Nokia 6230 review

De sinds april 2004 verkrijgbare Nokia 6230 is de nieuwste uit de serie 40 reeks en het onderwerp van deze review. Series 40 wil simpelweg zeggen dat het geen smartphone (series 60) is en dus niet draait op het bekende Symbian OS.

Een operating system wat wel gebruikt is bijvoorbeeld voor de Nokia 6600 en de 3650/ 3660. De Nokia 6230 gebruikt gewoon het besturingssysteem van Nokia zelf, die qua menustijl velen bekend zal voorkomen. Volgens Nokia is de 6230 een model waar iedereen zich mee kan vertonen en straalt het toestel een bepaalde zakelijkheid uit die men vaak heeft gezien bij eerdere 6-serie modellen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de 6210, 6510 en uiteraard de Nokia 6220, die men eigenlijk voor een groot deel als voorloper kan zien op de 6230 qua uiterlijk en functies.

Klasse, eenvoud, stijl, gebruiksgemak. Dat zijn de steekwoorden die Nokia gebruikt bij het omschrijven van de Nokia 6230. Vooral het kunnen gebruiken van geheugenkaarten bestaande uit diverse hoeveelheden MB's, het kunnen gebruiken van MP3-bestanden als beltoon en berichtnotificatie en het fotograferen en filmen maken het de Nokia 6230 mogelijk om binnen korte tijd één van de populairste toestellen van dit huidige jaar te worden.

Aldus producent Nokia...,maar maakt de Nokia 6230 zich na een grondige test op alle fronten ook waar? Tijdens deze review zal gekeken worden of dit inderdaad zo is en op welke vlakken plus en minpunten voorbij komen.

Plus- en minpunten Nokia 6230

  • Erg handzaam
  • Eenvoudig in gebruik
  • Compleet accessoires pakket
  • Stevig en slijtagevast
  • Sterke accu
  • Geheugenuitbreiding mogelijk
  • Stabiele Bluetoothverbinding
  • Erg precieze 5-richtings bedieningstoets
  • Te weinig foto-effecten en camera kwaliteit kan beter
  • Scherm van lage kwaliteit
  • Geen datakabel meegeleverd
  • Vastlopers bij uitschakelen Bluetooth
  • Interne plaatsing van de uitbreidbare geheugenkaart

Wat zit er bij het toestel?

Het gehele pakket wordt als altijd in een stijlvol vormgegeven en kleurrijk kleine doos aangeleverd en bevat de volgende onderdelen:

• Toestel
• Oplader
• Accu
• 32 MB MMC geheugenkaart
• Handsfree headset
• Handleiding Nederlands
• Handleiding Frans
• CD-rom Nokia Pc Suite

Oftewel een compleet pakket waar men als gebruiker meer dan goed mee overweg kan. Jammer is wel dat de MMC kaart wat klein is qua MB's, maar voor mensen die geen MP3 bestanden op hun toestel willen hebben is het ruim genoeg. De headset sluit goed aan op het toestel door middel van de pop-port aansluiting aan de onderzijde, het geluid is duidelijk en heeft geen last van ruis. Met de meegeleverde software is het heel eenvoudig gegevens over en weer te wisselen van pc naar mobiel.

Wat eigenlijk meer regelmaat is dan uitzondering, zitten de handleidingen van Nokia goed en duidelijk in elkaar. Duidelijke teksten die de gebruiker uitlegt per handeling wat men moet doen, ondersteunt door heldere afbeeldingen en pictogrammen. Uiteraard ook weer een aanmeldingsformulier voor Club Nokia en uiteraard een lijst van accessoires die aan te schaffen zijn. Duidelijke en heldere taal wat toestel en gebruik betreft. Wat betreft uitgebreide functies zoals Bluetooth, GPRS, WAP etc. verschaft de handleiding puur algemene informatie.

