Nokia 3660 review

De eerste review in nieuwe stijl over een Nokia toestel, namelijk de Nokia 3660. Het toestel is een verbeterde versie van de 3650, die al sinds begin vorig jaar op de markt is.

De Nokia 3660 is al sinds het einde van vorig jaar op de markt.

Het toestel wordt ook wel een smartphone genoemd, maar dan wel met een besturingssysteem dat deze keer geen Windows is maar Symbian en dan de versie Symbian 6.1. De Symbian OS is 1 van de vier besturingssystemen die gerealiseerd worden voor de mobiele markt en niet zelf door een fabrikant worden ontwikkeld. Nadelen van een Symbian OS zijn vooral het feit dat er ten opzichte van de Windows OS veel minder programma's voor handen zijn en dat er diverse verschillende soorten Symbian besturingssystemen zijn met ieder een ander uiterlijk en gebruikersinterface. Een aantal voordelen van het Symbian platform is de grote mate van stabiliteit en het lage batterijverbruik.

Het toestel heeft ten opzichte van de 3650 een aantal verschillen. De 3660 heeft ten opzichte van de 3650 een verbeterd 65536 kleurenscherm met instelbare schermhelderheid, wat minder intern geheugen en een ander toetsenbord gekregen. Tijdens de review zal gekeken worden of deze veranderingen een verbetering zijn voor het toestel en wat ze voor een uitwerking op het gebruik van het toestel.

• Batterij (850 mAh)
• Oplader met oprolklittenband
• Extra MMC stick van 16 MB
• Handleiding in het Nederlands
• Handleiding in het Frans
• Quickguide in het Nederlands
• Quickguide in het Frans
• CD met onder andere PC suite software

Plus- en minpunten Nokia 3660

  • Batterij uithoudingsvermogen
  • Goede fotocamera
  • Sterke en stabiele Bluetooth applicatie
  • Duidelijk scherm, verbetering ten opzichte van de Nokia 3650
  • MMC geheugenkaart is gepositioneerd in het toestel. Het complete toestel zal uit elkaar gehaald moeten worden om de MMC te vervangen of te verwijderen
  • Videocamera niet zo goed in vergelijk tot de fotocamera
  • Geen datakabel aansluiting
  • Redelijk groot toestel

Wat zit er bij het toestel?

Nokia kan het toestel leveren met een aantal accessoires, maar echt overdadig is het niet voor een toestel dat door moet gaan als smartphone. De volgende accessoires zitten in het pakket:

Zoals we van Nokia gewend zijn, zijn de handleidingen heerlijk om eens door te lezen. Daarnaast vind men alles waar het moet staan en wordt alles goed doorverwezen als men het niet helemaal vindt. De handleiding hebben wij niet op fouten kunnen betrappen en zijn netjes uitgewerkt.

Uiterlijk

Het uiterlijk van de Nokia 3660 is controversieel. Navraag bij vele mensen, die het toestel in hun handen krijgen zeggen dat ze het een groot toestel vinden, maar dat wanneer men het in de hand heeft best lekker aanvoelt. Op één of andere manier ligt het toestel gewoon lekker in de handen van de gebruiker. Het voelt lekker aan en dat is wat Nokia er ook mee bedoelt heeft.

Het toestel is zoals veel mensen aangeven groot (130 x 57 x 26 mm) ook in vergelijking met andere toestellen uit hetzelfde segment. De voorzijde van het toestel bestaat uit een front dat gewisseld kan worden en wat bevestigd is aan een wit middendeel waarbinnen alle interne techniek zit. De achterkant van het toestel bestaat uit een kapje waar achter zich de batterij, MCC geheugenkaart en de simkaart bevindt. Het gewicht van het toestel is erg zwaar met 130 gram, maar andere concurrenten zitten daar niet ver vanaf. De batterij is niet licht maar ook niet echt zwaar en dat geeft dus eigenlijk wel aan dat het toestel van zichzelf erg zwaar moet zijn.

