LG Renoir KC910 review

Met trots presenteerde LG in het laatste kwartaal van 2008 het meesterwerk onder haar telefoons: de LG KC910, oftewel de LG Renoir. Het toestel combineert geavanceerde en uitgebreide camerafuncties (8.

0 megapixel) met de nieuwste multimediafuncties en een vernieuwende vormgeving. LG mikt met deze opvolger van de LG Viewty dan ook vooral op gebruikers die een goede camera in hun mobiele telefoon willen hebben en daarbij stijl hoog in het vaandel hebben staan. Wat betreft vormgeving heeft de LG Renoir veel weg van de Samsung F480 TouchWiz, die echter een camera van ‘slechts’ 5.0 megapixel bezit. Qua camera moet de LG Renoir concurreren met de Sony Ericsson C905 en de Samsung i8510 INNOV8.

Wat de LG KC910 zo uniek maakt is het opvallende beeldscherm dat zorgt voor de perfecte samensmelting tussen licht en kleur, net als bij een schilderij. Dat de naam van het toestel refereert aan de Franse schilder Renoir zal ongetwijfeld te maken hebben met de vele mogelijkheden die het toestel biedt bij het maken en bewerken van foto’s.

In deze review wordt nagegaan in hoeverre de LG Renoir werkelijk een meesterwerk in de wereld van de mobiele telefonie kan worden genoemd. Werkt het touchscreen naar behoren, is het toestel functioneel en bovenal; maakt de camera schilderachtige plaatjes?

Plus- en minpunten LG Renoir KC910

  • Camera
  • Bewerken foto’s
  • Touchscreen
  • Design
  • Headset
  • Spelletjes
  • Thema’s
  • Opbergen stylus
  • Soms trage reactie

Wat zit er bij het toestel?

De LG Renoir wordt compleet geleverd met lader, datakabel, headset, cd-rom met software, screenprotector en een speciaal pennetje om de touchscreen mee te bedienen, de zogenaamde stylus. Om deze stylus op te bergen is een lederen hoesje toegevoegd aan het pakket, die aan de zijkant van de telefoon vastgeknoopt kan worden. Het is jammer dat de stylus niet in de telefoon zelf opgeborgen kan worden, het hoesje hangt toch ietwat in de weg. De kwaliteit van de onderdelen is over het algemeen goed, behalve van de headset. Muziek klinkt door de headset erg mechanisch en het rubber dat om het oorstuk is geplaatst voelt niet comfortabel aan. Heel fijn is dat in het pakket een MicroSD geheugenkaart van acht Gigabyte wordt meegeleverd: laat het maken van foto’s dus maar beginnen!

Uiterlijk

Het uiterlijk van deze monoblock springt meteen in het oog. Het unieke toestel is gemaakt van kwalitatief goed uitziend glanzend materiaal waardoor een luxe uitstraling ontstaat. De telefoon heeft een redelijk groot formaat maar dit is zeker geen minpunt: hierdoor beschikt het toestel over een mooi groot touchscreen waarmee goed gewerkt kan worden. De zijkant van de LG Renoir is vrij dun, dus log is het toestel zeker niet. Het geheel ziet er gestroomlijnd uit. Hier kun je wel mee voor de dag komen!

Op dit moment is de LG Renoir alleen verkrijgbaar in een zwarte uitvoering. Deze kleur geeft het toestel een klassieke uitstraling, de keuzemogelijkheid voor een andere kleur zou dan ook geen pluspunt zijn.

De voorkant van de telefoon bestaat bijna geheel uit één van de paradepaardjes van de LG Renoir: het scherm. Daaronder zijn drie verfijnd vormgegeven knoppen geplaatst, die helder van kleur zijn en oplichten wanneer de telefoon uit de standby-stand wordt gehaald. De afbeeldingen van de knoppen liggen diep waardoor een mooi visueel effect ontstaat. De linkerknop wordt gebruikt om een gesprek aan te nemen, de rechterknop om een gesprek te beëindigen en de telefoon aan- en uit te schakelen. Door op de middelste knop te drukken worden de favoriete menuonderdelen zichtbaar, deze favorieten kunnen gewijzigd worden. Verder zit aan de voorkant van het scherm in de linkerhoek een kleine lens die gebruikt wordt tijdens het videobellen.