Uiterlijk

Qua vorm doet het toestel een beetje denken aan de Nokia's 6610 en de 6220. Met de mooie maten van 10,3 cm bij 4,4 cm bij 2,0 cm en een gewicht van 97 gram ligt het toestel lekker in de hand en voelt het niet plastikkerig aan. Men krijgt niet gauw zweetplekjes op het toestel als men wat langer belt. Wat design betreft is het echt een model uit de “design” serie. Strakke vormgeving, een zwarte cover in combinatie met zilveren lijnen, plezierige toetsen en een robuuste zakelijke uitstraling. De covers zitten goed op elkaar vast wat het “plastic” gevoel voor 100% wegneemt. De toetsen zijn niet van rubber maar van hard plastic, vastgemaakt aan een plaatje wat weer vastgemaakt moet worden aan de cover zelf. Ook het kraken, wat toch ook veel bij de Nokia 3650 en 6600 gebeurde, is hier niet tot nauwelijks aanwezig. Minpunt is wel, omdat de covers goed op elkaar vast zitten, dat het verwijderen ervan wat lastiger gaat. Maar dit is met wat oefening goed te doen.

Uithoudingsvermogen

De accu die Nokia hier bij levert is de BL-5C 3.7 V, een krachtige accu die zijn werk meer dan goed doet. Met één keer voluit opladen kan men het toestel zeker meer dan 4 dagen gewoon gebruiken om te bellen en SMSen en blijft er nog energie over. Wordt het toestel gebruikt voor meerdere toepassingen, dan gaat er gemiddeld een dag vanaf. Het opladen geschied met de standaard oplader die Nokia levert en dat duurt ongeveer een korte anderhalf tot 2 uur. Let wel op, bij eerste gebruik éénmalig doorladen tot 14 uur, daarna helemaal opmaken en dan weer goed opladen! Dit komt de levensduur van de accu alleen maar ten goede!

Belkwaliteit

Het bellen kan op meerdere manieren worden gestart. Ten eerste kan men naar het adresboek gaan en daar het nummer uitzoeken en op de groene belknop drukken. Ten tweede kan men direct op de groene belknop drukken en dan beland men in het “laatstgebelde” menu. Hier valt dan ook weer in te bladeren. De derde en misschien wel leukste optie is via het spraakgestuurde menu oftewel de functie voicedialing. De voicedialing kan 25 vooraf ingesproken namen herkennen, waarbij verschillende nummers bij een naam allemaal los moeten worden geleerd. Tevens zijn er 16 functies van de telefoon via spraak snel op te roepen. Men noemt een voorafingestelde naam en de toestel doet de rest.

Gesprekken die men voert komen kristalhelder door en er is nauwelijks sprake van ruis. Mocht het volume eventueel te hard of te zacht zijn is dit met de volumeknop aan de zijkant van het toestel nog helemaal aan te passen. Tijdens een gesprek kan men overschakelen naar de handsfree functie. Daarvoor gebruikt het toestel de ingebouwde speaker aan de rechterkant van het toestel. De geluidskwaliteit uit de speaker is meer dan van goede kwaliteit en is daarom ook goed te gebruiken in de auto.

Het geluid van de standaard meegeleverde 24 akkoorden polyfone beltonen is van goede kwaliteit en de trilfunctie is goed te voelen. Het leuke van de Nokia 6230 is dat het toestel dus MP3 bestanden kan afspelen, maar nog leuker is dat men die ook als beltoon kan instellen.

Het is dus inderdaad mogelijk om welke MP3 dan ook, in te stellen als beltoon of als SMS-notificatie. Handig hierbij is het programma “Goldwave” wat via Internet te downloaden is. Dit is een simpel programma waarmee men MP3 bestanden kan bewerken, kleiner, korter maken, enz. Dan is het alleen nog maar een kwestie van de beltoon uploaden naar het toestel en voilá, men heeft een bijzondere beltoon!