Doordat de kap van het toestel verwisseld kan worden, is het toestel niet het toppunt van kraakvrijheid, maar zit de kap wel heel netjes op het toestel. Daarnaast merkt men wel wanneer men bijvoorbeeld op de toetsen drukt dat dan andere toetsen meegaan en dat is het risico van een toetsenpad waarbij de toetsen aan elkaar vast zitten.
Het toetsenbord is een geval apart. Na het fiasco van het toetsenbord op de Nokia 3650 heeft Nokia toch maar besloten om toch maar een wat conventioneler toetsenbord in te bouwen. Het toetsenbord werkt lekker, maar men moet wel wennen aan de enorme hoeveelheid knoppen die daarop zitten. De kleinste knoppen voor het wijzigen van de mogelijkheden bij het bijvoorbeeld schrijven van SMS berichten en de wistoets hadden niet echt gehoeven. Dit is ook in te bouwen door gebruik te maken van de beide soft-keys net onder het scherm. De 5-richtings bedieningstoets werkt goed en dat was vanaf het begin niet verwacht. Men vindt altijd de goede richting en het werkt altijd ook met grote vingers. Als laatste moet er nog zeker gemeld worden dat de menuknop niet echt nodig was geweest. Door de 5-richtings toets gewoon in het midden in te drukken had men ook naar het menu kunnen gaan. Nu zit daar het contacten (contactpersonen) gedeelte onder, maar dat kan men ook onder de rechter soft-key instellen als een favouriet. Dit had toch weer een knop gescheeld.

De genoemde dingen zijn geen grote punten waar men overheen zou kunnen vallen, maar het was allemaal net even makkelijker geweest. Het toestel heeft verder aan de buitenzijde niet veel meer te zien. Aan de linkerzijkant zit een infraroodpoort en aan de onderzijde is er een aansluiting voor een oplader of stereo headset. Er is geen aansluitmogelijkheid terug te vinden voor een datakabel en dat is ronduit minder. Op de achterzijde zit de camera van het toestel netjes en diep achter een plexiglas plaatje. Op het toestel vindt men geen snelknoppen terug of knoppen voor het harder en zachter zetten van het geluid tijdens bijvoorbeeld een gesprek. De bediening daarvan gebeurt met de 5-richtings bedieningstoets in de verticale richting wat vrij vreemd is, want normaal gesproken zitten de knoppen voor deze functie in horizontale richting en bedient men de functie dan ook in die richting. De bediening zal waarschijnlijk afgehangen hebben van de manier waarop de afstelling van het geluidsniveau op het scherm wordt weergegeven. Dit is in een verticale richting.

Als laatste moet er gesproken worden over de plek van de MMC geheugenkaart. Nokia plaatst deze aan de binnenzijde van het toestel. Zonder infraroodpoort voor op een PC of MAC of een USB Bluetooth dongle mee te leveren kan een gebruiker constant het toestel compleet uit elkaar gaan halen. Dit komt niet ten goede aan de bevestiging van de klep aan de achterzijde en de bevestiging van de batterij. In de toekomst zal op toekomstige modellen dit echt anders moeten, want het is ronduit irritant steeds uit het toestel de diverse onderdelen te moeten verwijderen voordat men bij de geheugenkaart aankomt. Daarnaast is het zo dat men wel diverse accessoires zou kunnen kopen om zo de data van de MMC geheugenkaart over te zetten, maar dit zijn extra uitgave waar men bij voorbaat natuurlijk niet voor in is.

Uithoudingsvermogen

Het uithoudingsvermogen van de Nokia 3660 kan niet anders als netjes genoemd worden. Het toestel doet zijn werk goed en zeker tot drie a vier dagen na de laatste keer opladen. Dit is ronduit goed te noemen in vergelijking met andere toestellen in hetzelfde marktsegment. Gaat men meer bellen en bijvoorbeeld foto's maken dan gaat het aantal dagen al snel naar twee à drie dagen maar dat is voor een smartphone nog steeds goed.

Het opladen van de 3660 duurt rond de 1.5 uur en dat is snel. Veel andere toestellen zitten rond de twee uur en dus is 1.5 uur een flink stuk sneller.

Belkwaliteit

Nokia staat bekend als mobiele telefoon fabrikant en dat betekent dus dat de telefoons die zich bouwen als hoofddoel hebben dat ze kunnen bellen. Dat doet de 3660 goed, maar het kan beter. Gesprekken komen duidelijker door, maar af en toe vraagt men zichzelf af waarom het allemaal niet net ff wat duidelijker kan. Het gesprek klinkt niet heel erg helder en men heeft gevoel dat de stem van de persoon verandert is. Dit kan komen door de gebruikte speaker, maar door de mogelijke verbinding van het netwerk. Maar de gebruikte techniek zal hier waarschijnlijk het euvel zijn en dat is toch ronduit jammer, want een merk zoals Sony Ericsson heeft dit met bijvoorbeeld de P800, P900 en T610 een stukje beter voor elkaar. Daar heeft men het gevoel dat men naast de persoon staat als men met diegene belt.

