LG V10 review

Ruwe bolster, blanke pit


LG V10 review

LG wil een nieuwe serie smartphones positioneren naast haar succesvolle G-serie. De eerste uitvoering daarvan is deze opmerkelijke LG V10.

Deze V-serie zal zich niet kenmerken door de nieuwste hardware. In plaats daarvan worden er aanvullende technieken ingebouwd. Zo beschikt de V10 over een dubbele selfiecamera en een tweede scherm. Verder zijn onder andere nog een 5,7 inch groot Quad HD IPS-scherm en vingerafdrukscanner aanwezig. Daarmee moet de V10 zich een plekje verwerven tussen de andere high-end phablets op de markt.

Inhoud van de doos
MicroUSB datakabel
Adapter
Quad Beat 3 koptelefoon

LG zet zijn geld dus op twee vlaggenschepen en omdat de G5 op moment van schrijven nog niet verkrijgbaar is, is dat naast de V10 voorlopig nog de G4. Deze heeft een iets kleiner scherm maar beschikt verder over dezelfde processor, camera en batterij én is inmiddels een stuk goedkoper. De bijzondere eigenschappen van de V10 moeten dus wel heel speciaal zijn om dit goed te maken. Een ander Android-toestel met een 5,7 inch groot scherm met extra functionaliteit is de Samsung Galaxy S6 edge+. Verder komt er ook nog fikse concurrentie van andere grote jongens als de Nexus 6P, de iPhone 6s Plus en de Microsoft Lumia 950 XL.

8 / 10

Plus- en minpunten LG V10

  • Robuust
  • Beeldscherm
  • Camera
  • Groot en zwaar
  • Uithoudingsvermogen

Ontwerp

De V10 is gebouwd rondom een roestvrijstalen frame. Dit moet het toestel extra sterk maken en daarom claimt LG dat hij voldoet aan een standaard van het Amerikaanse leger. Deze norm wordt overigens voor consumentenelektronica niet door een onafhankelijke partij gekeurd en moet dus wellicht met een korreltje zout worden genomen. Neemt niet weg dat de V10 absoluut aanvoelt alsof hij tegen een stootje kan. Al betekent dit niet dat hij ook waterbestendig is.

LG V10 voorkant
Secundair scherm voor notificaties
Dubbele selfiecamera ieder met een eigen karakteristieke lens
Maximale bescherming dankzij metalen 'Dura Guard' frame

Aan de voorkant van de V10 bedekt een glasplaat de twee schermen en de dubbele selfiecamera. Zowel daarboven als eronder zit nog een mat plastic gedeelte. Bovenop vinden we hier de oorluidspreker en een paar sensoren. Onder het scherm zit nog iets meer ruimte met daarin het LG-logo. Boven heeft de V10 een infraroodzender en aan de onderkant vinden we de headset- en microUSB-aansluitingen plus een luidspreker.

LG V10 achterzijde
In de powerknop Ingebouwde vingerafdrukscanner
Camera met handmatige videomodus
Rubberachtige Dura Skin bekleding voor extra grip

Net als bij de toestellen uit de G-serie van LG zitten de fysieke knoppen van de V10 aan de achterkant. Daardoor kunnen de zijkanten van het toestel bestaan uit twee stevige metalen randen die mooi zijn afgerond. De aan/uit-knop is rond omdat hij tevens fungeert als vingerafdrukscanner. Boven de knoppen steekt de camera een klein beetje uit met er omheen een brede metalen rand. De achterkant van het toestel wordt afgedekt door een verwijderbare plastic cover. Deze is gehuld in een geribbelde rubberen coating die LG 'Dura Skin' noemt.

LG V10 binnenzijde

Door de metalen zijkanten en rubberen achterkant voelt de V10 erg robuust aan. Zijn gewicht draagt daar nog aan bij, want met 192 gram is het geen lichte jongen. De achterkant beidt ook de noodzakelijk grip die je niet krijgt van de metalen zijkanten. Doordat boven het 5,7 inch grote scherm nog een extra scherm is geplaatst wordt de V10 ook behoorlijk groot. Bij dergelijke toestellen moet je altijd even zoeken naar een manier waarop je hem prettig kunt vasthouden. Dit gaat vrij goed maar je zult regelmatig nog wat moeten manoeuvreren.

