Motorola Milestone review

Motorola is back in business. Op de markt voor mobiele telefoons welteverstaan en wel met de Motorola Milestone.

Al moet bij deze comeback een kleine kanttekening worden geplaatst want in Nederland is de Milestone nog niet verkrijgbaar, daarom hebben wij een exemplaar uit Groot-Brittannië laten komen. De Milestone is in de Verenigde Staten beter bekend als de Droid en werd bij de introductie enthousiast ontvangen. Het is het eerste toestel dat draait op versie 2.0 van het Android-besturingssysteem.

De Milestone is pas het tweede Androidtoestel met een fysiek QWERTY-toetsenbord en er werd dan ook door een hoop mensen reikhalzend naar uitgekeken. Daarnaast heeft de Milestone een groot beeldscherm en een 5.0 megapixel camera met dubbele LED-flitser. Hiermee zal de Milestone de strijd moeten aan gaan met andere smartphonekrachtpatsers als de Nokia N900, Nokia N97 en de HTC Touch Pro2.

Plus- en minpunten Motorola Milestone

  • Bouwkwaliteit
  • Beeldscherm
  • Browser
  • Camera
  • Standaard Android
  • Plat fysiek toetsenbord

Wat zit er bij het toestel?

Het uiterlijk van het doosje waar de Milestone in geleverd wordt is niet heel bijzonder maar dat geld gelukkig niet voor de inhoud. Naast het toestel met 1400 mAh batterij zitten in het doosje een 8GB MicroSD-geheugenkaart, een USB-kabel met opzetstekker, een headset, CD-ROM en een getting started guide. Aangezien het hier gaat om een pakket voor de Britse markt heeft de opzetstekker voor de USB-kabel in Nederland geen nut want deze past alleen in Britse stopcontacten. De headset heeft normale oordopjes met schuimhoesjes, die er ook afgelaten kunnen worden. De headset is van prima kwaliteit maar hoeft niet perse gebruikt te worden want de Milestone beschikt over een 3.5mm audio-aansluiting.

Uiterlijk

Het eerste dat opvalt aan de Milestone is dat de twee delen van het toestel niet even groot zijn. Het gedeelte met daarin het beeldscherm is een halve centimeter kleiner dan het deel met het toetsenbord. Iets anders dat opvalt is dat het toestel erg dun is voor een slider met volledig toetsenbord, namelijk 13,7 milimeter. In het schuifmechanisme zit geen veer, dus openen en sluiten moet allemaal op eigen kracht en dit gaat wat stroef maar aan het begin en einde klikt hij wel netjes vast.

Wanneer je het toestel oppakt voel je dat het toestel met zijn 169 gram niet een van de lichtste is. Dit komt vooral doordat de Milestone voor een groot gedeelte gemaakt is van metaal. Het gedeelte met daarin het beeldscherm is vrijwel helemaal van metaal en het deel met het toetsenbord heeft een metalen rand. Ook de batterijcover is van metaal maar heeft een rubberen coating voor meer grip.

Onder het scherm zitten vier aanraakgevoelige toetsen voor de acties zoeken, menu, home en terug. Aan de bovenkant van het toestel zit naast de audioaansluiting de aan/uit- en vergrendelknop. Rechts vinden we de USB-aansluiting en links volumeknoppen en de cameraknop. Aan de achterkant zit de camera met dubbele LED-flitser en een roostertje met daarachter de luidspreker. Naast de camera en de luidspreker zitten twee licht opstaande, rubberen randjes. Om de SIM-kaart of de MicroSD-kaart te kunnen vervangen moet de batterij verwijdert worden.

Het uiterlijk van de Milestone is erg rechttoe rechtaan en afgezien van een paar gouden accenten zonder poespas. Niet alleen het design van de Milestone is robuust, de bouwkwaliteit is dat zeker ook. De Milestone is gebouwd als een huis en voelt aan alsof hij een levenlang meegaat.

Uithoudingsvermogen

Het uithoudingsvermogen is voor veel smartphones niet hun sterkste punt en daar is de Milestone geen uitzondering op. Een dag met normaal sms’en en bellen maar intensief internetten en downloaden van en spelen met applicaties is het maximaal haalbare. In het instellingenmenu zit een batterijmeter die aangeeft wat het meeste van de batterij vergt. Vooral het gebruik van WiFi lijkt grote negatieve invloed te hebben op het uithoudingsvermogen. Wanneer de telefoon minder intensief gebruikt wordt en WiFi niet aanstaat houd hij het ongeveer drie dagen vol.

