Nokia 6230i review

Eindelijk op NieuweMobiel.NL de review van de opvolger van de Nokia 6230, de Nokia 6230i. Nokia weet dat de aanhang van Nokia gebruikers slinkt maar dat de harde kern toch blijft.

De 6230 was bij het uitkomen zijn tijd ver vooruit, voor het eerst werd er uitbreidbaar geheugen, MP3-speler, camera en radio in een vertrouwd Nokia jasje gestoken.

De 6230i is in dat opzicht niet veel anders ook uitbreidbaar geheugen, MP3-speler, camera en radio in een vertrouwd Nokia jasje. Echter ware het niet dat de 6230i een geüpdate versie is van de 6230 is. Het succesnummer de 6230 wordt nog eens verder uitgemolken in een nieuwe versie omdat de concurrentie simpel weg met betere alternatieven is gekomen voor de 6230. Om de trouwe Nokia koper aan zich te binden heeft Nokia vast en zeker proberen het uiterlijk van de 6230 te gebruiken en maar licht te wijzigen. Voor het oog is enkel een extra toets in de navigatie knop gekomen, waarschijnlijk omdat “Ok” drukken bij de 6230 toch wat lastig ging.

Enkele kenmerken die men gewijzigd heeft ten opzichte van de 6230 zijn: het schermresolutie van 128 x 128 pixels naar 208 x 208 pixels en de camera is verbeterd van een maximale resolutie 640 x 480 pixels naar 1280 x 1024 pixels oftewel de camera is van een VGA camera naar een 1.3 megapixel camera gegaan. Verder vindt men in de interface nog een aantal wijzigingen, is het interngeheugen uitgebreid naar 32 MB, zijn Visual radio en Push-to-talk aanwezig en zijn de beltonen opgewaardeerd naar 64-toons polyfonische beltonen.

De Nokia 6230i is niet enkel een telefoon maar ook zoals eerder gemeld een MP3 speler, met uitbreidbaar geheugen van de redelijke goedkope MMC kaarten is dit snel uit te breiden naar 1GB of door het synchroniseren met de PC en de aanwezigheid van Bluetooth is dit toestel ook uitermate geschikt als zakelijk toestel.

Daarnaast is het Nokia's parade paardje in de strijd voor de mid tot high end gebruikers, oftewel mensen die twijfelen tussen de 6230i, D500/E720 en de K750i. In de review zal niet verder uitgeweken worden naar deze andere modellen maar zullen soms wel aan bod komen. Met name omdat deze drie á vier toestellen met elkaar de strijd aan gaan en wat de sterke punten van dit toestel zijn ten opzichte van de rest.

• Toestel
• Batterij
• Handleiding in het Nederlands en Frans
• 32 MB MMC geheugenkaart
• Radio headset
• Oplader
• PC Suite software voor PC synchronisatie

De handleiding is eigenlijk overbodig, negen van de tien personen is inmiddels opgegroeid met een Nokia waardoor iedereen er feilloos mee overweg kan. Nieuwe gebruikers uitgesloten natuurlijk. Maar desondanks is een handleiding natuurlijk essentieel voor die zaken waarmee men voor het eerst geconfronteerd wordt. De handleiding is van gemiddeld tot klein formaat en sommige teksten bij afbeeldings kunnen door gebuikers klein gevonden worden, maar over het algemeen is alles goed en duidelijk leesbaar.

De 32MB MMC geheugenkaart is wat aan de karige kant, als men kijkt naar de andere kandidaten hebben deze of 64 MB meegeleverd of zelfs 90 MB intern geheugen. Het voordeel is wel weer dat MMC kaarten vergeleken met andere kaarten relatief goedkoop zijn.

De lader is gelukkig nog hetzelfde gebleven, men ziet steeds meer merken wisselen van lader maar Nokia blijft bij haar lader. Dit is een voordeel omdat de meerderheid altijd wel zo'n lader heeft dus mocht men het toestel een keer vergeten dan is de kans groot dat men nog altijd wel een lader in de buurt kan vinden.

