LG Mini GD880 review

De LG GD880 Mini is zo'n beetje het belangrijkste wat LG te melden had begin dit jaar tijdens het Mobile World Congress in Barcelona.

De LG Mini kenmerkt zich door z'n compacte afmetingen en figureert momenteel samen met DJ Tiësto in een reclamecampagne om ook de gewone man/vrouw ermee bekend te maken.

Wanneer je beter kijkt naar dit 'kleintje' dan is dat helemaal geen gekke samenwerking. De LG Mini is dankzij z'n Dolby Mobile ondersteuning en 3.5 mm audio jack aansluiting zeer goed in staat je trommelvliezen te verwennen. Ook de Webkit internetbrowser met HTML5 en Flash ondersteuning weet je te verrassen, iets wat je dankzij z'n kleine afmetingen wellicht niet zou verwachten.

Wij testen hier de speciale LG Mini Tiësto Edition en kijken of het toestel weet op te boxen tegen concurrenten als de Samsung Jet en de HTC HD Mini.

Samen met de LG Mini kondigde LG haar synchronisatiedienst LG Air-Sync aan waar we later dieper op ingaan. Het stelt je eenvoudig in staat om draadloos je LG Mini met je PC te synchroniseren. Bovendien is het gratis!

Plus- en minpunten LG Mini GD880

  • Browser
  • LG Air Sync
  • Touchscreen
  • Kleine batterij
  • Ontbreken flitser
  • Traagheid UI

Wat zit er bij het toestel?

We ontvingen de LG GD880 Mini is een bijpassend klein doosje. De samenwerking met Tiësto wordt ook op de doos kenbaar gemaakt en leert ons dat we het complete album Kaleidsoscope krijgen inclusief exclusieve remixes, een live concertclip uit Londen, backstage clip van Tiësto's world tour, 5 wallpapers en twee unieke ringtone's. Er zijn geen uiterlijke kenmerken die naar de Tiësto samenwerking verwijzen dus mocht je niet zo'n grote Tiësto fan zijn dan is er gelukkig geen man overboord.

De doos eenmaal opengemaakt treffen we naast het toestel een USB oplader aan, USB-naar-microUSB datakabel, een in-ear headset en een Nederlandstalige gebruikershandleiding. Vooral de USB reisoplader kunnen we waarderen. Dit komt mede omdat we steeds meer telefoons zien die zich via (micro)USB laten opladen, de lader die LG meelevert kan dus ook voor andere telefoons eenvoudig dienst doen.

Jammer genoeg heeft LG hier en daar concessies moeten maken om de LG Mini zo klein te krijgen. Zo is de batterij 'slechts' 900 mAh groot en ontbreken zaken als een flitser. Een groot gemis is dat overigens niet, maar daar later meer over.

Uiterlijk

De LG GD880 Mini is een opvallende verschijning. Dit komt niet alleen door z'n kleine afmeting maar ook door z'n hoekig ontwerp. LG heeft van behoorlijk wat verschillende materialen gebruik gemaakt; plastic, glas en aluminium dat geribbeld, glad en geborsteld is. En we moeten telkens denken aan zo'n ouderwetse Voice Recorder als we een tijdje met de Mini spelen. Misschien komt dit ook wel dankzij z'n langwerpige 16:9 verhouding die het touchscreen heeft. Je denkt niet gelijk aan een telefoon.

Het 3.2 inch grootte touchscreen beslaat vrijwel de gehele voorzijde. Er zijn geen knoppen voor het aannemen of beëindigen van gesprekken. Sterker nog, aan de gehele voorzijde is geen knop te bekennen. Opvallend is het geborsteld aluminium gedeelte aan de bovenzijde van de voorkant. Hierin zijn de luidspreker en secundaire camera verwerkt.

De linkerzijkant heeft een geribbeld profiel meegekregen en huisvest de twee volumeknoppen. Aan de rechterzijkant vinden we een cameratoets en een schuifje waarachter de microSD geheugenkaart zit. Van ons had LG deze ook achter de batterijklep mogen plaatsen. Voordeel is wel dat je eenvoudig en snel een geheugenkaartje kunt verwisselen.

