te gebruiken.

Belkwaliteit

De belkwaliteit is weer op een hoog niveau bij Nokia. Gesprekken zijn duidelijk en komen goed over bij normaal gebruik. Kwaliteit is zelfs beter dan een Sony Ericsson P900. In nog geen enkel geval geen reden tot klagen met dit toestel. Nokia heeft de kwaliteit van bellen weer een stuk hoger gelegd binnen de markt.

Op de diverse netwerken geen probleem met bellen en wanneer men het gesprek op de handsfree functie zet is het gesprek enorm goed verstaanbaar. Zelfs de andere kant klaagt niet en bij het hoogste geluidsniveau hoort men zich zelf nog niet terug. Dit is ronduit netjes te noemen en getuigd van een hoogstaande kwaliteit.

Het gespreksoverzicht is op te vragen via de opneemknop en bevat drie tabbladen, die qua duidelijkheid niks te wensen over laten. De gegevens zijn simpel op te vragen via de tabbladen en men kan alles vinden wat gerelateerd is aan de gemaakte gesprekken. In het menu onder de icoon logboek vindt men nog meer informatie. Hier worden ook nog andere punten weergeven zoals de duur van de diverse oproepen, de kosten van deze oproepen (alleen mogelijk wanneer de kosten voor 1 minuut zijn ingesteld) en de GPRS gegevenssteller. Alles is simpel en doeltreffend op één punt te vinden en zo hoort het. Het instellen van de timers/tellers is vrij simpel te doen in het logboek menu. Men kan aangeven hoe lang de tellers bijgehouden moeten worden, hoeveel een gesprek mag kosten en welke eenheden gebruikt moeten worden. De tellers op nul zetten is zo gepiept via het menu van het logboek. De manier waarop dit alles werkt is gelijk aan andere series 60 toestellen zoals de Nokia 6600 of 3660.

De meegeleverde beltonen die in het toestel zitten zijn 48-polyphonic beltonen en klinken goed. De hoeveelheid beltonen kan niet tippen aan de Sendo X, waar een groot aantal extra beltonen meegeleverd zijn. De 7610 heeft niet een zodanig enorm aantal beltonen bij zich. MP3 wordt ondersteund en tevens kunnen opnamen gemaakt worden met de opnamefunctie en gebruikt als beltoon. Eigen beltonen aanleveren via de MMC of SD geheugenkaart is niet getest, maar zou wel moeten kunnen werken.

De trilfunctie wordt minder goed gevoeld in het toestel wanneer het toestel in de zak van bijvoorbeeld een jas is geplaatst. Dit zal waarschijnlijk te maken hebben met het feit dat het toestel wat minder diep is. Het toestel zal dan ook snel in een grote zak minder snel opgemerkt worden door de gebruiker. De trilfunctie is wel vergelijkbaar met die van een Nokia 3660 of 6600, als men het toestel in de handen vasthoudt.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de Nokia 7610 is een verbetering ten opzichte van het scherm van de Nokia 6600. Het scherm is scherper en duidelijker. Vooral het contrast lijkt beter te zijn. Het beeldscherm is een standaard TFT scherm met 65536 kleuren. De resolutie is standaard voor de gebruikersinterface, namelijk 176 x 220 pixels. In tegenstelling tot de Nokia 6600 is er in de Nokia 7610 wel een mogelijk tot het instellen van de schermhelderheid.

Het scherm is zeer duidelijk en ziet er redelijk goed uit wanneer de zon erop schijnt. Het scherm is beter dan de Sendo X. Helaas spiegelt het plexiglas voor het scherm wel enorm. Hetzelfde geldt voor de glimmende cover die gebruikt is rond het scherm en ook invloed heeft op de afleesbaarheid van het scherm. Een cover die wat minder zou spiegelen zou de afleesbaarheid van het scherm verbeteren.

Het scherm van de Nokia 7610 schakelt zich tijdens het bellen niet uit en toch jammer want het zou batterijtijd kunnen besparen. Net zoals bij andere Symbian series 60 toestellen is de screensaver in de vorm van een klok amper afleesbaar wanneer het licht van het scherm niet aangeschakeld is. Tijdens de warme dagen en een telefoongesprek valt het wel mee met de het feit het scherm nat wordt van het oor.

