LG Prada II KF900 review

De PRADA II ofwel LG KF900 is het tweede toestel uit de succesvolle formule waarbij LG en de modegigant PRADA de handen inéén hebben geslagen.

In 2007 besloten beide gezamenlijk een telefoon uit te brengen: de LG PRADA was geboren, ook wel bekend onder de modelnaam LG KE850. De PRADA serie is, hoe kan het ook anders, gericht op de mode- en designbewuste consument die op het gebied van techniek en innovatie ook de nodige wensen heeft.

Nu is er de opvolger van de PRADA-telefoon, de PRADA II, een praktische telefoon met oog voor verfijnde elegantie. Met het volledige toetsenbord is het invoeren van teksten, anders dan bij PRADA I, zo gedaan. Ook de camera is er flink op vooruitgegaan van een 2.0 megapixel in het eerste model naar een 5.0 megapixel camera in de nieuwste PRADA-telefoon. De toevoeging van WiFi maakt het toestel helemaal compleet.

De LG KF900 Prada II is volgens de fabrikant uniek in zijn soort, zonder directe concurrenten. En daar moeten we ze toch een klein beetje gelijk in geven. Alhoewel de Nokia N97 en Sony Ericsson XPERIA X1 ook beschikken over een touchscreen met volledig toetsenbord, is de PRADA II geen smartphone en daarom toch een stukje eenvoudiger van aard.

In deze review gaan we na of de camera van de PRADA II kwalitatief goede foto’s aflevert. Verder zullen we nagaan hoe de PRADA II scoort wat betreft het gebruikersgemak. Het merk PRADA prijkt met trotste letters op de voorkant van het toestel. Draagt de LG KC900 deze naam met recht, kortom, straalt hij net zoveel luxe, stijl en glamour uit als zijn naam doet geloven?

Plus- en minpunten LG Prada II KF900

  • Toetsenbord
  • Scherm
  • Structuur
  • PRADA-elementen
  • Vingerafdrukken
  • Materiaal buitenkant
  • Uithoudingsvermogen
  • Verbinding datakabel

Wat zit er bij het toestel?

De LG KF900 wordt geleverd in een mooie luxe lederen box. In deze box zijn de onderdelen die bij het toestel horen afzonderlijk verpakt in zwarte kartonnen doosjes. Bijgesloten zijn een gebruikershandleiding, oplader, stereoheadset, gegevenskabel en cd-rom met software om de KF900 en de pc op elkaar aan te sluiten. Ter bescherming van de telefoon is een lederen hoes toegevoegd; deze omsluit echter niet het gehele toestel. De letters PRADA steken hierdoor met fier boven de hoes uit maar de camera wordt helaas niet beschermd. Om vingerafdrukken van het scherm te poetsen is een stoffen lapje bijgesloten. Zowel op de lederen hoes als de poetslap ontbreekt het modieuze embleem van PRADA niet.

Uiterlijk

Het uiterlijk van de PRADA II wijkt niet veel af van de PRADA I. Verschillen tussen beide zijn dat de PRADA II een qwerty-toetsenbord heeft gekregen en wat groter is dan zijn voorganger. De stijlvolle zwarte kleur met het PRADA embleem op de voorkant geeft het toestel een uniek, luxe voorkomen. Voor een designtoestel is de PRADA II echter wat groot uitgevallen, terwijl LG de slanke uitvoering van de telefoon noemt als één van de voordelen. Met afmetingen van 105 x 54 x 17 mm zal het niemand verbazen dat deze monoblock vrij zwaar is geworden. Daar krijgt de gebruiker echter wel een volledig toetsenbord en een mooi groot beeldscherm voor terug. Het toetsenbord met metallic-look is ontworpen met het oog op design en volledig gebruikersgemak. Het qwerty-toetsenbord kan met één soepele beweging onder de telefoon vandaan geschoven worden door middel van een slider-mechanisme. Deze slider zit goed in elkaar; het lijkt erop dat LG en PRADA een belangrijk stap voorwaarts hebben gemaakt door de toevoeging van dit onderscheidende element.

