Nokia 7610 Supernova review

Sinds het laatste kwartaal van 2008 schittert er een nieuwe ster in de Supernova serie van Nokia. Fris design en kleurrijke animaties staan in deze serie hoog in het vaandel.

Fris en kleurrijk is de telefoon zeker, maar ook stijl en eenvoud horen tot de sleutelwoorden van deze slider.

Het toestel is de tot nu toe laatste op de rij van twee candybars (Nokia 7310 Supernova en Nokia 7210 Supernova) en een clamshell (Nokia 7510 Supernova) in deze vrolijke reeks. De onderlinge specificaties verschillen niet veel maar de 7610 Supernova geldt als het topmodel uit de serie.

Met de Nokia 7610 Supernova mikt de fabrikant op de vrouwelijke consument die oog heeft voor kleur en verandering; de cover van de telefoon kan verwisseld worden waardoor een nieuwe look ontstaat en de kleuren van het menu aangepast kunnen worden aan een kleurenpalet van een foto die door de gebruiker zelf is ingevoerd. In deze review gaan we na of deze kleurrijke telefoon naast stijl ook op het gebied van functionaliteit aan onze verwachtingen voldoet. Is de stijl van de telefoon werkelijk in mum van tijd veranderd? Wat heeft de telefoon daarnaast te bieden? We zullen zien of deze stertelefoon net zo’n verpletterende indruk achterlaat als een echte Supernova.

Plus- en minpunten Nokia 7610 Supernova

  • Kleur
  • Gebruikersgemak
  • Muziekspeler
  • Beeldscherm
  • Achterklep
  • Toetsenbord
  • Onderdelen
  • Materiaal

Wat zit er bij het toestel?

Nokia levert bij het toestel een USB-kabel, batterij (860 mAh), oplader, handleiding, externe 512 MB geheugenkaart, stereo headset en twee verschillende Xpress-on Cover mee. De onderdelen ogen kwalitatief goed.

Uiterlijk

Deze slider telefoon ziet er eenvoudig maar gestroomlijnd uit met mooie afgewerkte rondingen aan de zijkanten van het toestel. Het toestel is gemaakt van plastic en over het beeldscherm zit een glazen plaatje.

Bij de telefoon worden twee verschillende covers meegeleverd waardoor de telefoon een totaal nieuwe look kan krijgen: in ons geval een blauwe en een paarse cover.

Het verschil in uitstraling van de twee kleuren is immens en volgens Nokia kan hiermee de telefoon aangepast worden aan het humeur van de gebruiker. Aan de achterkant van de telefoon is voor het wisselen een ontgrendelingsknop aangebracht. Het wisselen van de covers gaat echter niet in een handomdraai. Met name uit angst om de slider niet van de telefoon af te breken en daardoor niet te ruw te werk te willen gaan, is het niet eenvoudig om de cover van de telefoon af te halen; dit gaat stroever dan zou moeten. Het is daarentegen geen probleem om de nieuwe cover erop te klikken.

De telefoon is verkrijgbaar in de uitvoeringen ‘White’, ‘Grey, en ‘Gunmetal’ . De covers zijn beschikbaar in de kleuren ‘Steel blue’ en ‘Red’. Voor deze review is de ‘white’ uitvoering getest.

Aan de voorzijde van de Nokia 7610 Supernova bevindt zich het scherm en de slider met het toetsenbord, een bladertoets (de zogenaamde Navi-toets), selectietoetsen, een beltoets en een beëindigingstoets.

Aan de rechterkant van het toestel zijn de volumeknoppen geplaatst met daaronder een muziektoets (waarmee in een handomdraai de radio en muziekspeler aan en uit kan worden geschakeld) en een cameratoets om de camera in een oogwenk in te schakelen.

Aan de linkerkant is de USB-connector geplaatst, waarmee, het spreekt voorzich, de USB-kabel kan worden aangesloten aan een PC.