Menu

Het soort besturingssysteem bepaald ook wat voor een soort menu of gebruikersinterface in het toestel aanwezig is. De Nokia 7610 maakt gebruik van Symbian 7.0s besturingssysteem met dezelfde gebruikersinterface als de Nokia 6600, namelijk series 60 versie 2.0. Op het vlak van deze gebruikersinterface zijn er geen wijzigingen aangebracht hooguit extra's toegevoegd, waaronder de theme download functionaliteit.

Helaas geen functionaliteit als een Now! scherm op het begin scherm of ander mogelijkheden op het startscherm zoals bij de Sendo X. Wel vind men net zoals in alle andere toestellen met een series 60 gebruikersinterface de mogelijkheid tot openen van de taakmanager via de menutoets een aantal seconden vast te houden. Deze taakmanager kan men gebruiken om snel van het ene naar het andere opstaande programma te klikken of om programma's via de “c” toets snel af te sluiten.

Wat men verder op het beginscherm ziet is ook gelijk gebleven aan de Nokia 6600, namelijk de notities voor de provider, de tijd, de Bluetooth, infrarood, batterij, berichten en het ontvangst van het belsignaal. Aan de onderzijde van het scherm zijn twee links zichtbaar die door beide soft-keys gebruikt kunnen worden. Het gaat hier standaard om de favorieten link en de camera link, maar deze kunnen zelf naar eigen wens ingesteld worden via het instellingen menu.

Wanneer men het menu zelf wil opstarten moet men op de menuknop drukken. In het menu vindt men een groot aantal icoons in roosterweergave waarachter een groot aantal programma's zitten. De manier waarop deze icoons zijn ingedeeld is nogal willekeurig, maar wel wat duidelijker gemaakt sinds de Nokia 6600. Het is mogelijk om de volgorde en mappen waarin diverse programma's staan aan te passen. Men kan zelfs de plek wijzigen waar een map staat. Naast het wijzigen van deze mappenvolgorde en de indeling daarvan is het mogelijk een andere soort van weergave van alle mappen te kiezen, genaamd de lijstweergave. Ook bij de lijstweergave is verplaatsing mogelijk.

Net zoals Sendo heeft deze Nokia de verbeteringen in relatie tot de Nokia 3660 enorm goed aangepakt. De menu's hebben nu de mogelijkheid tot zeer uitgebreide themes, icoons en achtergronden. Eén kleine aanmerking: De icoon “telefoon” uit het standaard series 60 menu is gelukkig verwijderd. Dit zal een waarschijnlijk een verbetering zijn geweest toen men gebruik ging maken van series 60 versie 2.0. De standaard themes in het toestel (5 in totaal, inclusief de standaard thema) zijn op één na van zeer mooie kwaliteit en de mogelijkheid tot het downloaden van een theme is een nieuwe functionaliteit in deze smartphone.

Telefoonboek

Bij de dit toestel is het telefoonboek, contacten genoemd, net zoals in andere series 60 smartphones. De contacten kunnen standaard op twee manieren opgevraagd worden en dat is wanneer men in het menu naar contacten gaat of wanneer men de 5-richtings bedieningstoets indrukt. Heeft men contactpersonen op de SIM kaart staan dan kunnen deze niet in de contactenpersonen lijst worden weergegeven. Deze contactpersonen moeten eerst worden overgezet naar het geheugen van het toestel zelf. De 7610 vraagt daar zelf om wanneer men de eerste keer bij de contacten komt. Onder contacten kan men verder onder twee tabbladen de contactpersonen en de groepen waar deze personen zijn ingedeeld bekijken. Het aantal groepen en contacten die men kan toevoegen is beperkt aan het vrije geheugen. Extra in deze Nokia 7610 is een extra tabblad genaamd Presence en geeft de aangesloten gebruikers weer aan een nieuwe manier van instant messaging genaamd Presence. Deze functie zal verder in de review besproken worden, alleen de contacten die aangesloten zijn worden op het genoemde tabblad weergegeven.