De PRADA II is verkrijgbaar in een zwarte, glanzende uitvoering, gemaakt van plastic en een glazen scherm. Hoewel het uiterlijk van de telefoon oogstrelend is en het zwarte omhulsel deze PRADA een stijlvolle uitstraling geeft, voelt het materiaal waar de buitenkant van gemaakt is wel wat plasticachtig aan. Dit is met name het geval bij de batterijklep. Dat is een minpunt voor een telefoon die verder een luxueuze indruk maakt.

De voorkant van de LG KF900 bestaat bijna geheel uit een groot touchscreen met een diagonaal van 3 inch. Onder het scherm bevinden zich drie vaste knoppen. Aan de linkerkant een oproepknop, in het midden een wistoets en aan de rechterkant een aan- en uittoets. Verder is aan de voorkant de lens van de interne camera geplaatst. Daarnaast prijkt het parmante PRADA logo.

Aan de linkerkant van het toestel zijn volume knoppen geplaatst. Als het scherm niet actief is fungeren deze als toetsen om het volume van de toetsentoon te wijzigen. Tijdens een oproep kan hiermee het volume van de luidspreker aangepast worden.
De rechterzijde van de PRADA II herbergt een sleuf voor de MicroSD kaart, een vergrendelings- en ontgrendelingstoets, een multitaskingtoets en een cameratoets. Op de achterkant van het toestel zijn de cameralens en de flitser te zien. Onder de batterijklep bevindt zich de batterij, en daar weer onder de socket voor de SIM-kaart.

Uithoudingsvermogen

De batterij van de telefoon (950 mAh) houdt het slechts een klein aantal dagen vol bij normaal tot intensief gebruik. Daarom is het raadzaam om de optie energiebesparing te gebruiken. Daarbij kan een keuze worden gemaakt de energiebesparing altijd aan te hebben, alleen ‘s nachts of helemaal nooit. Bij het instellen van de helderheid van het scherm wordt ook gevraagd of energiebesparing in- of uitgeschakeld moet worden.

Belkwaliteit

Het geluid van de telefoon is bijzonder helder. Het volume is goed in te stellen. Het volume van de beltoon is alleen niet altijd even goed hoorbaar wanneer de telefoon in een tas is opgeborgen. Daardoor bestaat de kans een gesprek te missen. Gelukkig worden in het menu onder het kopje oproepinfo naast de uitgaande en ontvangen oproepen, alle gemiste oproepen keurig bijgehouden. Naast het nummer en/of de contactpersoon wordt daarbij de tijd, datum en de duur van het gesprek getoond (de duur uiteraard niet bij gemiste oproepen). De gegevens uit het oproepmenu zijn zowel één voor één te verwijderen als allemaal tegelijk.

Beeldscherm

Wat de Prada II vooral erg fijn maakt om mee te werken is het enorme beeldscherm. De telefoon mag dan groot uitgevallen zijn, het formaat van het scherm maakt dat helemaal goed. Wat betreft helderheid laat het scherm met 262.144 kleuren (18 bits) en een resolutie van 240 x 400 pixels niets te wensen over. De verlichting en de helderheid van het scherm kunnen door de gebruiker naar wens aangepast worden. Noemenswaardig zijn de mooie afbeeldingen die verschijnen als schermbeveiliger wanneer de telefoon vergrendeld is of op standby staat, geheel in de stijl van PRADA. Dit geeft de telefoon net dat extra beetje luxe en herinnert aan de invloed van het modehuis op LG. Het aantal voorgeïnstalleerde wallpapers valt echter tegen. De uitdaging ligt dan ook bij de gebruiker om zelf een mooie foto te maken en die als wallpaper op het scherm te plaatsen.