De meegeleverde headset is stevens de antenne voor de radio maar kan ook uitstekend gebruikt worden als headset voor het bellen of om MP3's te luisteren. De headset wordt aangesloten met Nokia's POP-poort helaas is dat het nadeel dat het niet mogelijk is een eigen headset erop aan te sluiten.

Plus- en minpunten Nokia 6230i

  • Geheugen uitbreiding
  • Compact formaat
  • Verwisselbare covers
  • Muziek afspeelfuncties
  • Externe geheugenkaart slot
  • Verbeteringen ten opzichte van de Nokia 6230
  • Beeldscherm
  • Software stabiliteit, vastlopers
  • Camera
  • Locatie geheugenkaart
  • Stabiliteit
  • Snelheid gebruikersinterface

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel is wordt wat karig geleverd, wordt er bij de smartphones van Nokia nog een datakabel geleverd wordt bij de 6230i dit vergeten. Een groot nadeel omdat gebruikers van deze telefoon zeker veel data (lees MP3's) gaan uitwisselen met hun telefoon.

De software van de 6230i wordt wel meegeleverd, maar zonder datakabel een beetje nutteloos ware het niet dat men ook met een Bluetooth dongle of infraroodpoort een eind komt. Nog een voordeel is dat de PC-suite van Nokia meteen voor al haar modellen geldt dus mocht men nog een versie hebben op de PC dan kan deze zonder vrezen er overheen gezet worden.

Uiterlijk

Omdat de 6230i een geüpdate versie van de 6230 is kon Nokia zich niet permitteren om erg van het design van de 6230 af te wijken. En het enige verschil voor het oog is de nieuwe “ok” knop in de navigatie toets en het opschrift “1.3 mega pixel” bij de camera.

Nokia staat bekend om zijn candybar (rechthoekige) toestellen en de 6230(i) is dat ook. Het voordeel is dat er niks open gedraaid, geklapt of geschoven hoeft te worden om direct bij alle functies te komen. Daarnaast zijn wel alle toetsen en het beeldscherm direct aanraakbaar dus ook in de broekzak of tas waardoor dus vreemde notaties op het beeldscherm kunnen verschijnen als men de toetsenblokkade is vergeten. Daarnaast kan het scherm direct beschadigen door scherpe voorwerpen maar dit geldt voor alle sliders en candybars.

Het toestel is met een grootte van 103 x 44 x 22 mm en 99 gram niet zo klein en ook niet echt licht. Zwaar en groot is de 6230i ook niet dus een goede middenmoter. Overigens scheelt twee mm in de diepte en twee gram met de 6230.

Ook de 6230i is uitgerust met Nokia's “Express On Cover” waardoor men makkelijk covers kan vervangen door een ander kleurtje of die ene kras makkelijk kan weghalen. Het review toestel was voorzien van de standaard zilveren cover. Het verwijderen van de frontcover kan moeizaam gaan maar de handleiding biedt hulp. Ook het terugplaatsen van de achtercover kan problemen opleveren maar wederom de handleiding kan hulp bieden.

Aan de zijkant van de 6230i zit nog een toets voor harder en zachter buiten deze toets zijn alle andere knoppen en toetsen geplaatst aan de voorkant van het apparaat.

Uithoudingsvermogen

Het toestel heeft een sterke batterij en men kan best flink spelen, bellen, SMS'en foto's maken en muziek luisteren voordat men hoeft op te laden. Helaas kwam het idee naar boven dat de batterij indicator niet altijd juist zat: van het ene op het andere moment vlogen de streepjes van de indicatorbar af. Bij normaal gebruik moet drie dagen zeker haalbaar zijn met het toestel en anderhalve dag met veelvuldig gebruik.

