Motorola V525 review

Deze tweede review van een Motorola toestel op Nieuwemobiel is er niet zomaar één, maar een review van het meest verkochte toestel van het eerste en tweede kwartaal in 2004.

Uiteraard kon Nieuwemobiel niet achter blijven om over dit toestel een review te schrijven. De Motorola V525 werd verkocht in bijna alle telefoonwinkels waar zelfs bij bepaalde winkels een heuse wachtlijst was ontstaan met minstens 25 wachtenden. Het toestel was zo voordelig dat het toestel niet meer aan te slepen was.

Dit toestel werd gezien als een goed ‘instap' model in de wat ingewikkeldere telefoons. Zo steekt dit toestel met kop en schouders boven de rest uit in zijn prijsklasse. Met onder andere een 65536 TFT scherm met hoge resolutie, een VGA camera, polyfone beltonen, JAVA en Bluetooth.

Het toestel beschikt ook over Vodafone Live waarover nog kort gesproken wordt in de review.

• Batterij
• Oplader
• Mono-headset
• Handleiding in alleen de Nederlandse taal
• CD-rom met software voor op de pc
• Handleiding gebruik Vodafone Live

Plus- en minpunten Motorola V525

  • JAVA toepassingen
  • Bluetooth
  • Veel personaliseeropties
  • Veel toestel voor weinig geld
  • Batterij uithoudingsvermogen
  • Geen zakenkaartjes versturen via Bluetooth
  • Formaat, sommigen zullen het een groot toestel vinden
  • Camera is voor VGA wat aan de slechte kant

Wat zit er bij het toestel?

Vodafone levert de Motorola V525 in haar eigen verpakking met Live logo's. Ook is de telefoon Live-branded (dat wil zeggen: Dat de software door Vodafone zelf is aangepast).

De handleiding die bij de Motorola is geleverd is geheel Nederlandstalig. Ook de Vodafone aanpassingen in het menu zijn aangepast in de handleiding zodat de gebruiker meteen een herkenning krijgt en niet eerst andere iconen moet leren. De handleiding is erg duidelijk en laat stap voor stap met grafische hulpmiddelen zien hoe men moet handelen in bepaalde situaties of hoe men de camera het beste kan afstellen. Ook wordt er netjes uitgelegd hoe bepaalde opties gevolg kunnen hebben op het gebruik van de gsm.

Bij het toestel wordt standaard ook een mono-headset geleverd. Dit is opvallend daar de V525 over bluetooth beschikt en geen bluetooth headset meegeleverd krijgt. Echter de gemiddelde bluetooth headset is net zo duur als de V525 dus klagen mag men niet.

Uiterlijk

Wat iedereen van het toestel vindt is eigenlijk voor iedereen verschillend. Daardoor wordt geprobeerd te schetsen wat de opvallende zaken zijn aan het toestel. Als men de voorkant bekijkt dan springt het grote blauw vlak samen met de spiegel voor de camera meteen in het oog. De cameramodule is redelijk klein te noemen. Ook het blauwe scherm aan de buitenkant focust meteen de aandacht door de blauw letters en cijfers. Hierop wordt altijd de tijd weergegeven, batterij status, bereik en GPRS status. Daarnaast is er ook op te lezen of men een bericht heeft, wie er belt of dat men een gemiste oproep heeft gehad. De antenne is te vervangen door een mini antenne.

Aan de linker zijkant zit een harder-en-zacht volumetoets en een sneltoets voor de voicememo. Aan de rechterkant zit de knop om voicedial te activeren.

Aan de achterkant zijn de batterij, simkaart module, cover en luidspreker te vinden. Het plaatsen van de simkaart is niet zo heel lastig en de batterij met de cover gaat er redelijk gladjes op. Helaas werden wat problemen met het heropenen van de cover ondervonden.

De luidspreker aan de achterkant voorziet de gebruiker van systeemgeluiden en laat de beltoon schateren door de kamer waar de telefoon zich in bevindt. Aan de bovenkant naast de antenne zit de plug-in voor de mono-headset. En in het midden een oogje voor een strap.