Beeldscherm

Het toestel heeft een vijf-lijns TFT scherm met een resolutie van 128 bij 128 pixels met 65.536 kleuren. Kwalitatief gezien is het een redelijk scherm, alleen haalt het niet die helderheid en scherpte die men zou verwachten bij een toestel met een scherm van 65.536 kleuren. Dit in vergelijking bijvoorbeeld met het scherm van de Sony Ericsson K700 of de Samsung E700 waarvan beide schermen gewoon erg duidelijk en helder zijn.

Het grote nadeel is ook dat het beeldscherm van de Nokia 6230 een ingebouwde functie heeft om zichzelf na een aantal seconden uit te schakelen. Helaas heeft Nokia verzuimd om deze functie uit te schakelen. Dit wordt aangenomen in verband met de energiebesparing van de accu. Tijdens het laden van de accu is die mogelijkheid er wel, dan kan men het beeldscherm op AAN laten staan in plaats van Automatisch.

Menu

Gelukkig is Nokia niet afgeweken van het standaard menu wat ze tot nu toe nog bij een groot aantal toestellen hebben ingevoerd. Op het beginscherm links de horizontale indicator voor de signaalsterkte en rechts de horizontale indicator voor het niveau van de accu.

Onderin het scherm van links naar rechts staan de knoppen “favorieten”, “Menu” en “Contacten”. Drukt men op contacten, dan verschijnt het menu waar men de contacten kan beheren, instellingen veranderen en bellen. Het menu onder de knop favorieten is geheel instelbaar en kan zeven van de gebruikers favorieten bevatten. Denk hierbij aan direct de galerij toegankelijk maken of het menu van Bluetooth of de beltonen en profielen. Drukt men op de middenknop menu, dan komt men uiteraard in het overbekende Nokia menu wat standaard altijd begint met berichten. Vervelend is wel dat de 5-richtings bedieningstoets nogal gevoelig reageert op het drukken. Bij iets teveel naar rechts drukken, komt men heel ergens anders terecht. Dit komt men eigenlijk overal tegen waar de 5-richtings bedieningstoets te gebruiken is. Ook in de menu's wil het nog wel eens voorkomen dat men verkeerd terechtkomt en weer een stap terug moet omdat men ernaast geklikt heeft. Dit is overigens wel goed te doen met de “terug” knop rechts.

Het menu bevat 10 submenu's:

1. Berichten: Controleer hier de berichten, email- en MMS-berichten.
2. Oproepinfo: Wie heeft men gebeld, wie belde jou en hoe lang en wanneer?
3. Contacten: Contactenbeheer.
4. Instellingen: Hier kan men vrijwel alles aan het toestel veranderen qua beeld, geluid en werking.
5. Galerij: Foto's die men maakt en of upload komen hier te staan evenals de beltonen.
6. Media: Van hieruit kan men de radio starten of mediaplayer, mochten er zich MP3 bestanden op het toestel bevinden. Ook de camera en videocamera zijn hier te vinden.
7. Organiser: Beheer afspraken, memo's, vergaderingen en verjaardagen.
8. Toepassingen: Hier staan alle toepassingen in verdeeld in drie submappen te weten “spelletjes”, “verzameling” en “extra's”.
9. Diensten: Hier beheert men de WAP en GPRS instellingen, zodat men met het toestel online kan.
10. Infotime: Vraag met deze functies informatie op over verkeer, weer, nieuws, financiën en amusement.

Het beginmenu is trouwens in twee weergaven te zien. In “Lijstweergave” en in “Roosterweergave”. In lijstweergave ziet men telkens één onderdeel van het menu en in roosterweergave ziet men alle onderdelen van het menu 3 bij 3 naast elkaar staan. Het is maar net wat men handiger vind om te gebruiken maar het is goed van Nokia om dat erbij te voegen. Dit vergroot alleen maar het gebruikersgemak. De menuafbeeldingen zijn allemaal geanimeerd en zien er gelikt uit.