De aansluiting voor de microUSB datakabel en de 3.5 mm audio jack treffen we aan de bovenzijde aan. Hier zit ook de aan- en uit knop waarmee je tevens het toestel van z'n schermbeveiliging kunt halen. De onderkant, die geheel uit stroef en mat plastic bestaat, bevat een tweede luidspreker en de microfoon. De aan/uitknop, cameratoets en de volumeknoppen steken allemaal iets uit waardoor je ze eenvoudig op de tast kunt vinden en bedienen.

De achterkant, tevens de batterijcover, is van hetzelfde stroeve materiaal gemaakt als de onderkant. Handig, want het toestel glijdt niet zomaar uit je handen. Maar er is ook een nadeel. Vettigheid van vingers veeg je er niet zomaar af. De achterkant is tevens de plek waar je de 5 megapixel camera aantreft.

Wie de batterijcover weghaalt ziet meteen dat de SIM kaart te plaatsen is zonder de batterij te hoeven verwijderen. Wil je hem er echter uithalen dan zul je toch echt eerst de batterij moeten verwijderen. Eenmaal teruggeplaatst voelt de GD880 Mini als één solide geheel en daardoor kwalitatief hoogwaardig aan.

Uithoudingsvermogen

Ondanks z'n kleine batterij doet de LG Mini het redelijk goed met een volle lading. Het helpt dat het beeldscherm van de Mini niet overdreven groot is. Maar LG heeft meer gedaan om niet onnodig energie te verspillen. Het toestel schiet standaard vrij snel in de blokkeringstand waarna het scherm op zwart gaat. Dit is echter ook anders in te stellen. Verder is er een speciale energiebesparingstand en kan de helderheid van het beeldscherm automatisch worden ingesteld.

Moet het toestel op een gegeven moment dan echt aan de lader, dan geeft de Mini aan wanneer hij weer vol is en de lader verwijderd kan worden om niet onnodig energie te verspillen.

Belkwaliteit

De belkwaliteit van de LG Mini is prima waar niets op valt aan te merken. Er is een speciale stand om de helderheid van de andere persoon te verbeteren. Het volume wil ook hard genoeg om in drukke omgevingen een telefoongesprek te kunnen voeren.

Eenmaal in een gesprek is er de keuze om het gesprek via de speaker te horen, in de wacht te zetten, de contactenlijst te openen, een memo te schrijven en het toetsenbord te openen. Er zijn nog enkele opties beschikbaar via de 'opties'-knop; dempen, berichten, oproepinfo, organiser, DTMF uitschakelen. Helaas is het niet mogelijk om het menu te openen en bijvoorbeeld de internetbrowser te openen.

De gesprekkenlijst is simpel maar voldoende. Het toont de gemiste oproepen, binnen en uitgaande oproepen, binnenkomende berichten, video oproepen. Het is ook mogelijk om één van eerder genoemde categorieën te bekijken. Wat dieper in het menu is ook terug te vinden hoeveel minuten je gebeld hebt. Handig is dat je hier zelfs een limiet aan kunt geven, handig bij prepaid of belverslaafde tieners. Tot slot is op te zoeken hoeveel dataverkeer je verbruikt hebt.

Beeldscherm

LG maakt bij de GD880 mini gebruik van een 3.2 inch (8.1 centimeter) groot TFT touchscreen met ondersteuning voor ruim 16 miljoen verschillende kleurtinten. De resolutie is voor z'n afmeting groot; maar liefst 854 bij 480 pixels. Dit resulteert in een haarscherp beeld. Het scherm is daarnaast voorzien van een krasbestendige laag.

Ondanks dat de LG Mini erg 'mini' is, is het beeldscherm toch groot genoeg voor dagelijks gebruik. Zelfs wanneer je bijvoorbeeld een bericht invoert is het scherm groot genoeg om a) knoppen groot genoeg te houden om via het touchscreen in te drukken en b) voldoende overige informatie weer te kunnen blijven geven. Het opdoemende toetsenbord neemt hierdoor niet onnodig veel ruimte in beslag.

