LG Optimus 4X HD P880 review

· 28 reacties

Je zou het niet zeggen, maar de eerste die melding maakte van deze LG Optimus 4X HD waren wij. We waren duizenden blogs voor. Om de cirkel nu rond te maken hebben wij nog voordat dit quadcore toestel in de winkel ligt een uitgebreide review.

Maar genoeg over ons, laten we het eens hebben over deze Optimus 4X HD. Het vlaggenschip van LG werd aan de vooravond van het MWC aangekondigd en is de opvolger van de Optimus 2X Speed. Daar zagen we hem ook voor het eerst, het bleek een valse start.

Het daar gedemonstreerde model liep voor de ogen van onze camera vast. Het is een euvel waar LG-telefoons vaker mee te maken hebben; softwareproblemen. We gaan tijdens deze review bekijken of LG z'n leven heeft gebeterd en of het toestel het op kan nemen tegen de HTC One X en Galaxy S III van Samsung.

Wij testte de witte uitvoering van de Optimus 4X HD met Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich. Naast de witte uitvoering is de Optimus 4X ook in het zwart verkrijgbaar.

LG Optimus 4X HD near lake

Plus- en minpunten LG Optimus 4X HD P880

  • Hoge resolutie scherm
  • Snelheid
  • Uitgebreide launcher
  • Groot maar toch compact
  • Scherpstellen camera
  • Wordt warm

Wat zit er bij het toestel?

Ons testexemplaar zat in een zwart langwerpig doosje met rode accenten. De kleurstelling doet denken aan de Formule 1. Geen verrassing want LG sponsort de populaire racesport. Op het doosje zijn de letter "4X" en "HD" geaccentueerd. Daarmee hebben we direct twee belangrijke pluspunten van het toestel te pakken; een quad-core processor en een HD-scherm. Het doosje bevat naast de Optimus 4X een snelstartgids, datakabel, in-ear koptelefoon met bediening en een laadstekker. Er zit maar één formaat dopjes in het doosje, past het niet dan kun je dankzij de 3,5 millimeter audio-jack aansluiting altijd nog je eigen koptelefoon gebruiken. Verder treffen we nog twee NFC tags aan in de vorm van een sticker. Daarover later meer.

Uiterlijk

Staat de concurrent de Galaxy S III nog bol van de rondingen, LG heeft het helemaal anders aangepakt. Eigenlijk is de Optimus 4X qua uiterlijk de opvolger van de Galaxy S II. Strakke hoeken domineren het uiterlijk. De Galaxy S3 is door alle rondingen wat vrouwelijk. Juist door de hoeken van de 4X zal dit ontwerp waarschijnlijk wat meer mannen aanspreken. Bij ons viel hij tenminste in de smaak. Vreemd genoeg lijkt het toestel hierdoor ook een stuk compacter dan bijvoorbeeld de S3 en One X. Het is optisch bedrog, de afmetingen van eerder genoemde telefoons zijn nagenoeg gelijk aan elkaar.

Het scherm van de Optimus 4X ligt zowel horizontaal als verticaal exact in het midden. Je wil hem daarom nog wel eens verkeerd om houden. Gelukkig is daar het LG-logo bovenaan het scherm om je te helpen. Hier bevinden zich ook de luidspreker die achter een klein gaasje zit met links de sensoren en rechts de secundaire camera. Onderaan het scherm zitten de aanraakgevoelige bedieningsknoppen die alleen zichtbaar zijn als ze oplichten. Wie hiervoor een Samsung gewend was, zal even moeten wennen. Links zit namelijk de terugknop en rechts de optieknop. Net andersom dus. Middenin zit de homeknop. Nadeel is wel dat deze knoppen redelijk dicht tegen het scherm zitten. Het is tijdens onze testweek wel eens voorgekomen dat we per ongeluk op de homeknop drukten, terwijl dat niet de bedoeling was.

Rondom het toestel zitten twee metalen randen. Dit breekt mooi het uiterlijk en bovendien weerspiegelen ze mooi het licht. Het geeft hem een chique uitstraling. Aan de linkerzijde zitten de volumeknoppen, de rechterkant is vrij van knoppen. Wie de aan-/uitknop zoekt moet bij de bovenzijde kijken. Die had van ons best aan de rechterzijkant mogen zitten. Verder zit bovenop de audiojack aansluiting waarop je een koptelefoon kunt aansluiten. Het kleine putje daarnaast is de tweede microfoon om omgevingsgeluid weg te filteren. Onderop zit de hoofd-microfoon met de MicroUSB-aansluiting.