Met de 5-richtings bedieningstoets kan men trouwens meerdere kanten op. Drukt men in het midden dan verschijnt het basismenu. Naar rechts bij de organiser, naar links bij maken van een bericht, naar boven komt men bij de camera en naar beneden verschijnen de contacten beginnend voor in het alfabet. Om direct terug gaan naar het beginscherm hoeft men alleen de rode weigerknop in te drukken, dit kan vanaf elke gewenste positie in het menu. Een andere handige manier om direct bij een favoriet onderdeel te komen is door het intoetsen van de corresponderende cijfers van de menu's. Om bijvoorbeeld direct bij de music player te komen vanaf het beginscherm klikt men op menu en dan gevolgd door de cijfers 6 en 3. Het menu selecteert automatisch de bijbehorende onderdelen en daar is de music player.

Telefoonboek

Het telefoonboek heeft veel functies en kan men bereiken door bij het beginscherm op “Contacten” te drukken of door bij het beginscherm op menu te drukken en dan menu-item 3 te kiezen. Wil men vanaf het beginscherm direct bij de contacten komen, dan drukt men de 5-richtings bedieningstoets naar beneden gevolgd door de eerste letter van de naam van de persoon die men wilt bellen.

Een nieuw contact toevoegen gaat eenvoudig. Men klikt op de rechter sneltoets “Contacten” en dan op “Contact Toevoegen”. Eerst wordt er gevraagd om de naam van de persoon, daarna om het nummer van die persoon. Bij het klikken van OK wordt het nummer opgeslagen. Op het scherm ziet men dan de keuze opties staan. Met deze opties kan men bepalen wat voor type nummer het is, mobiel, fax, kantoor, thuis of algemeen. Eenmaal gedaan, kan men er nog extra informatie aan toevoegen, een afbeelding of nog een extra nummer. Ook kan men de contactpersoon toevoegen aan een bellersgroep. Een snelkeuze of een spraaklabel aan toevoegen behoort ook tot de mogelijkheden. Dit is zeker handig als men in de auto zit met de headset in. Men drukt de knop op de headset langdurig in tot het piepje, men noemt de naam van de persoon en er wordt gebeld. Voor de rest zijn alle eigenschappen van de contactpersoon bewerkbaar.

Men kan kiezen om alle contactpersonen óf op de simkaart te bewaren óf op de telefoon zelf óf op beide. Als men ervoor kiest om beide te gebruiken, moet men zich wel realiseren dat alle contacten dan dubbel getoond worden wat dus betekend dat er langer gezocht moet worden in de contactlijst. Mochten er veel contacten instaan, dan is men daar dus langer mee bezig.

Messaging

De Nokia 6230 is uitgerust met alle moderne message functies die er op dit moment zijn. SMS, MMS, EMS en e-mail. De werking van de e-mail geschied via POP3, SMTP, SMS en Vodafone-mail (alleen wanneer men een Vodafone Live! versie heeft aangeschaft).

Verder ondersteunt het toestel picture messaging en video MMS. Met SMS-en heeft men de volgende functies: aanpasbare distributielijst oftewel voorafingestelde groepen waarnaar men een SMS bericht kan sturen, berichten naar meerdere mensen tegelijk sturen en ontvangen en versturen van aaneengeschakelde berichten. Uiteraard ondersteunt de 6230 de T9 functie en wel in 8 verschillende talen. Bij het bericht kan men een contact invoegen, een afbeelding, een sjabloon, een smiley, een symbool en uiteraard een telefoonnummer. Het bericht hoeft niet direct opgestuurd te worden, men kan hem namelijk ook eerst opslaan.

De T9 functie werkt net als alle andere Nokia's nog steeds hetzelfde en is op het gebied van deze snelschrijf techniek het beste op de markt momenteel. Als men een MMS bericht stuurt, kan men de volgende onderdelen toevoegen: uiteraard een afbeelding, een geluidsfragment, een videoclip, een kalendernotitie, een visitekaart en een dia. Men kan meerdere dia's versturen en men kan ze ook op tijd laten lopen. Op het versturen van een MMS zit uiteraard wel een limiet. Sommige providers laten per MMS bericht maar 50 KB toe terwijl andere weer tot aan 100 KB toelaten.

