Motorola Moto X4 review

Een geslaagde comeback?


Motorola Moto X4 review

Een succesvolle comeback maken is niet makkelijk maar Motorola probeert het toch met de Moto X. Dit keer luistert hij naar de naam X4 en het is een ander soort Moto X dan we gewend waren.

Even voor de duidelijkheid, we hebben het hier over de gewone Motorola-versie van de X4. Niet die met Android One of de Amazon-uitvoering. Deze zijn namelijk beide niet verkrijgbaar in Nederland. De X4 is voorzien van een 12 en 8 megapixel camera aan de achterkant en een 16 megapixel camera met flitser aan de voorkant. Verder heeft het toestel een 5,2 inch scherm, Snapdragon 630 processor en is waterdicht.

Inhoud van de doos
TurboPower oplader (model FC0100)
USB C-kabel
SIM eject-tool
Snelstartgids

Het is voor ons enigszins onduidelijk wat Motorola met dit model denkt toe te voegen aan haar productgamma. De verschillen met de G5 / G5S / G5S Plus en Z2 Play zijn namelijk niet erg groot. Bovendien zijn er heel wat toestellen van andere merken te krijgen met vergelijkbare hardware voor minder dan 300 Euro. Misschien moet hij het dan vooral van zijn betere looks hebben. Op dat vlak heeft hij wel wat weg van de duurdere Samsung Galaxy S7 en Honor 9.

7,5 / 10

Plus- en minpunten Motorola Moto X4

  • Ontwerp
  • Waterdicht
  • Duur voor midrange specs
  • Wisselvallige camera

Ontwerp

In het verleden waren de X-modellen het beste dat Motorola te bieden had. Die positie werd overgenomen door de Z-lijn en na de X Force verdween de aanduiding de afgelopen twee jaar van de radar. Met de X4 maakt de lijn een comeback in de vorm van een toestel die thuishoort in het hogere middensegment.

Motorola Moto X4 voorkant
Selfieflitser voor extra goed belichte selfies
Vingerafdrukscanner met extra functies
De LinkedIn-app en Outlook kunnen niet verwijderd worden

Motorola doet nog niet aan voorkantvullende schermen en met een screen-to-body ratio van 69% is daar bij de X4 ook zeker geen poging toe gedaan. Boven het scherm is wel plek gevonden voor een flitser om te gebruiken met de selfiecamera. Deze zitten aan weerszijden van de oorluidspreker die ook functioneert als gewone speaker. Onder het scherm plaatst Motorola traditiegetrouw de vrij grote vingerafdrukscanner. Ernaast zit een klein gaatje voor de microfoon. Dit is een beetje gekke plek en maakt hem ook nodeloos opvallend.

Motorola Moto X4 selfieflash

Rondom bestaat de X4 uit een matte metalen frame met daarin aan de rechterkant drie knoppen van hetzelfde formaat voor volume en power. Voor het broodnodige onderscheid is de powerknop voorzien van een fijn ribbeltje. De poorten voor een headset en USB-C zijn beide aan de onderkant te vinden. Tot slot kan de SIM-kaart en een microSD-kaart of tweede SIM-kaart aan de bovenkant geplaatst worden.

Motorola Moto X4 achterkant
Dubbele camera waarvan één met groothoeklens
Fraai glazen achterkant
USB C-poort, nooit meer verkeerd de kabel insteken

Aan de achterkant vinden we de voor Motorola kenmerkende ronde cameramodule. Ook op de X4 steekt hij een behoorlijk stuk uit maar de opklikbare Moto Mods kunnen niet op dit toestel gebruikt worden. De module heeft een metalen rand en onder het glas dat hem bedekt is nog een geribbelde cirkel zichtbaar. In tegenstelling tot andere Moto's heeft de X4 een glazen achterkant. Deze loopt naar de zijkanten lichtjes schuin af. Het Motorola-logo is onder het glas geplaatst.

Motorola Moto X4 camera

Dat een telefoon stof- en waterdicht is zie je er tegenwoordig niet meer aan af en dat geldt ook voor de X4. Ons zwarte testmodel had een gedistingeerde en luxe uitstraling mede geholpen door de glazen achterkant. Dit is natuurlijk een stukje gevoeliger voor vingerafdrukken maar het bleef ruimschoots binnen de perken. Hoewel de X4 vrij zwaar is lag hij lekker in de hand.

Prestaties

De X4 beschikt over een batterij met een capaciteit van 3.000 mAh. We zagen al eerder bij de G5 Plus dat Motorola in staat is om hier een respectabel uithoudingsvermogen mee te bewerkstelligen. In een gebruikstijd van ruim 48 uur kwamen wij tot een scherm aan-tijd van zes uur. Op andere dagen was de gebruikstijd iets minder riant, maar we kwamen nooit onder de 1,5 dag.