Draaien we het toestel om dan zien we in de linkerhoek de cameramodule met een metalen versiering eromheen. Rechts ervan zien we een enkele LED flitser. De flitser oogt wat klein, we zullen later bekijken of dat invloed heeft op het schieten van foto's in het donker. De achterzijde is trouwens niet glad zoals de Galaxy S III, maar heeft een diagonaal reliëf. Het lijkt zodoende wel katoen, en zo voelt het vreemd genoeg ook aan. Een pluspunt wat ons betreft, want het gaat hier 'gewoon' om plastic. Verder aanwezig is het LG logo en een kleine gril van waarachter de speaker z'n werk doet. Denk niet dat je het toestel stil krijgt door je vinger er op te leggen, er 'lekt' dan aardig wat geluid. Onderaan zit tot slot een kleine inkeping.

Wie z'n vinger er achter zet pulkt de batterijcover er zo vanaf. Handig, want zodoende kun je zelf de batterij verwisselen. De cover doet tevens dienst als de NFC-antenne. In de binnenkant van de telefoon zit verder de microSD-aansluiting en de SIM-kaart ingang. LG heeft in tegenstelling tot de concurrentie gekozen voor het MiniSIM-formaat.

Uithoudingsvermogen

De batterij van de Optimus 4X is een niet misselijke 2.150 mAh groot. Dat is meteen het grootste exemplaar van de concurrentie de Galaxy S3 en One X. Natuurlijk betekent dat niet automatisch dat de batterijduur ook langer is, er zijn meer factoren om rekening mee te houden.

Nvidia Tegra 3 4 PLUS 1 processor
De Nvidia Tegra 3 processor

LG heeft gebruik gemaakt van de Nvidia Tegra 3 processor die voorzien is van vier + één cores. Ben je aan het gamen of bekijk je video, dan worden alle vier de cores ingezet. Maar als je een webpagina aan het bekijken bent dan schakelt hij over op de energiezuiniger vijfde core. Hierdoor moet de batterij nog langer mee gaan.

Als dat allemaal niet genoeg is dan zijn er nog wat instellingen denkbaar. Uiteraard is daar de automatische helderheid, maar er is ook een zeer uitgebreide spaarstand. Die schakelt vanaf een bepaald accuniveau direct enkele zaken uit zodat je toch thuis kunt komen. Wij waren na een week testen zeer te spreken over het uithoudingsvermogen. Een dag intensief gebruiken levert weliswaar 's avonds een melding op dat de batterij leeg begint te raken. Het kwam nooit zover dat hij uitschakelde. Bij normaal gebruik (wat in ons geval misschien iets meer is dan gemiddeld) hadden we nog steeds een halve lading over. Die ene dag dat we hem minimaal gebruikten hadden we nog 70 procent over. Erg nette cijfers als je het ons vraagt.

Belkwaliteit

Juist vanwege die eerder genoemde twee microfoon is bellen met de Optimus 4X een erg aangename bezigheid. Het geluid is lekker helder al mocht het volume wel net iets harder. Enig puntje van kritiek; je kunt vanuit de bel-app weliswaar via een tabblad bladeren in je contacten, maar vanuit contacten kun je niet in de bel-app komen.

We vinden de strikte scheiding tussen beide apps sowieso al een vreemde, wat ons betreft mogen die prima geïntegreerd worden. Verder is het mogelijk de oproepinfo te filteren op bijvoorbeeld alleen ontvangen oproepen, en zelfs op datum. Niet eerder zagen we dat zo uitgebreid.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de Optimus 4X HD is met z'n 4,7 inch niet klein. LG noemt het vanwege de 1280 bij 720 resolutie een True HD IPS-scherm. Qua scherpte is dit inderdaad het beste wat je kunt krijgen. Wel lijkt het scherm wat dieper in het toestel te liggen dan bij de One X het geval is, dus de kijkhoek is iets minder. Het mag de pret niet drukken, dit is gewoon één van de betere schermen die je vandaag de dag in een telefoon kunt krijgen. Wat ons betreft beter dan de Galaxy S III met z'n gewraakte PenTile-indeling en soms wat overdreven kleuren. We hebben een YouTube-filmpje waarin het verschil tussen True HD IPS met Super AMOLED wordt vergeleken.