Aan de linkerzijde van de mobiele telefoon bevindt zich de poort om de lader, de meegeleverde headset en de USB-kabel aan te sluiten. Daaronder is plaats voor de MicroSD geheugenkaart. Bovenaan de rechterzijde liggen de volumeknoppen om het geluid van het toestel harder en zachter te zetten. Als de onderste van deze knoppen een aantal seconden wordt ingedrukt, schakelt de telefoon automatisch over naar de stille modus. Daaronder is een zogenaamde vergrendeltoets geplaatst, om de toetsenblokkering in te schakelen. Dit kan ongedaan gemaakt worden door op het scherm op de knop te drukken met een afbeelding van een slot, die verschijnt zodra de toetsenvergrendeling is ingeschakeld. Tevens bevindt zich aan deze zijde van de telefoon een sneltoets om de camera op te starten.

Één van de belangrijkste onderdelen van deze LG, de camera, is geplaatst aan de achterkant van het toestel. De lens van de camera wordt beschermd door een lenskap, die met de hand open en dicht moet worden gedaan.

De bovenzijde van de telefoon beschikt over één knop, een ontgrendelingsknop, om de achterkant soepel van de telefoon af te kunnen halen. Dit is bijvoorbeeld nodig om de Simkaart of de batterij erin of eruit te halen. De Simkaart bevindt zich naast de batterij, maar is niet te verwisselen zonder dat de batterij er eerst uitgehaald wordt. De onderzijde van het toestel bevat geen opties.

Het toestel voelt kwalitatief goed aan, ligt lekker in de hand en is relatief niet zwaar. LG heeft veel zorg besteed aan de luxe uitstraling van de telefoon en heeft daarmee ook een gedegen toestel afgeleverd: de knoppen voelen stevig aan, de poort voor aansluitingen wordt netjes afgesloten door een klepje en ook de lens van de camera wordt beschermd door een lenskap. Met het scherm is enige voorzichtigheid geboden zodat er geen krasjes op komen te staan. Hier heeft LG ook aan gedacht en als oplossing een screenprotector meegeleverd; dit is vooral handig als veel wordt gewerkt met de meegeleverde stylus.

Uithoudingsvermogen

Het toestel gaat ongeveer drie dagen mee bij normaal tot intensief gebruik. Op de telefoon zit een optie om energie te besparen: deze functie kan door de gebruiker op aan, uit of auto worden gezet.

Belkwaliteit

De belkwaliteit van het toestel is goed. Het geluid is mooi helder en het volume is zo aan te passen zodat zowel in stille als in drukke ruimtes goed gebruik kan worden gemaakt van de telefoon. Het volume van de beltoon kan niet erg hard worden gezet, maar hard genoeg om goed te kunnen horen wanneer iemand belt of wanneer er een bericht binnenkomt. Bij het afspelen van muziek zit het volume ook al gauw aan zijn maximum, het toestel wil gewoon niet harder, maar eerlijk gezegd is dit alleen maar goed voor de bescherming van de oren, vooral wanneer muziek door middel van de headset wordt beluisterd.

Wanneer de luidspreker aanstaat, klinkt het geluid ietwat schel maar over het algemeen is er niets op het geluid aan te merken. Handig is dat wanneer er iemand belt, de optie verschijnt om het geluid van de beltoon tijdelijk uit te zetten, terwijl de oproep niet afgewezen wordt.

Kan er om een bepaalde reden niet opgenomen worden, dan staan er voorgeprogrammeerde ‘excuusberichten’ in het menu zoals ‘sorry ik zit in een vergadering’ of ‘ik neem zo snel mogelijk contact met je op.’

Wanneer een gesprek wordt gevoerd kunnen er door de gebruiker meerdere personen aan het gesprek worden toegevoegd; het adresboek is tijdens een gesprek gewoon te raadplegen, waaruit nieuwe gespreksgenoten kunnen worden gekozen. Ook kan een persoon in de wacht worden gezet om tijdelijk een gesprek te voeren met een ander. Daarna kan het eerste gesprek weer hervat worden.

Onder het kopje ‘oproepinfo’ kan precies afgelezen worden naar wie is gebeld, welke gesprekken zijn aangenomen en welke gemist. Daarbij staat de datum, de tijd en de duur van het eventuele gesprek keurig vermeld. Deze informatie kan per oproep of per onderdeel (gemist, ontvangen, uitgaand) worden verwijderd.