Per contactpersoon kan men standaard een redelijk aantal punten met data toevoegen: Voornaam, Achternaam, Bedrijf, Functie, Telefoonnummer, Mobielnummer, Faxnummer, Emailadres. Mocht men dan meer data willen toevoegen dan kan dit via “gegeven toevoegen” en kan men diverse extra's gegevens toevoegen zoals: Telefoonnummers, Mobiele nummers, Fax nummers, Adressen, Emailadressen, URL's, de verjaardag van een contactpersoon en een notitie. Het is nog niet zo uitgebreid als de Orange SPV e200, maar voor een smartphone is het niet anders dan zeer netjes. Deze optie is exact hetzelfde gebleven met andere series 60 toestellen.

Het is mogelijk aan een persoon of groep een afbeelding en een thumbnail (kleine afbeelding of logo) of een beltoon toe te voegen. Men kan ook aangeven wat de standaardnummers en adressen zijn om naar te SMSen, te bellen, te MMSen of te emailen. Dit kan erg handig zijn wanneer men meerdere nummers in het geheugen heeft staan. Naast deze functies kan men de diverse contactpersonen vanuit het programma versturen via Bluetooth, infrarood, email en SMS. Contactpersonen opslaan op de geheugenkaart is niet mogelijk met series 60 versie 2.0. Waarschijnlijk zal in series 60 Second Edition deze mogelijkheid wel aanwezig zijn.

De voice dailling functie van het toestel is niet zo speciaal, als bij de Sendo X. Men moet de namen eerst van te voren inspreken voordat men deze kan gebruiken voor de genoemde functie. Verder is de voice dailling functionaliteit hetzelfde gebleven als bij de Nokia 6600. Geen veranderingen op dat vlak te bespeuren.

Messaging

Alle mogelijkheden op het gebied van messaging zijn aan boord van dit toestel. MMS, SMS, picture messaging, email via POP3, SMTP en IMAP4 servers zijn aanwezig. Men kan de diverse berichten opvragen via het berichten icoon in het menu en daar vind men een aantal mappen in een lijstweergave. Men kan snel een bericht invoeren of de inbox bekijken waarin alle soorten berichten op de emails na samen zichtbaar zijn. Nadeel is daarvan is dat men dan alle berichten door elkaar heeft staan. Een goede manier was geweest berichtregels te introduceren waardoor de diverse berichten in bepaalde zelf te definiëren mappen terecht zouden komen. Helaas is deze functie nog niet opgenomen in de series 60 interface.

Instant email is niet aanwezig in het toestel en men moet dus steeds opnieuw de email ophalen met toestel. In de volgende serie smarpthones zal heel waarschijnlijk wel een optie voor RIM Blackberry of Push mail, de officiële naam voor instant email opgenomen worden. Een voorbeeld hiervan is de Nokia 6260 en de Sony Ericsson P910i.

Het invoeren van de tekst gaat lekker snel en werkt lekker. Alle verdere instellingen op deze Nokia zijn hetzelfde als bij ander Nokia of Siemens toestellen. Het “#” dient voor de bediening van de soort invoermodus, de “c” toets is voor het verwijderen van de tekst en de “ABC” toets dient voor het wijzigen van de mogelijkheden die er zijn voor het invoeren van tekst in het toestel. Tijdens het invoeren zijn er een aantal regels te zien waarop de tekens worden geplaatst. Heeft men het bericht af en hoeft het nog niet verstuurd te worden dan kan het worden opgeslagen in de ontwerpen map. Is het bericht eindelijk verzonden dan komt het in de verzonden map geplaatst. Versturen van een foto of een andere multimedia bestand is gewoon mogelijk via het berichten programma, maar ook via het fotoalbum of RealOne programma.

Connectivity

Connectiviteit is een naam die door Nokia verzonnen is in de mobiele telefoon markt. Sinds een aantal jaar is Nokia al bezig geweest met het inbouwen van poorten in mobiele toestellen waarop datakabel aangesloten kan worden. In de Nokia 3650, 3660,6600 was geen aansluiting aanwezig voor een datakabel en dat mag hoogstens apart genoemd worden voor een smartphone. Gelukkig heeft Nokia dat opgelost voor de 7610. Het toestel is uitgerust met een pop-port en dat is ten kosten gegaan van de infraroodpoort, al is de vraag of men de infraroodpoort ingeruild heeft voor de pop-port.