De handsfree functie klinkt daarentegen wel weer erg goed en is erg duidelijk. Zelfs tijdens een autorit is de handsfree functie goed te verstaan.

Het gespreksoverzicht op te vragen via de opneemknop bevat drie tabbladen, die qua duidelijkheid niks te wensen over laten. Het is simpel op te vragen via de tabbladen en men kan alles vinden wat gerelateerd is aan de gemaakte gesprekken. In het menu onder de icoon logboek vindt men nog meer informatie. Hier worden ook nog andere punten weergeven zoals de duur van de diverse oproepen, de kosten van deze oproepen (alleen mogelijk wanneer de kosten voor 1 minuut zijn ingesteld) en de GPRS gegevenssteller. Alles is simpel en doeltreffend op één te vinden en zo hoort het. Het instellen van de timers/tellers is vrij simpel te doen in het logboek menu. Men kan aangeven hoe lang de tellers bijgehouden moeten worden, hoeveel een gesprek mag kosten en welke eenheden gebruikt moeten worden. De tellers op nul zetten is zo gepiept via het menu van het logboek.

De beltonen zijn 24-polyphonic beltonen en klinken redelijk. Er worden in totaal 29 beltonen meegeleverd op het toestel, maar er zijn extra AMR en MIDI beltonen verkrijgbaar. Tevens kunnen opnamen gemaakt met de opnamefunctie worden gebruikt als beltoon. Men kan de beltonen instellen voor alarmeringen zoals voor een gesprek, een bellergroep, contactpersoon of een SMS of MMS bericht. De mogelijkheden zijn niet eindeloos, maar wel legio en netjes voor elkaar. Eigen beltonen aanleveren via de MMC geheugenkaart is niet getest, maar zou wel moeten kunnen werken.

De trilfunctie voelt men goed. Het toestel zit in de zak van de jas en wordt echt opgemerkt wanneer men een gesprek krijgt. De trilfunctie is echt vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Nokia 6600.

Beeldscherm

Het scherm van de Nokia 3660 is ten opzichte van de Nokia 3650 een stuk verbeterd. De Nokia 3660 heeft nu een 65536 TFT kleurenscherm van een resolutie van 176 x 208 pixels waarbij ook een instelbare schermhelderheid mogelijk is. Het scherm is vrij groot ten opzichte van het toestel en daarnaast ook zeer duidelijk. Ook wanneer men van diverse kanten naar het scherm kijkt of wanneer zonlicht erop schijnt zorgt het scherm voor een duidelijk beeld, al spiegelt het scherm wel.

Het scherm van de Nokia 3660 vraagt niet enorm veel van de batterij, maar de screensaver in de vorm van een klok en datumnotatie die gebruikt wordt is geen overbodige luxe al is deze wel erg klein en soms amper afleesbaar wanneer men snel ff de tijd wil aflezen. Tijdens het bellen wordt het scherm niet uitgeschakeld en blijft wel gewoon aan. Bellen in warme omstandigheden tegen het scherm zorgt wel voor een nat toestel aan een oor. Na het ophangen van het gesprek moet het scherm dan wel weer worden afgedroogd.

Menu

Aangaande het menu kan gezegd worden dat dit natuurlijk compleet afhangt van het besturingssysteem dat op het toestel aanwezig is. Het toestel werkt op een Symbian besturingssysteem en dan versie 6.1. Deze versie draait ook op de Nokia 6600 en de gebruikersinterface is ongeveer gelijk aan dit toestel. Net zoals bij andere besturingssystemen hebben personen die niet gewend zijn hiermee te werken in het begin wat kleine problemen hun weg te vinden. Het Symbian platform werkt alleen veel makkelijker op dat gebied dan andere platformen en dat is een enorm voordeel voor personen, die in het begin met het toestel aan de slag moeten.