Voor accubesparing is alleen de standaardfunctie van Android aanwezig. Deze beperkt de prestaties van het toestel, trilstand, locatieservices en de meeste achtergrondgegevens om de gebruiksduur te verlengen en kan automatisch inschakelen bij 15% of 5% resterende acculading. Ondanks zijn glazen achterkant heeft de X4 geen ondersteuning voor draadloos opladen. Wel wordt hij geleverd met een TurboPower-lader waarmee hij extra snel op te laden is.

Voor de aandrijving is de X4 voorzien van de Snapdragon 630-processor. Hoewel deze prima functioneert is het toch vooral het midrangemodel van Qualcomm. Zo zijn ook de G5(S) Plus-modellen met vrijwel hetzelfde type uitgerust en voor de prijsklasse van de X4 kan het als een tikkeltje mager worden beschouwd. In vergelijking met de G5 Plus krijg je er hier wel een extra GB werkgeheugen bij en komt daarmee op een keurige 4 GB.

Scherm

Het scherm van de Moto X4 heeft een resolutie van 1920 × 1080 pixels en komt daarmee op een pixeldichtheid van 424 pixels per inch. Dit is voor toestellen in het middensegment met een 5,2 inch scherm nog altijd een zeer gangbare en meer dan acceptabele specificatie. De schermhelderheid kan niet bijzonder fel of gedimd maar de automatische helderheid benut wel goed het hele bereik. In tegenstelling tot eerdere X-modellen is de X4 niet voorzien van een AMOLED maar van een IPS LCD-scherm.

De kleurenmodus kan gewijzigd worden van de standaardinstelling levendig naar standaard. De levendige modus benadert duidelijk wat meer de verzadigdheid van AMOLED-schermen maar wij vonden het niet zo overdadig dat het storend werd.

De X4 beschikt ook over een functie genaamd nachtscherm. Deze vermindert de blauwe tonen van het scherm door warmere kleuren weer te geven. Dit kan in- en uitschakelen op een gespecificeerd tijdstip, 10 uur voor je wekker afgaat of bij zonsondergang. Overigens kun je deze instellingen niet vinden in het instellingenmenu maar moet je er voor in de Moto-app zijn. De intensiteit van het filter kan niet worden ingesteld.

Software

De X4 draait op Android 7.1.1 Nougat en zoals we gewend zijn van Motorola is er nauwelijks aan de interface gesleuteld. Toch zijn er een aantal dingen anders dan gebruikelijk. Bovenaan het applicatiemenu staat een regel met app-suggesties, maar in tegenstelling tot standaard-Android heb je helaas niet de mogelijkheid om deze te verwijderen. Motorola heeft de icoontjes van haar eigen apps en ook die voor contacten, instellingen en telefoon van een make-over voorzien. Daardoor zijn ze nu rond en passen ze beter bij de rest van de icoontjes. Tevens krijgt het menu zo toch een iets andere uitstraling.

Met de komst van Android 7.1 werd het mogelijk om snelkoppelingen te gebruiken voor specifieke functies van apps. Deze verschijnen door een pictogram langer aan te raken. Daarnaast is het mogelijk om zo'n snelkoppeling vast te zetten op een startscherm.

In de al eerder genoemde Moto-app heeft Motorola een flink aantal extra functies ondergebracht en daar zitten ook een paar nieuwe tussen. De meest zichtbare is Moto Display waarmee de klok, datum, accupercentage en nieuwe meldingen worden getoond op het scherm terwijl de telefoon is vergrendeld. Onder Moto Acties zijn een aantal extra mogelijkheden te vinden voor de bediening van het toestel. Zo kun je twee keer schudden om de zaklamp aan te zetten, twee keer met je pols draaien om de camera te starten en het toestel met het scherm op tafel leggen om de 'niet storen'-functie aan te zetten. Met Moto Key kunnen met behulp van de vingerafdrukscanner van de X4 bij websites en apps ingelogd worden. Dit kan niet alleen op de telefoon maar ook op Windows-apparaten die ook zelf via de X4 ontgrendeld kunnen worden. De laatste functie is Moto Voice maar dit wordt niet ondersteund voor de Nederlandse taal.

Wat betreft software voegt Motorola ook de apps van LinkedIn en Outlook toe aan het toestel. Dit is niet een heel groot probleem, ware het niet dat je ze niet kunt verwijderen en wij vast niet de enige zijn die deze apps niet nodig hebben. Bovendien wordt er tijdens het in gebruik nemen van het toestel een extra poging gedaan om je Outlook te laten gebruiken in plaats van Gmail. Dat is nou precies waar wij niet op zitten te wachten bij een pure versie van Android.

Hardware

De vingerafdrukscanner is soms een beetje kieskeurig bij het herkennen van een vinger. Naast ontgrendelen is het ook mogelijk om het gehele toestel te bedienen met alleen de vingerafdrukscanner. In dat geval verdwijnen de virtuele bedieningstoetsen van het scherm en kun je door over de scanner te vegen teruggaan naar een vorig venster of het overzicht met recente apps openen.

