LG X screen review

Het tweede scherm wordt volwassen


LG X screen review

LG heeft het idee opgevat om onderscheidende hardware van haar high-end toestellen in midrange modellen te plaatsen. Zo is er de LG X cam met een dubbele camera en de door ons geteste LG X screen met een tweede scherm.

Dit tweede scherm zagen we als eerste op de LG V10. Dat is een robuust monster met onder andere een 5,7 inch groot Quad HD IPS-scherm, dubbele selfiecamera en vingerafdrukscanner. De X screen moet het doen met een nét geen 5 inch groot scherm, 13 megapixel camera, 1.2 GHz processor en 8 megapixel selfiecamera.

Inhoud van de doos
Headset
MicroUSB-kabel
Oplader
Snelstartgids
SIM-lade pinnetje

Met deze benadering probeert LG goedkopere modellen die wellicht niet zouden opvallen tussen alle concurrentie toch nog een ‘unique selling point' te geven. De concurrentie is dan ook niet mals. Denk bijvoorbeeld aan de Samsung Galaxy J5 (2016) met selfieflitser, Motorola Moto G4, Honor 5C, HTC Desire 628 en Sony Xperia E5. De meesten kosten momenteel net als de LG een paar tientjes meer dan 200 Euro, maar de Honor en Sony zijn verkrijgbaar voor net geen 200 Euro.

6,5 / 10

Plus- en minpunten LG X screen

  • Glazen uiterlijk
  • Nuttiger 2e scherm
  • Prima accuduur
  • Schermresolutie en kleurweergave
  • Beperkte camera settings

Ontwerp

De boven- en onderkant en voor- en achterkant van de X screen zijn vrijwel identiek aan elkaar. Met zijn afgeronde hoeken verraden alleen de fysieke knoppen en de cameramodule aan de achterkant op gevoel wat de boven- en onderkant zijn. De voor- en achterkant zijn allebei spiegelglad en in het zwart was ons testtoestel een nette verschijning.

LG X screen voorzijde
"Always-on" scherm voor notificaties en meer
8 megapixel selfiecamera met gezichtsherkenning
Draait standaard Android 6.0 Marshmallow uit de doos

Het lijkt een beetje alsof het toestel rondom is ingelegd met een aluminium strook maar in werkelijkheid is dit een likje verf en maakt het gewoon onderdeel uit van de uit één geheel bestaande plastic rand rondom het toestel. Er zitten dus geen richeltjes in de zijkanten. De plaat Gorilla Glass voor het beeldscherm en de glasvezel achterkant zitten geklemd in deze rand.

Aan de voorkant zit helemaal bovenaan in het glas een kleine uitsparing voor de oorluidspreker en linksboven het scherm is de selfiecamera zichtbaar. Aan weerszijden van het scherm zit nog vrij veel loze ruimte. De screen-to-body ratio is met 66,5% dan ook niet echt hoog. Bovenop het toestel is alleen een gaatje zichtbaar voor een microfoon. De poorten voor headset en microUSB zitten aan de onderzijde evenals de luidspreker. De achterkant is van glad glasvezel met alleen twee gaten voor de camera en LED-flitser. Deze materiaalkeuze is net iets beter bestand tegen krassen en schokken dan glas. Het blijkt geen loze marketingkreet te zijn; ons testmodel had na een week testen nog geen enkele kras.

LG X screen achterzijde
Glasvezel achterkant
13 megapixel camera met panoramafunctie

Rechts op het toestel zit de powerknop en de tree voor SIM en microSD-kaart. Aan de linkerkant vinden we de volumetoetsen. Die zitten op een wat ongemakkelijke plek. Zeker om tijdens het gebruik van het toestel met je rechterhand even snel het beltoon- of mediavolume aan te passen. Tijdens een telefoongesprek zijn ze wel goed te gebruiken.

De X screen voelt erg licht aan maar doordat de rand rondom het toestel uit één geheel bestaat geeft hij wel een solide indruk. Bovendien is deze rand iets gebold en daardoor ligt het toestel erg prettig in de hand. De voor- en achterkant zijn behoorlijk magneten voor vingerafdrukken. Regelmatig poetsen is het devies.

