Motorola Razr review

Met de Razr, in de Verenigde Staten te koop als ‘Droid Razr’, blaast Motorola de Razr-serie nieuw leven in. De populaire reeks van weleer, die gekenmerkt werd door dunne toestellen met een design met scherpe lijnen, is terug.

Door de opkomst van smartphones ging de Razr-serie ten onder. Consumenten veranderden hun voorkeur: wie eerder een zo dun mogelijk mobieltje wilde, liet de platte Motorola’s liggen voor een smartphone, die weliswaar dikker, maar ook multifunctioneler was.

Mede dankzij de keuze voor Android wist Motorola er weer bovenop te komen. Vooral in de Verenigde Staten wist het merk een aantal populaire toestellen op de markt te zetten. Door de voortschrijdende techniek en de steeds groter wordende smartphoneschermen komt een dunne telefoon weer binnen bereik van Motorola. De Amerikanen maakten de dunste smartphone tot op heden, en gebruiken daarvoor weer de naam die in het verleden succes bracht: Razr. In deze review testen wij dit dualcore toestel met groot 4.3 inch scherm. De concurrenten van het toestel zijn voornamelijk de HTC Sensation XE en Samsung Galaxy S II. We danken Belsimpel.nl voor het testexemplaar. Zij zijn overigens ook één van de weinigen waar je dit toestel kunt bestellen.

Plus- en minpunten Motorola Razr

  • Onderscheidend design
  • Superdun
  • Razendsnel
  • Sluiting SIM-klepje
  • Matige camera
  • Album-app

Wat zit er bij het toestel?

In de kleine doos treffen we het toestel, een handleiding, een lader een een USB-snoer aan. Een compleet standaardpakket, dus. Daarover hebben we niets te klagen. De Motorola Razr is voorzien van de gebruikelijke plastic beschermfolies voor het scherm en de achterkant. Een veilige verzending is daardoor min of meer gegarandeerd. Verder zien we weinig bijzonders aan de verpakking, dus is het tijd om aan de slag te gaan met het toestel!

Uiterlijk

Het uiterlijk van de Motorola Razr is onderscheidend te noemen. De standaard afgeronde hoeken blijven achterwege, en Motorola kiest voor een andere aanblik, die ervoor zorgt dat je dit toestel uit duizenden herkent.

Het grootste deel van de voorkant van het toestel wordt ingenomen door het scherm. Daarmee komen we meteen het eerste minpunt van de Razr tegen: om het toestel plat te maken heeft Motorola een vrij forse schermrand om het toestel geplaatst. Onder het scherm vind je de Android-besturingsknoppen. Deze zijn alleen verlicht als het donker is. Bij daglicht zijn de knoppen daardoor slecht zichtbaar.

Ook bijzonder is de plaatsing van de microfoon: in een klein gaatje aan de voorzijde. Aan de rechterzijde vind je verder de knop om het toestel mee aan, uit en op standby te zetten en de welbekende volumeknoppen. De linkerzijde herbergt een klein klepje, waarachter je een microSIM-kaart en een microSD-kaart kwijt kunt. Ook dit klepje is een minpunt. Het ziet er niet zo degelijk uit als je zou willen, en zo voelt het ook aan. Wij hebben onze twijfels of dit onderdeel twee jaar uithoudt.

Aan de bovenkant van het toestel vind je tenslotte de ingang voor een koptelefoon en de microUSB-aansluiting om een connectie met een computer te maken of je toestel op te laden. Het totaalpakket van de Razr is, in tegenstelling tot z’n uiterlijk, dus vrij standaard voor een supersmartphone.

Uithoudingsvermogen

De Motorola Razr draait op Android 2.3.5 Gingerbread, en biedt dus ook de energiebesparingsopties van Android. Doordat het toestel met een lichtsensor is uitgerust, heb je de mogelijkheid om de backlight van het toestel automatisch aan te laten passen. Dat scheelt stroom, want niet onder alle omstandigheden is een sterke achtergrondverlichting nodig. Daarnaast heeft Motorola een aantal standaard-widgets op het homescreen van het toestel gezet om bijvoorbeeld bluetooth uit te zetten, om zo de nodige batterijtijd te besparen.