Menu

Zelden hebben we een Android-launcher gezien die zo uitgebreid is als op de Optimus 4X. Het lijkt qua functionaliteit erg op het betaalde LauncherPro en ADW. LG noemt het Optimus UI 3.0 en er valt op z'n zachts gezegd nogal wat in te stellen. Dat is mooi want zodoende kun je je 4X helemaal personaliseren, of als je daar geen behoefte aan hebt gewoon laten staan op de standaard instellingen. Het homescreen telt maximaal 7 schermen waarvan je zelf het standaard homescreen kunt instellen. Ieder scherm bevat bovenaan de Google-zoekbalk die je dus niet kunt wissen. Gelukkig neemt hij niet veel ruimte in beslag maar het betekend wel dat je widget maximaal 4 hoog mag zijn.

Erg gecharmeerd zijn we van de animatie als je van het ene naar het andere homescreen scrolt. Niet alleen gaat dat erg soepel, het ziet er ook erg fraai uit. Er is daarnaast keuze uit nog meer animaties waaronder een accordeon-effect. Je kunt zelfs instellen dat wanneer je in de linkerhomescreen zit je links naar de uiterst rechter screen scrolt. Wat jij wilt.

Onderaan in het scherm bevinden zich vier snelkoppelingen met standaard de menuknop. Je kunt hier echter nog tot 5 apps in kwijt en je kunt bovendien folders gebruiken. Een duidelijk voordeel op andere launchers dus. Bovendien kun je zelfs nog thema's instellen.

Het menu bestaat uit pagina's met een grid van 4 bij 4 met iconen. Bovenaan zijn tabbladen aanwezig voor apps, downloads en widgets. Ook hier geldt dat je het nodige kunt instellen. Wil je bijvoorbeeld in plaats van 4x4 een grid van 5x5 dan is dat geen probleem. Zo maak je optimaal gebruik van het hoge resolutie scherm, al wordt het er wel wat druk op. De launcher onthoudt op welke pagina je zat als je een app opstart of teruggaat naar het homescreen. Handig, want hierdoor hoe je niet telkens op zoek te gaan naar je pagina met veelgebruikte apps.

Het notificatiescherm is grotendeels die van Ice Cream Sandwich zelf, met enkele toevoegingen. De snelkoppelingen bovenaan om bijvoorbeeld WiFi aan of uit te zetten is helemaal naar eigen smaak in te delen. Wil je hem bijvoorbeeld helemaal leeg hebben, dan is dat geen probleem.

Zijn er dan helemaal geen nadelen aan het menu van deze LG? Nee, en als we al iets moeten bedenken dat is het dat de optiemenu's erg wit zijn. Dat strookt niet helemaal met de rest van de layout, maar laten we eerlijk zijn, er zijn ergere dingen. Bovendien, we hebben tijdens onze testweek helemaal geen vastloper gehad dus het menu is lekker stabiel!

Telefoonboek

Zoals zojuist besproken kent deze LG een aparte applicatie om te bellen en een aparte applicatie om je contacten in te bekijken. Vreemd genoeg kun je contacten ook bekijken vanuit de bel-app maar die is qua functionaliteit toch net iets anders. Dit kan wat verwarrend overkomen. Zo is het telefoonboek vele malen uitgebreider, met name qua instellingen. Van gekoppelde accounts kun je bijvoorbeeld aangeven of die contacten ook weergegeven moeten worden. Helaas mist een optie om alleen contacten weer te geven met een gekoppeld telefoonnummer. Beschikt dat contact wel over een telefoonnummer dan verschijnt achter de naam een telefoon-icoontje om direct een gesprek te beginnen.

Het contactoverzicht lijkt ook erg op standaard Ice Cream Sandwich al ontbreekt de mogelijkheid om geschiedenis of gekoppelde afbeeldingen van die persoon te bekijken. Dat is wel jammer omdat je hiervoor toch in alle aparte apps moet kijken. Maar over het algemeen is het erg overzichtelijk en redelijk qua functionaliteit. Natuurlijk ontbreekt de mogelijkheid om groepen en favorieten aan te maken niet. Die laatste zit trouwens ook in de bel-app waarbij ook je meest gebelde contacten staan. Die ontbreken dan weer in de telefoonboek-app. Vreemd.