De aan/uit toets, de aansluiting voor de oplader en een AV-connector bevinden zich aan de bovenzijde van de telefoon. Door middel van de AV-connector kunnen afbeeldingen uit de galerij en (chat)berichten) van de telefoon op een TV-scherm weergegeven worden.

Aan de onderkant van het toestel bevindt zich de ontgrendelingsknop waarmee de cover verwisseld kan worden.

Aan de achterkant van de toestel is de camera geplaatst en de batterijklep.

Onder de batterijklep bevindt zich de batterij en de SIM-kaart houder. De batterij moet eruit gehaald worden voordat de SIM-kaart erin of uitgehaald kan worden. Dit gaat, zeker in het begin, vrij moeizaam.

De Nokia 7610 Supernova is een licht toestel dat gemakkelijk in de hand ligt. Het slide-mechanisme werkt heel soepel maar zoals gezegd voelt de slider niet al te stevig aan bij het verwisselen van de cover van de telefoon. Het toetsenbord ligt erg diep waardoor het typen even wennen is. De telefoon is niet geschikt voor dames die hun lange nagels graag willen behouden bij het wisselen van een cover, SIM-kaart, geheugenkaart of batterij.

Uithoudingsvermogen

De Nokia 7610 Supernova gaat bij intensief gebruik ongeveer drie dagen mee. De telefoon is uitgerust met een energiespaarstand en slaapstand waarmee in de stand-by modus, wanneer er geen toetsen worden ingedrukt, energie bespaard kan worden en de batterij iets langer mee gaat.

Belkwaliteit

De belkwaliteit van het toestel is goed; het geluid is helder en het volume is goed te regelen. Zowel in ruimte waarin het druk is, als in stille ruimtes voldoet het toestel goed. Omstanders hoeven niet mee te genieten en zelf kun je je gesprekspartner goed verstaan.

Tijdens een gesprek kan de gebruiker de stemhelderheid aanpassen, de luidspreker inschakelen, het geluid dempen en het gesprek opnemen.

Een gesprek kan in de wacht worden gezet en daarbij bestaat te mogelijkheid om te wisselen tussen een actief gesprek en het gesprek dat in de wachtstand staat. De gebruiker kan via de optie ‘doorverbinden’ een gesprek in de wachtstand doorverbinden naar een actief gesprek en daarna zelf de verbinding verbreken. Het is ook mogelijk om een conferentiegesprek te voeren en tijdens dat conferentiegesprek een privé-gesprek met iemand te voeren.

In het logboek van de telefoon, dat is te bereiken via het hoofdmenu, worden alle gemiste, ontvangen en gekozen oproepen weergegeven met daarbij de duur van die oproepen. Ook is het mogelijk om gegevens op te vragen over ontvangers van berichten die verstuurd zijn en het aantal gegevens dat verzonden is. Het logboek is te resetten, zowel per onderdeel als in zijn geheel.

Beeldscherm

Het beeldscherm heeft een resolutie van 240 x 320 pixels, 16.777.216 kleuren (24 bits) en een instelbare schermhelderheid. De helderheid van het scherm is goed en de kleuren op het scherm zijn adembenemend. Het scherm is groot genoeg om goed mee te werken. Een leuk detail, met name voor de dames, is dat het scherm bij standby is te gebruiken als spiegeltje. Bij gebruik van de telefoon weerspiegeld het scherm niet en ook buiten is prima af te lezen. Het scherm is kortom erg functioneel.

Menu

De bediening van het menu is simpel. Het menu wordt bereikt via de Navi- of bladertoets (één keer klikken): de grote vierkante knop midden op de telefoon. Door middel van deze zelfde knop kan door het menu genavigeerd worden door naar links, rechts, boven of onder te drukken. Het menu kan weergegeven worden als lijst of roosterweergave. De gebruiker kan de volgorde van het menu, of de plaats van de icoontjes in het raster, zelf indelen. Wanneer de gebruiker een optie in het menu selecteert, beweegt dit icoontje.