De datakabel voor het toestel is meegeleverd in het pakket. Dit is ronduit netjes te noemen, want Nokia is niet erg happig op het leveren van datakabels bij toestellen. Het zullen nog geen 10 toestellen zijn als men ze gaat tellen.

De datakabel kan gebruikt worden voor de overdracht van data van het toestel naar de PC en vice versa. De software daarvoor is meegeleverd in het accessoires pakket en op de PC Suite software CD.

Op het toestel zit ook een modem, die gebruikt kan worden voor een draadloze inbel- of GPRS verbinding tussen een laptop en een netwerk. Men zal alleen de Bluetooth verbinding of datakabel kunnen gebruiken. Helaas is er geen infraroodpoort om een modem verbinding op te zetten.

Aangaande de Bluetooth moeten worden opgemerkt dat deze functie enorm goed werkt en vrij weinig vraagt van de batterij. De reikwijdte van de Bluetooth antenne en de achterliggende software is veel verder en beter dan die van de Sony Ericsson P900 of SPV e200. In de afgelopen dagen is gebleken dat Nokia Bluetooth ontvangers en software veel stabieler zijn dan die van andere merken, dat blijft een sterk punt van Nokia.

Geheugen

De hoeveelheid geheugen van het toestel is 8 MB en is ronduit laag ten opzichte van andere smartphones in dezelfde klasse. De hoeveelheid is gestegen ten opzichte van de 6600 met de 2 MB, maar houdt nog steeds niet over. Andere toestellen zoals de Sendo X en de Sony Ericsson P900 of de toekomstige P910i hebben veel minder geheugen.

Naast het interne geheugen is er in het toestel ook extern geheugen aanwezig. Het geheugen dat meegeleverd is 64 MB. Dat is genoeg voor mensen die foto's willen opslaan of wat data zoals emails of words bestanden willen opslaan. Voor mensen die meer geheugen willen gebruiken kunnen extra RS-MMC geheugenkaarten kopen in een winkel of GSMshop. Het nadeel van deze geheugenkaart is dat voorlopig de prijs en het feit dat er alleen geheugenkaarten zijn tot de grootte van 256 MB. Helaas gaat het voorlopig niet verder. Op de foto hier getoond kan men goed zien wat de verschillen zijn tussen de diverse geheugenkaarten en het verschil met een simkaart. De RS-MMC is de kleine zwarte geheugenkaart.

Het plaatsen van het geheugen in het toestel is vrij lastig, omdat de houder van de geheugenkaart achter de batterij geplaatst is en naast de simkaarthouder. Wanneer men de cover en batterij verwijderd heeft, kan men de geheugenkaart plaatsen of verwijderen. Helaas moet het toestel uitstaan om de geheugenkaart te verwijderen dit in tegenstelling tot de Sendo X.

Camera

De camera van de Nokia 7610 is een camera van de nieuwste generatie. Het is namelijk een 1.0 mega pixel camera, de eerste mega pixel camera in een smartphone. Dit soort nieuwe camera's gebruiken grotere resoluties om foto's te maken en hebben standaard resoluties die vele betere kwaliteit leveren door de hogere pixel waarde.

Dit toestel heeft een camera van een redelijke goede kwaliteit voor een mega pixel camera. Camera's in de Sharp GX-30 en de Sony Ericsson S700i, die nog in november op de markt komt, zijn bijvoorbaat beter dan de camera in de Nokia 7610. De verschillen tussen alle camera's zijn niet enorm groot, maar wel zichtbaar wanneer men foto's gemaakt door de camera's naast elkaar legt. De Nokia 7610 heeft in ieder geval de beste camera in een smartphone na de Sendo X en behoudt deze koppositie totdat de Nokia 6630 op de markt gaat komen.