In de praktijk is de batterijduur van de Motorola Razr de gebruikelijk 24 uur. Als je het toestel, zoals wij, regelmatig gebruikt het spelen van een spelletje, het lezen van het nieuws en social media, dan kun je prima een dag met het toestel werken. Het is wel aan te raden het toestel iedere avond op te laden, want een tweede dag met één batterijlading red je alleen bij minimaal gebruik.

Belkwaliteit

De belkwaliteit van het toestel is prima. Wij hadden op het netwerk van KPN nooit te maken met de onderbreking van een gesprek. Ook de luidsprekerfunctie doet het goed. We horen de andere kant duidelijk, en de gesprekspartner kan goed horen wat wij zeggen. Tijdens een gesprek kun je het volume aanpassen met de volumetoetsen, en kun je het gesprek in de wacht of op de luidspreker zetten.

Beeldscherm

Het toestel heeft een Super AMOLED-scherm. Dat staat garant voor heldere beelden, al is daar in dit geval wel wat op aan te merken. Het scherm van de Razr geeft vlakken die als wit bedoeld zijn wat gelig weer, en het scherm maakt gebruik van Pentile-techniek. Dat betekent dat de fabrikant behoorlijk kan besparen op het aantal pixels, en dus energie. Helaas wordt het scherm daardoor minder scherp. De verbetering die Samsung realiseerde bij het overstappen naar Super AMOLED Plus op de Galaxy S II heeft Motorola helaas nog niet gezet, en dat zie je.

Ondanks alle verbeterpunten geeft het beeldscherm van Motorola Razr prima weer wat je wilt zien. In het dagelijks gebruik zul je van bovengenoemde kritiekpunten weinig last hebben. Het had alleen beter gekund.

Menu

Motorola heeft een aantal aanpassingen aan Android doorgevoerd. De Amerikanen leveren het toestel af met een eigen Android-skin, Motoblur genaamd. Op veel gebieden is deze skin een verbetering ten opzichte van een standaard Android-installatie te noemen. Zo ziet het geheel er gelikt uit, kun je aan app net als op de iPhone verwijderen vanuit het menu (lang ingedrukt houden en dan kiezen voor verwijderen, en de app wordt gedeïnstalleerd.)

Het homescreen is door Motorola voorzien van vier grote koppelingen onderin het scherm, waarmee de belangrijkste telefoonfuncties te bereiken zijn. Uiteraard kun je zelf instellen welke dit zijn. Het menu is door Motorola horizontaal opgezet. De schermen met apps staan dus naast elkaar, niet onder elkaar.

Ook het Lockscreen is door de Amerikanen aangepakt. Behalve de gebruikelijke functie om het toestel te unlocken en het belgeluid uit te zetten, vind je ook de mogelijkheid om meteen uit het lockscreen naar de camera-app over te springen. Dat is een mooie mogelijkheid, want een aparte camera-knop ontbreekt. Door de snelkoppeling in het lockscreen kun je toch snel naar de camera overspringen als je snel een foto wilt maken.

Telefoonboek

Het telefoonboek van de Motorola Razr is nauwelijks aangepast ten opzichte van het standaard Android-telefoonboek. Dat is ook niet nodig. We zien een uitgebreide lijst van contactpersonen van onze Google-account, die zich makkelijk laat doorzoeken. Extra aardigheid van Motorola is de koppeling bovenaan, waarbij je een telefoonnummer in kunt stellen dat in geval van nood gebeld kan worden. Mocht je een ongeluk krijgen, dan kan degene die je mobiele telefoon vindt snel het juiste telefoonnummer vinden.

Als je je Facebook-account toevoegt, zorgt Motorola ervoor dat deze contacten worden weergegeven in het ‘telefoonboek’, dat bij een smartphone meer lijkt op een algemeen contactenboek, want niet aan iedere naam is noodzakelijkerwijs een telefoonnummer gekoppeld.