De mogelijkheden in het menu vallen op het eerste gezicht wat tegen; het is wat onderdelen betreft een vrij standaard telefoon en het menu kenmerkt zich door eenvoud. Dit hoeft niet perse negatief te zijn: het toestel is zeer simpel en duidelijk in gebruik waardoor veel consumenten er gemakkelijk mee overweg kunnen en de telefoon geschikt is voor een breed publiek.

Een in het oog springende functie van de telefoon is de mogelijkheid om een eigen kleurenthema aan te maken voor het menu. Standaard bevat de telefoon vier thema’s. De vier thema’s kunnen aangevuld worden met nieuwe varianten door kleuren uit een zelfgemaakte foto te gebruiken als kleurenpalet. Hierdoor ontstaat weer een totaal nieuwe uitstraling van het menu. Deze bijzondere optie werkt erg goed; bonte vrolijke kleuren of effen donkere kleuren, werkelijk alles is mogelijk. Een leuk detail is dat het (gekleurde) licht dat zich rondom de middelste knop van het toestel bevindt zich ook aanpast aan het nieuwe thema.

Een kleine handige functie in het menu is de toepassing waarmee kleding- en schoenenmaten weergegeven kunnen worden. Je selecteert bijvoorbeeld de Europese maat voor een broek of een schoen, en de Amerikaanse of Engelse maten verschijnen op het scherm. De functie ziet er grappig uit met afbeeldingen van broeken, schoenen en jurken. Deze functie is te vinden onder de optie 'verzameling' in het menu waar meer van dit soort kleine applicaties te vinden zijn. Het is mogelijk om meer applicaties voor in deze map te downloaden, en zo het menu wat uit te breiden.

Daarnaast heeft Nokia een aantal verassingen in het menu ondergebracht, zoals een sensor waarmee je andere Nokia telefoons in de buurt kan opsporen.

Telefoonboek

Contacten kunnen eenvoudig opgeslagen worden in de telefoon door in het menu op ‘contacten’ en vervolgens op ‘nieuw toevoegen’ te klikken. Naast de achter-en voornaam en het mobiele nummer van de contactpersoon kunnen standaard het thuisnummer, e-mailadres en een afbeelding worden toegevoegd. Daarnaast kan nog andere informatie toegevoegd worden zoals een video, toon, webadres, bedrijf, functie, officiële naam, bijnaam, postadres, gebruikers-ID, verjaardag en een notitie. Contacten kunnen weergegeven worden in een namenlijst, met naam en nummer of naam en afbeelding. Aan het aantal contactpersonen dat opgeslagen kan worden zit een maximum, maar dit maximum wordt niet weergegeven in aantal maar in procenten (hoeveel procent van het geheugen heb je al verbruikt, en hoeveel procent is er nog vrij). Het maximum contactpersonen dat opgeslagen kan worden is afhankelijk van de hoeveelheid informatie die wordt toegevoegd per contactpersoon. Personen kunnen ingedeeld worden in groepen.

Messaging

Het versturen van een SMS is op deze Nokia 7610 Supernova een fluitje van een cent. Het opstellen van een bericht gaat via een logische weg: in het menu kiest de gebruiker voor ‘berichten’ en vervolgens voor een ‘bericht maken’.

Er kan gekozen worden uit een normaal bericht, een e-mailbericht, audiobericht of sjabloon (een aantal standaard teksten voor in een berichtje) en, de leukste optie, het sturen van een flitsbericht. Een flitsbericht is een klein berichtje dat bij de ontvanger direct op het scherm komt te staan, zonder eerst het bericht te hoeven openen.