De camera is ietwat sneller klaar met opstarten dan de Sendo X, maar het scheelt maar weinig. De camera past net zoals andere camera's (6600 en X) constant de invloed van de lichtintensiteit aan die de omgeving heeft op de camera (en videocamera). De foto's die gemaakt worden hebben het formaat JPG. Helaas is er geen flitser aanwezig in het toestel. Nokia heeft wel een add-on flitser die men op de markt gaat brengen in de komende maanden.

Een videofunctie mag en kan niet ontbreken in een smartphone, maar is in de 7610 samengevoegd met de camera in één programma. De videofunctie is net weer wat verbeterd in relatie tot de Nokia 6600, maar het videoformaat is 3GP gebleven. De lengte van de opnamen is langer geworden tot 10 minuten, maar is nog steeds beperkt gebleven. Men kan nu ook kiezen voor een tweede opnamelengte van 10 seconden. Helaas vind men geen opties zoals in de Sendo X aanwezig zijn, waarbij men uit diverse lengten kan kiezen waaronder een lengte waarbij het limiet het vrije geheugen is. Dit was wel het minste wat van Nokia verwacht had kunnen worden.

De camera in de Nokia 7610 heeft geen enorme hoeveelheid instelmogelijkheden. Men mag ze hooguit karig noemen. Men kan niet kiezen uit meerdere resoluties, maar toch zijn er twee resoluties. Deze kan men vinden wanneer men de kwaliteit instelt. Onder de kwaliteitsinstelling “Hoog”en “Normaal” wordt de resolutie 1152 x 864 pixels gebruikt. Bij de kwaliteitsinstelling “Basic” wordt de resolutie 640 x 480 pixels gebruikt. Tijdens het maken van de foto's kan men drie zoomstanden gebruiken (1x, 2x, 4x zoom). Helaas geen portrait modus in de Nokia 7610.

Verdere instellingen die in het toestel aanwezig zijn voor de camera is de zelfontspanner met drie standen (10, 20 en 30 seconden), nacht modus voor beide resoluties (van goede kwaliteit), wijziging van de standaard naam en de wijziging tussen de geheugenkaart en het interne geheugen als opslagmedium.

De grootte van de foto's is vrij lastig te bepalen door de instellingen die gemaakt kunnen worden, maar per resolutie kan gezegd worden dat een foto van de grootste resolutie tussen de 200 à 300 KB is en bij de kleinste resolutie zo rond de 40 KB. Het zijn toch flinke grootten om via email of MMS te verzenden en dat geeft dan ook gelijk het nadeel aan van maar twee resoluties en daarbij geen kleine resoluties die tot kleine hoeveelheden qua KB's kunnen lijden. Die kleine hoeveelheden en dus ook de foto's zijn een stuk goedkoper om te verzenden via de MMS of email.

Wanneer men een video gaat maken, is de kwaliteit een stuk beter dan dat standaard op een series 60 toestel ooit te zien was. De resoluties zijn gelijk gebleven aan de Nokia 6600, namelijk: 176 x 144 pixels en 128 x 96 pixels. De camera geeft in het beeld alleen de tijd weer die opgenomen wordt. Verder kan men tijdens in het afspelen inzoomen. Dat is heel erg netjes, maar niet nieuw. Het was al in de Nokia 6600 aanwezig. Verdere instelmogelijkheden zijn onder andere de nachtmodus voor beide resoluties, uitschakelen van het geluid, wijziging van de standaardnaam en de wijziging tussen de geheugenkaart en het interne geheugen als opslagmedium.

Wanneer de afbeeldingen gemaakt zijn door de camera kunnen ze opgevraagd worden via de Galerij icoon in het menu. Hier wordt een scheiding gemaakt tussen de data op de geheugenkaart en de data op de telefoon zelf. Onder de map afbeelding vindt men de gemaakte afbeeldingen in een lijstweergave. Dit is de enige weergave die mogelijk is. Het laden van de foto duurt in het begin erg lang en het nadeel is dat de telefoon de foto niet in het geheugen opslaat, want elke keer als men de foto wil openen moet men een aantal tellen wachten ook al heeft men net de foto nog geopend. Dit kan soms erg irritant zijn wanneer men snel door de foto's heen wil kijken. Nokia heeft dit probleem, maar gedeeltelijk opgelost. Het programma onthoudt namelijk de vier laatste foto en daardoor kan men wat sneller door het menu heen scrollen.