De LG Mini heeft een bewegingssensor die er voor zorgt dat het beeldscherm kan kantelen. Dit zien we overigens alleen terug in het opstellen van een bericht en de internetbrowser.

Menu

Wie de LG Mini aanzet krijgt een bureaublad te zien met daarop icoontjes en widgets. De samenstelling van dit bureaublad is geheel naar eigen smaak in te richten al zijn de beschikbare widgets beperkt; dubbele klok, agenda, memo, analoge klok, digitale klok, cell broadcast, meldingen, Google, Facebook, Twitter, widgetbeheer, multitasking, BBCnews en weather. Het is daarnaast ook nog mogelijk om een link naar een favoriete website toe te voegen. Naar ons weten is het niet mogelijk meer widgets te downloaden, maar mocht je het zelf wel gelukt zijn dan horen we dat graag.

Onderaan het scherm staan vier vaste icoontjes die je niet kunt wijzigen; nummertoetsenbord, contactlijst, postvak-in en uiterst rechts een icoontje met vier stipjes waarmee je het menu opent. Wie hier op drukt krijgt een raster met 3 x 4 icoontjes. De toepassingen zijn verdeelt over 3 pagina's. LG heeft ervoor gezorgd dat je vrijwel overal de bekende rode ophangknop kunt gebruiken. Als je hierop drukt ga je snel en direct terug naar het hoofdscherm. Vergezeld met de ophandknop is een snelkoppeling naar het multi-task overzicht. Je ziet hier snel welke toepassingen er nog open staan en het is mogelijk er snel naartoe te gaan. Het is hier tevens mogelijk openstaande toepassingen af te sluiten.

Vreemd genoeg kun je het menu niet aanpassen, geen andere achtergrond of andere stijl. Wel kun je het lettertype aanpassen en de grootte van het lettertype. Ook kun je de achtergrond wijzigen van het basis- en het vergrendelscherm.

Telefoonboek

Het aanwezige telefoonboek biedt ruimte aan 1000 contacten en is lekker uitgebreid. Hier is het kleine beeldscherm soms overigens wel storend. Eenmaal geopend zie je welgeteld één contact. Het toetsenbord neemt simpelweg teveel ruimte in beslag. Deze staat standaard voor je klaar zodat je op zoek kunt naar een contact. Maar hij is ook weg te drukken. Achter elk contact staat een sneltoets om direct een gesprek te starten. Wanneer iemand meerdere telefoonnummers heeft wordt de eerste uit de lijst gebeld.

Een nieuw contact voeg je toe door op de blauwe knop "nieuw" te drukken. Vervolgens stelt de LG Mini je voor de keus dit nieuwe contact in de telefoon of op de SIM kaart op te slaan. Je kunt een afbeelding toevoegen aan een contact, met vervolgens voor-, achter- en bijnaam, telefoonnummer, e-mailadres, favoriet en aan welke groep je iemand wilt toevoegen. Is dit niet genoeg dan is optioneel nog toe te voegen; beltoon, trilfunctie, startpagina, privé adres, bedrijfsnaam, functienaam, bedrijfsadres, verjaardag, jubileum en memo. Ruim voldoende wat ons betreft.

De LG Mini kent een aantal sociale netwerk mogelijkheden. Zo kun je contacten vanuit Facebook en Twitter importeren. Informatie uit het sociale netwerk wordt handig geïntegreerd in het telefoonboek, bijvoorbeeld iemands status. Handig, al missen wij hier wel de keuze om Hyves toe te voegen.

Messaging

Met name naar dit onderdeel waren we nieuwsgierig toen we voor het eerst de LG Mini in handen kregen. Alhoewel 3.2 inch niet het kleinste touchscreen is wat we kennen, geldt voor tekstinvoer toch "hoe groter, hoe beter". LG heeft gelukkig de tijd genomen om tekstinvoer zo optimaal mogelijk te laten verlopen en daarvoor hulde.

