LG Optimus 2X Speed P990 review

De reclame-boodschappen van LG over de nieuwe Optimus 2X Speed liegen er niet om. Het toestel wordt met trots ’s werelds snelste smartphone genoemd.

Niet verwonderlijk, want met dit toestel heeft LG de allereerste smartphone met dual-core-processor in handen. Dit zou de snelheid van het toestel tot ongekende hoogten moeten brengen. Can you handle the speed? daagt de radioreclame ons uit.

NieuweMobiel.NL ging de uitdaging aan en onderzocht of het toestel de hooggespannen verwachtingen waarmaakt. Hebben andere high-end smartphones, zoals de iPhone 4 en de HTC Incredible S, werkelijk iets te vrezen van deze pijlsnelle concurrent?

Plus- en minpunten LG Optimus 2X Speed P990

  • Beeldscherm
  • Browser
  • Snelheid
  • Personalisatiemogelijkheden
  • Fors toestel
  • Notificatielampje ontbreekt
  • Videocamera

Wat zit er bij het toestel?

De Optimus 2X Speed wordt geleverd in een strak vormgegeven kartonnen doos. De telefoon glimt ons al meteen tegemoet op het moment dat we de doos openen. Het toestel ligt ingebed in een kartonnen houder. Onder de flap vinden we een gebruikershandleiding, een headset met audio jack adapter, een opzetstuk voor de oplader en een USB-datakabel. De bijgeleverde batterij heeft een capaciteit van 1500 mAh. Alle accessoires zien er netjes uit. Het aanbod is basic, maar levert alle benodigdheden. Het is prettig dat er geen overbodige gadgets bijgeleverd worden.

Uiterlijk

Dit monoblock toestel valt meteen op door zijn minimalistische en strakke vormgeving. De LG Optimus Speed 2X maakt hierdoor een stijlvolle eerste indruk. Het is duidelijk dat LG goed naar de iPhone gekeken heeft. De voorkant, die bijna helemaal in beslag genomen wordt door het beeldscherm, bestaat volledig uit glas. De achter- en zijkanten zijn van zwart plastic.

Naast de zwarte uitvoering, die wij getest hebben, is er ook een donkerbruine variant op de markt. Onder het scherm bevinden zich vier knoppen: de menu-toets, de home-toets, de terug-toets en de zoektoets. Deze functies worden aangegeven met kleine pictogrammen. Boven het scherm binden we de nabijheidssensor en de lens van de interne camera.

Aan de bovenkant van het toestel zit de aan/uit- en vergrendeltoests, evenals de toegang voor de headset. De linkerzijkant is helemaal glad, en de aan de rechterzijkant zit de volumeknop. Aan de onderkant vinden we de USB-poort, en aan de bovenste zijde is ook nog een USB-ingang te vinden. Tot slot vinden we aan de achterkant natuurlijk de cameralens. De achterkant van het toestel is simpel te verwijderen. Hieronder treffen we de SIM-kaart aan, die naast de batterij zit.

De LG Optimus Speed 2X is redelijk zwaar en groot. Met zijn afmeting van 126 x 64 mm voelt dit toestel aan als een dikke ‘plak’ telefoon. Sommige gebruikers zullen hun hele hand nodig hebben om de telefoon te omklemmen. In hoeverre dit een nadeel is, ligt natuurlijk aan persoonlijke smaak. Het valt ons wel op dat het toestel een behoorlijke schermrand heeft, vooral aan de boven- en onderkant. Andere toestellen met een even groot, of zelfs groter scherm, zoals de Sony Ericsson Xperia Arc, komen minder fors over. De LG Optimus 2X maakt wel een zeer solide en kwalitatief goede indruk.

Uithoudingsvermogen

Een smartphone als deze slurpt natuurlijk energie. De dual-core-processor draagt hier nog eens aan bij. Toch hield de telefoon het bij gemiddeld intensief gebruik zo’n twee dagen vol bij normale schermhelderheid. Dat is een prima resultaat. Naast de schermhelderheid zijn er geen andere energiebesparende aanpassingen mogelijk.

Belkwaliteit

Op de belkwaliteit van dit toestel is helemaal niets aan te merken. Tijdens de gesprekken was geen gekraak te horen. Het volume was ook prima. Tijdens het bellen is het mogelijk om een extra beller toe te voegen, een wisselgesprek aan te nemen, het toetsenblok te gebruiken, Bluetooth in te schakelen en de speaker aan te zetten. Bij een inkomend of uitgaand gesprek verschijnt de foto die je bij het contact hebt ingesteld.

Het gespreksoverzicht is niet opvallend uitgebreid, maar wel functioneel. Het overzicht toont de gemiste, ontvangen en verstuurde optoepen. Hierbij staat de datum waarop het gesprek heeft plaatsgevonden, de tijd en de gespreksduur. Vanuit het overzicht is het mogelijk om meteen door te klikken naar de opties om terug te bellen, een video-oproep te doen of een sms te verzenden.