Wanneer een foto geopend wordt kan men de foto fullscreen weergeven, roteren, verwijderen, van naam wijzigen en er op inzoomen. De aanpasmogelijkheden voor de netgemaakte foto's zijn duidelijk aanwezig en netjes voorzien.

Een video kan worden bekeken in de RealOne speler. Het werkt vrij simpel, zelfs het aanpassen van video's is mogelijk in het toestel, maar daarover later meer. Met deze video speler zal het in de toekomst mogelijk zijn om TV te kijken op het toestel via een streaming verbinding. De RealOne speler is vooral op het toestel geplaatst om de standaard speler (die op andere series 60 toestellen eigenlijk dubbel naast een standaard videospeler op het toestel geplaatst was) compleet te vervangen en om bijvoorbeeld muziekvideo's en omgezette DVD's te bekijken op het toestel.

Versturen van foto's en video's gaat vrij simpel via MMS, Bluetooth, email en de meegeleverde datakabel en software. Een uitkomst daarvan is dat men niet van te voren de Bluetooth functie aangeschakeld hoeft te hebben om iets te versturen. Het toestel schakelt deze zelf aan wanneer men iets wil versturen.

Zoals aangegeven de camera is redelijk goed in vergelijking met andere mega pixel camera's, maar deze camera is momenteel de enige in een smartphone en de instelmogelijkheden zijn verder erg karig. Het wordt wachten op de Nokia 6630 of een smartphone van een andere fabrikant die ervoor zal zorgen dat er meerdere mega pixel camera's in een smartphone op de markt zullen verschijnen.

Aanwezige programma's

De hoeveelheid extra programma's, die in het toestel aanwezig zijn, is ook uitgebreid sinds de Nokia 6600. Op diverse vlakken heeft men bij Nokia het toestel een aantal programma's extra meegegeven.

Een aantal programma's zijn standaard terug te vinden op een series 60 toestel. Dit zijn onder andere een agenda, takenlijst, een profielprogramma (waar mee vijf vooraf ingestelde profielen gewijzigd kunnen worden), favorietenprogramma (om de rechter soft-key en daaronder de favorieten aan te passen), notities/kladblok, omrekenfunctie, rekenmachine, opname-eenheid of voicememo (1 minuut opneemlengte en bestanden met een AMR formaat, die gebruikt kunnen worden als beltoon), alarmklok, informatieprogramma over het geheugen, chatprogramma via instant messaging en de standaard Nokia voice command functie, die gebruikt kan worden voor diverse functies binnen het toestel. Ook is er nu in dit toestel een volledige file manager geïntegreerd, die het mogelijk maakt diverse mappen te bekijken en diverse bestanden over te zetten.

Op deze Nokia 7610 is er voor eerst op de mobiele markt een movie editor aanwezig. Deze movie editor geeft de mogelijkheid om video's aan te passen door middel van het toevoegen van video, muziek en tekst. Het aanpassen wordt automatisch gedaan in relatie tot de stijl die gekozen wordt. De stijl bepaald de transities, visuele effecten, muziek en tekst in de aangepaste video, door het programma een Muvee genoemd. Men kan zelf bij Nokia eigen stijlen downloaden, naast de al 10 standaard ingestelde stijlen. Men kan zelf ook stijlen maken op het toestel. Via deze functie stelt men zelf een muziek, tekst en video in. De kwaliteit van de video's aangepast van door de movie editor is niet bepaald hoog. De kwaliteit van de gebruikte video's wordt er juist minder door.