Het laden geschiedt voorspoedig aan de lader, het laden duurt gemiddeld twee uur waarna de 6230i gereed is om enkele dagen zonder te doen. Bij gebruik van de 6230i moet men rekening houden dat het gebruik van de camera, video en Bluetooth veel energie gebruikt van de batterij wat de standby- en beltijd flink verkort.

Belkwaliteit

Het bellen is natuurlijk het belangrijkste van een telefoon en de 6230i mag daar niet in teleurstellen. En zoals gewent is de belkwaliteit goed te noemen maar niet de beste maar gewoon goed, zoals het hoort en zoals men gewend is van Nokia. Gesprekken komen goed aan en niet onbelangrijk de tegen partij verstaat ook goed wat er gezegd wordt.

Op de 6230i is ook voice dialing aanwezig, dit is zo op alle Nokia's waardoor men eerst een toets moet aanraken voordat men kan spreken. Ook kan men namen onder sneltoetsen (1 t/m 9) plaatsen.

De oproepenlijst kan men vinden in het menu of door op de groene opneem toets te drukken. Als men op deze knop drukt dan komt men bij de laatst gekozen nummers. In het menu kan men kiezen of men de laatst ontvangen, laatst gekozen of gemiste oproepen wil kiezen.

Een nadeel is wel dat men niet direct kan switchen tussen de groepen, als men in laatst gekozen zit kan men niet direct naar de gemiste oproepen zoals Nokia dit opgelost heeft in onder andere Series 60 maar moet men eerst uit de groep en de andere kiezen.

De beltonen van de 6230i zijn gelukkig een stuk luider dan oudere types zoals een 7210 of de 3510i. Men kan kiezen uit verschillende formaten beltonen zoals MIDI en MP3 beltonen. Gelukkig heeft Nokia ervoor gezorgd om uit de tal van verschillende tonen ook tal van verschillende smaken er tussen te plaatsen zodat de zakelijke gebruiker als de casual gebruiker aan zijn trekken komt met de standaard beltonen.

Ook trillen is voor Nokia geen probleem, wel of niet trillen en trillen alleen bij stil is allemaal geen probleem. De trilfunctie is goed te voelen en goed te onderscheiden van een eventueel glijdpoging in de broekzak van de 6230i. Soms kan het motortje van het trillen net te hard zijn waardoor in een stille ruimte alsnog de omstanders weten dat er een telefoon gebeld of geSMSt wordt.

Beeldscherm

Nokia is een goede weg ingeslagen met de beeldschermen. Het eerste wat opvalt is dat het beeldscherm erg scherp is. Met name in vergelijking met zijn voorganger heeft de 6230i bijna twee keer zoveel pixels op het zelfde oppervlak waardoor iconen en met name foto's en afbeeldingen beter naar voren komen. Helaas is het scherm nog steeds een 65K kleurenscherm waar de concurrenten al met schermen van 262K komen, ligt Nokia met de 6230i wat achter. Al met al niet een ramp, het valt alleen wel op als men de 6230i naast een Samsung D500 of Sony Ericsson K750 houdt. De kwaliteit is dan duidelijk minder.

Wat ik belangrijker vind is dat het scherm goed leesbaar is. Waar Nokia met de 6230 en 6610 wat steekjes liet vallen is het TFT scherm van de 6230i een stuk beter en ook beter leesbaar in het zonlicht.

Menu

Het menu van Series 40 waarop deze Nokia 6230i draait, overigens niet een Ssymbian variant, is de laatste van de reeks maar is wel flink geüpdate. Zo zijn er heuse 3D-look iconen in het menu gekomen en met name door het scherpere scherm kan men ook meer met kleuren spelen in het menu.

Voordat men in het menu komt, is men in de desktop waar men drie richtingen op kan: het telefoonboek in onder namen, het menu in onder menu en de favorieten openen onder favorieten dit is een lijstje waar men veel gebruikte zaken terug vindt zoals de optie ‘stil' maar ook Bluetooth en infrarood.