Er zijn namelijk drie compleet verschillende manieren om een bericht in te voeren; handschriftherkenning, numeriek en QWERTY virtueel toetsenbord. Elk met eigen opties. We beginnen met handschriftherkenning. Het is niet de snelste manier maar het werkt best goed. Er zijn diverse opties die je het makkelijker maken, zoals een dubbel handschriftvak en de mogelijkheid om de kleur en dikte van het handschrift aan te passen.

Veruit het handigst vonden wij het numerieke invoergedeelte. Je kunt T9 aanzetten en eigen of schunnige woorden zijn toe te voegen. Het scherm reageert verrassend goed en snel. Zelfs wanneer je veel berichten verstuurd zul je deze invoermogelijkheid weten te waarderen.

Kantel je het scherm eenmaal dan krijg je automatisch een volledig virtueel QWERTY toetsenbord te zien. De knoppen zijn alleen wel aan de kleine kant en het is haast onvermijdelijk dat je een zin weet in te voeren zonder éénmaal ernaast te zitten. Gelukkig heeft LG hier wat op gevonden, zo kan het woorden voorstellen. Je moet na het invoeren van een fout geschreven woord wel even op de voorgestelde correctie klikken. Erg is dat niet, maar het begint na een tijdje wel te vervelen zodat je weer overschakelt op het numerieke toetsenbord.

Voeg je een bijlage toe aan een sms bericht, zoals bijvoorbeeld een afbeelding of video, dan zet de LG Mini automatisch het bericht om naar een MMS bericht. Er is ook een e-mail client aanwezig met ondersteuning voor een Microsoft Exchange account. Wij kregen hem alleen helaas niet aan de praat.

Connectivity

De LG Mini beschikt zowel over WiFi als Bluetooth verbindingsmogelijkheden. Beiden zijn via een trucje aan- of uit te zetten. Druk in het beginscherm bovenaan het scherm en er rolt een optiescherm naar beneden waar je de instellingen kunt doen. Handig.

WiFi netwerken waar eerder verbinding mee is gemaakt worden onthouden voor een volgende keer. Bluetooth werkt ook naar behoren en we ondervonden geen problemen tijdens het verbinden met of ontvangen van bestanden. LG heeft een grafische schil gemaakt om andere Bluetooth apparaten te herkennen. Kennen we dit niet van Samsung?

Erg gecharmeerd zijn we van de ingebouwde internetbrowser. Deze is verrassend goed. Hij ondersteund niet alleen het nieuwe HTML5, ook Flash wordt probleemloos getoond. Handig als je de volledige YouTube site wilt bekijken. Pagina's worden goed weergegeven, maar dat komt natuurlijk door de achterliggende WebKit renderengine. De browser begrijpt multitouch gebaren zoals Pinch-To-Zoom. Zoals eerder gezegd draait het scherm automatisch mee. Mocht je meerdere pagina's tegelijkertijd open willen hebben is dat geen probleem.

Tot slot aandacht voor LG's eigen synchronisatiedienst; LG Air Sync. Wie op lgairsync.com een account aanmaakt kan draadloos zijn contacten, agenda, memo's, taken en foto's synchroniseren. De dienst is gratis en stelt 200 MB ter beschikbaar. Het is zelfs mogelijk om andere bestanden, zoals muziekfiles of een presentatie via je PC naar je mobiel te sturen. De dienst is een verrassend compleet en werkt goed.

Camera

De LG Mini is uitgerust met een 5 megapixel camera, helaas zonder flitser. Ondanks dat maakt het toestel toch nog redelijke foto's in het donker. Natuurlijk, een flitser zou geholpen hebben maar ondanks dat gemis is het nemen van foto's goed mogelijk. De camera reageert snel maar voordat de afbeelding daadwerkelijk is opgeslagen duurt een fractie van een seconde.

Er zijn nogal wat opties waaruit gekozen kan worden; afbeeldingsgrootte, scene, ISO (ISO 800 t/m ISO 100), witbalans, kleureffect, focus (handmatig, gezicht volgen), zelfontspanner, fotomodus, kwaliteit, geotagging en macro. Gelukkig is het zo dat er niet veel kennis nodig is om fatsoenlijke kiekjes te schieten. Deze vallen niet tegen, zoals hieronder zelf te beoordelen is uit onze voorbeeldfoto's.