Als men de telefoon opent valt meteen op dat het toetsenbord andersom zit dan bij Nokia, Siemens en Sony Ericsson. Dit is even wennen als men geen Motorola gewend is en dit levert veel hinder op in het begin. Ook springt de spiegel rondom het beeldscherm in het oog. Het speelse effect aan de buitenkant maakt zo plaats voor een zakelijke tint aan de binnenkant. Helaas wordt het spiegelende gedeelte erg vettig als men aan het bellen is waardoor men al snel aan het poetsen is. Het scherm is van een redelijk formaat en laat naast een wallpaper ook twee shortcuts zien die te personaliseren zijn. Daarnaast is de tijd te lezen, de provider, datum, batterij status, bereik, GPRS toestemming en profielkeuze.

Het toetsenbord beschikt over een 4-richtings bedieningstoets met een aparte ‘ok' knop. Als er door het menu gesurft wordt, kan men direct terug naar de desktop door op de ‘rode' toets te drukken. Daarnaast verschijnt er nog de bekende ‘terug' optie op de meest linkse toets.

Een hekelpunt is de indicator voor flip gesloten voor de telefoon. Dit puntje (te vinden onder het beeldscherm) drukt op de tegenovergestelde onderkant van het toestel op een rubberknopje. In andere fliptoestellen zijn betere oplossingen gebruikt. De vrees is dan ook als er vuil tussen komt dat de telefoon soms de neiging kan krijgen dat hij dicht is terwijl dat niet zo is.

Ook hoort men geen bekende klik als men de telefoon opent. De telefoon wordt open gehouden door een veertje of iets dergelijks. Bij veelvuldig gebruik wordt deze wat slapper. Ook is de bovenkant van de telefoon (het beeldscherm gedeelte) wat aan de zware kant. Waardoor het mobieltje ‘top-zwaar' wordt en bij snel openen heeft men het gevoel alsof de telefoon uit de hand wil vliegen.

Uithoudingsvermogen

De batterij in de V525 bezit een 700 mAh lithium-ion batterij en gaat eenvoudig vier dagen mee zonder gebruik. Dit is dan wat de telefoon werkelijk haalt. Met het gebruik van BlueTooth aan daalt de standbytijd drastisch ten opzichte van andere Bluetooth uitgeruste toestellen. Met wat spelen, bellen, SMS-en en foto's maken kan men twee dagen met de telefoon overleven.
Een groot minpunt is dat de telefoon halverwege zijn standbytijd niet opgeladen kan worden. Nu is dat bijna nooit nodig maar er zijn soms situaties waar men toch wilt hebben dat de telefoon even vol is geladen. Dan is men dus met de V525 aan het verkeerde adres. De telefoon geeft aan wanneer het de nodige elektronen shot wil en het heeft geen effect dit eerder te doen dan dat de telefoon zelf aangeeft.

Belkwaliteit

Over de belkwaliteit kan kort worden gesproken. Deze is gewoon zoals een telefoon hoort te zijn. Zowel de bellende partij als de ontvangende partij ondervindt geen ruis of andere negatieve effecten. Men kan merken dat Motorola qua bellen al een flink stuk ervaring heeft in de mobiele technologie.

De beltonen die 24 sporen aankunnen zijn duidelijk, maar de Samsung toestellen zijn duidelijk beter. Een leuk voordeel is, is dat de V525 MP3 beltonen kan afspelen. Helaas geen MP3 speler. Met 5 MB aan geheugen kan men redelijk wat MP3 beltonen kwijt op de telefoon, mist deze niet te lang zijn natuurlijk. Daarnaast speelt de telefoon ook MIDI af.

De trilfunctie is erg lastig in te stellen met de profielen. Motorola zou dat eenvoudiger moeten kunnen maken. Vibra zoals het heet is een profiel. Helaas is het ook mogelijk de telefoon dan ook geluid mee te geven en met uitwendige knoppen aan de zijkant wil dit nog wel eens het geval zijn. Wil men geheel overgaan op de stille modus dan moet men de vibra functie laten varen.