Messaging

Van een moderne smartphone wordt verwacht dat je op allerlei manieren berichten kunt sturen. De meest basale is SMS, wat uiteraard standaard is ingebouwd. Deze functie werkt naar behoren. Andere messaging-varianten, zoals Facebook en Twitter-berichten, zouden via de eigen social media app van Motorola moeten werken, maar in de praktijk komen wij daarbij een aantal problemen tegen, en dat is zacht uitgedrukt. De app van Motorola is onbruikbaar. Is dat erg? Helemaal niet!

De native apps van Facebook en Twitter zijn sowieso beter dan de implementatie van Motorola. Ook kun je via de Android Market kiezen voor een aantal populaire messaging-apps, zoals WhatsApp en Kik Messenger. Keuze genoeg, dus.

Zoals bijna alle andere Android-toestellen, biedt de Razr twee email-programma’s: de Gmail-app van Google, en een applicatie die het mogelijk maakt om allerlei andere email-accounts in te stellen. De Gmail-app zit uitstekend in elkaar, en verschilt niet van de app die je op andere toestellen met Android vindt. De e-mail app werkt overigens ook prima. Als je een Gmail-account hebt, is het het handigst om de Gmail-app te gebruiken. Heb je geen Gmail, dan is het misschien tijd om over te stappen. Berichten invoeren kan op de Razr nog sneller, doordat het bedrijf net als Samsung een Swype-toetsenbord geïnstalleerd heeft.

Connectivity

De Motorola Razr is voorzien van alle connectivity-mogelijkheden die je van een moderne supersmartphone mag verwachten. Het toestel heeft WiFi, en ondersteunt ook de meest recente draadloze netwerken volgens de WiFi-N-standaard. De standaard Android-optie om je toestel om te toveren tot een WiFi accesspoint is ook op de Razr aanwezig, het zogenaamde tethering. Een handige mogelijkheid als je onderweg bent, en andere apparaten bij je hebt die niet via 3G online kunnen, zoals een labtop of tablet. Denk er wel om dat je een datalimiet hebt, want tetherend is die snel overschreden.

De Razr is daarnaast voorzien van bluetooth, een techniek die wat traag aanvoelt als je WiFi gewend bent. Behalve het verzenden van bestanden, geeft bluetooth de mogelijkheid om allerlei randapparatuur draadloos aan het toestel te koppelen, zoals een headset.

Het toestel is naast bluetooth en WiFi ook uitgerust met GPS, zodat allerlei locatiegebaseerde diensten goed werken, en je je toestel ook zou kunnen gebruiken als navigatieapparaat.

De browser van Motorola Razr laat dankzij de dualcoreprocessor razendsnel webpagina’s zien. Aan de werking van de Android-browser heeft Motorola verder weinig aangepast. De mogelijkheden om in te zoomen met de vingers uit elkaar te bewegen, bladwijzers toe te voegen en verschillende vensters naast elkaar te openen, voelen vertrouwd aan.

Camera

De camera en het fotoalbum van de Motorola Razr zijn de grootste tegenvallers van dit toestel. De camera maakt foto’s die voor een mobiele telefoon acceptabel zijn, maar bij concurrerende toestellen zagen we een veel betere prestatie van de camera. Zowel binnen als buiten zijn de foto’s niet meer dan redelijk. Het 8.0 megapixel-exemplaar op de Razr kan ons niet echt overtuigen.

De camera-app is voorzien van alle gewenste opties. Je kunt de belichting instellen, de flitser al dan niet aanzetten, en ook een timer-functies aanwezig. Om snel effecten op foto’s toe te kunnen passen, heb je de mogelijkheid om voor Sepia, grijstinten of negatief te kiezen. Je kunt dat uiteraard ook achteraf doen met een fotobewerkingsprogramma, maar met de Razr kun je dit meteen bij het maken van de foto bepalen.

Ook het maken van een filmpje is eenvoudig. Met de Motorola Razr kun je filmpjes tot 720p opnemen. Ook zorgt het toestel ervoor dat, als je dat wilt, er automatisch een locatie aan je foto’s en video’s wordt toegevoegd. Op de camera-app hebben we daarom verder weinig aan te merken, hoewel het handig was geweest als de Razr een fysieke cameraknop zou hebben.