Om de batterijduur te verlengen kan wat gespeeld worden met de schermhelderheid en de time-out van de schermverlichting maar het is toch vooral een kwestie van zuinig zijn met WiFi, Bluetooth, GPS en synchronisatie-intervallen. Dit is makkelijke te bedienen middels de powerwidget. Met een taskmanager is het ook nog mogelijk om bepaalde processen en applicaties uit te schakelen.

Belkwaliteit

De belkwaliteit van de Milestone is dik in orde. Motorola heeft daar dan ook wat extra werk in gestoken met haar CrystalTalk techniek. In de instellingen kan CrystalTalk ingesteld worden op normal, clear, crisp en bright. De laatste drie termen lijken nogal op elkaar en eerlijk gezegd konden we ook niet echt verschil bespeuren maar de contactpersoon is altijd goed te verstaan en wij kregen ook geen klachten.

Een gesprek beginnen moet via het Phonepictogram. Vervolgens zijn bovenin vier tabbladen te zien met de functies phone, call log, contacts en favourites. Phone is een normaal numeriek toetsenbord waar alleen een nummer ingetoetst kan worden. Het call log is wat karig want het bied alleen een lijst van ontvangen, uitgaande en gemiste gesprekken.

Een gesprek starten kan dus via de contactenlijst of de favorieten. In een gesprek zijn de functies gesprek toevoegen, bluetooth, dempen, speaker en toetsenbord toegankelijk. Tijdens het telefoneren wordt het beeldscherm automatisch uitgeschakeld als je het toestel tegen je oor houdt en weer ingeschakeld als je het toestel van bij je oor weghaalt.

Beeldscherm

De Milestone heeft een TFT-scherm dat ruim 16 miljoen kleuren kan weergeven. Het scherm van de Milestone is met een diagonaal van 3.7 inch behoorlijk groot en de 480 x 854 pixels is ook een primeur voor een Android-toestel op de Europese markt. De eigenschappen van het scherm zijn zo goed dat wij nog even dubbel gecheckt hebben of het geen AMOLED-scherm is. Het beeld is erg scherp, de kleuren worden mooi diep weergegeven en de helderheid is dik in orde.

Wanneer het toestel wordt gekanteld schakelt het beeld automatisch om en als het toestel wordt uitgeschoven gebeurt vanzelfsprekend hetzelfde.

Een deel van de applicaties uit de Market kan nog niet helemaal over weg met het grotere beeldscherm van de Milestone. Dit resulteert in zwarte of witte vlakken in de applicaties.

Menu

Voor de interface zijn de talen Engels UK, Engels US, Duits, Frans, Italiaans en Spaans beschikbaar. Bij het voor het eerst in gebruik nemen van het toestel doorloop je een korte tutorial en kan je je Google-account instellen. Het uiterlijk van het menu in Android 2.0 is aanzienlijk verandert in vergelijking met Android 1.5. Er is jammer genoeg geen HTC Sense of MOTOBLUR maar het ziet er allemaal wel een stuk strakker uit.

Het vergendelscherm is verandert. Hier is een gedeelte van een draaischijf zichtbaar met daarop twee toetsen om het toestel te ontgrendelen en het geluid aan- of uitzetten. Nog steeds zijn er drie homescreens beschikbaar waar widgets en snelkoppelingen op geplaatst kunnen worden. Drie homescreens is niet veel en sommige widgets zijn ook behoorlijk groot. De statusbalk kan naar beneden gesleept worden om eventuele berichten, USB-verbinding en andere meldingen te raadplegen. Het menu wordt geopend door het labeltje onderin de homescreens aan te tikken of omhoog te slepen. In het menu zijn de pictogrammen alfabetisch gerangschikt.

Over het algemeen is het toestel lekker snel, alleen bij het wisselen tussen de homescreens en het naar beneden slepen van de notificatiebalk is lichte vertraging merkbaar.

Telefoonboek

Zoals gezegd staat het telefoonboek ook onder het phonepictogram. Contacten worden gegroepeerd per beginletter weergegeven. Voor een nieuw contact kunnen afbeelding, namen, meerdere telefoonnummers, e-mailadressen, instant messaging gegevens, adressen, bedrijf, notities, bijnaam en website worden opgeslagen. Als je een Google-account hebt worden contacten automatisch gesynchroniseerd. Ook van een bedrijfsaccount kunnen contacten geïmporteerd worden. Hoewel Facebook ook in het rijtje staat werkt dit in Europa nog niet.