Prestaties

De batterij van de X screen heeft een capaciteit van 2.300 mAh. Dat lijkt naar moderne maatstaven aan de krappe kant maar de hardware van de X screen vergt er blijkbaar niet al teveel van want het toestel kan er aardig mee uit de voeten. Met een scherm aan-tijd van tegen de vier uur is het net aan mogelijk om de 36 uur gebruikstijd vol te maken. Vraag je wat meer van het toestel dan zal een volle 24 uur ook geen probleem zijn. De X screen heeft een spaarstand die automatisch bij 5% of 15% accuniveau kan inschakelen. Je kan daarbij instellen of apps moeten worden beperkt op de achtergrond of het gebruik van het tweede scherm blokkeren.

De X screen beschikt over een Quadcore 1.2 GHz processor en 2 GB werkgeheugen. Dat zou voldoende moeten zijn voor stabiele en soepele prestaties, maar toch voelt het toestel vaak traag en stroperig aan. Animaties in de interface en het openen van apps gaan vaak gepaard met een lichte vertraging.

Scherm

Van een toestel met de term 'screen' in zijn naam mag verwacht worden dat er een opvallend goed beeldscherm in zit. Het hoofdscherm van de X screen meet diagonaal 4,93 inch. De HD-resolutie van 1280 × 720 pixels is niet echt riant. Gelukkig gaat het wel om een kwalitatief goed scherm waardoor de detailweergave afdoende is. Toch is deze resolutie niet echt meer van deze tijd. Contrast en helderheid zijn prima in orde maar er ligt een beetje blauwige waas over het scherm en kleuren zijn erg afgevlakt en flets.

Het tweede scherm meet diagonaal 1,76 inch en heeft een resolutie van 520 × 80 pixels. Dit lijkt erg mager maar het scherm hoeft alleen maar simpele icoontjes te tonen. Het tweede scherm is hardwarematig één geheel met het hoofdscherm maar softwarematig staat hij er volledig los van. Op de LG V10 waren we nog niet zo te spreken over de functionaliteit of dat nog steeds zo is lees je verderop in deze review.

Software

De LG X screen draait op Android 6.0.1 en hoewel Android 7.0 inmiddels is gepresenteerd beschikt het toestel daarmee wel over de meest recente breed beschikbare Android-versie. Al zie je weinig van de originele Android-interface want LG legt er een vrij uitgebreide schil overheen.

Bij de presentatie van de LG G5 bleek dat LG het applicatiemenu uit de nieuwste versie van haar interface had verwijderd. In plaats daarvan waren alle apps op de startschermen te vinden, al dan niet gegroepeerd in mapjes. Hier kwam al direct de nodige kritiek op en via een update liet LG later de keuze over aan de gebruiker. Op de LG X screen is dit ook het geval en je kan daardoor nu onder weergave in de instellingen kiezen uit drie launchers die luisteren naar de namen Home, EasyHome en Home & app drawer.

Kies je voor een startscherm met apart applicatiemenu dan kun je de ordening van dit menu zelf aanpassen. Het raster van vijf bij vijf is netjes maar het aparte tabblad voor widgets is echt niet meer van deze tijd. Wel heeft LG de icoontjes van hun eigen apps gemoderniseerd en de hoeken afgerond. Het aantal standaard geïnstalleerde apps is te overzien maar je wordt nog steeds geconfronteerd met ongevraagde toevoegingen als Evernote, RemoteCall Service en LG Smartworld. Deze kunnen niet verwijderd worden.

Links naast de startschermen is 'Smart Bulletin' gelukkig verdwenen maar Google Now is er niet voor in de plaats gekomen. Om het aantal startschermen uit te kunnen breiden moet je uitzoomen door te pinchen met duim en wijsvinger op een bestaand startscherm. De knoppen voor snelle instellingen in het notificatiescherm zijn nu wit in plaats van zwart. Door op het potloodicoontje te drukken kan de indeling van de knoppen worden aangepast.