Het fotoalbum is door Motorola helaas fors slechter gemaakt dan het standaard Android-album. In een poging social media toe te voegen, is de standaard integratie met de eigen foto-dienst van Google, Picasa, deels verwijderd. Je bent nu op dienst van Motorola nodig om dezelfde functies te krijgen. Zo probeerden we een foto van Picasa als achtergrond toe te voegen op ons toestel. Dat lukt bij vrijwel ieder Android-toestel, maar niet bij de Razr. Jammer.

Aanwezige programma's

Standaard vind je op het toestel: Agenda, Alarm en timer, Berichten, Bestanden, Browser, Calculator, Camera, Contacten, Downloads, E-mail, Galerij, GoToMeet, Helpcentrum, Instellingen, Latitude, Maps, Market, Mijn accounts, Mobiele hotspot, Motoprint, Muziek, Navigatie, Nieuws, Nieuws en weer, Plaatsen Quickoffice, SIM-toolkit, Slimme taken, Sms/mms, Sociale Netwerken, Spraakgestuurde opdrachten, Taakbeheer, Taken, Talk, Telefoon, Voice Commands, YouTube, Zinio Reader en Zoeken.

Dat is eigenlijk een standaard-uitrusting voor een Android-toestel. Eén app willen we eruit halen: Slimme taken. Misschien ken je de betaalde Android-app Tasker. Slimme taken doet iets soortgelijks. Je kunt (bijvoorbeeld) op basis van je locatie allerlei acties laten uitvoeren. Niets is daarbij te gek. Wil je bij thuiskomst je toestel van de stillemodus af zetten, een andere achtergrond instellen en je favoriete app openen? Dat is allemaal in te stellen.

Games

Games worden door Motorola niet meegeleverd. Dat is geen probleem, want de Android Market staat bomvol games die dankzij de dualcoreprocessor allemaal vlot op dit toestel draaien. Op de lijst met populairste spellen staan Scrabble-variant Wordfeud en Angry Birds, twee veel gespeelde spellen op meerdere mobiele platformen.

Extra's

De Razr ondersteunt de standaard Google-navigatie. Deze software is bruikbaar, maar niet indrukwekkend. Als je snel van A naar B moet, en je bent je navigatie-apparaat vergeten, dan is deze app prima te gebruiken. Een aanrader daarbij is de Labs-functie om kaarten van te voren te cachen. Je gebruikt dan geen dataverkeer om de kaarten van Google Maps live naar je toestel te downloaden. Met de dure data-abonnementen van 2011/2012 is dat geen overbodige luxe.

Daar zit meteen het probleem van deze functie: het cachen van kaarten is een Beta-functie, die niet standaard aan staat. Google Navigatie is een app in ontwikkeling, en dat merk je.

Conclusie

Motorola zet met de Razr een onderscheiden toestel neer. Nog nooit hadden we zo’n dunne smartphone in onze handen. Ook het ontwerp van het toestel ziet er opvallend uit, en is zeker geen dertien in een dozijn. Tel daarbij op dat dit toestel bij een beperkt aantal importeurs te krijgen is, en het is duidelijk dat je met dit toestel niet bij de massa hoort. Dat kan een pluspunt zijn.

Hoewel het beeldscherm en de bouwkwaliteit van het toestel niet fantastisch zijn, vormen deze geen groot minpunt. Het beeldscherm doet z’n werk op een meer dan acceptabele manier, en de bouwkaliteit is prima, op het SIM-klepje na. Wees daar dus voorzichtig mee.

Het toestel werkt vlot. De Android-skin van Motorola is mooi bijgewerkt. De camera en de foto-app zijn wel een nadeel. Vind je de foto’s het belangrijkste van een smartphone, dan kies je waarschijnlijk voor een ander toestel. Wil je een unieke smartphone, dan is de Motorola Razr een goede keus.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Motorola Razr review