Het eerste wat te zien is wanneer men op het scherm van het toestel kijkt is een achtergrond afbeelding met daarboven de indicatie van de tijd, de datum, de provider, de GPRS verbinding en eventueel de indicatie of de Bluetooth, infrarood of de toetsenblokkade aanstaat. In beide hoeken aan de bovenzijde worden aan de linkerkant de netwerkontvangst en rechts de batterijnotatie weergegeven. Aan de onderzijde van het scherm zijn twee links zichtbaar die door beide soft-keys gebruikt kunnen worden. Het gaat hier om de camera link en de favorieten link waaronder een aantal programma's kunnen worden gezet die men snel wil opstarten. De beide links achter de soft-keys kunnen gewijzigd worden voor andere links naar programma's. Verder zijn er geen indicatoren op het hoofdscherm zichtbaar.

Wanneer men het menu zelf wil opstarten moet men op de menuknop drukken. In het menu vindt men een groot aantal icoons in roosterweergave waarachter een aantal programma's zitten. De manier waarop deze icoons zijn ingedeeld is nogal willekeurig en erg onduidelijk. Gelukkig is het mogelijk om de volgorde en mappen waarin diverse programma's staan aan te passen. Men kan zelfs de plek wijzigen waar een map staat. Naast het wijzigen van deze mappen volgorde en de indeling daarvan is het mogelijk een andere soort van weergave van alle mappen te kiezen. Een lijstweergave is ook mogelijk. Ook bij de lijstweergave is verplaatsing mogelijk.

De keuze is eindeloos bij deze Nokia. Men kan het hele menu zelf zo indelen als men wil en zelfs de kleur/theme van het complete menu aanpassen. Een aantal minuten wat werk maar dan staat alles op de plek waar men wil. 1 kleine aanmerking: De icoon “telefoon” in het menu is volledig overbodig. De rechter soft-key omvat het volledige doel van de icoon in zich, namelijk het afsluiten van het menu.

Telefoonboek

In het geval van de Nokia 3660 is het telefoonboek, contactpersonen genoemd. De contactpersonen kunnen op twee manieren opgevraagd worden en dat is wanneer men bij het hoofdscherm is en op het midden van de 5-richtings bedieningstoets drukt. Men krijgt dan alle contactpersonen te zien. Heeft men contactpersonen op de SIM kaart staan dan kunnen deze niet in de contactenpersonen lijst worden weergegeven. Deze contactpersonen moeten eerst worden overgezet naar het geheugen van het toestel zelf via een speciaal programma dat te vinden is in het menu van de 3660.

Via het menu kan men ook in het contactpersonen programma komen en dit zal verder geen andere weergave geven. Onder het programma contacten kan men onder twee tabbladen de contactpersonen en de groepen waar deze personen zijn ingedeeld bekijken. Het aantal groepen dat men kan toevoegen is alleen beperkt aan het vrije geheugen.

Per contactpersoon kan men standaard een redelijk aantal punten met data toevoegen: Voornaam, Achternaam, Bedrijf, Functie, Telefoonnummer, Mobielnummer, Faxnummer, Emailadres. Mocht men dan meer data willen toevoegen dan kan dit via “gegeven toevoegen” en daar kan men diverse extra's gegevens toevoegen zoals: Telefoonnummers, Mobiele nummers, Fax nummers, Adressen, Emailadressen, URL's, de verjaardag van een contactpersoon en een notitie. Het is nog niet zo uitgebreid als de Orange SPV e200 die een aantal weken geleden is gereviewed, maar voor een smartphone is het niet anders dan zeer netjes.

Het is mogelijk aan een persoon of groep een afbeelding en een tumbnail (kleine afbeelding of logo) of een beltoon toe te voegen. Men kan ook aangeven wat de standaardnummers en adressen zijn om naar te SMSen, te bellen, te MMSen of te emailen. Dit kan erg handig zijn wanneer men meerdere nummers in het geheugen heeft staan. Naast deze functies kan men de diverse contactpersonen vanuit het programma versturen via Bluetooth, infrarood en SMS.

De voice dailling functie van het toestel is simpel en werkt goed zoals dat bij Nokia altijd geweest is. Simpel inspreken bij het nummer dat men wil in het telefoonboek is geen moeite. Zelfs met wat rumoer op de achtergrond werkt de functie nog erg goed. Nokia heeft dit goed voor elkaar.