Door middel van de functie ‘oproepinstellingen’ kan worden opgevraagd wat de totale duur van de oproepen is (vorige oproep, ontvangen oproepen, uitgaande oproepen en alle oproepen) en kunnen de kosten van alle oproepen bijgehouden worden. Deze aantallen kunnen met één druk op de knop gereset worden.

Beeldscherm

Het 3.0-inch beeldscherm met 262.144 kleuren en een resolutie van 240 x 400 pixels is een groot pluspunt van de telefoon. De kleuren worden mooi en helder weergegeven, het scherm is zeer goed leesbaar, óók buiten, en het touchscreen werkt over het algemeen prima. Bij het opstarten van de telefoon wordt de gebruiker gevraagd te klikken op zogenaamde kruisjes om het touchscreen goed in te stellen. Dit kan later nog aangepast worden.

De helderheid kan door de gebruiker ingesteld worden (van 0 tot 100%). Automatisch staat de helderheid op 80%; dit is fijn werken. Vanaf 60% is de helderheid goed te doen, onder de 40 wordt het scherm te donker. De timer van de verlichting kan ingesteld worden op 10, 20, 30 of 60 seconden.

Standaard staat, hoe toepasselijk, een schilderij van Renoir als achtergrond van het scherm geprogrammeerd. Dit is verreweg de mooiste keuze van de standaardachtergronden; de rest is vrij saai. Natuurlijk kan er ook voor gekozen worden om een zelfgemaakte foto als achtergrond te gebruiken. Verder kan de lettergrootte en de kleur door de gebruiker worden aangepast; deze functie is echter een beetje teleurstellend omdat het slechts gaat om de cijfers die worden ingetypt om ergens naartoe te bellen. Ook is het jammer dat het toestel maar over twee eenvoudige thema’s beschikt: een zwarte en een witte. Dit is weinig verrassend en had wel wat uitgebreider gemogen bij zo’n exclusieve telefoon.

Bij sommige opties in het menu, zoals het schrijven van een bericht of tijdens het internetten, kan het beeld zowel horizontaal als verticaal afgelezen worden. Het beeld beweegt automatisch mee wanneer de telefoon gekanteld wordt. Door bij het SMSen of internetten het beeld horizontaal te leggen wordt het beeldscherm nog beter benut, dit is heel fijn werken.

Het valt op dat de telefoon, zeker wanneer het geheugen van de telefoon redelijk vol is, af en toe langzaam reageert. Het beeldscherm is er in twee weken tijd één keer helemaal mee opgehouden tijdens het opstellen van een sms: eerst reageerde de touchscreen niet optimaal meer, daarna werd het hele scherm zwart, terwijl de geluidjes nog wel hoorbaar waren. Dit was gelukkig maar van korte duur al is het geen goed teken als een nieuwe telefoon al in het begin dergelijke kuren heeft. De oorzaak hiervan is onbekend.

Menu

Het menu wordt bereikt door rechtsonder in het scherm te klikken op het icoontje wat nog het meest wegheeft van een blauwe dobbelsteen met 4 ogen. Het menu is weinig verassend maar wel duidelijk en mooi vormgegeven en bovenal handig in gebruik. Behalve de favorieten, die bereikbaar zijn via de middelste knop aan de voorkant van het toestel, is er niets aan te passen aan het menu.

Het menu is ingedeeld in vier categorieën: communicatie, entertainment, hulpprogramma’s en instellingen. Elke categorie bestaat uit een aantal onderdelen dat door middel van icoontjes te openen is. Bij het aanraken van een icoon vindt zogenaamde haptic feedback plaats: als de functie wordt aangeraakt dan komt er een gekleurde animatie in de vorm van een ring om het icoontje te staan, klinkt er een geluid en trilt de telefoon zachtjes. Het geluid kan uitgeschakeld worden. Het is leuk dat elk van de vier bovengenoemde categorieën een eigen kleur heeft voor de haptic feedback: onderdelen binnen de categorie communicatie kleuren groen, de categorie entertainment paars, hulpprogramma’s blauw en instellingen roze. Alle overige knoppen op het scherm geven ook een geluid en kleur bij aanraking. De echte knoppen op de voorkant van het toestel lichten op.