Beeldscherm

Het TFT-beeldscherm kan meer dan 16 miljoen kleuren weergeven. Met een schermdiagonaal van 4.0 inch is dit een flink scherm, met mooie heldere kleuren. Het scherm is ook buiten in de zon goed af te lezen, hoewel het vrij snel vies wordt. Het capacitief touchscreen is een groot pluspunt: het reageert ontzettend snel op de kleinste aanrakingen. Navigeren door de menu’s gaat hierdoor heel soepel. Ook de auto-rotate functie reageert snel, en voor wie er niet van gediend is dat de telefoon af en toe overschakelt naar de horizontale modus, is de functie ook uit te schakelen. Daarnaast zijn de animaties, time-out en het lettertype op het scherm aan te passen.

Menu

Met het menu bewijst Android maar weer eens zijn gebruiksvriendelijkheid. Op het homescreen vinden we toegang tot de browser, de app advisor, de Android Market en de camera, maar dat kan natuurlijk naar believen veranderd worden. Hieronder vinden we de toetsen die de meeste mensen het vaakst zullen gebruiken: de telefoon, contacten, berichten en rechtstreekse toegang tot alle applicaties. Deze vier pictogrammen blijven ook tijdens het navigeren door de schermen steeds zichtbaar. LG heeft een handige uitbreiding op het standaard Android-menu gemaakt. Het menu van een Android-toestel bestaat uit een alfabetische lijst met applicatie. LG maakt het mogelijk deze in categorieën in te delen. Dat is erg functioneel als je veel apps op je toestel hebt.

Aan weerszijden van het homescreen zijn nog drie schermen aan beide kanten, die helemaal naar eigen wens ingevuld kunnen worden. Ook het aantal schermen kan aangepast worden: het is ook mogelijk om er slechts vijf of drie te gebruiken. Met deze functies kun je het toestel helemaal toespitsen op je eigen wensen en gebruikersvoorkeuren, wat erg praktisch is. Met een korte ‘veeg’ over het scherm verschijnen alle schermen in een oogopslag. Zo kun je snel naar het gewenste scherm toe gaan. Ook het swipen van scherm naar scherm gaat heel makkelijk. Ook dit is weer te danken aan het geweldig reagerende beeldscherm.

Telefoonboek

De contacten worden in een alfabetische lijst weergegeven. Om bij een bepaald contact te komen, is het mogelijk om naar beneden te scrollen, maar ook om rechtstreeks te zoeken. Bij de contacten kun je veel informatie toevoegen: naast een foto, verschillende telefoon- en e-mailadressen, postadres en organisatie, gaat het tot bijnaam en chatgegevens van maar liefst zeven verschillende messengers.

Mocht je nog gebruik maken van een andere messenger, dan kun je die zelf nog toevoegen. Het valt wel op dat het niet mogelijk is om bij de contacten meteen de accounts van social media zoals Twitter en Facebook in te stellen. Als je de Twitter en Facebook-apps van LG, die op het toestel voorgeïnstalleerd zijn, gebruikt, kun je ervoor kiezen je contacten op deze social media in je telefoonboek op te laten nemen.

Messaging

Het typen van een sms gaat soepel met het QWERTY-toetsenbord op het touchscreen. Hoewel berichtjes tikken op deze manier heel snel gaat, zullen de toetsen voor sommige mensen wat te klein zijn. Dit wordt opgelost door het horizontale toetsenbord, waarbij de toetsen een stuk groter zijn. Het is simpel om nieuwe woorden toe te voegen aan het woordenboek. Voor emoticons en symbolen is er een apart schermpje.

Video's, foto’s, video’s en audiobestanden kunnen als attachment bijgevoegd worden, evenals diavoorstellingen. De samenwerking met Google komt duidelijk tot uiting als het om messaging gaat: er is een aparte widget voor Gmail, waarbij het account meteen aan de telefoon gekoppeld kan worden. De widget voor e-mail biedt daarnaast ruimte voor andere accounts en ondersteunt bijna alle e-mailproviders.

Google Talk is de enige Instant Messaging-optie die standaard ingesteld is, zoals we dat gewend zijn van alle Android-toestellen die we tot nu toe reviewden. Op het gebied van social media zijn verder Twitter en Facebook vertegenwoordigd met een eigen app en widget. Wat bij het gebruikt van messaging en social media opvalt, is dat de Optimus 2X Speed een notificatielampje ontbeert. Wij zijn gewend om op onze smartphone een subtiel lampje te zien branden als er een nieuwe tweet, statusupdate, mail of SMS is, maar met dit toestel is dat niet mogelijk. Jammer dat LG bij een toestel met een fantastisch scherm een een razendsnelle processor op een simpel ledje bezuinigt.

