LG Optimus GT540 review

Voor haar tweede Androidtoestel heeft LG besloten om deze in de markt te zetten als prepaidtoestel. Het toestel is met een SIM-kaart van Vodafone verkrijgbaar voor 130 euro.

Mobiele telefoons met Android zijn over het algemeen toestellen met veel functies en vooral intensief gebruik van internet. Een prepaidtelefoon is vaak wat minder uitgebreid qua functionaliteit om de prijs te drukken. Wij waren dan ook erg benieuwd hoe LG deze combinatie heeft uitgewerkt in de GT540 Optimus.

In zijn segment is concurrentie voor de GT540 Optimus, zeker op Androidgebied, beperkt. Een belangrijke tegenstrever kan de LG GW620 zijn. Daarnaast zijn er de Sony Ericsso Vivaz en Samsung S8000 Jet die niet op Android draaien.

Plus- en minpunten LG Optimus GT540

  • Uithoudingsvermogen
  • Beeldscherm
  • LG interface
  • Android 1.6
  • Touchscreen
  • Tekstinvoer

Wat zit er bij het toestel?

In het piepkleine doosje ligt bovenin het toestel met een 1500mAh batterij. Onder het toestel zijn een USB-kabel met verloopstekker, headset, 2GB microsSD en de handleiding te vinden. Het comfort en de kwaliteit van de headset laten nogal wat te wensen over. Door de 3.5mm audiojack-aansluiting kan gemakkelijk voor een andere gekozen worden.

Uiterlijk

De GT540 Optimus is erg compact en heeft een tamelijk luxe uitstraling. Zodra je het toestel oppakt kom je echter licht bedrogen uit. De geborstelde metalen behuizing blijkt namelijk van plastic. Neemt niet weg dat het toestel er netjes uitziet. Alleen de drie fysieke toetsen onder het scherm vallen een beetje uit de toon door hun vorm. Dit zijn de belknop, thuistoets, en ophang-/schermvergrendelknop. Tussen het scherm en deze toetsen zitten een drukgevoelige menutoets en terugtoets.

De boven- en onderkant lopen taps toe. Aan de bovenkant zit de audiojack-aansluiting. De zijkanten zijn omrand met een zilveren rand. De linkerkant is voor de volumetoetsen. De rechterkant biedt plaats aan de microUSB-aansluiting, cameraknop een zoekknop.

De batterijcover bedekt de hele achterkant en daarin is alleen plek vrij gemaakt voor de camera. De microSD-kaart kan verwisseld worden na het verwijderen van de batterijcover. Voor het verwijderen van de SIM-kaart moet ook de batterij eruit. Het toestel zit rondom goed in elkaar, alleen de batterijcover kraakt een beetje als hij ingedrukt word.

Uithoudingsvermogen

De GT540 Optimus is, voor zo'n klein telefoontje, uitgerust met een redelijk forse batterij. In combinatie met het bescheiden scherm zorgt dit voor een aardig uithoudingsvermogen. Met normaal gebruik kan het toestel het gemakkelijk twee dagen uithouden. Er zijn geen extra functies voor het verbeteren van het uithoudingsvermogen. Er is ook geen automatische stand voor de schermhelderheid. Wij hadden de schermhelderheid op 70% staan.

Belkwaliteit

De kwaliteit van het geluid in een gesprek is goed. Weliswaar kan het geluid niet heel hard maar de gesprekspartner klinkt helder. Tijdens een gesprek zijn de functies in de wacht, oproep toevoegen, toetsenbord, Bluetooth, dempen en luidspreker direct via het scherm toegankelijk. De belfunctie van het toestel is vanuit elk startscherm snel bereikbaar via het dock onderin beeld. Met behulp van smartdial kan eenvoudig de naam en het bijbehorende telefoonnummer van de juiste contactpersoon gevonden worden. Het gespreksoverzicht kan snel geopend worden met de telefoontoets. Dit overzicht bestaat uit een lijst met gemiste, ontvangen en uitgaande oproepen.