Het menu kan men naar eigen inzicht indelen: rasterweergave (met iconen) of lijstweergave zoals eigenlijk al jaren van Nokia gewent zijn. In de review is gekozen voor de rasterweergave, omdat dit weer wat anders is dan de bekende lijstweergave.

Als men in het menu komt ziet men negen iconen (in rasterweergave). Van links boven naar rechtsonder ziet men:

1) Berichten
2) Namen
3) Oproepinfo
4) Instellingen
5) Gallerij
6) Media
7) DVS
8) Organiser
9) Toepassingen

In het hele menu heeft Nokia ervoor gezorgd dat er altijd een info optie is. Door even op een bepaalde functie te blijven verschijnt er na een x aantal seconden een soort van verhaal met wat de functie inhoud.

Thema's is ook nieuw, nou gedeeltelijk. In ieder geval is het effect van de thema's voor de 6230i groter dan voorheen. Nu wordt ook de achtergrond gewijzigd buiten de kleuren alleen zoals men gewent waren van Nokia.

Telefoonboek

Om het telefoonboek aan te vullen zijn verschillende opties de meest bekende is gewoon een nummer intikken in de desktop en dan op opslaan te kiezen. Daarnaast kan men ook “Namen” openen, opties en contact toevoegen kiezen. Men kan een naam kiezen, een nummer en een email adres standaard ingeven wil men extra opties dan moet men deze kiezen in het opties menu zoals een extra nummer of een afbeelding toevoegen aan de persoon. Bij verschillende nummers kan men ook nog kiezen of dit mobiel, werk, thuis of een fax is.

Daarnaast is de 6230i in staat om bellergroepen in te stellen, te bewerken en aan te maken en zo iedere groep of zelfs per persoon een andere beltoon mee te geven. Daarnaast kan men voicedial per persoon instellen of een sneltoets op het nummerbord instellen. Bij voice dialing moet men nog steeds een knop activeren, bijvoorbeeld op de headset andere merken hebben de mogelijkheid om gewoon altijd te luisteren naar commando's om iemand te bellen zonder een knop aan te raken, dit is wel te vinden in premium telefoons maar volgens Nokia kan men deze 6230i daar ook wel bij scharen.

Messaging

De 6230i kan bijna alle vormen van messaging aan behalve Instant messaging ontbreekt in dit rijtje: SMS, EMS, MMS en Email (en OTA berichten).

Bij de SMS functie kan men berichten sturen naar andere mobiele gebruikers vanuit de contacten lijst of een eigen in te voeren nummer, daarnaast kan men met T9 typen, woorden toevoegen in het woordenboek of zonder T9 typen. Bij de EMS functie kan men grijstint (simpele) afbeeldingen versturen naar andere mensen uit hun contacten lijst of een nummer invoeren. MMS is een manier waarbij berichten worden verstuurd met als attachment; foto's, audio bestanden of video's. Met email is hetzelfde mogelijk, alleen dan tegen een lagere prijs. Het Email kan men instellen in IMAP4, SMTP en POP3 accounts. Voor het emailen is meestal wel een databundel vereist en geeft personen de mogelijkheid om op het toestel email te ontvangen of versturen. Veel moet men hiervan niet verwachten, maar simpel een bericht naar een emailadres sturen is mogelijk.

Ook kan men via berichten ook visitekaartjes verzenden die andere mensen dan ook kunnen ontvangen en die direct te gebruiken zijn. Ook zijn deze kaartjes te gebruiken via Bluetooth of infrarood.

Connectivity

Naast de bekende GSM 800/900/1800 banden en GPRS bezit de 6230i ook Bluetooth en Infrarood. Beide worden gebruikt om data over te brengen van PC naar de 6230i of van de 6230i naar een PDA of tussen de 6230i en een andere telefoon.