Als je in de contactenlijst op de contactafbeelding drukt verschijnt een spreekwolkje met daarin verschillende opties, bijvoorbeeld bellen, sms’en en e-mailen.

Messaging

Een bericht typen kan natuurlijk met het fysieke toetsenbord maar er is ook de mogelijkheid om in de horizontale of verticale stand het virtuele QWERTY-toetsenbord te gebruiken. De toetsjes van het fysieke toetsenbord zijn erg plat en de randjes ertussen zijn moeilijk voelbaar. Door de navigatieknop en de uitstekende rand naast toetsenbord zit het toetsenbord ook niet recht onder je duimen. Om eerlijk te zijn betrapten we onszelf erop dat we vaker het virtuele toetsenbord gebruikten. Vooral in de horizontale stand werkt deze erg fijn met grote toetsen. Enige nadeel is dat je geen navigatieknop hebt om de cursor in de tekst te verplaatsen.

De Milestone kan voor het virtuele toetsenbord typefouten automatisch corrigeren en suggesties tonen tijdens het typen maar hij maakt hierbij natuurlijk gebruik van de Engelse taal dus wij hadden deze optie uit staan. Er kunnen wel woorden aan de bibliotheek toegevoegd worden door de gebruiker. Voor het fysieke toetsenbord is er ook automatische spellingscorrectie maar die grijpt maar heel weinig in en is ook niet in het Nederlands beschikbaar.

Voor e-mail kan natuurlijk gebruik worden gemaakt van Gmail, daarnaast kunnen POP, IMAP, Microsoft Exchange en Hotmail ook eenvoudig ingesteld worden. Bij Hotmail worden mappen alleen niet ondersteund en een bericht dat op de telefoon verwijdert is staat nog wel in het postvak. Nieuwe berichten worden niet gepusht naar het toestel maar binnengehaald op een in te stellen interval. HTML-berichten worden perfect weergegeven. Berichten van de verschillende accounts komen allemaal in één inbox binnen en worden onderscheiden met verschillende kleuren.

Voor instant messaging is alleen Google Talk standaard geïnstalleerd maar in de Market zijn nog meer opties te vinden.

Connectivity

Verbinding maken met een WiFi-netwerk is geen probleem voor de Milestone. Hoewel inschakelen heel makkelijk kan moet een nieuw netwerk zoeken via het instellingenmenu. Wanneer WiFi is ingeschakeld en een eerder gebruikt netwerk is binnen bereik dan komt de verbinding automatisch tot stand.

Ook een Bluetooth-verbinding maken moet via de instellingen maar gaat wel makkelijk. In tegenstelling tot voorgaande Android-telefoons kan de Milestone wel bestanden via Bluetooth verzenden en ontvangen.

Bij het maken van de USB-verbinding kan gekozen worden tussen Motorola phone tools, Windows media sync, geheugenkaart en niks doen. Motorola phone tools zorgt ervoor dat je gebruik kan maken van Phone Portal. Dit programma geeft je vervolgens een IP-adres waarna je in je internetbrowser op de computer kan rondkijken in onder andere je berichten, contacten en foto’s. Het mooie is dat deze verbinding ook via WiFi gemaakt kan worden.

De browser van de Milestone werkt erg fijn en ondersteunt multitouch om makkelijk te kunnen zoomen. Jammer genoeg wordt de pagina niet zoals bij de HTC Hero zodanig geladen dat hij precies in beeld past maar daar staat tegenover dat de Milestone een groter scherm heeft. Verder is de browser wel lekker vlot en worden pagina’s goed weergegeven al is het nog even wachten op ondersteuning voor Flash 10. De adresbalk kan uit beeld geschoven worden en er kan gewerkt worden in meerdere vensters. Scrollen gaat niet heel soepel maar de pagina hoeft niet steeds opnieuw geladen te worden.

Camera

De Milestone kan foto’s schieten met een maximale resolutie van 2592 x 1944 pixels. De 5.0 megapixel camera kan vlot aangezet worden door de cameratoets aan de zijkant van het toestel in te drukken. Na het nemen van een foto duurt het wel even voordat het resultaat in beeld komt.

Qua kleuren en belichting doet de camera het goed maar er zit redelijk wat ruis in de foto’s en het lukt niet altijd om een scherpe foto te nemen. De bijdrage van de dubbele LED-flitser is over het algemeen positief.