Presence is een dynamisch gebruikersprofiel dat zichtbaar is voor anderen en gebruikt wordt om zichzelf te vertegenwoordigen, informatie uit te wisselen en diensten te controleren. Presence heeft in feite tot doel de status beschikbaar te stellen van anderen en de status van anderen beschikbaar te stellen de gebruiker van een 7610. De ”status” kan bijvoorbeeld bestaan uit; Huidige activiteit, Beschikbaarheid van de gebruiker en het toestel, Communicatievoorkeuren, Terminalcapaciteiten, Locatie, enz. Deze status kan dan gebruikt worden voor verschillende doeleinden, bijvoorbeeld om zelf te communiceren en relevante informatie uit te wisselen met anderen. Naast de 7610 zijn een aantal andere toestellen ook uitgerust met deze nieuwe functionaliteit, onder andere de Nokia 3220, 5140, 6220, 6230, 6600, 6800, 6810.6820, 7200 en Ngage QD

Positioning, of in het Nederlands positiebepaling is een programma waarmee men via het netwerk van een provider informatie binnen kan krijgen over de positie van de telefoon. In Nederland werkt geen enkele provider met deze functionaliteit en de positiebepaling functie is dan ook niet getest.

Op het toestel vind men twee browsers, een Opera internet browser en een WAP browser. Net zoals bij andere smartphones zijn de alle WAP en internet pagina's niet in één browser leesbaar. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de standaard WAP browser geen Java ondersteunt. Dit doet de Opera browser wel en daarom kan men op deze browser alle internet pagina's bekijken. De Opera browser is de vervanger van de standaard series 60 XHTML-browser en is een enorme verbetering ten opzichte van de Nokia 6600. De browser kan namelijk de pagina zo weergeven dat alles op het scherm past qua breedte of op het volledige scherm wordt weergegeven. Tevens wordt dan de pagina alleen met tekst weergegeven. De leesbaarheid van een dergelijke pagina wordt in deze browser dan enorm verhoogd.
De Opera browser zal meegeleverd worden in het software pakket, geïnstalleerd zijn op het toestel en kan alleen gebruikt worden in samenwerking met een GPRS bundel bij een provider of via een Bluetooth, kabel of infraroodverbinding met een PC of Mac die de internetverbinding aanlevert.

De WAP browser gebruikt men om WAP pagina's en contentdiensten, zoals Vodafone Live of T-zones te bezoeken. Via een GPRS verbinding over WAP (oftewel GPRS-en) of een inbelverbinding over WAP (oftwel WAP-pen) kan men de browser gebruiken. De contentdiensten werken alleen via de GPRS verbinding.

De RealOne speler in de Nokia 7610 heeft ook een MP3 functie in zich. Dit in tegenstelling tot de RealOne speler in de 6600. De speler werkt aardig, maar is niet zo handig als de speler in de Sendo X. Daarnaast is het geluid niet om aan te horen, wanneer men de Sendo X gewend is. De Nokia 7610 heeft namelijk een mono speaker, dit tegenstelling tot de Sendo X. Zelfs de Sony Ericsson P900 met mono speaker klinkt beter. Gaat men voor een MP3 mogelijkheid in een toestel en men wil ook via de speaker afspelen dan is de Nokia 7610 niet de eerste keuze. Verder zijn de afspeelmogelijkheden van de camera netjes en zonder enige problemen. Fullscreen mogelijkheid is nog niet ondersteund.

Over de ingebouwde en meegeleverde Help functie en SIM-functie moet natuurlijk ook gesproken worden. Het toestel heeft een hele simpele en handige Help functie die de handleiding eigenlijk overbodig maakt. Men kan namelijk bijna alles vinden in de Help functie van het toestel.
De SIM-functie is een onderdeel van het menu en daarbinnen kan men een aantal nummers en functies die op de SIM kaart staan bekijken en gebruiken, zoals de dienstnummers en de belangrijke nummers van een provider.

Naast deze programma's worden er drie programma's meegeleverd, die allemaal vrij gebruikt worden. Dit zijn een print programma om via Bluetooth bestanden bij een printer uit te kunnen printen (Remote printing), een Kodak picture center waarmee men foto's kan delen met andere personen en foto's in een online foto album kan plaatsen en mobile installer. Nokia brengt deze programma's als enorm uitbreidingen en belangrijke verkoopredenen van het toestel, maar dat is niet het geval. Iemand die nu nog een Nokia 3660 koopt zal exact dezelfde programma's aantreffen op zijn/haar toestel.