In combinatie met een laptop of PDA kan men de 6230i ook als een modem gebruiken om zo het internet te betreden met de laptop of PDA maar de 6230i kan ook zelf het internet. Buiten het in mijn ogen belabberde WAP kan de 6230i ook WAP 2.0 pagina's weergeven wat inhoud dat er ook HTML, X-HTML en I-HTML pagina's bekeken kunnen worden. Instellingen en weergave kan per provider verschillen.

Om de communicatie met de pc te verbeteren is de meegeleverde software vereist. De Nokia PC-suite zorgt ervoor dat er verbinding komt tussen de 6230i en de PC en dat men ook data kan uitwisselen tussen beide. Zo is het onder andere mogelijk om gegevens te synchroniseren met Microsoft Outlook. Ook kan de PC-suite gebruikt worden om bestanden uit te wisselen zoals JAVA games en/of foto's.

Maar om grote bestanden uit te wisselen is een kaartlezer beter aan te raden voor MP3's een datakabel of Bluetooth gaat erg traag om grote bestanden over te zetten. Een nadeel is wel dat de Bluetooth en infrarood opties buiten de favorieten lijst niet te vinden zijn in de telefoon.

Geheugen

Nog een groot verschil met de gewone 6230 is het interne dynamisch geheugen. Deze is gegroeid van 8 MB naar overweldigende 32 MB in de 6230i. Het dynamisch geheugen van de 6230i is zeg maar het intern geheugen. Op dit geheugen worden allerlei zaken opgeslagen onder andere de contacten (mits niet opgeslagen op de SIM), berichten, afbeeldingen, foto's, geluiden en instellingen. Het is dynamisch omdat wanneer men meer foto's er op plaatst men minder berichten op kan slaan, overigens neemt een gemiddeld SMS bericht 1 tot 2 kb in beslag dus het aantal berichten wat men op kan slaan is overweldigend.

Ook kan men een aantal zaken kwijt op het extern geheugen, de multimediakaart. Hierop kan men ook dezelfde zaken opslaan als op het interne dynamisch geheugen alleen de contacten en berichten blijven op het interne geheugen.

Helaas zit de geheugenkaart nog steeds onder de batterij zoals bij de 6230. Het is jammer dat men dit niet op een andere manier hebben opgelost. Nu moet men heel de telefoon uitschakelen om bij de MMC geheugenkaart te komen terwijl Nokia wel weet hoe men dit probleem aan moeten pakken.

Camera

De grootste verbetering ten opzichte van de Nokia 6230 is de komst van de megapixel camera in de “i” variant. De 1.3 megapixel camera zorgt ervoor dat men foto's kan maken met een maximale resolutie van 1280 x 1024 pixels. Naast deze resolutie zijn er nog twee andere te weten 640 x 480 pixels (VGA) of 160 x 120 pixels. Daarnaast kan men ook nog verschillende kwaliteit niveaus instellen: hoog, normaal of laag. Ook heeft men een portret modus toegevoegd en een nachtmodus voor donkere plaatsen.

De camera en met name foto's maken is niet de sterkste kant van de 6230i, Sony Ericsson en Samsung blijven Nokia een stap voor met hun K750i en D500, E720 en E730. Nokia scoort wel hoog ten opichte van zowel Motorola als Siemens. Een goede middenmoter voor de casual gebruiker.

Een video maken kan met een resolutie van 176x144 pixels en er is de mogelijkheid om de eigen gemaakte video's als screensaver te gebruiken. Een nadeel is wel dat dit meer stroom vergt dan de normale klok screensaver (die daarna alsnog in werking treed) en dat de video's zonder achtergrond verlichting worden afspeelt dus men ziet er weinig van.