Messaging

Over dit onderdeel gaan we weinig woorden vuil maken. Berichten versturen gaat met de Optimus 4X zoals het moet; gewoon goed. Ook op dit gebied heeft LG weinig veranderd aan het standaard Android en als het al wat anders heeft gedaan is het verbeteren. Al is het lichtjes. Zo zit rechts bovenin de conversatie een telefoon-icoontje voor het geval je toch beter kunt bellen. Het toetsenbord is van LG en maakt vrijwel hetzelfde geluid als de iPhone. Het functioneert echter prima. Wel hebben ze relatief veel toetsen gepositioneerd waardoor sommige wat klein zijn. Verder zijn ook hier enorm veel instellingen denkbaar. Zo is er bijvoorbeeld Shape Writer die ongeveer hetzelfde werkt als Swype. Met één uitzondering; hij geeft soms hilarische suggesties. Als je niet enorm secuur bent maakt hij de vreemdst mogelijke woorden. Zo maakt hij van het woord "een" regelmatig "Eto'o". Wij zien de overeenkomst niet echt.

Verder is er natuurlijk de Gmail-client en een aparte e-mail toepassing. Stuur je liever Instant Messaging berichten dan is daar de standaard Google Talk toepassing. Verder treffen we een Cell Broadcast app aan waar je hier in Nederland maar weinig aan hebt.

Connectivity

Naast de gebruikelijke WiFi en Bluetooth willen we hier echter een andere mogelijkheid bespreken; SmartShare. Zoals Samsung-telefoons goed met Samsung TV's overweg kunnen, kunnen LG-telefoons dat met LG Televisies. Deze techniek maakt gebruik van DLNA en indien je TV daar ook over beschikt kun je content vanaf je telefoon draadloos afspelen op het grootste scherm in je huis; de TV.

Net als bij vorige LG-telefoons is ook hier de RemoteCall Service aanwezig. Mocht je problemen ondervinden met je telefoon dan kun je contact opnemen met LG die dankzij deze app op afstand kunnen meekijken. Mocht het probleem veroorzaakt worden door iets eenvoudigs als een foutieve instelling, dan is dat op deze manier zo op te lossen. Een nette service die je hopelijk niet nodig hebt.

In een zoektocht naar een nuttige functie voor NFC heeft LG voor de Optimus 4X LG Tag+ geschreven. De app lijkt qua werking op de Smart Tags van Sony. Je kunt dus acties uitvoeren met een NFC tag. LG levert standaard twee NFC tags bij je Optimus 4X. LG heeft er een sticker van gemaakt. Bij de onze werd een 'Office mode' en een 'Car mode Tag' meegeleverd. Plak de laatste in je auto en activeer de navigatie en zet bluetooth aan zodra je de Optimus tegen de sticker houdt.

We hebben tijdens deze testweek veelvuldig gebruik gemaakt van de GPS om van A naar B te navigeren. Het viel ons op dat de Optimus 4X er soms naast zat terwijl we dat bij de Galaxy S3 nooit hadden. Blijkbaar is de P880 iets minder nauwkeurig dan de S3. Of dat aan het ontbreken van GLONASS ligt, weten we niet. Wel mist in het instellingenmenu de mogelijkheid om sensoren en netwerken te gebruiken om het signaal te verbeteren.

Camera

De Optimus 4X HD is uitgerust met een nette 8 megapixel camera die maximaal in 3264 x 2448 pixels foto's kan schieten en video in Full HD (1920 x 1080 pixels). Dat zijn prima getallen. Er is verder nog een nachtmodus, gezichtsherkenning, HDR en een Panorama modus. Een optie voor beeldstabilisatie ontbreekt, of dat er ook niet op het toestel zit weten we niet. We vermoeden van niet want de camera lijkt veel moeite te hebben met scherpstellen. We moesten hem vaak een eindje op weg helpen door het onderwerp 'aan te raken' voordat de Optimus 4X begon focussen. We vermoeden een softwareprobleem, want eenmaal gefocused levert de 4X HD prima beelden af. Er zit nog een grappige feature op genaamd Tijdspanne modus. Gebruik je deze optie dan schiet het toestel meerdere foto's die je later kunt beoordelen. Je kiest dan de meest mooie. Handig om de kat er mooi op te krijgen.