Via “Gesprek info” kan men zien hoe lang, naar wie en hoe vaak men naar iemand hebt gebeld. Zo ook kan men het dataverbruik zien. Helaas wordt deze weergegeven in bytes wat een nadeel is, want alle databundel zijn in KB of in MB.

Beeldscherm

Het beeldscherm is gewoon goed te noemen. Helaas ziet men een duidelijk verschil in het beeldscherm als men vanuit een andere hoek naar het beeldscherm kijkt. Het beeldscherm bevat 65536 kleuren over 176 x 220 pixels die acht regels met tekst kunnen herbergen. Het buitenste scherm, met 96 x 32 pixels, is een Grijs monochroom beeldscherm officieel met een zwarte achtergrond en grijs/witte karakters. Door het blauwe licht doemt dit scherm blauw op uit de duisternis.

Screensavers kunnen een Animated Gif zijn. Voor wallpapers kan geen Animated Gif gebruikt worden.

Menu

Het menu is erg duidelijk en de icoontjes zijn eenvoudig van elkaar te onderscheiden. Ook kan men zelf een thema kiezen en een achtergrond voor het menu bepalen. Hierdoor is de hele telefoon te personaliseren. Voordat men het menu opent kan men via de 4-richtings bedieningstoets vier extra shortcuts toevoegen om snel naar de favorieten te surfen.

Als men het menu opent begint men op het vijfde icoontje van de negen. De camera applicatie is de vijfde uit de serie van negen. Even een resumé van alle iconen:

1. Multimedia
2. Vodafone Live!
3. Gesprek info
4. Berichten
5. Camera
6. Office tools
7. Agenda
8. Telefoonboek
9. Instellingen.

Telefoonboek

Het telefoonboek is uitgebreid voor een ‘standaard' telefoon. Dat wil zeggen dat men er meer in kan zetten dan een gewoon nummer. Men kan meerdere nummers toevoegen. Een voicedial invoegen. Verkort nummer instellen en een foto toevoegen aan de contactpersoon. Een emailadres toevoegen kan ook, alleen deze komt apart in de contactpersonenlijst te staan.

In het telefoonboek kan simpel gezocht worden door op de letters te drukken van de naam. Het versturen van een zakenkaartje of een nummer via SMS als zowel Bluetooth is er niet bij. Helaas ontbreekt zo ook de optie om anoniem berichten te sturen via Bluetooth, zoals Bluejacking.

Een foto toevoegen aan een contactpersoon is mogelijk, het nut ervan is niet echt duidelijk, bij een flip telefoon, een beetje onduidelijk als men auto-opnemen ingesteld heeft. Daarnaast is het een leuke gadget maar zeker niet nodig.

Messaging

De Motorola V525 is zeer compleet uitgerust qua berichten mogelijkheden.

SMS
Via SMS kan men een SMS-bericht naar anderen sturen. Het is mogelijk gekoppelde berichten tot maximaal 450 karakters te verzenden. Helaas laat de GSM niet zien wanneer men bij bericht 2 of zelfs 3 is. De slimme rekenaars onder ons weten als snel dat men bij 290 er één bericht op heeft zitten. Men moet bij dit wel in de gaten houden dat als men alle 450 karakters wilt gebruiken dat men dan wel gewoon 3 berichten moet afrekenen. De V525 beschikt over Ezitap en Multitap. Die laatste is het fijnst, maar Ezitap is het bekende T9. Daarnaast beschikt de V525 over een intelligent woordenboek. Deze onthoudt automatisch veel gebruikte woorden. Multitap is eigenlijk de versie zonder T9 echter als men een lang woord heeft dan kan de telefoon al halverwege een optie geven als het gehele woord. Moet hiervan afgeweken worden dan kan dat door gewoon door te typen. Echter drukt men naar > dan verschijnt het woord gewoon inclusief een spatie.

EMS
Een manier om beeldberichten (zeer kleine zwart/wit afbeeldingen) te verzenden over SMS. Dit is goedkoper dan MMS maar men kan geen foto's sturen op deze manier.