Beeldscherm

Het 3.0 inch TFT-beeldscherm van de GT540 Optimus kan met een resolutie van 320 x 480 pixels details heel behoorlijk weergeven. Kleuren komen wel wat flets over. Het lijkt er een beetje op dat er wat teveel geel en te weinig groen in de kleurverhouding zit. Contrast en helderheid zijn wel in orde. In fel zonlicht kan het aflezen van het scherm lastig zijn.

De keerzijde van het beeldscherm of beter gezegd de bovenzijde is het touchscreen. Jammer genoeg heeft LG ervoor gekozen om de GT540 Optimus met een resistief touchscreen uit te rusten. Over het algemeen worden deze touchscreens geleverd met een stylo maar dat is hier niet het geval. Met een vingernagel is de GT540 Optimus vrij aardig te bedienen maar met vingertoppen is het gebruiksgemak bedroevend.

Menu

Hoewel de GT540 Optimus nu jammer genoeg nog draait op Android 1.6 is LG er wel al in geslaagd om het gat met Android 2.1 wat betreft uiterlijk een stuk te verkleinen door een eigen schil te installeren.

De interface is niet zo uitgebreid onder handen genomen als HTC dat doet, maar het is voor een toestel met Android 1.6 absoluut een hele verbetering. Daarbij komt ook nog dat LG zelf een aantal widgets en toepassingen heeft toegevoegd. De gebruiker kan zelf instellen of hij drie, vijf of zeven startschermen tot zijn beschikking wil hebben. De statusbalk kan naar beneden worden gesleept. Vervolgens kunnen geluid, WiFi, Bluetooth en GPS snel in- en uitgeschakeld worden. Ook worden meldingen van berichten en gemiste gesprekken hier weergegeven.

In het menu zijn de standaard geïnstalleerde applicaties op alfabet in rastervorm gerangschikt. Applicaties die de gebruiker vervolgens zelf download worden apart gegroepeerd. Daarnaast is het ook nog mogelijk om zelf nieuwe categorieën toe te voegen en daar applicaties in te plaatsen.

Telefoonboek

Het telefoonboek is in essentie gewoon de standaard lijst met contactpersonen maar LG heeft ervoor gezorgd dat er ook gegevens uit een aantal sociale netwerken geïmporteerd kunnen worden. Dit zijn Twitter, Facebook en Bebo. Deze koppeling verloopt via het Social Networking System (SNS) van LG. Voor een individueel contact kunnen standaard naam, bijnaam, nummer, e-mail en beltoon opgeslagen worden. Velden voor extra gegevens kunnen eenvoudig toegevoegd worden.

Messaging

Bij het invoeren van tekst steekt het grootste manco van de GT540 Optimus opnieuw de kop op. In de verticale stand kan gekozen worden tussen een numeriek telefoontoetsenbord met T9 of een volledig QWERTY-toetsenbord. In deze stand is er eigenlijk te weinig ruimte om prettig te kunnen typen op het QWERTY-toetsenbord. Het numerieke toetsenbord is te langzaam om er fatsoenlijk mee te kunnen werken. Met het toestel in de horizontale stand is typen op het QWERTY-toetsenbord wel redelijk te doen. Het opstellen van een bericht is verder een duidelijk proces.

De e-mailapplicatie van LG is erg compleet en werkt goed. Een account toevoegen gaat makkelijk, en er is ondersteuning voor MS exchange. Verder heeft de GT540 een samengevoegde inbox voor meerdere mailboxen. Daarnaast zijn natuurlijk ook de Gmail- en Google Talk-applicaties aanwezig op dit Androidtoestel.

Connectivity

Zoals eerder aangegeven is het makkelijk om WiFi of Bluetooth snel in en uit te schakelen. Helaas is het met Android 1.6 niet mogelijk om bestanden over te dragen via Bluetooth. Verbinding met een WiFi-netwerk is natuurlijk wel mogelijk en dit moet gedaan worden via het instellingenmenu. Met een eerder gebruikt netwerk wordt automatisch opnieuw verbinding gemaakt.