Het beeldscherm draait automatisch mee wanneer de telefoon horizontaal neergelegd wordt en het qwerty-toetsenbord onder de telefoon uit geschoven wordt. Het scherm reageert hier zeer snel op.

Het scherm kan in standby-stand niet als spiegel gebruikt worden zoals bij de LG Shine wel het geval is, hoewel dit wel in de verwachting ligt bij een toestel dat zich vooral op modebewuste dames richt. In de zon reflecteert het scherm behoorlijk, waardoor het hoofdscherm buiten niet goed af te lezen is. Bladeren door het menu is daarentegen niet zo’n probleem.

Een minpunt blijft het aantal vingerafdrukken dat op het scherm staat. De toegevoegde poetsdoek biedt hiervoor geen soelaas.

Menu

Het hoofdscherm van de LG PRADA II kent drie varianten waartussen geswitcht kan worden door met de vinger over het scherm te glijden; een regulier menu, een scherm met widgets en een scherm waarin alleen favorieten zijn afgebeeld.

Het reguliere menu, dat sterk lijkt op het menu van onder andere de LG Renoir, is zeer overzichtelijk en gestructureerd. Het is te bereiken door op het hoofdscherm van het touchscreen te klikken op de meest rechts gelegen toets, die op een dobbelsteen met 4 ogen lijkt. Deze vier ogen staan voor de vier submenu’s Communicatie, Entertainment, Accessoires en Instellingen. Deze submenu’s kunnen naar keuze worden weergegeven als ‘tabbladen’ of als ‘platen’. Platen kunnen één voor één verschoven worden door met de vinger over het scherm te glijden.

Het menu is volledig te bedienen door middel van het touchscreen. De middelste echte toets wordt gebruikt om één stap terug te gaan en met de rechter knop wordt het hoofdscherm meteen weer zichtbaar. Wanneer een optie in het menu wordt aangeklikt dan vindt haptic feedback plaats: er klinkt een klik, het toestel trilt (de sterkte is aan te passen) en er komt een rondje om de optie te staan, voordat deze geopend wordt. Het menu van de KF900 kan weergegeven worden in twee varianten: zwart en wit. Hoewel dit voor kleurliefhebbers misschien wat saai lijkt, misstaan deze kleuren het toestel niet.

De Widgets van de PRADA II zijn niet zo uitgebreid als bij voorgaande LG’s zoals de LG Secret en de LG Renoir het geval was. De PRADA II kent de volgende opties om als Widget in te stellen: een klok, muziekspeler, agenda, notities, radio en PRADA-logo. De Widgets kunnen op een willekeurige plek op het scherm geplaatst worden. Ten slotte kunnen in het het scherm met favorieten door de gebruiker naar keuze opties geplaatst worden uit alle vier de menuonderdelen (communicatie, entertainment, accessoires en instellingen). Al met al zorgen de verschillende opties van het menu (regulier menu, widgets en favorieten) voor optimaal gebruikersgemak.

Telefoonboek

Een contactpersoon wordt toegevoegd door het adresboek te openen op het beginscherm en bovenaan op nieuw contact te klikken. Vervolgens moet een keuze worden gemaakt waar de nieuwe contactpersoon wordt opgeslagen, op de SIMkaart of de telefoon. Dan verschijnt de optie om een afbeelding of foto aan een contactpersoon te koppelen. Naast de gebruikelijke gegevens zoals voornaam, achternaam en telefoonnummer(s) bestaat de mogelijkheid om een verjaardag van een persoon toe te voegen net als het privéadres, homepage, bedrijfsnaam, functienaam, bedrijfsadres en een memo. Hierdoor heb je direct alle gegevens over een persoon bij de hand in je telefoon. Op de telefoon kunnen 1000 contacten worden toegevoegd.