MMS
Het versturen van berichten van maximaal 1000 karakters met afbeeldingen/foto's/geluiden en bij sommige toestellen ook video (V525 NIET!). De V525 biedt MMS aan voor het versturen van foto's, geluiden en lange teksten.
Via de camera kan men kiezen om foto's te maken speciaal voor MMS dit formaat is dan klein qua geheugen en kan eenvoudig verzonden worden op andere toestellen.

Vodafone Mail / Email
Via Vodafone mail (webmail based) kan men email versturen. Helaas is het geen push mail zoals in een I-mode toestel of op de Blackberry. Vodafone heeft wel de optie om tegen betaling een SMS te sturen als men een email heeft ontvangen. Daarnaast ontvangt men in ieder geval dagelijks (zo rond 10 over 4 s'middags) een SMS als u email heeft gehad de afgelopen 24 uur.

Connectivity

De Motorola V525 beschikt alleen over Bluetooth, infrarood is jammer genoeg niet aanwezig zodat de telefoon niet kan communiceren met de meeste mobiele telefoons. De nieuwste generatie (op die van Samsung na) telefoons hebben echter allen Bluetooth dus een echt gemis is het niet. De voordelen van Bluetooth zijn dat men kan communiceren met andere apparaten zonder er op te richten (voor de rest hetzelfde als infrarood). Zo kan men dus een draadloze headset aanschaffen en deze gebruiken voor in de auto, erg handig voor diegene die geen carkit willen of kunnen inbouwen.

Zo kan de V525 ook communiceren met andere toestellen. Waardoor men dus direct foto's, wallpapers en zelfs beltonen kan uitwisselen. Ook kan men de V525 via een Bluetooth dongle aan de PC koppelen zodat men de foto's over kan zetten naar de PC. Ook kan men de V525 op deze manier synchroniseren maar dit is zeer beperkt.

Daarnaast gebruikt de V525 GPRS om de browser van WAP 2.0 te voorzien. Hierdoor is het mogelijk om wat geavanceerdere sites te bekijken zoals Vodafone Live en Mmode (een gratis underground mobile portal)

Daarnaast is dit één van de weinige toestellen met een Quad band functie. De banden: 850, 900, 1800 en 1900 zijn aanwezig op het toestel. Dat wil zeggen dat men nu dus echt overal kan bellen waar zich maar een GSM netwerk bevindt.

Note: Houd er rekening mee dat in sommige landen geen gebruik gemaakt wordt van de GSM technologie waardoor bellen nog steeds een probleem kan geven.

Geheugen

Het geheugen van de V525 is intern en beslaat 5 MB voor de gebruiker. Helaas is in de telefoon niet direct te zien hoeveel geheugen men heeft. Hiervoor moet men eerst naar de map afbeeldingen, dan een afbeelding openen, dan naar opties van de afbeelding en dan helemaal onderin kan men de vrije data vinden. Een snelle indicatie geeft de camera applicatie die het percentage weergeeft van de gebruikte ruimte in het geheugen.

Camera

De Motorola V525 beschikt over een VGA camera module. De camera kan een maximale resolutie van 640 x 480 pixels aan. Daarnaast kan men nog andere resoluties kiezen: 320 x 240 en 160 x 120 zijn de andere mogelijkheden. Ook bezit de V525 een timer zodat men ook een keer zelf op de foto komt. Een nachtmodus bezit de GSM niet maar de gebruiker kan zelf de lichtsterkte aanpassen. Dit manuele effect is handig zodat men zelf kan bepalen hoeveel licht men op de foto wil, of men fotografeert tegen de zon in en maakt de foto wat donkerder.

Ook kan men inzoomen met de het toestel. 2x en 4x zijn de zoom resultaten. Dit is natuurlijk digitale zoom, helaas wordt de kwaliteit er zo niet beter op.