Het menu kan bediend worden door middel van je vingers of door gebruik van de stylus. Er kan eenvoudig door de verschillende opties gescrolld worden door de stylus of de vinger over het scherm te laten glijden. Zolang de gebruiker niet al te dikke vingers heeft, werkt bediening met de hand zonder problemen. Het gebruik van de stylus werkt perfect; het toestel reageert heel goed en heel secuur op het pennetje. Het probleem is, zoals ook al eerder is aangegeven, waar je de stylus precies moet laten. Het hoesje dat door LG is toegevoegd is onhandig om aan de telefoon te hangen: dit is te groot, zit in de weg en gaat er snel weer vanaf. De telefoon zou helemaal ‘af’ zijn als er in het toestel zelf een ingang was waar de stylus in geplaatst kon worden.

Net als de LG Secret beschikt ook deze LG over zogenaamde Widgets: deze zijn te bereiken door op het hoofdscherm op de ‘W’ te drukken, boven de menuknop. Er is bijvoorbeeld een Widget voor de klok, agenda, afbeeldingen, muziekspeler, radio, datum en tijd. Deze kunnen naar het scherm gesleept worden. Anders dan bij de LG Secret , waarbij deze Widgets als pluspunt van de telefoon worden beschouwd, zijn de Widgets op de LG Renoir erg groot uitgevoerd en daardoor niet handig. Het hoofdscherm wordt er zeker niet mooier en erg druk van, zeker wanneer voor de standaard achtergrond is gekozen met de dame van Renoir. De agendafunctie beslaat bijvoorbeeld driekwart van het scherm en hetzelfde geldt voor de memo-Widget. Dat werkt niet prettig.

Een handigheidje is het bovenste knopje in het beeldscherm waar het geluidsniveau staat: er verschijnt een klein menuutje waar ‘status’ boven staat. Hierin is de tijd zichtbaar, het profiel van de telefoon kan snel ingesteld worden en Bluetooth en WiFi kunnen eenvoudig aan of uit worden gezet.

Telefoonboek

Het telefoonboek van de LG KC910 Renoir is vrij eenvoudig. Via de categorie communicatie in het menu en vervolgens het icoon voor contacten, wordt het adresboek zichtbaar en kan een nieuw contactpersoon worden toegevoegd. Contacten kunnen ook bereikt worden door op het beginscherm van de telefoon op het icoontje met een adresboek te drukken. In het overzicht van het adresboek is de bovenste optie bestemd voor het invoeren van een nieuw contactpersoon. Eerst moet worden gekozen waar de contactpersoon wordt opgeslagen: in het geheugen van de telefoon of op de Simkaart. Vervolgens kan het invullen beginnen: naast de naam en het nummer van de telefoon kan ook een e-mailadres worden toegevoegd. Het blijft bij deze standaardinformatie. Contactpersonen kunnen in groepen worden ingedeeld, en voor negen contactpersonen kan een snelkeuzetoets worden ingevoerd. Het maximum aantal in te voeren contactpersonen wordt niet vermeld. Het adresboek van deze LG is kortom alleen functioneel voor gebruik van de telefoon zelf, niet om veel informatie over personen in op te slaan.

Messaging

Het versturen van een bericht is opvallend simpel met deze telefoon maar kent daarnaast verrassend leuke mogelijkheden. Als in het hoofdscherm op het icoontje met een envelop gedrukt wordt, dan opent het menu berichten zich vanzelf. Meteen de eerste functie is het maken van ‘een nieuw bericht’. Klik daarop en kies uit het versturen van een bericht (SMS) of een email. Vervolgens opent zich een mooi groot scherm waar het bericht in getypt kan worden. Dit is het standaardscherm waarin het gebruikelijke toetsenbord van een telefoon zichtbaar is. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van de T9 functie. Door op de knop T9 te drukken op het scherm, wordt deze functie in- of uitgeschakeld. Nieuwe woorden kunnen in een mum van tijd worden opgeslagen in het woordenboek.