Messaging

Alle mogelijkheden op het gebied van messaging zijn aan boord van dit toestel. MMS, SMS, picture messaging, email via POP3, SMTP en IMAP4 servers zijn aanwezig. Men kan de diverse berichten opvragen via het berichten icoon in het menu en daar vind men een aantal mappen in een lijstweergave. Men kan snel een bericht invoeren of de inbox bekijken waarin alle soorten berichten op de emails na samen zichtbaar zijn. Nadeel is daarvan is dat men dan alle berichten door elkaar heeft staan. Een goede manier was geweest berichtregels te introduceren waardoor de diverse berichten in bepaalde zelf te definiëren mappen terecht zouden komen.

Instant email is niet aanwezig in het toestel en moet dus steeds opnieuw de email ophalen met toestel.

Het invoeren van de tekst gaat lekker snel en werkt lekker met dat speciale toetsenbord. Daarnaast zijn alle verdere instellingen op deze Nokia hetzelfde als bij ander Nokia toestellen. Het “#” dient voor de bediening van de soort invoermodus, de “c” button is voor het verwijderen van de tekst en de andere kleine button op de voorzijde van het toestel dient voor het wijzigen van de mogelijkheden die er zijn voor het invoeren van tekst in het toestel. Tijdens het invoeren zijn er een aantal regels te zien waarop de tekens worden geplaatst. Heeft men het bericht af en hoeft het nog niet verstuurd te worden dan kan het worden opgeslagen in de ontwerpen map. Is het bericht eindelijk verzonden dan komt het onder de verzonden map geplaatst. Versturen van een foto of een andere multimedia bestand is gewoon mogelijk via het berichten programma, maar ook via een afbeelding of videorecorder programma.

Connectivity

Op het gebied van connectiviteit is de Nokia 3660 goed voorzien op het feit na dat er geen mogelijkheid is tot het aansluiten van een datakabel op het toestel. De data moet dus overgebracht worden via de Bluetooth verbinding of via infraroodpoort en dat is toch ronduit minder voor mensen die veel data willen overbrengen van het toestel naar de PC of Mac of bijvoorbeeld de agenda, takenlijst en contactpersonenlijst willen synchroniseren tussen Outlook en hun toestel. Men moet dit nu gaan doen via de infraroodpoort of de Bluetooth functie. Naast dit feit moeten personen een extra investering doen in een USB dongle of een infraroodpoort die men dan aansluit op de PC of Mac.

Helaas is deze mogelijkheid tot de overdracht tussen een PC en de Nokia 3660 niet getest, maar wel tussen een Sony Ericsson P900 en een Nokia 3660. De manier waarop dat werkte was zeer netjes. De diverse data kwam goed aan en werd ook goed ingevuld door de Nokia 3660. Via de infraroodpoort en de Bluetooth werd de data goed overgebracht.

Op het toestel zit ook een modem, die gebruikt kan worden voor een draadloze inbel- of GPRS verbinding tussen een laptop en een netwerk.

Aangaande de Bluetooth moeten worden opgemerkt dat deze functie enorm goed werkt en vrij weinig vraagt van de batterij. De reikwijdte van de Bluetooth antenne en de achterliggende software is veel verder en beter dan die van de Sony Ericsson P900 of SPV e200. Het toestel krijgt het voor elkaar om tijdens een treinrit Bluetooth verbindingen op te pakken die afkomstig zijn van perrons die door de trein met meer 120 kilometer per uur worden gereden. De Bluetooth functie is superieur aan die van andere merken in deze Nokia.

Geheugen

De hoeveelheid geheugen van het toestel is 3.4 MB. Dit is minder dan de Nokia 3650. Wat daar de reden van is, is niet bekend, maar echt erg is het niet. Genoeg geheugen is niet altijd aanwezig op het toestel, maar heeft men meer geheugen nodig dan kan een extra MMC of SD geheugenkaart in het kaart slot geplaatst worden.

Het plaatsen van dit geheugen is zoals is uitgelegd erg lastig en is van de minpunten van dit toestel. Zonder de mogelijkheid tot het aansluiten van een datakabel is het ronduit irritant dat de MMC of SD kaart zo lastig uit het toestel gehaald kan worden. Het slot kan tot 512 MB aan extra geheugen aan. Er wordt standaard in het pakket 16 MB meegeleverd. De geheugenkaart die verkocht worden voor dit toestel zijn er in verschillende grootten namelijk 8, 16, 32, 64, 128, 256, 512 MB. Genoeg uitbreidingsmogelijkheden zijn er voorradig op de markt.

Het geheugen is intern wat aan de lage kant en de meegeleverde hoeveelheid geheugen is ook niet super veel, maar het kan er mee door. Nokia moet op het punt van geheugen, externe geheugenkaart slots en geheugenkaarten zeker nog wat leren.