Connectivity

Wat communicatiemogelijkheden bij de 6230 betreft, heeft men als gebruiker niks te klagen. Het toestel ondersteunt infrarood, Bluetooth, EDGE, GPRS, HSCSD, en heeft zelfs een internet browser die XHTML ondersteunt. Hiermee kan men ook een eigen Wallet beheren. Met de ingebouwde modem kan men gewoon, wanneer een laptop aanwezig is, surfen op het web. Voor de rest ondersteunt het toestel TCP/IP en WAP 2.0.

Synchroniseren gaat via de meegeleverde software oftewel Nokia PC Suite. De eenvoudigste en snelste manier is via Bluetooth. Hierbij is wel een Bluetooth USB adapter voor nodig, maar die zijn vrijwel overal voor een lage prijs te verkrijgen. Bij de PC Suite software zitten een aantal leuke programma's waarmee men goed het toestel kan beheren. Ondermeer synchroniseren met Microsoft Outlook & Outlook Express behoort tot de mogelijkheden. Verder uiteraard ook het versturen en ontvangen van afbeeldingen, MP3 bestanden en adresgegevens.

Verder is het jammer dat er geen kabel meegeleverd wordt anders was dit echt een goed compleet pakket geweest. Deze kabel zit wel standaard bij de Nokia 7600 terwijl dit allebei toch redelijk vergelijkbare toestellen zijn qua prijs en communicatie tussen pc en mobiel. De kabel moet dus helaas zelf nog aangeschaft worden.

Geheugen

Standaard heeft het toestel een dynamisch geheugen van 8 MB. Hiermee kan men goed uit de voeten wat betreft opslaan van afbeeldingen, Java-spelletjes en beltonen. De ruimte is verder gereserveerd voor onder andere de contacten, tekstberichten, multimediaberichten, de organiser en de toepassingen. Het mooie van de 6230 is, dat men er dus in ieder geval al standaard een 32 MB MMC geheugenkaart bij krijgt. Dit is uit te breiden tot 256/512 MB. Deze extra ruimte zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden voor MP3 bestanden en diverse foto's en beltonen.

Het overzetten van MP3 bestanden gaat via de Nokia Audio Manager en is echt kinderspel. Men krijgt twee schermen te zien á la windows verkenner. Op een scherm staan al de mappen die op de PC staan, op de andere, mits verbinding is gemaakt, ziet men de mappen die in de telefoon staan waaronder de geheugenkaart. Men zoekt naar de nummers, dan krijgt men die allemaal te zien. Het overzetten gaat eerlijkheidshalve wel wat langzaam. Het overzetten van een MP3 van 5 MB duurt al gauw een minuutje of 2 á 3.

Het overzetten van MP3 bestanden op de geheugenkaart via een cardreader gaat echter wel sneller, alleen lijkt het erop of de MP3 bestanden op de een of andere manier niet goed worden gelezen door het toestel. Sommige stukken van de muziek slaat de speler over alsof een cd met krassen wordt beluisterd. Dit is duidelijk een compatibiliteitsprobleem tussen de geheugenkaarten in gebruik met een cardreader, vandaar dat geadviseerd wordt de software van Nokia te gebruiken.

Het nadeel van de MMC kaart en das jammer, is dat de kaart echt IN het toestel zit, onder de batterij. Dit betekent, dat als men het geheugen wil verwijderen alles uit elkaar moet. Dit zal uiteindelijk dus resulteren in slijtage aan de covers en is gewoonweg niet erg praktisch. Het mooiste zou zijn als men de geheugenkaarten gewoon via een externe geheugenkaart slot kon plaatsen. Nokia zal in de toekomst daar wel verandering in brengen. Een voorbeeld daarvan is de Nokia 6630, die mogelijkheid biedt aan de rechterzijde de geheugenkaart te verwisselen.