Prestaties

De V10 heeft een verwisselbare batterij met een capaciteit van 3.000 mAh. Dat is wel zo'n beetje de ondergrens voor toestellen met een 5,7 inch scherm. Met een scherm-aan-tijd van vier à vijf uur vonden wij het lastig om de 24 uur vol te maken. Een flinke werkdag zal hij dus wel redden maar hiermee schaart de V10 zich bij het scala aan smartphones dat elke nacht aan de oplader zal moeten.

Omdat de V10 nog niet op Android 6.0 draait beschikt hij nog niet over de energiebesparingsfunctie ‘Doze'. Dus moet je het doen met de reguliere spaarstand die automatisch kan inschakelen bij 15 of 5 procent resterend accuniveau. Hierbij kunnen apps beperkt worden en het tweede scherm kan uitgeschakeld worden. Er is ook een game-optimalisator die de videokwaliteit in spellen aanpast om batterijvermogen te besparen.

De V10 heeft standaard al 64 GB opslaggeheugen maar er kan ook nog een microSD-kaart tot 200 GB geplaatst worden naast de SIM-kaart.

Scherm

Het scherm van de V10 heeft een resolutie van 2560 × 1440 pixels en komt daarmee op een pixeldichtheid van 515 PPI. Het scherm beschikt verder over de IPS Quantum-techniek. Op de G4 waren we hier al over te spreken en ook dit keer bewijst het zijn kracht. Vooral contrastweergave is een sterk punt. De helderheid kan ook lekker laag. Hoewel het beeld misschien een beetje blauwig is heb je hier geen last van. Meer pixels wil overigens niet zeggen dat er ook meer van de interface zichtbaar is op het scherm. Alles wordt vooral groter en gedetailleerder getoond. Vooral de Play Store wordt nogal opgeblazen. Het veranderen van de lettergrootte kan dit wel enigszins verbeteren.

LG V10 tweede scherm

Het tweede scherm meet diagonaal 2,1 inch en heeft een resolutie van 160 × 1040 pixels. Deze lijkt één geheel te vormen met het hoofdscherm maar functioneert er volledig los van. Meer over z'n functionaliteit lees je verder in deze review.

Software

Jammer genoeg wordt de V10 nog geleverd met Android 5.1.1. Nu is er niet direct iets mis met Android 5.x maar de interface van LG kan wel een opfrisbeurt gebruiken en wij zijn erg benieuwd hoe ze dat gaan uitvoeren. Bovendien heeft Android 6.0 ook weer wat verbeteringen met zich meegebracht. Zoals het eerder genoemde 'Doze' maar ook een nieuw permissiebeleid voor apps. Permissies hoeven niet meer in één keer allemaal tegelijk goedgekeurd te worden vóór het downloaden van de app maar de goedkeuring hoeft pas te gebeuren wanneer een app daar om vraagt.

Nu komt de interface nog grotendeels overeen met de LG G4. Voor de virtuele functietoetsen onderin beeld kan gekozen worden tussen een witte en zwarte achtergrond of transparant voor het startscherm. Het aantal touchtoetsen onderin beeld kan tot maximaal vijf worden uitgebreid met toetsen voor meldingen, Dual Window, QuickMemo+ en QSlide. QSlide is de naam van de optie om de meeste LG-apps te kunnen verkleinen of openen als een soort zwevende widgets, maar met de volledige functionaliteit. Dit maakt een ander soort multitasken mogelijk.

Op de startschermen is een raster van 5x5 beschikbaar om snelkoppelingen en widgets te plaatsen. Links naast de normale startschermen zit bij pure Android Google Now, bij HTC Blinkfeed en LG plaatst hier 'Smart Bulletin'. Dit is een lijst met kleine kaartjes voor snelle toegang tot de agenda, LG Health, muziek, smart tips, QuickRemote, smart settings, muziek en Evernote. Echt veel toegevoegde waarde vonden wij het niet hebben. Het scherm kan in zijn geheeld uitgezet worden maar vervangen door Google Now is niet mogelijk. Om het aantal startschermen uit te breiden moet je uitzoomen door te pinchen op een bestaand startscherm.