Er is nog steeds een beperking voor het filmen aanwezig in de 6230i en standaard staat deze op 15 seconden net als zijn voorganger. Dit is wederom te verlengen. Dit is wel een minpunt maar men moet zichzelf nog steeds voorstellen dat dit een mobiele telefoon is en leuk voor de dagelijkse shoots maar niet om een weekendje Euro Disney in vast te leggen, dit geldt overigens voor alle mobiele telefoons. Buiten het megapixel verhaal voor de resoluties zijn er nog tal van zaken waarbij een mobiele telefoon niet zou kunnen tippen aan een normale digitale camera, wel in de buurt komen. Het formaat en de batterij lijken de grootste drempel om dichtbij te komen.

Aanwezige programma's

De 6230i komt met een wijdscala aan pregeïnstalleerde programma's gericht op media. In dezelfde categorie valt de mediaspeler, welke fungeert als videospeler voor 3GP video's met name maar kan ook streaming geluid en andere geluiden afspelen een beetje overbodig want er is ook een aparte muziekspeler. Daar vind men ook de muziekfunctie waarin dus allerlei soorten muziek afgespeeld kunnen worden waaronder ook MP3's, WAV, AAC en andere bestanden. De 6230i biedt de mogelijkheid om MP3's af te luisteren terwijl men de telefoon in de broekzak heeft of terwijl men over het internet surft.

Voor de muziekspeler is er een speciale equalizer maar deze biedt weinig verschil naar mijn mening en als men de review van de 6230 leest komt men erachter dat dit niet echt werkt. Ook kan men de categorieën, welke ingedeeld zijn in Normaal, Pop, Klassiek, Rock en Jazz, niet wijzigen.

De Nokia 6230i is ook uitgevoerd met een agenda functie maar is meer een kalender welke synchroniseerbaar is met outlook echter moet men de kalender openen om te kijken of men iets heeft en moet men ook nog de dag weten want aangegeven wordt het niet. Ook wat men in de agenda aan kan geven voor een afspraak of meeting is erg beperkt.

Ook zit er in de 6230i het programma Presence. Dat een dynamisch gebruikersprofiel is dat zichtbaar is voor anderen en gebruikt wordt om zichzelf te vertegenwoordigen, informatie uit te wisselen en diensten te controleren. Presence heeft in feite tot doel de status beschikbaar te stellen van anderen en de status van anderen beschikbaar te stellen de gebruiker van een 6230i0. De ”status” kan bijvoorbeeld bestaan uit; Huidige activiteit, Beschikbaarheid van de gebruiker en het toestel, Communicatievoorkeuren, Terminalcapaciteiten, Locatie, enz. Deze status kan dan gebruikt worden voor verschillende doeleinden, bijvoorbeeld om zelf te communiceren en relevante informatie uit te wisselen met anderen.

Er kan gekozen worden uit standaard profielen zoals Normaal, Stil, Vergadering en Buiten. Alle profielen zijn bewerkbaar zodat men elk gewenste profiel zelf kan samenstellen. Daarnaast is het mogelijk een tijd toe te kennen waarop een bepaald profiel zal moeten worden ingeschakeld. Het is mogelijk om eigen profielen aan te maken en ook weer te bewerken.

Instellingen zoals telefoon, weergave, oproep, toebehoren, beveiligings- en tooninstellingen zijn volledig bewerkbaar. Onder de kop weergaveinstelling kan men screensavers activeren. Uiteraard ontbreken de automatische volumeregeling, waarbij de achtergrondruis wordt weggewerkt, en automatische toetsenblokkering niet.

De 6230 heeft net als bijna alle andere Nokia`s de standaard extra`s zoals timerfunctie, rekenmachine en een stopwatch.

In het kopje toepassing zitten nog extra programma's zoals Convertor II die zaken zoals afmetingen om kan rekenen. Translator, die zoals de naam doet vermoeden zou moeten vertalen maar het woordje “ik” werkte niet. WorldClock2 is een schematische weergave van de wereldbol met daarin tijdzones om de tijd in bepaalde delen van de wereld te weten te komen.