Connectivity

Het is geen enkel probleem om via Bluetooth een bestand te versturen of te ontvangen met de LG Optimus Speed 2X. Ook het verbinding leggen met een draadloos netwerk (WiFi) gaat probleemloos. Het toestel onthoudt netwerken waarmee eerder verbinding is gemaakt.

De browser is zeer gebruiksvriendelijk te noemen. En, ook niet onbelangrijk: razendsnel. Het gemak waarmee je met dit toestel over het internet surft is nog niet eerder vertoond. Ook het in- en uitzoomen gaat enorm snel. In dat opzicht maakt het toestel alle verwachtingen ruimschoots waar. Uiteraard is het mogelijk om favorieten in te stellen en meerdere vensters te openen. Alles bij elkaar is dit een hele goede browser, die echt handig is.

Camera

LG heeft hoog ingezet met deze 8.0 Mpixel camera, die uitpuilt van de functies. De kleuren van de gemaakte foto’s zijn helder en scherp. In het donker en bij kunstlicht gaat de kwaliteit van de foto’s wat achteruit, maar heet blijft ruim voldoende. Bij de camera kunnen we de interne lens ook gebruiken. Verder vinden we allerlei scenemodi, variërend van landschaps- en portretmodus tot een speciale modus voor ’s nachts.

Ook zijn er vele kleureffecten in te stellen, zoals sepia, blauwtinten en negatief. Via instellingen kunnen we ook de witbalans aanpassen. Verder kunnen we een automatische timer instellen, zijn er verschillende sluitergeluiden en is er de mogelijkheid om foto’s automatisch te taggen. Handig, vooral aangezien de foto’s meteen te delen zijn via social media. Ook voor nabewerking van de foto’s biedt het toestel mogelijkheden: de foto’s kunnen bijgesneden en gedraaid worden. De weergave van de foto’s kan in een diavoorstelling, maar ook in tegels of als een stapeltje.

Het valt meteen op dat de videocamera minder scherp is dan de fotocamera. Toch is ook deze prima: het beeld schokt niet en levert prima filmpjes op.

Aanwezige programma's

Het toestel is uitgerust met een grote verzameling programma’s, die allemaal met hun eigen icoon vertegenwoordigd zijn in het applicatiesmenu. Hier doen we een poging om ze allemaal op te sommen: alarm/klok, App Advisor, browser, calculator, agenda, oproepinfo, camera, carkit, klok, contacten, e-mail, F-secure (waarmee de telefoon beveiligd kan worden), Facebook for LG, FM-radio, galerij, Gmail, zoeken, begin schermkiezen, Latitude, Maps, Market, memo, berichten, spiegel, muziek, Myspace for LG, navigatie, nieuws en weer (Google News), telefoon, plaatsen (waarmee je snel je weg kan vinden naar voorzieningen als hotels en restaurants), Polaris Office, standaard applicaties, remote-call, instellingen, smartshare, talk, Twitter for LG, videospeler, spraakrecorder, Google voice search, YouTube en Sim-toolkit.

Aan programma’s heeft de LG Optimus Speed 2X dus in ieder geval geen gebrek. De grote verwevenheid met Google valt meteen op. Gebruikers van deze telefoon zullen nooit meer om Google heen kunnen, voor zover dat al mogelijk was.

Games

Op dit toestel zijn geen standaard spelletjes geïnstalleerd, maar je kunt onder ‘standaard applicaties’ meerdere games downloaden. Voorbeelden hiervan zijn Spiderman, Shrek Karting en Guitar Hero. Wie op zoek is naar meer spelletjes, kan in de Android Market terecht.

Conclusie

Voor het eerst in lange tijd moesten wij ons een paar keer op het hoofd krabben, voordat we op drie minpunten konden komen. Op de LG Optimus Speed 2X valt gewoon ontzettend weinig aan te merken. Het toestel is, zoals de promotie belooft, razendsnel en de browser werkt erg fijn. Dit in combinatie met het strakke uiterlijk en het handige besturingssysteem maakt dit tot een toestel dat echt aan te raden valt. Android bewijst zich op de LG Optimus 2X Speed andermaal als een succesvol besturingssysteem. Het weet voordeel te halen uit de snelle processor, ziet er goed uit, en is dankzij de vele instellingsmogelijkheden volledig te personaliseren.

De LG Optimus Speed 2X is van alle gemakken voorzien, en is zo handig te besturen dat hij eigenlijk voor iedereen geschikt is. Het is absoluut geen ingewikkelde telefoon, en toch zullen ook gadgetfreaks zich er mee vermaken. Voor één soort mensen is hij wellicht minder geschikt: Google-haters. Want om Google kun je op dit toestel letterlijk niet heen. Alles bij elkaar is er maar een conclusie mogelijk: we can handle the speed. And we like it.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze LG P990 review