De LG KC910 Renoir kan echter meer. Door linksboven op het scherm te klikken verschijnt een aantal opties om een bericht op een andere dan de standaardmanier in te voeren. Zo kan bijvoorbeeld gekozen worden voor een Qwerty-toetsenbord. Het scherm draait hiervoor een kwartslag zodat op een scherm horizontaal een heus computer-toetsenbord verschijnt waarmee de letters één voor één kunnen worden aangewezen met de vinger of de stylus. Deze manier voor het opstellen van een bericht is naast leuk, omdat het weer eens wat anders is, ook erg snel doordat er bovenin het scherm suggesties komen te staan uit het woordenboek voor woorden die ingetypt worden. Dit gebeurt nadat er twee of meer letters door de gebruiker zijn aangeklikt: is bijvoorbeeld al ha ingetypt dan komt bovenin het scherm hallo, haven halen etc. te staan. De woorden worden steeds aangepast naarmate er meer letters door de gebruiker worden toegevoegd. Een soort T9, maar dan met verschillende woorden helemaal uitgeschreven. Als het juiste woord ertussen staat, klik je daar op en het verschijnt in het berichtenscherm.

Misschien wel de leukste manier om berichten in te voeren is volgens de zogenaamde methode van het ‘handschriftvak’. Dit vergt wel de nodige precisie maar oefening baart kunst. Met de stylus wordt een woord op het scherm geschreven binnen het handschriftvak en het toestel zet dit handschrift automatisch om in woorden voor in een bericht. Zelf bij heel netjes schrijven maakt het toestel hier wel foutjes mee. Heel snel gaat het niet maar het is wel heel leuk.

Als bijlage kunnen afbeeldingen, video’s, geluiden, sjablonen, emoticons, contactpersonen, documenten en takenlijsten meegezonden worden. Bijlagen die door een ander naar de LG Renoir worden toegezonden, worden bij acceptatie meteen opgeslagen in de juiste map.

Connectivity

Het toestel beschikt over Bluetooth en WiFi om snel te kunnen internetten. Bluetooth is heel eenvoudig te bedienen; wanneer Bluetooth wordt ingeschakeld speurt het toestel naar andere apparaten in de omgeving. Bliksemsnel wordt een bestand van een andere telefoon naar de LG Renoir verzonden. Het bestand wordt daarna automatisch opgeslagen.

Wanneer WiFi wordt ingeschakeld gaat de LG KC910 Renoir automatisch op zoek naar gevonden netwerken; klik het juiste netwerk aan en de telefoon maakt verbinding. Na verbinding te hebben gemaakt worden pagina’s vliegensvlug weergegeven. De LG beschikt over een eigen browser, deze werkt eenvoudig en snel. Pagina’s worden mooi groot weergegeven: je kunt daarbij kiezen voor normale weergave, liggende weergave of volledig scherm. Favorieten worden opgeslagen en een geschiedenis wordt bijgehouden.

Via de knop Google kom je meteen op Google terecht: dit is handig als je iets snel wilt zoeken. Ook is er een snelkoppeling voor Youtube en het programma Google maps.

Camera

Het paradepaardje van de LG Renoir: de 8.0 megapixel camera met een Schneider-Kreuznach- lens. Naast het nemen van kwalitatief goede foto’s blinkt deze camera uit in de vele opties om foto’s te nemen en mogelijkheden om de afbeelding te bewerken. Door de standaard toegevoegde geheugenkaart van 8 GB is het geen probleem om veel foto’s te maken.

De camera wordt geopend door aan de rechterkant van het toestel te klikken op de cameratoets. Om de camera te gebruiken moet eerst de lenskap worden geopend door met de hand aan het schuifje te draaien; er verschijnt een waarschuwing wanneer dat nog niet is gebeurd. Wanneer er foto’s of video’s zijn gemaakt en de camera weer wordt afgesloten, komt er een waarschuwing dat de lenskap gesloten moet worden.

Een foto of filmpje kan gemaakt worden door weer op de cameratoets te drukken. Een gemaakte foto verschijnt volledig in beeld. Wordt er op het scherm zelf gedrukt dan verschijnt rechts in het hoofdscherm van de camera een aantal opties. Zo is er bijvoorbeeld de optie om nog een foto te maken, om de camera af te sluiten, de galerij te openen, de flitser in te stellen (op auto, uit of roden ogen reductie) en een bepaalde modus in te voeren. In- en uitzoomen kan door onderaan in het scherm een balkje naar links of naar rechts te bewegen.