Motorola Moto X4 vingerafdrukscanner

Een korte tik brengt je terug naar het startscherm en langer aanraken opent het Google-zoekscherm. Vreemd genoeg kan ook dit weer alleen ingeschakeld worden in de Moto-app. Wanneer deze functie niet ingeschakeld is kan het toestel vergrendeld worden door de vingerafdrukscanner iets langer te bedekken met een vinger. Deze vinger hoeft niet opgeslagen te zijn.

In het gedeelte voor “draadloos en netwerken” van het instellingenmenu staat ook het kopje “draadloos geluidssysteem”. Dit is een methode om audio af te spelen via meerdere Bluetooth-apparaten tegelijk. Om dit te kunnen gebruiken worden verbindingen met Bluetooth-apparaten zonder audio tijdelijk onderbroken en je moet verbonden zijn met een 5 GHz Wi-Fi netwerk.

Camera

De X4 is het eerste Motorola-toestel dat voor de tweede camera geen zwart-witsensor gebruikt maar een groothoeklens. Dit zorgt vanzelfsprekend voor extra functionaliteiten zoals een diepte-effect bij onderwerpen op de voorgrond. Helaas heeft geen van beide lenzen optische beeldstabilisatie voor extra scherpte.

Motorola verstaat de kunst om de interface van de camera er eenvoudig uit te laten zien maar hem toch vol te stoppen met opties. Dit is niet perse heel gebruiksvriendelijk en om dit een beetje te verhelpen wordt je door een korte tutorial geloodst bij het voor de eerste keer gebruiken van de camera. Daarbij worden echter alleen de absolute basics uitgelegd. Zo blijft het instellingenmenu dat van links het beeld ingesleept kan worden onbehandeld.

Na het scherpstellen door ergens op het beeld te tikken kan de belichting worden aangepast met de schuifknop aan de zijkant van het focuspunt. Je kunt tot 8x inzoomen maar er wordt niet getoond in hoeverre dit optische of digitale zoom is. Met een knop die halverwege aan de zijkant van het beeld zweeft, kan overgeschakeld worden naar een groothoekopname. Er is een aparte toets voor de videomodus en achter de toets met drie stippen gaan nog vijf extra opnamemodi voor foto's schuil. Hier zit onder andere de optie tussen voor diepte ingeschakeld waarbij de dubbele camera van de X4 gebruikt kan worden om foto's te nemen met een wazige achtergrond. In deze modus is de flitser of HDR niet beschikbaar en kan met een slider de mate van het diepte-effect worden ingesteld. Er is ook een modus om een kleur te selecteren en de rest van het beeld in zwart-wit te tonen en een slimme camerafunctie die objecten en bezienswaardigheden kan herkennen.

De X4 is niet erg snel met het schakelen tussen camera's en het daadwerkelijk nemen van de foto. Tussen het op de knop tikken en afdrukken zit een merkbare vertraging. Bij goede lichtomstandigheden worden kleuren en details levendig vastgelegd. Echter, belichting en contrast gaan met vallen en opstaan. In donkere situaties wordt er al snel veel ruis zichtbaar en zijn lichte delen veel te fel. Voor alle extra functies geldt dat ze niet erg consistent werken en het resultaat nogal wisselvallig is. Het diepte-effect kan goed uitpakken bij een portret maar bij andere objecten is het vaker mis dan raak. De groothoeklens stelt je natuurlijk in staat om meer vast te leggen maar trekt het beeld wel behoorlijk krom in de hoeken. Tevens is het jammer dat deze camera een merkbaar kleinere resolutie heeft. Vooral bij minder licht is dat goed zichtbaar. Filmen kan in 4K met 30 frames per seconde en 1080p met 60 frames per seconde. Echter pas vanaf 1080p met 30 frames per seconde is er ondersteuning voor beeldstabilisatie.

Motorola Moto X4 camera voorbeelden
Klik hierboven voor meer foto's geschoten met de Motorola Moto X4

Conclusie

Als je met de X4 verwacht een highend model van Motorola op de kop te tikken voor een mooi prijsje dan kom je bedrogen uit. De toppositie is tegenwoordig voor de Z-reeks en de X4 is in essentie een smartphone die in het middensegment valt met de looks van een duurder model. Het uiterlijk en ontwerp is prima verzorgd en zijn waterdichtheid geeft hem een streepje voor op veel andere toestellen van Motorola.

De dubbele camera's van de X4 zouden hem bovendien moeten onderscheiden van goedkopere Motorola's maar presteren enigszins wisselvallig. Ze hebben waarschijnlijk wel het nodige in hun mars maar veel van de camerafuncties lijken nog heel wat baat te kunnen hebben bij een grondige software-update. Daarmee valt de X4 toch wat duur uit en wanneer je besluit om meer dan 350 euro uit te geven aan een Motorola zal je de Z2 Play niet zomaar links mogen laten liggen.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Motorola X4 review