Bovenin het scherm waar ruimte is om het bericht te typen, kan ook meteen de ontvanger ingevoerd worden, net zo als bij het versturen van een e-mailbericht via de PC. Hierbij kan de gebruiker zelf het nummer intypen, een contactpersoon kiezen uit het adresboek, uit de map favorieten, het oproeplogboek of uit de lijst ‘onlangsgebruikte nummers’. Hierdoor gaat het verzenden van een SMS nog sneller.

Vervolgens kan het bericht getypt worden. Voor snelle en kleine vingers is gebruik van het kleine, diepe toetsenbord geen probleem. Heeft de gebruiker met wat grotere of dikkere vingers kan dit problemen opleveren.

Door in het berichtenmenu de knop ‘opties’ ingedrukt te houden wordt overgeschakeld naar het T9-woordenboek. Kent het woordenboek het ingetypte woord nog niet, dan komt er een vraagteken achter het woord te staan. Als de gebruiker het desbetreffende woord vervolgens in wil voeren kan hij of zij de optie ‘spellen’ selecteren; de gebruiker typt het woord nogmaals in, drukt dan op ‘opslaan’ en het woord komt in het woordenboek terecht.

Onder het scherm waar berichten getypt worden, staat een balk met icoontjes, de zogenaamde bijlagebalk, waaruit de gebruiker kan kiezen om een bijlage toe te voegen aan het bericht. Zo kan bijvoorbeeld een videoclip of afbeelding als bijlage mee verzonden worden. Andere opties zijn het verzenden van een muziekbestand, visitekaartje, thema, koppeling, opname of een ontvangen bestand. Aan het bericht kunnen ook kant en klare smileys toegevoegd worden.

Connectivity

De Nokia 7610 Supernova beschikt over Bluetooth. Dit werkt simpel en snel. Daarnaast kunnen gegevens via de meegeleverde datakabel naar de PC worden overgebracht.

Ook beschikt de telefoon over de handige internet-browser Yahoo! Go. Deze functie kan ook gekozen worden bij het schrijven van een (e-mail)bericht. Het laden van een (reguliere) website duurt echter een tijdje omdat de telefoon niet beschikt over UMTS (of HSDPA).

Camera

De Nokia 7610 Supernova beschikt over een 3.2 megapixel camera met een flitser die, voor de mogelijkheden die de camera biedt, verrassend goede foto’s maakt. De kwaliteit van afbeeldingen en videoclips kan ingesteld worden op drie verschillende niveaus: hoog, normaal of laag. De volgende groottes zijn mogelijk voor foto’s: 2048 x 1536, 1600 x 1200, 1280 x 960, 640 x 480, 320 x 240 en 160 x 120 pixels.

De videoresolutie kan ingesteld worden op 640 x 480, 352 x 288, 176 x 144 of 128 x 96.

Bij het maken van foto’s kan een aantal effecten toegepast worden, zoals het maken van een panoramafoto, een sepia-foto, grijsschaal of negatief.

Bij daglicht is de kwaliteit van de foto’s erg goed voor een camera met 3.2 megapixel; bij kunstlicht redelijk tot goed (soms komen de kleuren niet helemaal overeen met de werkelijkheid) en bij schemer redelijk. De kwaliteit van de filmpjes is redelijk tot goed. De flitser werkt, zeker op afstand van een paar meter naar behoren, al zijn de foto’s die bij schemer zijn genomen duidelijk van mindere kwaliteit dan foto’s die bij daglicht geschoten zijn.

Geschoten foto’s en video’s kunnen bekeken worden via de ‘galerij’ in het menu, waarbij het mogelijk is om de foto’s in een diashow voorbij te laten komen. De gemaakte foto’s en video’s kunnen verstuurd worden via een bericht (MMS of email), via bluetooth of upgeload worden naar het web.

Aanwezige programma's

De Nokia 7610 Supernova bevat een agenda, alarmklok, calculator, contactpersonen, fotoalbum, fototelefoonboek, herinneringen, Nokia Maps, Java ondersteuning, kalendernotities, movie editor, MP3-speler, remote printing, takenlijst, telefoonboek met bellergroepen, tijdsnotatie, valuta omzetter, spraakrecorder en video afspeelfunctie (MPEG speler).