Messaging

De KF900 combineert SMS, MSM en email in één intuïtief en eenvoudig te gebruiken menu. Er zijn verschillende manieren om het berichtencentrum te openen. De snelste manier is door bij het standbyscherm op het envelopje te klikken. Een alternatieve route is door het menu te openen, voor het submenu communicatie te kiezen en vervolgens op de optie berichten te klikken. Wanneer het qwerty-toetsenbord wordt uitgeschoven komen diverse menukeuzes (liggend) op het scherm te staan; de eerste optie is het maken van een bericht. Dit is de derde manier om een bericht te typen.


Voor het invoeren van teksten is het volledige toetsenbord verreweg het handigst om te gebruiken. In het begin is het wennen om met het qwerty-toetsenbord te werken doordat de gebruiker even moet puzzelen waar alle functies op het toetsenbord zijn te vinden. Eenmaal gewend gaat het typen van een bericht razendsnel en ga je het enorm waarderen. Gebruik van de touchscreen om berichten in te voeren gaat moeizamer, zeker omdat er een stylus ontbreekt waarmee een letter nauwkeurig aangewezen kan worden.

Wanneer toch het touchscreen wordt gebruikt om een bericht te maken, kent de PRADA II een t9 functie. Woorden kunnen eenvoudig aan het woordenboek toegevoegd worden door in het menu van het berichtenscherm te kiezen voor ‘woord toevoegen’. Het woordenboek kent verschillende talen, waar voor gekozen kan worden.

Aan een bericht kunnen diverse bijlages worden toegevoegd zoals een afbeelding, video, geluid, sjabloon, emoticon, naam en nummer, nieuwe dia, onderwerp en meer. Extra emoticons kunnen aan het aantal keuzemogelijkheden voor de emoticons worden toegevoegd onder ‘berichten’ in het submenu communicatie.

Connectivity

Het toestel beschikt over Bluetooth versie 2.1; het verzenden van en naar de PRADA II van kleine bestanden gaat probleemloos als dit één op één gebeurt. Daarnaast beschikt de LG KF900 over 3G UMTS en WiFi. Bij het openen van de browser kan gekozen worden uit een WiFi of een UMTS verbinding (wanneer WiFi mogelijk is). Het toestel gaat automatisch op zoek naar beschikbare draadloze netwerken in de buurt. Helaas onthoudt de PRADA II geen voorkeursnetwerk. Favoriete pagina’s worden wel opgeslagen en ook houdt het toestel een geschiedenis van bezochte pagina’s bij. In- en uitzoomen van een pagina kan door met twee vingers te gelijk over het scherm te glijden; van binnen naar buiten of van buiten naar binnen. Het is lastig om de pagina op de bedoelde grootte weer te geven. Vaak zoomt het toestel net wat teveel of te weinig in of uit.

Door middel van de meegeleverde kabel wordt het toestel verbonden aan een PC. Dit gaat echter niet zonder slag of stoot. De verbinding wordt geregeld verbroken, terwijl dit niet het geval is wanneer een andere telefoon, de LG Shine door middel van dezelfde kabel met de PC wordt verbonden. Blijkbaar ligt het probleem bij de PRADA II. Is de verbinding eenmaal goed tot stand gekomen, dan kan de telefoon gebruikt worden als massaopslag en gesynchroniseerd worden met de PC.

Camera

Wat betreft camera is de LG PRADA II er met een 5.0 megapixel camera sterk op vooruit gegaan ten opzichte van zijn voorganger, de PRADA I, die een 2.0 megapixel camera aan boord had. De 5.0 megapixel camera van de PRADA II wordt geopend door op de sneltoets aan de rechterzijde van de telefoon te drukken. In het scherm verschijnt, naast het te fotograferen oppervlak, een scherpstelvak. Als het scherpstelvak groen wordt en het signaal hoorbaar is, is de camera scherpgesteld op het onderwerp. De gemaakte foto wordt op het scherm weergegeven. Aan de rechterzijde op het scherm verschijnen vijf pictogrammen om direct naar de galerij te gaan, de foto te verzenden als bericht of via email -of Bluetooth, de afbeelding te bewerken, de foto te verwijderen en meteen een volgende opname te maken.