Als laatste mag het standaard Nokia 7610 welkom programma niet onbesproken blijven. Het programma geeft de gebruiker een reis door het toestel en laat de belangrijkste dingen zien, die het toestel kan. Daarnaast wordt er een opstartwizard gebruikt om alle MMS, GPRS en WAP instellingen in het toestel te krijgen. Een erg nette oplossing voor iets wat waarmee gebruikers altijd moeite hebben. Helaas was het programma niet helemaal compleet en waren er wat kleine veranderingen nog niet aanwezig. De vraag is hoe Nokia dit bij al verkochte toestellen up-to-date gaat houden?

Games

Het aantal games in het totaal is betreurenswaardig. Geen enkele game is in het toestel opgenomen. Dit mag en kan eigenlijk gewoon niet. Zelfs Snake is niet eens opgenomen in het toestel.

Extra's

Extra's zijn er verder niet in of aan het toestel. Misschien geeft dat wel aan wat het complete idee achter het toestel is. Het komt allemaal niet echt overdadig over.

Conclusie

Aan het einde kan altijd geconcludeerd worden dat het toestel dat nu gereviewed wordt een aantal minpunten en pluspunten kent. Er zijn altijd punten waarop aanmerkingen zijn. In dit geval is dat bij de Nokia 7610 niet anders. Het toestel bevat geen games en heeft geen stereo geluid via de speaker. Andere toestellen uit de markt hebben dit onder andere wel.

De camera is niet zo goed als men zou verwachten van een nieuwe generatie camera op het gebied van kwaliteit en vooral de instelmogelijkheden. De mega pixel camera in de Nokia 7610 is niet zo goed als de camera in de Sharp GX-30 en Sony Ericsson S700i en dat is toch ronduit jammer te noemen, ook omdat dit toestel als eerste smartphone een mega pixel camera aan boord heeft. Ook het ontbreken van een kleine portret resolutie is een flinke min op de naam van deze smartphone.

Over het uiterlijk kan men kort blijven, het toestel is ronduit controversieel te noemen en het toetsenbord is niet bepaald handig te noemen voor mensen die veel SMSen en emailen. De geheugenkaart is nog steeds intern in het toestel aanwezig en kan niet snel verwijderd worden. De kaart is niet hot-swappable. Daarnaast is er een nieuwe soort geheugenkaart gebruikt RS-MMC, die het voor gebruikers die overstappen van andere smartphones het er niet makkelijker op maken wanneer men al een normale MMC geheugenkaart van een redelijke grootte in bezit heeft. Helaas zijn deze MMC kaarten niet te gebruiken.

Natuurlijk zijn er ook positieve punten aan dit toestel te ontdekken, maar deze zijn dan vooral terug te vinden in de vergelijking met de Nokia 6600. De handsfree functie en het scherm qua contrast zijn enorm verbeterd.

Het toestel heeft gelukkig als mogelijkheid langere video-opnames gekregen. Helaas zijn ze nog wel beperkt aan een limiet en nog niet aan de geheugenkaart.

Aan het einde van de review kan gezegd worden dat de Nokia 7610 een zekere verbetering is ten opzichte van de Nokia 6600, maar dat het toestel toch nog te kort komt op de camera in vergelijking tot andere mega pixel camera's. Helaas, zijn er nog geen mega pixel camera's in een smartphone dus de Nokia 7610 zal altijd de strijd winnen aangaande camera's in een smartphone.

Verder kan gezegd worden dat de manier waarop Nokia het toestel brengt te overdadig is en dat het uiteindelijke algemene plaatje van het toestel te karig overkomt. De stap tussen de Nokia 6600 en de Nokia 7610 en in vergelijking met toestellen die nu net op de markt gekomen zijn zoals de Sendo X, of er al een tijdje zijn, zoals de Sony Ericsson P900 is niet al groot. De stap die de Nokia 6630 zal zetten, zal waarschijnlijk wat groter zijn.

Note: Als laatste zouden we graag onze dank willen uitspreken voor “Josty” voor de allereerste foto van deze review. Deze foto is gemaakt van het volledige accessoires pakket en door de Nokia 7610 zelf.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Nokia 7610 review