Camera

De camera van de Nokia 3660 is zeker niet slecht. Het is één van de beste camera's momenteel op de markt als men kijkt naar camera's rond de 300k pixels. De VGA camera voor het maken van foto's geeft een scherp beeld op het scherm zelf en de foto's die daaruit voorvloeien zijn zeker niet van een slechte kwaliteit voor een camera in een GSM. Nokia heeft dit goed voor elkaar.

Naast de fotocamera functie bezit de 3660 ook een videocamera functie, die wat minder uit de verf komt dan de fotocamera. De films zien er aardig uit, maar daar houdt het dan ook mee op. Ze zijn in het formaat .3GP, maximaal rond de 10 seconden en zijn daardoor vrij klein qua geheugen zo rond de 100 KB.

De camera heeft diverse instelmogelijkheden en twee resoluties voor het maken van een foto en één resolutie voor het maken van een video. In het toestel kan men drie kwaliteitopties instellen; Hoog, Normaal, Gering en kan men aangeven wat de standaardnaam van de foto moet worden en welk geheugen gebruikt moet worden voor de opslag van de foto's. Wanneer men de fotocamera gebruikt kan men kiezen uit drie tabbladen die de drie fotosoorten voorstellen, namelijk Standaard (640 x 480), Nacht (640 x 480), Portret (80 x 96). Makkelijker kan het echt niet. De foto's zijn qua grootte zo rond de 2.5 KB voor een Portret foto omgeacht de kwaliteit. Bij de standaard foto (tussen ongeveer de 16 KB en de 80 KB) en nacht foto (tussen ongeveer de 16 KB en de 50 KB) is dat zeker anders. Er zal rekening gehouden moeten worden met het feit hoe beter de foto, hoe groter de foto qua geheugen Wat wel een nadeel is dat de fotocamera en videocamera niet in elkaar geïntegreerd zijn. Men kan niet snel kiezen uit het maken een video of een foto. Men moet voor het maken van een video helemaal het menu in gaan onder videorecorder.

Wanneer dan een video gaat maken, is de kwaliteit redelijk en niet fantastisch. De resolutie van de videocamera is (128 x 96). Een zoommogelijkheid en zelfontspanner of timer voor de foto of videocamera zit niet in het toestel en ook een mogelijkheid tot het maken van een foto met een effect is niet mogelijk. Misschien dat daar extra programma's voor zijn, maar deze zat niet standaard op het toestel.

Wanneer de afbeeldingen gemaakt zijn door de camera kunnen ze opgevraagd worden via de afbeeldingen icoon in het menu. Hier wordt een scheiding gemaakt tussen de data op de geheugenkaart en de data op de telefoon zelf. Onder de map afbeelding vindt men de gemaakte afbeeldingen in een lijstweergave. Dit is de enige weergave die mogelijk is. Het laden van de foto duurt in het begin erg lang en het nadeel is dat de telefoon de foto niet in het geheugen opslaat, want elke keer als men de foto wil openen moet men een aantal tellen wachten ook al heeft men net de foto nog geopend. Dit kan soms erg irritant zijn wanneer men snel door de foto's heen wil kijken.

Wanneer een foto geopend wordt kan men de foto fullscreen weergeven, roteren, verwijderen, van naam wijzigen en er op inzoomen. De aanpasmogelijkheden voor de netgemaakte foto's zijn duidelijk aanwezig en netjes voorzien.

Een video kan worden bekeken in het videorecorder programma. Het werkt vrij simpel, alleen het aanpassen van video's is niet mogelijk in het toestel.

Versturen van foto's en video's gaat vrij simpel via MMS, Bluetooth en infrarood. Een uitkomst daarvan is dat men niet van te voren de Bluetooth of infrarood functie aangeschakeld hoeft te hebben om iets te versturen. Het toestel schakelt deze zelf aan wanneer men iets wil versturen.

Aanwezige programma's

Op de Nokia 3660 zijn een groot aantal extra programma's meegeleverd. Een aantal programma's wordt hier genoemd.

Een Real One speler is aanwezig op het toestel. Met deze video speler zal het in de toekomst mogelijk zijn om TV te kijken op het toestel via een streaming verbinding. Tevens is het mogelijk om de video's die gemaakt zijn met de videorecorder af te spelen. De Real One speler is vooral op het toestel geplaatst om bijvoorbeeld muziekvideo's en omgezette DVD's te kijken op het toestel.