Camera

De toestellen met een camera zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Eén van deze toestellen is de 6230. Met een VGA camera en een maximale resolutie van 640 bij 480 pixels voor gewone foto's en 80 bij 96 voor portret foto's zien de foto's er redelijk scherp uit.

Wat speciale effecten betreft blijft de 6230 een beetje achter bij toestellen als de Sony Ericsson K700i en de Nokia 6600 die bijvoorbeeld foto's in het negatief en in mozaïekstijl kunnen nemen. Enige speciale functies die de 6230 heeft is een zelfontspanner en dat men kan inzoomen op de foto wanneer deze gemaakt is, iets wat niet aan te bevelen is, want er blijft niet veel van de foto over op dat kleine scherm.

Overigens is het wel zo dat de 6230 redelijke foto's maakt in het donker wat op zich alweer een hele verbetering is ten opzichte van andere toestellen. Foto's maken kan men op drie verschillende kwaliteiten en groottes (in KB's), hoog (ongeveer 60 KB), middel (ongeveer 30 KB) en laag (ongeveer 15 KB). Voor de portretfoto's zijn deze respectievelijk: 8, 6 en 4 KB.

De lengte van de opgenomen video's zijn te bepalen door voor standaard (15 seconden) of voor maximum (4 minuten) te kiezen. Helaas is niet mogelijk om video's met een onbeperkte lengte op te nemen.

Minpunt is wel dat de kwaliteit van de video's veel te wensen overlaat. Bekijken op het toestel zelf gaat het nog prima, maar eenmaal op de PC overgebracht ziet men toch wel een enorm kwaliteitsverschil. Filmen is zeker niet één van de sterkste punten van het toestel.

Aanwezige programma's

Onder de kop menu heeft men naast de camerafunctie ook de functie om geluid op te nemen staan. Men zou het kunnen omschrijven als een voicememo functie. Standaard kan drie minuten worden opgenomen en dit valt niet te veranderen. Wat opgenomen is valt goed terug te beluisteren, de speaker doet daarbij goed zijn werk. Gelukkig kan zelf bepaald worden waar het bestand opgeslagen wordt. Het opgenomen bestand wordt door het toestel in AMR formaat opgeslagen.

Staan er MP3 bestanden op het toestel, dan zijn die af te spelen via het standaard meegeleverde programma music player. Automatisch zoekt het programma alle MP3 bestanden op het toestel en rangschikt ze in een lijst. Met het afspelen kan men kiezen tussen het aanzetten van willekeurige volgorde, herhaald afspelen of tegelijk.

De Equalizer functie (Normaal, Pop, Klassiek, Rock en Jazz) is wat overbodig aangezien men met welke muzieksoort en equalizerstand, totaal geen verschil hoort. Ook is het mogelijk om zelf twee eigen equalizersets in te stellen, maar op een of andere manier is dit niet te activeren. Wel handig is dat men in het menu van de music player kan zien hoeveel geheugen er nog op de MMC geheugenkaart over is.

Een ander aanwezig programma is de media player. Hiermee kan men ook MP3 bestanden afspelen. Het leuke van dit programma is dat via WAP & GPRS streaming audio kan worden ontvangen. Uiteraard moet de provider dit wel ondersteunen. Men kan een aantal favorieten streams opslaan en in de map mediadownloads staan al een aantal vooraf ingestelde favorieten. Onder andere voor grafische afbeeldingen, beltonen en videodownloads.

Met de afbeeldingseditor kunnen foto's bewerkt worden die eerder gemaakt zijn. Open een foto, klik op opties en dan op bewerken. Dan ziet men vier opties staan te weten; tekst invoegen, kader invoegen, pictogram invoegen en afbeelding bijsnijden. Dit zijn allemaal functies waarmee men de foto's kan aanpassen.