De Motorola heeft niet één van de beste VGA camera's op de markt. Het kan ermee door maar verwacht geen Samsung of Sharp resultaat. Overigens is de camera van de V525 wel een stuk beter dan van de Sony Ericsson T610, maar deze gebruikt een CIF camera met een maximale resolutie van 352 x 288 pixels.

De gemaakte foto´s kunnen verstuurd worden via MMS, email en Bluetooth. Het geluidje van de camera verdwijnt als men de telefoon op stil zet en het sluitergeluid is ook te vervangen voor een ander deuntje.

Aanwezige programma's

De Motorola bevat een aardig rijtje programma´s.

Een wekker is natuurlijk noodzakelijk met meerdere instelmogelijkheden, een beperkte agenda, voicememo en calculator zijn aanwezig. Daarnaast zijn er tal van snelkoppelingen naar Vodafone diensten zoals het chatten (ook via SMS). Ook zit er een afbeeldingsviewer op en kan men beltonen (of geluidopnames) beluisteren. Naast deze programma's kan men thema's en snelkoppelingen instellen.

Doormiddel van JAVA kan men JAVA programma´s installeren en gebruiken. Ook is er een Motomixer, wat vergelijkbaar is aan de MusicDJ op de T6xx serie van Sony Ericsson. Hiermee kan men enkele melodieën mixen met elkaar. Echter het gebruik is zo ingewikkeld dat het knap is om er iets zinnigs uit te krijgen laat staan DJ te spelen.

Games

Standaard komt de V525 met twee of drie spellen (Verschilt per software versie). Op de V525 die gebruikt werd voor de review zaten in ieder geval (maar) twee games. Stuntman en Monopoly waren op dit toestel aanwezig. Beide zijn JAVA technologie en mede door JAVA kan men extra spellen downloaden van onder andere Vodafone Live.

Een minpunt is wel dat het geluid van de games standaard aan staat. Dit is uit te zetten in de game pas nadat de begintune al door heel de treincoupé is geschald (bijvoorbeeld). Erg jammer. Dit geld overigens ook in stille modus. De gameplay voor iedere game is anders. De standaard 2D games zijn aanwezig, spellen van Ngage kwaliteit mogen niet verwacht worden.

Extra's

De Motorola V525 is uitgerust met Vodafone Live. De iconen en de vele snelkoppelingen naar Vodafone Live herinneren daaraan. Zonder deze ‘live-branding' is de benaming V500 en heeft het toestel wat andere kleurrijkere iconen.

Conclusie

Om kort te spreken over dit toestel. Het is een top toestel voor een lage prijs. De meeste toestellen met dezelfde functies zijn vaak veel duurder. Frappant detail is dat het toestel op video afspelen na geheel hetzelfde is als de V600 qua functies. De V600 is echter drie keer zo duur. De T610 van Sony Ericsson komt het dichtst bij maar is net ietsje duurder.

Het batterij gebruik van het toestel is wat aan de matige kant. Zeker wanneer men niet voortijdig op kan laden. Of dit uit voorzorg voor een luie batterij is, is nog onduidelijk. Het kan alleen heel irritant zijn.

Door de vele functies die dit toestel te bieden heeft aan de gebruiker kan het toestel een tijd mee gaan. Doordat de functies die het toestel te bieden heeft nog redelijk nieuw zijn is het toestel over een jaar zeker nog up-to-date voor zijn prijsklasse. Bluetooth, JAVA, 5 MB geheugen, GPRS en een VGA camera maken het geheel af.

Deze bestseller van de eerste twee kwartalen en dan vooral het tweede kwartaal van 2004 is dat niet zomaar. Als men de minpunten afweegt tegen de pluspunten dan komt men toch uit op het positieve aspect. Veel gebruikers zullen inmiddels weten dat dit koopje de gebruiker inmiddels veel speel, bel, SMS, foto en organiser plezier heeft opgeleverd. Ook de communicatie tussen andere toestellen (met name beltoon overdracht) verloopt soepel en er is nu een ware Bluetooth ruil rage ontstaan onder de jongeren. En zelfs nu nog koopt deze doelgroep BlueTooth telefoons om zo te kunnen ruilen.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Motorola V525 review