Het diensten gedeelte in het menu is een XHTML-browser die gebruikt kan worden voor het surfen over WAP pagina's en Internet pagina's. De browser werkt simpel, maar is alleen niet te vergelijken met de Opera browser die op andere toestellen staat uit hetzelfde marktsegment. Die Opera browser past namelijk de pagina aan de grootte van het scherm aan.

Verder zit erop het toestel een agenda, een takenlijst, een profielprogramma (waarmee de profielen kunnen worden aangepast), favorietenprogramma (om de rechter soft-key en daaronder de favorieten aan te passen), notities /kladblok, rekenmachine, omrekenfunctie, opname-eenheid of voicememo (1 minuut opneemlengte en bestanden met een AMR formaat, die gebruikt kunnen worden als beltoon), beltoon composer, alarmklok en informatieprogramma over het geheugen.

Naast deze programma's worden er vijf programma's meegeleverd, waarvan men er twee vrij kan gebruiken en waarbij de andere drie maar elk drie keer kunnen worden opgestart. De twee programma's, die vrij gebruikt kunnen worden, zijn een print programma om via Bluetooth bestanden bij een printer uit te kunnen printen en een Kodak picture center waarmee men foto's kan delen met andere personen en foto's in een online foto album kan plaatsen.

De drie programma's die men maar drie keer kan gebruiken zijn een Worldmate programma waarin met wereldklokken, het wereldweer en een wereldkaart of gedetailleerde kaarten kan opvragen, een programma voor het bijhouden van een foto album genaamd Photobase en een programma genaamd PhotoSMS voor het omzetten van foto's gemaakt door de camera in afbeeldingen die gebruikt kunnen worden aan een SMS bericht.

Als laatste moet er natuurlijk gesproken worden over de ingebouwde en meegeleverde Help functie. Het toestel heeft een hele simpele en handige Help functie die de handleiding eigenlijk overbodig maakt.

Games

Standaard staan er op het toestel twee games, namelijk Space EX en Mix Pix. Deze games zijn vrij simpel door iedereen.

Extra games kunnen worden gedownload via de site en kunnen worden geïnstalleerd via de MMC geheugenkaart die meegeleverd is. Op deze geheugenkaart kan men gedownloade programma's of games plaatsen en dan opstarten en installeren op het toestel.

Extra's

Het toestel wordt niet geleverd met een content dienst zoals bijvoorbeeld KPN Imode. De voorloper, de Nokia 3650, is wel met KPN Imode en Vodafone Live geleverd en dit betekend dus dat het nieuwe toestel wel de mogelijkheid zou moeten kunnen hebben om Imode of Live in te stellen op de Nokia 3660. Mocht men toch Live of Imode op het toestel willen hebben dan kan men dat navragen bij KPN en Vodafone.

Conclusie

Uiteindelijk kan er geconcludeerd worden over dit toestel dat het de naam smartphone mag dragen. Het toestel heeft alles in zich om de functie van een smartphone uit te voeren. Hier en daar is in het toestel de echte Nokia gedachtegang terug te vinden en dat is voor andere en eventuele nieuwe Nokia gebruikers erg handig ook ondanks het Symbian besturingssysteem.

Een aantal minder handige punten van de Nokia 3660 zijn het feit dat de MMC geheugenkaart in het toestel zit en dat er geen mogelijk is om deze snel te verwisselen en een datakabel aansluiting is niet op het toestel aanwezig. Daarnaast is het ook zo dat de videocamera niet het niveau kan halen van de fotocamera en dat is ronduit jammer, omdat men dat wel verwacht na de gemaakte foto's te hebben gezien.

De goede punten van het toestel zijn de goede batterij, de enorm goede fotocamera, de zeer stabiele en sterke Bluetooth software & antenna en het beter geworden scherm ten opzichte van de 3650.

De kwaliteit prijsverhouding van het toestel is netjes. De prijs is wel wat aan de hoge kant ten opzichte van andere toestellen uit de markt, maar men krijgt dan wel een Nokia en een toestel dat enorm stabiel en simpel in elkaar zit.

Voor personen die gewoon toestel zoeken die alles in zich heeft, die een wat groter en handzamer formaat en een redelijke prijs heeft is het toestel een goede keuze.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Nokia 3660 review