Natuurlijk vind men in het toestel een goede kalender, waarin men een aantal notities en afspraken kan maken. Als men dat zou willen dan zijn deze afspraken over te zetten via een synchronisatie naar een PC. Men kan de afspraken in bijvoorbeeld Outlook plaatsen. De kalender heeft een aantal overzichten, waaronder week en dagoverzicht.

Presence is een dynamisch gebruikersprofiel dat zichtbaar is voor anderen en gebruikt wordt om zichzelf te vertegenwoordigen, informatie uit te wisselen en diensten te controleren. Presence heeft in feite tot doel de status beschikbaar te stellen van anderen en de status van anderen beschikbaar te stellen de gebruiker van een 6230. De ”status” kan bijvoorbeeld bestaan uit; Huidige activiteit, Beschikbaarheid van de gebruiker en het toestel, Communicatievoorkeuren, Terminalcapaciteiten, Locatie, enz. Deze status kan dan gebruikt worden voor verschillende doeleinden, bijvoorbeeld om zelf te communiceren en relevante informatie uit te wisselen met anderen. Naast de 6230 zijn een aantal andere toestellen ook uitgerust met deze nieuwe functionaliteit, onder andere de Nokia 3220, 5140, 6220, 6600, 6800, 6810.6820, 7200, 7610 en Ngage QD

Men kan kiezen uit een aantal standaard profielen zoals Normaal, Stil, Vergadering en Buiten. Alle profielen zijn bewerkbaar zodat men elk gewenste profiel zelf kan samenstellen. Daarnaast is het mogelijk een tijd toe te kennen waarop een bepaald profiel zal moeten worden ingeschakeld. Erg handig wanneer men een vergadering heeft.

Instellingen zoals telefoon, weergave, oproep, toebehoren, beveiligings- en tooninstellingen zijn volledig bewerkbaar. Onder de kop weergaveinstelling kan men onder andere ook diverse kleurenschema's toepassen en eventuele screensavers activeren. Helaas kan men niet het contrast van het beeldscherm instellen. Uiteraard ontbreken de automatische volumeregeling, waarbij de achtergrondruis wordt weggewerkt, en automatische toetsenblokkering niet.

De 6230 heeft net als bijna alle andere nieuwere Nokia's de standaard extra's zoals timerfunctie, rekenmachine en een stopwatch. Uiteraard ontbreekt de converter niet waar binnen men allerlei maten, gewichten en dergelijke. kan omzetten naar andere waarden.

Games

Op het toestel staan standaard drie spelletjes te weten Beach Rally II, Chess Puzzle en Golf. Op de software CD staan nog eens drie spelletjes namelijk Bounce, Bowling en Water Rapids die via de Nokia Application Installer eenvoudig op het toestel zijn te zetten.

De spelletjes zijn snel onder de knie te krijgen en zijn enorm verslavend. Uitleg van de spelletjes is duidelijk en helder van opzet. Per spel wordt duidelijk uiteengezet wat de bedoeling is, hoe het spel gespeeld wordt en hoe men de instellingen kunt veranderen. Gelukkig is het mogelijk om de spelletjes ook zonder geluid te spelen want daar kan na verloop van tijd behoorlijke ergernis door ontstaan.

Het leuke aan Beach Rally II, een racespel, is dat men tegen elkaar kunt racen via Bluetooth. Men kan elkaar dan uitdagen om diverse wedstrijden te spelen en degene met de snelste tijd wint. Naast deze spelletjes zijn er natuurlijk veel meer spelletjes te downloaden via Internet. De kwaliteit over het algemeen van de spelletjes is goed en vooral grafisch gezien ziet het er erg goed uit. De figuren in de spelletjes zijn duidelijk en bewegen zonder haperen.