Ook de videocamera kent enkele leuke features. Zo kun je tijdens het filmen eenvoudig inzoomen door pinch-to-zoom toe te passen op het scherm. Er zijn bovendien enkele effecten te gebruiken die als een soort lachspiegel werken. Je kunt zelfs een achtergrond instellen, voorwaarde is wel dat je telefoon op een statief staat. Iets wat niet vaak gebeurd met een telefoon.

Aanwezige programma's

Stond de Galaxy S III nog boordevol applicaties, LG pakt het iets meer bescheiden aan. En dat is wat ons betreft een pluspunt want het wordt er een stuk overzichtelijker van. En het doet niet af aan de standaard mogelijkheden wanneer je hem uit de doos haalt. Naast de voor Android gebruikelijke apps treffen we nog aan; Media Home, SmartWorld, Backup en Applicatie manager.

Media Home is een app waarin al je video's, fotos en muziek zijn terug te vinden en af te spelen. Een aparte mediaplayer dus. Je kunt de app zo instellen hij direct opstart zodra je een MHL-kabel (Mobile High-Definition Link) aansluit op een HDTV.

De videoplayer kent bovendien ook nog een aantal goeie features. Zo is daar de mogelijkheid het videoformaat aan te passen aan het scherm, kun je de afspeelsnelheid aanpassen en kun je visueel zoeken. LG noemt het Fingertip Seek en het lijkt wel op picture-in-picture zoeken. Het mooie is dat de film gewoon blijft doorlopen, evenals het tweede beeld. Dat is het voordeel als je met een quadcore-telefoon werkt! Klik je op het tweede kleinere beeld dan spring je gelijk naar dat onderdeel van de film. Erg slim gedaan.

SmartWorld is een eigen applicatie winkel waar je buitenom de Play Store apps en games kunt downloaden. Voorwaarde is wel dat je een LG-account aanmaakt.

Een andere handige toevoeging is Backup die je zoals de naam al weggeeft in staat stelt om een back-up te maken. Normaliter heb je root access nodig om een back-up te maken van een Android-telefoon.

Maar misschien nog wel de leukste toevoeging is QuickMemo. Door tegelijkertijd beide volumeknoppen in te drukken maakt de Optimus 4X een screenshot die je daarna kunt bewerken. Voorzie hem van tekst, omcirkel een sectie en stuur hem door naar een vriend. Het omcirkelen van een high-score, een notitie op Google Maps of voorzie een foto van een snor en zet hem op Facebook. Een grappige feature die wel degelijk bruikbaar is.

Games

LG voorziet de Optimus 4X niet standaard van games maar deze zijn wel volop verkrijgbaar in de Play Store of in het eigen SmartWorld. Naast het aanbod van betaalde content is daar ook gratis materiaal verkrijgbaar.

Conclusie

Niet vaak sturen we een telefoon met tegenzin terug naar de fabrikant. Deze Optimus 4X HD is er zo één. Met een ongemakkelijk gevoel doen we hem na een week testen op de bus. Alsof je een goeie vriend die verhuisd naar het buitenland uitzwaait. Natuurlijk, het is maar een telefoon. Maar blijkbaar wel een goede. Alles op het apparaat klopt gewoon. Het formaat is eigentijds groot, maar is toch compact gebleven. Hij is lekker strak, de metalen randen maken hem chique en het profiel aan de achterkant maakt hem minder plastic. De quadcore processor maakt z'n belofte meer dan waar; hij is razendsnel. De Galaxy S III zal het waarschijnlijk van hem winnen, maar dan wel in een fotofinish. De launcher is enorm uitgebreid maar toch overzichtelijk.

Is er dan helemaal niets aan te merken op deze Optimus? De autofocus laat het nog wel eens afweten maar dat lijkt in onze beleving met een software update op te lossen. Daar willen we het toestel niet op afschrijven. Het enige wat we zouden kunnen verzinnen is dat het apparaat na bij intensief gebruik heet kan worden. Voornamelijk de bovenzijde. En wat warm wordt, is feitelijk verspilde energie. Dan zou je kunnen stellen dat de batterijduur langer had kunnen zijn dan nu het geval is. Helaas voor de pessimisten onder ons; ook met het uithoudingsvermogen is niets mis mee. Die is zelfs meer dan prima. Uiteindelijk kunnen we niet anders dan concluderen dat LG een prima toptoestel heeft neergezet waarvan de concurrentie best nog wel eens last kan gaan krijgen.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze LG P880 review