Net als op andere Androidtoestellen is de browser op de GT540 Optimus prettig in het gebruik maar nog niet zo goed als bij nieuwere versies van Android. De adresbalk zit bovenin het beeld vast. Aan de rechterkant van het scherm heeft LG een eigen interface toegevoegd met zes snelkoppelingen; herladen, terug, voorwaarts, nieuw venster, bladwijzers en instellingen. Via de menutoets zijn nog meer functies beschikbaar. Zoomen moet met de toetsen in de rechter hoek van het beeld.

Camera

De LG GT540 Optimus is uitgerust met een 3.0 megapixel camera. Voor een camera met deze specificaties is de interface erg uitgebreid. De prestaties van de camera zijn vrij wisselvallig.

In het zoekvenster zijn de functies zoomen, helderheid, focus en formaat direct toegankelijk. Zoomen kan ook gewoon met de volmetoetsen. In het uitgebreide instellingenmenu is een draaiwiel zichtbaar. Hier kunnen kwaliteit, witbalans, fotomodus, timer, ISO, liggende modus, kleureffect, foto tonen, raster, sluitergeluid, geo-tagging, icons verbergen en knipperdetectie ingesteld worden.

Voor de videocamera zijn in het zoekvenster ook zoomen, helderheid, modus en formaat direct beschikbaar. Bij het draaiwiel kunnen kleureffect, witbalans, duur, spraak, icons verbergen en opgenomen video ingesteld worden.

Buiten genomen foto's zijn aardig van kwaliteit. De beelden zijn scherp en details en helderheid worden redelijk weergegeven. Kleuren zijn wel wat flets en de camera heeft moeite met contrast. Wanneer je probeert om binnen foto's te nemen dan gaat de kwaliteit snel achteruit. Video's hebben een redelijke beeldkwaliteit maar de framerate is te laag om goede bewegende beelden te maken.

Aanwezige programma's

Op de GT540 Optimus staan de toepassingen agenda, calculator, galerij, home selector, Java, LG top 10 apps, mediaspeler, muziek, quickoffice, radio, RSS reader, SNS, spraakrecorder, video editor, wekker en YouTube standaard geïnstalleerd.

LG top 10 apps is niet meer dan een lijstje met apps die door LG worden aangeraden om te downloaden. Vervolgens wordt je doorgelinkt naar de Android Market. In de Market kunnen nog veel meer applicaties en spelletjes gedownload worden. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën en gescheiden op betaald en gratis. Betalen voor een app moet met een creditcard. Wanneer een app niet bevalt kan je binnen 24 uur na aanschaf het aankoopbedrag terug vragen.

Games

Er staan standaard geen spelletjes geïnstalleerd op de GT540 Optimus.

Extra's

De GT540 Optimus mag dan een prepaidtelefoon zijn dankzij Google Maps heb je wel de beschikking over gratis vrijwel volledige navigatiesoftware. Met Google Maps Navigation kan je tijdens het auto rijden of lopen gesproken aanwijzingen krijgen. Behalve Maps en Navigatie zitten ook Latitude en Plaatsen in het pakket. Let er alleen wel op dat bij gebruik van deze toepassingen de kaarten via het mobiele netwerk gedownload worden. Dit kan lastig zijn in combinatie met een prepaidpakket.

Conclusie

Bij het vellen van een eindoordeel over de LG GT540 Optimus moet de prijs van het toestel natuurlijk in grote mate meewegen. Voor een kritische gebruiker met een groot abonnement zal dit toestel geen optie zijn. Daarvoor zijn de specificaties te bescheiden. Iemand die wat minder te besteden heeft haalt met dit toestel echter een hele leuke en complete telefoon in huis.

Het is alleen wel verschikkelijk jammer dat de GT540 Optimus is uitgerust met een resistief touchscreen. Dit maakt de gebruikservaring met enige regelmaat tot een lijdensweg. Inmiddels is duidelijk dat het toestel een update zal krijgen naar Android 2.1 en dat betekent dat één minpunt al vervalt maar daarmee wordt het probleem van het touchscreen niet opgelost.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze LG GT540 review