De flitser is standaard ingesteld op automatisch (auto) maar kan ook altijd aan -of altijd uitgeschakeld worden. Er zijn drie typen opnamen: een normale foto, een reeks-opname waarbij snel achter elkaar negen opnamen gemaakt worden of een panoramafoto, voor het maken van een foto van een grote groep mensen of van een landschap.

Geavanceerde instellingen van de camera: wijzigen van de belichting en grootte (5 megapixel: 2560 x 1920, 3 megapixel: 2048 x 1536, 2 megapixel: 1600 x 1200, 1 megapixel: 1280 x 960, 640 x 480 of 320 x 240 pixels), kleureffect (uit, zwartwit, negatief of sepia), witbalans (auto, lichtgevend, zonnig, fluorescerend of bewolkt, macro (close-up maken), zelfontspanner (kiezen uit 3, 5 of 10 sec.), ISOwaarde (Auto, ISO 100, 200, 400 of 800), Kwaliteit (superfijn, fijn en normaal), inwendige, externe camera (schakel voor zelfportretten over op de interne camera). De optie beeldstabilisatie zorgt ervoor dat een foto gemaakt wordt zonder trillingen van de camera. Wanneer de camera wordt afgesloten, krijgen alle instellingen weer hun standaardwaarde, behalve de grootte en kwaliteit van de afbeelding.

De kwaliteit van de foto’s is over het algemeen oké, al zijn de foto’s wel duidelijk minder dan bij de LG Renoir die over een 8.0 megapixel camera beschikt. De meeste foto’s zijn redelijk scherp en de kleuren komen goed overeen met de werkelijkheid. Dit is met name het geval wanneer foto’s bij daglicht zijn gemaakt. De flitser heeft ruim bereik en functioneert zelfs in een geheel donkere ruimte nog redelijk.

Er zijn veel manieren waarop de foto’s achteraf aangepast kunnen worden zoals het bijsnijden van de foto, het verhelderen van de afbeelding, tekenen op de foto, een tekst toevoegen en een stempel zetten op de foto. Verder bestaat de functie om een gezicht te verfraaien, een tunneleffect te creëren en de afbeelding weer te geven in kleurennegatief, zwart-wit, sepia, wass (mozaïek),olieverf, maanlicht, cartoon, of waterverf. Op een foto kan meer dan één effect worden toegevoegd. De camera kent geen glimlachherkenning zoals onder andere bij de LG Renoir wel het geval is.

Het menu van de videocamera werkt vrijwel hetzelfde als die van de fotocamera. In het beginscherm van de camera kan eenvoudig geswitcht worden tussen beide. Video’s kunnen in de volgende formaten worden gemaakt: 720 x 480, 640 x 480 (VGA), 400 x 240 (wide), 640 x 480 (VGA), 320 x 240 (QVGA) en 176 x 144 pixels (QCIF). Video’s kunnen naast de normale kleuren ook in zwart-wit, negatief of sepia worden weergegeven. Tevens kunnen de beeldgrootte, videokwaliteit, duur, geluiddemping, witbalans en kleurtint aangepast worden door op instellingen te drukken. Het is mogelijk om video’s te bewerken, behalve bij de formaten 640x384 en 640x480. Video’s kunnen samengevoegd worden, met desgewenst een effect tussen de twee video’s in. Ook kunnen afbeeldingen en teksten aan de video worden toegevoegd, net als een spraakopname en soundtrack. Leuk is dat de snelheid van een video aangepast kan worden. Het beeld van de filmpjes is redelijk scherp.

Geschoten foto’s en video’s worden standaard opgeslagen in de map ‘mijn media’ en in het fotoalbum onder het menu van de camera. Scrollen door de bestanden gaat snel door met de vinger over het scherm te glijden. In de modus diavoorstelling worden alle foto’s uit de galerij een voor een weergegeven. Video’s kunnen niet als diavoorstelling worden weergegeven.