Extra's

Wat uiteraard een heel fijne functie is, is de Radio, want nu kan men werkelijk overal de favoriete muziek bij de hand hebben. 20 zenders zijn voor te programmeren en men kan er een eigen naam aan geven. Het geluid komt via de headset kraakhelder door en zelfs op de speakerstand klinkt dat nog behoorlijk goed. Wel is weer nadeel dat als men de Radio op speakerstand wil zetten, de headset er toch weer aan vast moet.

Conclusie

Alle punten afgegaan kan men terug komen op de vraag die aan het begin gesteld is; “Maakt de Nokia 6230, zoals Nokia zelf beweerd, zich waar op alle fronten”?

Eerlijk gezegd, niét op alle fronten. Nokia is wel goed op weg met de 6230 alleen het had beter gekund en de gedachte dat Nokia te snel is geweest met het uitgeven van dit toestel komt zeker op. Misschien dat dat komt omdat ze graag vóór de zomer dit nieuwe toestel op de markt wilde hebben.

In ieder geval, de eerste lichting van de 6230 die in de winkel lag kwam niet goed van start. Opstartproblemen, programma's bleven hangen en de enige manier om het toestel uit te zetten was de accu verwijderen. Gelukkig konden de mensen toen een software update installeren wat die problemen moest verhelpen.

Het beeldscherm valt helaas wat tegen. Hierbij rekening houdend met het feit dat de Nokia 6230 het eerste niet-smartphone model is wat een 65K scherm heeft. Het is een goed scherm alleen voor een 65K scherm is de kwaliteit niet voldoende. Zeker als men dit gaat vergelijken met andere modellen zoals de Sony Ericsson K700i of de Nokia 6600 die gewoon meer te bieden hebben op dit vlak. Daarnaast zijn er te weinig speciale foto-effecten zoals bij de SE T610 of T630, daar kunnen foto's in het negatief of zelfs gespiegeld gemaakt worden.

Een minpunt is, dat als men verbinding heeft via Bluetooth met de PC en telefoon, dat de Nokia af en toe nog wel eens wil blijven hangen als de Bluetooth word uitgeschakeld op het toestel zelf. Men kan er dan helemaal niks meer mee en zal men hem weer moeten uitschakelen door de accu te verwijderen. Logische werkwijze om dit te voorkomen is door eerst de verbinding te stoppen op de PC. Tevens zal nog wel genoemd moeten worden dat men er geen datakabel bijgeleverd krijgt.

Wat zeker een pluspunt is, is dat de accu lekker lang meegaat zodat het toestel niet continue aan de lader hangt. Als men het toestel op een normale manier gebruikt zoals voor bellen en SMS-en, dan is een week eenvoudig haalbaar. Gebruikt men intensief de spelletjes en andere toepassingen, dan ongeveer 1 of 2 dagen minder. Wat ook veel punten scoort is dat de oplaadtijd zéér kort is. Binnen anderhalf á 2 uur is de accu opgeladen. Waar men wel moet opletten, is dat de accutijd korter wordt als men de Bluetooth functie heeft ingeschakeld. Deze functie gebruikt veel energie.

Daarnaast steekt het toestel gewoon erg goed in elkaar. Stevige covers die strak in elkaar zitten en niet zo eenvoudig los zijn te maken. De 6230 kraakt of piept nauwelijks bij het vastpakken. En door het gewicht en de maten heeft men het gevoel dat men iets in de handen heeft wat echt goed solide is en niet zo gauw kapot kan gaan.

In het kort kan men de Nokia 6230 omschrijven als een goed, gebruiksvriendelijk toestel die gewoon erg goed en stevig in elkaar zit. Alle programma's werken zoals ze moeten werken en de geluidskwaliteit is ronduit goed te noemen. Het beeldscherm is helaas wat aan de mindere kant wat men weer terugziet in genomen foto's en films. Hecht men weinig tot geen waarde aan het maken van foto's en dergelijke, maar men wil wel een toestel dat bij de tijd is en goed in elkaar zit, dan is de Nokia 6230 een goede keuze.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Nokia 6230 review