De maximale resolutie voor video’s is 720 x 480 pixels met 24 frames per seconde. De Milestone gaat met de kwaliteit van de video’s nog een stapje verder dan de foto’s. Kleuren en belichting zien er prima uit en ook geluid wordt goed opgenomen. Bewegingen zijn soms wat vegerig maar binnen de perken.

In het zoekvenster van de camera zitten rechts een virtuele afdrukknop, een schakelaar om te schakelen tussen foto en video en een miniatuur van de laatst gemaakte afbeelding waarmee je de galerij kan openen. Zoomen kan niet met de volumeknoppen maar moet met twee virtuele toetsen onderin beeld in de stijl van Google Maps.

Het instellingenmenu kan geopend worden door links naast het zoekvenster op de balk te drukken. Hier kunnen flitser, scene, witbalans, kleureffect, geotagging, afbeeldingsgrootte, kwaliteit en focus worden ingesteld. Voor video’s kunnen kwaliteit, duur, witbalans en kleureffect ingesteld worden.

Aanwezige programma's

De programma’s die niet ergens anders in deze review aan bod komen zijn alarm clock, calculator, calendar, corporate calendar, corporate directory, Market, media gallery, music, My Sign, voice search en YouTube.

Met My Sign kun je doormiddel van het tekenen van symbolen op het scherm een bepaalde toepassing activeren. Hiervoor moet echter wel eerst de toepassing worden geopend dus erg nuttig is het niet.

Voice search maakt het mogelijk om de Google search applicatie te bedienen met je stem maar is afhankelijk van de taalinstelling van het toestel en ondersteunt dus geen Nederlands.

In de Android Market kunnen nog veel meer programma’s gedownload worden. Er zijn op het moment meer dan 16.000 applicaties te vinden voor vrijwel alle mogelijke toepassingen, zowel nuttig als leuk. Veel van deze applicaties zullen de bruikbaarheid van de Milestone nog verder uitbreiden. De Market is sinds Android 1.6 vernieuwd. Het is nu onder andere mogelijk om bij de beschrijving van een applicatie schermafbeeldingen te bekijken.

Games

Er staan standaard geen games op de Milestone geïnstalleerd maar deze zijn natuurlijk in overvloed te downloaden in de Market.

Extra's

Natuurlijk is Google Maps aanwezig op de Milestone. In Maps is het inmiddels mogelijk om layers te tonen zoals traffic, Wikipedia en transit Lines. Al lijkt alleen Wikipedia echt te werken.

Helaas hebben we in Europa nog niet de beschikking over Google Maps Navigation en daarom levert Motorola Motonav mee op de Milestone. Dit is een erg uitgebreid en compleet navigatieprogramma maar het werkt ontzettend traag en het is een trialversie voor 60 dagen.

Voor de Motorola Milestone is ook een dockingstation verkrijgbaar. Deze wordt niet standaard meegeleverd. Wanneer het toestel hierin wordt geplaatst opent automatisch een speciaal startscherm met daarin een klok, weersoverzicht en snelkoppelingen naar muziek, galerij, licht en alarmklok.

Conclusie

Bij Android-telefoons draait het vooral om de internetmogelijkheden en dat geldt ook voor de Motorola Milestone. Op dat gebied scoort hij dan ook erg goed met een fijne browser en veel integratie van applicaties. De camera van de Milestone is de beste die we tot nu toe op een Androidtoestel zijn tegengekomen. Dit alles is toegankelijk via een schitterend beeldscherm.

Het uiterlijk van de Milestone zal niet iedereen kunnen bekoren maar de nette afmetingen en uitstekende bouwkwaliteit zijn indrukwekkend. De Milestone heeft een erg goede indruk op ons gemaakt maar geen verpletterende. Dit is gedeeltijk te wijten aan het fysieke toetsenbord maar komt ook doordat de Milestone voorzien is van standaard Android. Android is met 2.0 nog niet helemaal uit de kinderschoenen wat betreft looks en feel . Dit in combinatie met de hoekige vormgeving van het toestel doet ons vermoeden dat een hoop mensen nog wat terughoudend zullen zijn ten opzichte van de Milestone. Overigens heeft Motorola gezegd dat Android 2.1 ook naar de Milestone zal komen waardoor een groot deel van onze bezwaren alweer teniet wordt gedaan.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Motorola Milestone review