De MP3-speler valt op door zowel het gebruikersgemak als de mogelijkheden; de bediening is logisch en daardoor snel. Op de telefoon staan standaard een aantal tracks, maar hier kan nog een groot aantal nummers aan toegevoegd worden. MP3’s kunnen door middel van de datakabel (of Bluetooth) over en weer overgebracht worden van de computer naar de telefoon. De telefoon beschikt tevens over een radio. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat de headset aangesloten is; die fungeert op dat moment als antenne.

Bijzonder is het ingebouwde navigatiesysteem Nokia Maps. In dit programma kan gebladerd worden door kaarten voor verschillende steden en landen. Ook kan een route gepland worden van de ene locatie naar de andere. Locaties kunnen opgeslagen worden als ‘belangrijke plaats’. Via internet kunnen de gewenste kaarten gedownload worden door de gebruiker met de Nokia Map Loader Software. De telefoon beschikt zelf niet over GPS. Als de gebruiker GPS wil gebruiken ter ondersteuning van de toepassing moet de telefoon met Bluetooth gekoppeld worden met een compatibele externe GPS-ontvanger.

Games

De telefoon kent standaard de spelletjes: Golf tour, Sudoku, Seasweeper en Snake III. Bij het spelletje Golf Tour kan gekozen worden uit verschillende landschappen (Golfresort Foutloze Fairways of Golfclub Boszicht) en er kan gekozen worden uit de volledige baan, eerste negen, laatste negen of een oefenhole. Daarnaast kan gekozen worden uit 1 t/m 4 spelers.

Bij Seasweeper, dat sterk lijkt op het spel mijnenvegen, moet de speler proberen zo snel mogelijk alle rotsen te vinden. Er kan gekozen worden uit Klassiek of Arcade (uitgebreider) en het spel is op meerdere niveaus te spelen. Sudoku: wie kent het niet. Te spelen in verschillende moeilijkheidsgraden.

Verreweg het leukste spel is Snake III al is de bediening hiervan en met name de timing een stuk lastiger dan bij eerdere versies van Snake. Naast het klassieke spelletje kan nu ook gekozen worden voor de optie avontuur. Pas op dat je niet verslaafd raakt aan dit simpele maar amusante spel.

Conclusie

De Nokia 7610 Supernova is een robuust toestel dat opvalt door kleur. De kleur van de buitenkant van het toestel kan veranderd worden door de twee verschillende covers die meegeleverd worden door Nokia. Dat is nog niet alles. De kleur van het menu kan aangepast worden aan een kleurenpalet uit een foto die de gebruiker gemaakt heeft. Zo is de telefoon zowel van buiten als binnen te veranderen naar gelang het humeur van de gebruiker is op dat moment. Bonte kleuren of effen tinten: alles is mogelijk.

Ondanks de mogelijkheden die het toestel wat betreft kleur te bieden heeft, is de telefoon vrij eenvoudig wat betreft opzet. Dit kan zowel een min- als pluspunt zijn. Een minpunt van mensen die op technisch gebied de mooiste en nieuwste foefjes op hun telefoon willen hebben; een pluspunt voor consumenten die voor een duidelijke, makkelijk te bedienen telefoon gaan.

Op deze telefoon kun je vertrouwen. Standaardfuncties waarvan je mag verwachten dat ze op een telefoon zitten, staan er allemaal op en werken goed en snel. Twijfelpunten zijn het materiaal waar de telefoon van gemaakt is en de diepte van het toetsenbord. Voor mensen die graag een telefoon willen hebben die op een simpele, goede manier werkt maar ook niet vies zijn van leuke details op het gebied van design en met name kleurgebruik, is dit een ideale telefoon.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Nokia 7610 Supernova review