Games

De 6230i is uitgerust met de mogelijkheid om JAVA applicaties te ondersteunen het voordeel is dat dit een redelijke standaard is voor mobiele telefoons waardoor ontelbare spelletjes en ook programma's op de 6230i zullen werken.

De 6230i komt standaard met een drie tal spellen: Streetrace, een race spel; Backgammon 2, een bord spel en Golf tour, een golf spel. De spellen op de 6230i mogen niet gerekend worden tot Ngage kwaliteit en zijn meer om de tijd te doden. Het vreemde is dat wereldbekende Snake niet meer aanwezig is op dit model.

Extra's

De 6230i biedt net als zijn voorganger de mogelijkheid voor radio. En net als bij de 6230i zit ook de antenne in de headset waardoor radio luisteren zonder deze headset het niet mogelijk is radio te luisteren. De 6230 laat men de keuze om in de FM en AM band een frequentie te zoeken en deze dan eventueel op te slaan op 1 van de 20 posities. Het ontvangst is redelijk maar als men enkele meters in bebouwing zit dan is het al meteen gedaan met de ontvangst.

DVS oftewel, Push-to-talk geeft een Nokia 6230i dezelfde functionaliteit als een portofoon, maar dan via het GSM netwerk. Met een druk op de knop kan een gebruiker daarmee een groep andere gebruikers bereiken, die men op het toestel zelf kan instellen. Net als bij een portofoon is het half-duplex, dus de ontvanger kan niet tegelijkertijd iets terugzeggen. Uiteraard is het bericht net als een gewoon GSM gesprek gecodeerd en reist het via het netwerk waardoor afstanden tussen zender en ontvanger niet relevant zijn zolang beide binnen bereik van het betreffende netwerk zitten. Dit kan bijvoorbeeld worden ingezet voor hulpdiensten, als vervanging van de portofoons.

De specificatie ("Push-to-talk over Cellular (PoC)") werkt via GPRS, EDGE, WCDMA (UMTS) en WiFi. Men kan er alleen gebruik van maken wanneer de provider het ondersteunt. Momenteel zijn er in Nederland nog geen providers die deze dienst aanbieden. De verwachting is dat dit het komende jaar wel een aantal providers hiermee komen. Een groot toestellen zijn al wel met Push-to-talk of ook wel DVS (Druk Voor Spreken) genoemd in het Nederlands.

Conclusie

De 6230i als waardige opvolger van de 6230 is de vraag, qua functies is het een keer goed geweest om het maar als een update weer te geven. De enige directe verschillen zijn de camera, het beeldscherm en het menu. Al met al een waardige “i” maar daarnaast blijven er extra twijfels ten opzichte van de concurrenten.

De 6230i biedt een goede camera, een 1.3 megapixel camera zelfs, en verscheidene instelopties. Ook door de megapixel camera kan de 6230i nu meerdere resoluties voor de gebruiker bieden. Het uitbreidbaar geheugen met de MMC kaart maakt de 6230 ook geschikt als mediaspeler in een klein formaat. Radio en MP3 en de headset maken de 6230i toch een volmaakte telefoon en een van de topspelers in het mid- en high range segment.

Daarentegen wat de 6230i kan, kan de D500 ook en de K750 zelfs vele malen beter. De D500 (en E720) van Samsung legt het af op het gebied van de radio en het uitbreidbaar geheugen maar biedt een betere camera, scherm en is wat meer gericht op jongeren met hun looks. De Samsung E730 heeft daar verandering in gebracht met de ingebouwde radio. Een review van dit model zal in de komende weken verschijnen. Verder is de K750 de meest geduchte concurrent deze biedt een betere camera, ook radio en in een gelijk soort jasje.

Wat maakt de 6230i zich dan zo uniek is dan de vraag, dat is de kracht van Nokia en het voordeel dat het voor iedereen standaard is. Iedereen kan uit de voeten met een Nokia dus ook de 6230i. Nokia zal het moeten doen met haar naam en de Express On Covers.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Nokia 6230i review