Wanneer gekozen wordt voor ‘modus’ in het menu van de camera verschijnt een groot aantal mogelijkheden. Zo is er de modus ‘normaal’, daar is niets bijzonders aan; er wordt een foto van goede kwaliteit gemaakt. Leuk zijn de ‘glimlachfoto’, waarbij de foto pas wordt gemaakt op het moment dat een persoon glimlacht en het maken van een ‘kunstfoto’, waarbij gekozen kan worden uit de stijlen warm, origineel, koud of zwart-wit. Nog leuker zelfs is de modus waarin een reeksopname wordt gemaakt: in zeer korte tijd worden dan een groot aantal foto’s achter elkaar gemaakt. De meest bijzonder modus is die waarin een ‘verfraaide foto’ wordt gemaakt; personen die op de foto worden gezet krijgen in deze modus automatisch een mooi egale huid, alle oneffenheden zijn weggewerkt. Verder kan nog worden gekozen voor de modus waarbij een panoramafoto wordt gemaakt of er een lijst om een opname wordt geplaatst. Eigenlijk beschikt de camera over te veel cameraopties om ze hier allemaal te kunnen noemen. De belangrijkste zijn toch wel dat het formaat van de foto gewijzigd kan worden (320x 240, 640 x 480, 2048x 1538 of 2592 x 1944), rode ogen weggewerkt kunnen worden, foto’s zelfs tegen het licht in genomen kunnen worden en dat de kleur van de foto gewijzigd kan worden. Ook beschikt het toetstel over de optie ‘morphing’, waarbij de afbeelding aan de hand van een smiley wordt aangepast. Keuze genoeg aan smileys: van boos tot heel blij. Dit heeft het effect van een lachspiegel.

In een apart menu voor het bewerken van foto’s zijn nog meer opties om foto’s ‘op te leuken’. Zo kan er een stempel op de foto gezet worden, bijvoorbeeld in de vorm van een hartje of bloemetje en kan er een tekstballon in de foto worden gezet met een getypt stukje tekst erin. Last but not least kan met de stylus op een foto worden geschreven, waarbij de handgeschreven tekst op de foto blijft staan. Dit levert veel lol op.

Voor video’s is er ook een scala aan mogelijkheden om ze te bewerken: zo kan er in geknipt worden, kunnen video’s samengevoegd worden, tekst of spraak worden toegevoegd, de tijdschaal gewijzigd worden, een afbeelding toegevoegd worden en bestaan er zelfs opties voor nasynchronisatie en verduistering.

De kwaliteit van de foto’s verschilt maar over het algemeen is het goed te noemen. De kleur van de foto’s is elke keer waarheidsgetrouw. Vooral foto’s die buiten bij daglicht zijn genomen zijn mooi, maar ook met schemer of binnenshuis levert de camera prima foto’s af. De flitser is erg krachtig; zelfs als het bijna donker is in een kamer, kan er nog een redelijke foto gemaakt worden. De camera in deze telefoon doet niet onder voor een echte digitale camera. Voortaan hoef je dus niet meer je telefoon en camera bij de hand te hebben. Ook de videofilmpjes zijn van prima kwaliteit. Het geluid komt goed over en het beeld beweegt mooi soepel.

Geschoten foto’s kunnen bekeken worden via de Widget voor afbeeldingen, via de ‘galerij’ of via de map ‘mijn media’. De foto’s worden overzichtelijk afgebeeld. Door op één foto te klikken wordt hij vergroot weergegeven. Je kunt de foto’s voorbij laten scrollen door met je vinger over het scherm te bewegen. Als je stopt met bewegen blijft de foto in beeld. Foto’s kunnen worden gesorteerd op datum, type of naam. Ze kunnen een voor een worden weergegeven (wat verkleind) of per vastgestelde hoeveelheid tegelijk op één scherm (erg verkleind).

Afbeeldingen en filmpjes kunnen worden verzonden via een MMS-bericht, een email of via Bluetooth, of geupload worden naar het internet. Ook kunnen ze door middel van de meegeleverde datakabel naar de computer worden overgebracht.

Aanwezige programma's

Agenda, alarmklok, automatische toetsenbordvergrendeling, calculator, contactpersonen, fotoalbum, fototelefoonboek, herinneringen, ingebouwd navigatiesysteem (Google Maps), Java ondersteuning, Kalendernotities, movie editor, MP3 speler, remote printing, stopwatch & timer, tijdsnotatie of klok, valuta omzetten en video afspeelfunctie. Verder ondersteunt de LG Renoir Office- en PDF bestanden en kan de telefoon Divx-bestanden afspelen.