Hardware

Het tweede scherm kan actief zijn wanneer het hoofdscherm is in- en/of uitgeschakeld. Met het hoofdscherm uitgeschakeld fungeert het tweede scherm als statusbalk met daarop datum, tijd en batterijniveau. Daarnaast is er nog ruimte voor eventuele notificaties. Na een veeg van rechts naar links kunnen trilfunctie, WiFi, zaklamp of bluetooth worden aangezet. Tevens kan de muziekspeler hier bediend worden.

Wanneer het hoofdscherm is ingeschakeld worden op het tweede scherm ook notificaties getoond. In dat geval als een soort pop-up met wat meer informatie op het moment dat ze binnenkomen. Daarnaast kunnen er Quick Tools, recente apps, aankomende afspraken, bediening voor muziekspeler applicatiesnelkoppelingen, contact snelkoppelingen of een handtekening worden getoond. Behalve de vier eerder genoemde Quick Tools kan er ook gekozen worden om een knop te tonen voor de camera of Capture+. Schakelen tussen de verschillende functies gebeurd door te vegen over het tweede scherm en de volgorde kan ook worden gewijzigd.

LG X screen Always-ON schermLG X screen Always-ON scherm

Op de LG V10 zagen wij weinig toegevoegde waarde in het tweede scherm, mede doordat het hoofdscherm daar zo groot is dat je haast niet bij het tweede scherm kan. Wat dat betreft komt het beter uit de verf op de X screen. Niet alle functies zijn even handig. Android heeft bijvoorbeeld al een goed overzicht voor recente apps. Snelkoppelingen voor applicaties of bediening van de muziekspeler zijn meer praktische toevoegingen. Maar vooral het Always ON-aspect van het tweede scherm wanneer het hoofdscherm uitstaat is erg plezierig. Ook fijn is dat wanneer mediacontent fullscreen wordt getoond het tweede scherm tijd en telefoonstatus kan tonen.

Camera

Aan de achterkant heeft de X screen een, op papier, nette 13 megapixel camera. Helaas is deze qua opties en instellingsmogelijkheden nogal beperkt. Er is een simpele en automatische stand beschikbaar. Schakelen tussen deze camerastanden kan via het tweede scherm. In de simpele stand kun je helemaal niks instellen en alleen een foto nemen door op het scherm te tikken.

De automatische modus biedt iets meer mogelijkheden maar is nog steeds erg summier. De flitser en panoramamodus kunnen direct in het zoekvenster aangezet worden. In de instellingen kunnen beeldverhouding en videokwaliteit, timer, spraakbesturing en raster nog worden gewijzigd. Daar houdt het ook mee op. Enige leuke extra is dat je vanuit het camerascherm een net genomen foto direct kan delen via een flink aantal apps.

De 8 megapixel selfiecamera heeft dezelfde instellingsopties en kan ook automatisch of doormiddel van een handgebaar een opname maken. Bij het opnemen van video kan met het tweede scherm worden in- en uitgezoomd.

Kleur- en detailweergave zijn over het algemeen vrij geslaagd bij foto's. Belichting is duidelijk een zwakke plek en door het ontbreken van beeldstabilisatie is een scherp beeld niet altijd een gegeven. Het is duidelijk dat de focus bij dit toestel niet ligt op de camera.

Conclusie

Zoals wij bij het reviewen van de LG V10 al vermoedden is een tweede scherm beter op zijn plek in combinatie met een bescheidener hoofdscherm. Bij het testen van de X screen benutten wij sommige mogelijkheden van het tweede scherm vaker dan op de V10. Toch betwijfelen wij of het tweede scherm onderscheidend genoeg is om mensen te verleiden tot het aanschaffen van de LG X screen.

Mede doordat zijn pluspunten niet erg opvallend zijn. Door zijn vormgeving ligt hij fijn in de hand maar het is geen hoogvlieger. Op veel andere aspecten qua hardware en prestaties scoort de X screen namelijk maar krap voldoende tot matig. Vooral de camera, snelheid en beeldscherm vallen wat tegen. Dat laatste is toch wel erg ironisch voor een toestel dat luistert naar de naam X screen. Zeker ook omdat de duurdere toestellen van LG bekend staan om hun goede beeldschermen.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze LG screen review