Door de notificatiebalk naar beneden te slepen verschijnt het notificatiescherm met bovenin schakelaars voor dingen als WiFi, de trilstand, schermrotatie en NFC. Je kunt er horizontaal doorheen scrollen en ongebruikte schakelaars kunnen worden uitgezet. Onder deze regel met vrij grote schakelaars staat een schuif voor de schermhelderheid en één voor het beltoonvolume. Ook deze kunnen uitgezet worden. Wanneer ook de QSlide en/of Quick Remote ingeschakeld zijn dan worden de meldingen nog verder naar beneden verdrongen.

In het applicatiemenu kunnen apps ook in mapjes worden geplaatst en er kan gekozen worden uit twee formaten voor de icoontjes. Apps kunnen gesorteerd worden op alfabet, download-datum of met een eigen indeling. LG houdt hier nog steeds een apart tabblad in stand voor widgets. Dat is een nogal nutteloze functionaliteit en geeft het menu een beetje gedateerde uitstraling.

Hardware

De V10 beschikt als eerste LG-toestel over een vingerafdrukscanner. De scanner lijkt wat kleiner dan we zagen bij de 'Nexussen'. Daardoor moet je je vinger iets preciezer plaatsen en zijn soms meerdere pogingen nodig. De scanner kan niet in één keer het toestel activeren en ontgrendelen. Je moet eerst het scherm aanzetten door de knop in te drukken. Dat is door de plaatsing aan de achterkant net even wat lastiger dan bij een knop aan de zijkant. Je moet het toestel goed vasthouden om na ontgrendeling te herpositioneren zodat je het touchscreen kunt bedienen. Je kunt het scherm ook activeren door er twee keer op te tikken om het vervolgens te ontgrendelen met een pincode of tikpatroon van Knock Code. Vooral handig wanneer het toestel op tafel ligt en de scanner lastiger is te bereiken.

Met het hoofdscherm uitgeschakeld fungeert het tweede scherm als statusbalk met daarop het weer, datum, tijd en batterijniveau. Daarnaast is er nog ruimte voor notificaties. Na een veeg van rechts naar links kunnen trilstand, WiFi, zaklamp en camera worden geactiveerd. Wanneer het hoofdscherm is ingeschakeld worden op het tweede scherm ook notificaties getoond. Daarnaast heeft het nog zes mogelijke functies. Zo kunnen de vijf laatst gebruikte apps worden getoond, bediening voor de muziekspeler, agenda afspraken en snelkoppelingen voor vijf apps en vijf contacten. Tot slot kun je ook nog een handtekening tonen in de vorm van een zelf ingevoerd woord of zin. Schakelen tussen de verschillende functies gebeurd door te vegen over het tweede scherm

Hoewel Android het tonen van notificaties al heel goed verzorgt kan het soms prettig zijn om ze op een tweede scherm binnen te krijgen. Bijvoorbeeld wanneer je in fullscreen een film bekijkt of iets dergelijks. Helaas werkt deze functie op de V10 nogal wisselvallig. Soms worden notificaties inderdaad alleen op het tweede scherm getoond, andere keren op allebei de schermen en soms als vanouds in het hoofdscherm. Dit verschilt lijkt vooral te zitten tussen apps van LG zelf en derden zoals WhatsApp. Snel kunnen schakelen tussen je laatst gebruikte apps is handig maar doordat het hoofdscherm zo groot is moet je wel erg ver reiken naar het tweede scherm en wordt het gebruiksgemak deels teniet gedaan. Het zou handiger en logischer zijn om een tweede scherm toe te passen in combinatie met een kleiner hoofdscherm.

LG bouwt al geruime tijd een infraroodzender in haar toestellen. Deze kan met de QuickRemote-app gebruikt worden op de V10 te gebruiken als afstandsbediening voor ondersteunde apparaten. Zoals TV's, set-top boxen, audio apparaten, airconditioners en projectors. Handig en sinds Samsung besloten heeft deze functie uit de Galaxy S7 (edge) te halen zeker onderscheidend.

De V10 heeft ook ondersteuning voor HiFi DAC audio. Hiervoor moet je alleen wel een audioapparaat of headset aansluiten. LG levert een door AKG getunede witte in-ear headset met koperkleurige accenten mee met de V10. Geluid klinkt inderdaad net even wat voller en je muziekbestanden moeten het ook ondersteunen. Het luidsprekertje aan de onderkant van het toestel is niet echt indrukwekkend.