Een opmerkelijk programma is Muvee studio. Daarmee kunnen filmpjes gemaakt worden van foto’s en bewegende figuren en geluiden toegevoegd worden aan een foto, alsof de telefoon nog niet genoeg functies heeft om foto’s mee te bewerken! De figuren die toegevoegd kunnen worden zijn beschikbaar in verschillende stijlen zoals ‘klassiek’, ‘voor altijd de jouwe’, ‘neomodern’ en ‘cartoon’.

De MP3 speler werkt eenvoudig maar goed. Door met je vinger over het scherm te glijden scroll je door de verschillende nummers. De speler bevat alle opties om optimaal van je muziek te kunnen genieten: zo bestaat de mogelijkheid om afspeellijsten te maken, titels op te slaan onder hun genre en te zoeken op een bepaald genre, naar een nummer, artiest of album. MP3’s kunnen door middel van de datakabel van een pc naar de telefoon worden overgezet.

Een klein detail maar toch de moeite waard om te vermelden is het alarm. Dit is namelijk een verademing: geen harde piep die je 's ochtends wakker laat schrikken, maar (bij de juiste keus) een rustgevend melodietje waarmee je wakker wordt gemaakt. Je kunt verschillende tijden opslaan en ook aangeven op welke dagen die wekker af moet gaan. Als de wekker gaat kun je meteen kiezen of je wilt stoppen of sluimeren, en hoelang je wilt sluimeren (5, 10, 20 minuten).

Games

Voor de spelletjes hoef je deze telefoon niet aan te schaffen want die zijn ronduit saai. De spellen zijn te vinden onder de optie M-toy bij ‘spelletjes en toepassingen’. Het eerste spel heet ‘vliegende dobbelstenen’; gooi met dobbelstenen door met de telefoon heen en weer te bewegen. Natuurlijk wel handig als je een echt spel gaat spelen en geen dobbelstenen bij de hand hebt, maar echt amusant om dat bijvoorbeeld in de trein te doen, of als je moet wachten, is het niet. Het tweede en laatste spel is het ‘rad van avontuur’: een draaiend rad met allerlei letters en cijfers erop. Door met je vinger erover heen te bewegen gaat het rad bewegen en komt het op een letter of cijfer uit. Deze spellen zijn een groot minpunt van de telefoon al bevat het toestel natuurlijk wel talrijke andere opties om je mee te vermaken.

Extra's

Bijzonder bij deze telefoon is het navigatieprogramma Google Maps, te vinden onder toepassingen. Bij dit programma kun je op een eenvoudige manier zoeken naar een locatie, café, hotel, restaurant, kapper of wat dan ook. Het programma berekent de route en leidt je er naar toe.

Conclusie

De LG KC910 Renoir is met recht een meesterwerk te noemen. Het touchscreen werkt goed en de kleuren op het scherm zijn verbluffend. Het menu zit functioneel in elkaar waardoor het toestel eenvoudig is te bedienen. Niet alleen het design van deze LG is prachtig, ook de mogelijkheden zijn ongekend. Het versturen van een bericht is niet langer een standaardmanoeuvre, surfen over het internet gaat ongekend snel en met de ingebouwde navigatiesoftware kom je altijd op de juiste plek aan.

Liefhebbers van het bewerken van foto’s kunnen hun hart ophalen bij de ontelbare opties die het toestel kent; zelfs handgeschreven stukjes tekst kunnen door middel van de stylus op een foto aangebracht worden. Ook zonder dergelijke snufjes zijn de foto’s al prima: het toestel beschikt over een krachtige 8.0 megapixel camera die zelfs in het donker nog aardige kiekjes maakt.

Af en toe lijkt het alsof de telefoon haar eigenlijk mogelijkheden niet meer aankan: het toestel reageert dan ietwat traag. Dit is geen goed teken maar kan toch de pret niet drukken. Al met al is het een prachtige telefoon met vele mogelijkheden die zowel liefhebbers van design als mensen die belang hechten aan een goede camera zal aanspreken.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze LG KC910 review