Aanwezige programma's

De LG Prada II heeft geen opvallende programma’s aan boord. Toch is het aanbod volledig en zijn de aanwezige programma’s allemaal overzichtelijk geplaatst en praktisch in gebruik.

De telefoon beschikt over een agenda, alarmknop, automatische toetsenbordvergrendeling, calculator, contactpersonen, fotoalbum, fototelefoonboek, herinneringen, Java ondersteuning, kalendernotities, MP3 speler, stopwatch en timer, telefoonboek met bellergroepen, tijdsnotatie of klok, valuta omzetter, videoafspeelfunctie, office ondersteuning (Word, Excel, Powerpoint) en ondersteuning van PDF bestanden.

Met het programma Muvee studio kunnen afbeeldingen op een bijzondere manier weergegeven worden, bewerkt en verzonden. Van één afbeeldingen, of een reeks foto’s wordt een filmpje gemaakt waarbij naar keuze muziek, een titel en een thema kunnen worden toegevoegd. Het programma kent vier verschillende thema’s namelijk neomodern, klassiek (sepia), verknipt of ‘voor altijd de jouwe’.

Games

De LG PRADA II heeft standaard drie spelletjes in het geheugen staan. Het eerste spel is rad van avontuur. Door met de vinger over een rad heen te bewegen, gaat het rad draaien. Het is afwachten op welk plaatje het rad stopt; het is de bedoeling alle afbeeldingen een keer te pakken te krijgen door aan het rad te draaien. Onder in het spelletje staan een glas en een auto, door daar op te klikken veranderen de plaatjes op het rad in respectievelijk etenswaren en afbeeldingen die met een auto te maken hebben. Het tweede spel is vliegende dobbelstenen. Hierbij zijn op het scherm twee dobbelstenen afgebeeld die in een potje liggen. Door met het toestel heen en weer te bewegen, worden de dobbelstenen gegooid. Onderaan op het scherm worden varianten van dit spel weergegeven. De spelletjes lijken op een soort ganzenbord waarbij je steeds het aantal stappen omhoog gaat wat je gooit met de dobbelstenen. Ook is een baseball game een onderdeel van het tweede spel, waarmee je punten voor het aantal gegooide ogen. Een 6 staat bijvoorbeeld voor out, een 5 voor HR, 4 voor Double. Je kunt tegen de telefoon spelen of tegen anderen. Het derde spel is championship tour, een golfspel dat de opties league mode, mini game en stroke mode kent. Alle drie de spellen zijn niet erg interessant, hebben niets met handigheid te maken en vervelen snel.

Conclusie

De PRADA II van LG is een functionele telefoon die gebruikersgemak en design combineert in een prachtige telefoon die menig mobiele gebruiker zal aanspreken. De combinatie touchscreen met volledig toetsenbord is een plezier om mee te werken. Met het touchscreen kan snel door het overzichtelijke menu gemanoeuvreerd worden. Het invoeren van teksten is razendsnel gebeurd met het qwerty-toetsenbord. De PRADA-elementen zoals het embleem op de voorkant van het toestel en de mooie schermbeveiliging wanneer de telefoon op standby staan, maken het toestel helemaal af en geven de telefoon de glamouruitstraling die het hart van designbewuste en merkliefhebbende consumenten harder zal doen kloppen.

Het zwarte glanzende materiaal waarmee het toestel omhuld is staat chique. Het is jammer dat het om plastic gaat, waardoor de PRADA II met name op de achterzijde toch wat plasticachtig aanvoelt; dat past niet bij een stijlicoon als deze. Het uithoudingsvermogen van de batterij had ook beter gekund. Ten opzichte van de PRADA I, is de PRADA II er behoorlijk op vooruit gegaan. Het PRADA-embleem prijkt met recht op deze mooie telefoon.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze LG KF900 review