Camera

De 16 megapixel camera is hetzelfde type als in de G4. Met een apertuur van f/1.8 laat hij meer licht door en beschikt over een infrarood kleurenspectrumsensor waardoor kleuren nog realistischer moeten worden vastgelegd. Verder is er optische beeldstabilisatie en laser autofocus aanwezig.

De software van de camera is licht gewijzigd. Schakelen tussen de verschillende camerastanden kan namelijk via het tweede scherm. Standaard staat de camera op de automatische stand en ziet de interface er net zo uit als op de LG G4. Hiermee kunnen zowel foto's als video's worden gemaakt en kun je flitser en modus aanpassen. Tussen de modi staan ook slow motion en timelapse. Vreemd genoeg vinden we deze niet terug in de handmatige videostand. Bij de instellingen kunnen HDR, beeldverhouding en videokwaliteit, cheese shutter, zelfontspanner, raster, optische beeldstabilisatie worden aangepast en/of ingeschakeld. Voor video is de beeldstabilisatie niet beschikbaar in de hoogte UHD-kwaliteit.

Hoewel de camera in deze auto-stand al hele nette beelden aflevert kan zowel voor foto als video ook een volledig manuele modus gebruikt worden. Hierin is de LG V10 redelijk uniek. Bij beide kun je witbalans, focuspunt, helderheid, ISO en sluitertijd instellen. Foto's kunnen hierbij in RAW geschoten worden. Voor video kunnen framerate en bitrate aangepast worden en het is aan te passen of geluid aan de voor- of achterkant van het toestel harder moet worden opgenomen. Ook in het hoogste framerate van 60 FPS is beeldstabilisatie niet beschikbaar.

De camera werkt erg snel en ook de bediening van de verschillende functies in de manual modi gaat makkelijk en soepel. De camera doet eigenlijk nauwelijks iets verkeerd. Kleuren en details komen goed tot hun recht met weinig ruisvorming. Ook de extra beeldstabilisatie is een fijne functie tijdens het filmen. Het is hoogstens jammer dat HDR een beetje zit weggestopt in het menu want dit kan een foto regelmatig nog verder verbeteren. In de handmatige standen heb je nog meer ruimte om je eigen voorkeuren en creativiteit te benutten en het maximale uit de camera te halen. Belichting en focus kunnen goed ingesteld worden.

LG V10 camera samples
Klik hierboven voor meer foto's geschoten door de LG V10

De twee selfiecamera's hebben allebei een grootte van vijf megapixel en ze kunnen niet naast elkaar worden gebruikt. In plaats daarvan kun je schakelen tussen de twee om selfies met een hoek van 80 of 120 graden te nemen. Hierdoor kun je twee verschillende effecten krijgen; groothoek en portrait. Liever hadden we gezien dat beide camera's gebruikt werden om één 'super' foto te krijgen. Nu moet je vooraf kiezen.

Conclusie

De V10 voelt fysiek en qua rekenkracht erg solide aan. Zijn uithoudingsvermogen is iets minder robuust maar het is ook weer niet zo erg dat het in de weg zal zitten. Bovendien kan de batterij eenvoudig vervangen worden. Met het uitstekende 5,7 inch scherm is de V10 overall een erg degelijk presterende phablet.

Rest de vraag of de aanvullende features echt onderscheidend zijn en iets toevoegen. Voor de dubbele selfiecamera is dat wat ons betreft nauwelijks het geval. LG had ook gewoon alleen voor de camera met de grotere hoek kunnen kiezen. Het tweede scherm kan in potentie wat toevoegen maar eigenlijk is de V10 te groot om het prettig te kunnen gebruiken. Veel functionaliteit is ook een beetje dubbelop met wat Android van zichzelf al prima verzorgt. Apps, contacten en notificaties zijn al snel bereikbaar op Android. Bovendien worden notificaties niet consequent in het tweede scherm getoond.

Blijft de camera over. De functionaliteit hiervan springt er wel duidelijk uit. Dit was op de G4 al een sterk punt en met de verbeterde software presteert hij op de V10 nog beter. De V10 heeft ons eigenlijk vooral nieuwsgierig gemaakt naar de G5.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze LG V10 review