Na het nemen van een foto stelt de Mini je voor de keuze deze te verzenden, in te stellen als of te bewerken. Het is dus eenvoudig om bijvoorbeeld het basisscherm te wijzigen met een zojuist geschoten foto. Verzenden kan ook, en wel via een bericht of e-mail.

Aanwezige programma's

De LG Mini bevat de volgende toepassingen; Contacten, Berichten, E-mail, Browser, Organizer, Alarm, Foto camera, Galerij, Muziek, Google toepassingen, Facebook, Twitter, Oproepinfo, Kiezen, Video oproep, Memo, Taken, Mijn media, Real Motion Fishing, Bubble Breeze, The Sims 3, Tetris, FM-radio, Spraak recorder, Video camera, Calculator, Stopwatch, Eenheden omrekenen, Wereldtijd, EasyMenu, WiFi, Bluetooth, Profielen, LG Air Sync, Scherm instellingen, Telefoon instellingen, Oproep instellingen, SNS instellingen, Touch instellingen en Verbindingen. Naast deze waslijst zijn dankzij de Java ondersteuning ook andere toepassingen te installeren.

Vooral de voorgeïnstalleerde Twitter en Facebook toepassingen vallen bij ons in de smaak. De toepassingen bieden beide een vrijwel volledige gebruikerservaring op ons Mini-testexemplaar. Maar het is niet lauter entertainment wat de klok slaat. De agenda is dusdanig bruikbaar dat de LG Mini ook heel goed inzetbaar is als volwaardige PIM oplossing.

Games

De LG GD880 Mini is voorzien van een tweetal speelbare games/demo's; 'Real Motion Fishing' en 'Bubble Breeze' en tweetal trial games; The Sims 3 en Tetris. De eerste twee zijn niet echt spelletjes maar meer een demonstratie wat je allemaal wel niet kunt met de LG Mini. Zo moet je met Real Motion Fishing een hengel uitgooien en vissen vangen. Er zal ook echt de beweging gemaakt moeten worden om een hegel uit te gooien. We vragen ons af of hoe vaak de LG Mini hierbij uit handen gegooid wordt.

Bij Bubble Breeze moet je in de microfoon blazen om bellen te blazen. Na deze uitleg zal het niet als verrassing komen dat we na 2 à 3x 'spelen' het genoeg vonden om ermee te stoppen.

Tot slot zijn er nog twee speelbare trial versies van The Sims 3 en Tetris aanwezig. De titel zal voor de meeste duidelijk zijn om welke spellen het gaat. Er zal uiteindelijk betaald moeten worden om hier volwaardig mee te kunnen spelen. Wij hadden dat er niet voor over dus zal met onderstaande beginschermen genoegen moeten worden genomen.

Conclusie

We hebben ruim een week mogen spelen met de LG Mini en hij heeft zeker geen slechte indruk achtergelaten. Het toestel is compact maar zeker niet te klein om bruikbaar te zijn. Daarbovenop is de LG Mini fraai en strak vormgegeven waarmee het zowel een vrouwelijk als mannelijk publiek zal aanspreken. Helaas is dankzij z'n afmetingen de batterij wat aan de kleine kant en zal het beestje geregeld aan het stroom moeten. Maar welke touchscreen-telefoon moet dat vandaag de dag niet?

LG heeft zijn gebruikersinterface goed voor elkaar al komt het hier en daar wel wat traag over. Er is ondersteuning voor widgets maar helaas is het aanbod nog wel wat schaars. Het resultaat ziet er gelikt uit en kan hiermee prima meekomen met de concurrentie. En zelfs met het kleine formaat is het touchscreen voor dagelijks gebruik prima inzetbaar om sms'jes te versturen en te bellen.

Ook hier willen we de kwaliteit van de webbrowser benadrukken. De ondersteuning voor Flash, Pinch-To-Zoom en HTML5 maken het een browser die nagenoeg net zo bruikbaar is als op je desktop. Voor wie geregeld op Internet te vinden is zal de LG Mini zeker moeten overwegen als nieuwe mobiel.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze LG GD880 review